• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Преподобна Стойна

Започната отъ Hatshepsut, 18 Яну 2020, 07:21:29

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

религияхристиянствоправославиемистика

Hatshepsut

Преподобна Стойна

Истинското име на Преподобна Стойна, 1883 г - 1933 г, е Стойна Димитрова. Почти през целия си живот е живяла в с. Златолист, Петричко. Тя не е толкова популярна, колкото Ванга. Въпреки това Ванга сама казвала, че баба Стойна е три пъти по-силна от нея.

Всъщност Преподобна Стойна била известна и като духовната учителка на Ванга. Петричката пророчица неведнъж я е признавала за своя предтеча и често пращала болни да търсят изцеление на гроба ѝ.

Също така веднъж месено баба Ванга е идвала в Златолист, за да се зареди от големия чинар в двора на манастирчето "Свети Георги".

Легендата гласи, че чудотворното дърво се извисява още от създаването на българската държава. Всеки страдащ трябва само да обгърне здравият му вековен дънер и ще се изцери.

Смята се, че чинарът дава огромна сила и енергия, както била убедена и самата Преподобна Стойна. Днес на дървото са вързани две люлки. Всеки, който има молба към светицата, трябва да се полюлее на тях.

В двора на манастирчето се намира още и кладенец на желанията. Всеки, който има определено желание, само трябва да се наведе над него и да прошепне искането си над живата вода.

Преподобна Стойна била изключително популярна лечителка. Въпреки че почти през целия си живот била сляпа, тя била надарена с духовно зрение.

Родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско, тогава в Османската империя, днес в Гърция. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. След това се появяват ясновидските и лечителските и способности. Докато навърши 16 години, тя прекарва в пълно уединение в отделна стая.

Когато навършва тази възраст, ѝ се явява насън св. Георги, който ѝ казва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило. С помощта на съседите, тъй като семейството ѝ е бедно, в двора на това място се построява малък параклис, където Стойна живее до 1913 година.

Прозвището си получава от съселяните си заради аскетичния начин на живот. Преподобна Стойна предупреждава близките си, че няколко дни ще бъде като мъртва, но да не я погребват. След една седмица се съживява и хората от района започват да идват при нея за помощ и изцерение.

След Междусъюзническата война цялото и семейство се преселва в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма ,,Св. Георги" в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си до 22 февруари 1933 г. в пост и молитва. До смъртта на Преподобна Стойна много хора идват при нея за помощ, съвет, утеха и изповед, като по този начин изразяват почитта си към ясновидката, която са смятали за светица. Тя не е канонизирана от Българската православна църква.

Преподобна Стойна е погребана в двора на черквата ,,Св. Георги" в село Златолист, където е оформен малък мемориал. Тя е сочена, като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. След смъртта ѝ сестрината ѝ дъщеря и няколко жени, живели край нея, описват живота ѝ.

Тя, както много други наши пророчици, е направила предсказания за бъдещето на България. През 1933 г. тя казва пред семейството на Костадин Георгиев:

"Много работи ке станат. Ама чудото у България ке е след шейсет години. Ако политикантите скарат народо и он почне да се мрази, ке дойде глад и мор. Деца и стари ора ке умират без лек и лекарства. Обич, обич требе на ората, Коста, обич. Нема ли я, ке се затрие убавата ни държава..."

"Идете си по домовете, арни човеци, идете си, но да знаете - на нашата земя се е родила бела птица. От мъка се е родила. Може да е гълъб, може да е нещо друго. След 60 години тая птица ке литне по широкио свет. Който нашенец я види или пипне с чисти ръце и арно сърце, ке получи голема сила, дека никой не я знае... Айде идете си добри ора и се молете на Бога..."

https://www.edna.bg/astrologia/chudodejnata-prepodobna-stojna-i-nejnite-predskazaniia-4649936

Hatshepsut

Църквата ,,Свети Георги" и чудесата на Преподобна Стойна

Златолист е малко селце, сгушено в Санданско-Петричката котловина, на 32 км от Сандански. За да се стигне до селото, се минава през село Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомобили, тъй като на места липсва асфалт.
През 18 – 19 век в село Златолист се развива железодобивната индустрия, превозва се руда и обработено и необработено желязо. През 1891 година Георги Стрезов ( учител в Битоля и завършил право в Женева с дисертация ,,Вмешателството и Балканите") пише за селото: ,,Суха Сушица, село на 1 час път от Мелник. Сградено по хълмове на едно дере. Мнозина в това село си минуват с обръчи за бъчви и каци, които продават в Мелник. Стават и овощия. Църква ,,Св. Георги", гръцка. 40 къщи българе".

Днес в село Златолист живеят 7-8 души, но целогодишно и най-вече през топлите месеци се посещава от хиляди български и чуждестранни туристи. Главната забележителност е църквата ,,Свети Георги". Храмът е построен през 1857 година. Изрисуван е през 1876 година от Теофил Минов, който по това време е на 11 години. Стенописите са странни и нетипични за една църква. На едната стена се вижда гола жена и дявол с арбалет. Досега никога не е откриван такъв стенопис. На друга пък се вижда дявол, впрегнал човек в каруца. Също така има и изобразен светец с глава на кон.

В средата под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел, който е емблема на Цариградската патриаршия. Хилядите туристи, които посещават църквата, събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва сила, с която лекува болните. Всеки стъпил на камъка се вглежда в иконата на Иисус Христос за около трийсет секунди и ако очите на Божия син се отворят, значи душата на този човек е пречистена. Всъщност оригиналната плоча е открадната и е подменена с обикновена мраморна плоча. Но пък местните жители казват, че това няма значение, защото всъщност не плочата е лековита, а самото място.

В началото на ХХ век в черквата живяла пророчицата Преподобна Стойна. Била е монахиня. Местните жители разказват, че пророчицата твърдяла, че сам Свети Георги я е довел тук. Когато била на седем години, Пророчицата се разболяла от едра шарка и ослепяла. Тя твърдяла, че докато била болна, Свети Георги я навестявал и й заръчал да отиде в село Златолист. След време родното село на Преподобна Стойна било опожарено и тя помолила да я отведат в село Сушица ( Златолист). Когато дошла в селото и разбрала за църквата ,,Свети Георги", решила да се установи в нея и да живее като монахиня. Мястото не е много далеч от Рупите, което е енергийно поле. Тя започнала да помага на хората. Баба Мария и дядо Стоян твърдят, че с очите си са видели как Преподобна Стойна изцелява и лекува хората. Техните разкази са записани в житие, което се намира в храма и всеки посетител може да прочете. Също така се носи мълва, че през 1912 г. турски ага дошъл с войска да изпепели храма, но Стойна му казала веднага да се прибира, че децата му са тежко болни. Чужденецът се върнал у дома, уверил се, че не го е излъгала, и вместо с огън,  дошъл отново с дар за монахинята.  Пророчицата била посетена и от владика, който ѝ подарил сребърен кръст. Казал ѝ, че тя е по-достойна да го притежава. Кръстът и до днес се пази в църквата. Клисарят на храма твърди, че ако се пусне във вряща вода и после човек пие или се измие от тази вода, повече няма да страда от главоболие.

Когато идвала да се моли в храма, Преподобна Стойна заставала на мраморната плоча в средата на църквата. Веднъж, когато един човек дошъл да се моли, застанал отстрани и съзрял, че всъщност Пророчицата не се допира до пода, а се носи на метър над земята. След като приключила с молитвата си, извикала човека, който още не доумявал, и го помолила до смъртта ѝ да не споделя с никого на какво е станал свидетел. Възрастните хора твърдят, че Стойна често напускала тялото си и била като мъртва в продължение на дни. След като се събудела, разказвала чудни истории. Твърдяла, че нощем се разхожда из гробището сама и пее.
Преподобна Стойна е живеела в килийна стая на втория етаж на църквата, където е била женската част. Днес стаичката е запазена във вида, в който Пророчицата я е оставила. Вътре се влиза с чехли. Всеки посетител оставя по нещо от себе си за здраве. Таванът на стаята й е окичен със снимки. Има поверие, че този, чиято снимка е поставена там, ще е радва на завидно здраве. На масичка в стаята има книга, в която всеки посетител записва желанията си.

Ако докато се разхождате из двора на църквата забележите влюбени двойки да се люлеят на въжена люлка, завързана на Вековно дърво, не се чудете. Яворът  е на повече от 1300 години и има поверие, че болките на всеки, който застане до короната на дървото, изчезват. А този, който седне и се полюшка на люлката, ще се излекува от безплодие.

В близост до дървото е гробът на Преподобна Стойна, където всеки вярващ ѝ отдава почит.

https://www.cluborfei.com/

Hatshepsut

Преподобна Стойна, с. Златолист

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите книгата на Яна Борисова "Преподобна Стойна. Рецептите на една светица":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=5900

...а също и книгата на Неда Антонова "Съвършената. Преподобна Стойна":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=7414

Лина

Гледах един филм за тази жена. Та там се казва, че някакъв овчар все и се подигравал и дори хвърлял камъни по нея и тя един ден му рекла, че ще загуби най – хубавите си овце. И на този човек съвсем скоро децата му умрели, май паднали по някакъв скат докато пасат овцете. Нещо такова.
Дали е виждала бъдещето или му го е пожелала, дали е съдействала да се случи е все тази.  Тази идея да накажеш някого чрез децата му е много примитивна и честно казано преподобната ми стана много противна.
Важното е че и тя е станала светица  :bravo:  както гледам, абе да има калабалък там горе, светци да има  :lol:

Шишман

Цитатъ на: Лина - 18 Яну 2020, 16:18:30Важното е че и тя е станала светица  :bravo:  както гледам, абе да има калабалък там горе, светци да има  :lol:

Не мисля че е светица. То за това я наричат преподобна, а не света Стойна. Не съм запознат много с нея, но имам спомен че доста неща около тази Стойна са спорни.

Hatshepsut

Несекващ поток от поклонници се очаква на 9 септември в с. Златолист

Несекващ поток от поклонници и туристи се очаква на 9 септември в селцето Златолист, чийто жители се броят на пръстите на двете ръце. На датата преди 137 години се е родила Стойна Преподобна, последната неканонизирана българска светица, живяла там и сътворявала чудеса преди и след смъртта си.

,,Чудесата тук са всекидневие, аз лично съм свидетел не веднъж на такива", сподели писателят Румен Леонидов, изследовател на житието на Преподобна Стойна. От миналата година той събира пари, за да ремонтира храма на светицата, тъй като сградата е в опасност, има влага, която разяжда основата на една от стените му. ,,Не съм се отказал от това, когато се случи, ще ви дам знак", обясни Леонидов. Църквата е без свещеник, но в нея непрестанно звучат църковни песнопения. Храмът ,,Свети Георги" е построен през 1857 г., изрисуван е през 1876 г. от Теофил Минов, който по онова време е 11-годишен. Стенописите са странни.

На едната стена има гола жена и дявол с арбалет, на друга пък дявол е впрегнал човек в каруца.

Изрисуван е и светец с глава на кон, а под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел, който е емблема на Цариградската патриаршия. Туристи събуват обувквите си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва целебна сила. Посетителите, колкото и да са много, пристъпват тихо и шептят. Сякаш пазят покоя на Преподобната, която ей сега ще се появи отнейде. ,,Така е. Преподобна Стойна е висок дух с мисия за България. Пророчица и мъченица, тя е пратеник на Бога за спасение на вярата. Това място е свято, най-магичното в България, където душата ви най-неочаквано ще поиска да проговори", смята Леонидов. Самият той десетки пъти е ставал свидетел на чудеса, които се случват в храма. ,,Най-често съм усесщал как нещо ме залюлява, леко, после силно и накрая направо ме люшка, като че съм се подпрял върху дъното на лодка и всеки момент вълнението ще ме изхвърли. Преди години с Кирчо, мой приятел, правихме филм, в който включихме посещението в този храм. Аз го въведох в стаичката, казах му да прави това, което аз и когато креватчето се разлюля, той направо въздъхна силно. След като излязохме в двора, той ме пита: ,,Усети ли всичко", казах му: Нали точно това исках да ти покажа. Че тя съществува, бе има Бог, че невидимият свят е реален, че Отгоре всичко виждат и чуват", споделя Леонидов.
Малко след това той усетил и въздействието от каменната плоча с двуглавия орел. ,,Това е едно то трите най-силно енергийни места заедно със стаичката, в която е живяла и хилядолетния чинар на двора. Но до енергията на плочата не бях допуснат. Но последният път и това ми се случи. За първи път плочката ми ,,проговори" – бях съвсем сам в храма, стъпих бос върху нея и постоях загледан в иконостаса. Вместо слаб ток в стъпалата или приливи на тръпки по кръста, за които са ми разказвали поклонници, усетих нежно придихание, нещо ме понесе леко назад, напред...", обяснява чудото Леонидов, който винаги, когато може посещава магичното място.

,,Да живееш повече от 40 години само на пост и молитва, с къшей хлебец и водица, с малко орехи, мед и плодове, за нас, обикновените хора е немислимо и непостижимо. Като добавим, че не е вкусвала животинска плът, не е била докосвана от мъж, не е глътвала глътка алкохолна напитка, това я прави лична личност, с изключително силна воля и непоколебима в борбата с изкушенията, пред които ние сме слаби и лесно се предаваме. Важно е да се знае, че Преподобието, както я наричат местните жители, не е баячка, гледачка, поредната врачка, тя е дух от най-висок небесен порядък. Дори Ванга е казвала, че е по-силна от нея. А самата пророчица от Рупите е идвала да си полягва в стаичката на Преподобна, като така се зареждала", разказва поетът. Очевидци в село Златолист разказват, че има хора, които са виждали светицата да левитира – да се издига във въздуха по време на молитва. Тя умеела да ,,примира" – да напуска тялото си и да се връща в предварително обявен ден и час. Стойна е лекувала всякакви болести с билки, треви, камъни и вода, а най-много с молитви и думи. ,,Душите лекувай, душите! Тогаз и телата ке оздравеят", казвали й ,,отгоре". Последното чудо, за което ,,България Днес" писа бе миналата година на 17 декември, когато 6-годишно момченце Ивелин проговорило на гроба на светицата. За това съобщи баща му Велизар. ,,Къде ли не сме го водили по доктори, психолози, обиколихме навсякъде. Само на Бог се надявахме накрая", сподели ни тогава 45-годишния Велизар. Двамата със съпругата му Елена чули от нейна колежка, че на гроба на Преподобна Стойна се случвали все добри магии – болни си тръгвали съвсем здрави, а малки деца страдащи от психични проблеми дни след посещението в Златолист, се оправяли. ,,Винаги на рождения ден на Преподобна Стойна – на 9 септември, на датата на кончината й – на 22 декември и на празника на село Златолист – на Гергьовден идват посетители от цял свят. Повечето преспиват преди народното веселие. Тук още витае духът на баба Стойна и помага истински на вярващите. Местните са ми разправяли какви ли не чудеса, които са се случвали благодарение на светицата. Много бездетни семейства търсят помощ и в храма. Идват чак от Добруджа. После пък кръщават децата си, ако са момичета, на Преподобна Стойна, ако са момчета – на Свети Георги. Защото знаят, че светецът и смятаната от местните хора за светица са направили чудото. Но трябва да носиш вярата в себе си. Това е най-важното". Това сподели за ,,България Днес" кметският наместник на село Златолист – Красимир Кисов, който страда, че в селото вече са останали 12 души, които живеят постоянно в него. ,,Всичко тръгва за столицата или за чужбина. Тук няма какво да се работи. Но хората се връщат за всеки празник свързан с Преподобна Стойна", обяснява кметът.

Преподобна Стойна получавала сили от Свети Георги

Историята на Преподобна Стойна е подобна на тази на Ванга, чийто храм се намира в близката местност – Рупите. Стойна е родена през 1883 г. в гръцкото село Хазнатар. Едва 7-годишна, се разболява от едра шарка и ослепява. Родителите й се тревожат дали ще оживее, понеже е хилава, почти не яде, по цял ден стои затворена в стаята. Една вечер майка й чува, че детето говори с някого, а било само. Отворила вратата и се изумила от светлината, която огрявала като слънце стаята. Болното момиче казало на близките си да не се плашат, ами да оставят вратата отворена, че Свети Георги иска да влезе. После я чули с радостни сълзи да говори с този невидим за тях, ала видим за нея, сляпата, божи пратеник. След тази случка Стойна започва да говори, че трябва да я заведат в черква. Междувременно родителите й умират и за нея се грижи чичо й. През 1895 г. със семейството си и малката Стойна той се преселва да живее в петричкото с. Ръждак. Племенницата му настоява да я заведе в черквата ,,Св. Георги" в Петрич и там да я остави. Отиват в храма, ала попът отказва да я вземе понеже е сляпа и няма кой да се грижи за нея.

,,Натъжила се горката, зажалила, разказва 89-годишната баба Мария от Златолист, която помни преподобна Стойна и говори за нея с дълбока почит. – Явил й се отново сън и тя рекла на чичо си: ,,Отведи ме в черквата на Долна Сушица, старото име на село Златолист, там ке ме вземат." ,,Арно, казал той, качил я на магарето и дошли в наше село. Казали на поп Георги каква е работата, той рекъл, че ще свика хората и каквото решат, това да е. Бил барабана, събрал се народът. По-младите казали: ,,Не можем го гледа това дете, то е кьораво ке иска гайле." А старите им е сопнали: ,,Как така не можем!? Ке го гледате вие, момите. Едната ке го пере, другата ке го храни, третата водичка ке му носи." И така останала преподобна да живее в Златолист. Направили й малка стаичка на горния етаж на черквата и в нея тя живя докат се спомина. Аз бях на 16 години, когато почина.", пише в спомените си за Стойна баба Мария. Според нея, пророчицата била хубава, руса жена, кротинка и тиха, Хранила се само с плодове. ,,Едно джезве, една лъжичка, чашка и чинийка Ц това и бе покъщнината. Като ме заболи глава, тичах при нея. Тя взимаше честния кръст, туряше го в чашата с вода, думаше му молитвичка, после ми даваше да пия. И главата ми минаваше, и всичко", пише приживе баба Мария.

https://fakel.bg/

Hatshepsut

Храм Св. Георги и Преподобна Стойна, село Златолист

Hatshepsut

Преподобна Стойна, лечителката: Третият български дар за света ще бъде ДУХЪТ

На 9 септември се навършват 140 години от рождението на преподобна Стойна.
Често улисани в ежедневните си борби и битови грижи не осъзнаваме на каква Земя имаме късмета да живеем. Пълна е със свещени лековити места, с лековити извори. И с удивителни феномени. Закъсали със здравето хора, обиколили знайни и незнайни лекари, като последна надежда за спасение си спомнят и търсят спасение именно на такива места, при такива феномени.

Ванга приживе беше призната и получи оценката на хората. Няколко поколения българи сега я откриха или тепърва я преоткриват Преподобна Стойна. И най-важното – намират спасение. Трябва да благодарим на такива отдатени автори като Неда Антонова и Румен Леонидов, които ни отвориха очите за невероятните способности няа Преподобна Стойна, за хората, които е излекувала чрез вярата в Бога и в нейния небесен покровител и учител Св. Георги.

Църквата Свети Георги в село Златолист

И сега потокът от вярващи, които я наричат светица, макар и да не е канонизирана официално, не секва. А не секва, защото тя и от небето върши чудеса за дошлите в църквата, където е живяла. Художникът Пламен Капитански, който рисува образа на Преподобна Стойна, свидетелства за чудесата, които се случват благодарение на нея. Бездетни се сдобиват с рожба, на други им се отключва неочаквана дарба. Самият художник има истинско мистично преживяване в миниатюрната стаичка на църквата, в която е живала Преподобната.

А Румен Леонидов разказва, че Преподобната дори е можела да левитирала.

Лекувала е с билки, отвари, вода треви. Но най-много с вдъхновените си молитви. От Небето ѝ се казвало: Душите на хората лекувай. Товага и телата им ще оздравеят. Един важен урок, който трябва да помним всички – очевидно не може да оздравееш от болестта, която те мъчи,  ако не се постараеш да излекуваш първо душата си.

Преподобна Стойна е била и пророчица. Предсказала е точната дата на смъртта си. Погрижила се е да извика жена, която да запише предсказанията ѝ само няколко дни преди се пресели в другия свят.

Видяла е целия ни сегашен морален упадък
Описала го е, сакаш в момента е жива и вижда всичко това. Нека не забравяме, че е починала през декември на далечната 1933 г. Разделението и омразата в народа, за които са виновни политикантите. Старци и деца ще умират без лечение, глад ще има. Но сега много внимавайте и запомнете:

Преподобна Стойта казва (разбира се, със свои думи), че много от българите, които емигрираха в чужбина, са били изпратени там, за да се опазят за идващото ново време. Ще се върнат в България. В страната ще има само чифлици, няма да има градове. ,,Децата ще са повече от звездите".

Те ще са носителите на третия български дар за света – ДУХЪТ, разказва Румен Леонидов.
Стоилка Арсова е жената, която събира всичката обратна информация на благодарните за изцелението и спасението си поклоници, дошли да се помолят за помощ на Преподобна Стойна. Тя се надява, че всички тези хора, преживели истински чудеса, ще застанат с имената си, за да бъде Преподобна Стойна официално канонизирана от църквата.

https://lekuva.net/261423/prepodobna-stojna-lechitelkata-tretiyat-balgarski-dar-za-sveta-shte-bade-duhat.html