• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

BREXIT и отношенията Великобритания-ЕС

Започната отъ Hatshepsut, 14 Дек 2018, 18:41:37

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Правителствен анализ: Брекзит ще направи Великобритания по-бедна


Филип Хамънд

Великобритания ще бъде по-бедна, след като напусне ЕС, отколкото ако бе останала в него, независимо какво търговско споразумение е постигнала с блока. Това сочи анализ на британското правителство, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.
    Според доклада 15 години след датата на излизане брутният вътрешен продукт ще бъде с 0,6 на сто по-нисък, отколкото би бил, ако страната бе останала в ЕС. Това е при условие, че Обединеното кралство запази гладки търговски отношения с блока. Ако напусне без сделка и пред търговията има значителни бариери, икономиката ще бъде с до 9,3 процента по-малка.
    Данните анализират широка гама възможности, от напускане без споразумение до оставане в единния пазар за стоки и услуги.
    Докладът не анализира конкретната сделка, договорена миналата седмица. Експертите обаче оценяват, че при условия, подобни на предвидените в нея, икономическият удар ще бъде сравнително по-слаб.
    Британският финансов министър Филип Хамънд, който говори преди правителството да представи анализа си на икономическите последици от различните сценарии за Брекзит,
    заяви, че планът на премиера Тереза Мей е най-добрият за икономиката на страната.

Хамънд заяви, че оставането в Европейския съюз би било най-добре за Великобритания от чисто икономическа гледна точка.
    Ако единственото съображение беше икономиката, то анализът ясно показва, че оставането в Европейския съюз би бил по-добър резултат за икономиката, но не с много, каза Хамънд в ефира на телевизия Би Би Си.
    "Сделката на премиера донесе изключително голям резултат, който е близък до икономическите ползи при оставане (в ЕС)", допълни Хамънд.
    Той отрече правителството да се опитва да сплаши законодателите с цел да се откажат от противопоставянето си на плана Мей в перспективата на парламентарния му вот, насрочен за 11 декември. Не се опитвам да плаша никого, подчерта Хамънд.

https://www.mediapool.bg/pravitelstven-analiz-brekzit-shte-napravi-velikobritaniya-po-bedna-news286841.html

Hatshepsut

Брекзит невъзможен, но кой ще ,,мигне първи"?


Брекзит явно пътува в силно клатеща се лодка. През послените дни и от двете страни на преговорите за Брекзит се чуват само предупреждения, но не и конкретни предложения за преодоляване на преговорния застой. Това е сигнал, че зад кулисите тече обратният процес, тоест се работи до изтощение. Също така означава, че все още не е намерен взаимоприемлив вариант за основния проблем – статута на границата между Севена Ирландия и Република Ирландия. В момента такава не съществува благодарение на Общия европейски пазар и на споразумението от Белфаст от 10 април 1998 година.

Брекзит може да раздели отново ирландския остров с физическа граница. Това е като отваряне на кутията на Пандора, с възможно връщане на старите времена на конфронтация в Северна Ирландия – нещо, което никой практически не желае.

Предложението на Европейския съюз е областта да остане част от Общия пазар, а граничните проверки да се извършват на база на имагинерната морска разделителна линия между двата острова. Управляващата коалиция на юнионистката северно-ирландска партия и консерваторите го отхвърли категорично. То щяло да доведе до разцепване на страната чрез създаването на вътрешна граница.

Британското правителство обяви за неприемлива и възможността страната да остане част от европейския митнически съюз. Нея то тълкува като отстъпление от резултатите от референдума за отделяне от Европа, макар че там изобщо не беше поставен въпрос за условията, при които то да стане.

Напоследък в много британски медии се появиха материали против позицията на Европейския съюз. Обвиненията са в нежелание за компромис, мафиотски стил на преговаряне, опит да се накаже Обединеното кралство за назидание на други страни, които евентуално биха помислили да последват неговия пример. Към тези гласове се присъедини и британският външен министър Джереми Хънт, който сравни обединенна Европа със Съветския съюз.

Целият този негативен хор прилича на организирана кампания, целяща да отклони вината от управляващата консервативна партия при евентуално излизане на Великобритания без сделка. Той е и още едно доказателство за буксуването на преговорите. Истината е, че, ако те се провалят, виновно ще бъде правителството на Тереза Мей и нейната партия, тъй като сред членовете им има непримирими противоречия по отношение на това какъв Брекзит да бъде договорен. Сигурно е, че дори Европейският съюз да приеме на сто процента настоящия план на Тереза Мей, той ще бъде отхвърлен при гласуването му в британския парламент от част от самите консерватори, на които тя е партиен шеф.

Очевидно в създалата се ситуация някой трябва да «мигне първи» и най-вероятно това ше е британското правителство. Тъй като то никога не би приело варианта с морската граница, вероятният компромис е оставане в европейския митнически съюз. За това се появиха индикации в ирландски медии.

Но и тук остава неяснота дали такава сделка ще мине през парламента. Ако тя бъде гласувана, вторичните вълни от нея ще клатят британската политика още дълго време. Жертва на този процес може да стане единството на косервативната партия, именно заради споменатите противоречия между членовете й. По ирония на съдбата първата глава, която най-вероятно ще падне ще бъде на премиерката Мей, която ще приключи с формалния Брекзит. Също както това стана с нейния предшественик, Дейвид Камерън, който даде неговото начало.

https://financebg.com/

Hatshepsut

Великобритания гласува споразумението за Брекзит през януари


Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит през януари, съобщава "Гардиън", позовавайки се на работния график, обявен от лидера на Камарата на общините Андреа Лийдсъм.

В плана не е предвиден вот през следващата седмица, което означава, че няма да се проведе до януари, защото коледната ваканция започва след една седмица.

Но говорител на британското правителство обяви, че гласуването все още може да се проведе през следващата седмица. Представителят поясни, че това ще зависи от напредъка на преговорите между Мей и ЕС.

Гласуването най-вероятно ще се проведе между 7 и 21 януари. Мей обеща вотът да бъде организиран до 21 януари, а коледната и новогодишна ваканция приключва на 7 януари.

Междувременно 27-те страни членки на ЕС изготвиха декларация с 6 параграфа, която има за цел да успокои безпокойството относно предпазния механизъм за Ирландия и улесняване прокарването на споразумението за Брекзит в британския парламент, информира АФП.

Според европейски дипломати лидерите няма да позволят предпазният механизъм или самото споразумение, което беше договорено в края на миналия месец да бъдат предоговаряни на този етап.

Но в декларацията, която може да бъде публикувана по време на започващата днес двудневна среща на върха на ЕС, ще пише, че предпазният механизъм за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия ще се използва само за кратък период и ако е крайно необходимо.

Допълва се, че ЕС ще проучи дали са необходими допълнителни уверения, но те няма да променят или да противоречат на сделката.

Това няма да бъде правно обвързващо обещание, за което британските евроскептици настояват. Те искат мярката да не принуждава Великобритания да остава в митническия съюз безсрочно.

Европейски източник поясни, че няма нищо ново в това и няма крайна дата за прекратяване на механизма.

Това обаче може да бъде публикувано през януари.

В същото време германският парламент гласува резолюция, с която се обявява против предоговаряне на споразумението за Брекзит.

https://news.bg/world/velikobritaniya-glasuva-sporazumenieto-za-brekzit-prez-yanuari.html

Panzerfaust

Интересни ще са действията на шотландците след Брекзита, този път може и да постигнат независимост.

Hatshepsut

Цитатъ на: Panzerfaust - 15 Дек 2018, 00:34:39Интересни ще са действията на шотландците след Брекзита, този път може и да постигнат независимост.

Да, а също е интересно дали ще се получи нещо в Северна Ирландия, английското господство там продължава прекалено дълго.

Hatshepsut

Великобритания и ЕС постигнаха компромис за Брекзит


Европейският съюз и британското правителство договориха сделка за излизане от застоя около Брекзита, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Асошиейтед прес.

Юнкер каза, че ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за Брекзит.

След разговорите си с британския премиер Тереза Мей късно в понеделник Юнкер заяви, че депутатите в британския парламент сега "ще трябва да направят фундаментален избор" - да одобрят или отхвърлят споразумението за напускане.

Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство през януари първоначалния вариант на споразумението. Мей положи усилия да договори с ЕС промени, които могат да убедят достатъчно депутати да подкрепят сделката.

След срещата с Мей Юнкер заяви, че "сегашното споразумение е възможно най-доброто" и предупреди, че нови преговори няма да има.


"Или това споразумение или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има", предупреди председателят на ЕК, цитиран от Франс прес.

Британската министър-председателка потвърди, че са постигнати правно обвързващи промени в споразумението за развода.

Общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за напускане, ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерение да използва безконечно предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия, заяви на пресконференция Мей след продължилата над два часа среща с Юнкер.

Малко по-рано британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

На пресконференцията след разговорите с Юнкер Тереза Мей каза, че освен огласените в парламента два документа, Великобритания ще подготви също едностранна декларация, в която се казва, че нищо не може да предотврати оттеглянето на страната от предпазната мярка за ирландската граница, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит се провалят.

https://dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-i-es-postignaha-kompromis-za-brekzit-2152934

Hatshepsut

#6
С един глас разлика британският парламент одобри законопроект за отлагане на Брекзит


Долната камара на британския парламент одобри законопроект, който задължава премиера Тереза Мей да поиска отлагане на излизането на страната от Европейския съюз с цел избягване на Брекзит без сделка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Законопроектът ще принуди Мей да поиска удължаване на Брекзит след 12 април и ще даде на парламента правомощия да решава колко да е дълга отсрочката, отбелязва Би Би Си.

Текстът бе прокаран в Камарата на общините само с един глас разлика - 313 "за" при 312 "против". Законопроектът, внесен от депутата от лейбъристката опозиция Ивет Купър, бе одобрен бързо само за един ден вчера, като всички етапи бяха преминати за по-малко от шест часа. Сега той отива в Камарата на лордовете. Очаква се горната камара на британския парламент да разгледа проекта още днес, съобщи "Франс прес".

"Ройтерс" отбелязва, че по принцип Камарата на лордовете одобрява законопроекти по-бавно. Според депутата от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, който също е участвал във внасянето на текста, обаче проектът има огромна подкрепа в горната камара на парламента. Ако Камарата на лордовете одобри закона, за да влезе той в сила, е необходимо да бъде утвърден от кралица Елизабет Втора - нещо, което е формалност. Това може да стане още тази седмица. За да бъде отложен обаче Брекзит, ще е необходимо и единодушното съгласие на останалите страни - членки на ЕС.

Законопроектът бе внесен с цел избягване на потенциално хаотичен развод без споразумение. Във вторник Тереза Мей каза, че ще иска ново кратко отлагане на Брекзит след 12 април, за да работи с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин за прокарване на отхвърленото три пъти от Камарата на общините споразумение за развода, договорено премиера с Брюксел.

Купър заяви, че новият закон въпреки това е необходим, за да очертае ясна процедура при отлаганията на Брекзит. Текстът задължава премиера да търси одобрението на парламента за всяко забавяне и позволява на депутатите да предлагат различна продължителност на съответното отлагане.

"Може би от решаващо значение е, че (новият закон) ще покаже на ЕС, че (британският) премиер има подкрепата на парламента за това, което иска", заяви Ивет Купър по време на дебатите в Камарата на общините.

Тереза Мей каза, че ако не успее да договори единен подход с Джеръми Корбин, тогава британското правителство ще предложи редица варианти за бъдещите отношения с ЕС и ще ги подложи на гласуване в парламента.

Във Великобритания е много необичайно законопроект, който не е предложен или подкрепен от правителството, да бъде одобрен от парламента, отбелязва още "Ройтерс". Кабинетът изрази безпокойство както по повод според него многото слабости в текста, така и защото той създава прецедент.

Според говорител на британското правителство, ако законът бъде приет, ще постави строги ограничения върху възможностите на правителството да договори забавяне на Брекзит.

Подкрепящият Брекзит депутат консерватор Бил Кеш нарече законопроекта "конституционна революция".

Камарата на общините отхвърли на три пъти договореното от Мей споразумение за развода с Европейския съюз - на 15 януари, както и на 12 и на 29 март. Така не бе изпълнено условието на ЕС, който се бе съгласил Брекзит да бъде отложен за 22 май, ако долната камара на британския парламент одобри сделката на Мей до края на миналата седмица. Сега Великобритания трябва да напусна съюза без споразумение до 12 април, ако не предложи на Брюксел алтернативни варианти.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/04/04/3414544_s_1_glas_razlika_britanskiiat_parlament_odobri/

Hatshepsut

Британските депутати одобриха Мей да поиска удължаване на Брекзит до 30 юни


Британските депутати одобриха днес плана на министър-председателя Тереза Мей да поиска удължаване на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни, съобщи БТА, като цитира "Ройтерс".

Това стана, докато тя се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия да прокара в парламента предложеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит.

Депутатите гласуваха с 420 гласа и 110 против предложението на правителството. То беше принудено да поиска това гласуване, след като парламентът прие закон вчера, с който си даде правомощие да контролира и променя плана на Мей да поиска удължаване на преговорния период за срока на Брекзит за втори път.

Преговорите с лейбъристката опозиция за излизане от безизходицата с Брекзит ще продължат след утрешната европейска среща на върха за Брекзит, съобщи правителството, с което излъчи сигнал, че засега няма резултат от преговорите, съобщи "Франс прес".

Правителството нарече преговорите конструктивни и подчерта в комюнике, че "двете страни са се разбрали да се срещнат отново в четвъртък, след срещата", посветена на Брекзит.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/04/09/3417277_britanskite_deputati_odobriha_mei_da_poiska_uduljavane/

Hatshepsut

Кралицата позволи "замразяване" на парламента, започва фронтална атака срещу Джонсън


Британската кралица Елизабет Втора даде съгласието си Борис Джонсън да "замрази" работата на парламента от 9 септември до 14 октомври и по този начин премиерът драстично ще ограничи възможността депутатите да блокират плановете му да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври без сделка.

Използваната процедура, известна като пророгация (временно отлагане на парламентарната сесия), е без прецедент по мащаба си от 1945 г. и никога не е била използвана с подобни мотиви. Досега замразяването на дейността е било обикновено за по-малко от седмица някъде през пролетта, а не за 5 седмици и то в навечерието на най-драматичното от десетилетия насам събитие в британската история.

Новината предизвика масово осъдителни коментари, свикване на протести тази вечер в много градове в страната и закана от депутати да проверят доколко законни са действията на премиера. Но кралицата вече даде съгласието си за пророгация, "която да започне не по-рано от 9 септември и не по-късно от 12 септември и да приключи на 14 октомври". Освен това по закон членовете на Камарата на общините не могат да гласуват по това правомощие монарха, което Борис Джонсън поиска да бъде задействано.

Парламентът така или иначе се канеше да излезе в триседмична пауза в средата на септември след най-продължителната си сесия от 400 години насам, започнала през юни 2017 г. Имаше идеи да се гласува против тази почивка или срещу опит тя да бъде удължена, но сега те вече са безсмислени.

С най-дръзкия си ход досега Борис Джонсън посочи 14 октомври като датата, на която кралицата ще произнесе годишното си слово в парламента, което е формалното начало на новата сесия е обикновено е предшествано от спиране на работата му. Според него "ще има предостатъчно време депутатите да дебатират Брекзит, отношенията с ЕС и всички други въпроси". Той заяви, че абсолютно не отговаря на истината версията ,че разпуска парламента, за да не отложат датата за Брекзит.

Но ядосани представители на опозицията поискаха спешна среща с Елизабет Втора, което може да въвлече 93-годишната кралица в конституционна криза, след като повече от 3 години тя не заема страна за Брекзит. Увеличават се шансовете при събирането на парламента следващата седмица бързо да последва вот на недоверие срещу Джонсън. Това би довело до предсрочни избори и вече се преценяват като доста големи шансовете за съставяне на нещо като правителство на националното единство.

Той може да удължи драмата, ако не спази протоколно правило, определящо, че изгубилият доверие министър-председател връчва оставката си на кралицата (премиерът винаги е "на Нейно Величество", а не на някоя от партиите или коалициите - бел.ред.) и веднага ѝ предлага свой наследник. При непосочване на бъдещ премиер се удължава процедурата за търсене на такъв политик, отдалечава се евентуалното разпускане на парламента и новите избори - сценарий, който също се вписва в хипотезата, че Джонсън иска всячески да избегне препятствия пред намерението му за Брекзит без сделка в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември.

Една от версиите защо той действа така е, че всъщност иска да създаде ситуация, в която не той, а депутатите предизвикват предсрочни избори. Популярността на неговата Консервативна партия е около 33% (а подкрепа ѝ обещава Найджъл Фараж със своята нова Брекзит партия с 14%), което автоматично ѝ носи и бонус места като най-голямата партия на вота. Теоретично той би могъл да управлява отново, независимо, че опозицията има общо 47% подкрепа към момента.

Но първата реакция на британците не е в негова полза - според проучване на YouGov едва 27% подкрепят замразяване дейността на парламента, а 47% са против. Но анкетата, направена за в."Таймс" показва също дълбокото разделение в обществото - за пророгацията са 51% от привържениците на Брекзит и едва 9% от желаещите страната им да остане в ЕС.

Критики отправи и бившият премиер Джон Мейджър, който заяви, че проверява правната страна на действията на Джонсън. Медиите припомниха негово изказване от юни: "Не мога да си представя Дизраели, Гладстон, Чърчил или Татчър дори в най-трудните си моменти да избутат парламента настрани, докато прокарват политика, с която не е съгласна дори част от собствената им партия".

"Не се заблуждавайте, това е британски преврат", заяви драматично Джон Макдонълд, вторият човек в Лейбъристката партия. "Каквито и да са ти възгледите за Брекзит, поемаш по много хлъзгав път, щом си позволил на премиера да предотврати пълноценната и свободна дейност на нашите демократични институции."

Британската лира бързо се обезцени, Англиканската църква предупреди, че хаотичен Брекзит тежко ще удари бедните, а председателят на парламента каза, че политиците трябва да бъдат изслушани и група от представители на няколко партии опитва да попречи за активиране на пророгацията.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/08/28/3956384_kralicata_pozvoli_zamraziavane_na_parlamenta_zapochva/

Hatshepsut

Джонсън загуби контрола върху Брекзит, иска предсрочни избори

Опозицията спечели вота с 328 на 301 гласа, ще внесе закон за нова отсрочка на британското оттегляне от ЕС


Камарата на общините на британския парламент отне във вторник контрола на правителството върху Брекзит и министър-председателят Борис Джонсън заяви, че ще поиска предсрочни избори.

В унизително за Джонсън поражение, транс-партийно мнозинство прие с 328 на 301 гласа предложение парламентът да изземе от правителството управлението на британското оттегляне от Европейския съюз.

Това позволява на противниците на правителството да прокарат утре законодателство забраняващо Брекзит без сделка и да го принудят да поиска от ЕС нова отсрочка на напускането до 31 януари.

"Не искам избори, но ако депутатите гласуват утре да спрат преговорите и да наложат още едно безсмислено отлагане на Брекзит, възможно - за години, тогава те (изборите - б.р.) биха били единственото решение", каза Джонсън след гласуването.

За да свика предсрочни избори, са му необходими две трети от гласовете в камарата. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че не е против предсрочен вот, при условие че опцията за Брекзит без сделка отпадне.

Сред викове "мошеник" и "оставка" Джонсън каза, че евентуален закон изключващ Брекзит без сделка "ще ме принуди да отида в Брюксел и да моля за отсрочка" и ще "разруши всяка възможност" за договаряне на ново споразумение".

"Той (законът - б.р.) би позволил  на приятелите ни в Брюксел да диктуват условията на преговорите", добави премиерът.


Джонсън беше заплашил да изключи от партията си разбунтувалите се депутати и да не им позволи да се кандидатират за нови мандати с бюлетината на торите. Между набелязаните за изключване са Никълъс Соумс, внук на Уинстън Чърчил, и бившите министри Филип Хамънд и Кенет Кларк. 

Министър-председателят, който обеща да изведе Обединеното кралство от ЕС до 31 октомври със или без сделка, загуби вота, след като част от консервативните депутати, които са против Брекзит без споразумение, гласуваха заедно с лейбъристката опозиция.

Би Би Си, позовавайки се на данни от Камарата на общините, предаде, че за отнемане на контрола на правителството върху Брекзит са били 240 лейбъристи, 34 шотландски националисти, 21 консерватори, 15 либералдемократи, петима от центристката Независима група за промяна, четирима уелсци и един зелен. Против са били 286 консерватори, 10 северноирлански юнионисти, трима независими и двама лейбъристи.

По-рано днес правителството изгуби крехкото си мнозинство от един депутат в камарата, след като досегашният консерватор Филип Лий обяви, че се присъединява към либералдемократите.

Следващата стъпка на опозицията и на торите-бунтари е да поставят на гласуване закон, който задължава правителството да поиска нова, трета поред, отсрочка на Брекзит, до 31 януари, освен ако парламентът до 19 октомври ратифицира различно от сегашното споразумение за оттегляне или одобри Брекзит без сделка.

https://clubz.bg/87391-parlamentyt_otne_na_djonsyn_kontrola_vyrhu_brekzit

Hatshepsut

Парламентът забрани Брекзит без сделка и отказа на Джонсън предсрочни избори


Камарата на общините на британския парламент прие тази вечер закон, който забранява на правителството да изведе страната от Европейския съюз без споразумение. След приетия на три четения текст министър-председателят Борис Джонсън поиска от депутатите да гласуват за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври, но не получи необходимите за това две трети (434) от гласовете.

Камарата гласува с 298 на 56 гласа за предложението му, като лейбъристката опозиция се въздържа. Лидерът й Джереми Корбин каза, че тя може да подкрепи предсрочни избори, когато законовата гаранция срещу напускане на ЕС без споразумение получи и съгласието на Камарата на лордовете. Той даде да се разбере, че няма да допусне предсрочни избори, след които тя да бъде отменена.

Депутатите се произнесоха за окончателното приемане на закона против Брекзит без сделка с 327 на 299 гласа. По-рано тази вечер  те го приеха с 329 на 300 гласа на второ четене. Той задължава правителството да поиска от ЕС да отложи (за трети пореден път) датата на Брекзит, която в момента е 31 октомври, за 31 януари догодина - освен ако парламентът одобри ново споразумение с ЕС или подкрепи Брекзит без споразумение с гласуване до 19 октомври.

"Мнението на това правителство е да проведем избори във вторник 15 октомври", каза Джонсън. "Ако все още съм министър-председател на 15 октомври, страната ще напусне ЕС на 31 октомври".

"Аз не искам избори, публиката не иска избори, страната на иска избори, но тази камара не остави друга възможност", добави той, посочвайки, че при тези обстоятелства "е напълно невъзможно за правителството да функционира".

Джонсън заяви, че премахвайки възможността за Брекзит без сделка, парламентът "на практика прекратява преговорите" и "предава на ЕС контрола" върху това кога Обединеното кралство ще излезе от съюза.

Той упрекна депутатите, че са го принудили "да моли ЕС за отсрочка" и декларира, че ще се опита да получи нова сделка за напускане на ЕС на неговата среща на върха в Брюксел на 17 и 18 октомври, но припомни, че ако това не стане, Британия трябва да напусне на 31 октомври. Отсрочката изисква единодушно съгласие на останалите 27 държави членки.

Корбин заяви, че ще подкрепи предсрочните избори, когато законът бъде окончателно приет. Той посочи, че сегашното предложение за избори съдържа "отровата на (напускане) без сделка".

"Нека този закон (окончателно) мине и да получи съгласието на кралицата, тогава ще подкрепим избори, така че да не изхвръчим от ЕС без сделка", каза той. "Ние искаме избори, за да изхвърлим това правителство".

"Tози министър-председател твърди, че има стратегия", каза Корбин. "Но той не може да ни каже каква е тя. По-големият проблем за него е, че не може да каже и на ЕС. Това е като новите дрехи на царя - няма нищо там".

След гласуването на предложението за изборите Джонсън го подигра като първи в историята лидер на опозицията, който отказва възможност за предсрочен вот, защото се страхува, че ще го загуби.

https://clubz.bg/87439-parlamentyt_zabrani_brekzit_bez_sdelka_i_otkaza_na_djonsyn_predsrochni_izbori_video

Hatshepsut

Има сделка - Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за Брекзит


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви преди минути, че е постигнато споразумение за Брекзит. Това се случва броени часове преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която ще се проведе днес и утре, предадоха световните агенции.

"Има ли воля, ще има и сделка - имаме я! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и Великобритания, което е свидетелство за ангажимента ни да намираме решения. Препоръчвам тази сделка да бъде одобрена" на срещата на върха на ЕС", написа Юнкер в Туитър.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск той уточни, че "преговарящите страни постигнаха споразумение за преработен протокол за Ирландия/Северна Ирландия и за преразглеждане на Политическата декларация". Основното в сделката е, че се избягва твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

"Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола", обяви също в Туитър и британският премиер Борис Джонсън.

"Парламентът (на Великобритания) трябва да одобри споразумението за Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети, като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда", добави той.

Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия DUP обаче обяви, че не е променила позицията си и не може да подкрепи сделката, предложена от Борис Джонсън и ЕС. Източник от партията заяви пред АФП, че не одобряват съгласуваните митнически въпроси, както и споразуменията за данък върху продажбите.

Водената от Джереми Корбин Лейбъристката партия също няма да подкрепи новото споразумение за Брекзит и призова британските депутати да го отхвърлят. От партията подчертаха, че ще настояват за втори референдум за излизане на страната от ЕС, съобщи телевизия Sky News.

Либералдемократите също се обявиха за втори референдум.

Това означава, че премиерът няма да има мнозинство в парламента за приемане на споразумението - DUP има само 10 депутати, но е ключов съюзник за неговото правителство на малцинството. А Великобритания трябва да напусне съюза съвсем скоро - на 31 октомври.

Въпреки това, холандският премиер Марк Рюте определи новината за сделката като "много насърчаваща". Сега трябва да проучим детайлите, допълни той.

А главният преговарящ на ЕС Мишел Барние коментира: "Сделката за Брекзит е справедлива и разумна".

https://dnes.dir.bg/politika/ima-sdelka-velikobritaniya-i-es-postignaha-sporazumenie-za-brekzit

Hatshepsut

Сорос плаща, за да свали Джонсън и да спре ,,Брекзит"


Торите призовават избирателната комисия спешно да провери дейността на представителите на Сорос във Великобритания. Американската милиардер Джордж Сорос е изправен пред възможно разследване в Обединеното кралство. Според ,,Дейли Мейл" той е заподозрян в опит да осуети ,,Брекзит" и за финансиране на кампания, целяща ,,сваляне" на британския премиер Борис Джонсън.

Представители на Консервативната партия призовават избирателната комисия спешно да провери дейността на представителите на Сорос във Великобритания, твърдейки че ,,Фондацията за отворено общество", чрез своя лондонски офис, спонсорира проевропейската група ,,Бест фор Бритън", заобикаляйки забраната за чуждестранно финансиране за политически организации.

Чрез кампанията, за която Сорос е отпуснал три милиона лири, избирателите биват насърчавани да ,,гласуват тактически" за противниците на ,,Брекзит". Ако те надделеят, Джонсън ще бъде лишен от всякаква надежда за спечелването на мнозинство в парламента.

По-рано либералдемократите, зелените и уелската партия подписаха споразумение, което предвижда, че няма да оспорват 60 места в парламента, за да увеличат шансовете за победа за кандидатите, които се противопоставят на излизането на Великобритания от Европейския съюз. А ,,Бест фор Бритън" се обяви в подкрепа на този съюз срещу ,,Брекзит".

От 2017 г. насам организацията е получила 2,7 милиона паунда от Сорос. Сумата е видима от финансовите доклади на лондонското представителство на американската фондация, което се намира в същата сграда като други организации, противопоставящи се на ,,Брекзит", включително ,,Отворена Великобритания" и ,,Европейско движение". И двете организации играят ключова роля в кампанията ,,Народен вот" за втори референдум.

Много е вероятно социалната мрежа ,,Фейсбук" да се превърне в основното бойно поле на британските избори. Затова ,,Бест фор Бритън" активно инвестира в реклама на тази платформа. Само през последните 30 дни групата е похарчила 137 хиляди паунда за 165 различни реклами.

,,Призовавам избирателната комисия да разследва възможно най-скоро за нарушение на правото на финансиране", подчерта Андрю Пърси от торите.

http://glasove.com/categories/skandalyt/news/soros-plashta-za-da-svali-dzhonsyn-i-da-spre-brekzit

Hatshepsut

Окончателно: Брекзит вече е закон след одобрението на кралицата


Законопроектът за Брекзит се превърна в закон. Така Великобритания преодоля последното препятствие преди да напусне Европейския съюз след седмица, съобщават АП и други медии.

Заместник-председателят на Камарата на общините Найджъл Евънс обяви, че проектозаконът за напускане на ЕС е получил кралското съгласие на кралица Елизабет II - формалност преди превръщането му в закон.

Съгласието на кралицата идва часове, след като законопроектът беше одобрен от Камарата на общините и Камарата на лордовете.

Сега топката е в полето на Европейския парламент, който трябва да одобри споразумението за Брекзит с Великобритания преди 31 януари. Евродепутатите се очаква да гласуват следващата седмица.

Великобритания напуска ЕС 3 г. и половина след референдума за Брекзит, който се проведе през юни 2016 г. и след дълбока политическа криза в страната.

Понякога се усещаше, че никога няма да пресечем финалната линия на Брекзит, но ние го направихме, обяви премиерът Борис Джонсън.

https://news.bg/world/okonchatelno-brekzit-veche-e-zakon-sled-odobrenieto-na-kralitsata.html

Hatshepsut

Днес Великобритания напуска ЕС


Обединеното кралство напуска днес Европейския съюз. Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път ще загуби държава членка, съобщи Франс прес. Брекзит ще стане факт в 23 часа по Гринуич (един часа българско време).

Раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени, а ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения.

По силата на споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период.

Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.

https://bnr.bg/post/101221841/velikobritania-napuska-dnes-es


След 47 години членство: Днес Великобритания напуска Европейския съюз

Броени часове остават до напускането на Великобритания на Европейския съюз. В речта, която премиерът Борис Джонсън ще произнесе час преди Лондон да излезе от голямото европейско семейство, той ще приветства "началото на нова ера".

Според него Брекзит "не е край, а начало", а прекъсването на връзките с ЕС "момент на истински национално възраждане и промяна".

Великобритания излиза от обединението след 47 години членство. В следващите месеци няма да има съществена промяна. До края на 2020 година е в сила преходен период. В този срок трябва да бъде изготвено търговско споразумение между Лондон и Брюксел.

В британската столица са планирани серия събития - следобед привържениците на оставането в ЕС ще имат шествие. А вечерта, на площада пред парламента ще се съберат онези, които подкрепят Брекзит. В Лондон някои избраха да се сбогуват с Евросъюза още снощи. В Брюксел емблематични сгради бяха осветени с цветовете на британското знаме.

http://news.bnt.bg/bg/a/dnes-velikobritaniya-napuska-evropeyskiya-syuz

Hatshepsut

ЕС и Великобритания сключиха сделка за Брекзит


След трескави преговори преди изтичане на годината, която би оставила Брюксел и Лондон без сделка за Брекзит, Европейският съюз и Великобритания договориха бъдещите си търговски отношения.

Предстои да се съобщят подробностите. "Най-накрая постигнахме споразумение. Сделката е честна, балансирана и е правилното и отговорното нещо за двете страни. Преговорите бяха трудни", каза в началото на обявяването ѝ председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция. Тя добави, че споразумението предотвратява проблеми за бизнеса и транспорта, които биха сковали взаимно зависимите сектори на икономиките от двете страни на Ламанша.

"Великобритания е трета страна (по отношение на ЕС - бел. ред), но имаме много общи интереси... Ще продължим да си сътрудничим в редица области като енергетика, климат и транспорт," продължава Фон дер Лайен. "Дебатът беше в голяма част за суверенитет, но трябва да се замислим какво е суверенитетът. За мен суверенитетът е да можеш да говориш с един глас в света на големите сили и да си помагате взаимно, вместо всеки да се надига сам."

Малко преди това британският премиер Борис Джонсън заяви, че "червените линии" за суверенитета на страната са защитени заедно с всичко обещано преди референдума, с който Обединеното кралство напусна ЕС. На последвала пресконференция изтъкна, че за пръв път от 1973 г. Великобритания ще е "независима крайбрежна държава с пълен контрол върху водите си".

Това е най-голямата търговска сделка, която всяка от двете страни по споразумението е подписвала в историята си, отбелязва Би Би Си. Тя ще има нужда от одобрението на британския парламент (вероятно на 30 декември) и на държавите членки в ЕС. Посланиците на държавите членки се събират утре в 11:30 българско време.

Какво е договорено

"Часовникът вече не тиктака", каза преговарящият от името на ЕС Мишел Барние. По думите му четири стълба изграждат сделката:

Свободна търговия без мита или квоти, но с нови правила. Премиерът Борис Джонсън я нарече "сделка от канадски тип", без мита, но без митническия съюз и без ограниченията на европейски регулации и Съда на Европейския съюз. Великобритания ще има собствен режим за субсидии.

Икономическо и социално партньорство - в авиацията, сухопътния транспорт, енергетиката, борбата с климатичните промени, рибарството (с реципрочен достъп до водите на ЕС и Великобритания,но с нови квоти за използването им); сътрудничество в иновациите, космоса, науката и други. Британското правителство обаче няма да участва в "Еразъм", ще има и ограничения за мобилността.

Сигурността на гражданите и сътрудничество за борбата с тероризма и организираната престъпност. Това ще става с уважение към правата и защитата на личните данни. Британското правителство обаче отказва сътрудничество във външната политика, отбраната и развитието.

Обвързващ механизъм за уреждане на спорове и възможност за налагане на санкции при нарушаване на клаузи. "Ако едната страна се чувства ощетена от другата", въпросът може да се реши с арбитраж, потвърди Джонсън.

Според "Ройтерс" сделката отдалечава двете държави една от друга повече, отколкото се очакваше в Обединеното кралство по времето около референдума за излизане от ЕС, най-големия му търговски партньор, през 2016 г. Тя обаче спасява бизнеса от двете страни на Ламанша от сътресение, което би последвал провалът на изграждане на бъдещите търговски отношения.

Параметрите бяха договорени късно през нощта, но пресконференцията, на която трябваше да се потвърди сделката, се отложи - по думите на ирландския външен министър Саймън Кавъни това е заради "дребни" разногласия по въпросите на риболовните квоти - проблем, от който е най-силно засегната Франция заедно с още няколко държави. От думите на Барние следва, че сегашният взаимен достъп до водите засега ще е с продължителност пет години и половина. Около една четвърт от рибата, уловена от ЕС в британски води, ще бъде връщана на Великобритания, обяви по-късно Дъблин.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Оттогава до 31 декември действа преходен период, след като Великобритания ще е "трета страна" за съюза. Запазването на безмитната търговия би било добра новина за стокообмена, който е около половината от общия търговски обем в размер 900 млрд. долара.

Излизането от общия пазар на ЕС, с 450 млн. потребители, същевременно няма да се размине без проблеми за икономиките, които ще трябва да се адаптират към новата ситуация. На пресконференцията си Джонсън избра да гледа на въпроса изцяло от положителната страна - "целият свят е равен за нашите износители и те имат свободата да избират".

Европейски държави вече коментират договореностите. За Ирландия е постигнат "възможно най-малко лошият вариант" на Брекзит. За Германия кабинетът първо трябва да прегледа и одобри документа, но външният министър Хайко Маас добави, че германското председателство ще направи всичко възможно, за да влезе сделката в сила дори преди пълното си одобрение навреме, на 1 януари.

Реакцията на испанския премиер Педро Санчес сочи, че Испания и Великобритания трябва да продължат да договорят въпроса за статута на Гибралтар.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/24/4156875_velikobritaniia_i_es_postignaha_turgovska_sdelka_za/

Similar topics (1)

1820

Отговори: 6
Прегледи: 242

Powered by EzPortal