• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 November 2021, 22:53:16

Login with username, password and session length

Top Posters

Theme Selector

Members
  • Total Members: 158
  • Latest: emo2475
Stats
  • Total Posts: 24,787
  • Total Topics: 1,390
  • Online Today: 233
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 140
Total: 140

avatar_Hatshepsut

Относно закупуването на нови самолети за Българската Армия

Started by Hatshepsut, 27 December 2018, 08:33:23

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

long time ago

Съмнявам се,че ще видим тия самолети в България.
Funny Funny x 1 View List

Hatshepsut

13 пилоти заминават за САЩ да се учат да летят на Ф-16


Пилотите ни отиват в САЩ да се обучават да летят с Ф-16. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов в ресорната парламентарна комисия. ВВС са направили подбор на летците. 13 военни ще могат да летят на новите самолети. Те е трябвало да заминат за обучението през април месец, но заради пандемията пътуването им е отложено.

Подготовката за придобиването на новите изтребители върви по план въпреки коронавируса.

Проектът се движи в срокове и няма забавяне заради коронавируса, доволен е министър Каракачанов.

Утре военният министър Красимир Каракачанов ще се срещне с тях. След това и върховният главнокомандващ Румен Радев също ще види летците.

Намаляване на средствата за отбрана не е обсъждано нито в правителството, нито на коалиционно ниво и въпреки някои популистки апели и закани, стана ясно от думите на Каракачанов.

https://news.bg/bulgaria/13-piloti-zaminavat-za-sasht-da-se-uchat-da-letyat-na-f-16.html

Hatshepsut

Явно разсъжденията ми са в правилната посока  :aha:

Quote from: Hatshepsut on 14 August 2019, 08:17:22Самолетите няма да са втора употреба, а нови, модернизиран вариант на F-16. Така трябва да се постъпва и занапред - да се купува нова техника, а не втора употреба. А ако можем постепенно да се отървем и от руските самолети (примерно да ги продадем на някоя държава от Третия свят), ще е най-добре.

Каракачанов предлага част от старите МиГ-ове да бъдат продадени


https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/04/4075508_karakachanov_predlaga_chast_ot_starite_mig-ove_da/

Част от старите руски изтребители МиГ-29 да бъдат продадени, а приходите да отидат за плащането на следващата доставка на американски Ф-16. Това предложение направи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред ресорната парламентарна комисия, предаде БНР.

"Някаква реализация на част от тези самолети овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да реализира някакъв приход като компенсация на разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за Ф-16 и т.н.", каза министърът на отбраната, цитиран от радиото.

Първите осем Ф-16 се очаква да бъдат доставени през 2024 г. България ги предплати с 2.2 млрд. лв.

Нека не прозвучи много, дори нахално, но не е ли време да помислим за подготовка на втората част от проекта - за следващите осем, да започнем да го готвим. Казвам нахално от гледна точка на икономическата ситуация", каза Каракачанов.
Agree Agree x 1 View List

Panzerfaust

Quote from: Long time ago on 05 June 2020, 10:51:07Съмнявам се,че ще видим тия самолети в България.
Не, разбира се, САЩ ще ни измамят и завлекат с парите. Няколко милиарда са голяма далавера за тях. :mad:
Путин ни обеща сто самолета безплатно. :kuku:
Funny Funny x 1 View List

FELDMARSCHALL

Смешно е 16 години вече да сме в НАТО, а да си кютаме още със съветско въоръжение, самолети и т.н.! Значи членството ни досега в НАТО е било просто фиктивно. Мога да сравня ситуацията все едно през 1960г. - 16 години след смяната на властта и прилепването ни към СССР, да сме още с немско или друго въоръжение от времето на Втората световна война, че и преди това. Не знам на какво се дължи този тромав преход, или по-вероятно е руската агентура да си върши работата чудесно. Привидно (деюре) уж да сме в ЕС и НАТО, а дефакто да не сме се откъснали и на йота от влиянието на Кремъл и да сме троянския кон на Русия в тези съюзи, както се похвали един руски дипломат в пристъп на откровение след 1-2 чашки. Да, идеологията вече не е комунизъм, но всъщност и в Русия станаха бетер капиталисти от Запада/САЩ. Олигархичният модел на управление у нас е като умалено копие на този в Русия.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

"Лoкхийд Мaртин": Aкo пoръчaтe oщe oceм F-16 ceгa, щe ги пoлучитe c първaтa пaртидa

https://fakti.bg/bulgaria/516178-lokhiid-martin-ako-porachate-oshte-osem-f-16-sega-shte-gi-poluchite-s-parvata-partida

Пoрaди мoмeнтнoтo cъcтoяниe нa линиятa зa прoизвoдcтвo и прeминaвaнeтo ни към мaлкo пo-рaзличнa кoнфигурaция, при бързo пoдпиcвaнe нa дoгoвoр, имa възмoжнocт дa пoлучитe cлeдвaщитe oceм caмoлeтa пo cъщoтo врeмe, кoгaтo e плaнирaнa дocтaвкaтa нa ceгaшнaтa ви пoръчкa зa oceм F-16, зaяви вицeпрeзидeнтът нa Lосkhееd Mаrtin Джeй Aр Мaкдoнaлд

Кoмпaниятa Lосkhееd Mаrtin мoжe дa прeдлoжи нa Бългaрия бързa дocтaвкa нa втoрa пaртидa oт 8 caмoлeтa F-16С/D Blосk 70, aкo пoръчкaтa зa тях бъдe нaпрaвeнa в cкoрo врeмe. Тoвa зaяви в интeрвю зa издaниeтo "AEРO" Джeй Aр Мaкдoнaлд, вицeпрeзидeнт нa Lосkhееd Mаrtin.

"Тoчнo в мoмeнтa имa уникaлнa възмoжнocт - пoрaди мoмeнтнoтo cъcтoяниe нa линиятa зa прoизвoдcтвo и прeминaвaнeтo ни към мaлкo пo-рaзличнa кoнфигурaция, при бързo пoдпиcвaнe нa дoгoвoр, имa възмoжнocт дa пoлучитe cлeдвaщитe oceм caмoлeтa пo cъщoтo врeмe, кoгaтo e плaнирaнa дocтaвкaтa нa ceгaшнaтa ви пoръчкa зa oceм F-16. Тaзи възмoжнocт cъщecтвувa, aкo имa пoдпиcaн дoгoвoр в близкo бъдeщe. Рaзбирaмe, чe имa мнoгo уcлoвнocти тук, включитeлнo дaли Бългaрия e гoтoвa дa пoдпишe и кoлкo бързo мoжe дa бъдe приключeнa прoцeдурaтa", пocoчи Мaкдoнaлд.

Вицeпрeзидeнтът нa Lосkhееd Mаrtin рaзяcни, чe прoзoрeцът нa тaзи възмoжнocт e нaличeн зa oкoлo гoдинa. Тoй oбяcни oщe, чe кoмпaниятa му e пoлучилa тoвa, кoeтo e извecтнo, кaтo "Lеttеr оf Rеquеst оf priсing аnd аvаilаbility" - пиcмo c иcкaнe нa инфoрмaция зa цeнитe и нaличнocтитe.

Фaктът, чe Бългaрия e вoдилa кoрecпoндeнция cъc CAЩ зa придoбивaнeтo нa cлeдвaщитe oceм F-16, бe oглaceн нa 29 ceптeмври 2020 г., cлeд cрeщa мeжду прeмирa Бoйкo Бoриcoв и прeдcтaвитeли нa Lосkhееd Mаrtin, придружeни oт пocлaникa нa CAЩ у нac Хeрo Муcтaфa.

"Тoвa пиcмo e изпрaтeнo oт бългaрcкoтo към aмeрикaнcкoтo прaвитeлcтвo и в нeгo ce cъдържa въпрoc зa тoвa, кaкви бихa били цeнитe и cрoкoвeтe зa дocтaвкa, aкo Бългaрия пoръчa дoпълнитeлни F-16 в някaкъв мoмeнт в бъдeщeтo. Тaкивa зaпитвaния пoлучaвaмe oт cтрaни, кoитo плaнирaт бъдeщитe cи бюджeти. Тoвa, кoeтo e oтгoвoрeнo e чиcтa инфoрмaция - нямa oфeртa, нямa aнгaжимeнт oт бългaрcкaтa cтрaнa", дoпълвa Мaкдoнaлд.Локхийт Мартин: Първият F-16 блок 70 се очаква да бъде произведен това лято

Hatshepsut

САЩ ни подаряват два изтребителя F-16


https://novini.bg/sviat/us/625389

Посолството на САЩ в България съобщи, че Военновъздушните сили на страната възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ.

По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от като помощни средства за обучение и общо запознаване на българските ВВС с техниката.

Съобщението, разпространено тази вечер, е във връзка с посещението на помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Рене Кларк Купър, който днес бе българските авиационни бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и учебния полигон "Ново село".

Сделката от миналата година за осем изтребителя F-16 Блок 70 е определена като важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили и осигуряване на" мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион". Посолството отбелязва, че през последните две години има над 170 съвместни инициативи, задълбочава се партньорството в отбраната, благодарение на което е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения.

Програмата Excess Defense Articles (EDA) на министерството на отбраната на САЩ се занимава с предаване на оборудване и въоръжение на чуждестранни правителства или международни организации, но това става с одобрение на Конгреса за фискалната година, в която се извършва този трансфер. Въпросът е, че обикновено става дума за продажба при занижени цени (в рамките между 5 и 50% от стойност на нов продукт) или за дарение, но и то трябва да е остойностено и да се впише във финансовите отчети на министерството, пише Дневник.

От съобщението на посолството на САЩ не става ясно дали предаването на двата самолета ще е възможно през новата фискална година в САЩ, която започна на 1 октомври. Законът определя, че макар това да се използва за модернизация на партньорски държави, EDA не бива да води до отрицателно въздействие за американската технологична и индустриална база, нито да намалява възможностите САЩ да продават ново или употребявано оборудване на предложения получател.

Разходите по опаковането, транспортирането и - ако се наложи - преоборудването на оборудването/въоръжението по EDA се поемат от получаващата държава. При дарение получаващата страна трябва да подпише споразумение, ограничаващо възможността дареното да бъде прехвърлено на друг (т.нар. краен потребител) и предоставяне на САЩ "правото първи да получат приходите от каквато и да е продажба" на дареното.

Hatshepsut

Вече работи заводът, който ще прави българските F-16


Съединените щати разкриват нова производствена линия за F-16 за чуждестранни клиенти, съобщи сайтът на военновъздушните сили на САЩ. За да подкрепят нарастващото търсене на новите изтребители F-16 Fighting Falcon от страна на партньорските държави, американските ВВС се обединиха с ,,Локхийд Мартин" за изграждането на нова производствена линия. Тя е предназначена за производството на изтребители F-16 Block 70/72 в завода на компанията в Грийнвил, Южна Каролина.

От името на петима чуждестранни военни партньори ВВС решиха да предоставят на ,,Локхийд Мартин" приблизително 14 милиарда долара за построяването в съоръжението на 128 изтребители F-16 до 2026 г. ,,Тази нова производствена линия е много важна", каза полк. Брайън Пиърсън, ръководител на екипа за продажби на F-16 в чужбина. В момента има 25 държави, които използват F-16 и имат голям опит с тези изтребители. Линията ще помогне да се отговори на глобалното търсене на F-16 и ще даде допълнителна възможност самолетите да бъдат предоставени на държави, които за първи път ще купят такива изтребители. Очаква се първите F-16 да излязат от поточната линия през 2022 г., като се очаква след първата година производството да се увеличи. Самолетите ще бъдат доставени на различни чуждестранни военни партньори, включително България, Бахрейн, Словакия, Тайван и други, които са изразили интерес към тях след първите доставки.

Според военните експерти, увеличените възможности за производство на F-16 ще укрепят международните партньорски отношения и ще подобрят националната сигурност на държавите. ,,F-16 работят в цял свят и са ключови за укрепването на сигурността на нашите международни партньори", каза бригаден генерал Дейл Уайт, изпълнителен директор на програмата Fighters and Advanced Aircraft. ,,Всеки F-16, с който оборудваме нашите чуждестранни партньори, подобрява способността им да защитават своите интереси и да подкрепят нашите взаимни интереси в областта на сигурността", каза той и подчерта, че F-16 е издръжлив и с големи възможности компактен изтребител, който ще играе сериозна роля в областта на сигурността на много държави през следващите години. БГНЕС припомня, че в началото на април 2020 г. Министерството на отбраната на САЩ обяви споразумение на стойност 512 милиона долара с американската компания ,,Локхийд Мартин" за производство на изтребители F-16 Block 70 за Република България. Договорът предвижда производството на осем самолета F-16 Block 70 (шест едноместни и два двуместни самолета), които да заменят стареещия флот на българските МиГ-29.

Беше съобщено, че производството ще бъде извършено във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина и се очаква да приключи до 31 януари 2027 г., като общата стойност на сделката е 1,256 млрд. щатски долара.

https://www.actualno.com/

Hatshepsut

Първият изтребител Ф-16 идва през 2022 г.


Първият изтребител Ф-16 за българските военновъздушни сили идва през 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на компанията ,,Локхийд Мартин".

,,Изборът на боен самолет Ф-16 Блок 72 от Мароко и още един оператор от региона на Азия ще ускори плановете за започване на производството на новите, важни за България изтребители и за доставка на първия самолет в края на 2022 г.", каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за Ф-16 в Локхийд Мартин.

В изявление, направено само две седмици преди церемонията за прерязване на лентата за откриването на новата производствена линия на Локхийд Мартин за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина, Робинсън каза, че макар последните поръчки да увеличават натоварването на компанията, новият завод вече има възможност да вдигне производствения си капацитет, за да отговори на нуждите на клиентите.

,,Появиха се много неверни информации, често от хора, които не са участвали директно в разговорите, за нашите възможности да доставим новите Ф-16 Блок 70 във времевата рамка, която отговаря на нуждите на българските ВВС", заяви Джим Робинсън.

,,Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български Ф-16 преди началото на 2023 г.", добави той.

В допълнение към новите изтребители Ф-16 за Европа, гръцките военновъздушни сили обявиха плановете си да модернизират 85 самолета от своя Ф-16 флот до стандарта Viper. Този стандарт е подобен на новия блок 70/72, но без предимствата на 12 000 летателни часа.

Полша, първата държава в Централна и Източна Европа, която избра Ф-16, също обмисля модернизиране на настоящия си флот. Румъния разглежда възможността да придобие повече самолети, а Хърватия прави преоценка на нуждите на военновъздушната си отбрана.

Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, "Локхийд Мартин" ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 часа летателни часа живот.

Компанията обсъжда и редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност.

Lockheed Martin, базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ, е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/prviyat-iztrebitel-f-16-idva-prez-2022-g-389378.html

Hatshepsut

Кажи-речи всички русофилистици в интернет се подиграват, че сме платили милиарди за "50-годишни, нарисувани самолети", интересно какви опорни точки ще измислят, когато самолетите пристигнат  :judge:

Panzerfaust

Quote from: Hatshepsut on 16 June 2021, 13:57:30Кажи-речи всички русофилистици в интернет се подиграват, че сме платили милиарди за "50-годишни, нарисувани самолети", интересно какви опорни точки ще измислят, когато самолетите пристигнат  :judge:
Все ще измислят нещо - опитът ми е показал, че тия идиоти се водят не от рационални, а от емоционални съображения, т.е. обективното състояние на нещата няма голямо значение за тях.

Hatshepsut

Първи полет на наш пилот с F-16

Майор Стоян Петков вече година и половина се обучава в САЩ, там са още трима летци


Майор Стоян Петков извърши първи самостоятелен полет на F-16 - исторически за българските ВВС, съобщи Otbrana.com. Вече близо година и половина той се обучава в САЩ за бъдещата си служба като пилот на F-16. Заедно с него там са и старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов. Те са първите четирима от общо 13 летци, които ще преминат тригодишно обучение на новите изтребители.

Новината за полета за майор Стоян Петков беше споделена от съпругата му Уляна, която показа и негова снимка с едно от децата им.

"След един исторически ден за нашето семейство - първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!" - написа съпругата на пилота в профила си във Фейсбук.

Под постинга има множество отзиви с поздравления към българския офицер.

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза "Граф Игнатиево". До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по авиационна техника и технологии. През 2017 г. се дипломира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на университета на американските ВВС. Той е опитен военен летец-пилот I клас. От 2010 г. лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза "Граф Игнатиево" за бойни дежурства и целеви полети.

https://www.clubz.bg/119366-parvi_polet_na_nash_pilot_s_f_16