• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Викторъ Орбанъ

Започната отъ Hatshepsut, 22 Авг 2018, 12:53:07

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Виктор Орбан


https://bg.wikipedia.org/

Виктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, избран през 2010 г., председател на партия Фидес. Бил е министър-председател на страната и в периода от 1998 до 2002 г. Той е роден на 31 май 1963 г., в промишления град Секешфехервар. Родителите му са протестанти-калвинисти по вероизповедание.

Орбан завършва средното си образование в английската паралелка на елитната гимназия с преподаване на чужди езици в родния си град. Дипломира се като юрист в будапещенския университет ,,Лоранд Йотвьош". Женен е с пет деца (Рахел, Гашпар, Шара, Роза, Флора).

Той е един от основателите на политическа партия Фидес на 30 март 1988 г. През 1989 г. получава стипендия от фондацията на Джордж Сорос и заминава на обучение в Оксфордския университет, където в продължение на година изучава политически науки.

Политическата кариера на Виктор Орбан преминава през всички всички възможни равнища, започвайки от активист на радикално антикомунистическо студентско движение, стигайки до председател на дясноцентристка либерална партия. През 1990 г. е избран за депутат в унгарския парламент от квотата на Фидес. В периода от 1993 до 1998 г. Орбан оглавява дясноцентриската партия Фидес, като на всеки партиен конгрес неизменно е преизбиран с пълно мнозинство. През 1998 г. парламентарните избори в Унгария са спечелени от ,,младите демократи", които провъзгласяват Виктор Орбан за министър-председател. Правителството, което оглавява Виктор Орбан, е четвъртият политически кабинет след демократичните промени през 1989 г. На 35 години Орбан се оказва най-младият министър-председател, който заема премиерския пост в Унгария.

През 1999 г. Орбан ратифицира договора за присъединяването на Унгария към военния алианс НАТО. Провежда радикални промени в административно-бюрократичния апарат на страната. Политическите решения, които взима, често са подлагани на остра критика от страна на опозиционните партии в парламента, като те обвиняват министър-председателя в прекомерна авторитарност, както и в желание да редуцира законовите прерогативи, с които разполага народното събрание, в полза на силната личност на премиера.

През 2014 г. Фидес отново печели редовните парламентарни избори (април), както и последвалите ги избори за Европейски парламент (май).

Hatshepsut

#1
Тази информация е от 2014г.

Орбан: Ще направя Унгария велика


Орбан гласува с жена си в Будапеща
СНИМКА: РОЙТЕРС

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365834

Премиерът Виктор Орбан обеща да "направи Унгария велика" през следващите години. Той заяви това след обявяването на предварителните резултати от местните избори, които показват, че партията на премиера "Фидес" печели убедително. Това е трети изборен триумф за годината след парламентарния и европейския вот.

Кандидатите на партията са спечелили кметските постове в столицата Будапеща и в двайсет от 23-те най-големи града в Унгария, предаде АП.

Крайнодясната партия "Йобик", която опитва да се дистанцира от предишните си антиромски и расистки изявления, изостава значително след "Фидес", но изпреварва разединената лява опозиция в повечето селски райони. Избирателната активност в изборния ден е била приблизително 42 процента, с около 4% по-малко от 2010 г.

Новата победа на Орбан обаче събуди и нови тревоги на Запад относно изборните му тактики. Известно е, че от доста време унгарският премиер е обект на критики заради действията му спрямо човешките права и свободи в страната и засилването на авторитаризма на управлението му. Заради силната икономика обаче Орбан има голяма подкрепа в родината си, а според анализатори примерът му е способен да зарази и други страни.

Hatshepsut

#2
Тази информация е от 2015г.

Орбан определи имиграцията като заплаха и поиска да бъде спряна

Изключение да се прави само за политическо убежище, зове унгарския премиер


https://www.dnes.bg/eu/2015/01/12/orban-opredeli-imigraciiata-kato-zaplaha-i-poiska-da-byde-spriana.250952

Имиграцията в Европа трябва да бъде силно ограничена, заяви снощи унгарският премиер Виктор Орбан, настоявайки за енергичен европейски отговор на убийствата във Франция миналата седмица, предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

Орбан изрази тази позиция, след като участва в голямото шествие вчера в Париж в памет на 17-те души, убити при атентати – дело на трима ислямски екстремисти, родени в имигрантски семейства във Франция.

Кървавите атаки най-вероятно ще засилят антиимигрантските движения в Европа и Орбан, който и преди е призовавал за ограничаване на имиграцията, каза, че е време Брюксел да вземе строги мерки.

,,Не бива да гледаме на икономическата имиграция като на нещо полезно, тя носи само неприятности и заплахи на европейците. Затова имиграцията трябва да бъде спряна. Такава е унгарската позиция", заяви премиерът по унгарската държавна телевизия.

Изключение може да се прави единствено за хората, поискали политическо убежище, допълни той.

,,Унгария няма да се превърне в дестинация – мишена на имигрантите. Няма да позволим това, поне докато аз съм министър-председател и това правителство е власт", каза Орбан.

Не желаем сред нас да има значително малцинство с различни от нашите културни характеристики и традиции. Искаме да запазим Унгария като Унгария, добави той.

Дясното правителство на Орбан беше избрано миналата година да управлява за втори последователен мандат.

Премиерът каза, че малцинствата, живеещи в Унгария – страна с население около 10 милиона души – не създават особени проблеми.

Според унгарската статистическа служба около 350 000 унгарци живеят и работят в чужбина, главно в Германия, Великобритания и Австрия.

Hatshepsut

Георги Марков - Унгария на Орбан


Hatshepsut

#4
Унгария плаща на младите, за да се върнат в родината си

Всеки млад човек, който е напуснал страната и реши да се завърне,
ще получава по 320 евро на месец в продължение на годинаhttp://www.economy.bg/world/view/18674/Ungariya-plashta-na-mladite-za-da-se-vyrnat-v-rodinata-si

Унгарското правителство стартира програма, с която иска да върне младите хора в страната, съобщава британският The Independent. Програмата се казва ,,Ела си у дома, млади човече"  и е в ход от април т.г.  Всеки млад човек, който е напуснал страната и реши да се завърне, ще получава по 100 000 форинта (320 евро) на месец в продължение на година. Програмата покрива и самолетните билети.

Досега около 800 унгарци са се завърнали у дома, става ясно по думите на министъра по заетостта Шандор Цомба.

Много източноевропейски страни страдат от т.нар. ,,изтичане на мозъци" сред младите хора, които заминават в чужбина в търсене на по-добра работа и по-високи заплати, коментира британският вестник. В Унгария средната месечна заплата е около 640 евро, докато във Великобритания е 2270 евро.  Правителството в Будапеща се надява с инициативата си да привлече обратно в страната млади и талантливи хора.

По-рано тази година статистиците в Унгария огласиха, че през 2014  емиграцията от страната се е увеличила с 46% в сравнение с 2013. Данните за 2014 са шест пъти по-високи, отколкото са били през 2009, а реалните числа са даже по-големи, тъй като много хора не се отчитат, че напускат страната. 77% от тези емигранти са на възраст под 40 години.  Властите се надяват, че щедрата програма ще бъде достатъчно атрактивна за младите и ще допринесе за бъдещето на унгарската икономика.

Hatshepsut

#5
Унгария променя Европа

Предстоящият унгарски референдум на 2 октомври не е просто риск пред миграционната политика на канцлера Меркел, а представлява заплаха за европейския либерален ред

Има една унгарска поговорка, която гласи, че многото малки неща правят нещо голямо (Sok kicsi sokra megy). Ако преди шест години някой беше казал, че победата на ,,Съюза на младите демократи" – Фидес ще промени не само малка Унгария, но и Европа, щеше да прозвучи невъобразимо и абсурдно. Днес обаче ,,унгарската революция", както наричат изборната победа на Виктор Орбан през 2010 г., превърна страната малко по малко не просто в политически лидер на региона, но дори успя да формира алтернатива на мултикултурната, консуматорска и десуверенизирана либерална Европа.

Около седмица остава до поредната малка крачка на Будапеща в тази посока. Става дума за предстоящия референдум, насочен срещу мигрантската политиката на германския канцлер Ангела Меркел за отворени граници и квоти за мигранти. От Берлин и Брюксел разбираемо възприемат референдума като опасност и упражняват систематичен натиск над Будапеща, кулминацията на който е призивът на външния министър на Люксембург от страниците на германския вестник Die Welt Унгария да бъде изключена от Европейския съюз. Критиките този път са концентрирани около тезата, че унгарците не спазват правовия ред в ЕС с отказа да приемат своята квота от общо 160-те хиляди мигранти, предвидени за разселване в 27-те страни от съюза.

Планът за разселване бе атакуван пред Съда на Европейския съюз в Люксембург и от съседна Словакия. А според Будапеща не е в договорените области на компетенции, съгласно учредителните договори на ЕС. По думите на говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач, предстоящият референдум ще разобличи прикрития начин на работа на евроинституциите. Всъщност референдумът в Унгария ще делегитимира идеята, че Европа може да реши демографските си проблеми с внос на мигранти от други цивилизационни групи. Но по-важното е, че референдумът, на който се очаква над две трети от избирателите да отхвърлят квотното разпределение, за втори път след гръцкия референдум ще изкрещи директно в лицето на евробюрокрацията, че писаните на някое бюро правила не могат да задраскат демократичния избор на нациите.

Залогът е много голям. Затова унгарските управляващи са подложени както на външен натиск, така и на атака от страна на все по-губещата влияние либерална опозиция. Всички социологически проучвания показват, че унгарското общество е категорично против мигрантския план на Брюксел, затова опитите на трите опозиционни партии – ,,Диалог за Унгария", Движение ,,Модерна Унгария" и ,,Заедно" са насочени към проваляне на референдума. Тройката партии вече обяви бойкот на референдума, а политтехнолозите проявяват завидна находчивост в стремежа си да разубедят унгарците да гласуват и да намалят избирателната активност. В преследване на тази цел либералните сили стигат до крайности, отричащи по новата либерална мода самата нужда от референдуми (спомнете си фрапиращото изказване на бившия правосъден министър на България Христо Иванов, че референдумите са безсмислени, б.а.). Следвайки тази мисловна линия, водещият унгарски либерален вестник Nepszabadsag пресметна разходите за октомврийското допитване на 10 милиона евро – сума, която според вестника е прекалено голяма, за да бъде оправдано провеждането му.

Възможно ли е мощните транснационални корпорации и наднационална бюрокрация заедно с подкрепата на локомотива на Европа – Германия, наистина да са разтревожени от това, което се случва в една малка Унгария? Да, възможно е и дори нещо повече. Опасенията им не се изразяват само по темата за мигрантите и референдума, който подобно на гръцкото ,,Охи" може да се смачка от някоя директива или регламент. Европейският съюз, подобно на бившия Съветски съюз, е изграден на основите на идеология. За разлика от националните държави, империите и дори конфесионалните и племенните квазидържавни общности, рухват, когато рухне ,,държавоизграждащата" догма. Тогава автоматично и неминуемо се разпада и политическо образувание. Затова Унгария заплашва самия либерален модел на днешната космополитна Европа, върху който се гради ЕС в последните три десетилетия. Унгария заплашва самия Европейски съюз – и тази опасност превъзхожда дори Брекзит.

Унгарската заплаха – как се стигна дотук?

До 2010 година Унгария се развиваше в пълен синхрон с държавите от региона. Страната успешно осъществи либерални реформи, приватизира останалата от комунистическия период държавна собственост, отвори пазара си за мултинационални корпорации, либерализира банковия сектор и бе приета за член на Европейския съюз и НАТО. Осигурен беше плурализъм на политическата система и стабилен политически консенсус около победилата либерална демокрация.

26 април 2010 г. Това е денят в който се оказва, че горделивите унгарци нямат намерение да чакат инструкции от началниците, а имат различно виждане за своето място в Обединена Европа. Фидес печели изборите със съкрушително мнозинство от две трети в унгарския парламент, а Виктор Орбан става премиер за втори път. Да, за втори. Самият Орбан дълго време изчаква своя звезден момент, за да свали картите на масата, до този момент под либерално наметало. Орбан е роден през пролетта на 1963 г. в семейство на протестанти-калвинисти, религиозно малцинство в католическа Унгария. Той е един от основателите на дясно-центристката либерална партия ,,Съюз на младите демократи" – Фидес. През 1989 г. получава стипендия от фондацията на Джордж Сорос и заминава на обучение в Оксфордския университет, където в продължение на година изучава политически науки. Става председател на Фидес и през 1998 година, след като парламентарните избори в Унгария са спечелени от ,,младите демократи", Виктор Орбан е избран за министър-председател. Тогава е на 35-годишна възраст. Под негово ръководство считаната за либерална организация Фидес се превръща във водеща консервативна партия в Унгария, която печели сърцата на унгарските избиратели.

Минава известно политическо време и след поредица от битки през 2010 г. Орбан се връща начело на страната. Той определя тези избори като революция в умовете на хората. Най-разнородни експерти считат политиката на унгарското правителство след този период за реакционна, консервативна, недемократична. Самият Орбан въвежда термина ,,нелиберална демокрация", а западни тинк-танкове налагат виждането, че цялата страна ,,боледува" от постсоциалистическа изостаналост и недовършено ,,озападняване". Освен това, допълват западните ,,специалисти", Унгария била придружена от симптоми на авторитаризъм, ксенофобия и расизъм. Независимо от формата, в която се проявява унгарският бунт, и пропагандните етикети, които му се лепят, той може да бъде показан най-ясно с неговото съдържание – това е борбата на Унгария за извоюване на национален суверенитет срещу транснационалните корпорации, банковите институции и наднационалните властови структури.

Нелибералната демокрация и държава на труда – знамената, под които върви битката за унгарския суверенитет

Хронологията показва, че политическите ходове на унгарските лидери не следват логиката на идеологически догми, а се движат от стремежа към изземване на контрола върху финансовите, икономически и социални лостове от ръцете на външни структури. Дори отстояването на християнството и традиционните ценности трябва да се разглежда през тази перспектива, наред с моралните основания. Както унгарците отлично осъзнават, строителите на космополитна Европа възнамеряват да използват националните общности като гориво в пещите на историята.

В една често цитирана реч пред симпатизанти Виктор Орбан неприкрито разобличава глобалистката идея на евролидерите да ,,слеят култури, религии и популации" и така да наложат нова евроидентичност на нациите, влизащи в рамките на блока. Срещу този проект унгарските лидери противопоставят голисткото разбиране за ,,Европа на нациите" и извеждат на преден план християнските корени на европейските народи. ,,Християнството не е просто религия, но също така е и култура, на основата на която ние сме построили цяла цивилизация. Това не е избор, а факт. Ако хората чувстват, че европейските политици се борят срещу техния произход и се срамуват да приемат, че ние наистина сме християнски континент, това само ще отчужди повече хора от Европейския съюз", твърди Орбан. Будапеща разглежда страните на запад от Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Словения, като държави на победилия социален либерализъм, където е изоставена традиционната защита на семейството.

Отбранителните тези срещу либералните атаки са отлично позиционирани. Известният политолог Джордж Фридман, доскоро директор на една от най-влиятелните частни аналитични агенции ,,Статфор", твърди, че за да бъде обвинено едно правителство, че не е либерална демокрация, то трябва или да не провежда свободни национални демократични избори или да не зачита правата на човека, а унгарското правителство не отговаря на тези ,,евроизисквания". Тезата на Виктор Орбан за нелиберална демокрация, отбелязва Фридман, е ,,не в смисъла на режим, а в смисъла на идеология – един свят, в който са проведени избори и либералните програми и ценности са отхвърлени от избирателите".

Що се касае до критиките за нарушаване на правата на сексуалните малцинства в Унгария, Орбан има отличен отговор: ,,Ние не казваме, че други форми на съвместно съжителство не са възможни. Въпреки това, ние трябва да кажем, че в християнска Европа семейството е съюз между мъж и жена". Нелибералната демократична рамка намери приложение в новата конституция на страната, влязла в сила през 2012 г. Основният закон, започващ с думите ,,Боже, благослови унгарците", провъзгласява тази същност на държавата и семейната институция, забранява абортите и изрично споменава Короната на Св. Стефан (короната, използвана при коронацията на унгарските крале, символизираща приемствеността и единството на нацията) със символично място в унгарската държава, наричана вече не Унгарска република, а просто Унгария. Самият Виктор Орбан амбициозно обобщава духовната рамка на новата конституция с думите: ,,Ако една страна не е уверена в самоуважението си, ако не е уверена в самата себе си, ако не познава духовните си основи, то тогава тя не може да бъде успешна и в икономическо отношение".

Икономическата и финансова политика с основание могат да бъдат определени като ,,препъни камък" в сътрудничеството с Брюксел. Притеснението от идеологическата рамка започва да преминава в паника, в момента в който унгарските управляващи започват методично да извоюват независимост от транснационалните финансови и политически структури. ,,Унгария е част от системата на западните съюзи, НАТО и ЕС. Няма спор относно това, няма и да има през времето на нашето управление. Въпреки това ние сме само членове на тези съюзи, а не заложници", заявява Орбан и обявява курс към увеличаване на националния суверенитет. Иззета от контрола на международния банков сектор е Централната банка на Унгария, последователно национализирани са MKB Bank и Budapest Bank от General Electric и унгарската фондова борса, прекратява се зависимостта от Международния валутен фонд и Световната банка.

Нелибералната икономическа политика на Орбан включва подкрепа за националната икономика, разбирана от унгарските лидери като рамо за големите индустриалци и предприемачи, ,,които да имат милиарди форинти в техните сметки". Чуждите банки и компании с монополно положение трябва да приемат новите реалности. ,,Никой няма да извлича допълнителна печалба на гърба на унгарския народ никога повече. Ерата на колониализма е свършила", заявява министър-председателят.

Амбициозният проект на унгарците се простира отвъд господстващия либерализъм. Наред с признатите три форми на държавна организация – националната държава, либералната държава и следвоенната welfare state, усилията на държавното ръководство са насочени към изграждането на т.нар. държава на труда, която според идеята трябва да компенсира недостатъците на частния сектор в разкриването на работни места с реализиране на пълна заетост.

Наследниците на хуните и Атила отлично схващат геополитическото положение на страната си, която няма излаз на море. Унгария безспорно е телурократична (континентална, евразийска) страна, а заедно с липсата на природни богатства това налага сътрудничество с изобилната на ресурси Русия, както и разбира се с Евразийския съюз. Това е и причината за съпротивата на Будапеща срещу политиката на санкции срещу Москва. Унгария участва в няколко значими енергийни проекта съвместно с руснаците, между които проваленият от Еврокомисията ,,Южен поток" и АЕЦ ,,Пакш-2", изграждан съвместно с ,,Росатом".

Управляващите нееднократно подчертават факта, че европейският континент не може да бъде конкурентен на Китай и САЩ без да изгради високи равнища на икономическо сътрудничество с Русия. За Орбан партньорството с Евразийския икономически съюз е позитивно явление, от което Унгария не бива да бъде изключвана. Наред с това в страната срещат разбиране и идеите за особеното място на Централна Европа, наричана ,,Кралство на духа", в глобалната политика. Понятието кристализира покрай идеите за специфичен дух на Централна Европа, продукт на католическото християнство и наследството на Австро-Унгарската империя. Това се различава от немското Mitteleuropa на Бауман и трактовката на Карл Хаусхофер и Третия райх като обособено цивилизационно и политическо пространство. Чертите на подобно сътрудничество между страните в региона може да открием във Вишеградския формат, където освен Унгария влизат католическите Чехия, Полша и Словакия, последователно отхвърлящи европейския либерален модел. Името на Вишеградската четворка, която заявява консервативна алтернатива на европейските космополити, идва от градчето Вишеград, където на 15 февруари 1991 г. е подписана Декларацията за сътрудничество. През XIV век това е мястото на резиденцията на унгарските крале. В средата на века там е постигнато историческото споразумение между Унгария, Бохемия (днешна Чехия) и Полша за тясно политическо и търговско сътрудничество.

Малките стъпки на Унгария доведоха до голямата промяна в Централна Европа. Унгарската революция стана онова събитие, което събуди историческото съзнание в региона и бе последвана от Полша, Чехия и Словакия. Страните от Вишеградската четворка все по-настойчиво се противопоставят на, по думите им, безпътното либерално управление на Европейския съюз. Те заявяват своята консервативна алтернатива за Европа и печелят все повече поддръжници.

След подкрепата от Сърбия и заявлението на Гърция, че няма да приеме плана за разселване на мигранти, Будапеща търпеливо изчаква своя 2-ри октомври, за да отхвърли европейската мигрантска политика и да нанесе пореден удар върху ,,победилия евролиберализъм". Същият ден в Австрия ще се изправи на балотаж в президентската надпревара представителят на опозиционната австрийска Партия на свободата. Лидерът на формацията Хайнц-Кристиан Щрахе в интервю за вестник Tiroler Tageszeitung вече обяви желанието за присъединяване към Вишеградската група. Дали ще станем свидетели на политическа консолидация върху територията и наследството на бившата Австро-Унгарска империя? Рано е да се каже. Едно е сигурно, малка Унгария за трети път след унгарската революция от 1848 г. и събитията от 1956 г. се опълчва на статуквото и променя Европа.

Hatshepsut

#6
Унгария обяви война на НПО-тата на Сорос


Унгарският премиер Виктор Орбан

https://offnews.bg/news/Sviat-_12/Ungariia-obiavi-vojna-na-NPO-tata-na-Soros_644206.html

Унгария планира да изкорени дейността на неправителствените организации, финансирани от милиардера Джордж Сорос, на територията на страната, съобщава "Блумбърг", като цитира заместник-председателя на партията на Виктор Орбан Фидес.

Намеренията са във връзка със смяната на властта в Белия дом.

Страната ще използва "всички средства на разположение" да "измете" НПО-тата, финансирани от родения именно в Унгария милиардер, понеже те "обслужват глобалните капиталисти  и "подкрепят повече политическата коректност отколкото местните правителства", посочва зам. председателят на Фидес Филард Немес пред журналисти.

Часове след изказванията на Немес фондация "Отворено общество" обяви пред "Блумбърг", че ще продължи работата си в Унгария "въпреки противопоставянето на правителството на нашата мисия за по-справедливи и отговорни общества". Президентът на организацията в Унгария допълва, че в момента са по-фокусирани отвсякога върху работата си за укрепване на демократичните практики, права и справедливост не само в Унгария, но и в други държави.

В централноевропейската страна "Отворено общество" финансира над 60 НПО-та. Досега за дейността й в Източна Европа и бившия Съветски съюз са инвестирани над 1,6 млрд. долара, уточнява "Блумбърг".

Унгарският премиер Виктор Орбан бе първият лидер на страна от Евросъюза, който публично подкрепи Доналд Тръмп и неговата кандидатпрезидентска кампания, като в същото време игнорира критиките на Еврокомисията и администрацията на Барак Обама, че изгражда "нелиберална държава" по модела на Русия, Китай и Турция, посочва още "Блумбърг".

Hatshepsut

#7
Орбан затваря университета на Сорос в Унгария


https://news.bg/int-politics/orban-zatvarya-universiteta-na-soros-v-ungariya.html?#_=_

Студентите и служителите в Централноевропейския университет (CEU) в Унгария протестират срещу плановете на правителството да затвори висшето учебно заведение.

От университета изтъкнаха, че ново законодателство, предложено от правителството на управляващата партия "Фидес", прави невъзможно функционирането на университета.

Основателят на CEU, филантропът Джорд Сорос има обтегнати отношения с унгарския премиер Виктор Орбан, припомня, БиБиСи.

Ала правителството твърди, че подкрепя университета и не иска да напуска страната.

Министърът на образованието Ласло Палкович заяви, че предложеното законодателство е вследствие на направения преглед на дейността на 28 чуждестранни университета, работещи в Унгария, включително CEU в Будапеща.

"Това не е разследване срещу CEU, не е и срещу г-н Сорос", увери министърът.

Роденият в Унгария милиардер основа университета през 1991 г. и продължава да го финансира и досега.

Той искаше Централноевропейският университет да бъде бастион на либералната мисъл и да популяризира ценностите на отвореното общество и демокрацията.

Но университетът изглежда се превърна в последната мишена в кампанията на правителството на Орбан срещу либералните ценности.

Правителството твърди, че CEU и други университети с чуждестранно финансиране работят незаконно и че новото законодателство цели да създаде нова правна рамка.

Ала ректорът на CEU Майкъл Игнатиев твърди, че университетът е напълно законен и новото законодателство цели да го направи незаконен.

"Ние ще защитаваме нашите постижения енергично срещу всеки, който се опитва да позори работата ни в очите на унгарския народ", отсече Игнатиев.

Новите правила ще принудят CEU да смени името си, да създаде кампус в Ню Йорк, да промени учебната си програма и да стане подвластен както на американското, така и на унгарското правителство.

Протестиращите служители и студенти сега търсят подкрепата от други университети - както в Унгария, така и по света.

Това се случва в момент на влошаващи се отношения между американския президент Доналд Тръмп и Джордж Сорос, който наскоро определи новия обитател на Белия дом като "самозванец, (политически) мошеник и кандидат-диктатор".

Отношенията между Сорос и Орбан, който е отявлен поддръжник на американския президент, също се обтегнаха, след като Орбан го обвини, че иска да има роля в унгарската политика и подкрепя притока на мигранти в Европа.

Hatshepsut

#8
Страните от Вишеградската четворка искат "нов проект" за Европа


https://www.mediapool.bg/

Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Словакия, Чехия и Полша) за пореден път изразиха несъгласие с политиката на ЕС за миграцията, а унгарският министър-председател Виктор Орбан призова за "нов проект" за Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Орбан изтъкна, че страните от Централна Европа имат все по-голям принос за икономиката на ЕС, която трябва да е по-конкурентоспособна.

   Според унгарския премиер сред четирите страни има единодушие, че е в техен интерес Европа да е силна, но при запазване на независимостта на отделните страни, а не да се създават "Съединени европейски щати".   
   Европа се нуждае от нов проект. Не искаме империя, трябва ни съюз от свободни страни, заяви Орбан, цитиран от Ройтерс и ДПА.

   Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Вишеградската група не иска в страните й, които са с християнски корени, да се създават мюсюлмански общности.

   Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че "силната, интегрира Европа" трябва да се гради върху група от суверенни национални държави, а не да представлява все по-централизирана федерация, както искат някои от западните страни.

   На срещата в Будапеща бе приет документ, изразяващ общата позиция на четирите страни за необходимостта от разговори за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от съюза. В документа се казва, че институциите на ЕС трябва да се отнасят еднакво към всички държави членки и да действат строго в рамките на компетенциите си.

   "Трябва да се зачита правото на държавите членки да извършват вътрешнополитически реформи", се казва също в общото становище.

   По въпроса за миграцията отново се подчертава, че "фокусът трябва да е насочен към отговорна и изпълнима защита на външните граници на ЕС, за да се избегне налагането на задължителни квоти, които са неефикасни и които вече създадоха разделение в Европа".

Hatshepsut

#9
Орбан ликува, печели убедително изборите в Унгария


https://dariknews.bg/novini/sviat/orban-likuva-pecheli-ubeditelno-izborite-v-ungariia-2089763

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта. Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията.

"Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа", каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща. "Високата избирателна активност премахва всички съмнения" за нашата победа, добави премиерът. Още няма окончателни данни за броя на гласувалите, но се очаква той да бъде около 70 процента - повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори.

Дясната националистическата партия "Йоббик" ("Движение за по-добра Унгария") е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае , че "ФИДЕС отново победи". ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан.

Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог в името на Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати. "Ние смятаме себе си за виновни за това, което се случи, и признаваме решението на избирателите", заяви председателят на партията Дюла Молнар.

Две други малки леви партии - "Демократическа коалиция" на Ференц Дюрчани и "Политиката може да бъде друга", ще имат съответно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната -
Бернадет Сел, подаде оставка. По един мандат получават социаллибералната партия "Заедно" (нейният лидер също обяви оставка), независим кандидат и представител на немското етническо малцинство.

ФИДЕС подобри резултата си по пропорционалните партийни листи, като спечели 49,1 на сто от подадените гласове срещу 44,9 на сто в изборите преди 4 г.
Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите.


След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща днес журналисти го запитаха дали той се бори срещу Европейския съюз. "ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ", отвърна Орбан, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка.

Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз.

Hatshepsut

#10
Унгарският парламент поправи конституцията:
"Чуждо население" не може да се установява в странатаhttps://epicenter.bg/

Унгарският парламент одобри днес закона "Стоп Сорос", който криминализира съдействието за нелегални мигранти и ограничава дейностите на неправителствени организации. Според него индивиди или организации, които помагат на мигранти, които не изпълняват условията, да поискат убежище или да получат статут са заплашени от затвор, пише агенция "Ройтерс".

Парламентът прие и конституционна поправка, която гласи, че "чуждо население" не може да се установява в Унгария. Управляващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан победи на парламентарните избори през април след кампания, в която той залагаше предимно на атаки срещу филантропа Джордж Сорос и твърдеше, че той опитва да унищожи християнското население на Европа.

Законът ще даде на вътрешния министър власт да забранява неправителствени организации, подкрепящи миграцията и смятани за риск за националната сигурност.

Редица организации са силно обезпокоени от факта, че всяка от тях, оказваща правна или друга помощ на мигранти, достигнали до границата, може да се окаже извън закона. Управляващите настояват, че предлагат само "правна рамка", а решенията за това коя организация е рискова и коя - не, ще бъдат взимани от съда.

Ще бъде забранено оказване на помощ за кандидати за убежище - включително съдействие за попълване на формуляри, разпространяване на информация за процедурата, а на теория дори даването на храна. Хора, оказващи помощ на мигранти или на групи, които осъществяват подобна дейност, ще са заплашени от затвор. Ще бъде невъзможно за мигранти, преминали през страна, смятана за сигурна при пристигането си, да искат убежище в Унгария.

Агенцията за бежанците на ООН критикува закона, като предупреди, че ако бъде прокаран, ще лиши от "жизненоважни помощи и услуги" хора, принудени да бягат от домовете си, и "допълнително ще възпламени напрегнатия публичен дискурс и разрастващите се ксенофобски нагласи". Неправителствената организация "Хюмън райтс уоч" пък поиска "Фидес" да бъде изгонена от Европейската народна партия (ЕНП).

Последната вече е настоявала, че в поведението на Орбан има "червени линии", но на свой ред беше заплашена от него, че може да "превземе партията отвътре", като създаде "антиимигрантска европейска партия" преди изборите за европарламент през май.

генерал Жеков

Много добър политик.Критикуват го от всевъзможни "правозащитни" органицации,но народа му го харесва.Унгария от комунистическа кочина се превърна в пълноправна и равностойна на другите европейска държава,в голямата си част от тази трансформация-благодарение на Орбан.Трябва да има повече такива политици,за да се реализира идеала за новата,национална Европа
Agree Agree x 1 View List
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

long time ago

И много българи му симпатизират. Аз също.

генерал Жеков

Аз също имам положително мнение за него,въпреки че и той остава твърде либерален относно някой теми,за да се хареса на сегашните господари в ЕС,които се явяват Меркел и нейния тип политика.Те обаче си отиват и ние,както и Унгария трябва възможно най-бързо да се приспособим към това,което идва като нов тип политика.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Panzerfaust

Орбан разкъса книга: Гейовете да оставят децата ни

Скандалът беше предизвикан от детска книга с истории, издадена от ЛГБТ асоциация

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че хомосексуалистите трябва да "оставят децата ни на мира", когато го попитаха за детска книга, съдържаща гей персонажи, която той публично разкъса.

"Унгария има закони, свързани с хомосексуалността, чиято основа е изключително толерантен и търпелив подход", каза Орбан пред общественото радио. "Но има червена линия, която не можете да преминете".

"Като обобщение моето мнение по този въпрос е: оставете децата ни на мира", каза Орбан.

Скандалът беше предизвикан от детска книга с истории, издадена от ЛГБТ асоциация, озаглавена "Свят от истории е за всички", включваща гей персонажи.

Сборникът е базиран на добре познати приказки, но включва герои, представляващи маргинализирани малцинства и групи в неравностойно положение, включително ЛГБТ общността.

В една от историите Пепеляшка е лесбийка, докато транссексуален убиец на дракони се появява в друга.


Консервативна група призова книгата да бъде изтеглена от продажба.

Тези действия бяха осъдени от унгарската Асоциация на издателите и продавачите на книги, които ги сравниха с "нацисткото горене на книги и комунистическите забрани на литературни произведения".

След като дойде на власт през 2010 г., Орбан пренаписа конституцията на централноевропейската държава и включи определение за брак като съюз между мъж и жена.

Неговата имиграционна и консервативна социална политика включва указ от 2018 г., който ефективно забранява на университетите да преподават за повече от два пола.

https://www.vesti.bg

Panzerfaust

Харесвам Орбан като политик, одобрявам огромна част от политиката му, оценявам факта, че се изправи смело срещу либерално-бюрократичната машина на статуквото в ЕС, също така харесвам много унгарците като народ, но... В момента Орбан покровителства и скри Никола Груевски, който е най-антибългарския политик в Северна Македония, а сега ще лобира за Северна Македония, за да започне преговори за присъединяване към ЕС. Тази антибългарска политика няма как да приема! 
Agree Agree x 2 View List

Powered by EzPortal