• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 15
Total votes: : 2

Последни публикации: 07 Февруари 2023, 10:50:45
Re: Най-великите империи от Panzerfaust

Доналд Тръмп

Започната от Panzerfaust, 15 Юли 2019, 15:26:27

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Hatshepsut

Липсваше ли ви Тръмп? Ето как ще изглежда новата му социална платформа


,,Водим с МНОГО, но те се опитват да ОТКРАДНАТ изборите". Това пишеше Доналд Тръмп в социалните мрежи, докато обективно губеше изборите.

Ако неговите съобщения ви липсват, то е защото достъпът на Тръмп до Фейсбук, Туитър и Ютюб продължава да е затворен. Но преди седмица бившият президент обяви създаването на собствена платформа на име TRUTH Social (,,ИСТИНАТА Социална мрежа").

Той каза, че с това ще се върне в дигиталния свят и ще се противопостави на технологичните гиганти.

Профилите му в най-големите социални платформи бяха свалени в началото на годината. Това стана след като Тръмп разпространяваше фалшиви твърдения за резултата от изборите в САЩ през 2020 г., както и след призивите му хората да се противопоставят на официалните резултати. Публикациите му бяха определени като причина за атаката на сградата на Конгреса от негови привърженици.

Впоследствие той обеща, че ще направи такава социална мрежа, в която потребителите ,,да имат пълна свобода", докато в същото време жънат финансови успехи.

Ето докъде стигна това строителство.

Като Туитър и Нетфликс в едно

Доскоро се очакваше, че Тръмп ще направи нещо като реплика на Туитър и Фейсбук, но обявеното дотук показва, че става дума за по-сериозни амбиции.

Платформата ще позволява не само лични коментари, но и ще има собствена новинарска мрежа по примера на големите Си Ен Ен и Фокс нюз. Освен това ще предлага стрийминг услуги като Нетфликс и Дисни+.

Всичко това ще стане под шапката на нова компания, създадена преди няколко месеца.

Въпреки изразеното желание на Тръмп да се противопостави на технологичните гиганти, засега единственият начин, по който предварително може да се поръча приложението, е през магазина за апликации на Епъл – Apple App Store.

Пробната версия ще се появи през ноември, а пълната ще бъде пусната в първите четири месеца на 2022 г.

Срещу либералните медии и Силициевата долина

Разкриването на плана за социална платформа всъщност стана покрай представянето на компанията, която ще реализира проекта. Тя се казва Trump Media and Technology Group (TMTG). Оказа се, че тя е била създадена още през февруари.

В презентацията за инвеститори, публикувана на сайта ѝ, се казва, че нейната цел е създаването на ,,противник на консорциума от либерални медии и отпор срещу технологичните гиганти, които са използвали мощта си, за да заглушат гласовете на тези, които им се противопоставят в Америка".

Ройтерс припомня, че въпреки желанието си да създаде именно медия, по време на мандата си Тръмп често определяше журналистите като ,,врагове на народа".

В портфолиото, насочено към инвеститори, пише, че дори талибаните не са ограничени от Туитър, за разлика от Тръмп.

В публикацията са посочени данни за броя на последователите на президента в закритите му профили, за броя потребители на Дисни+, Туитър и други платформи, от които впоследствие автоматично са изчислени потенциални потребители на услугите на TMTG.

Не става ясно как точно се достига да очаквания брой потребители. Като потенциал за успеха се изтъкват вестникарски заглавия за комерсиалния успех на формати с участието на Тръмп като ,,Мис Вселена" и ,,Стажантът".

Последната голяма услуга, която компанията обмисля да включи в портфолиото си, е предоставянето на сървърни пространства и други интернет услуги по подобие на Amazon Web Services.

Въпреки че е насочена към инвеститори, презентацията не показва план със структура на потенциалните приходи.

Как се справят алтернативните социални мрежи

След изхвърлянето на Тръмп от платформите на големите технологични компании, на пазара бързо се появиха социални мрежи, които предлагат ,,свобода" и се представят за тяхна алтернатива. Най-популярни сред тях станаха Gettr и Parler, както и по-старата Rumble, която също привлече нови потребители.

Тези сайтове и апликации заложиха на това, че ще успеят да достигнат до много потребители с консервативни и дори крайнодесни убеждения. Самите потребители твърдят, че са били отблъснати от начина, по който според тях Фейсбук, Туитър и Ютюб несправедливо ги третират.

В същото време обаче резултатите показват, че подобни платформи не се радват на огромен интерес. Gettr, която беше създадена през юли от бившия говорител и съветник на Тръмп – Джейсън Милър, засега има само 2.2 (??) сваляния на апликацията в глобален мащаб по данни на специализирания сайт Sensor Tower.

Parler, която привлече най-голям брой от привържениците на Тръмп след закриването на профилите му, постепенно губи своята привлекателност. След като близо 900 хил. души свалиха апликацията в първите 10 дни от съществуването ѝ през януари, между април и юни те са нараснали с едва около 4%, пише Форбс.

Самият Тръмп вече се опита да създаде собствен канал за комуникация под формата на блог, който беше кръстен ,,От бюрото на Доналд Тръмп". Този раздел на официалния му сайт обаче беше закрит само 29 дни след създаването му. Според различни медийни публикации, бившият президент го е направил заради много ниския интерес към блога.

Към днешна дата активните потребители на на Туитър, Фейсбук и Инстаграм на месечна база са съответно 300 млн., 2.8 млрд. и 1 млрд. души.

Парите за новата компания

Към днешна дата компанията на бившия президент ,,Trump Organization" е изправена пред редица трудности. Тя има големи загуби, а прокуратурата повдигна обвинения срещу финансовия ѝ директор. Заради това няколко издания в САЩ обръщат внимание на привличането на инвестиции за новото начинание.

Всъщност TMTG на Тръмп се обединява с компанията Digital World Acquisition Group (DWAG). Тази компания е създадена с цел да събере публични средства, участвайки на борсовите пазари, без обаче сама да развива комерсиална дейност.

Този тип дружества най-често се използват за сливане с други, които търсят начин да станат публични. За Тръмп сливането е начин да намери пари за развитието на проекта, като в същия момент се избягват сложните механизми и изисквания, които съпътстват процедурата за първично публично предлагане (IPO). Дни след новината за сливането акциите скочиха от 10 до над 90 долара.

В същото време изглежда, че подходът на Тръмп в бизнес начинанието няма да се различава от стила му в публичната комуникация. Част от маркетинговите материали и постове, с които се цели привличане на внимание към проекта, се оказаха пълни с фалшиви съобщения от компании и медии.

Сред тях са публикации на ,,Шевролет" на ,,Дженеръл Мотърс", както и заглавия в Ню Йорк Таймс, ТекКрънч и Варайъти. Всички те отрекоха контакт с фирмата на Тръмп.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31533993.html

Hatshepsut

Социалната мрежа на Доналд Тръмп вече има приложение за iOS


Trurth Social, социалната мрежа, разработена от новата медийна компания на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, вече е на бял свят и има собствено мобилно приложение в App Store за iOS. От Ройтерс съобщават, че приложението е станало достъпно малко през полунощ на 20 февруари.

Услугата, както добре знаем, е в отговор на факта, че Twitter, най-използваният канал за комуникация на Тръмп със света, блокира перманентно неговите акаунти и отне окончателно достъпа му до социалната мрежа, като компанията беше последвана и от множество други големи платформи, в това число и Facebook. Това се случи в началото на януари 2021 г. след размириците в Капитолия, които бяха организирани от демонстранти, твърдящи, че изборите са манипулирани и не Байдън, а Тръмп е действителния победител, както самия Тръмп нееднократно каза, и дори обяви себе си за победител предсрочно.

Към момента на написването на тази статия, уебсайтът на социалната мрежа Truth Social се зарежда периодично, но има активна регистрационна форма, която събира имената и имейлите на потребители, които биха искали да се регистрират. Когато посетихме страницата връзката към нея беше през HTTP, а не през HTTPS, както вече се е превърнало в стандарт в уеб сигурността, като навярно причината за това е, че платформата все още няма надеждно инсталиран SSL сертификат. Действително за домейна на платформата такъв е регистриран, като HTTPS връзка е възможна, но потребителя ръчно трябва да въведе  ,,https:// ,, в адресното поле на браузъра, за да може тя да се осъществи. Сайтът също така съдържа и информация, че има публичен ангажимент към принципите на отворения код – това е ревизия по отношение на тази политика на социалната мрежа на Тръмп, която влезе в пререкания с проекта Mastodon, на базата на който действително е изградена платформата.

На някои потребители, които са се регистрирали в сайта, са се показвали съобщения за грешка при опит за достъп, а други са виждали съобщение, че са поставени в списък с чакащи поради ,,масово търсене". Един репортер на Washington Post каза, че имейлът му за потвърждение на регистрацията не е пристигнал.

Консервативните политици и коментатори многократно критикуваха Twitter и други големи технологични компании за това, което те смятат за прекалено грубо модериране на десните възгледи. В отговор на това цяла вълна от десни платформи набра популярност, включително и услуги Parler, Gettr и конкурентът на YouTube Rumble.

Съобщава се, че вместо туитове, Truth Social нарича отделни публикации ,,Истини" (Trurths), които се показват на потребителите в ,,Страница на истината". Ако видите ,,Истина", която искате да споделите с последователите си, очевидно можете да я ,,ReTruth"-нете. Други функции в процес на разработка са поддръжка за директни съобщения, както и проверка на автентичността на потребителския профил, според информация от главния продуктов директор на платформата.

Съобщава се, че Truth Social е в бета версия от декември с около 500 потребители на платформата. Услугата се разработва от Trump Media and Technology Group (TMTG), която се ръководи от бившия представител Девин Нунес. В интервю в неделя за Fox News Нунес каза, че се надява услугата да бъде ,,напълно работеща" до края на март.

Точната дата на стартиране на приложението за Android на услугата все още не е обявена, но уебсайтът на Truth Social казва, че ще се появи в Google Play Store ,,скоро".

Стартирането на приложението на социалната мрежа за iOS идва след по-малко от година от предишния опит на Доналд Тръмп да пусне собствена социална платформа. След като обеща да направи това, Тръмп представи онлайн платформа, която наподобяваше повече блог, който обаче беше затворен месец по-късно.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Тръмп бил взел решение за изборите през 2024 година


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е решил да се кандидатира за президент през 2024 г. Той казва пред Intelligencer - New York Magazine.

"За мен вече съм взел това решение, нищо друго не ме засяга", каза Тръмп, без да навлиза в подробности.

Бившият лидер на САЩ изрази само увереност, че ако се кандидатира, ще спечели изборите.

Той заяви, че сега обмисля дали да обяви решението си преди или след междинните избори, които ще се проведат през ноември тази година.

Тръмп е 45-ият президент на САЩ от 2017 до 2021 г. Той загуби изборите от представителя на Демократическата партия Джо Байдън.

Комисията на Конгреса, която разследва щурма на Капитолия и съпътстващите го безредици на 6 януари 2021 г., предизвикани от поражението на Тръмп, установи, че бившият президент се е опитал да подмени изборните резултати и да оспори победата на Байдън.

Според бившия президент разследването на Конгреса е имало за цел да му попречи да се кандидатира отново за Белия дом.

https://news.bg/int-politics/tramp-bil-vzel-reshenie-za-izborite-prez-2024-godina.html

PanzerfaustTopic starter

Кандидат-републиканец има доста голям шанс. Друг е въпросът, дали Тръмп няма да го бламират в самата Републиканска партия, защото доста интереси на републиканската "номенклатура" засегна. Като независим, според мен, няма шанс - ще е трети.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

ФБР разследва Тръмп за нарушение на Закона за шпионажа


ФБР разследва бившия американски президент Доналд Тръмп за нарушение на Закона за шпионажа (Espionage Act е познат също като 18 U.S. Code § 793 - Gathering, transmitting or losing defense information), който забранява неразрешеното съхраняване на информация, свързана с националната сигурност на САЩ, която може да навреди на страната или да помогне на друга държава. Ако бъде осъден по този закон, републиканецът може да получи до 10-годишна присъда за всяко нарушение.

Агенти на службата претърсиха в понеделник резиденцията на бившия държавен глава Мар-а-Лаго, от която, както стана ясно днес, са иззели 11 кутии с класифицирани държавни документи. "Уолстрийт джърнъл" първи разкри, че част от тях са били маркирани с гриф TS/SCI (Top secret/Sensitive Compartmented Information) - най-високата степен на секретност, чието разкриване пред обществото може да доведе до "особено тежки" последици върху националната сигурност на САЩ. Съдържащите ги документи изрично са предназначени да бъдат съхранявани само в определени правителствени сгради.

Агентите на ФБР са взели около 20 кашона с вещи, папки със снимки, ръкописна бележка и изпълнителна заповед за помилване на съветника на Тръмп Роджър Стоун, показва списъкът на предметите, изнесени от имота, съобщава вестникът. В него е включена и информация за "президента на Франция", съобщава изданието, цитирано от Ройтерс.

Ултраконсервативното издание "Брайтбарт" също е получило достъп до заповедта за обиск на Мар-а-Лаго, вероятно със съдействието на човек от лагера на Тръмп. Въпреки опитите да представи новината в благоприятна светлина за бившия републикански президент, медията издава, че Тръмп е разследван от ФБР в нарушение на три закона, заради които Бюрото е "щурмувало" резиденцията.

Освен Закона за шпионажа, според службата бизнесменът може да е нарушил друг закон (18 U.S. Code § 2071 - Concealment, removal, or mutilation generally), който забаранява "умишлено и незаконно прикриване, премахване, заличаване, фалшифициране или унищожаване" на държавни документи. Ако бъде осъден, бившият президент може да бъде глобен с до 2000 долара и да получи затвор до три години. Но много по-значимо е, че той ще бъде "дисквалифициран" от възможността да заема федерален пост, тоест няма да може да се кандидатира на президентските избори през 2024 г.

За финал - Тръмп е разследван и за нарушение на 18 U.S. Code § 1519 - Destruction, alteration, or falsification of records in Federal investigations and bankruptcy На страницата на Университета "Корнел" е описано накратко, че нарушител на закона е този, който "съзнателно променя, унищожава, прикрива, фалшифицира или прави фалшиви поправки в запис, документ или материален обект с намерението да попречи или повлияе на разследване". За подобно своеволие Тръмп може да получи "до 20-годишна присъда".

Претърсването на Мар-а-Лаго е извършено като част от усилията на правителството да прибере документи, които запознат източник на "Ню Йорк Таймс" твърди, че са свързани с някои от най-строго секретните програми на Щатите. По-рано "Вашингтон пост" съобщи, че част от иззетите доказателства са свързани с ядрените оръжия на САЩ.

Тръмп: Всички документи са декласифицирани

Малко след новината на "Брайтбарт" за разследването на ФБР, впоследствие потвърдена от "Ню Йорк Таймс", Ен Би Си и други много по-достоверни източници, Доналд Тръмп обяви в официално изявление, че всички прибрани от него документи в Мар-а-Лаго са били декласифицирани.

Дори и да е така, а президентът е доказал през годините, че има сложни отношения с истината, това действие не би го спасило. В два от законите изрично се споменава, че няма значение дали държавните документи са класифицирани. А в Закона за шпионажа секретността им дори не е разглеждана като фактор.

https://clubz.bg/126184

Hatshepsut

Над 300 класифицирани документа са открити в дома на Тръмп във Флорида


Властите в САЩ са открили над 300 документа с класифицирана информация в имението на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида, включително материали от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР, съобщава в понеделник вестник ,,Ню Йорк Таймс", позовавайки се на няколко души, запознати с въпроса.

Първоначалната партида от над 150 документа с гриф ,,секретно" е била възстановена от Националния архив на САЩ през януари, съобщава вестникът. Помощниците на Тръмп са предали на Министерството на правосъдието на САЩ втори комплект през юни, а третата партида е била иззета при обиск на ФБР по-рано този месец, се казва в публикацията.

Може само да се спекулира какво е съдържанието на документите, но анализаторите вече предполагат, че става въпрос за документи, свързани технологии за шпионаж, търговската война с Китай, както и материали от ядрената програма на САЩ.

Министерството на правосъдието не е отговорило веднага на молбата за коментар. Представители на бившия президент не са предоставили коментар до момента.

В понеделник Тръмп поиска от федерален съд временно да блокира прегледа на материалите, които ФБР иззе на 8 август от дома му в Мар-а-Лаго, докато не бъде назначен специален надзор, който да наблюдава прегледа.

Претърсването е част от федерално разследване, целящо да отговори на въпроса дали Тръмп не е изнесъл незаконно документи, когато напусна поста си през януари 2021 г., след като загуби президентските избори от демократа Джо Байдън.

По време на претърсването ФБР иззе 11 комплекта класифицирани материали в Мар-а-Лаго, някои от които бяха обозначени като ,,строго секретни" – най-високото ниво на класификация, запазено за най-строго пазената информация за националната сигурност на САЩ, която може да се разглежда само в специални правителствени помещения.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Социалната мрежа на Тръмп дължи 1,6 милиона долара на хостинг доставчика си


Помните ли събитията около Доналд Тръмп в началото на миналата година? Профилите на бившия президент на Съединените щати в почти всички социални мрежи бяха блокирани или изтрити, след като той започна да води масирана дезинформационна кампания, твърдейки, че изборите в страната са манипулирани, тъй като според него не Джо Байдън е победителят в изборите за президент в страната, които се проведоха през ноември 2020 г., а той. Тази конспиративна линия и поредица от други действия и манипулации, в които Тръмп убеждаваше електората си, доведоха до мобилизирането на реакции и атакуването на Капитолия на 6 януари 2021 г., което в крайна сметка завърши с няколко смъртни случая.

След като социалните мрежи отнеха трибуната на Тръмп, се наложи той да потърси нов комуникационен канал, в който да бъде активен, и с помощта на който да разпространява посланията си към своите привърженици. Това го мотивира да създаде собствена социална мрежа, която нарече Truth Social. През последните няколко месеца чухме, че освен, че Truth Social използва CMS платформа с отворен код, която представя като собствена софтуерна разработка, все пак е успяла да привлече ангажираността сред някои потребителски аудитории, като платформата се радва и на няколко хиляди регистрирани потребители. Не разполагаме с метрики колко активни са те, нито каква би могла да бъде активността им, тъй като социалната мрежа на Тръмп не разпространява подобна информация.

Това, с което платформата привлече вниманието сега обаче, е, че нейният хостинг провайдър твърди, че е изпаднала в особено голям дълг. Компанията, която предоставя хостинг услугите на Truth Social, RightForge, казва, че платформата на Тръмп ѝ дължи над 1,6 милиона щатски долара неплатени задължения за хостинг услуги, които са натрупани от стартирането на социалната мрежа досега. Хостинг компанията планира да предприеме съдебни действия в опит да събере поне част от дължимите суми.

Ако хостинг провайдъра заведе дело срещу платформата на Тръмп, това няма да е първият случай в историята на бившия президент на САЩ, в който ще бъде съден за неплатени задължения към доставчици. Още през 2016 г. USA Today откри над 3500 съдебни дела, в които собственици на фирми и служители са съдили Тръмп, за това, че не е платил задълженията си по фактурите им.

Навикът на Тръмп да не плаща за труда и услугите, които получава, се пренесе дори в политическата му кариера. През 2020 г. местна новинарска медия в Аризона съобщи, че бившият президент на САЩ не е платил направените разходи по политически кампании, които е провел в щата.

Задълженията на Truth Social към хостинг компанията обаче може и да не бъдат събрани, тъй като според информация от различни медии новият бизнес на Тръмп все още не генерира приходи.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Критики вече и от своите: Тръмп се превръща в "бреме"


Палм Бийч, Флорида: Тръмп в деня на междинните избори

Тръмп се е провалял на всички избори, с него е по-вероятно да загубим битката за Белия дом през 2024 – така най-общо звучат критиките срещу бившия президент, който очевидно се превръща в тежест за Републиканската партия.

Въпреки че мнозинството в Камарата на представителите остава неясно след  междинните избори в САЩ, вътрешните критики към бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се засилват сред републиканците. Освен политиците, редица консервативни медии също се дистанцираха от бившия държавен глава. Някои посочиха разочароващите резултати на партията на всички избори, откакто Тръмп встъпи в длъжност като президент през 2016 година.

Консервативният "Уолстрийт джърнъл" определи Тръмп като "най-големия губещ в Републиканската партия". Тръмп се е "провалил" на изборите през 2018, 2020, 2021 и 2022 г. На междинните избори тази седмица подкрепяните от Тръмп републикански кандидати загубиха в щати, които можеха да бъдат "безпроблемно" спечелени.

Дебатът сред републиканците набира скорост и защото се очаква Тръмп да обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 г. следващата седмица. Пат Туми, републикански сенатор от Пенсилвания, разкритикува влиянието на Тръмп върху избора на кандидати за междинните избори. Бившият лидер на Камарата на представителите Пол Райън нарече Тръмп "тежест", която ще навреди на шансовете на партията на президентските избори през 2024 г. "Искаме да спечелим Белия дом и знаем, че с Тръмп е много по-вероятно да загубим", каза той.

"Стига толкова"

Републиканката Уинсъм Сиърс, която някога беше яростна привърженичка на Тръмп, заяви, че във вторник избирателите са изпратили "много ясно послание", а именно - "Стига толкова". Според нея избирателите са се обявили за друг лидер. "Истинският лидер разбира кога се е превърнал в тежест." Сиърс добави, че не може да подкрепи друга кампания на Тръмп. А Джон Тюн, републикански сенатор от Южна Дакота, припомни, че Тръмп е подкрепял неопитни и противоречиви кандидати, които са се представили зле на междинните избори. Няма заместител на "качествените" кандидати, каза той в интервю. "Не може да има партия, изградена около личността на един човек."

Фокс Нюз, част от империята на Рупърт Мърдок, която отдавна е любимата телевизия на Тръмп, също се изказа остро за 76-годишния бивш президент, докато хвалеше вътрешнопартийния му съперник Рон ДеСантис, който беше преизбран с голяма разлика на изборите за губернатор на Флорида. "Най-големият победител на междинните избори несъмнено е губернаторът ДеСантис, чиято победа в щата Флорида беше зашеметяваща", пише журналистката Лиз Пик. "Най-големият губещ? Доналд Тръмп."

Медиите на Мърдок са изключително влиятелни в САЩ и отдавна отразяват Тръмп много положително. По време на мандата си Тръмп редовно даваше дълги интервюта за Фокс Нюз, в които почти не му се налагаше да се опасява от критични въпроси. В лагера на консерваторите обаче мнозина се отвръщат от Тръмп след междинните избори и се доверяват на ДеСантис.

Кой ще има мнозинство?

Надеждите на републиканците за категорична победа на междинните избори в САЩ не се оправдаха. Няколко дни след изборите все още не е ясно кой ще има мнозинство в Сената и Камарата на представителите. В Сената има три незапълнени места: В Аризона и Невада преброяването на гласовете все още продължава, а в Джорджия вече е сигурно, че през декември ще има втори тур на изборите. В Камарата на представителите също нито републиканците, нито демократите все още не са си осигурили необходимото мнозинство. Според текущото преброяване, републиканците имат преднина от почти 20 места. Въпреки това на тях все още им липсват седем места, за да получат мнозинство от 218 гласа. Тепърва ще се разпределят 32 места.

https://www.dw.com/bg/kritiki-vece-i-ot-svoite-trmp-se-prevrsa-v-breme/a-63724184

Hatshepsut

Доналд Тръмп обяви кандидатурата си за Белия дом


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви кандидатурата си за Белия дом на изборите през 2024 г., предадоха световните новинарски агенции.

"За да направя Америка отново велика и славна, обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати", заяви Тръмп пред неколкостотин свои привърженици в курорта Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, който е негова собственост.

Съобщението на Тръмп идва само седмица след неубедителното представяне на републиканците на междинните избори в Конгреса и ще принуди партията да реши дали да прегърне кандидат, чийто отказ да приеме поражението през 2020 г. доведе американската демокрация до ръба на пропастта, отбелязва Асошиейтед прес.

"Кандидатирам се, защото вярвам, че светът все още не е видял истинската слава на това, което тази нация може да бъде", каза Тръмп. "Ние отново ще поставим Америка на първо място", добави той.

Тръмп се включва в надпреварата в момент на политическа уязвимост, посочва АП. Той далеч не е безспорен лидер в партията, а сега е подложен на критики от някои от собствените си съюзници, които казват, че е време републиканците да погледнат към бъдещето. Губернаторът на Флорида Рон Десантис се очертава като изгряваща звезда сред републиканците.

Решението на Тръмп проправя пътя за потенциален реванш с Байдън, който заяви, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране въпреки опасенията на някои членове на партията му относно възрастта му и ниския рейтинг. Тръмп и Байдън вече бяха най-възрастните кандидати за президент в историята, когато се кандидатираха през 2020 г. Сега Тръмп е на 76 години, а Байдън скоро ще навърши 80.

Байдън заяви, че Тръмп е провалил Америка

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини своя предшественик Доналд Тръмп, че е провалил Америка. В същото време експрезидентът на САЩ обяви, че се кандидатира отново за президентските избори през 2024 г., предаде ДПА.

"Доналд Тръмп провали Америка", написа Байдън в личния си профил в Туитър. Съобщението му бе придружено с кратък клип, в който обвинява Тръмп в "атакуване на здравеопазването" и "ласкаене на екстремисти" наред с други неща.

Междувременно Белият дом публикува в Туитър линк, който популяризира постиженията на администрацията на Байдън.

Ако в крайна сметка успее, Тръмп ще бъде едва вторият президент на САЩ в историята, който ще изкара два непоследователни мандата, след победите на Гроувър Кливланд през 1884 и 1892 г.

https://dnes.dir.bg/svyat/donald-tramp-obyavi-kandidaturata-si-za-beliya-dom

Hatshepsut

Мъск върна Доналд Тръмп в "Туитър"


Акаунтът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Twitter беше възстановен в платформата.

Това съобщи Си Ен Ен.

Акаунтът, който Twitter забрани след нападението срещу Капитолия на 6 януари, беше възстановен, след като главният изпълнителен директор на Twitter Елон Мъск публикува анкета в Twitter в петък вечерта, в която попита потребителите на платформата дали Тръмп трябва да бъде възстановен.

"Народът се произнесе. Тръмп ще бъде възстановен", написа новият собственик на Twitter Елон Мъск в Туитър в събота вечер. "Vox Populi, Vox Dei", което на латински означава "глас народен, глас божий".

Окончателните резултати от допитването в събота вечер показаха, че 51,8% са "за", а 48,2% са "против". Анкетата включваше 15 милиона гласа.

https://news.bg/int-politics/mask-varna-donald-tramp-v-tuitar.html

Hatshepsut

Върховният съд на САЩ проправи пътя за отваряне на данъчните досиета на Тръмп


От години Доналд Тръмп отказва да публикува финансовите данни

Върховният съд на САЩ проправи пътя за предоставяне на данъчните досиета на бившия президент Доналд Тръмп на контролираната от демократите финансовата комисия на Камарата на представителите, съобщи Би Би Си.

Във вторник съдът отхвърли искането на неговите адвокати да спре предаването на данъчните документи и да блокира решението на по-долната съдебна инстанция, която удовлетвори искането на комисията.

Първоначално Върховният съд спря публикуването на документите в началото на ноември след извънредна молба на защитата на Тръмп, като даде възможност и на двете страни да направят коментари. В крайна сметка обаче магистратите взеха окончателното решение, с което това ще стане възможно.

Този ход е удар за Тръмп, който от години държи декларациите си в тайна. Той стана първият президент от 40 години насам, който не публикува данъците си, след като обяви първата си президентска кандидатура. Комисията иска достъп до неговите документи от 2019 г. насам.

По време на администрацията на Тръмп Министерството на финансите се противопостави и едва при управлението на Джо Байдън миналата година нареди на местните данъчни служби – IRS, да предадат документите.

Тръмп, който миналата седмица започна третата си кампания за Белия дом, е изправен пред няколко разследвания, свързани с бизнеса му. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Тръмп е призован и да даде показания за щурма срещу Капитолия през януари 2021 година и ако не се яви, го чака затвор.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32144783.html

Hatshepsut

ОБРАТНО В ИГРАТА: Върнаха профила на Тръмп в YoTube


Oнлaйн видeo плaтфopмaтa YоuТubе, ĸoятo e coбcтвeнocт нa ĸoмпaниятa ,,Aлфaбeт",  oбяви, чe вpъщa ĸaнaлa нa Дoнaлд Tpъмп. Toй бeшe вpeмeннo oтcтpaнeн oт oнлaйн плaтфopмaтa cлeд нaпaдeниeтo нaд Kaпитoлия, пpeдaдe AФΠ. Toй бeшe блoĸиpaн зa пoвeчe oт двe гoдини cлeд cмъpтoнocния щypм cpeщy Kaпитoлия нa 6 юни 2021 г. Toвa пpaви видeo плaтфopмaт YоuТubе пocлeднaтa oт гoлeмитe coциaлни мeдийни ĸoмпaнии в CAЩ, ĸoятo oбpъщa ĸypca нa зaбpaнaтa нa бившия пpeзидeнт.

,,Oт днec ĸaнaлът нa aмepиĸaнcĸия пpeзидeнт Дoнaлд Джeй Tpъмп (20 янyapи 2017 – 20 янyapи 2021 г.) вeчe нe пoдлeжи нa oгpaничeния"

, зaяви aмepиĸaнcĸият гигaнт в Тwіttеr.

Cтapи видeoĸлипoвe нa Tpъмп, ĸoитo бяxa дeaĸтивиpaни, oтнoвo ca aĸтивиpaни, нo няĸoи oт нeгoвитe видeoĸлипoвe, ĸoитo YоuТubе вce oщe cмятa зa пoдбyждaщи ĸъм нacилиe, нямa дa бъдaт възcтaнoвeни. Koмпaниятa пъpвoнaчaлнo cпpя aĸayнтитe нa Tpъмп зa минимyм ceдeм дни зa нapyшaвaнe нa нeйнитe пoлитиĸи и ,,в cвeтлинaтa нa oпaceниятa oтнocнo пpoдължaвaщия пoтeнциaл зa нacилиe". YоuТubе в ĸpaйнa cмeтĸa yдължи тaзи зaбpaнa ,,зa нeoпpeдeлeнo вpeмe", cлeд ĸaтo изтeчe тoзи ceдeмднeвeн пepиoд.

Peпyблиĸaнeцът, ĸaндидaт зa пpeзидeнт пpeз 2024 г., бeшe изĸлючeн oт coциaлнaтa мpeжa пpeз янyapи 2021 г., ĸoгaтo вce oщe бeшe нa влacт, зa тoвa, чe e нacъpчaвaл пoддpъжницитe cи пo вpeмe нa нaпaдeниeтo cpeщy Koнгpeca във Baшингтoн. Πo тoвa вpeмe бeзпpeцeдeнтнoтo peшeниe зa пpeмaxвaнe нa oнлaйн пpиcъcтвиeтo нa Tpъмп бeшe имплeмeнтиpaнo oт пoвeчeтo ocнoвни coциaлни мpeжи, вĸлючитeлнo Тwіttеr, Fасеbооk и Іnѕtаgrаm.

Oбocнoвaвaйĸи peшeниeтo cи YоuТubе зaяви, чe e oцeнил ,,pиcĸa oт нacилиe" ĸaтo минимaлeн и cъщeвpeмeннo e взeл пpeдвид вaжнocттa избиpaтeлитe дa чyят ,,eднaĸвo oт ocнoвнитe нaциoнaлни ĸaндидaти".

Πo-paнo тaзи гoдинa ,,Meтa" възcтaнoви пpoфилa нa Tpъмп във Фeйcбyĸ и Инcтaгpaм, a пpoфилът мy в Tyитъp бe възcтaнoвeн пpeз нoeмвpи минaлaтa гoдинa oт нoвият мy coбcтвeниĸ Илoн Mъcĸ. Toгaвa в cвoe изявлeниe зa мeдиитe Hиĸ Kлeг, пpeзидeнт нa глoбaлнитe пoлитиĸи нa ,,Meтa", тoй зaяви, чe ,,xopaтa тpябвa дa имaт дocтъп дo пoлитицитe". Πo дyмитe мy пpoвepĸa нa ĸoмпaниятa e ycтaнoвилa, чe пpoфилитe нa Tpъмп нe пpeдcтaвлявaт зaплaxa зa oбщecтвeнaтa cигypнocт. Bъпpeĸи вcичĸo oттoгaвa бившият aмepиĸaнcĸи пpeзидeнт e нaблюдaвaн внимaтeлнo oт ĸoмпaниятa и зa нaй-мaлĸoтo пpoвинeниe.

Ceгa Tpъмп имa дocтъп дo ĸлючoви инcтpyмeнти зa пoлитичecĸo нaбиpaнe нa cpeдcтвa, ĸaĸтo и възмoжнocт дa дocтигнe дo cвoитe oбщo 146 млн. пocлeдoвaтeли в тpитe ocнoвни тexнoлoгични плaтфopми, ĸoгaтo ce ĸaндидaтиpa oтнoвo зa пpeзидeнт пpeз 2024 г.

Teзи, ĸoитo ca пpoтив зaвpъщaнeтo нa Tpъмп, пocoчвaт cъoбщeниятa, ĸoитo тoй пyблиĸyвa в Тruth Ѕосіаl, ĸaтo дoĸaзaтeлcтвo, чe тoй пpoдължaвa дa пpeдcтaвлявa cъщия pиcĸ, ĸoйтo няĸoгa нaĸapa paзличнитe coциaлни мpeжи дa гo блoĸиpaт. Дoнaлд Tpъмп e изпpaвeн и пpeд дeлo зa гpaждaнcĸa измaмa нa cтoйнocт 250 милиoнa дoлapa, зaвeдeнo oт щaтa Hю Йopĸ.

https://www.kaldata.com/

Лина

То веднага стана ясно :lol: докато получи трибуна и се изцепи, че във вторник ще го арестуват и подкани привържениците му да протестират, ако това се случи.
Интересното е дали краят на войната в Украйна ще предреши кой ще е бъдещия президент на САЩ или чак в началото на 2025г. ще свърши войната, ако републиканците спечелят. Всъщност първото звучи невероятно, защото към момента незнайно как (поне за мен) американците успяват да харчат милр. за Украйна без да губят.

Powered by EzPortal