• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Лина

Известни и интересни личности от обществения и културен живот

Започната от Лина, 20 Септемврий 2020, 12:05:33

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ЛинаTopic starter

Започваме с един много добре познат образ и глас, които аз като дете гледах и слушах с удоволствие. Когато ние бяхме малки или много млади нямаше компютри и интернет, а само телевизия и радио с ограничено детско съдържание. Първо бяха ,,Лека нощ, деца" ,,Плодчетата", истинското лъвче японската ,,Симба", ,,Пинко розовата пантера" по ,,Всяка неделя" и малко други анимации, които съм забравила. Та повечето бивши деца от моето поколение със сигурност са гледали ,,Атлас" и ,,Минута е много" с голям интерес.


Пътешественик номер 1 у нас Симеон Идакиев е роден в Радомир, зодия Стрелец. Учил е в МЕИ, но завършва българска филология във Велико Търново. Води едно от най-популярните предавания на БНТ ¬ Атлас, на което е и продуцент. Посетил е над 120 страни на всички континенти ¬ стигал е дори до Антарктида, но никога не се е изкушавал да остане зад граница. Посетил е най-високите планини, плавал е по най-големите реки на планетата. Заснел е над 400 филма. Първите 16 - по време на първото си пътешествие из Южна Америка, която прекосява сам за 7 месеца с автомобил Нива и камера. Още тогава става известен с рубриката на предаването ¬ "Един мъж, един автомобил, една камера". Автор на 6 книги. Срещал се е лично едни от най-популярните хора на планетата - Далай Лама, Жак-Ив Кусто, първите мъже, стъпили на Еверест - новозеландецът Едмънд Хилари и шерпa Тензинг Норгей.

50 години пътешествия из атласа със Симеон Идакиев в ,,Денят започва" с Георги Любенов по БНТ

https://bnt.bg/bg/a/50-godini-pteshestviya-iz-atlasa-ss-simeon-idakiev

Предаването:
,,Атлас" е телевизионно предаване на Българската национална телевизия, което запознава зрителите с географски, исторически и културни забележителности от цял свят, както и с големи планински, морски и спелеоложки експедиции.
Първата емисия на предаването е на 6 октомври 1968 г. с водещ проф. Тянко Йорданов. То е наследник на рубриката ,,Пътуване без паспорт".[1] Дългогодишен (от 1985 година) продуцент и водещ е пътешественикът Симеон Идакиев.[2][3] Той е в екипа на предаването от 1980 г.
Екипите на предаването са посещавали многократно всички континенти, включително Антарктида. В студиото на ,,Атлас" са гостували стотици български и чуждестранни учени и пътешественици като Тур Хейердал, Ален Бомбар, Жак-Ив Кусто, Юрий Сенкевич и много други.
За начален сигнал се използва ,,Африканска симфония" на американски музикант, продуцент и композитор Ван МакКой.

Интервю със Симеон Иданиев:
https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/simeon-idakiev-stranata-ni-e-parva-v-sveta-po-masova-jenska-hubost
- При толкова пътешествия открихте ли рая и ада на Земята?
- И двете са в човека. Раят за мен е в България, дал съм си сметка много отдавна, че не съм в състояние да живея на друго място по света, макар че държавите, в които съм бил надхвърлят 120 - имах късмета да побродя по някои от най-високите планини на света - Хималаите, Андите, Кавказ, да плавам по някои от най-великите реки - Амазонка, Ориноко, Меконг. Което ме прави щастлив, но човек носи света със себе си. България е прекрасна, наистина може да се сравни с рая, остава да си пожелаем да живеем по-добре в нея.

 

Informative Informative x 1 View List

ЛинаTopic starter

Кой докато е бил при баба и дядо не е слушал радиоточката с 12,12+3 и ,, Музикална стълбица" ?
Данчо Стълбицата
 
Един баща, радиоводещ и диджей на 66 години
Представянето на книгата с историята на българското диджейство ще бъде на  24 септември в книжен център ,,Гринуич" на ,,Витошка", София.

Panzerfaust

"Един мъж, един автомобил, една камера" по "Атлас" ми беше адски любимо! Бил съм на 10-12 години и ме запали изобщо по географията.

А 12+3 си беше култово цялато предаване. Звучеше много модерно за времето си!
Agree Agree x 1 View List

ЛинаTopic starter

ОПАСЕН ЧАР: Трибют на Тодор Колев
5 март 2021 г.
20:00 ч.

Билети: В мрежите на "Фантастико" и Eventim

Кой е Човекът, който настигна американците, но той самият няма стигане? Гостите на Joy Station ще споделят отговора на този въпрос с Филип Аврамов, Нелко Коларов и група ,,Акага" на 5 март в един сърцат трибют към артиста от ,,Опасен чар" Тодор Колев. Музикалният реверанс към колоса на родното кино получи своята премиера в летните театри на страната през август, а на прага на пролетта ще зарадва и публиката в София чрез най-голямата клубна сцена в Студентски град.
Главни герои в този спектакъл на ръба на киното са музиката и Филип Аврамов, който е възпитаник на Тодор Колев и актьор, чиято вокална имитация човек със затворени очи би могъл да сбърка със студийните записи на Адама. ,,Искам хората да си спомнят за този човек с любов и на сцената да се случи нещо светло в тези интересни времена на изолация с корона. Тодор Колев, освен че е актьор, е и музикант на световно ниво. Да пресъздам с глас атмосферата на песни, добили шлагерен статус за хиляди българи, е едно от най-големите ми предизвикателства. Но пък нищо голямо не идва от лесни задачи.", споделя Фицата.
http://joystation.bg/-event1200.html


Тодор Колев

Тодор Колев (Адама) е роден на 26 август 1939 г. в гр. Шумен.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ ,,Кръстьо Сарафов" (1965 г.). Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.[1]

Работил е в театрите в Смолян (1965 – 1966), Шумен (1966 – 1967), Пловдив (1967 – 1969), в столичните ,,Сълза и смях" (1969 – 1971), театър ,,София" (1972 – 1990) и Театър 199.
Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Тодор Колев.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

Участва в над 40 игрални филма, сред които ,,Цар и генерал", ,,Козият рог", ,,Иван Кондарев", ,,Двойникът", ,,Господин за един ден", ,,Опасен чар".

Преподава актьорско майсторство във ВИТИЗ от 1975 г. като асистент-преподавател. Впоследствие получава научната степен доцент.

В началото на демократизацията става народен представител в VII ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992 – 1993 г.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга ,,Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие ,,Житие и страдание на грешного Тодора"

Автор и водещ на тв предаване ,,Как ще ги стигнем... с Тодор Колев" (1994 – 1998) и ,,Вход свободен" (1998 – 1999). През 2008 г. става водещ на предаването Dancing Stars, 1 сезон, излъчвано по bTV.Много го харесвам този човек!!
Love Love x 1 View List

Powered by EzPortal