• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Panzerfaust

Крайни ислямистки фракции

Започната отъ Panzerfaust, 31 Авг 2021, 15:07:29

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Panzerfaust

Талибани, Ал Кайда и Ислямска държава: Къде са разликите?

И трите организации са радикални джихадисти, но имат съществени различия помежду си


С попадането на Афганистан под контрола на талибаните възможната опасност от превръщането на страната в убежище за джихадистки терористи се появиха множество дебати и коментари. Там на терен от години оперират мрежите на "Ал Кайда" и "Ислямска държава", а с изтеглянето на НАТО има опасения, че вече никой няма да им противодейства.

В този смисъл между трите групировки се правят преки сравнения и се поставят под общ знаменател като нещо напълно равнозначно.

Истината обаче е, че те в никакъв случай не са еднакви и нямат общи цели, а повърхностното им приравняване изважда от контекст нюансите в техните идеологии, вярвания и практики, които реално ги превръщат в три много различни организации.

Да, те са радикални ислямски фундаменталисти, възприели идеята, че всички форми на западно влияние представляват екзистенциална заплаха за исляма, но в почти всяко друго отношение те са различни по начин, който често пъти ги поставя в конфликт и противоречие.

Това се отнася както в чисто религиозно-политически аспект що се отнася до така наречените "граници на вярата", определящи кой трябва да бъде считан за неверник или вероотстъпник и какво наказание трябва да му бъде приложено, така и в чистата практика по отношение начините за осъществяване на джихад и прилагането на шариата.

За разлика от ИД и "Ал Кайда", може да се каже, че талибаните са националисти. Ръководството им в нито един момент не е имало реална цел да "изнася" джихад извън границите на Афганистан и Пакистан, а това, което винаги са търсели, е установяването на политически, социален и правен ред, съвпадащ с техните разбирания за исляма.

Идеологията им е тясно обвързана с традиционните племенно-кланови обичаи и начин на живот на пущуните в съчетание с консервативна интерпретация на сунитския ислям, появила се в Индия през 19-и век.

Именно този вид деобандийски ислям (по името на град Деобанд в Индия) е и най-разпространен и дълбоко вкоренен сред самата общност на пущуните, които са общо около 60 милиона в Пакистан и Афганистан.

Затова и талибаните имат такова влияние и сила през последните десетилетия. Просто те се явяват религиозно-политическо представителство на съществена част от една от най-големите етнически групи в Централна Азия.

В този смисъл не бива да бъде изненада, че те не бяха сломени от САЩ и НАТО, тъй като те просто се крепят на огромна социална база, която им дава легитимност и ги счита за свое представителство и алтернатива на силно корумпираната централна власт в Кабул.

Самото движение се заражда от трагедията на бежанските лагери в Пакистан, създадени вследствие на войната със СССР, и до 1994 г. се се издига като водеща военна сила в Афганистан с широка подкрепа зад гърба си. В този период те набират популярност (даже и извън рамките на пущунската общност) с обещания за стабилност и ред на фона на хаоса вследствие на 10-годишната война с СССР и последвалата я гражданска война.

Реално управляват страната за период от пет години между 1996 и 2001 г., като през това време установяват своето Ислямско емирство на Афганистан. Забраняват практически всяка форма на забавление като музика, кино, изкуство и спорт, наред с всякакво образование, което се различава от религиозното.

За разлика от популярното схващане, не съществува единна организация на талибаните. Има такава с център в Афганистан, както и такава с център в Пакистан, като и двете представляват съвкупност от множество по-малки, автономни групи, които имат сложни, и в много случаи, конфликтни отношения помежду си.

Така че разбирането на талибаните като единна и хомогенна организация е особено погрешно и не отчита вътрешната динамика на отношения между различните движения и групи.

За разлика от тях Ал Кайда не се ограничава до територията на определена държава, а джихадът, който осъществява, е интернационален и се основава на салафитско-уахабитска интерпретация на исляма, целяща да очисти религията от абсолютно всички наслоявания през вековете и да я върне до първоначалното ѝ състояние от първите няколко столетия след Пророка Мохамед.

В този смисъл са за основа са използвани ученията на джихадистки идеолози от 20-и век като Сайед Кутб, според когото ислямския свят е изпаднал в състояние на невежество (джахилия). Така извършването както на защитен джихад (когато исляма е заплашен в определена държава), така и на нападателен джихад (за разпространение на исляма) се превръщат в колективно и индивидуално задължение на всеки мюсюлманин.

Основният враг и заплаха са западните ценности и начин на живот, корумпирали ислямските общества и техните елити и по тази логика повеждането на джихад се счита за защитна реакция срещу тези пагубни влияния и автоматично се превръща в международна заплаха, непризнаваща държавни граници.

През 90-те години на миналия век талибаните дават убежище на "Ал Кайда" и Осама бин Лзден. Двете организации споделят общ враг и това ги прави естествени съюзници, тъй като по това време Афганистан е единствената държава в света, установила толкова консервативна и крайна интерпретация на исляма.

Това обаче не ги превръща задължително в дългосрочни партньори, като през годините има немалко търкания между двете организации, защото сътрудничеството с "Ал Кайда" винаги е представлявало пречка в опитите за преговори с талибаните.

Това може би ще стане дори още по-голям проблем в момента, когато талибаните вече контролират Кабул и ще търсят международна легитимност и признание, за да не допускат грешката си от 90-те и в крайна сметка държавата им отново да остане свръхизолирана и без възможност да осъществява икономически контакти.

На този фон "Ислямска държава" винаги се е явявала враг както на талибаните, така и на Ал Кайда.

Самият генезис на ИД е като отцепническо крило в рамките на глобалната мрежа на Ал Кайда и по-специално структурите в Ирак по време на американската окупация след 2003 г. Точното име от арабски реално е ИслямскаТА държава, като акцентът е върху нейната уникалност и факта, че тя е единствената такава и само тя може да бъде представител на интересите на ислямската общност. Практически почти всички останали се считат за неверници.

В идеологически план не се правят компромиси и се залага на крайно брутален радикализъм и стесняване на границите на вярата до положение, в което процедурите за обвинение в неверие са прилагани и за най-дребните неща, а наказанията са сурови и безкомпромисни.

Макар и да се възприемат като част от салафитското течение в сунитския ислям, за привържениците и идеолозите на ИД, почти всички останали салафити реално са неверници и вероотстъпници и следователно - врагове, срещу които трябва да се води джихад.

Така например "Ал Кайда" не отрича една от най-големите ислямистки огранизации - Мюсюлманското братство, докато от своя страна ИД ги смята за вероотстъпници.

Това по естествен път превръща "Ал Кайда" и талибаните в съперници и конкуренти на "Ислямска държава". Нa територията на Афганистан те са в непрекъснат военен конфликт, a бързият възход на ИД след появата си в региона през 2015 г., принуждава тогавашният лидер на талибаните Ахтар Мансур да пише до Абу Бакр ал Багдади да се спре с вербуването на пущуни, тъй като борбата трябва да се води единствено от талибаните.

Оттогава насетне регионалният клон на ИД, известен като Ислямска държава в провинция Хорасан (ИД приема Афганистан и Пакистан за свои провинции) е в пермаментен кървав конфликт с талибаните, Ал Кайда и общо взето почти всички останали фракции и племена в страната.

Трудността им да установяват трайни съюзи не позволява на организацията да получи подкрепа и по тази причина така и не успяват да си извоюва териториален контрол над области или провинции.

За сметка на това обаче техните терористични атентати са довели до смъртта на хиляди хора в цялата страна.

Венцислав Божев
https://webcafe.bg/analiz/talibani-al-kayda-i-islyamska-darzhava-kade-sa-razlikite.html
Informative Informative x 2 View List

Hatshepsut

Едни от най-опасните: "Палестински ислямски джихад"


"Палестински ислямски джихад" често е оставал в сянката на радикалната Хамас, но израелски служители по сигурността я определят като една от най-опасните палестински въоръжени групировки. Предполага се, че именно тяхна е била една погрешно насочена ракета, избухнала в Газа, където предизвика смъртта на редица палестинци, включително и на няколко малки деца. Тази организация, също като Хамас, е обявена за терористична от САЩ, Израел и Европейския съюз. В миналото "Палестински ислямски джихад" (ПИД) често e оставал незабелязан на фона на далеч по-многочислената групировка Хамас, която управлява в Газа, след като спечели изборите през 2007 година.

За какво се бори "Палестински ислямски джихад"?

Основана в началото на 80-те години на ХХ век от група млади палестинци, завършили образованието си в Египет, главната цел на организацията "Палестински ислямски джихад" е унищожаването на държавата Израел и установяването на независима палестинска държава. Групировката има влияние в окупирания от Израел Западен бряг и е втората по значимост войнствена групировка в Газа след Хамас. Двете групи понякога работят заедно и провеждат съвместни операции срещу общия си враг, но нерядко отношенията им са напрегнати. За "Палестински ислямски джихад" най-важната цел е военният конфликт с Израел. Групировката остро критикува палестинските власти, които правят отстъпки пред Израел, и осъжда всякакви политически преговори с Тел Авив. Тя отказва да се включи в официални политически формирования, освен в някои студентски организации. Не участва и в избори, освен в гласувания в университетите. Въпреки своята малочисленост, "Палестински ислямски джихад" постоянно увеличава влиянието си от 2014 г. насам. Точно оттогава насам Хамас става все по-слаб и изолиран – в резултат на 10-дневната кървава война с Израел и засилените репресии срещу негови членове в Египет. Израелски официални лица смятат ПИД за една от най-опасните и радикални палестински въоръжени групировки. Те твърдят, че организацията разполага с огромни количества малки и евтини оръжия, укрити из различни населени места на Западния бряг и Газа, както и с военни бази и арсенали в Сирия.

Връзки с Иран

Сунитската ислямистка групировка "Палестински ислямски джихад" има връзки с движението на "Мюсюлманските братя" в Египет, а според някои източници - и с египетското разузнаване. Но по-ключово е приятелството на групировката с Иран, който ѝ осигурява финансиране и оръжия. Твърди се, че иранските сили са обучили военното крило на "Палестински ислямски джихад" - бригадите "Ал Кудс" - да си произвеждат оръжия сами. Въпреки това - подобно на Хамас - "Палестински ислямски джихад" понякога се оказва в противоречие с иранските си покровители и по други регионални въпроси, като например войната в Йемен. Лидерите на групировката не осъждат въздушните удари на Саудитска Арабия в страната.

Ответна реакция за убити командири

По време на последния въоръжен сблъсък с Израел, "Палестински ислямски джихад" загуби някои от лидерите си, които загинаха при ракетен обстрел. Един от тях е високопоставеният командир на ,,Ал Кудс" Тайсир ал Джабари, който според израелските медии е контролирал изстрелването на ракети и противотанкови ракети по границите на ивицата Газа. До убийството му се стигна, след като по-рано тази седмица израелските сили отново арестуваха Басам ал-Саади - известен член на "Ал Кудс", прекарал години в израелски затвори заради ролята си в планирането и провеждането на военни операции срещу Израел. Именно неговият арест даде началото на конфликта, като израелските въоръжени сили заявиха, че са започнали превантивни въздушни удари, за да спрат действията на "Палестински ислямски джихад" срещу тях. Халед Мансур е друг високопоставен командир на "Ал Кудс", който е убит в района на Газа. Израелската армия твърди, че той стои зад нападението, при което през 2010 г. бяха убити двама израелски войници. Обвиняват го и за участие в други нападения.

https://www.actualno.com/asia/edni-ot-naj-opasnite-palestinski-isljamski-djihad-news_1796870.html

Panzerfaust

Хамас

Хамас, акроним за Ха̀ракат ал-Мука̀ууама ал-Исла:мѝйя (на арабски: Ислямско движение за съпротива, ,,хамас" (حماس) на арабски означава стремеж, устрем) е палестинска паравоенна и политическа организация. Основана е от Ахмед Ясин и Мухаммед Таха в края на 1987 г. като издънка на Мюсюлманското братство. Основната ѝ цел е унищожаването на Израел и създаването на държава Палестина. Хамас се ръководи от Халед Машаал до 6 май 2017 г. На 6 май 2017 г. Хамас избира своя нов лидер Исмаил Хания. Базата на Хамас е в ивицата Газа, но организацията води операции и на Западния бряг.

Хамас е смятана за терористична организация от САЩ, Израел и Европейския съюз. Част от подкрепата към нея се дължи на благотворителните ѝ акции за подпомагане на бедните палестинци, както и на военизираните ѝ възгледи. На запад Хамас е известна със своята тактиката за самоубийствените атентати срещу Израел, като те най-вече са насочени към израелските военни и тайни сили, за да бъде преустановена окупацията на Западния бряг и на ивицата Газа, както и за да унищожи Израел (на който групировката гледа като на завзета палестинска земя). Голяма част от населението на Палестина подкрепя движението за съпротива.

https://bg.wikipedia.org/

FELDMARSCHALL

Заемка от Антон Тодоров:
Не да се хваля, но чичо Тони още преди 22 години описва световния терористичен интернационал. Разбира се, в рамките на една вестникарска статия няма как да се опише дори и една хилядна от цялата информация, която имаме. Но чувам днес разни келешчета-кьосета да настояват, че Русия нямала нищо общо със случващото си в Израел. Абе ей, серсеми, Кремъл има разузнавателни, военни, логистични, информационни и т.н. контакти с Хамас още от създаването й преди близо 40 години. Съветите, после Русия никога не са прекратявали тези връзки, а през последните години дори ги увеличи в пъти.
Терористичните лидери на "Хамас" два пъти проведоха консултации в Москва през последните 12 месеца и е съвсем очевидно, че Русия има по-широк интерес както да отвлече вниманието от варварската си война в Украйна, така и, от друга страна, да усложни сближаването на Израел със Саудитска Арабия, като създаде напрежение в региона.
Москва има дълга история на използване на палестинци, включително палестински терористи, за подкопаване на регионалната и глобалната сигурностОще през октомври 2001 г. политологът Антон Тодоров описва анатомията на световния терористичен интернационал
https://zonanews.bg/dokumentite-i-arhivi/oshte-prez-oktomvri-2001-g-politologat-anton-todorov-opisva-anatomiyata-na-svetovniya-teroristichen-internatsional-

Валентин

#4
Каква е разликата между Хамас и Хизбула?


Членове на палестинската паравоенна групировка Хамас

И двете искат Израел да спре да съществува. И двете имат подкрепата на Иран. Но те са и отделни организации със собствен дневен ред и понякога застават на противникови позиции. Какво е общото и различното между Хамас и Хизбула?

,,Изненадата, бих казал дори и шокът от първите часове на бруталната агресия на Хизбула срещу Израел ясно показаха огромното значение на службите за сигурност и тяхната адекватност."

Това са думи на президента на България Румен Радев по време на ,,консултативна среща" по сигурността в сряда вечерта, свикана от него заради войната в Израел. В казаното от Радев обаче има грешка - той има предвид не Хизбула, а Хамас.

На 7 октомври (събота) паравоенната организация Хамас започна най-мащабната си атака срещу Израел, която доведе до повече от 2000 убити от двете страни и взимането на 150 заложници от страна на Хамас. Израел обяви състояние на война за пръв път от 50 години и мобилизира 300 000 души.

Няколко пъти в изказването си след срещата в сряда Румен Радев говореше за Хизбула, вместо за Хамас. И двете организации настояват за унищожаването на държавата Израел. И двете също така са близки до Иран и получават оръжия и финансиране от ислямската република.

От началото на войната в Израел насам Хизбула показва подкрепа за Хамас, като обстрелва гранични територии между Израел и Ливан. Но въпреки че се явяват съюзници с общ враг, Хамас и Хизбула са отделни организации с ключови различия помежду си.

Какво е Хамас

Хамас е палестинска паравоенна групировка, която е обявена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Нейната основна цел е унищожаването на Израел и създаването на Палестинска държава.

В превод името на организацията означава ,,ислямско съпротивително движение". Хамас е основана през 1987 г., по време на първото палестинско въстание срещу военния контрол, установен от Израел над Западния бряг и Ивицата Газа.

Западният бряг е територия между Израел, Йордания и Мъртво море. Тя се намира под израелска окупация и се състои от палестински анклави и от израелски селища, като последните се смятат за незаконни. Населението на Западния бряг е близо 3 млн. души. Повечето са палестинци.

Ивицата Газа е територия с дължина 41 км и ширина 10 км, разположена между Израел, Египет и Средиземно море. В Газа живеят 2,3 млн. души, предимно палестинци.

Със създаването си през 80-те години на миналия век Хамас става опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) - коалиция, която е международно призната за представляваща палестинския народ. Доминиращата организация в ООП е ,,Фатах".

Основната разлика между Хамас и ООП (съответно ,,Фатах") е позицията им спрямо съществуването на Израел. Докато Хамас настоява за унищожаването на Израел, ООП се бори за създаването на държавата Палестина, без да се променя статутът на Израел.

Напрежението между Хамас и ,,Фатах" се изостря през 2006 г. Тогава Хамас печели абсолютно мнозинство в изборите за Палестинския законодателен съвет - орган, който се избира от жителите на Западния бряг и Ивицата Газа. До 2006 г. в Съвета има продължителна доминация на ,,Фатах".

След изборите Хамас и ,,Фатах" влизат в кратък военен конфликт и правят неуспешен опит за общо управление. През 2007 г. Хамас поема управлението на Ивицата Газа, а ,,Фатах" - на Западния бряг. От Газа Хамас атакува Израел, като на три пъти след 2007 г. предизвиква военни конфликти.

Срещу Израел Хамас често се обединява с втората по големина въоръжена групировка в региона - ,,Ислямски джихад". Това е палестинска ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. ,,Ислямски джихад" нерядко действа и независимо от Хамас.

Какво е Хизбула

Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна групировка, както и политическа сила в Ливан. Военното крило на организацията е обявено за терористично от ЕС. САЩ, Великобритания, Канада и други страни също смятат Хизбула за терористична организация.

Също като Хамас, Хизбула е създадена през 80-те години на миналия век, по време на продължилата 15 години гражданска война в Ливан (1975-1990). Появата на групировката е в отговор на израелската окупация в Южен Ливан. В манифеста си от 1985 г. Хизбула посочва като своя основна цел унищожаването на държавата Израел, с която Ливан граничи на юг.

В превод името на организацията означава ,,партия на Бога". Хизбула има голямо политическо влияние най-вече върху маргинализираната шиитска общност в Ливан. Шиитите са една от двете основни групи в исляма, но в повечето мюсюлмански страни са малцинство спрямо сунитите - с изключение например на Иран.

Хизбула е особено силна в южната част на Ливан. Там организацията има свои бази, които често използва за нападения над Северен Израел. Въпреки че Израел се изтегля от Ливан през 2000 г., сблъсъците с Хизбула продължават в граничните зони.

Същевременно цивилното крило на Хизбула е част от ливанския парламент и поддържа болници, училища, телевизионни канали и инфраструктура.

През 2022 г. Хизбула и нейните партньорски партии губят парламентарното си мнозинство, но все още имат най-много депутатски места и упражняват значителен политически контрол.

От 2011 г. Хизбула участва във военните действия в гражданската война в Сирия на страната на правителството на Башар Асад. То е обвинявано от международната общност в тежки нарушения на човешките права. Групировката освен това подкрепя бунтовници и военни в Йемен и Ирак.

Прилики и разлики

И палестинската Хамас, и ливанската Хизбула настояват за унищожаването на Израел. В същото време други конфликти в Близкия изток разделят двете организации.

Те подкрепят различни страни в гражданската война в Сирия. Хизбула е на страната на режима на Башар Асад, докато Хамас се стреми към свалянето му. Хамас и Хизбула се различават и на религиозна база - Хамас е сунитска, докато Хизбула е шиитска организация.

Въпреки това общите противници като Израел и САЩ обединяват двете групировки и ги превръщат в съюзници в много случаи.

На 7 октомври Хамас нападна Израел с ракети и бойци, а атакуваната страна обяви състояние на война. Малко след това Хизбула също обстреля северните израелски територии ,,в знак на солидарност" с Хамас. На този етап шиитската групировка не участва официално във войната.

Другата основна прилика между Хамас и Хизбула е връзката им с Иран. Според експерти по случващото се в Близкия изток, ракети от Иран дълго време са пристигали в Ивицата Газа като контрабанда през Судан и Египет в подкрепа на Хамас. Иран осигурява по-голямата част от въоръжението и финансирането и на Хизбула.

Хамас отрича участието на Хизбула и Иран в планирането на сегашното нападение срещу Израел.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/razlika-hamas-hizbula-izrael/32634708.html

Similar topics (1)

326

Отговори: 4
Прегледи: 866

Powered by EzPortal