• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_генерал Жеков

Путинска Русия

Започната отъ генерал Жеков, 04 Авг 2018, 16:07:03

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

генерал Жеков

Енгений Пригожин, по-известен като "Готвача на Путин" играе ролята на "интернет изследовател". Неговата компания, занимаваща се с такива изследвания е всъщност фабрика за тролове. Ясно е, че същите тези тролове са про-путински, като следствие от топлите отношения на господаря им и Путин. В официални изявления, от Кремъл неведнъж са отричали за съществуването на такава ЧВК на име "Вагнер". Доста странно, като се има напредвид, че спонсора на тази организация е собственик на любимия ресторант на Путин. Явно е, че същите хора, гравитиращи около Путин и "Вагнер" са доста близки, но се стараят всячески да прикрият тези факти, дори с цената на отричането на такива неща, като съществуването на тази частна военна компания(ЧВК). Това най-вероятно е свързано със другата дейност на Пригожин, а именно създаването и захранването на фабрики за руски тролове, действащи в и извън Русия. Пригожин всъщност е измислил нещата много добре - неговата ЧВК пие кръвта на хиляди невинни хора, дерибейства над имуществото им, а накрая - дори избива неудобни журналисти. Всичко това обаче остава "сметено" под килима от десетки хиляди тролове, работещи за Путин и неговия готвач. След като се знае за топлите отношения на двамата, няма да е трудно да предположим, че всички операции, провеждани от "Вагнер" са всъщност дирижирани от Путин. Войниците от "Вагнер" са добре екипирани, въоражени с модерни оръжия и са добре обучени. Тук изниква въпроса, как един спортист, осъждан за кражби, измами - прекарал за това 9год. в затвор, може да има средствата и уменията да направи такива мащабни организации, каквато е "Вагнер". За непокварените от същите тези тролове, отговора е ясен - Пригожин е стабилно подкрепян "отзаде". В Русия, помощ от такъв мащаб, точно в най-интересните за Путин години, може да окаже само и единствено същия човек. Той, от своя страна е известен сътрудник на КГБ, издиганат от тях на поста президент. Той е тяхна марионетка (на бившите КГБ-генерали, офицери и всякаква паплач), а "Вагнер" и фабриките за тролове са само инструменти - едните за военните и икономически интереси на Путин и бившето КГБ, а другите - за покриването и оправдаването на действията на всички тях - Путин, "Вагнер" и Пригожин...
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Почти една трета от младите руснаци искат да отидат да живеят в чужбина.
Повечето от анкетираните от Всеруския изследователски център за обществено мнение (ВЦИОМ) все още няма да напуснат страната. На въпроса "Искате ли да отидете в чужбина за постоянно пребиваване или не?" , 88% отговарят отрицателно, положително - 10%, други 2% не са решили. В същото време сред 18-24-годишните руснаци броят на хората, които желаят да напуснат, се е увеличил до 31% (срещу 25% година по-рано).

За една година броят на онези, които искат да напуснат Русия, но не правят нищо за това е намалял от 51%  на 41%. Събират информация за страната, в която искат да се преместят 26% от тези, които са заявили, че искат да напуснат, 22% учат чужд език, а 21% се консултират с приятели, които са напуснали чужбина, и 19% спестяват средства за преместване.

От 2016 г. числото на руснаците се, които казват, че  имат познати, които са отишли в чужбина през последните пет години се е увеличило от 20% на 26%.

Най-атрактивното място за преместване е Германия - там където биха желали да заминат 16% от онези, които планират да напуснат Русия. Също така сред предпочитаните страни са Съединените щати (7%), Испания (6%) и Канада (5%).


Това е извадка от материал на "Коммерсант",показващ желанието на младите руснаци да живеят в чужбина.Явно в родината им няма такива добри условия за развитие,както на запад.Остро противоречие с "достоверните" факи на няколко съфорумци,но-фактите са си факти и няма шега с тях
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Попаднах на статия,озаглавена "Какво направи Кремъл,докато руснаците гледаха Световното първенство".В нея пише доста интересни неща,например,за това,че в доста руски градове,настроението е като за карнавал.Смятаните за студени руснаци,ядат и пият с колумбийци,японци и т.н.Полицията вече не бие и не гледа злобно,а с усмивка напътства фенове от чужди държави.Държавните медии и служби заглушават новините за престъпления,за да не се помрачи настроението на народа.Това,обаче е добро прикритие за доста нечисти дела-например,увеличава се възрастта за пенсиониране,от 55 на 63 за жените,а за мъжете-от 60 до 65г.След като тази реформа е вече факт,ние виждаме нещо доста показателно за руската икономика:в 51 от общо 83области в Русия,мъжете рядко доживяват до 65,тоест-средностатистическият мъж,няма да доживее до пенсия.Путин,обаче,обеща още през 2005год.,че няма да прави такава реформа,но ето,че днес тя е факт.В интерес на истината,рьската икономика днес,дори не е на 0,защото реалния приход падна с 10%,само до Май месец т.г .Това обяснява реформите в пенсионирането,защото според изчисления,тази реформа ще спести до 15милиарда долара годишно.Това е печалба,идваща директно от смърт и скръб.Путин е нещо като вампир,защото колкото повече хора умират в Русия,толкова повече пари той ще ПЕЧЕЛИ за себе си и кликата около него.Това,заедно с годишните му приходи от корупция,според изчисленията-в размер на 30млрд долара годишно,ние може да видим,че само за няколко години,чичо Вова ще стане доста богат.Това е империя на злото.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

#3
Андрей Пионтковский е академик на Международната академия по информационни процеси и технологии. Заместник-председател на Националната асамблея на Руската федерация. Член на Бюрото на Федералния политически съвет на движението "Солидарност". Кандидат на физическите и математическите науки. Водещ научен сътрудник на Института за системен анализ на Руската академия на науките. Член на Американското математическо дружество. Лауреат на наградата Златен Гонг-2001 в областта на международната журналистика. Член на Международния Пен клуб.

Пионтковский : Путин е на две крачки от международния трибунал

Руският президент Владимир Путин не може да си позволи да се оттегли от властта, тъй като него го очаква международен съд, твърди военният и политически експерт Андрей Пионтковски.

" За Путин това не е последният, не е и предпоследния му мандат,  за него мандата е пожизнен, защото всички разпоредби на Конституцията могат да бъдат променени по всяко време и във всякаква посока.
Той всъщност се е коронясал като цар, заради това, че отначало открито се показа срещата му с водачите на Руската православна църква. А освен това той не може да напусне властта никога, защото веднага след това той ще бъде на подсъдимата скамейка в Хага, заради многото извършени военни престъпления, "- казва той в интервю пред YouTube в предаването "Открит диалог ".

В отговор на въпрос за бъдещето на руската държава през следващите шест години и за перспективите за международна изолация на Русия, анализаторът каза, че тя вече е дошла.

"На церемонията по встъпването му в длъжност на президент не присъства дори  някакъв си Лукашенко", подчерта Пионенковски.

Путин пое президентския си мандант на 7 май и почти веднага предложи на  долната камара на Федералното събрание да разгледа кандидатурата на Дмитрий Медведев за нов премиер. След един ден депутатите от Държавна Дума взимайки под внимание желанието на президента с мнозинство одобряват Медведев, въпреки, че депутатите комунисти и тези от "Справедлива Русия" са разкритикували това кадрово решение
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

генерал Жеков

Пионтковский: Основната външнополитическа мечта на Путин е реализацията на "Ялта-2", Тръмп я споделя

Ако демократите получат мнозинство на частичните избори през ноември, те незабавно ще започнат процес на импийчмънт на президента на САЩ, ще ги подкрепят и много републиканци.Руският президент призна, че така нареченият "референдум" на територията на Крим са провели не местните жители, а Русия начело с него, казва анализаторът пред Каспаров.ru

-   Г-н Пионтковски главната външнополитическа тема през последната седмица е срещата Доналд Тръмп-Владимир Путин. Как ще коментирате факта, че на пресконференцията, а и в последвалите интервюта Путин отговаря на въпросите на журналистите от позицията на победител?   

- На пресконференцията Путин определяше абсолютно всичко: той определяше темите, говореше пръв и дори отговаряше на въпроси, насочени към Тръмп. Например, когато Тръмп не се осмели да формулира позиция за Украйна. Това беше поразително зрелище. Тръмп, който съзнателно, с видимо удоволствие, нагрубява европейските лидери, особено тези, които се смятат за съюзници на САЩ, пред Путин се държеше като умилкващо се кученце, което върти опашчица.И апотеоз станаха думите на Тръмп, че по въпроса за намеса на руските спецслужи в американските избори през 2016 година той се доверява не на своето разузнаване, не на своето Министерство на правосъдието, а на Путин, който "много убедително и авторитетно" отрекъл такава намеса. Това предизвика политическа буря в САЩ. Дори Нют Гингрич, един от най-горещите поддръжници на Тръмп, заяви, че президентът е извършил съвършено непростима грешка, която незабавно трябва да бъде поправена.Казано накратко, срещата се превърна в истинска политическа катастрофа за Тръмп и това е основното, което се случи на 16 юли, защото всички "договорености", за които Путин така гладко разказваше вече не струват и пукната пара. Впрочем, на въпрос, какво трябва да се направи в тази ситуация, Пол Райън, лидер на републиканците, отговори: "Ще бъдем щастливи да засилим санкциите срещу Русия".

- Какво всъщност искаше Кремъл от тази среща?

- В Москва разбират, че Тръмп не може да отмени санкциите и затова целите на Кремъл за тази среща бяха по-скромни: да започнат някакви празни преговори по уж значими теми, например, ядрените оръжия, за да може Тръмп в една такава атмосфера на "нормалност" в отношенията да саботира изпълнението на закона за санкциите, което той правеше в последните месеци с променлив успех.

След срещата телевизионните клоуни устроиха поредната оргия на победобесие: Това е победа! Руско-американските отношения радикално се промениха! Путин и Тръмп ще определят съдбата на света!" В първия момент те не разбираха, че всъщност се провали най-ценният агент на Кремъл. Ще направя уговорката: когато наричам Тръмп "агент на Кремъл" нямам предвид баналната му зависимост от някакъв компромат. Компромат най-вероятно съществува: няма как, след като той години пътува в Русия, устройва бардаците, наричани конкурси за красота. Но не това е важно. Цялата ценност на "агента" Тръмп е в това, че той е убеден агент-самоинициативник. Неговите възгледи за света напълно съвпадат с тези на Путин. Основната външнополитическа мечта на Путин е реализацията на "Ялта-2" — признаването за зона на изключително доминиране на Кремъл като минимум над цялата територия на бившия СССР. Основният житейски опит на безграмотния нарцис Тръмп е полукирминалната спекула с недвижими имоти. И на света той гледа като на серия сделки между "яки пичове", решаващи кой над коя територия ще доминира. Затова той се чувства много неуютно в обществото на Меркел и Мей, които нарича "даскалици" или на Макрон и Трюдо, които смята за "самодоволни". А в обществото на такива субекти като Путин и диктатора Ким Чен Ун той се чувства много по-комфортно. Видимо, Тръмп е изпитал дълбоко удовлетворение от двучасовата среща на четири очи с Путин, след която толкова радостно му поддакваше по всички въпроси.

- Ще има ли някакво продължение "политическата буря" в САЩ?

- Възможни са, например, оставки на хора от кабинета на Тръмп, от ръководителите на разузнавателните служби, които той просто унизи пред Путин. В тази връзка искам да се спра на едно важно събитие, което се случи на 13 юли, но беше затъмнено от сензационните репортажи от Хелзинки.То е свързано с директора на Националното разузнаване Дан Коутс, координатор на всички разузнавателни служби на САЩ, а те са общо 17, тоест, човекът, който всяка сутрин от името на всички тези структури провежда брифинг на президента. Той не е от разузнавателните служби, а е политическо назначение, избран е лично от Тръмп и е лолялен към Тръмп. Коутс е републиканец, няколко пъти е избиран за сенатор. И така, той проведе брифинг в Хъдзъновия институт, който продължи около 40 минути, и каза абсолютно сензационни неща, които кой знае защо не се обсъждат.Коутс започна с това, че ситуацията в страната напомня седмиците преди терористичната атака от 11 септември 2001 година. Тогава американските спецслужби са разполагали с информация за подготвяната атака, но я проспали. Коутс сравни ситуацията със сегашната и коментира, че тя е същата и поясни, че има предвид реалната заплаха от кибератаки срещу САЩ.Най-голяма възможност за реализацията на такива кибератаки имат четири държави: Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Най-голям ресурс за кибератаки срещу обекти на САЩ има Китай, следван от Русия. Но Коутс характеризира и интерпретира по различен начин поведението на Китай и Русия. По думите му, задачата на китайците е да откраднат най-новите технологии, тоест, да "спечелят" нещо за бързоразвиващата се икономика. Русия се занимава с нещо съвсем различно: тя няма намерение да краде, а планира да нанася максимална вреда на САЩ. Такава политическа вреда беше нанесена вече на президентските избори. Коутс предупреди, че Русия се готви да направи същото през ноември.Според Коутс, Русия преднамерено демонстрира възможността да нанесе киберудари срещу критично важни за инфраструктурата на САЩ обекти: атомни електроцентрали, системите за управление на полетите и т.н. Според мен, това е много по-страшно от намесата в каквито и да било избори и от страна на Москва това е много логично поведение. Много пъти съм повтарял, че един от най-предпочитаните политически инструменти на Кремъл е ядреният шантаж. С него много удачно се свързва и кибершантажа: "Впрочем, ние (а може би не точно ние, а нашият готвач - визира се Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин", който финансира така наречената "Фабрика за тролове") можем да разрушим и този ваш обект, и този..."
И на фона на тази информация, която Дан Коутс със сигурност е споделил с президента на САЩ, Тръмп отиде на срещата с Путин, обясни му се в любов и пред очите на целия свят потвърди, че вярва повече на Путин отколкото на Коутс.

- Какво политическо бъдеще очаква Тръмп?

- Не мисля, че дори след тази позорна среща в Хелзинки републиканците в близко време ще са готови да гласуват за импийчмънт. Но, ако демократите получат мнозинство на частичните избори през ноември, те незабавно ще започнат процес на импийчмънт, който в момента се подкрепя и от много републиканци.

- Обсъдихме детайлите в поведението на Тръмп, но имаше ли нещо необичайно в действията на Путин?

- Путин беше в състояние на пълна еуфория - пред нас стоеше доминантен самец, опиващ се от своята власт над света. На този фон той направи няколко нехарактерни за него груби грешки.Първата грешка беше безценна за съда в Хага. "НИЕ смятаме, че НИЕ проведохме референдума в Крим в строго съответствие с устава на ООН", заяви Путин по повод Крим и по този начин призна, че така нареченият "референдум" на територията на чужда държава са провели не местните жители, а Русия начело с него.  Това беше толкова сериозна грешка, че на сайта на Кремъл премахнаха второто "ние".Втората, може и да не беше грешка, а сигнал, изпратен на Тръмп. Путин твърде неопределено отговори на въпроса дали разполага с компромат срещу американския президент. Путин обясни, че не би могъл да има такъв копромат, тъй като не познавал Тръмп лично, а когато бил в Русия никой не предполагал желанието му да стане президент на САЩ. Доста съмнителна уговорка. Първо, тя означава, че ако са знаели за желанието на Тръмп, непременно биха намерили компромат. Второ, за съжаление на Путин,  неговото твърдение се опровергава фактологически. През 2013 година Тръмп организира в Москва поредния конкурс за красота и тогава между него и Путин, е осъществен контакт, макар и не пряко. Очаквало се е Путин да посети финала на конкурса, но заради късното пристигане на краля на Холандия, визитата била отменена. Песков лично се обадил на Тръмп, за да се извини. Това обстоятелство е потвърдено под клетва от редица свидетели, участвали в организацията на конкурса. Освен това, намерението на Тръмп да се кандидатира за президент през 2013 година е добре известно. Всъщност, той го оповестява още през 1988 година, а от 2002 година се опитва да се кандидатира от "Партията на реформите", през 2011 година отново публично говори за плановете си и така нататък. Тоест, путиновото опровержение звучи крайно неубедително.И, разбира се, черешката на тортата беше отговорът на въпроса на журналист от FOX NEWS: "Господин президент, защо толкова много Ваши политически противници загиват от насилствена смърт?"

"А у Вас бесят негрите", отговори Путин.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

#5
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Анна Политковская "Русия на Путин":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=990

...както и книгата на Станислав Белковски "Путин. Цялата истина за стопанина на Кремъл":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=989

Hatshepsut

Истинското лице на Путин. (Филмът е забранен в Русия)


Шишман

Не знам дали си давате сметка, но повечето българи харесват и одобряват Путин.

Panzerfaust

Цитатъ на: Шишман - 03 Сеп 2019, 18:07:05Не знам дали си давате сметка, но повечето българи харесват и одобряват Путин.
Даваме си, да - масовият им профил е на дебили и неудачници.

Шишман

#9
Путин не се спира. Дали няма пак да ни освободят скоро.
________________________________________________________________
Боян Чуков: Путин взриви за пореден път плановете на либералните глобалисти
Що се касае до коментарите в глобалните медии, няма никаква изненада. Колкото повече Русия се отдалечава от наследството на Елцин... толкова ,,по-недемократична" става. Затова през следващите седмици ще четем колко лош е Путин и тези новите около него

На 15 януари Русия скъса окончателно пъпната си връв от 90-те на миналия век. Обективът на телевизионната камера по време на посланието на Путин пред Федералното събрание шареше в залата. Някои бяха тотално изненадани. Други бяха уверени до момента, когато Путин спомена за двойното гражданство на високопоставени държавни чиновници.

Медведев изглеждаше тъжен, а Володин до него ставаше все по-бодър. По-голямата част от публиката беше с делово лице. Тандемът Путин-Медведев се разпадна.
Новото лице Мишустин е само технически премиер. Той е неизвестна политическа фигура. Затова е идеален технократ-изпълнител. Мишустин е ефективен и цифровизиран. Новият премиер отлично знае как новите технологии позволяват да не се плащат данъци или да се докара тотален данъчен контрол. Тоест, ,,цифровият олигархат" ще пострада много от Мишустин.

За първи път в историята на царска, съветска и постсъветска Русия правителство си подава оставката по своя инициатива. Медведев също след 15 януари стана ,,звезда". Той е първият премиер, който доброволно напуска своя пост. На своя нов пост в Съвета за сигурност (като зам.-председател) ще си запази служебната кола, оборудвана със сини мигалки. Една подробност. Съветът за сигурност е съвещателен орган. Медведев ще бъде само аниматор на съвещанията. Съветът за сигурност се оглавява от президента на Руската федерация.

С оставката на Медведев ще се наложи да си подадат оставките и топ мениджърите на големите руски държавни корпорации. А освен това бившият премиер ще се наложи да напусне и поста председател на ,,Единна Русия".

На членовете на Федералното събрание, премиера, министрите, шефовете на федералните ведомства, губернаторите и съдиите ще им бъде забранено да имат чуждо гражданство или постоянно местожителство в чужбина. Това нововъведение ще проветри мощно депутатския корпус. Ще видим много нови лица в Думата, които не носят бремето на своята дълга политическа кариера.

Три ведомства ще бъдат основни контрольори и гаранти на предстоящите промени. Това са Следственият комитет на РФ, който може да възбуди дело срещу висш държавен ръководител. Върховният съд на РФ, който дава зелена светлина за оперативно-следствени мероприятия по отношение на ръководството на страната. И Съветът за сигурност, който ще се оформи като командно табло на силовия блок.

Обръщението на Путин срина Гайдарския форум в Москва. Никой не отиде на него. Дори Медведев за първи път не отиде. На държавния елит ясно бе подсказано, че няма място за подобни либерални сборища. На този Гайдарски форум одиозни икономически фигури от 90-те, от времето на Елцин, се опитват да проповядват и налагат идеите на либералните глобалисти.

В момента Русия излиза от догмата за ,,приоритет на международното право". Федералните закони важат над всякакви либерални европейски конвенции и устави на международни организации като например МВФ и т.н. Премахва се юридическият механизъм за външно управление на Русия.

Събитията в Москва от 15 януари имат още една изключително важна проекция. Започнатите промени в Русия доказаха, че онези мултипликационни филмчета с новите руски оръжейни системи не са блъф. Приказките на Путин, че тепърва другите ще трябва да догонват постиженията на руския Военно-промишлен комплекс (ВПК), също са истина. В противен случай той никога нямаше да се реши на тези радикални промени.

Що се касае до коментарите в глобалните медии, то по отношение на тях няма никаква изненада. Колкото повече Русия се отдалечава от наследството на Елцин... толкова ,,по-недемократична" става. Когато Русия е десуверенизирана и без силна армия, тя се превръща в суровинен придатък на колективния Запад.

Но, днес, суверенна и с най-мощната армия в света, Русия взривява за пореден път плановете на либералните глобалисти. Няма повод да я харесват тези, които от десетилетия виждат в нея само плячка за разпарчетосване.

Затова през следващите седмици ще четем колко лош човек е Путин и тези новите около него.

http://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Putin-vzrivi-fundamenta-na-perestroykata-ot-90-te-/204140/11/33

Шишман

Не харесвам Русия и даже съм русофоб, ама някои русофоби така дразнят, че не се сдържах да не публикувам този виц.

Hatshepsut

#11
Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата


Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата - в поредица от статии и интервюта световно известната писателка Светлана Алексиевич рисува съкрушителен портрет на руското общество.

Подготвихме колаж от изказвания на Светлана Алексиевич по публикации в ,,Нойе Цюрхер Цайтунг", ,,Ди Цайт" и Дойче Веле:


Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.

***

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: ,,Свобода! Свобода!". Какво се случи с тези хора? Сега скандират: ,,Путин! Путин!". Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: ,,Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда - и поради това трябва да се надигнем!". Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

***

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия - това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: ,,Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни". През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.

По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео ,,Аз съм руски завоевател". Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: ,,Завоювахме Сибир - и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света". Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен ,,победа" и ,,поражение" - не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят ,,героичното минало" на страната.

***

Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: ,,Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби".

От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: ,,Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага - ще лъжем. Цялата страна ще лъже". И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: ,,Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: ,,Давай, давай, по-бързо!".

И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.

***

Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не. Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ: обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война!

От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха! Или пък разговорът ми със сина на една приятелка, студент в Московския университет. Русия можела за шест часа да превърне в радиоактивна пепел не само САЩ, но и целия останал свят, уверяваше ме той. Откъде го знаеш това? - попитах го. ,,Ами от телевизора."

Многобройни граждански организации, включително и доброволни, бяха обявени за чуждестранни агенти, защото получавали пари от Запада. За какво ли ѝ е на нашата страна списък на чуждестранните агенти? Ето за какво: за да насъсква едни граждани срещу други граждани. И това ако не е гражданска война...

В Държавната дума депутатите сериозно обсъждат дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици. Защото младите хора бягали от страната... Скоро сигурно вече ще бъде опасно да разговаряш с чужденци. А неотдавна приеха закон, който забранява на гейовете и лесбийките да взимат шофьорска книжка. Директорката на едно училище в голям руски град беше уволнена, защото празнувала заедно с децата Хелоуин. Уволняват хора от работа само заради едно селфи, вкарват ги в ареста заради безобидни туитове, претърсват жилищата им заради това, че са харесали нещо във Фейсбук.
Страната току-що отпразнува 70-годишнината от победата. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.

Светлана Алексиевич, "Дойче веле"

https://offnews.bg/analizi/rusnatcite-ne-mogat-da-zhiveiat-v-mir-te-ili-vodiat-vojna-ili-se-got-507409.html
Funny Funny x 1 View List

Шишман

#12
 "Дойче веле" и тази другарка послъгват. Колко войни е водила Русия от 1945г. насам и колко САЩ ?
 "Дойче веле"си е медия на нео-либералните сатанисти, там стеняха и срещу " Мъжкото хоро" на Йорданов ден. 
Лъжат и че младите хора бягат от Русия. Живея на запад и виждам че тука няма руснаци, има украинци и руснаци от Украйна, ама от Русия няма, освен като туристи. Ако там е зле тука щеше да е пълно с руснаци, както е пълно  украинци, ама няма.

Panzerfaust

Цитатъ на: Шишман - 23 Яну 2020, 21:38:59Колко войни е водила Русия от 1945г. насам...
Корея 1950, Унгария 1956, Чехословакия 1968, Китай 1969, Афганистан 1979 - това като СССР, Чечня 1994, Чечня 1999, Грузия 2008, Украйна 2014, Сирия 2015 - това като Руска федерация. Не е малко никак като бройка.
Dislike Dislike x 1 View List

Шишман

#14
[/quote
Цитатъ на: Panzerfaust - 24 Яну 2020, 01:53:28Корея 1950, Унгария 1956, Чехословакия 1968, Китай 1969, Афганистан 1979 - това като СССР, Чечня 1994, Чечня 1999, Грузия 2008, Украйна 2014, Сирия 2015 - това като Руска федерация. Не е малко никак като бройка.
Пропусна: Никарагуа, Куба и страните в Африка !
Така по този на броене начин може да ги изкараш 101 и отгоре. В Корея не а имали войски,В Унгария не мисля да е било война, нахлуване и толкова, Чехословакия същата работа, за това с Китай аз поне не знам нищо. Останаха Афганистан , Чечня и сега Сирия, ако това е се води участие във война. Струва ми е че американците ги бият  това съревнование и то с доста. То по твоята логика ние от 1989г. нас  сме водили войни  :в Камбоджа, Босна, Ирак, Афганистан и където имаме изпратени войници.
Моля ви не ме карайте да защитавам Русия, защото съм русофоб и не харесвам руснаците и никак не ми харесва да ги защитавам.

Panzerfaust

#15
Цитатъ на: Шишман - 24 Яну 2020, 09:34:21Пропусна: Никарагуа, Куба и страните в Африка !
Така по този на броене начин може да ги изкараш 101 и отгоре. В Корея не а имали войски,В Унгария не мисля да е било война, нахлуване и толкова, Чехословакия същата работа, за това с Китай аз поне не знам нищо. Останаха Афганистан , Чечня и сега Сирия, ако това е се води участие във война. Струва ми е че американците ги бият  това съревнование и то с доста. То по твоята логика ние от 1989г. нас  сме водили войни  :в Камбоджа, Босна, Ирак, Афганистан и където имаме изпратени войници.
Моля ви не ме карайте да защитавам Русия, защото съм русофоб и не харесвам руснаците и никак не ми харесва да ги защитавам.

Корейската война е изцяло инспирирана от СССР. СССР поема и издръжката на севернокорейската армия. Дотук това наистина е косвено участие, СССР официално така и не участва с военни подразделения. Руснаци обаче има - 535 пилоти, много зенитчици и военни съветници, като пилотите и зенитчиците са пълноценна висококвалифицирана армия. Така че, се получава едно съвсем сериозно участие - и като подбудител, и като финансиране, и с квалифицирани военни.
В Унгария и Чехословакия не било война, а било "нахлуване"? Ами, че то и САЩ в Панама и Гренада не водиха война, а просто "нахлуха", но рубладжиите квичат на умряло и го водят война. Истината е, че това си е военна интервенция, т.е. война, без значение колко се е съпротивлявала другата страна. А и унгарците отправят сериозен отпор на Съветската армия. Руснаците дават 706 убити, 1540 ранени, 51 безследно изчезнали. Никак не е малко. При Пражката пролет, чехите са кротък народ, действително жертвите на руснаците се броят на пръсти.
За Китай - след смъртта на Сталин двете комунистически държави влизат в остро противопоставяне. Върхът на това е граничният конфликт за остров Дамански на река Усури. В България се носят легенди за него - как руснаците изпепелили стохилядна китайска армия с лазер. Това, разбира се, са глупости. Конфликтът никак не е малък - трае два седмици, а руснаците дават по техни официални данни 58 убити и 94 ранени. Окупират и спорния остров и това тровеше отношенията между двете държави чак до 1991 г., когато го отстъпват на Китай.
Афганистан, Чечня и Сирия са пълноценни войни във всяко едно отношение.
А това, че не виждаш разлика между участието на българските контингенти и действията на руснаците, няма да го коментирам.

Similar topics (4)

1505

Отговори: 81
Прегледи: 4967

1582

Отговори: 1370
Прегледи: 23047

Powered by EzPortal