• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

25 July 2021, 16:36:34

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13357 Posts

Шишман
5561 Posts

Panzerfaust
887 Posts

Лина
739 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 22642
  • Total Topics: 1351
  • Online Today: 178
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 16
Total: 17

Честита Баба Марта!

Started by Hatshepsut, 01 March 2019, 06:43:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] празник

Hatshepsut

01 March 2019, 06:43:17 Last Edit: 01 March 2021, 06:16:23 by Hatshepsut
Честита Баба Марта!

Да сте живи и здрави!

Пожелаваме на всички Българи да са бели и червени, румени, засмени. Нека този най-древен Български обичай да ни напомня, че традициите са това, което ни е запазило като народ през вековете...Нека всеки от нас днес да се закичи с традиционна (а не кичозна) българска мартеница, за да спазим тази исконна и красива българска традиция и да покажем, че сме българи!

:bgflag:  :bggirl:

Hatshepsut

...и една тематична снимка, за добро настроение  :azn:


sekirataБАБА МАРТА Е ДОШЛА НАВЪН И У ДОМА

СЕКИРАТА ВИ ПОЗДРАВЯВА
И С МАРТЕНИЧКИ ВИ ДАРЯВА !

Хей, моми засмени
със бузки червени,
Еленино да тропнем,
че Марта е дошла
навън и у дома.
Бяло кокиче
под сняг наднича,
бяло момиче
към мегдан тича.
Жълтици дрънкат,
свекърви мрънкат,
петли пеят,
агънца блеят,
глъч, врява се вдига
небето стига.
Ръце протягам
роса пила,
бяла, червена съм
красива, мила !

поезия клипове А.Х.Т. sekirata cekupama
На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama

Hatshepsut

Честита Баба Марта на всички! Да сте живи и здрави, бели и червени!


Шишман

Всъщност става дума за езически римски обичай запазил някакви корени у нас и в Молдова и Румъния.
В Молдова е национален празник. У нас това с мартениците навлиза доста след 1944г. Баба ми така и не разбра, какво значат тия мартеници, а беше доста образована. Преди 1944г. никъде не ги е имало, няма и снимки на хора с мартеници.

Hatshepsut

Не е вярно, че преди 1944г. не е имало мартеници. След кратка справка в гугъл намерих няколко снимки на мартеници отпреди 1944г.:

Изключително рядка находка от четири много стари мартеници. И четирите мартеници са прикрепени към картички. Едната картичка с мартеница е поставена в рамка, на паспартуто има надпис на фотото където е правена рамката и носи дата от 1940г. Другата картичка не е датирана, но има надпис на гърба със стария правопис. Надписа гласи: "Моите приветствия по случй пролетта. Желая ти реализирване на всички идеали. Недка. За Сашо Дряновски." Интересното е, че мартеницата е със синьо и бяло и червен конец. Третата мартеница е датирана 28 февруари 1928г. Варна и има надпис: "Нежни мартенски привети на хубавите очи. "Х"? "

(Click to enlarge)https://bazar.bg/obiava-8396108/chetiri-mnogo-stari-martenitsi-za-kolektsioneri

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 01 March 2020, 14:48:09Не е вярно, че преди 1944г. не е имало мартеници. След кратка справка в гугъл намерих няколко снимки на мартеници отпреди 1944г.:

Не се сърди но снимките изглеждат монтаж. Не прегледах сичките, понеже ми излизат някакви порно сайтове, но тези които видях си бяха монтаж. Сега да обясня : преди 1944г. ги е имало на малко места и мартеници  са ги носили жените и малките деца. Голям мъж, както сега да се кичи с мартеница - не е имало. То а това и няма снимки на хора  мартеници и сведения по книги и романи а това нещо.
Из шопско не е имало мартеници, това е сигурно. Това го въведоха комунистите в борбата си с православната църква.

Hatshepsut

Честита Баба Марта на всички! Да сте живи и здрави, бели и червени!
Да пазим българските традиции, защото те са това, което ни прави българи!


:bgflag:  :bggirl:


Hatshepsut

Продължавам с една тематична снимка  :azn:
Фото: Елена Манджукова


Шишман

Quote from: Hatshepsut on 01 March 2020, 14:48:09Не е вярно, че преди 1944г. не е имало мартеници.

Да тука с и прав. Поп Минчо Кънчев в Видрицата споменава мартениците, но някакси мимоходом, без да им отдава голямо значение.

Hatshepsut

02 March 2021, 09:22:59 #10 Last Edit: 02 March 2021, 09:26:20 by Hatshepsut
В първия ден на м. март в България по традиция отбелязваме Баба Марта. В народните традиции празникът е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Баба Марта е митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия характер на този месец.
На 1 март хората се закичват за здраве, щастие и благополучие с мартенички, изработени от усукани бял и червен конец. Този обичай е характерен за Балканския полуостров и има дълга история. Традиция е мартениците да се носят до появата на първото цъфнало дърво, първите щъркели или чак до настъпването на пролетта. След това те трябва да се завържат на клоните на дървото или на някой храст.
По повод празника ви предлагаме две тематични стихотворения от Елисавета Багряна, публикувани в сп. ,,Младежки червенъ кръстъ", IX, 1930/1931, № 7, с. 98.
Честита Баба Марта!

Централна библиотека на БАН


FELDMARSCHALL

Впрочем румънците от известно време са си присвоили празника "Баба Марта", подобно на сърбите относно шопската салата. Не осъзнават, че всъщност половината Румъния векове наред е била българската територия (а в един малък период и цялата Румъния). Та оттам вероятно тази традиция е останала по тези земи, във времена когато румънец като етническо определение е имало колкото и македонец. :judge:

Panzerfaust

Чак присвоили не знам дали е точно казано. Това е някакъв предхристиянски народен празник, много вероятно тракийски, възможно и балканолатински. И ние, и румънците сме в някаква степен потомци на траките (даките са траки), а и на балканолатинското население (основно романизирани траки и даки). Аромъните в Македония и Тесалия също имат мартеници.
В Румъния мартеници носят обаче само жените.

Шишман

02 March 2021, 14:27:04 #13 Last Edit: 02 March 2021, 14:31:38 by Шишман
Quote from: Panzerfaust on 02 March 2021, 13:35:56Чак присвоили не знам дали е точно казано. Това е някакъв предхристиянски народен празник, много вероятно тракийски, възможно и балканолатински. И ние, и румънците сме в някаква степен потомци на траките (даките са траки), а и на балканолатинското население (основно романизирани траки и даки). Аромъните в Македония и Тесалия също имат мартеници.
В Румъния мартеници носят обаче само жените.
Хм , обичаят е римски и се е запазил у нас но доста слабо,  в Румъния не збам как е .  Но в Молдова,  е нещо, като национален празник . Викат му " Мартинчок" или нещо подобно и го празнуват яката. Тука гледам бая румънци, на които не им пука за мартениците и не носят. Вероятно там е в само някои части на страната . То и у  нас някога мартеници са носели само жените и малките деца, мъж не е слагал мартеница. От времето на комунизма започнаха и мъжете да носят мартеници, понеже комундетата излъгаха народа че това е велик и древен български обичай и т.н.

FELDMARSCHALL

Повтаряш същите глупости, които си написал и преди 1 година. Жалко че Hatshepsut не ти е отговорил подобаващо още тогава.