• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Профанизирането и пълното опростачване на медиитѣ

Започната отъ Hatshepsut, 03 Авг 2018, 06:53:55

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Така формулирана, темата е необятна, но обозначава един много важен, бих казал дори съдбовен процес, който от две-три години особено върви със страшна сила: медиите загубиха същностната си роля и си личи, че на тях е отредено някакво символично, отклоняващо вниманието на хората и замазващо сериозните проблеми на общността поведение.

Някой може да каже, че това се дължи на комерсализицията им, на гоненето на рейтинги и на печалби, но аз си мисля, че не е точно така и че има и нещо друго. Ще дам един пример, за да си проличи какво точно имам предвид.

Вчера примерно писах бележката "Проблем: дали политиката е шоу?", в която засегнах въпрос, свързан със същата тема.

Днес искам да дам друг пример: т. нар. "детски коментар" по bTV. Всяка вечер, ухилени от умиление, водещите на централните новини ни известяват, че отново трябва да чуем "мнението на децата", и то, знайно е, често ги питат и по най-важни проблеми.

Разбира се, занимателно е как дечицата чат-пат или дори редовно изтърсват някой сполучлив детски бисер, публиката, предполагам, се разкъсва от умиление (санким, какви умни деца имаме!), но да се запитаме: защо от всички възрастови категории на природонаселението само децата имат привилегията всеки ден да коментират и да заявяват детинската си позиция?!

Защо примерно не дадат думата, да речем, на студентите, може би щото, току-виж, някой от тях би заявил гражданска позиция и би казал нещо важно и... опасно?!

Защо не дадат думата на други категории хора, ами тъкмо децата се ползват от привилегията всяка вечер да имат запазено ефирно време, а пък другите категории от населението са лишени от възможността да заявят всякаква позиция?!

Не зная дали съзнавате, но вече е смешно и звучи впрочем и доста тъпичко, когато водещата, ухилена до уши, заяви: "А сега по най-важния проблем от тази вечер да чуем какво мислят... децата!".

Нещо май ни баламосват с тия деца, а, как мислите? Или не го схващате? Защо не се поинтересуват от мнението на по-зрели хора - ето, примерно, в Re:tv се интересуват от мнението на блогърите, а пък в bTV се интересуват само от мнението на... децата.

Ами да вземат в такъв случай да станат изцяло детска телевизия, защо не?

Ето, и Слави - неговата роля за опростачването на медийната среда у нас е ненадмината от никой друг! - ще се преквалифицира набързо и ще почне да прави детски шоута, щото него комай никой нормален човек и не го гледа вече.

Значи у нас освен от мнението на дежурните "интелектуалци" от типа на Вежди Рашидов, Божо Димитров, Пантев, на слугинските политолози от типа на Андрей Райчев, освен от мнението на политиците-популисти като бат ви Бойко и на останалата политическа свита се интересуват и само от мнението на... децата!

Всички други глухо и безмълвно мълчат, ала на децата можем да даваме думата, може би защото те и нищо опасно няма да кажат, миличките!

Ето затова, понеже са послушни, ще им даваме думата, щото току-виж някой ядосан гражданин, ако се докопа до микрофон, може да каже нещо взривоопасно, та затуй само на дечицата ще даваме думата.

Другите да мълчат и да не знаят много, само децата ще говорят у нас... щото сме много либерални, макар и съвсем по нашенски!

Ето това е олигархичната представа за медиен комфорт, за медийна идилия: простодушното население мълчи, а пък с него медиите си правят каквото им скимне и нескривано му се подиграват.

Издевателстват се, защото жилото на медиите е притъпено дотам, че вече никой не се плаши от тях.

А такъв обработван системно от олигархичните медии народ не е и опасен: такъв народ като нашия си мълчи даже когато му вдигат цените, даже когато му спират милиардите от европейските фондове, даже когато министри се срещат с мафиоти и правят разни сделки, даже когато олигархията мило си танцува върху главата му и дори, ако си поиска, може и морска сол да почне да кълца там.

Ама и ние сме си виновни че сме допуснали да се разпищолят дотам... щото комай вече не сме и народ, ама карай, писна ми да го повтарям това...

https://angeligdb.wordpress.com/

Hatshepsut

 Колкото по-примитивен е един човек, толкова по-голям интерес има към булевардния журнализъм.


Жълта преса

Така наречената булевардна преса или жълта преса (yellow press) не претендира да информира потребителите, а само ги развлича.

Публикациите в булевардната преса, са почти винаги клюки около реално съществуващи или измислени личности от обществения живот.

Целите на булевардните издания, са да провокират определени емоции у аудиторията, да подхранват надеждата у наивните за американската мечта, да възпитават определени черти на характера, изгодни за спонсорите ѝ.

"Дайте ми средствата за масова информация
и аз ще направя от всеки един народ, стадо свине."
Йозеф Гьобелс


Така например в процеса на демократизация в България (както и в цяла Източна Европа), лайтмотив в медиите е демонстриране на лъскави стоки, блясък и охолство, а средствата за постигането им - лакейство, предателство, проституция:

"Богаташът Александър *** се бръкнал с тлъстата
сума от 340 000 лв. за последния модел "Мерцедес" G-класа.
С луксозния си подарък той се опитвал да склони Елен ***
да му роди наследник."

По данни на агенция "Сова Харис", почти половината от българите на възраст между 18 г. и 30 години, въобще не четат книги. Простите момичета, които основно четат жълтата преса, не са в състояние да се замислят дали "Елен" би могла ако поиска, да продаде подаръка за 340 000 лв. И дали самият "Богаташ Александър" би могъл да продаде колата (ако не е на лизинг), без да поиска за това разрешение от господаря си, който обикновено е от друга държава или даже друг континент.

"Прословута българска манекенка си намерила гадже
със собствен остров и получила подарък за рожденния
си ден - Порше."

"Българските проститутки държат най-високите цени
на световното футболно първенство."

В действителност българките държат най-високи цени само в България. И то след като България под диктата на освободителите ѝ от комунизма, реши да въведе строги визови ограничения за руски и украински граждани.
България е страната с най-нисък стандарт в Евросъюза и за българските красавици единствените конкурентки "чужденки" са ромките.

А с отварянето на границите, голяма част от българските жени във фертилна възраст, заминават на Запад да предлагат стоката си. Съответно тези които остават в България, поради липса на конкуренция, се радват на главозамайващ успех и е лесно да повярват, че българките са най-красивите жени на света.

Разкази за хора израсли в нищета и станали милионери, за любов между бедни и богати, дезориентират публиката и водят до дисбаланс на самосъзнанието. Като резултат потребителите загубват реална представа за собствените си възможности. Ценностната им система се деформира. В екстремен случай настъпват характерови промени, съизмерими с патологично пристрастяване към хазартни игри. Според някои автори, спада на раждаемостта в края на 20-ти и началото на 21 век, се дължи именно на влиянието на медиите, и на сексуалната революция.

www.aliceswonderland.eu

Валсо

Опростачването на медиите започна основно със занижаване нивото на образованието. Много често по вестниците можеш да видиш (в едно и също изречение) как на едно място пълният член е там, където трябва, а две думи след това е на грешното място. Което означава, че това изречение е писано от двама души - един грамотен и един неграмотен. Колко ли трябва да са тъпи по тези медии, та едно изречение да го пишат двама души?  :lol:  При занижаване нивото на образованието неизменно от това страдат и медиите, защото получават неграмотни кадри, които не могат даже и името си да напишат както трябва, камо ли цяла статия.
Както споменах в темата ми "Гледате ли/четете ли някаква медия?", по българските дублажи на филмите и сериалите също си личи заниженото ниво на образование, където пълният член в 99.99% от случаите е на грешното място. Думата, която в мъжки род би трябвало да е с пълен член не е с такъв, а тази, която НЕ трябва да е с пълен член, тя е с такъв. Това го мернах и в този форум и е често срещана грешка из нета като цяло.
Цялото образование стана за подигравка и докараха неграмотниците дотам да се гордеят, че пишат неграмотно и без препинателни знаци, а доста от тях и на шльокавица, която категорично отказвам дори да се опитвам да дешифрирам. После предателите в държавата и в медиите се опитаха да подменят историята в учебниците (и не знам дали не успяха), за да довършат и без това смешното вече образование, като изкарат Левски терорист и как нямало робство, ами ние сами сме си режели главите в екстаз от това колко хубаво било по турското присъствие.

Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Шишман

Същото преди това е станало с книгите, появили са се тъпи романи с ника стойност веднага след откриването на печатарската машина.

Валсо

Тъпи романи, но със сигурност написани далеч по-грамотно по отношение на правопис и пунктуация от нашата преса сега.

Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Шишман

Цитатъ на: Валсо - 08 Фев 2023, 23:21:41Тъпи романи, но със сигурност написани далеч по-грамотно по отношение на правопис и пунктуация от нашата преса сега.
Кой ги знае как са били написани, а и има ли значение. То преди да ги отпечатат ги преглежда редактор и им оправя правописните грешки.

Валсо

Да, де! А сегашните главни редактори на редица издателства са завършили с 4-ка по БЕЛ (затова и са главни редактори) и познай колко грешки "оправят". Престанах да купувам книги, издадени след 2005 г. именно по тази причина.

Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Tags:

Similar topics (1)

Powered by EzPortal