• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
L

Джулиан Асанж

Започната отъ long time ago, 05 Мар 2020, 10:20:47

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

long time ago

Асанж от затвора:
Разчитам на добрите хора, за да се спася.
30.05.2019г.
---------------------------------------------------

Основателят на WikiLeaks е цел на многобройни опити да бъде дискредитиран, или най-малкото да бъдат размътени водите около неговия случай, който би трябвало да се свежда единствено до свободата на словото.

Авторът на британския Independent Патрик Кокбърн публикува своя статия за случая с Джулиан Асанж, която сайтът "Барикада" преведе и публикува на български. Предлагаме ви статията на Кокбърн по превода на "Барикада":

Намирах се в Кабул, когато през 2010 г. Джулиан Асанж и WikiLeaks публикуваха огромния архив от класифицирани правителствени документи на САЩ, разкриващи как Вашингтон реално гледа на случващото се по света. Бях особено заинтересован от едно от тези разкрития, дошло под формата на видео, което Пентагонът не отказал да публикува въпреки отправеното искане по Закона за свободен достъп до информация.

Когато WikiLeaks публикува кадрите, стана очевидно защо щатските генерали са искали да ги държат в тайна. Аз бях в Багдад три години по-рано, когато щатски хеликоптер стреля с картечници и ракети по група цивилни, за които пилотите твърдяха, че са бунтовници, убивайки и ранявайки много от тях.

Журналистите в Ирак не вярваха на твърденията на американските военни, тъй като сред убитите бяха и двама репортера от агенция Reuters. Не изглеждаше вероятно и бунтовници да се разхождат на открито с оръжията си, докато щурмови хеликоптер ,,Апачи" лети над главите им.

Но не можехме да докажем нищо, преди WikiLeaks да публикуват видеото от камерите на хеликоптера. До ден днешен кадрите успяват да предизвикат шок. Докато ловуват плячката си, включително хора, дошли да помагат на ранените, пилотите самодоволно подмятат реплики като ,,О да, виж ги тия мъртви копелета" и ,,Хаха, как ги целнах". Всеки, който се интересува защо САЩ се провалиха в Ирак, трябва да изгледа това.

Разкритията на WikiLeaks през 2010 и 2016 г. са днешен еквивалент на публикуваните през 1971 г. от Даниел Елсберг документи на Пентагона, които свалиха маската на историята за ролята на САЩ във Виетнамската война. Те са дори още по-важни, защото имат по-голям обхват и дават представа как властите в САЩ виждат света.

Разкритията на WikiLeaks вероятно бяха най-големият журналистически удар в историята. Вестници като The New York Times разпознаха това и им отделиха огромно внимание на страниците си. Тяхната важност бе потвърдена и от яростта на щатските служби за сигурност и задграничните им съюзници, както и от бясната решимост, с която започнаха да преследват съоснователя на WikiLeaks Джулиан Асанж.
https://sbj-bg.eu/index.php?t=45441
---------------------------------------------------
Асанж:
  ,,Лишен съм от всякаква възможност да се подготвя за защитата си. Нямам лаптоп. Нямам интернет. Нямам библиотека. Впрочем, дори когато се появява възможност за достъп, това е само за половин час, веднъж в седмицата. Полагат ми се две посещения на месец. За да се съгласува телефонен разговор и да се проведе проверка, отиват седмици. Всички обаждания, с изключение на обажданията на адвоката , се записват и не могат да продължават повече от 10 минути. И трябва да се вместят в 30-минутния интервал веднъж дневно, за който се съревновават всички затворници.

    Свърхдържавата, която 9 години се готвеше за това, е мобилизирала стотици хора, похарчила е милиони. Аз съм беззащитен и разчитам на вас и на всички добри хора. Само те могат да ми помогнат да се спася.

    Не съм сломен, макар буквално да ме заобикалят убийци. Но времето, в което аз можех да чета, да говоря и да се защитавам, да отстоявам своите и на съмишлениците ми идеали, отмина. Така ще е дотогава, докато не изляза на свобода. Докато това не стане, моето място трябва да бъде заето от вас.

    Правителството на САЩ – по-точно онези увредени елементи в него, които ненавиждат истината, свободата и справедливостта, искат с лъжа да издействат екстрадицията и смъртта ми, само и само да не позволят на обществото да научи истината, за която съм бил удостоен с висша награда по журналистика и седем пъти съм бил номиниран за Нобелова награда за мир.

    Истината е единственото, което ни е останало".


https://baricada.org/2019/05/30/assange-court-health/

long time ago

#1
Кой ,,поръча" основателя на WikiLeaks: премиера на филма ,,Аз съм Джулиан Асандж"

Проектът WikiLeaks е създаден от журналиста Джулиан Асандж през 2006 г. като форум за публикуване на секретна информация, получена при изтичане на сведения или от анонимни източници. Поради това организацията бързо става неудобна за ,,страната на свободите, в това число и на свободата на словото". Дотолкова, че Асандж, в случай на екстрадиране, е заплашен 175 години затвор. Подробно за това – във филма на РТД ,,Аз съм Джулиан Асандж".
Появата на много компрометиращи документи предизвиква недоволството на САЩ – американските власти започнаха да преследват Асандж, като го обвиняват в шпионаж. Сега той е във Великобритания, където съдът ще реши въпроса за екстрадирането му отвъд океана. В случай че бъде предаден на американците, Асандж може да получи до 175 години затвор.

Проектът WikiLeaks е стартиран от Джулиан Асандж през 2006 г. Главният сървър е в Швеция, която е известна с лоялността си към журналистите.
Първият материал, публикуван в портала, е решението на Ислямския съд на Сомалия за екзекутиране на правителствени чиновници. Сайтът предупреждава, че информацията може да се окаже недостоверна. През следващите години Асандж и екипът му публикуват хиляди подобни документи.
Но истински сайтът WikiLeaks прогърмява по цял свят през 2010 г., когато пуска в мрежата видео с разстрела на невъоръжени хора в Ирак от американски военен вертолет.
При атаката загиват от 12 до 18 души, включително и двама журналисти от агенция Reuters, и са ранени тежко две деца.
,,Тези военни действаха с такова безразличие, сякаш играеха някаква компютърна игра. Те просто хладнокръвно прекъсваха нечии животи" – спомня си бившият юрист на WikiLeaks Рената Авила.
- Виж ги тези мърши и боклуци!
- Яко!
(Разшифроване на преговорите на американските военни след разстрела на цивилни в Ирак.)
Публикуването на документите и видеото провокира голям международен скандал. На сайта WikiLeaks също така предоставят информация, че САЩ и съюзниците им занижават данните за жертви сред мирното население, за жестоки мъчения, прилагани на военнопленници, и други престъпления. Впрочем на нито един американски военен не са му повдигнати обвинения. Но със самия Асандж се заемат сериозно.
Журналист. Хакер. Разобличител. Изнасилвач?
През август 2010 г. в Швеция е издадена заповед за арест на основателя на WikiLeaks. По информации от медиите той е обвинен в сексуални притеснения и изнасилване на две жени. Журналистът публикува опровержение в стокхолмски вестник. В обръщението си Асандж твърди, че преследването му е предизвикано от публикуването на материали в WikiLeaks. На следващия ден обвиненията са свалени. Но след няколко дни делото е възобновено.
,,Всичко това се прави с една-единствена цел: да се чува редом с името на Джулиан Асандж думата ,,изнасилване" – казва журналистката Мари Костакидис.
Самият основател на WikiLeaks подозира, че истинската причина е по-дълбоко: в случай на директно искане от страна на САЩ Швеция ще може да го екстрадира отвъд океана, а там го очакват много недоброжелатели с огромна власт. Опасявайки се от такъв развой на събитията, Асандж се прехвърля в Лондон. След като Интерпол издава заповед за ареста му и го обявява за международно издирване, той доброволно отива в полицейския участък и е арестуван, но по-късно е освободен срещу гаранция и подпис за ненапускане на страната.
В началото на 2011 г. британският съд взема решение за екстрадиране на основателя на WikiLeaks в Швеция. Обжалванията пред по-висши инстанции не помагат.
Доброволно заточение в посолството и арест
На 19 юни 2012 г. Джулиан Асандж се укрива в посолството на Еквадор и иска политическо убежище от ръководството на тази страна. Същевременно представители на шведската полиция заявяват, че екстрадирането на Асандж е необходимо най-вече за ,,провеждане на разпит", но без да обясняват причини, отказват да го разпитват в посолството.
,,Мисля, че ако тогава Джулиан беше отишъл в Швеция, щяха да го екстрадират в САЩ – казва театралният режисьор Ангела Рихтер, която поставя пиесата Assassinate Assange. – В медиите често му се присмиваха, че той уж се страхува да отговори за постъпките си в Швеция, че е параноик. Но мисля, сега го виждаме, че САЩ наистина организират хайка за залавянето му. И това изобщо не е параноя".
В еквадорското посолство Асандж прекарва почти седем години. Смяната на властта в латиноамериканската страна води до това, че новият президент Ленин Морено, искайки да покаже лоялност към Съединените щати, лишава основателя на WikiLeaks от гражданство и убежище. Асандж е взет под стража от британската полиция.
Впоследствие той получава 50 седмици затвор ,,за нарушаване на правилата за освобождаване под гаранция". Този срок изтече на 22 септември 2019 г., но със специално решение на съда на Асандж му е отказано освобождаване ,,по особени причини". Редица правозащитни организации и специалният докладчик на ООН Нилс Мелцер нееднократно заявяват, че Джулиан Асандж е подложен в британския затвор на систематични психологически мъчения.
На 19 ноември 2019 г. Швеция закрива наказателното дело срещу основателя на WikiLeaks, така и без да предостави официални обвинения. Американските власти продължават да искат екстрадирането му.
Вече няма правила
Америка повдига срещу Асандж редица обвинения, в това число и за шпионаж. В случай че бъде екстрадиран в САЩ, го заплашват 175 години затвор.
,,Ако Джулиан Асандж бъде вкаран в затвора за публикациите си, именно за публикациите, които е пускал... значи вече няма правила. Значи това е игра без правила" – казва журналистът Йоханес Валстрьом.

,,Всеки журналист в САЩ трябва да усеща ледената ръка, която пълзи по гърба му, след тези обвинения, повдигнати срещу издателя и журналиста. Нали те могат да бъдат следващите" – уверена е писателката Сюлет Драйфус.

Гледайте филма ,,Аз съм Джулиан Асандж" на сайта на РТД.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=45B3LKN-db8&feature=emb_logo

Превод Тихомир Тодоров
http://www.vestnikataka.bg/2020/03/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%e2%80%9e%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-wikileaks-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5/

long time ago

#2
Лекари предупреждават,че Асанж може да умре в затвора
26.11.2019

С отворено писмо медицински специалисти призовават основателя на WikiLeaks да бъде преместен в болница, където да получи спешно лечение
Над 60 лекари са изпратили до британските власти отворено писмо, в което изразяват страховете си, че здравето на Джулиан Асанж се е влошило дотолкова, че има опасност той да умре в затвора. Той е зад решетките от април т.г.

48-годишният австралийски гражданин се бори срещу искането на САЩ да бъде екстрадиран в тази страна заради публикациите на WikiLeaks, разкриващи военни престъпления по време на кампаниите в Ирак и Афганистан. Според повдигнатите срещу него обвинения по американския Закон за шпионажа, той може да бъде осъден на до 175 години в щатски затвор. В писмото, адресирано до британския вътрешен министър Прити Пател, лекарите призовават Асанж да бъде преместен от затвора с максимална сигурност Белмарш в университетска болница.

Специалистите основават оценката си на ,,плашещите свидетелства на очевидци" от съдебното изслушване от 21 октомври, както и на публикуван на 1 ноември доклад на специалния докладчик на ООН по изтезанията Нилс Мелзър. Независимият експерт на ООН предупреждава, че ,,продължаващото подлагане на Асанж на произвол и малтретиране може скоро да му коства живота".

,,Пишем това отворено писмо като медицински специалисти, за да изразим сериозните си опасения за физическото и психично здраве на Джулиан Асанж", заявяват лекарите в своето послание от 16 страници. Те изтъкват опасенията си относно физическата способност на Асанж да издържи на съдебната процедура за екстрадирането, насрочена за февруари.

,,Господин Асанж се нуждае от спешна експертна медицинска оценка както на физическото, така и на психическото му състояние. Всякакво предписано лечение трябва да се приложи в университетска болница с подходящо оборудване и персонал (третична здравна помощ). Предвид наличните в момента доказателства, имаме реални опасения, че ако не се проведе такава спешна оценка и лечение, г-н Асандж може да умре в затвора. Медицинското му състояние изисква изключително спешна реакция. Няма време за губене", се настоява в писмото.

Подписалите го лекари са от Съединените щати, Австралия, Великобритания, Швеция, Италия, Германия, Шри Ланка и Полша.

Съдебното изслушване през октомври бе първата публична поява на Асанж от шест месеца. Според разказите на присъствалите основателят на WikiLeaks е изглеждал изключително немощен и объркан. Той е имал затруднения да се съсредоточи и да отговаря дори на въпроси като рождената си дата, а в края на заседанието е завил, че не е успял да разбере какво се случва в съда. Той също така се е оплакал от условията, в които е държан в затвора Белмарш, и от липсата на възможност да подготви защитата си.

https://baricada.org/2019/11/26/assange-health/

Hatshepsut

Стела Асанж: САЩ съдят Джулиан Асанж за публикации, за които той е номиниран от ЕП за награда


Съпругата на съоснователя на Уикилийкс - в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова.

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асанж беше един от тримата финалисти в номинациите на Европейския парламент за Наградата Сахаров – наградата, която ЕП присъжда всяка година на активисти в областта на правата на човека. Преди 12 години Джулиан Асанж загуби свободата си след публикуване на изтекли секретни документи на администрацията на САЩ, разкриващи крити истини и военни престъпления в Афганистан и Ирак. От името на Джулиан Асанж, който в момента се намира в британски затвор, в ЕП беше съпругата му Стела Асанж. Единственото телевизионно интервю по време на визитата си в ЕП в Страсбург тя даде пред Милена Милотинова за предаването БРЮКСЕЛ 1 по BULGARIA ON AIR.

"Изключително силен политически сигнал е, че Европейският парламент е избрал Джулиан за финалист тази година в най-важната награда на Европейския съюз - за правата на човека и свободата на мисълта. Джулиан е в затвора ,,Белмарш" в Лондон, където е от 11 април 2019 г. От 3 години и половина е в затвора, но загуби свободата си преди 12 години, когато беше арестуван за първи път - няколко дена след като Уикилийкс започна да публикува документите на Държавния департамент на САЩ. Администрацията на Байдън продължава дело, заведено от администрацията на Тръмп, което групи за свобода на медиите в цял свят обявиха за огромна заплаха за свободата на пресата в световен мащаб - не само в САЩ, където делото е безпрецедентно, но наистина в цял свят - защото Джулиан не е гражданин на САЩ, той публикуваше от Европа информация за военни престъпления, за нарушения на правата на човека и убийства на цивилни във войни."

Това каза Стела Асанж - съпругата на съоснователя на Уикилийкс в единственото телевизионно интервю по време на посещението си в ЕП - пред водещата на предаването БРЮКСЕЛ 1 по BULGARIA ON AIR Милена Милотинова. Преди месеци Ню Йорк Таймс, Гардиън, Льо Монд и Ел Паис излязоха със съвместно изявление в защита на Джулиан Асанж и апел той да бъде освободен. Като един от основателите на асоциацията Уикилийкс, Асанж предоставя на водещи новинарски организации документи за военни престъпления, необосновани задържания, нарушения на правата на човека и мъчения. Той се намира в затвор във Великобритания и е изправен пред екстрадиция в САЩ, където би бил подложен на съдебен процес по обвинения за шпионаж и злоупотреба с компютърни данни.

Според Стела Асанж делото срещу Джулиан Асанж е политически мотивирано.

"Джулиан го дават на съд или не в зависимост от това кой обитава Белия дом. Публикациите се случиха по времето на администрацията на Обама. Но през 2013 г., администрацията на Обама заяви, че са решили да не предприемат процесуални действия срещу Джулиан във връзка с публикациите на Челси Манинг, защото стигнаха до 2 заключения. Първо, Джулиан е публикувал, не е бил хакер. И второ – за да заведат дело срещу Уикилийкс и Джулиан, те ще трябва да изградят обвинение, превръщащо журналистиката в престъпно деяние, и администрацията на Обама не е била готова да го направи. Единствената разлика настъпва, когато Тръмп встъпва в длъжност и през 2018 г. за първи път е повдигнато обвинение на Джулиан за тези публикации," разказва Стела Асанж.

Причината САЩ да завежда дело е заради разкритията на Уикилийкс за войните в Ирак и Афганистан, доказателствата за военни престъпления, изтезания и предавания на затворници, твърди тя.

"Това са същите публикации, за които днес Джулиан е почетен в Европейския парламент като един от финалистите за наградата Сахаров и за които е спечелил десетки награди за права на човека и свобода на пресата по цял свят. Разпространяването на истината за престъпленията и корупцията на САЩ е в основата на този процес," коментира съпругата на съоснователя на Уикилийкс и разказва някои от случаите на изтекла информация:

"Имаше едно видео, наречено ,,Съпътстващо убийство", което показваше убийството на 12 цивилни на улица в Багдад. Видео, показващо визьора на хеликоптера – щатски военен хеликоптер – убиващ хората на земята, включително двама журналисти на Ройтерс, а когато един микробус се появява в опит да спаси един от критично ранените журналисти, от хеликоптера започват да стрелят по спасителите, убивайки всички в микробуса с изключение на две деца на предната седалка, спасени от баща им, който с тялото си ги защитава, но са били тежко ранени.

"Друг пример е как посолството на САЩ в Берлин се намесва в разследването за предаването и изтезаването на Халид ел-Масри, немски гражданин – абсолютно невинен, отвлечен, ако не се бъркам, в Албания, отведен в таен затвор и изтезаван, но в крайна сметка от ЦРУ осъзнават, че са задържали грешния човек – със същото име, но друг човек. Агентите, участващи в изтезаването му са били разследвани в Германия и е имало политически натиск от страна на САЩ да се прекрати разследването. Сходни случаи има и в Италия и Испания, където е имало намеса в съдебния процес на европейски държави. Това наистина касае основната способност на европейските държави да определят сами своя път, да подведат под отговорност извършителите на престъпления и изтезания над собствените им граждани, което е било възпрепятствано. Има много примери... Халид ел-Масри например е имал възможност да използва документите от Уикилийкс, за да спечели делото си в Европейския съд по правата на човека," разказва Стела Асанж.

Джулиан Асанж в момента обжалва решението на съда в Обединеното кралство, че може да бъде екстрадиран в САЩ.

,,Амнести Интернешънъл" определя последното решение като пародия на правосъдие. Но настоящото положение е, че Джулиан ще бъде екстрадиран, освен ако решението не бъде обърнато при обжалването. Джулиан е подал и жалба в Европейския съд по правата на човека. Надяваме се, че това ще бъде оборено още в Обединеното кралство, но истината е, че това е политическо дело и администрацията на Байдън трябва да се откаже от него. То е опасно за демокрацията не само в САЩ, но и в ЕС, както и в цял свят. Отправя се посланието, че журналистите са открити за критика и можеш да ги вкараш в затвора за публикуване на истината. Светът гледа на това като на нов стандарт, ново състезание до дъното, където можеш да преследваш пресата," коментира Стела Асанж в разговора с Милена Милотинова.


По думите й опасенията около това дело засягат и европейския интерес.

"Засягат го, защото делото на САЩ срещу Джулиан отправя посланието, че САЩ има юрисдикция върху свободата на медиите в ЕС, че САЩ може да налага своите закони за секретност извън границите си и да заплашва журналисти, публикуващи в ЕС, със затвор доживот, ако на правителството на САЩ не се харесва какво публикуват. А останалата част на света също е насочила поглед към това и може да използва същия принцип, щом САЩ прилагат своите закони по този начин, то и ние също можем да прилагаме нашите закони извън нашата територия, за да ограничим словото в ЕС. Това не може да бъде прието. Делото на САЩ срещу Джулиан може да доведе до това срещу журналистите на Дер Шпигел, Ел Паис или Льо Монд, които публикуват същия материал," твърди съпругата на Асанж.

Джулиан е просто един пробен случай за създаване на прецедент, който после да бъде използван срещу всеки друг издател, казва Стела Асанж.

"Джулиан страда много тежко. Може да вижда децата ни веднъж седмично за час. Децата ни са на 3 и 5. Това е безсрочно, безкрайно положение за него – той не излежава присъда, а е в административна мъгла в затвор с повишена сигурност. Държат се с него сякаш е престъпник. Но реалността е, че не е в затвора, защото е направил нещо грешно, а защото е свършил каквото трябва – да разпространи информация от обществено значение, включително относно военни престъпления и убийства на цивилни," казва Стела Асанж. Тя се надява на подкрепа от ЕС и заявява:

"Сега се надявам че Европейският парламент, показал подкрепата си за Джулиан, като го прави финалист за наградата Сахаров тази година, и европейските институции, ще направят стъпка да се присъединят към протестите за освобождаването на Джулиан. Австралийският министър-председател открито заявява, че ще говори с правителството на САЩ за освобождаването на Джулиан. Обединените нации, всяка една група за свобода на пресата и права на човека - също. Фактът е, че освобождаването на Джулиан и отказ от преследването му - това би затвърдило Европейската харта на основните права. Европейските институции просто трябва да се присъединят към всички основни организации за права на човека и свобода на пресата, да отстоят своята харта на основни права и свободи и да гарантират, че се отстоява свободата на медиите в Европейския съюз." /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/stela-asanzh-sashch-s-dat-dzhulian-asanzh-za-publikatcii-za-koito-toi-e-nominiran-ot-ep-za-nagrada/

Hatshepsut

Върховният съд на Великобритания решава съдбата на Джулиан Асанж


Джулиан Асанж съвсем скоро ще разбере дали е изчерпал всички юридически възможности да предотврати екстрадицията си в САЩ, където може да прекара остатъка от живота си в затвора. Във вторник той ще се яви пред Върховния съд на Обединеното кралство на двудневно изслушване по окончателното обжалване на решението за екстрадирането дали да бъде екстрадиран, предаде Би Би Си
Австралийският гражданин, който в момента се намира в лондонския затвор "Белмарш", е издирван в САЩ по обвинения в шпионаж и го грозят до 175 години затвор. Обвиненията срещу него са свързани с публикуването на хиляди секретни документи и дипломатически телеграми на основания от него сайт ,,Уикилийкс" в периода между 2010 до 2011 година, припомня Европейската федерация на журналистите.

Асанж направи обществено достояние военните дневници от Ирак и Афганистан, които съдържат изключително подробен отчет за действията на американската армия между 2004 и 2009 година по време на инвазията ѝ в двете близкоизточни страни. Сред публикуваните в "Уикилийкс" материали има и видеоклип, станал известен със заглавието "Странично убийство", в който се вижда как американски военен хеликоптер стреля по невъоръжени цивилни и убива 12 души. САЩ обвиняват Асанж, че се е сдобил с тези материали в нарушение на Закона за шпионажа и други разпоредби, посочва журналистическата организация.

Кратка ретроспекция на делото срещу Асанж и усилията за екстрадирането му в САЩ

Американското министерство на правосъдието се въздържаше от съдебно преследване срещу Асанж по време на управлението на Барак Обама, припомня в. ,,Вашингтон пост". След встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп обаче правосъдното ведомство поиска от федералните прокурори в щата Вирджиния да преразгледат случая. В крайна сметка те съставиха обвинителен акт с 18 точки, в който основателят на ,,Уикилийкс" бе обвинен в заговор за хакване на американски военни бази данни и разкриване на информация за националната отбрана, с което според властите Асанж е застрашил живота на военнослужещи.

През 2021 г. съдия от Обединеното кралство блокира екстрадицията на Асанж, като се мотивира с опасения за психичното му здраве, допълва Би Би Си.

Впоследствие Върховният съд в Лондон отмени това решение, като посочи, че САЩ са предоставили гаранции, че ще бъдат полагани грижи за безопасността на Асанж. През 2022 година тогавашната британска министърка на вътрешните работи Прити Пател одобри искането на Вашингтон за екстрадиция, поради което бе подновено и обжалването на тази процедура.

Главният прокурор на Австралия Марк Драйфус неотдавна заяви, че по време на визитата си в САЩ миналия месец е повдигнал въпроса пред американския си колега Мерик Гарланд. ,,Това беше частен разговор, но позицията на това правителство по отношение на Асанж е много ясна и не се е променила. Време е този въпрос да бъде приключен", каза Драйфус, цитиран от Би Би Си.

Австралийският премиер Антъни Албанезе миналата седмица подкрепи предложение в долната камара на парламента, призоваващо Асанж да бъде върнат в родината си, предаде Ройтерс.

Текстът, внесен от независимия депутат Андрю Уилки, бе приет в сряда с 86 гласа ,,за" и 42 ,,против", след като бе подкрепен от лейбъристкото правителство. Повечето представители на консервативната опозиционна коалиция се противопоставиха на предложението.

Същевременно има сведения, че натискът за екстрадицията на Асанж в САЩ продължава.

Британският в. "Гардиън" в неделя съобщи, че поне четирима известни журналисти са били потърсени от лондонската полиция от името на ФБР. Става въпрос за Джеймс Бол, бивш колега на Асанж от "Уикилийкс", който сега работи в Бюрото за разследваща журналистика; Дейвид Лий, бивш журналист от "Гардиън" и "Обзървър"; Хедър Брук, активистка за свобода на информацията; и Андрю О'Хейгън, на когото е било възложено да напише биографията на Асанж.

Всички те са отказали да сътрудничат на ФБР. В статия за сп. "Ролинг стоун" от миналата година Бол разказва, че за първи път е бил потърсен през 2021 година и е бил подложен на натиск, включително и на заплахата, че самият той ще бъде подведен под отговорност.

Рискове за медийната свобода

Докладчикът на ООН по въпросите на изтезанията Алис Джил Едуардс миналата седмица призова британското правителство да преустанови евентуалното екстрадиране на Асанж в САЩ.

"Всеки закон, независимо дали става дума за закон за държавна измяна или за закон за националната сигурност, трябва да включва защита на лицата, подаващи сигнали за нередности... На този етап случаят в САЩ, както разбирам, не е такъв. Законът, който се прилага, не е актуализиран, за да отразява стандартите за правата на човека от 21-ви век", заяви Алис в интервю, публикувано на сайта на ООН. "Това е много проблематично за други хора, намиращи се в ситуация, подобна на тази на г-н Асанж, които може да искат да сигнализират за дейности, извършвани от техните правителства", каза още докладчикът на ООН по въпросите на изтезанията.

"Всъщност цялата международна система функционира въз основа на нашата възможност да изразяваме мнението си, да говорим свободно, да разкриваме и да призоваваме правителствата да отговарят за потенциални нарушения. И след това разбира се трябва да последва отчетност. Така че светът следи този случай много, много внимателно. Бих искала САЩ и Обединеното кралство да стигнат до някакво решение, което да не налага г-н Асанж да бъде екстрадиран в Съединените щати предвид сегашното му здравословно състояние", подчерта Алис.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" също за пореден път изрази опасенията си, че Асанж е изложен на риск от тежки нарушения на човешките му права, ако бъде екстрадиран, и предупреди за сериозен ,,смразяващ ефект" върху свободата на медиите в световен мащаб.

,,Ако Джулиан Асанж бъде изпратен в САЩ и преследван там, свободата на медиите в световен мащаб също ще бъде поставена на изпитание", заяви Джулия Хол, експерт от "Амнести интернешънъл" по въпросите на борбата с тероризма и наказателното правосъдие в Европа.

,,Асанж ще пострада лично от тези политически мотивирани обвинения, като това ще бъде и предупреждение към световната медийна общност, че не е в безопасност", посочи тя.

,,На уверенията на САЩ не може да се вярва. Съмнителните уверения, че с него ще се отнасят добре в американския затвор, звучат необосновано, като се има предвид, че Асанж потенциално е изправен пред десетки години затвор в система, която е добре известна със своите злоупотреби, включително продължително изолиране и лошите здравни грижи за лишените от свобода. САЩ просто не могат да гарантират неговата безопасност и благополучие, както не успяха да направят и за стотиците хиляди хора, които понастоящем се намират в американски затвори", каза още Хол.

"Ако Джулиан Асанж бъде екстрадиран, това ще създаде опасен прецедент, при който правителството на САЩ може да насочи към екстрадиране издатели и журналисти от цял свят. Други държави биха могли да вземат пример от САЩ", предупреди експертът от "Амнести интернешънъл".

БТА

https://www.marginalia.bg/varhovniyat-sad-na-velikobritaniya-reshava-sadbata-na-dzhulian-asanzh/

Tags:
Powered by EzPortal