• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Израело-палестинския конфликтъ

Започната отъ Hatshepsut, 08 Окт 2023, 06:55:18

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

На чия страна сте в Израело-палестинския конфликт?

Твърдо на страната на Израел
1 (25%)
На страната на Израел, с особено мнение
3 (75%)
Неутрален съм
0 (0%)
На страната на палестинците, с особено мнение
0 (0%)
Твърдо на страната на палестинците
0 (0%)

Общъ брой гласове: 4

Hatshepsut

Израело-палестински конфликт


Западният бряг и Ивицата Газа през 2007г.

Израело-арабският конфликт (на арабски: النزاع الفلسطيني – الإسرائيلي‎, ал-Низа'а ал-Фаластини ал-Израили; на иврит: הסכסוך הישראלי-פלסטיני‎, Ха'Сихсух Ха'Йизраели-Фалестини) е продължаващ конфликт между израелци и палестинци, който започва през 1947 г. Той образува основната част на Арабско-израелския конфликт и също така се смята за един от ,,най-сложните конфликти". Още от 1920 г. съществува напрежение между арабите, евреите и британските сили, и създаването на Британски мандат в Палестина предизвиква допълнителни конфликти. Арабите и евреите са изключително недоволни от британската политика. Продължаващото напрежение избухва на 30 ноември 1947 г. в гражданска война между арабски и еврейски сили, в отговор на плана на ООН за разделяне на Палестина в една арабска държава, еврейска държава и специалния международен режим за град Йерусалим.

Въпреки дългосрочния мирен процес и общото помирение между Израел, Египет и Йордания, израелците и палестинците не постигат окончателно споразумение за мир. Неразрешените въпроси са: взаимно признаване, граници, сигурност, контрол над Йерусалим, израелски селища, палестинското движение за свобода и решаване на палестинските претенции за връщане обратно на бежанците. Насилието на конфликта, в регион, богат на културен и религиозен световен интерес, е бил обект на множество международни конференции, които се занимават с исторически права, и е фактор, заплашващ туризма и общия достъп до спорни райони. Палестина бива подкрепена от 5 съседни държави (Сирия, Ливан, Ирак, Египет и Йордания).

Израел дава 6373 жертви от своя народ във войната, което е около 1% от населението му по това време. 4000 от тях са войници, а останалите са цивилни. Около 2000 са оцелелите от Холокоста.

Точният брой на арабските жертви е неизвестен. Една приблизителна оценка за арабските смъртни случаи – 7000 души: 3000 палестинци, 2000 египтяни, 1000 йорданци, 1000 сирийци.

По време на Гражданската война в Палестина през 1947 – 1948 г. и през 1948 г. в Арабско-израелската война, около 750 000 палестински араби бягат или са прогонени от домовете си. През 1951 г. Помирителната комисия на ООН за Палестина установява, че броят на палестинските бежанци, прогонени от Израел, е около 711 000 души. Това число не включва разселените палестинци в израелска територия.

Повече от 400 арабски села и около десет еврейски селища и квартали са обезлюдени по време на Израело-арабския конфликт. Според оценка, основаваща се на по-ранно преброяване, общото мюсюлманско население в Палестина през 1947 г. е 1 143 336. След войната около 156 хиляди араби остават в Израел и стават израелски граждани. Разселените палестински араби, известни като палестински бежанци, се заселват в палестински бежански лагери в целия арабски свят. Статутът на бежанец се прехвърля на поколенията, на които също е отказано гражданство в арабските държави. Потомците на бежанците също са лишени от гражданство в приемащите страни. Арабската лига инструктира своите членове да отрекат ,,палестинското гражданство", за да се избегне разпадане на тяхната идентичност и защита на правото им на връщане към родината си. Повече от 1,4 милиона палестинци все още живеят в 58 признати бежански лагери, докато повече от 5 милиона палестинци живеят извън Израел и палестинските територии.

Палестинският проблем с бежанците и дебатът за правото на завръщане също са сред основните проблеми на Израело-арабския конфликт. Палестинските араби и техните поддръжници организират годишни демонстрации и чествания на 15 май всяка година. Популярността и броят на участниците в тези демонстрации варира непрекъснато.

Интифада

Първата интифада е въстание от 1987-1991/1993. Понякога е наричана ,,каменната война", тъй като палестинците използвали основно камъни, а също и други импровизирани (не-огнестрелни) оръжия. ,,Интифада" е арабски термин и означава ,,въстание".

Интифадата ал-Акса е вълна на насилие и политически конфликти, започнала през септември 2000 г. между палестинските араби и израелтяните. Тя е наричана още Втората интифада. Много палестинци смятат интифадата за националноосвободителна война срещу окупаторите, а израелците я разглеждат като терористична акция.

Хамас

Хамас, акроним за Ха̀ракат ал-Мука̀ууама ал-Исла:мѝйя (на арабски: Ислямско движение за съпротива, ,,хамас" (حماس) на арабски означава стремеж, устрем) е палестинска паравоенна и политическа организация. Основана е от Ахмед Ясин и Мухаммед Таха в края на 1987 г. като издънка на Мюсюлманското братство. Основната ѝ цел е унищожаването на Израел и създаването на държава Палестина. Хамас се ръководи от Халед Машаал до 6 май 2017 г. На 6 май 2017 г. Хамас избира своя нов лидер Исмаил Хания. Базата на Хамас е в ивицата Газа, но организацията води операции и на Западния бряг.

Хамас е смятана за терористична организация от САЩ, Израел и Европейския съюз. Част от подкрепата към нея се дължи на благотворителните ѝ акции за подпомагане на бедните палестинци, както и на военизираните ѝ възгледи. На запад Хамас е известна със своята тактика за самоубийствените атентати срещу Израел, като те най-вече са насочени към израелските военни и тайни сили, за да бъде преустановена окупацията на Западния бряг и на ивицата Газа, както и за да унищожи Израел (на който групировката гледа като на завзета палестинска земя). Голяма част от населението на Палестина подкрепя движението за съпротива.

- Хамас, или Движението за ислямска съпротива, е основано през 1987 г. по време на първата палестинска Интифада. То разполага с подкрепата на шиитски Иран, като споделя една и съща идеология с организацията "Мюсюлмански братя", създадена в Египет през 20-те години на миналия век.

- Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г., след кратка война със сили, лоялни на движението "Фатах", оглавявано от палестинския президент Махмуд Абас, който е базиран на Западния бряг и оглавява също Организацията за освобождение на Палестина. Взимането на властта в ивицата Газа бе предхождано от победата на Хамас на палестинските парламентарни избори през 2006 г. Хамас обвиниха Махмуд Абас, че заговорничи срещу движението, а Абас окачестви като преврат идването на Хамас на власт в ивицата Газа. Оттогава насетне има много сблъсъци с Израел, като Хамас изстрелва ракети от ивицата Газа по израелската територия, а Израел отвръща с въздушни удари по ивицата Газа.

- Хамас не признава Държавата Израел и е против договореностите от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, постигнати в средата на 90-те години на миналия век.

- Въоръженото крило на Хамас изпраща въоръжени нападатели и атентатори самоубийци на територията на Израел. Движението окачествява дейността на въоръженото си крило като "съпротива срещу израелската окупация".

- Хамас фигурира в списъците с терористични организации на Израел, САЩ, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

- Хамас е част от регионален съюз, в който участват още Иран, Сирия и шиитското движение "Хизбула" в Ливан.

- Макар да е базирано в ивицата Газа, движението Хамас има симпатизанти във всички палестински територии, като лидерите му се намират на различни места из Близкия изток.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Израело-палестински конфликт

https://bg.wikipedia.org/wiki/Интифада

https://bg.wikipedia.org/wiki/Хамас

https://offnews.bg/sviat/kakvo-predstavliava-dvizhenieto-hamas-koeto-shokira-izrael-i-tcelia-s-810001.html

Hatshepsut

Дълбоките корени на израелско-палестинския конфликт


Поредната ескалация на напрежението в Близкия изток отново насочи вниманието на света към тази гореща точка. Причините за изблиците на насилие трябва да се търсят доста по-назад във времето.

Повече от 70 години продължават военните действия между израелци и палестинци. В основата на спора е една и съща земя, за която претендират два народа.

Създаването на държавата Израел официално е обявено на 14 май 1948 г. Западният бряг и ивицата Газа обаче остават окупирани от израелците и оттогава "Хамас" и други групировки периодично предприемат бойни действия срещу Израел.

Конфликтът обаче има още по-дълбоки корени - преди близо век. Великобритания поема контрола над район, известен като Палестина, след като владетелят на тази част от Близкия изток - Османската империя, е победена през Първата световна война.

На тази земя живеят еврейско малцинство и арабско мнозинство. Международната общност възлага на Великобритания задачата да създаде там ,,национален дом" за евреите. И напрежението започва постепенно да ескалира.

Между 20-те и 40-те години на миналия век към същото това парче земя започват да се стичат много евреи, мнозина от които бягат от преследване в Европа и търсят дом след Холокоста през Втората световна война.

През 1947 г. ООН гласува Палестина да бъде разделена на отделни еврейски и арабски държави, а Йерусалим е превърнат в международен град. Планът е приет от еврейските лидери и отхвърлен от арабска страна. Той така и не е изпълнен.

Неспособни да разрешат проблема, през 1948 г. британците се оттеглят, но обявяват създаването на израелска държава. Този ход е определен като "катастрофа". Войната започва. От съседни арабски страни нахлуват войски, стотици хиляди палестинци са принудени да бягат.

На следващата година огънят е прекратен, но равносметката е следната - Израел контролира по-голямата част от територията, Йордания окупира земя, станала известна като Западния бряг, а Египет окупира Газа.

Йерусалим е разделен между израелските сили на запад и йорданските сили на изток. Поради липсата на мирно споразумение и взаимните обвинения, следващите десетилетия са изпълнени с насилие. През 1967 г. Израел окупира Източен Йерусалим и Западния бряг, както и по-голямата част от сирийските Голански възвишения, Газа и египетския полуостров Синай.

Днес израелците още държат контрола над Западния бряг и макар да се изтеглиха от Газа, според ООН тя също е окупирана територия. Израел твърди, че целият Йерусалим е негова столица, докато палестинците претендират за Източен Йерусалим като столица на бъдеща палестинска държава.

Повечето палестински бежанци и техните потомци живеят в Газа и Западния бряг, както и в съседните Йордания, Сирия и Ливан. Израел не им позволява да се върнат в домовете си.

През последните 50 години Израел не спира да строи селища в спорните територии, където се заселват повече от 600 000 евреи. Според палестинците те са незаконни и са пречка за мира. Израел не признава това твърдение.

Така и до днес ябълката на раздора между израелци и палестинци остава Източен Йерусалим, Газа и Западния бряг. Заплахата за изселване на палестински семейства от Източен Йерусалим заради поредните планове за строителство на еврейски колонии наново възпламени искрата. Сблъсъците между палестинците и израелците ескалираха и заради наложените ограничения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.


Въпросите, по които засега няма съгласие, са:

♦ съдбата на палестинските бежанци
♦ бъдещето на еврейските селища на Западния бряг
♦ да бъде ли поделен Йерусалим
♦ да бъде ли създадена палестинска държава

Опитите за постигането на мир продължават 25 години. Най-новият мирен план беше изготвен от администрацията на американския президент Доналд Тръмп и определена като "сделката на века". Той обаче беше отхвърлен от палестинците.

Така конфликтът продължава с нови сцени на насилие, на които светът стана свидетел през последните дни.

https://bntnews.bg/news/dalbokite-koreni-na-izraelsko-palestinskiya-konflikt-1155678news.html

Hatshepsut

Стотици загинали и ранени в Израел и Газа - ескалацията на конфликта е най-мащабната от години насам


Израел е във война с Хамас. Това обяви премиерът Бенямин Нетаняху след ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Военното крило на палестинската групировка атакува по земя и въздух няколко израелски града. Съобщава се, че са изстреляни най-малко 5000 ракети. В отговор Израел нанесе масирани въздушни удари по ивицата Газа. Жертвите от израелска страна до момента са най-малко 100, ранените са близо 1000. Палестина съобщава за почти 200 убити при ударите в Газа.

50 българи са блокирани на летището в Тел Авив, прибирали се от Палестина.

Рано тази сутрин хиляди ракети са изстреляни от ивицата Газа срещу Израел. Неизвестен брой бойци на палестинската групировка Хамас преминават границата - една от най-строго охраняваните в света и навлизат на израелска територия.


С часове в различни части на Израел не спират да звучат сирените за въздушна тревога. Загиват десетки цивилни. Изненадващата атака от палестинска страна е най-мащабната ескалация на конфликта от години. Започва точно 50 години и един ден след началото на войната от Йом Кипур. Съвпада и с деня, в който евреите отбелязват един от най-големите си религиозни празници.

"Граждани на Израел, това е война, не е операция, не са сражения, а война. Тази сутрин Хамас извърши изненадваща смъртоносна атака срещу държавата и гражданите на Израел. Силите за сигурност получаха няколко нареждания: първо - да прочистят обществото от внедрени терористи. Разпоредена е и мобилизация на резервистите на армията, за да отговорим на врага със сила, каквото не е познавал. Защото врагът ни ще плати безпрецедентна цена", каза Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.


От палестинската групировка Хамас нарекоха днешната си операция "Наводненията на Ал Акса" - на едноименната джамия в Йерусалим. Само в първите 20 минути са изстреляли срещу Израел над 5000 ракети, каза командирът на военното командване на движението. Паралелно с това въоръжени бойци са навлезли на израелска територия по вода и през сухопътната граница.

"Решихме да сложим край на израелските престъпления. С Божията помощ врагът ни ще разбере, че е дошло време да понесе отговорност. Обявяваме началото на операция "Наводненията на Ал Акса". Първият етап е насочен срещу летища и военни укрепления", каза Мохаммад Хайф, командир на военното командване на Хамас.


Израелският премиер Нетаняху свика извънредно заседание на съвета за сигурност. Последва светкавичен отговор - десетки самолети извършиха масирани въздушни удари срещу ивицата Газа. Съобщава се за стотици загинали и ранени. Според израелската страна - поразени са 17 военни съоръжения и 4 команди центъра на Хамас.

Резервисти от израелската армия светкавично бяха мобилизирани и изпратени да се сражават с палестинските бойци. В социалните мрежи от Хамас разпространиха кадри на ликуващи около израелски танкове палестинци, за които се твърди, че са успели да неутрализират военни части на своите противници. Съобщава се и за взети заложници, показани бяха кадри на облечени в цивилни дрехи мъже.


РЕАКЦИИТЕ

Западът осъди рязката ескалация на напрежението в Близкия изток. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи палестинската атака като "тероризъм в чист вид", а първият дипломат Жозеп Борел нарече взимането на цивилни заложници "ужасяващо" и "нарушаване на международното право". НАТО също осъди "терористичните атентати" на Хамас.

От Вашингтон заклеймиха насилието в региона и призоваха и двете страни да се въздържат от допълнителна ексалация на конфликта. Лаконичен коментар дойде и от Москва - зам.-министърът на външните работи заяви, че "ясно е, че Русия винаги призовава за деескалация".


Подкрепа за бойците на Хамас дойде от Иран - съветник на аятолах Али Хаменей е коментирал, че Техеран "подкрепя палестинските бойци в борбата им за освобождаване на Палестина и Йерусалим". Подкрепяната от Иран ливанска джихадистка групировка "Хизбула" също приветства ударите.

https://bntnews.bg/news/stotici-zaginali-i-raneni-v-izrael-i-gaza-eskalaciyata-na-konflikta-e-nai-mashtabnata-ot-godini-nasam-1250821news.html

Hatshepsut

Палестина нападна Израел

Тази сутрин в 8 часа към територията на Израел бяха изстреляни над 2000 ракети, в същото време стотици палестински бойци навлязоха в земите населени с евреи. Какво предизвика новата ескалация в Близкия Изток? Докъде може да се развие тази нова война? Какви са позициите на международната общност и как се отразява този конфликт на геополитическата реалност?


Panzerfaust

Много интересно кой провокира активацията на този сравнително замразен конфикт последните 20 години. На страната на Израел съм, защото смятам арабите за по-голямото зло, но реално не харесвам и двете страни.

Hatshepsut

Какво представлява израелската противоракетна система ,,Железен купол"


Зapaди мaщaбния paĸeтeн oбcтpeл в Изpaeл, във фoĸyca нa мнoгo xopa e cиcтeмaтa зa пpoтивopaĸeтнa oтбpaнa "Жeлeзeн ĸyпoл". Іrоn Dоmе ycпявa дa пpиxвaнe и oбeзopъжи пo-гoлямaтa чacт oт xилядитe изcтpeляни paĸeти. Πo ĸoнĸpeтнo имa пpoцeнт нa пpиxвaщaнe oĸoлo 90%, пo дaнни нa изpaeлcĸoтo миниcтepcтвo нa oтбpaнaтa.

Зaщo e cъздaдeн Іrоn Dоmе?

Жeлeзният ĸyпoл e cъздaдeн, зa дa ce cпpaви c минoxвъpгaчĸи и paĸeти, изcтpeляни пo Изpaeл oт cpaвнитeлнo близĸo paзcтoяниe. Πo ĸoнĸpeтнo oт Гaзa и Ливaн. Πъpвoтo мy пpиxвaщaнe бeшe пpeз aпpил 2011 г., ĸoгaтo cвaли paĸeтa ,,Гpaд", изcтpeлянa oт Гaзa ĸъм изpaeлcĸия гpaд Aшĸeлoн. Oттoгaвa тoй e пpиxвaнaл xиляди paĸeти.

Kaĸ paбoти?


Чyвcтвитeлeн paдap oтĸpивa пpиближaвaщ cнapяд, идвaщ oт 4 дo 70 ĸилoмeтpa и пpoгнoзиpa нeгoвaтa тpaeĸтopия и тoчĸa нa yдapa. Koнтpoлeн цeнтъp oбpaбoтвa тaзи инфopмaция и ce cвъpзвa c пycĸoвa ycтaнoвĸa, ĸoятo изcтpeлвa paĸeтa, зa дa yнищoжи cнapядa. Cиcтeмaтa e пpoeĸтиpaнa дa peaгиpa caмo нa cнapяди, ĸoитo пpeдcтaвлявaт зaплaxa, ocoбeнo зa нaceлeни мecтa. Toй ce въздъpжa oт oгън пo paĸeти, изчиcлeни дa ĸaцнaт в пpaзeн тepeн и пo тoзи нaчин зaпaзвa paĸeти. Heщo ocoбeнo вaжнo в cлyчaй нa мacиpaни aтaĸи. Цeнaтa нa вcяĸa paĸeтa e oĸoлo 40 000 дo 50 000 дoлapa, cпopeд изcлeдoвaтeл oт Изpaeлcĸия инcтитyт зa изcлeдвaнe нa нaциoнaлнaтa cигypнocт.


The Iron Dome: A Decade of Defending Israel's Skies

Уcтaнoвĸитe ca мoбилни и ĸъм cpeдaтa нa 2021 г. Изpaeл paзпoлaгa c дeceт oт тяx.
Te ca paзпoлoжeни в цялaтa cтpaнa, cпopeд aмepиĸaнcĸия вoeнeн изпълнитeл Rауthеоn Тесhnоlоgіеѕ, ĸoйтo пpeз 2014 г. зaпoчнa cъвмecтнo пpoизвoдcтвo нa Іrоn Dоmе c инициaтopa нa cиcтeмaтa, изpaeлcĸaтa Rаfаеl Аdvаnсеd Dеfеnѕе Ѕуѕtеmѕ. Bcяĸa бaтapeя имa тpи дo чeтиpи пycĸoви ycтaнoвĸи c цeл зaщитa нa нaceлeнa зoнa oт 155 ĸвaдpaтни ĸилoмeтpa, cпopeд Rауthеоn. Cиcтeмaтa e пpoeĸтиpaнa дa paбoти eфeĸтивнo пpи вcяĸaĸви мeтeopoлoгични ycлoвия.

Koй гo финaнcиpa?

Πъpвoнaчaлнo Іrоn Dоmе бeшe paзpaбoтeн бeз пoмoщтa нa CAЩ, нo пpeз 2011 г. ĸлючoвият cъюзниĸ нa Изpaeл зaпoчнa дa пoдĸpeпя финaнcoвo пpoгpaмaтa. Cлeд ĸaтo CAЩ инвecтиpaxa в Іrоn Dоmе, Koнгpecът нacтoя зa cпoдeлянe нa тexнoлoгии и cъвмecтнo пpoизвoдcтвo, ĸoeтo e нaчинът, пo ĸoйтo Rауthеоn влeзe в ĸapтинaтa. Πpaви ĸoмпoнeнти зa cиcтeмитe, ĸoитo пpиxвaщaт вpaжecĸитe paĸeти. Днec няĸoи oт пpoтивopaĸeтнитe бaтepии ce пpoизвeждaт в CAЩ. Aмepиĸaнcĸaтa пoдĸpeпa зa cиcтeмaтa e чacт oт пo-гoлям пaĸeт oт aмepиĸaнcĸa вoeннa пoмoщ зa Изpaeл, ĸoятo cпopeд cпopaзyмeниe мeждy двeтe cтpaни щe възлизa нa oбщo 38 милиapдa дoлapa пpeз гoдинитe 2019 дo 2028 г.

Kaĸъв e peзyлтaтът oт paбoтaтa нa Kyпoлa?

Жeлeзният ĸyпoл e cпacил мнoгo изpaeлци oт cмъpт или нapaнявaнe. Oт eднa cтpaнa, тoвa дaвa нa изpaeлcĸoтo пpaвитeлcтвo вpeмe и пoлитичecĸo пpocтpaнcтвo дa peши ĸoгa и ĸaĸ дa oтгoвopи нa paĸeтни aтaĸи. B няĸoи cлyчaи тoвa oзнaчaвa, чe Изpaeл e пpoтив cyxoпътнa инвaзия в Гaзa. Hяĸoи aнaлизaтopи твъpдят, чe зaщитaтa нa Жeлeзния ĸyпoл пpиcпивa изpaeлцитe във фaлшивoтo yceщaнe, чe мoгaт дa cи пoзвoлят дa игнopиpaт вeĸoвния ĸoнфлиĸт c пaлecтинцитe, вмecтo дa ce aнгaжиpaт c диплoмaция зa paзpeшaвaнeтo мy.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Защо израелското разузнаване не успя да спре най-голямата атака на Хамас от ивицата Газа?


Ислямисткото движение Хамас предприе вчера своята най-голяма атака срещу Израел от самото си създаване през 1987 г. - в началото на Първата палестинска интифада. Конфликтът тепърва се разгаря, като израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани снощи да унищожи радикалната групировка, която взе властта в ивицата Газа през 2007 г.

Стотици убити израелци, палестински бойци, сеещи смърт в израелски градове, кадри на горящи танкове и еврейски заложници, отведени в крайбрежния анклав. Всичко това изглеждаше немислимо, до вчера.


В събота сутринта, след като хиляди ракети полетяха и вероятно стотици палестински бойци проникнаха в Израел от ивицата Газа, движението Хамас обяви, че е започнало "военна операция" срещу еврейската държава, за да сложи край на поругаването на ислямски светини и на посегателствата срещу палестинците от страна на Израел и еврейските заселници в окупираните територии. Впрочем движението, обявено от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, не признава правото на съществуване на Израел.

Напоследък ситуацията в Близкия изток отново се изостри, особено на Западния бряг на река Йордан, отбелязва ДПА. В четвъртък и петък четирима палестинци бяха убити от израелската армия на окупираната територия.

При все това такова голямо нападение от ивицата Газа, от която Израел се изтегли през 2005 г. и оттогава държи под блокада, е огромна изненада. И докато сраженията още продължават, един въпрос вече неминуемо стои на дневен ред: как израелското разузнаване, което има легендарна репутация и е смятано едва ли не за най-доброто в света, не успя да предотврати, или поне да узнае нещо, за операция от толкова голям мащаб.


"Нямаме представа как е могло да се случи това", казаха представители на израелските власти в отговор на въпрос на Би Би Си как, с всичките си огромни ресурси, израелското разузнаване не е установило, че се готви подобна атака.

Представители на правителството на американския президент Джо Байдън от своя страна заявиха, че не са били предупредени за възможно нападение от никой от близкоизточните си партньори.

Учудващо е, че комбинираните сили на службата за вътрешна сигурност Шин Бет, външното разузнаване Мосад и армията не са предугадили какво се готви. Или, ако все пак са го направили, не са се задействали, отбелязва Би Би Си.

Израел има може би най-големите и добре финансирани разузнавателни служби в Близкия изток. Той разполага с информатори и агенти както в палестинските групировки, така и в Ливан, Сирия и други държави, посочва Би Би Си.

И това не е всичко: израелските служби са се доказали с прецизни операции, убивайки на различни места по света врагове на Израел след внимателно проследяване. Такива покушения са били извършвани с дронове, с поставяне на проследяващо устройство на автомобила на съответния човек и дори с експлодиращи мобилни телефони.

Нещо повече, по протежение на оградата на границата между ивицата Газа и Израел, където ситуацията традиционно е напрегната, има камери и сензори за движение на земята, а военни патрулират редовно. Оградата с бодлива тел е била замислена като "умно препятствие" за предотвратяване именно на нападения като вчерашното, отбелязва Би Би Си.

И все пак бойците на Хамас просто си проправиха път в Израел, било то изрязвайки дупки в оградата, от морето или дори с парапланер.

Подготовката и осъществяването на такава координирана, сложна атака, включително набавянето и изстрелването на хиляди ракети, точно под носа на израелците, са изисквали извънредно равнище на оперативна сигурност в редиците на радикалното движение, коментира Би Би Си.

Агенция Блумбърг пише, че изненадващото нападение на Хамас е довело до обвинения в израелската разузнавателна общност. Анализатори вече определиха атаката като най-големия провал на израелското разузнаване от Войната от Йом Кипур точно преди половин век.


По ирония на съдбата, или може би по замисъл на ръководството на Хамас, операцията бе предприета точно 50 години след като коалиция от арабски държави напада изненадващо Израел на един от най-големите еврейски празници - Деня на изкуплението. През октомври 1973 г. Израел, имащ самочувствието на победител в Шестдневната война през юни 1967 г., е хванат неподготвен. И макар все пак да успява да се стабилизира и да отблъсне нападателите, еврейската държава дава над 2600 жертви. За сравнение, загубите на Египет възлизат на 15 хиляди души, а Сирия губи 3500 войници. Израел обаче не е давал толкова много жертви в никоя друга война от своето създаване преди 75 години, отбелязва Ройтерс.

Не е изненадващо, че израелските медии вече задават въпроси на военните и политическите ръководители на страната как е възможно историята да се повтаря. Вече е започнало голямо разследване, казаха пред Би Би Си представители на израелските власти и прогнозираха, че въпросите "ще продължат с години".

Но колкото и изненадваща да бе вчерашната атака, една стара максима гласи, че армиите винаги са готови за предишната война. До голяма степен това важи и за разузнавателните служби: колкото и добре да си вършат работата и с каквито и технологии да разполагат, врагът също се приспособява и винаги може да измисли нещо ново. След което те си научават урока и запълват пропуските. Преди врагът пак да измисли нещо ново...

И докато търси отговори в дългосрочен план, Израел има няколко краткосрочни задачи: да неутрализира палестинските бойци, проникнали на негова територия, да освободи всички заложници, да ликвидира военния потенциал на Хамас и да не позволи насилието да обхване окупирания Западен бряг на река Йордан и съседен Ливан.

https://bntnews.bg/news/zashto-izraelskoto-razuznavane-ne-uspya-da-spre-nai-golyamata-ataka-na-hamas-ot-ivicata-gaza-1250875news.html

Hatshepsut

"Пълна обсада" на Ивицата Газа


Няма да има електричество, храна, гориво, всичко е затворено, обяви министърът на отбраната на Израел Йоав Галант

Израелският министър на отбраната Йоав Галант нареди "пълна обсада" на ивицата Газа, докато военните нанасят въздушни удари по палестинската територия.

,,Наредих пълна обсада на ивицата Газа. Няма да има електричество, храна, гориво, всичко е затворено", каза Галант след оценка в Южното командване на израелските въоръжени сили в Беер Шева.

,,Ние се борим с човешки животни и действаме както подобава", добави той.

Най-малко 700 души бяха убити в Южен Израел, след като бойци на терористичната арганизация Хамас нахлуха през границата в събота, стреляйки по хора в общности и градове близо до Газа, преди израелските сили за сигурност да отвърнат на удара.

Приблизително 250 души са били убити от Хамас на музикален фестивал, посетен от млади израелци и чужденци в кибуц Рейм, близо до Газа, според организация, помогнала за извличането на телата.

,,Ние се борим с животни и действаме по съответния начин", каза Галант на иврит.

Най-малко 493 души също бяха убити в ивицата Газа, след като израелските военни нанесоха въздушни удари по палестинския анклав в отговор на атаката на Хамас.

https://faktor.bg/bg/articles/izraelskiyat-ministar-na-otbranata-naredi-palna-obsada-na-ivitsata-gaza

FELDMARSCHALL

Когато бях на 20г бях на друга позиция относно този конфликт, но сега общо взето моето мнение се припокрива с това на Панцерфауста. Ясно е кое е по-малкото зло в момента. Тези палестински диваци по нищо не се отличават от руските орки, закърмени с азиатската варварщина и животински инстинкти. :whistle:
Изключено е днес евреин да извърши атентат в България, за разлика от някой дивак от Хамас или Хизбула, нещо което видяхме нагледно на летище Сарафово 2012г

Hatshepsut

Кремъл използва войната в Израел за мръсна пропаганда


Дмитрий Песков

Виждаме ,,висок риск" от намеса на трета страна във войната между Израел и Хамас, твърди властта в Русия

Москва използва конфликта между Израел и Хамас да своята пропаганда. От Кремъл предупреждават, че има "висок риск" трета страна да се намеси в конфликта между Израел и Хамас, визирайки САЩ, които вече обявих, че преместват военни кораби по-близо до Израел.

"Рискът трети сили да се намесят в този конфликт е голям. Много е важно да се намерят начини възможно най-скоро да се премине към някакъв вид преговорен процес", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщиха прокремълските медии.

Москва смята, че създаването на палестинска държава е "най-надеждното" решение на израелския конфликт.

В същото време говорителят на президента Путин предупреди, че съществува опасност сраженията да разпалят по-мащабна война в региона, и призова двете страни да понижат ескалацията на напрежението, предаде агенция Интерфакс.

"Цялата ситуация наистина извиква нашето дълбоко безпокойство. Изключително внимателно наблюдаваме какво се случва там. Засега ситуацията се движи нагоре по скалата на ескалацията на напрежението", коментира Песков.

Въпреки призивите на говорителя на Кремъл, изявленията му звучат доста популистки, предвид обстоятелството, че Русия поддържа контакти с палестинската екстремистка групировка Хамас, която е определена като ,,терористична организация" от САЩ, ЕС и Израел, а в същото време контролира ивицата Газа.

Журналистически въпрос към говорителя на Кремъл относно бъдещето на тези контакти може би съвсем очаквано остана без отговор. Защото без съмнение именно Русия има интерес от ескалирането на конфликта в Близкия Изток и то по обясними причини. Макар и в сферата на хипотезите, не е изключено Кремъл също да има пръст в терористичната атака на Хамас в събота.

https://faktor.bg/bg/articles/kremal-izpolzva-voynata-v-izrael-za-propagandni-vnusheniya

Hatshepsut

Цитатъ на: Panzerfaust - 08 Окт 2023, 10:20:46Много интересно кой провокира активацията на този сравнително замразен конфикт последните 20 години. На страната на Израел съм, защото смятам арабите за по-голямото зло, но реално не харесвам и двете страни.

Аз също съм много резервиран към хора, които пишат отдясно наляво, въпреки че това на пръв поглед изглежда много далеч от темата  :judge:
Даже лично съм забранил регистрацията във форума на потребители, чиито имена са изписани на иврит или на арабски (и въобще на езици, където се пише отдясно наляво)

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?msg=13446


По отношение на анкетата към настоящата тема: мисля, че съм добавил всички възможни опции.
Аз гласувах в подкрепа на Израел, с особено мнение. Особеното ми мнение не е продиктувано от някаква симпатия към палестинците, а заради грубата намеса на Израел във вътрешните работи на България, имам предвид ежегодните обструкции за Луковмарш, както и намесата по повод преименуването на улица на името на проф.Богдан Филов преди няколко години. Също така наскоро в Израел имаше някаква конференция за да ни натрапят вина за депортацията на евреите от Македония и Тракия по време на ВСВ, която конференция беше бойкотирана от българския посланик (и с право!).


Иначе разделителната линия в Израело-палестинския конфликт е доста ясно очертана: държавността и цивилизацията срещу диващината и ислямския фанатизъм. Дясномислещите са в подкрепа на Израел, а левичарите подкрепят Палестина. Вероятно може да има някакви единични изключения, но като цяло така стоят нещата  :aha:
А по повод на този конфликт разбрах, че Европейския съюз досега е отпускал пари на палестинците, не знам на какво основание, но ще е хубаво този финансов поток да секне завинаги  :whistle:

Hatshepsut

Самолет на израелската армия ликвидира двама високопоставени членове на ХАМАС


Израелската армия ликвидира двама високопоставени членове на ХАМАС - Джауад Абу Шамала и Закария Абу Мамар, при въздушни удари в град Хан Юнис на Западния бряг, съобщи Дарик с позоваване на информационните агенции.

"Тази нощ самолет на израелската армия ликвидира Джауад Абу Шамала, министър на икономиката на ХАМАС  в ивицата Газа. Като част от задълженията си той координираше финансирането на тероризма във и извън Газа", се казва в съобщението. От пресслужбата добавиха, че Абу Шамала е ръководил редица операции, насочени срещу израелското гражданско население.

"Също тази нощ израелски военен самолет нанесе удар по Закария Абу Мамар, високопоставен член на Политическото бюро на терористичната организация ХАМАС  и ръководител на управлението ѝ за вътрешни връзки. Той изпълняваше ролята на координатор на терористичните групировки от Газа. Абу Мамар беше доверено лице на Яхия Синуар (лидер на ХАМАС в Газа), участвал е в акции срещу Израел и беше заплаха за мирното съществуване на еврейската държава." - посочи израелската армия.

По-рано днес израелските въоръжени сили обявиха началото на голяма операция срещу ХАМАС  в Газа и съобщиха за удари по редица обекти на радикали в ивицата.

Неназован представител на ХАМАС потвърди пред Ройтерс, че двамата членове на Политбюро на ХАМАС Абу Шамала и Абу Мамар са били убити снощи от израелските сили.

https://faktor.bg/bg/articles/izraelskata-armiya-e-likvidirala-dvama-visokopostaveni-chlenove-na-hamas

Hatshepsut

Израел започва "пълномащабно настъпление": "Газа никога няма да е каквато беше"


Израелската армия е взела ситуацията под контрол и "преминава към пълномащабно настъпление".

Това заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви на среща с военни на границата с контролираната от "Хамас" ивица, цитиран от "Аарец" и "Таймс ъф Израел".

"Премахнах всички ограничения, върнахме си контрола върху района, преминаваме към пълномащабно настъпление", каза Галант в момент, когато светът наблюдаваше внимателно дали ще има сухопътна офанзива в Газа.

За нея се говореше още от първите часове на атаката, извършвана от ислямисткото движение "Хамас", в събота.

"Хамас" искаше промяна в Газа, сега ще се промени на 180 градуса от това, което мислеше. Ще съжаляват за този момент, Газа никога повече няма да се върне към това, което беше.
Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

"Който и да обезглавява, убива жени, оцелели от Холокоста - ще ги елиминираме с цялата си мощ, без компромис", каза Галант часове след като Израел организира посещение за чужди журналисти в кибуца Кфар Аза, където, според армията, са убити най-малко 40 бебета, част от общо 200 жертви, голяма част от населението.

Байдън: "Израел е длъжен да се защити"

Американският президент Джо Байдън междувременно заяви в Белия дом, че "Хамас" "не защитава правото на палестинския народ на достойнство и самоопределение". "Използват цивилни палестинци като човешки щит", каза. "Като всяка държава в света Израел има правото да отвърне - наистина, длъжен е да отвърне - на тези ужасни атаки", каза Байдън.

Обясни, че е разговарял с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания, за да бъде координиран "един отговор".

Байдън също така нарече атаката на "Хамас" "чисто, неподправено зло", предвид атаката и сведенията, от които на човек му се повдига, за "убити бебета, заклани цели семейства... жени, изнасилени, нападани, разнасяни като трофеи". "Хамас" нарече терористична група, чиято заявена цел е "да убива евреи".

Да е напълно ясно. Подкрепяме Израел и ще гарантираме, че Израел има необходимото, за да се погрижи за гражданите си, да се защити, да отговори на тази атака. Ще ке уверим, че еврейската и демократична държава Израел може да се защити днес и утре, както винаги сме правили.
Джо Байдън, президент на САЩ
____________________

Гледайте "Какво става в Израел: С кого воюва израелската армия" - коментар на зам. главния редактор на "Дневник" Петър Карабоев


Какво става в Израел: С кого воюва израелската армия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/10/10/4538016_izrael_zapochva_pulnomashtabno_nastuplenie_gaza_nikoga/

Hatshepsut

Поставиха диагноза на провала в израелските спецслужби


Израелските военни и шпионски служби се смятат за едни от най-добрите в света, но в събота оперативни и разузнавателни провали доведоха до най-тежкия пробив в израелската отбрана от половин век насам.

Малко преди нападателите от Газа да нахлуят в Израел на разсъмване в събота, израелското разузнаване е засякло рязко повишаване на активността на някои от наблюдаваните от него мрежи на бойци от Газа. Според двама високопоставени израелски служители по сигурността, осъзнавайки, че се случва нещо необичайно, те изпращат сигнал до израелските военни, охраняващи границата с Газа.

Но на предупреждението не е последвала никаква реакция, защото военните не са го получили или не са го прочели.

Малко след това "Хамас", групировката, която контролира Газа, изпраща дронове, за да обезвредят някои от станциите за комуникация и кулите за наблюдение на израелските военни по границата, което е попречило на дежурните служители да наблюдават района от разстояние с видеокамери. Дроновете унищожават и дистанционно управляеми картечници, които Израел е инсталирал на граничните си укрепления, премахвайки ключово средство за борба с наземна атака.

Това улеснява нападателите на Хамас да се приближат и да взривят части от граничната ограда и да я разрушат на няколко места с изненадваща лекота, позволявайки на хиляди палестинци да преминават през пролуките.

Според четирима високопоставени израелски служители в областта на сигурността, пожелали анонимност, тези оперативни пропуски и слабости са били сред широк набор от пропуски в логистиката и разузнаването на израелските служби за сигурност, които са проправили пътя за нахлуването на Газа в Южен Израел.

Наглото проникване в повече от 20 израелски града и военни бази по време на този рейд е най-тежкият пробив в отбраната на Израел от 50 години насам и разрушава чувството за сигурност на нацията. В продължение на часове най-силната армия в Близкия изток беше безсилна да се противопостави на далеч по-слаб враг, оставяйки селищата беззащитни през по-голямата част от деня срещу отряди нападатели, които убиха повече от 1000 израелци, включително войници по бельо, отвлякоха най-малко 150 души, превзеха най-малко четири военни лагера и се разпространиха на повече от 70 квадратни километра от израелската територия.

Четиримата служители заявяват, че успехът на нападението, въз основа на тяхната първоначална оценка, се корени в множество провали в областта на сигурността от страна на израелската разузнавателна общност и военните, сред които:

невъзможност на служителите на разузнаването да наблюдават ключови комуникационни канали, използвани от палестинските нападатели;
прекомерна зависимост от оборудването за наблюдение на границите, което лесно е било изключено от нападателите, което им е позволило да нахлуят във военни бази и да убият войници в леглата им;
съсредоточаване на командирите в една-единствена гранична база, която беше превзета в началната фаза на нахлуването, което попречи на комуникацията с останалите въоръжени сили;
готовност да се приемат за чиста монета твърденията на военните командири от Газа, направени по частни канали, за които палестинците са знаели, че са наблюдавани от Израел, че не се подготвят за битка.
"Харчим милиарди и милиарди за събиране на разузнавателна информация за Хамас", казва Йоел Гузански, бивш високопоставен служител в Съвета за национална сигурност на Израел. "След това за секунда всичко се срина като домино", добавя той.

Първият провал се заражда месеци преди нападението, тъй като израелските ръководители на службите за сигурност правят погрешни предположения за степента на заплахата, която Хамас представлява за Израел от Газа.

През последната година Хамас не участва в две битки, което позволи на Палестински ислямски джихад, по-малка въоръжена групировка в Газа, да се изправи сама срещу Израел. Миналия месец ръководството на Хамас също така прекрати периода на размирици по границата в споразумение, постигнато с посредничеството на Катар, като остави впечатлението, че не търси ескалация.

"Хамас е много, много сдържан и разбира последиците от по-нататъшно противопоставяне", казва Цачи Ханегби, съветник по националната сигурност на Израел, в радиоинтервю шест дни преди нападението.

Когато миналата седмица служители на израелското разузнаване информират висшите ръководители на службите за сигурност за най-неотложните заплахи за отбраната на страната, те се съсредоточават върху опасностите, които представляват ливанските бойци по северната граница на Израел. Предизвикателството от страна на Хамас, почти не е споменато.

Според двама от израелските служители, в разговорите си оперативните работници на Хамас, които разговарят помежду си, когато са подслушвани от израелските разузнавателни агенти, също дават да се разбере, че се стремят да избегнат нова война с Израел толкова скоро след разрушителния двуседмичен конфликт през май 2021 г. По думите им израелското разузнаване сега проверява дали тези разговори са били истински или инсценирани.

Следващият провал е бил оперативен.

Двама от служителите казват, че израелската система за наблюдение на границата почти изцяло разчита на камери, сензори и картечници, които се управляват дистанционно.

Израелските командири са били прекалено уверени в непробиваемостта на системата. Те са смятали, че комбинацията от дистанционно наблюдение и оръжия, бариери над земята и подземна стена, която да пречи на Хамас да прокопава тунели към Израел, прави масовото проникване малко вероятно, което намалява необходимостта от физическо разполагане на значителен брой войници по самата гранична линия.

След като системата е въведена, военните започват да намаляват броя на войниците там, като ги преместват в други проблемни райони, включително Западния бряг, казва Израел Зив, пенсиониран генерал-майор, който дълги години командва сухопътните сили в южната част на страната, служи като началник на оперативния отдел на Израелските отбранителни сили от 2003 до 2005 г. и наскоро отново е приет в резерва заради войната.

"Намаляването на силите изглеждаше разумно заради строежа на оградата и аурата, която създадоха около нея, сякаш е непробиваема и нищо няма да може да я премине", казва той.

Но системата за дистанционно управление е имала уязвимост: Тя също може да бъде унищожена дистанционно.

От Хамас са се възползвали от тази слабост, като са пратили дронове, за да атакуват кулите, които предават сигналите към и от системата за наблюдение, казват официалните лица.

Без необходимите сигнали системата е била безполезна. Войниците, разположени в контролните зали зад фронтовата линия, не получават съобщения, че оградата, разделяща Газа и Израел, е пробита, и не могат да гледат видео, което да им показва къде нападателите на Хамас пробиват загражденията с багери. Освен това стената се е оказала по-лесна за пробиване, отколкото са очаквали израелските служители.

Това позволи на повече от 1500 бойци от Газа да преминат през близо 30 точки границата, някои от тях с делтапланери, които прелитаха над барикадите, и да достигнат поне четири израелски военни бази, без да бъдат прехванати.

Снимки, споделени от един от израелските служители, показват, че след това десетки израелски войници са били застреляни, докато са спели в спалните си помещения. Някои от тях все още са били по бельо.

Вторият оперативен неуспех е съсредоточаването на командирите на едно място по границата с Газа. След като базата била превзета, повечето от висшите офицери са били убити, ранени или взети за заложници, твърдят двама от израелските служители.

Тази ситуация, в съчетание с проблемите в комуникацията, причинени от ударите на дроновете, не позволява да се осъществи координиран отговор. Това е попречило на всички по границата да разберат целия обхват на нападението, включително и на командирите, които се втурнали от други части на Израел, за да започнат контраатака.

"Беше много трудно да се разбере каква е картината на различните терористични атаки", каза бригаден генерал Дан Голдфус, израелски командир, който участва в провеждането на контраатаката.

В един момент на терен генералът случайно се среща с командир от друга бригада. Там и тогава двамата мъже решават ad hoc кои села ще се опитат да превземат съответните им части. "Решавахме само помежду си. И така минавахме от едно село към друго", казва генералът.

Всичко това означава, че е било трудно, особено в ранните етапи, да се съобщи за сериозността на ситуацията на висшето военно командване в Тел Авив.

В резултат на това никой там не е усетил спешната нужда от масирано и бързо въздушно прикритие, дори когато в социалните мрежи се появиха съобщения за нападения в много общини. Според двама от израелските служители и оцелели от нападенията, на военновъздушните сили са били необходими часове, за да започнат работа над голяма част от района, въпреки че разполагат с бази само на няколко минути полет.

Последиците са катастрофални за сигурността на Израел, както и потенциално вредят на репутацията му в региона като надежден военен партньор.

Преди събота "Израел беше ценност за много страни в региона по въпросите на сигурността. Сега имиджът е, че Израел не е положителен", казва Гузански.

Израелските служби за сигурност не оспорват мащаба на първоначалния си провал. Но казват, че той може да бъде разследван едва след края на войната.

"Ще приключим с това", каза подполковник Ричард Хехт, говорител на военните, докато армията се опитваше да си върне контрола над общините в събота и допълни: "Знаете, че това ще бъде разследвано".

https://dnes.dir.bg/na-fokus/postaviha-diagnoza-na-provala-v-izraelskite-spetssluzhbi

Hatshepsut

ЦАХАЛ са нанесли "вълна" от удари срещу елитни части на Хамас


През нощта Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) са нанесли "вълна" от удари срещу елитни части на ХАМАС. За това съобщават военните на еврейската държава на официалния си канал в Telegram.

"Израелските отбранителни сили започнаха вълна от удари срещу елитните сили на ХАМАС – "Нукхба", насочени към оперативни командни центрове, използвани от екстремистите", се казва в доклада, предава "Фокус".

В разпространеното съобщение се пояснява, че "елитните части на Нукхба се състоят от терористи, избрани от старши агенти на Хамас, определени да извършват терористични атаки като засади, нападения, проникване през терористични тунели, както и атаки с противотанкови ракети и снайперски огън. "Нукхба" бяха една от водещите сили, които проникнаха в държавата Израел, за да извършат убийствени терористични актове срещу нейните граждани".

Допълва се също, че ЦАХАЛ са ликвидирали още един високопоставен член на ХАМАС - Мохамед Абу Шамла, старши военноморски оперативен агент от бригадата "Рафах". Резиденцията на Абу Шамла е била използвана за съхранение на военноморски оръжия, предназначени за терор срещу държавата Израел, уверяват военните на страната.

По последни данни в северната част на Ивицата Газа е ликвидиран и един от лидерите на палестинската групировка "Ислямски джихад" Муса Насир.

https://faktor.bg/bg/articles/tsahal-sa-nanesli-valna-ot-udari-sreshtu-elitni-chasti-na-hamas

Hatshepsut

Най-важните факти за Ивицата Газа


Колко души живеят там, откога "Хамас" я управлява и как се снабдява с жизненоважни продукти?

Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в цял свят. Тя граничи с Израел, Египет и Средиземно море.

На 7 октомври военизираната ислямистка палестинска групировка "Хамас" нападна Израел от Ивицата Газа. Германия, Европейският съюз, Съединените щати и някои арабски държави я клафицират като терористична организация, пише DW.

Ивицата Газа обхваща територия с ширина приблизително 10 километра и дължина 41 километра. Малко над 2 милиона души живеят там. Това прави по около 5500 души на квадратен километър. За сравнение - средната гъстота на населението на Израел е около 400 души на квадратен километър.

Кой живее в Ивицата Газа?

Ивицата Газа е населена с палестинци. Сред тях има както жители, които живеят там от поколения, така и много бежанци. Последните са избягали след създаването на държавата Израел през 1948 г. и последвалите военни конфликти между израелци и палестинци.

Повечето жители живеят в северната част на територията и особено в град Газа. Населението на района е много младо. Почти 40% от него са деца и младежи под 15-годишна възраст.

Каква е разликата между Газа и Западния бряг?

Палестинските територии се състоят от Ивицата Газа и окупирания от Израел Западен бряг. Западният бряг, включително Източен Йерусалим, граничи с Израел, Мъртво море и Йордания.

Западният бряг се различава значително от Ивицата Газа. Той е много по-голям и има по-малка гъстота на населението. Управляван е от партия Фатах, най-силната фракция в рамките на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която признава правото на съществуване на Израел. Повечето западни държави я приемат като официален представител на палестинците.

Кой управлява в Газа?

От 2007 г. Ивицата Газа се управлява от войнстващите ислямисти от Хамас. Организацията отхвърля възможността за мирен процес с Израел. Групировката посочва унищожението на Израел като своя цел.

В продължение на години от ивицата Газа се изстрелват ракети към територията на Израел. Въпреки това атаката, която започна на 7 октомври, представлява драматична ескалация на многократно избухвалия и преди това конфликт.

Защо Ивицата Газа е изолирана?

Откакто "Хамас" пое властта през 2007 г., Ивицата Газа е определена от Израел като "вражеска територия". И до днес тя остава в голяма степен изолирана. Израел контролира достъпа до нея по земя, въздух и море.

Хамас продължава атаките си срещу Израел и ги описва като "самозащита". В миналото това доведе до 4 сериозни военни конфликта с израелската армия - в периода 2008-2009 г., през 2012 г., през 2014 г. и през 2021 година.

Блокадата на Газа до голяма степен се споделя и от единствения ѝ друг съсед - Египет. Икономическата изолация на ексклава доведе до драстично влошаване на живота на населението, живеещо в бедност. Около 40% от жителите на ивицата Газа между 15 г. и 24 г. са безработни.

Липсата на перспективи, особено за младите, допринася за способността на Хамас да продължава да мобилизира подкрепа.

Как Ивицата Газа се снабдява с продукти?

Между Израел и Газа има контролно-пропускателен пункт за хора - в Ерез, както и КПП за стоки - в Керем Шалом и Суфа. Граничният пункт за Египет се намира в Рафах.

Вносът на стоки се контролира стриктно от Израел, включително за да бъде предотвратена контрабанда на оръжия. Границата с Египет също често е блокирана. Когато това стане, Хамас се опитва да внася незаконно стоки чрез мрежа от тунели.

Ивицата Газа в голяма степен е зависима от международната помощ, като по данни на ООН на нея разчита около 80% от населението. Ситуацията е особено трудна за многобройните бежанци, които все още живеят в лагери и са изцяло зависими от доставките на помощи.

Ивицата Газа страда и от редовни прекъсвания на тока. Често електричество има само по няколко часа на ден. Водата също е недостатъчна. Голяма част от жителите не разполагат с достъп до чиста питейна вода. Здравната система също е зависима от международната помощ. Тя е силно претоварена, особено във време на военни конфликти с Израел.

https://nova.bg/

Similar topics (2)

1482

Отговори: 43
Прегледи: 3931

1582

Отговори: 1370
Прегледи: 23047

Powered by EzPortal