• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 November 2021, 22:15:19

Login with username, password and session length

Top Posters

Theme Selector

Members
  • Total Members: 158
  • Latest: emo2475
Stats
  • Total Posts: 24,787
  • Total Topics: 1,390
  • Online Today: 233
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 89
Total: 90

avatar_Hatshepsut

Европеидна раса

Started by Hatshepsut, 30 July 2018, 22:29:46

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Обща характеристика

С меки коси, които могат да бъдат прави (като при северните народи на Европа) или вълнисти (народите на Южна Европа, Предна Азия и Северна Африка), доста светли коси и очи, вного повече светла кожа, т.е. светла пигментация, като цяло, рязко профилировано и много тясно лице, значително издаден напред нос с високо предносие (максимално по лицевия мащаб издаване на носа напред се пада именно на европеидите). Лицето на европеидите е ортогнатно, т.е. разположено във вертикална плоскост, областта на устата не се издава напред. И тази характеристика не е абсолютна: В Кавказ и на Балканите ширината на лицето не е по-малка, отколкото у монголоидите, при много южни групи на европеидната раса се забелязва алвеоларен прогнатизъм.

Антропологични типове според Ванке:

    * северен
    * средиземноморски
    * арменоидален
    * лапаноиден
    * протоевропеиден

Комбинацията между тях дават: динарски, северозападен, сублапаноиден, алпийски, субнордичен, литорален расов тип

Класификация на Боев:

    * протомедитерански
    * медитерански
    * северен - грациализиран ирански, корде
    * алпийски
    * динарски - динароиден, динаромедитерански, медитерано-динарски, динаро-нордик

Hatshepsut

Разпространение на алпийската и средиземноморската раси в Европа:
Hatshepsut

Европейците са бели само от 8 хиляди години


Бялата кожа, както и способността за преработват кравето мляко, са се появили сравнително наскоро у европейците, са открили американски антрополози. Само преди осем хиляди години, повечето хора в Европа са били тъмнокожи, съобщава Science News цитирайки доклад, представен на 84-ата конференция на Асоциацията по физикална антропология в САЩ.

Учените изследвали гените, преживели естествен подбор през последните осем хиляди години. Чрез сравняване на гените на древните и съвременните европейци (участници в проекта "1000 генома"), Иън Матиъсън (Iain Mathieson) от Харвард идентифициран пет гена, свързани с цвета на кожата и храната.

Учените са открили три гена, които определят светлия цвят на кожата и разкрили една доста сложна история на неговата поява. Първите анатомично съвременни хора, дошли от Африка преди 40 000 години, са имали по-тъмна кожа, по-полезна в топлите географски ширини. Но преди 8500 години, ловците-събирачи, които са живели на територията на съвременна Испания, Люксембург и Унгария, са били все още тъмнокожи. Гените SLC24A5 и SLC45A2, определящи депигментацията на кожата, у тях не са били намерени.

Но в Северна Европа, където слънчевата светлина е много малко, още преди 7700 години, европейците вече имат не само SLC24A5 и SLC45A2, но трети ген (HERC2 / OCA2), който е свързан със сините очи, вероятно с бялата кожа и русата коса. Това се доказва от седемте ловци-събирачи, чиито кости са намерени в южната част на Швеция (Мотала).

Окончателно светлата кожа в Европа е донесена от неолитните земеделци от Близкия изток, които смесвайки се с местните жители, разпространяват гена SLC24A5 по Централна и Южна Европа.

Антрополозите са докладвали, че европейските ловци-събирачи преди осем хиляди години не са можели да усвояват кравето мляко. От тази способност са били лишени и пристигналите в Европа през неолита земеделци от Близкия изток преди 7800 години и скотовъдците, дошли от източните степи преди 4800 години. Генът на толерантност към лактозата LCT се разпространил в Европа само преди 4300 години, през бронзовата епоха.

Антрополозите не са обяснили защо тези гени са определени от естествения подбор като по-добри от други. "Най-вероятно причината е необходимостта от максимално производство на витамин D", казва палеонтолог Нина Яблонски (Nina Jablonski) от Университета на Пенсилвания.

Жителите на северните ширини получават твърде малко ултравиолетова слънчева светлина. Този проблем е намерил две генетични решения: бяла кожа, която позволява по-ефективно усвояване на ултравиолетова светлина и толерантност към лактозата, което подпомага доставката на витамин D от млякото.

В началото на март 2015 г. авторите на доклада, публикуват в списание Nature данни от анализа на ДНК на 83-древни европейци. Населението на тази част на света, според тях, е образувана от сливането на три групи земеделски производители и ловци-събирачи, които са пристигнали там по различно време.


Разпространение на гените на бялата кожа

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Evropejtcite-sa-beli-samo-ot-8-hiliadi-godini_7596.html