• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_генерал Жеков

Проруските тролове в интернет

Започната отъ генерал Жеков, 04 Авг 2018, 15:58:44

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

генерал Жеков

Тази тактика - използване на тролове, на които им се плаща за да сеят пропаганда е запазена марка на путин и рАсия, като цяло. Днес попаднах на една статия, озаглавена "Приоритетите на Русия в решаването на глобалните проблеми"(Приоритеты России в решении глобальных проблем). В т.6 от тази статия, надълго и нашироко е обяснено, че чрез различни методи се търси влияние върху общественото мнение в чужбина, да се засили ролята на руски медии в глобалното информационно пространство, като им се предоставя необходимата държавна подкрепа за тези цели. От тези факти ние разбираме, че всъщност изпращането на хора, оспамващи форумите или пищеши небивалици е изцяло държавна политика на рАсия, дори бива подкрепяна от държавата.


https://studme.org/50284/politologiya/prioritety_rossii_reshenii_globalnyh_problem
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Как работят руските тролове: разказ от първо лице


Людмила Савчук

Смята се, че около 1000 души са заети в най-голямата руска фабрика за тролове. Срещу 13 от тях в САЩ вече има повдигнати обвинения. Людмила Савчук, която е била внедрена в групата, открехва малко завесата в интервю за Дойче веле.

ДВ: Познавате ли някого от 13-те руснаци от т.нар. фабрика за тролове в Санкт Петербург, срещу които в САЩ е повдигнато обвинение за това, че са се опитали чрез социалните мрежи да повлияят на резултатите от президентските избори през 2016 година?

Преди назначаването ми знаех три имена: Пригошин, Бурчик и Бистров (най-вероятно ръководни кадри в групата, заб. ред.). Още през 2014 година медиите писаха за тях. Що се отнася до останалите 13 обвиняеми, разгледах техните профили в социалните мрежи и установих, че са сприятелени с хората, които срещнах във фабриката за тролове.

ДВ: Какви са тези хора, срещу които в Америка има повдигнати обвинения? Що за хора са това?

Това са най-обикновени сътрудници, каквито имаше много. Това са хора, които направиха бърза кариера и изпълняваха задачите, спускани отгоре.

ДВ: Как е организирана работата в една фабрика за тролове? Как изглежда един работен ден?

Когато дойдеш на работа, на компютъра вече те очаква поставената ти задача. За всеки ден се прави тематичен план, в който САЩ винаги са сред първите 3 или първите 5 теми. Само тези, които се грижат за коментарите в медиите или социалните мрежи, получават своите задачи устно.

ДВ: Колко души са ангажирани там?

Тази фабрика не е единствената. Фирмата на улица "Савушкина", която впрочем се премества, е най-известната. Хората от Москва са по-малко познати в сравнение с тези в Санкт Петербург. Вероятно фабриката за тролове в Санкт Петербург е най-голямата. Има и хора, които работят от вкъщи. Тоест не можем да кажем, че там са били заети хиляда души - макар точно тази цифра да посочват хора, които доскоро са работили там.

ДВ: Какво знаете за обикновените служители?

Това са предимно млади хора, на възраст около 20 години. Те работеха за пари. Заплатите бяха сравнително добри. Човек работи два дни, а следващите два почива. Аз поразпитах тук-там и установих, че има и хора от други градове, както и от Украйна. Те се нуждаеха от пари, за да могат да си плащат наемите в Санкт Петербург.

ДВ: В САЩ ги обвиняват в опит да повлияят на изборите. Възможно ли е това, звучи ли Ви правдоподобно или е пресилено?

Никой не знае дали и в каква степен тези тролове са повлияли на нагласите на американските избиратели. Но намесата в изборите е безспорен факт. Дори и само един човек да е публикувал по поръчка нещо на английски в социалните мрежи, това е опит за намеса. Не се съмнявам, че САЩ постъпват правилно. Разбира се, че това не са били 13 или 130 тролове. Зад тях стои огромна по обем работа, която не е спирала. Мисля, че срещу хората от списъка са били събрани достатъчно доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения.

https://offnews.bg/dw/kak-rabotiat-ruskite-trolove-razkaz-ot-parvo-litce-675267.html

Panzerfaust

Покрай кризата между Русия и Украйна, рубладжиите отново показаха гнусното си лице. Подчовеци!

Hatshepsut

#3
Путин вече воюва в България - с какво стрелят матрьошките в социалните мрежи


Сувенири от събора на русофилите край язовир "Копринка"

Ислед началото на войната, която Владимир Путин започна срещу Украйна, руската правителствена пропаганда, насочена към България, залива "Фейсбук" в буквалния смисъл на думата. Статистиката за най-четени, споделяни и най-коментирани публикации води към групи в социалната мрежа, които споделят информация от десетки сайтове, които разпространяват микс от фалшиви новини и радикално антиукраинско, антиевропейско и антиатлантическо съдържание. Печалният извод от подобен анализ е, че според статистиката на "Фейсбук" пропутинската пропаганда в България ангажира вниманието на несравнимо по-широка аудитория от тази в други балкански, централно и западноевропейски страни, членки на НАТО и Европейския съюз.


На този фон без изненада за първите 24 часа след нападението, най-голям брой лайкове е събрало обръщението на руския президент Владимир Путин, с което бе обявена война на Украйна. Но важна подробност в случая е, че става дума за публикацията в открито пропагандната страница "Златна България". На второ място се нарежда видеоклип на който българи в Испания играят хоро. Той е публикуван в групата "Поп-фолк хитовете са тук". Третата публикация, която затваря


пропагандно-патриотичния "сандвич"

на най-харесаните у нас публикации в социалната мрежа, е пак от четвъртък (24 февруари). Тя гласи: "Тази сутрин в 5 часа, така желаната от САЩ и Запада операция на Русия срещу Украйна, започна". Автор е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в официалния си профил във "Фейсбук".

Само до 17 ч. в четвъртък, анонсираното от "Златна България" обявяване на война от руския президент, вече беше топ пост за последните 24 часа с над 900 хил. показвания. В друга публикация, този път в профила на телевизионния водещ Мартин Карбовски, е споделен призива на бившия министър на вътрешните работи Богомил Бонев "всеки от приятелите, който е забравил масовите убийства на Майдана и в Одеса през 2014г. () незабавно да напусне списъка с приятелите ми незабавно". В страницата на Карбовски това също е топ линк от първия ден на войната. Той беше споделен над 1600 пъти до края на деня в четвъртък и имаше повече от 9 хил. лайка, което според алгоритмите на Фейсбук би трябвало да означава обхват, надхвърлящ 500 хил. души.

Според специалисти в комуникациите през социалните мрежи, при 5 хил. лайка, което е добро, но не и лесно постижение, предполагаемият обхват е около 250 - 300 хил. души. Някои

пропутински публикации в българоезични страници в социалната мрежа


трупат по 15 - 20 хил. лайка, което ги изстрелва към 3-4 пъти по-висок обхват.

Според изследване на платформата Factcheck.bg, дезинформационната война на Русия, която в момента се води по всички флангове в България, през последните два дни е обхванала публикации и статуси, разпространявани в стотици български фейсбук групи и десетки сайтове. "Атаката с множество съобщения с невярна или подвеждаща информация, разпространени до милиони профили в социалните мрежи, е от няколко седмици, но се засили след изявлението на руския президент Владимир Путин от вечерта на 23 февруари за започване на "специална операция в Донбас"", показват данни от изследването.

Потребител във Фейсбук, цитиран от Factcheck.bg и получил над 100 споделяния е публикувал например коментар, който гласи:

Няма никаква руска агресия срещу Украйна


- всичко е една гигантска машинация на ЦРУ по дискредитиране на Русия, с цел завоюването на европейските пазари от САЩ". Други цитирани съобщения, събиращи рекорден брой лайкове и споделяния във Фейсбук гласят дословно: "Не вярвайте на CNN, DW, BBC и на българските официални медии - всичко там е преекспонирано и изопачено, за да бъде представен Владимир Путин като безподобен злодей и агресор".

В изследването попада и невярната информация за това, че Украйна на практика не съществува като държава, тъй като: "не е кандидатствала за регистрация на граници от 1991 г.". Публикация с такова съдържание е поместена в сайта RNS ("Ренесанс на истината"), след което по данни на онлайн инструмента CrowdTangle е споделена в групи и страници във "Фейсбук" с 1.2 млн. последователи.


Част от тази


мрежа за скоростно размножаване на руската пропаганда

в българоезична среда е и група във Фейсбук, наречена "НАТО - вън! Искаме убежище и българско гражданство за българите в Украйна".


На 20 февруари - 4 дни преди началото на войната на Путин в Европа там е поместен пост, който започва така: "Никой днес не гъква за готвената автономия на Южна България с насока Турция това е тема табу, а всички деца там се възпитават в духа на млади турци патриоти вече 33 години и единственото ни спасение в този момент е едно и не са нито САЩ нито Турция нито ЕС........." (правописът е по оригинала). Този "увод" само въвежда същинската публикация, озаглавена "Губернатор на Аляска: Българите са паразити, ще ги унищожим с атомна бомба!".

Печален факт в този случай е, че през групата "НАТО - вън! Искаме убежище и българско гражданство за българите в Украйна", категорично антиатлантическо съдържане разпространява и финансираната от БСП "Българска свободна телевизия". Линк от 1 февруари т.г. например води към епизод от


предаването "Дискусионен клуб", водено от агента на бившата Държавна сигурност Велизар Енчев

В него той дава гласност на "разследване" за "биологични експерименти" с български войници, осъществявани от НАТО в български болници.


Цялата тази картина, разбира се, не би била пълна без "Фен група на Костадин Костадинов, лидер на ПП Възраждане" във Фейсбук. Съдържанието й се формира през 3-4 профила, очевидно създадени специално за тази цел, които препубликуват текстове от десетина сайта в интернет. Всички те от години попадат във фокуса на изследванията за


каналите на руската пропаганда в България

Страницата с 1.3 хил. последователи очевидно е регистрирана в началото на декември м.г., след влизането на "Възраждане" в парламента. А последната публикация е от сайта "Паралел 42" и носи заглавие "Путин разказа играта на САЩ: Американците са убийци, крадци и изнасилвачи". Друго заглавие от сходен източник носи "братско" послание директно от Путин: "България е велика страна. Русия ще я освободи от НАТО".

"България е сред най-уязвимите на външно влияние държави в региона на Централна и Източна Европа поради широко разпространените проруски обществени нагласи и силно повлияната от Русия информационна среда, които играят важна роля във формирането на цялостните публични нагласи", казва Горан Георгиев, анализатор в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията.

Лошата новина е от анализа Индексът на уязвимостта за 2021 г. към външно влияние от авторитарни държави като Русия и Китай в осем страни от Централна и Източна Европа: България, Чехия, Унгария, Черна Гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словакия. Според този анализ политическата среда в България е оценена като най-силно проруска и най-малко eвроатлантическа сред страните-членки на ЕС.

А това очевидно отваря вратата за тоталитарна пропаганда у нас от всички посоки.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2022/02/26/4316906_putin_veche_vojuva_v_bulgariia_-_s_kakvo_streliat/

Hatshepsut

Троловете на страната Z. Как Петербург свика руски кибер полк


Журналистката Ксения Клочкова от fontanka.ru, която описа дейността на "фабрика за тролове" в Санкт Петербург

Два реда за 18 стотинки. Това е всичко, което си струва да знае човек за руските тролове. Толкова им се плаща за коментар в защита на Русия по социалните мрежи.

Откритието принадлежи на журналистката от руското издание fontanka.ru Ксения Клочкова. Тя самата постъпва на работа при "шефовете на троловете" в Петербург, след като отговаря на най-обикновена реклама за работа, публикувана в Телеграм.

Тя работи като трол само един ден и си тръгва с няколко снимки и много данни, публикувани от изданието. Най-важното е успяла да научи още в първите минути: че ще участва не в група тролове, а в "кибер фронт Z", който да наложи позитивен имидж на Русия във войната ѝ срещу Украйна. Самата Русия превърна буквата Z в символ на военната си агресия.

Другото най-важно Ксения научава едва когато проучва хората, които са я наели: те са свързани с бизнесмена Евгений Пригожин, човек от най-близкия кръг на Путин.

Ето най-важното от откритията на Клочкова:

Месечната заплата на трола е 45 000 рубли (816 лева по курса от сряда вечерта);
Нормата е 200 коментара на ден, всеки от максимум две изречения;
Ако тролът изпълни нормата, излиза, че цената за един коментар е около 10,22 рубли (18 стотинки);
Троловете пишат в социалните мрежи, без руската ВКонтакте. За всяка мрежа има началник, който се нарича куратор.
"[Началниците] казаха, че искат да създадат позитивен фон в социалните мрежи", казва Ксения Клочкова пред Радио Свободна Европа. Тя е преминала през истинско интервю за работа, макар и проведено в заведение. Предоставила си е данните и е попълнила анкета. Около нея е имало хора на всякаква възраст.

За първия си и последен работен ден тя е отишла в истински офис, разположен на площад "Ленин" в Петербург. Там тролове като нея са били групирани по социални мрежи. На нея ѝ се е паднало да пише в Ютюб. Кураторът по Ютюб ѝ е обяснил задачите. Заедно с Ксения е имало още стотина души.


По стените е знакът Z, който Кремъл превърна в символ на военната си агресия срещу Украйна. Предполага се, че формалното значение на буквата, изписана върху част от руската бойна техника, е "Западен военен окръг"

Как се пише като трол

"Казаха ни, че на нас, руснаците, в момента всички ни желаят злото, но ние ще поправим това и ще свалим негативния заряд", казва Ксения. Обяснили им също, че те са събрани не за да създават фалшви новини, а точно обратното - за да разобличат фалшивите новини.

Ксения дава примери.

Ако в Ютюб се казва, че руснаците не подкрепят войната, трябва да се напише: "аз познавам хора, които подкрепят Русия".

Ако се казва, че всички руснаци заслужават да умрат, трябва да се напише: "Аз правя татуировки. Какво общо имам с Украйна?"

Ако е започнал стрийминг на Current time (телевизия на Радио Свободна Европа на руски език), вариантите за коментари са много: цитати от руския химн, емотикони с буквата Z, снимки от сайтовете на пресгрупа "Патриот", ръководена от бизнесмена Евгений Пригожин.

Обиди не се допускат.

Едно необикновено указание

Сред указанията, давани на троловете, има едно, което се отличава от другите. Троловете е трябвало да развият следната мисъл: че оръжието, което Западът предоставя на Украйна, всъщност не стига до фронта, а се извозва контрабандно до държавите на ЕС, които са външни граници на съюза. И че там то попада в ръцете на криминални групировки.

Клочкова не пояснява как началниците са обяснили нуждата от подобни коментари. Но указанието е дадено в момент, в който много анализатори се опасяват от разрастване на войната извън Украйна и от инсцениране на повод за това от страна на Русия.

Има ли значение къде пише тролът

От статията на Клочкова става ясно, че писането на троловете е строго регламентирано: те коментират под точно определени публикации на точно определени медии или групи.

В единствения ѝ работен ден на Клочкова се е паднало да коментира три публикации в Ютюб, направени в канала на Current time - новините, интервю с историчка и интервю със съветника на украинската президентска администрация Олексий Арестович.

Другите ѝ задания са се отнасяли до публикация на украински блогър с видео за руската военна техника, изявление на американския президент Байдън, обръщение на украинския президент Зеленски, видео на руския журналист Иля Варламов, който е известен с проукраинските си позиции.

Призивите къде кога да се пише са идвали или на живо в офиса, или по чат. Те са звучали включително така: "Кибер войски към стриминга на Current time".

Кой организира това

Организаторите твърдят, че нямат общо с никоя руска държавна структура, а са създадени от частния бизнес, загрижен за облика на Русия. Те са казали, че това е временен проект, започнал на 11 март, който е възможно да завърши на 9 май.

На 9 май Русия отбелязва края на Втората световна война. Сегашната война в Украйна е често коментирана като ирационално решение на президента Путин, което се развива според негова интерпретация на символични дати и събития.

Началниците са си служили с истински имена и авторката е установила, че двама от тях са работили за "Главсет" - юридическото лице, под което е регистрирана така наречената "фабрика за тролове", по-известна със старото си име "Агенция за интернет изследвания". Компанията е санкционирана от САЩ за намесата ѝ в американските избори през 2016 г.

За баща на фабриката за тролове се смята Евгени Пригожин, също санкциониран от САЩ. Точно преди година Вашингтон обяви награда от 250 000 долара за информация, която да доведе до ареста на Пригожин. Причината не е само във фабриката за тролове, нито само в намесата в американските избори, но също и в ролята, която той, според САЩ, играе в чисто военни преврати и операции в чужбина - чрез паравоенната групировка "Вагнер", санкционирана през 2017 г.

"Вагнер" участва в отцепването на райони в източна Украйна през 2014 г., а после е засичана на територията на африкански държави по време на безредици, водили до промени в управлението.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31766935.html

Hatshepsut

Руските тролове са навред: дигиталната армия отново воюва


Стотици коментари с идентични съдържания и свръхактивни анонимни профили в социалните мрежи: Русия очевидно отново е изпратила дигиталната си армия на война в интернет. Как да разпознаваме троловете?

Украинско новинарско видео се появява в Ютюб, а коментарите под него тръгват начаса като лавина: в Украйна скоро щял да настъпи глад, Зеленски вече изгубил войната, но Западът още не го е разбрал, украинският народ трябвало да се предаде и да тръгне да изгражда нов, нормален и мирен живот в съюз с Беларус и Украйна.

Последният призив идва от профил, създаден преди броени дни, който вече бълва десетки коментари. Експертите от организацията "Reset Tech", която анализира комуникацията в интернет, вече са идентифицирали многобройни подобни профили. Става дума за фалшиви руски акаунти, твърдят те и казват, че признаците за това са много. Засега не е ясно дали коментарите идват само от ботове, т.е. от специални компютърни програми, а не от реални физически лица, казва Антон Дек, който анализира пропагандната битка в украинската мрежа по поръчение на "Reset Tech".

Как да разпознаваме троловете

"Никога не може да се каже с абсолютна сигурност дали си имаме работа с бот, с реален потребител или с някаква смесена форма", обяснява експертът. Дек изброява няколко признака, по които може да се идентифицира платената подривна работа на троловете: когато се публикуват предимно едни и същи копирани текстове, когато профилът коментира много по-интензивно от обичайното и когато постовете се публикуват главно в обичайното работно време.

Тролските профили обикновено не водят дискусия, а се опитват да я манипулират и разрушат. За целта използват различни стратегии: отклоняват от главната тема като заливат форума с коментари, с фалшиви твърдения и с лични атаки. За да изглеждат благонадеждни, някои тролски профили се легитимират като независими новинарски сайтове, които бълват фалшиви новини на съответния език в една или друга държава. Тези профили обикновено не достигат до широка публика, но руската пропаганда умело ги използва, цитирайки ги като уж независими източници в чужбина.

Наскоро в Инстаграм се появиха профили, които се представяха като полски локални медии - само че електронните им адреси бяха регистрирани в Русия. В Туитър пък беше идентифициран фалшив профил, откраднал името на някогашен местен вестник в Англия. Този профил беше особено активен в кампанията срещу ваксинациите, а после - при отразяването на протестите на шофьорите на камиони в Канада. Пак там се появиха и фалшиви новини от руски сепаратисти в Украйна за използвани срещу тях украински химически оръжия.

Анализът на "Reset Tech", който беше предоставен на германската обществено-правна мрежа ARD и на "Вашингтон Пост", стига до следния извод: "Руските тролове разпространяват страхове и несигурност сред хората, те обвиняват украинските въоръжени сили за извършен обстрел, призовават да се сътрудничи с окупаторите и настояват за капитулацията на Украйна."

Един от анализираните профили е публикувал цели 1000 коментара само в споменатия украински новинарски канал в Ютюб. При други анализирани профили коментиращите се представят за млади жени и публикуват стотици коментари. В повечето случаи част от съдържанието е копирано отдругаде.

Руските тролове са навсякъде

Но предполагаемите разпространители на руската държавна пропаганда действат активно не само в украинските мрежи. Експертите забелязват същото и другаде, например в Ютюб-канала на БиБиСи. Профилите с подозрително висока активност се опитват да въздействат върху обществения дебат и да наклонят везните в полза на Кремъл. Те оправдават завоевателната война на Русия с твърденията, че Украйна била "нацистка държава", а в Донбас бил проведен "геноцид". Нека припомним, че това са двете пропагандни твърдения, с които Путин аргументира нападението срещу Украйна.

Активността на руските тролове не е от вчера. Фалшиви руски профили действаха активно по време на различни избори и референдуми в Европа през последните години. Според едно изследване на университета в Кардиф, такива фалшиви руски профили масово са се появили и след анексирането на Крим и свалянето на пътническия самолет МH17 над Украйна.

Налице е и украинска пропаганда

Но не само Русия се опитва да влияе на хода на войната чрез пропаганда и психологически операции. Такива опити се правят и от украинска страна. Редица украински профили разпространяват например героически истории и неверифицирани новини за успешни контраофанзиви - явно с цел да укрепят морала и издръжливостта на украинското население.

Трябва обаче да се отбележи, че Русия обосновава цялата си офанзива в Украйна с недоказани твърдения и лъжи. Но това не е нищо ново: от години Кремъл залага на целенасочена дезинформация, за да наложи империалистическата политика на Владимир Путин.

https://www.dw.com/

Hatshepsut

Как руската пропаганда необезпокоявано се разпространява във Фейсбук


Крайните позиции провокират повече интеракции и съответно достигат до повече потребители. Така алгоритмите на Фейсбук се превръщат в съюзник на руската пропаганда, предупреждават експерти.

Голям брой фалшиви новини, включително за зверствата в Буча, се разпространяват с невиждана скорост във Фейсбук. Видеоклиповете се гледат и споделят хиляди пъти. Оценката на произволна извадка от страници в социалната мрежа, направена от германските медии "Зюддойче цайтунг", WDR и NDR, показва, че публикациите, които поставят под съмнение извършените жестокости, жънат сериозни успехи и се радват на много гледания. Това се случва, без те да бъдат изтривани или маркирани като фалшиви.

В социалната мрежа се разпространяват публикации за масовите убийства на цивилни в киевското предградие Буча, които са озаглавени "Инсценираната кървава баня в Буча" или "Лъжата в Буча". Като доказателства се прилага например твърдението, че "върху украинските автомобили не е била открита кръв". Внушава се, че по телата на хората, някои от които са били вързани, не се забелязва "трупно вкоченяване". В някои постове се твърди, че изобщо не са намирани тела. Всички тези манипулации бяха опровергани от журналисти на терен, чрез снимки от сателит и задълбочена проверка и анализ на видеоклиповете.

Руските посолства разпространяват дезинформация чрез Фейсбук

Общото между всичките тези страници е, че разпространяват официалния наратив на Русия. Страницата на руското посолство в Германия във Фейсбук описва военните престъпления като "инсценировка" на украинското правителство. Публикациите се радват на хиляди рекации, а англоезичната им версия - на стотици хиляди.

Под някои от публикациите на посолството се четат и следните коментари от потребители: "Лъжи, само лъжи - засрамете се", "ужасена съм, че ви е позволено да разпространявате тези глупости в Германия". Невярната информация не се изтрива, дори не се обозначава от Фейсбук.

От своя страна, социалната мрежа се позовава на въведените от нея мерки срещу дезинформацията. Достъпът до RT и Sputnik е ограничен в целия Европейски съюз, посочват от компанията. Съдържанието от контролирани от Русия медии, както и материали с линкове към държавни уебсайтове, са с ограничено разпространение във Фейсбук, като произходът им изрично е отбелязан.

Съмнителни страници привличат милиони интеракции

Фейсбук страниците на руските посолства са само едни от многото профили, разпространяващи дезинформация сравнително безпрепятствано. От началото на войната аудиторията на други страници също нараства.

"Западът е истинският агресор", твърди видеоклип в страница с около половин милион гледания в социалната мрежа. "Русия не води война", се казва в друго видео, видяно 200 000 пъти. Видеоклипове от пропагандния канал Russia Today, който беше забранен във Фейсбук, също могат да бъдат намерени. Наскоро качени от частни профили, понякога те събират стотици хиляди интеракции, без да са придружени от предупреждение за дезинформация.

В допълнение към това, влиянието на много по-малки акаунти, разпространяващи  конспиративни теории, се разраства. Един такъв пример е страницата "Anonline". Тя е направена малко след началото на войната. Един месец и 250 прокремълски публикации по-късно страницата вече е привлякла десетки хиляди последователи. Анализът показва, че видеоклиповете, публикувани от "Anonline", са гледани над два милиона пъти. Профили като този има много. Броят на последователите им в някои случаи се е увеличил десетократно в рамките на седмица след началото на войната.

Алгоритмите спомагат за разпространението на дезинформация

Въпреки че зверствата, извършени от руската армия, са потвърдени от независими журналисти, намиращи се на място, както и от анализ на сателитни снимки, направен от "Ню Йорк Таймс", фалшивите новини продължават да имат влияние. За това предупреждава Филип Крайсел от неправителствената организация Hate Aid. Той отдавна наблюдава стратегията на руските пропагандатори. "Зрителят или слушателят трябва да остане с впечатлението, че вече не може да вярва на нищо. С други думи: че вече не съществува такова нещо като обективна истина."

Бившата служителка на Фейсбук Франсис Хауген посочва друг по-фундаментален проблем: "Алгоритмите дават най-голямо разпространение на най-крайните позиции. Може да твърдите най-абсурдното нещо, но тъй като хората взаимодействат със съдържанието, то получава по-голяма аудитория. Ако напишете нещо балансирано и задълбочено, за да опровергаете лъжите, то никога няма да достигне до същото количество хора."


Хауген напусна Фейсбук през 2021 година и се превърна в един от най-големите критици на компанията

Машината за дезинформация работи от години

Хауген обвинява платформата, че не се справя с проблема с дезинформацията. Ръстът на фалшивите профили често е заради ботове, които изкуствено промотират и разпространяват дадена публикация, казва тя. Затова и призовава за далеч по-строга регулация и повече прозрачност от страна на социалните медии.

Същевременно бившата служителка на компанията посочва, че не може за пет седмици да бъде спряна машина за дезинформация, която се е разраствала в последните пет години.

https://www.dw.com/bg/

Hatshepsut

Докладвай и блокирай! Как да се борим с проруски тролове и путинофили


Десетки и даже стотици профили слагат усмивки под постове във Facebook за зверствата на руската армия в Украйна. Същите коментират активно под медийни публикации и постове на инфлуенсъри, като така създават впечатление за масовост на проруските опорни точки.

Неоспорим факт е, че троловете и путинофилите имат задача или необходимост да се изявяват на коментарните стени в чужди профили и страници с голям обсег, а не в своите си, които са без последователи и с почти никакъв обществен резонанс.

Освен това много от тези тролски профили може да се активират, за да докладват масово публикации, до които имат достъп и така да задвижат алгоритмите на Facebook за ограничаване на съдържание и профилите, които го споделят. По този начин често се атакуват легитимни и силни граждански гласове, които получават бан заради многобройни докладвания.

Абсолютно излишно и дори вредно е да се влиза в дискусия с такива тролски или путинофилски профили. Те не подлежат на убеждаване. Единственият ефект от това е, че се усилва обществения резонанс и обсег, което е и търсената от трола цел.

Докладването и блокирането на тролските профили е единственото ефективно средство.

Тук не говорим само за лична информационна хигиена, но за активно включване в информационната война срещу злото.

Проблем е, че докладването и блокирането на профили е трудоемко занимание, изискващо по няколко клика за всеки един профил. Процесът може да се ускори и оптимизира като се съставят списъци с такива и се споделят между лица и администратори на страници на медии с голям обсег. За целта създадохме прост инструмент, който ускорява и улеснява нещата. По-долу илюстрираме как работи той с браузъра Chrome, но методът работи и с Firefox, а вероятно и с други браузъри.

Примерът е от публикация на Дойче Веле България за изнасилените от руснаци украински жени, под който към момента има над 700 усмивки.  Но подходящи за целта са и постове в групите на ПП ,,Възраждане", и в профила на лидера им, които събират голям брой възторжени коментари и харесвания.

1. Отворете лайковете към публикацията, изберете тези с усмивките, след което скролнете до края на списъка. Това може да е бавно, тъй като профилите се зареждат динамично, но не отнема повече от минута-две.


Отворете лайковете към публикацията, изберете емотикон и скролнете до края на списъка

2. Върнете скрола обратно до началото. Това е важно, за да се обхванат всички имена на екрана.
3. От менюто View – Developer изберете Select element. В долната част на прозореца се показва кода на страницата.


Изберете от менюто инструмента за селекция на код

4. Кликнете на тънката ивица над първия профил, така че цялата таблица с профилите да се селектира. В долната част на прозореца е селектиран кодът, който е нужен.
6. Отворете страницата https://q.bird.bg и пейстнете там кода. Натискате Process. Получавате пригледна таблица с имената и линкове към профилите. За да започнете отново тази процедура просто презаредете страницата. Тя не праща информация до сървър, а само изчиства въведения html код и представя данните в табличен вид с линкове към профилите.

На този етап можете да достъпвате бързо профилите, да ги докладвате като фалшиви, след което да ги блокирате. Можете да копирате списъка и да си го запазите във файл, който да споделите с приятели, за да ги докладват блокират и те в лично качество, а също и на страниците, които управляват.

Същият метод работи за списъците с вече блокирани в личния ви профил, както и за списъците на профили, които са ограничени /баннати/ от страници, които управлявате.

https://bird.bg/troll-buster/

Hatshepsut

Руска ,,фабрика за тролове" разпространява дезинформация в TikTok, Twitter и Facebook


Руснаците все по-често използват TikTok, Twitter, Facebook и други платформи, за да разпространяват дезинформация чрез ,,фабрика за тролове", според доклад, публикуван от правителството на Обединеното кралство.

Длъжностните лица твърдят, че операцията е свързана със санкционирания руски олигарх Евгений Пригожин, основател на Агенцията за интернет изследвания (АИИ). Служители на американското разузнаване установили, че агенцията е положила съгласувани усилия да вкара Тръмп в Белия дом на президентските избори през 2016 г.

В доклада, поръчан от Министерството на външните работи на Обединеното кралство, се казва, че Русия е участвала в мащабна кампания за дезинформация, ,,предназначена да манипулира международното обществено мнение за войната на Русия в Украйна".

От Министерството на външните работи отказаха да предоставят допълнителен коментар.

В него се казва, че групата ,,кибер войници" е действала от стара фабрика в Санкт Петербург, Русия, където е използвала социално-медийната платформа Telegram за активно набиране и координиране на нови поддръжници, които да спамят платформите с пропутински и проинвазивни коментари и съдържание.

Според правителството на Обединеното кралство, групите са действали, като са включвали VPN мрежи и са спамили коментарните секции на няколко платформи, включително YouTube и Instagram. Така било по-трудно да бъдат разкрити, отколкото ако публикуват оригинално съдържание, се казва в доклада.

Съобщава се, че сред мишените са били високопоставени критици на Кремъл, правителствени служители на Обединеното кралство и други световни лидери.


От началото на войната в Украйна са премахнати 100 000 акаунта заради нарушения на политиката за манипулиране и спам, както и 50 000 части от съдържание.

,,Не можем да позволим на Кремъл и неговите сенчести ферми за тролове да нахлуват в нашето онлайн пространство с лъжите си за незаконната война на Путин", заяви външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс в изявление, включено към доклада.

Тя добави: ,,Правителството на Обединеното кралство е предупредило международните си партньори и ще продължи да работи в тясно сътрудничество със съюзниците и медийните платформи, за да подкопае руските информационни операции."

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Пригожин затвори "фабриката си" за тролове


Евгений Пригожин

Собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин закри медийния си холдинг "Патриот", в който влизаха 7 издания, "фабриката си за тролове" и социалната мрежа ЯRus, съобщиха руските Телеграм канали. Сред прекратилите съществуването си са "Икономиката днес", "Политиката днес", "Невски новини", "Народни новини", РИА "ФАН" и др. Пригожин лично е съобщил на работещите в медиите, че трудовите им договори се прекратяват незабавно, като ще им бъдат платени заплати само за последния месец. Според Телеграм канала "Можем да обясним" става дума за няколкостотин души, включително военни кореспонденти.

За 10-те си години съществуване изданията станаха известни с намесата си в американските избори, атаките си срещу руски опозиционери и конфликта с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов.

В прощално видео генералният директор на "ФАН" Евгений Зубарев разказа детайли от работата на "фабриката за тролове" и другите медии на Пригожин. Той разкрива, че първите 20 "коментатора" са работили срещу известните руски опозиционери, най-вече Алексей Навални. "Беше стратегически важно да се постави под съмнение работата на опозиционните журналисти, защото те се опитваха да унищожат страната", обяснява Зубарев. За това говори пред The New York Times и бившата сътрудничка на организацията Людмила Савчук. Тя разказа, че след убийството на Борис Немцов през 2015 г. една от задачите на троловете била да пишат коментари, в които да се твърди, че то е дело на опозицията. През 2019 г., преди местните избори в Москва, изданията на медия групата "Патриот" регулярно публикуваха "разследвания" за опозиционните кандидати. Особено внимание се обръща на сътрудничката на Навални - Любов Собол. За нейния тормоз се отделят от 700  хиляди до 1.7 млн. рубли месечно.

През 2011 г. се появяват "Вестник за вестниците", агенция "Бизнес диалог" и др. Тогава медийната империя на Пригожин се отличи и с друго "нововъведение" - нейни сътрудници се внедряваха в редакцията на различни медии и изкуствено провокираха атаки срещу тях. С рекламни договори в тези медии се публикуваха материали и интервюта с лъжлива информация, която впоследствие бе изобличавана от "Вестник за вестниците", а към редакциите бяха предявявани огромни съдебни искове.

През 2018 г. Евгений Пригожин и неговата "Агенция за интернет изследвания" бяха обвинени в намеса в американските избори. Според доклада на специалния прокурор на САЩ Робърт Милър организацията на Пригожин започва работа в страната още в началото на 2014 г. Държавният департамент на САЩ описва агенцията като организация, която се меси в изборите в САЩ, в това число и в президентските избори през 2016 г. В тази връзка през 2017 г. САЩ въведоха и първите санкции срещу руски организации и граждани. През 2018 г. бяха санкционирани "Агенцията за интернет изследвания" и самият Евгений Пригожин, който дълго време отричаше да има връзка с нея. Едва през 2023 г. той призна, че е създал и финансирал "фабриката за тролове".

Политтехнолозите и медиите на Пригожин участваха в предизборната кампания на избрания за губернатор на Санкт Петербург Александър Беглов през 2019 г. Но през 2020 г. между Пригожин и Беглов избухна конфликт и цялата медийна империя се обърна срещу губернатора. По данни на "Досие" Пригожин контролира мрежа от 10 петербургски "опозиционни" канала, които атакуват Беглов.

През 2020 г. медия холдингът "Патриот" се отличи по време на кампанията за поправки в Конституцията, които разчистиха пътя за нов президентски мандат на Владимир Путин. Тогава той пусна рекламен клип, в който двама мъже осиновяват дете от детски дом, а после се появява надпис "Ще избереш ли такава Русия?". Клипът бе блокиран от  YouTube заради дискриминация.

Според Зубарев най-интензивна е работата на медиите на Пригожин по време на изборите през 2017 г., когато има 60 млн. посетители всеки ден. През 2019 г. холдингът се обособява като отделно юридическо лице, като попечителският му съвет се оглавява от Евгений Пригожин. Официално обявената му цел е да разпространява позитивна информация за Русия, както и да противодейства на "антируските" медии. Евгений Пригожин напусна управата на "Патриот" през пролетта на 2023 г., когато се задълбочи конфликтът на "Вагнер" с руското Министерство на отбраната.

От 24 юни, денят на въоръжения метеж на Пригожин, Роскомнадзор започна да блокира достъпа до медийните ресурси на собственика на "Вагнер", "за да се пресече разпространението на призиви за участие във въоръжения метеж". След изтеглянето на "Вагнер" сайтовете бяха отблокирани, за да бъдат отново блокирани в петък.

Според портала Similarweb, медия империята на Пригожин не е особено ефективна. Най-много читатели има РИА "ФАН" - 8.2 млн. през май. За сравнение - блокираната преди година "Медуза" има 33.3 млн. читатели.

Социалната мрежа "ЯRus", която също е свързана с Пригожин, също спря работа заради финансови проблеми. В съобщение на сайта й се казва, че тя престава да съществува  заради "нестабилната политическа ситуция" и че екипът търси "нови инвеститори". "ЯRus" бе създадена през 2020 г. и трябваше да стане "патриотичен аналог" на чуждестранните социални мрежи като Facebook, Instagram и TikTok. Според центъра "Досие" Пригожин е наливал в нея по 30-40 млн. рубли месечно, макар че там почти няма реални потребители. Повечето постове са дело на "фабриката на тролове".

 

Разрив

Министерството на отбраната прекрати договора за кетъринг с холдинга на Евгений Пригожин "Конкорд". По този повод всички работещи в холдинга са получили предизвестия за уволнение, пише Телеграм каналът "Осторожно, новости". Става дума за няколко хиляди души - готвачи, управляващи столови, счетоводители... Те са се занимавали с изхранването на военните, доставка на продукти в болниците и раздаване на продоволствие в зоната на "специалната военна операция".

На "Конкорд" обърна внимание руският президент Владимир Путин в една от многобройните си изяви след въоръжения метеж на Пригожин. Той обясни, че за една година до май 2023 г. фирмата е спечелила 80 млрд. рубли /над 900 млн. долара/ през организацията на изхранването на руските военнослужещи. Отделно "Вагнер" е бил изцяло на издръжка на държавата, която му е отделила 86 млрд. рубли за една година."Надявам се, че никой нищо не е откраднал или поне е откраднал по-малко. Тепърва ще проучваме това", каза Путин.

 

Предислоциране

Planet Labs публикува спътникови снимки, на които се вижда изграденият за "Вагнер" палатков лагер на територията на една от военните части в района на град Осиповичи в Беларус. На тях се виждат около 300 палатки, в които могат да бъдат настанени около 7000 души.

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/prigozhin-zatvori-fabrikata-si-za-trolove

Hatshepsut

Новина: Негативна статистика за нещо на запад...
Копейките: Западът се разпада, ЕС фалира. Еврото умира! В Париж си ядат хамстерите!

Новина: Негативна статистика за нещо в Русия...
Копейките: Кво гледате другите, вижте при нас колко е зле. Първо оправете България, после гледайте в паницата на другите!

От фейсбук-страницата "Копейкин"

FELDMARSCHALL

Интересно след смъртта на Пригожин, какво ще се случи с фабриката за тролове, която беше негово творение... :whistle:

Powered by EzPortal