• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 January 2022, 12:05:43

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15462 Posts

Шишман
5965 Posts

Panzerfaust
1121 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,771
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 153
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 86
Total: 87

avatar_Hatshepsut

Древни знания

Started by Hatshepsut, 13 August 2018, 06:41:46

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Римските пътища


Най-големите строители на пътища в древния свят са били римляните, които са били много наясно с военните, икономическите и административните предимства на добрата пътна система. Римляните са черпили своя опит главно от етруските - особено в технологията на цимента и настилките на улиците - макар че вероятно са се научили и от гърци (зидария), критяни, картагенци (структура на тротоара), финикийци и египтяни (геодезия). Бетонът, направен от цимент, представлява революционен прогрес, което позволява много от строителния напредък на Рим да стане факт.

Римляните започват да правят пътища през 334 г. пр. н. е. като до върха на империята са построили над 85 хил. км път, свързващ столицата им с границите на далечната империя. Най-известният от тях е Апиевият път. Започнал през 312 г. пр. н. е., този път в крайна сметка последва брега на Средиземно море на юг до Капуа и след това се обръща на изток към Беневентум, където се разделя на два клона, като и двата достигат до Брундизий (Бриндизи). От Брундизий Апиевият път прекосява Адриатическото крайбрежие до Хидрунт, общо 410 мили от Рим.

Типичният римски път е смел в концепцията и строителството. Където е възможно, той е построен по права линия от една наблюдателна точка до друга, независимо от препятствията, и преминава през блата, езера, дерета и планини. С нарастването на важността на пътя този насип постепенно се покрива с лека постелка от пясък или хоросан, върху която са наслагвани четири основни пласта: Първо е слоят statumen с дебелина от 25 до 60 см. Втори слой е rudus, дебел 22 см. Nucleus е трети слой с дебелина около 30 см, като се използва бетон с чакъл и едър пясък и четвърти слой е summum dorsum, повърхност от големи каменни плочи. По този начин общата дебелина варира от 1 до 2 метра.
Което определя стандарта за практиката през следващите 2000 години.

Многобройните пътища, простиращи се далеч в римските провинции, са довели до поговорката ,,Всички пътища водят към Рим".

Hatshepsut

Древните вавилонци са разбирали Питагоровата теорема


Те са използвали отношението между страните на правоъгълния триъгълник, за да делят земята, 1000 години преди гръцкият математик и философ да го изрази алгебрично

Глинена плочка на 3700 години разкрива, че древните вавилонци са разбирали Питагоровата теорема повече от 1000 години преди раждането на гръцкия математик и философ Питагор, пише www.livescience.com.

Плочката, известна като Si.427, е била използвана от древните геодезисти за начертаване на точни граници и е гравирана с клинописни знаци, които образуват математическа таблица, инструктираща читателя как да направи точни правоъгълни триъгълници. Таблетката е най -ранният известен пример за приложна геометрия.

Френска археологическа експедиция открива плочката при разкопки в днешен Ирак през 1894 г. и я датира между 1900 и 1600 г. пр. Хр. Но едва сега изследователите са открили значението на древните знаци.

,,Общоприето е, че тригонометрията - клонът на математиката, който се занимава с изучаването на триъгълници - е разработен от древните гърци, изучаващи нощното небе", през втория век пр. Хр. казва Даниел Мансфийлд, математик от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия и откривател на значението на плочката. "Но вавилонците са разработили своя собствена алтернативна" (прототригонометрия) "за решаване на проблеми, свързани с измерването на земята, а не на небето".

Според Мансфийлд, Si.427 е единственият известен пример за древновавилонски кадастрален документ, използван за определяне на границите на парче земя.

"В този случай той ни казва правни и геометрични подробности за поле, което е разделено, след като част от него е продадена", каза Мансфийлд.

Плочката описва блатисто поле с различни постройки, включително кула, издигната върху него. Таблетката е гравирана с три комплекта питагорейски тройки: три цели числа, за които сумата от квадратите на първите две е равна на квадрата на третия. Тройките, гравирани върху Si.427, са 3, 4, 5; 8, 15, 17; и 5, 12, 13. Те вероятно са били използвани за определяне на границите на земята.

Въпреки че плочката не изразява Питагоровата теорема в познатата алгебрична форма, в която се изразява днес, измислянето на тези тройки би изисквало разбиране на общия принцип, който управлява връзката между дължината на страните и хипотенузата.

През 2017 г. Мансфийлд е открил плочка от същия период, наречена Plimpton 322, която той идентифицира като съдържаща друга тригонометрична таблица. Но едва когато е видял тройките на Si.427, той е открил, че древните вавилонци са използвали елементарна тригонометрична теория за разделяне на парцели земя.

Смята се, че Si.427 е предшествала Plimpton 322-и може би дори я е вдъхновила, казва Мансфийлд.

"Има цяла градина с правоъгълни триъгълници с различни форми. Но само много малка шепа може да бъде използвана от вавилонските геодезисти. Plimpton 322 е систематично проучване на тази градина, за да открие полезните форми", казва Мансфийлд, позовавайки се на факта, че различни видове правоъгълни триъгълници могат да имат различни вътрешни ъгли. "Това е от период, в който земята започва да става частна - хората започват да мислят за земята от гледна точка на "моята земя и вашата земя", искайки да установят подходяща граница, за да имат положителни съседски отношения. И това е, което тази плочка казва е, че има поле, което се разделя и се чартаят нови граници в него".

Въпреки че причините за изчисляването на границите на земята върху плочката не са напълно ясни, Si.427 споменава спор за финикови палми на границата между имотите на видно лице, наречено Син-бел-апли, и богата земевладелка , според Мансфийлд.

"Лесно е да се види колко важна е била точността при разрешаването на спорове", каза той.

Въпреки че между създаването на плочките и раждането на Питагор в Самос през 570 г. пр.н.е. са минали 1000 години, експертите отдавна знаят, че гърците са наследили математическите учения от египтяните, а египтяните от своя страна - от вавилонците.

Изненадващото за Мансфийлд обаче е нивото на теоретична изтънченост, която според плочките древните вавилонци са имали на толкова ранен етап от човешката история.

,,Никой не е очаквал вавилонците да използват питагорейски тройки по този начин", казва той пред  www.livescience.com. "Това е по -близко до чистата математика, вдъхновена от практическите проблеми на времето."

https://www.clubz.bg/117032-drevnite_vavilontsi_sa_razbirali_pitagorovata_teorema

Hatshepsut

Италиански моряци са знаели за Америка 150 години преди Колумб, показва нов анализ на древни документи


Карта на Северния Атлантик от 16-ти век

Новият анализ на древните писания показва, че моряците от италианския роден град на Христофор Колумб са познавали Америка 150 години преди прочутото й ,,откритие".

Изследвайки документ от 1345 г., от доминикански монах на име Галванеус Флама (Galvaneus Flamma), експертът по средновековна литература, професор Паоло Киеза (Paolo Chiesa), прави ,,изумително" откритие на ,,изключителен" пасаж, отнасящ се за област, която днес познаваме като Северна Америка.

Според Киеза древният летопис - открит за първи път през 2013 г. - показва, че моряците от Генуа вече са били запознати с тази земя, наричана Маркланд/Маркалада (,,Markland"/,,Marckalada") - спомената от някои исландски източници и идентифицирана от учените като част от брега на Атлантическия океан на Северна Америка (обикновено се приема, че е полуостров Лабрадор или остров Нюфаундленд).

Публикувано в рецензираното списание Terrae Incognitae, откритието идва преди Деня на Колумб 2021 г. (на 12 октомври), алтернативно отбелязван като Ден на коренното население в много щати в САЩ. Констатациите добавят още масло в огъня на продължаващия дебат ,,какво точно е очаквал Колумб да открие, когато е потеглил през океана?" и идват след период, в който статуите му са обезглавявани, поливани с червена боя, събаряни, палени и изхвърляни.

,,Намерихме първото споменаване на американския континент, макар и само загатнато, в средиземноморския регион", коментира професор Паоло Киеза от катедрата по литературознание, филология и лингвистика в Миланския университет.
Галванеус е бил доминикански монах, който е живял в Милано и е бил свързан със семейството, което е било на власт по това време в града.

Той е написал няколко литературни произведения на латински, предимно на историческа тематика. Неговите свидетелства са ценни като информация, той е знаел от първа ръка това, което се е случвало и говорело в Милано по онова време.

Анализираната от Киеза Cronica universalis, се смята за една от по-късните му творби - може би последната - и е оставена недовършена. Монахът е имал за цел подробно да разкаже историята на целия свят, от ,,Сътворението" до момента на публикуването й.

Превеждайки и анализирайки документа, професор Киеза показва, че Генуа е била ,,портал", място, откъдето са идвали новини и че изглежда Галванеус е чувал слухове, от мореплавателите за земи в далечния северозапад, от където би могла да се извлече евентуална търговска изгода - както и информация за Гренландия, която той описва сравнително точно за онова време.

"Тези слухове са били твърде неясни, за да се съгласуват в картографските или научните представи", заявява професорът, обяснявайки защо Маркалада по онова време не е класифицирана като нова земя.
Независимо от това, заявява Киеза, Cronica universalis ,,носи безпрецедентни доказателства за предположенията, че новини за американския континент, получени от скандинавски източници, са се разпространявали в Италия век и половина преди Колумб".

В раздел, който говори за различни земи, Флама описва частите на света в близост до Арктика:

По на север се намира Океанът, море с много острови, където живеят много соколи. Тези острови са разположени толкова на север, че полярната звезда остава зад вас, на юг. Моряците, които посещават моретата на Дания и Норвегия, казват, че на север, извън Норвегия, има Исландия; по -напред има остров на име Гроландия, където полярната звезда остава зад вас, на юг. Губернаторът на този остров е епископ. В тази земя няма нито жито, нито вино, нито плодове; хората живеят с мляко, месо и риба. Те живеят в подземни къщи и не се осмеляват да говорят силно или да вдигат шум от страх, че дивите животни ги чуват и поглъщат. Там живеят огромни бели мечки, които плуват в морето и отвеждат корабокрушените моряци до брега. Има живи бели соколи, способни на големи полети, които се изпращат на императора на Катай. На запад има друга земя, наречена Маркалада, където живеят гиганти; в тази земя има сгради с такива огромни каменни плочи, които никой не би могъл да построи с тях, освен огромни гиганти. Има и зелени дървета, животни и голямо количество птици. Никой моряк обаче никога не е могъл да знае със сигурност нищо за тази земя или за нейните характеристики.
Киеза смята, че земята Маркалада е тази, която в скандинавските източници се нарича Маркланд. Исландските саги съобщават за това как мореплавателите са достигнали земи като Маркланд, Хелуланд и Винланд в началото на единадесети век. Смята се, че те представляват полуостров Лабрадор (Маркленд), Бафинова земя (Хелуланд) и Нюфаундленд или друга част от североизточна Северна Америка (Винланд).


Области в Северна Америка, изследвани от скандинавците

,,Това, което прави пасажа (за Маркалада) изключителен, е географският му произход: не северната зона, както в случая с другите свидетелства, а Северна Италия", добавя Киеза.
,,Маркалада, описана от Галванеус, е ,,богата на дървета", малко се различава от залесения Маркленд от "Сагата за гренландците" (на исландски: Grænlendinga saga) и там има животни.


Картата Skálholt, направена от исландския учител Сигурд Стефансон през 1570 г. Има споменавания на Маркленд в скандинавските източници през 14 век, но нищо подобно не е намирано досега на юг например в Италия

Като цяло професор Киеза смята, че може да се доверим на Cronica universalis, тъй като през цялото време в своята хроника Галванеус обяснява къде е чувал тези устни разкази и подкрепя твърденията си с елементи, извлечени от разказите (легендарни или реални), принадлежащи към предишни традиции на различни земи, смесени заедно и насочени към определено място.

,,Не виждам причина да не му се вярва", отбелязва професор Киеза, който добавя, ,,отдавна е забелязано, че портоланските (морски) карти от XIV век, изготвени в Генуа и в Каталуния, предлагат по-точно географско представяне на север, което може да бъде постигнато чрез преки контакти с тези региони.
,,Тези представи за северозапада вероятно са дошли в Генуа по морските пътища до Британските острови и от континенталните брегове на Северно море.

,,Нямаме доказателства, че по това време италиански или каталунски моряци някога са стигали до Исландия или Гренландия, но те със сигурност са успели да придобият от северноевропейски търговци стоки от там, които да транспортират до Средиземноморието.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Italianski-moriatci-sa-znaeli-za-Amerika-150-godini-predi-Kolumb-poka_175410.html

Hatshepsut

Римска гробница показва защо древният бетон все още е по-здрав от съвременния

Преди две хиляди години много сгради са строени по-добре от днешните


Гробницата на Цецилия Метела e античен паметник в Рим, импозантен монумент, намиращ се на третия километър на Виа Апиа

Бетонът често започва да се напуква и руши след няколко десетилетия живот - но любопитно е, че това не се случва с много римски строежи. Конструкциите им все още си стоят и показват забележителна издръжливост въпреки условията, които биха разрушили съвременния бетон.

Една особена сграда е голямата цилиндрична гробница на благородница от първи век на име Цецилия Метела. Ново изследване на учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), публикувано в Journal of the American Ceramic Society, показва, че качеството на бетона на нейната гробница може да превъзхожда това на паметниците на нейните съвременници заради вулканичната добавка, която са избрали строителите, и необичайните химични взаимодействия с дъжда и подземни води, които се натрупват в продължение на две хилядолетия.

Гробницата на Цецилия Метела е известен паметник на древноримската архитектура, често срещан върху платна на европейски художници. Това е кръгла кула, построена върху квадратна основа. Стените са направени от големи камъни с вулканичен произход, които строителите са свързали с бетон. След това конструкцията е облицована с блокове от траветин, които приличат на големи тухли. Квадратната основа на гробницата е от бетон. По време на строителството са използвани материали от изстинал поток от лава, който някога се е образувал по време на вулканични изригвания в района на албанските планини. Сградата е с височина 21 метра и диаметър 29 метра.

Гробницата е построена до пътя Виа Апиа през 30-10 г. пр.н.е. Предполага се, че това е направено по заповед на сина на Цецилия Метела , съпруга на сина на Марк Крас, който заедно с Цезар и Помпей образува първия триумвират през 59 г. пр.н.е.

Издигането на гробницата на Цецилия Метела бележи началото на ерата на новите строителни технологии в Древен Рим. Те са описани в най-обща форма от Марк Витрувий Полио в известния му трактат ,,Десет книги за архитектурата". Според него изграждането на дебели стени от тухли или вулканичен камък, закрепени с разтвор на вар и вулканична тефра (порести стъклени фрагменти и кристали, образувани при експлозивни изригвания), е направило възможно създаването на конструкции, които ,,дълго време няма да се разпаднат на прах".

Думите на Витрувий потвърждават отличното сегашно състояние на много римски сгради, построени на същия принцип: например пазара на Траян (построен през 100-110 г. сл. н.е., повече от век след гробницата). Много кейове и вълноломи се правят по същия начин.

Пример за това е и гробницата. Въпреки че стените са на повече от две хиляди години, бетонът остава много здрав. Каква е тайната?


Облицован с тухли бетон в коридора на гробницата

Учените откриват, че тефрата, използвана при изграждането на гробницата, съдържа доста левцит, магматичен минерал, богат на калий. В продължение на векове дъждът и подземните води, проникващи през стените на гробницата, разтварят левцита и отделят калий в разтвора. В съвременния бетон изобилието от калий би довело до образуването на разширяващи се гелове, които биха причинили микропукнатини и структурни разрушения. Защо това не се случва с гробницата?

След изучаване на разтвора с помощта на рентгенова дифракция и раманова спектроскопия, изследователите установяват, че бетонът се променя неравномерно. Разтвореният калий променя структурата на съединенията на различни места по различни начини. Рентгеновата дифракция дава възможност да се анализират променените области до тяхната молекулна структура - и става ясно, че те са придобили нанокристален характер, намалявайки средния размер на зърната в бетона. Учените смятат, че тези променени участъци подобряват сцеплението на частиците, които образуват такъв бетона.


Гробницата на Цецилия Метела. (А) Цилиндричната сграда с вулкана Colli Albani на заден план. (B) Геоложка карта, показваща местоположението на гробницата на върха на потока от лава Capo di Bove. (В) Облицован с тухли бетон в коридора на гробницата. (D, E) Компоненти тефра в хоросановите материали, плоско поляризирана светлина (PPL), показваща междуфазната зона на микроскопия ( 1 ), фазата на свързване CASH на циментиращата матрица ( 2 ) и променената кора на клинопироксен кристал ( 3 ) от проба от хоросан. (F) SEM-BSE изображение, показващо тези характеристики при по-голямо увеличение: игловидни структури в междуфазовата зона ( 1 ), променен CASH домейн ( 2 ) и тънки структури ( 2 ' ) във фазата на свързване и дифузната граница на клинопироксена ( 3 )

Районът, в който бетонът е в непосредствена близост до това, което свързва (камъни, тухли), е много важен за здравината на сградата. В съвременния бетон химичните реакции между алкални компоненти и силициев диоксид (в състава на пясъка) създават гелове, които се разширяват и по този начин разрушават структурата. А в древноримския бетон реакциите водят до появата на нанокристални структури (без промяна на обема, но с промяна в структурата), които дори увеличават здравината. В същото време процесът на промяна е дълъг, продължава непрекъснато, тоест структурата бавно се заздравява през цялото време, което й позволява да издържа на външните сили на разрушаване. Оказва се, че той сякаш се ,,саморемонтира" през цялото време, което съвременните бетони не могат.

Учените смятат, че необичайната издръжливост на стените на гробницата на Цецилия Метела е постигната чрез комбинация от два фактора: изборът на богата на левцит тефра от римските строители като материал за пълнене и изграждането на гробницата на място с висока нива на валежи и подземни води. Последното е довело до постоянно преструктуриране и ,,саморемонт" на строителния материал.

Според авторите на работата, откритието им може да се използва за създаване на съвременен бетон, който има същите качества като древноримския. Това може да бъде особено полезно в хидротехнически съоръжения като язовирни стени.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Rimska-grobnitca-pokazva-zashto-drevniiat-beton-vse-oshte-e-po-zdrav-o_175544.html

Hatshepsut

Ръкопис на пет века описва ракетната технология


Така нареченият ръкопис Сибиу, или ръкописът на Хаас, е открит през 1961 година, но е написан през XVI век. Това е немскоезичен трактат от 450 страници, включващ комбинацията от фойерверки и оръжейни технологии. Авторството на документа се приписва на трансилванския (според други източници - австрийски) военен инженер Конрад Хаас (1509-1576), който днес се смята за брилянтен ,,прорицател" и първият изобретател на ракетни двигатели. Той е пионер на ракетното задвижване - неговите проекти включват тристепенна ракета и пилотирана ракета.

В същото време този ръкопис е изненадващо слабо известен, много хора никога не са чували за него. Освен това е автентичен. Той описва многостепенна ракета и различни горивни смеси. Някои изследователи смятат, че Хаас не е мислил сам за такива напреднали технологии, а е използвал по-древни източници, които не са стигнали до нас.

Описание на ракети от Конрад Хаас

През 1961 г. ръкописът Сибиу е случайно открит от проф. Дору Тодеричиу от Университета в Букурещ. Той открил ръкописа в архива на румънския град Сибиу, откъдето ръкописът е получил името си. Отначало Тодеричиу не осъзнал важността на този документ, но колкото повече четял, толкова повече се удивлявал от информацията на страниците му. Имало не само подробни описания на многостепенни ракети, но и чертежи на тези ракети. Не е известно дали Хаас е успял да приложи своите теории на практика, въпреки че има слух, че нещо се е случило в Сибиу през 1550 г., което можело да се нарече ,,изстрелване на ракета". За съжаление до нас не са достигнали никакви документални доказателства за това. Смята се също, че Йохан Шмидлап, немски производител на фойерверки, е експериментирал с постановката през 1590 г., използвайки дизайн, който той нарича ,,степенна ракета".

Преди да бъде открит ръкописът в Сибиу, изобретяването на тристепенната ракета се приписвало на полско-литовския артилерийски специалист Казимир Семьонович, който първи описва тристепенната ракета през 1650 г. в неговата творба Artis Magnae Artilleriae Pars Prima. В същото време чертежите на ракетите в книгата му поразително приличат на рисунките от ръкописа на Хаас, вероятно затова има теория, че Семьонович е плагиатствал. А може би Семьонович просто е използвал същите древни източници, както вероятно Хаас.


Рисунки на ракети от книгата на Семьонович

Така или иначе и двамата по подобен начин описват ракетна конструкция, която все още се използва в съвременните ракети. Техните ракети имали и много модерно сопло с форма на камбана. Но и в двете конструкции липсват средства за стабилизиране на полета или триъгълно ,,оперение", което показва, че вероятно са били само груба концепция, а не действително ръководство по конструиране. Въпреки че Конрад Хаас е разработил оръжие, което трябвало да убива, в сърцето си той бил хуманист. В последния параграф на главата за използването на ракети за военни цели той пише: ,,Но моят съвет е повече мир, а не война, оставяйки пушките спокойно на склад, така че куршумът да не се изстрелва, барутът да не е изгорен или мокър, така че принцът да пази парите си, оръжейникът - живота си; това е съветът, който Конрад Хаас ви дава."

https://www.actualno.com/interest/rykopis-na-pet-veka-opisva-raketnata-tehnologija-news_1691001.html