• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Български ордени и медали

Започната от Hatshepsut, 17 Декемврий 2021, 09:26:02

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Медал за участие във войната 1915-1918

Източник на текста: сайта Bulgarian Royal Decorations

https://bg.bulgariandecorations.com/medals/for_participation_in_the_war_of_1915-1918

Дата на учредяване: 9-ти Декември 1933г.

Брой степени: една

Награждава се за: като възпоминание за участие във войната от 1915-1918

Форма и размери: кръгла, 32мм в диаметър

Лента: В зависимост от получателя на медала, има три вида ленти: (1) червена с две бели и една зелена ивици по краищата - за фронтови ветерани; (2) същата лента, но с допълнителна бяла ивица в средата - за непреки участници в битките, и (3) отново същата лента, но вместо бяла, ивицата в средата е черна. Медалите на лента с черна ивица по средата са се връчвали на жив роднина на загинал войник или офицер.

Аверс: Малкият български герб с два кръстосани меча зад него. На заден план са изобразени извити лавров (отляво) и дъбов (отдясно) венец.

Реверс: Годините "1915-1918", изписани на два реда и заобиколени от венец, съставен от рози, дъбови и лаврови клонки, както и житни класове, като в основата си венецът е привързан с панделка.


      Възпоменателният медал за Първата Световна война е бил учреден заедно с аналогичния Медал за участие в Балканските войни в края на 1933г., с цел да се отдаде нужната почит на живите ветерани, както и на всички непреки участници в тези два военни конфликта.

      Доста нетрадиционно изискване е въведено за тези, които се квалифицират да бъдат наградени с медала. Нужно е да се закупи специално изработена пощенска марка, с която се облепя наградния документ. Паричните средства, които са събрани от закупените марки са били депозирани във специален фонд, имащ за цел да подпомогне изграждането на нова сграда, в която да се помещава Националния Военноисторически музей в София.

      Медалът е бил раздаван на живите ветерани от войната (генерали, офицери, фелдфебели и редови чинове), цивилни с особени заслуги към армията, военни кореспонденти, доброволци, милосърдни сестри, медици, близки на загиналите на бойното поле (най-често родители или наследници) и прочее. Също така, всички военни щандарти, чиито подразделения са участвали във войната, също са били декорирани с възпоменателния медал.

        Медалите са изработени от златиста метална сплав. Данните в регистрите сочат, че около 50 000 медала са били връчени в България. Допълнително, почти 200 000 медала са били изпратени в чужбина, за награждаване на участници във войната от бившите съюзни армии - Германия, Австрия, Унгария.

      Официално, награждаванията с медала са преустановени след 1-ви Януари 1940г.

      Производството се е състояло в Германия и Швейцария.

      Настоящият медал, заедно с Медала за Балканските войни, всъщност са последно учредените официални награди преди комунистическия преврат от 1944г.


АверсРеверс


HatshepsutTopic starter

Българска значка ,,Спомен от войната 1915-1917"

Българска значка ''Спомен от войната 1915-1917". Изработена е в Германия. Такива значки се разпространяват главно сред военните чинове. Средствата от закупуването са предназначени за семействата на загиналите в боевете по време на Първата световна война.Втори вариант:


HatshepsutTopic starter

#34
Кръст за обявяването на Независимостта на България

Възпоменателният кръст ,,За независимостта на България 1908 година" е българско отличие давано в Царство България по случай Независимостта, което обикновено се разглежда като медал.

Медалът е учреден е през първата половина на 1909 с рескрипт на XIV НС. С медала са наградени множество поборници от въстанията, както и офицери и подофицери. Също тага отличието получава цялото царско семейство, множество държавни и представители на интелигенцията. Съгласно дневника на наградените с Възпоменателен кръст ,,за независимостта", отличието е връчено на 11,490 души.

Медалът ,,За независимостта" има формата на румънски (двоен) кръст с дължина на рамената 40 мм и е изработен от бронз. Има вариант за мъже – с правоъгълна лента и за жени – с панделка. Жените, които получават медала са предимно съпругите на видни военни и държавни дейци, както и някои придворни дами. Среща се и много рядка емисия, при която на лицевата страна липсват короните на четирите крила на кръста, вероятно става дума за пробна емисия.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Кръст за обявяването на Независимостта на България


Кръст за независимостта на България 1908г. (за дами)
Следващите снимки са от сайта Bulgarian Royal Decorations https://bg.bulgariandecorations.com/

Кръст за независимостта на България 1908г. (аверс)Кръст за независимостта на България 1908г. (реверс)


HatshepsutTopic starter

Бронзов кръст ,,100 години независима България"

Бронзовият кръст "100 години независима България" е копие на Кръста за независимост от 1909г. Той е раздаден на участниците в тържествата във Велико Търново през 2008г. Към бронзовия медал има и дамски кръст.

АверсРеверс


HatshepsutTopic starter

Медал ,,100 години независима България"

Медалът е учреден през 2008г. от Националния инициативен комитет за отбелязване на 100–годишнината от обявяване на Независимостта на България. Комитетът е под патронажа на президента на Републиката и под председателството на министър председателя.

Медалът е раздаван от Министъра на отбраната, Щаба по отбраната, както и упълномощени от тях структури и организации.

С медала са удостоени действащи офицери, ветерани – участници във войната, както и граждански лица – народни представители, общественици, взели участие и допринесли за честване на годишнината.
HatshepsutTopic starter

Нагръден знак ,,За спасяване на знаме"

Нагръден знак ,,За спасяване на знаме" е учреден през 1922г. за онези войници и офицери, които са спасили знамена след попадане в плен или заложничество по време на Първата световна война. Въпреки че няколко български полка стават заложници на Антантата съгласно подписаните условия на примирието, нито едно знаме не попадна в ръцете на ,,победителите". Всичките 14 знамена са спасени от български офицери и войници, с риск от незабавен разстрел. Знамената са закопавани в земята, крити под дрехите в продължение на месеци и предавани като щафета във военопленническите лагери, но скоро скед края на войната всички полкови знамена заемат местата си в двореца. За героизма, спасителите са наградени с този знак, а на знамената са прикрепени специални гривни с имената на спасителите им.


HatshepsutTopic starter

#38
Медал ,,За наука и изкуство"

Учреден е от княз Александър Батенберг на 24 март 1883 година. С медала са награждавани лица отличили се с високи постижения в науката, изкуството и стопанския живот на страната. Медала е в две степени - Златен и Сребърен, с диаметър 36 mm. След 1908 година се добавя и корона към медала. Княз Александър I Батенберг раздава една емисия. Княз Фердинанд има две емисии - княжеска, където е с титлата княз и царска емисия след 1908 година с титла цар и прибавя корона към медала. Медала е доста рядък, за целия период на раздаване с него са наградени около 300 души и то предимно със сребърния медал. С медала са отличени най-известните български дейци на науката и изкуството. Медала е придужен и от грамота, обикновено подписана лично от княза / царя.

Медал ,,За наука и изкуство" - емисия на княз Александър Батенберг.
Източник: Bulgarian Royal Decorations
https://bg.bulgariandecorations.com/medals/for_science_and_art

- аверс- реверс
Медал ,,За наука и изкуство". Емисия на цар ФердинандМедал ,,За наука и изкуство". Емисия на цар Борис III


HatshepsutTopic starter

Бронзов медал "25 години Априлско въстание", 1901 г.

Учреден с княжески рескрипт на 19 април 1901 г. С него са наградени всички живи участници в Априлското въстание, а също така опълченци, поборници и граждани взели активно участие в борбите за национално освобождение 1876-1878 г. Интересното при този медал е, че той е първия изцяло изработен в България. Проектът на медала е изработен от колектив: Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц. Изработката е възложена на Ювелирната фабрика на Никола Събев в София. Медалът е изработен от бронз, има диаметър 34 мм, носи се на червена лента с зелено и бяло в краищата.
Следващата информация и снимки са от сайта Bulgarian Royal Decorations https://bg.bulgariandecorations.com/

Дата на учредяване: 19-ти Април / 2-ри Май 1901г.

Брой степени: една

Награждава се за: на всички живи поборници, в памет на участието им в Априлското въстание

Форма и размери: кръгла, 34мм в диаметър

Лента: червена, фланкирана със зелена и бяла ивица по краищата

Аверс: Коронован български лъв и девизът на въстаниците "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЬ + 20 АПРИЛИЙ 1876 Г.", изписан в полукръг под него. В околовръст е изобразен декоративен пръстен, съставен от редуващи се флорални елементи и правоъгълни плочки, на всяка от които е изписано името на селище, взело дейно участие в събитията: ПЕРУЩИЦА, КЛИСУРА, БАТАКЪ, КОПРИВЩИЦА, ПАНАГЮРИЩЕ.

Реверс: Стихът на поета Христо Ботьов "ТОЗЪ КОЙТО ПАДНЕ ВЪ БОЙ ЗА СВОБОДА, ТОЙ НЕ УМИРА", разположен на шест реда, с лаврова клонка под него. В околовръст е изписано: ФЕРДИНАНДЪ Iй КНЯЗЬ БЪЛГАРСКИЙ НА ПОБОРНИЦИТѢ. 20 АПРИЛИИ 1901 Г., като двата пасажа са отделени чрез четирилъчеви звезди.

Възпоменателният медал по случай 25-годишнината от паметните събития е учреден чрез княжески рескрипт. Целта му е с него да се отличат всички живи ветерани и поборници от 1876-та година.

      Първите награждавания са направени лично от Княза по време на официалната церемония, проведена в Панагюрище през Април 1901 г. Останалите медали са били разпределени и разпратени до местните поборнически организации, които от своя страна се ангажират наградите да достигнат до своите получатели.

      Настоящият медал е първият, който е бил проектиран и изсечен в България (освен стоманените матрици, които са изработени в чужбина). Гравьорът е проф. Борис Шатц, а отсичането на медалите е изпълнено от фабриката на Никола Събев в София.

Informative Informative x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Медал "100 години Априлско въстание"

За съжаление, не можах да намеря никаква конкретна информация за този медал, освен снимката  :tired:


HatshepsutTopic starter

Медал "За раздаването знамената на българската войска в 1881г."

Информацията и снимките на този медал са от сайта Bulgarian Royal Decorations https://bg.bulgariandecorations.com/

Дата на учредяване: 30-ти Август/11-ти Септември 1881г.

Брой степени: една

Награждава се за: на малък брой участници в церемонията по раздаването на дружинните знамена на българската войска

Форма и размери: кръгла, 20мм в диаметър, с хесенска корона-носач отгоре

Лента: червена, тясна

Аверс: Вензелът на Княз Александър I заобиколен от две клонки - лаврова отляво и дъбова отдясно, завързани заедно с лента в основата

Реверс: Следният текст: "1881 30 АВГУСТЪ ВЪ СПОМѢНЪ НА РАЗДАВАНИЕТО ЗНАМЕНАТА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА", изписан на седем реда

      Възпоменателният медал "За раздаването знамената на българската войска в 1881г." е един от най-редките български награди днес. Той е бил създаден и отсечен, за да ознаменува паметното събитие - получаването на полковите бойни знамена от страна на дружините на българската войска.

      Официалната церемония се е състояла на 30-ти Август/11-ти Септември 1881г. в тогавашните покрайнини на град София, където Монархът първо учредява, а после и лично раздава медала на част от висшите офицери от армията, дружинните командири, знаменосците и най-вероятно на министрите, които също присъстват.


АверсРеверс


HatshepsutTopic starter

Български медал по повод възшествието на княз Фердинанд 1887г.

Български медал по повод встъпването на княз Фердинанд на престола през 1887г.

Медалът има 3 степени и е с триъгълна лента с две зелени и три бели ивици. Изработен е във Виена от фирмата ''K. F. Rothe''. Носи се на лявата страна на гърдите.

II степен - аверс и реверс
Следващата информация и снимките са от сайта Bulgarian Royal Decorations https://bg.bulgariandecorations.com/

Кръст "За Възшествието на Княз Фердинанд I в 1887г."

Дата на учредяване: 21-ви Декември 1887г. / 2-ри Януари 1888 г.

Брой степени: три

Награждава се за: различни критерии

Форма и размери: Малтийски кръст с топчести върхове, кръгъл централен медальон и лилии между раменете на кръста. 41мм в ширина.

Лента: Три светлозелени и две бели редуващи се ивици.

Аверс: 1-ва степен: Позлатен кръст. Централният медальон е емайлиран в червено, вензелът на Княза в бяло, а пръстена - в зелено, върху който е изписано със златисти букви "БОЖИЯ И НАРОДНА ВОЛЯ" и две петолъчни звезди, посредством които се отделят двете части на текста. Втората степен е аналогична, но без никакъв емайл. Третата степен е също с идентичен дизайн, но вместо позлатен, кръстът е посребрен.

Реверс: 1-ва степен: Позлатен малтийски кръст, централният медальон пресъздава емайлиран Саксонски герб (черни и златни пояси с нанесена диагонално зелена корона), а на пръстена се виждат две дати - "25 ЮЛIЙ 2 АВГУСТЪ 1887" изписани със златни букви и отделени посредством петолъчна звезда. Втора и трета степен са подобни, но при тях липсва емайл. Последната степен, за разлика от останалите, е посребрена.

I степен, аверсI степен, реверсI степен за дами, аверсII степен, реверсIII степен, аверсIII степен, реверс


HatshepsutTopic starter

#43
Медал "За сватбата на Княз Фердинанд I и Мария-Луиза"

Възпоменателен медал за сватбата на княз Фердинанд и принцеса Мария Луиза Бурбонска от 1893г.
Следващата информация и снимките са от сайта Bulgarian Royal Decorations https://bg.bulgariandecorations.com/

Дата на учредяване: 3-ти / 15-ти Май 1893г.

Брой степени: златен, сребърен и бронзов медал

Награждава се за: като възпоменание за сватбата на Княза

Форма и размери: кръгла, 32мм в диаметър

Лента: тъмносиня с широки червени кантове в краищата

Аверс: Образите на младоженците, заобиколени от следния текст: "ФЕРДИНАНДЪ I. КНЯЗЬ БЪЛГАРСКИЙ. МАРИА ЛУИЗА БУРБОНСКА ПРИНЦЕССА ПАРМСКА" и малка петолъча звезда в основата.

Реверс: Върху декоративен постамент с вграден в него факел, династическите гербове на Княза и Княгинята, короновани с българска Царска корона с лапети отгоре. През орнаментите на декоративния елемент е прокаран свитък, на който е написано мотото "ВѢРNОСТЬ И ПОСТОЯNСТВО" (като българската буква 'H' е заменена с латинската "N"). В горната част на медала са изписани две дати - датата на сватбената церемония (8-ми Април) и датата на пристигането на Княжеската двойка в България (30-ти Април), а годината 1893-та е изписана в долната част.

      Възпоменателния медал за Княжеската сватба е бил учреден от Монарха през първите дни след завръщането си в България. Общо, повече от 6 000 медала са били отсечени и раздадени. Успоредно с този официален медал, съществуват множество други неофициални награди, посветени на това паметно събитие. Това еднозначно говори за желанието на Княза и правителството Му да разпространят новините за женитбата на Княза до всички краища на Княжеството и отвъд него.

Медалът е бил произведен в три степени - златен (тоест, позлатен), сребърен и бронзов медал, като последните две степени могат да се даряват и без корона над медала.

      Златният медал е бил връчен на малцина висши държавни мъже, както и на короновани особи и членове на Техните семейства зад граница.

Сребърният медал с корона е бил даван на министри, висши държавни служители, генерали и офицери, архиепископи и чужденци. Сребърният медал без корона - на членове на Парламента, офицери, околийски началници, градски кметове и други официални лица, които са посрещали Княжеската двойка по пътя Им към София.

Бронзовият медал с корона е изключително рядък. Той е бил отсечен в много малък тираж и е бил раздаван на обслужващ персонал от свитата на Княза.

        Бронзовият медал без корона е най-често срещаният вариант на медала. Той е бил връчван на редица официални лица - кметове на малки градчета и села, подофицери, свещеници и нисши чиновници.

Съществуват и настолни варианти на медала. Те са с по-голям размер и променен дизайн на реверса. За съжаление, все още не е известно за какво са били дарявани и дали са били наградни медали въобще.

Златен медал, аверсСребърен медал с корона, аверсСребърен медал, аверсБронзов медал с корона, аверсБронзов медал, реверсНастолен златен медал, аверсНастолен сребърен медал, реверс
...и още една снимка на настолния златен медал, аверс и реверс


HatshepsutTopic starter

#44
Неофициален възпоменателен медал по случай сватбата на княз Фердинанд и принцеса Мария Луиза Бурбонска през 1893г.
Следващите снимки са от сайта Bulgarian Royal Decorations https://bg.bulgariandecorations.com/


АверсРеверс


HatshepsutTopic starter

Медал за сватбата на цар Борис III и Йоанна Савойска

Неофициален възпоменателен медал по случай сватбата на цар Борис III и Йоанна Савойска (1930 г., бронз)

- аверс- реверсСнимките са от сайта Bulgarian Royal Decorations https://bg.bulgariandecorations.com/

HatshepsutTopic starter

Почетна значка за сватбата на Царица Йоанна и Цар Борис III


HatshepsutTopic starter

Неофициални медали за възшествието на княз Александър I

Медалите са настолни, на немски и на френски език.

Източник на снимките: Bulgarian Royal Decorations https://bg.bulgariandecorations.com/

Медал на френски език. Сечен в Брюкселския монетен двор за отбелязване на възшествието на българския престол на княз Александър I Батенберг на 17/29 април 1879г.

- аверс- реверсМедал на немски език

- аверс- реверс


Similar topics (4)

9

Отговори: 13
Прегледи: 2864

151

Отговори: 9
Прегледи: 3897

91

Отговори: 20
Прегледи: 4280

Powered by EzPortal