• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 November 2021, 22:54:28

Login with username, password and session length

Top Posters

Theme Selector

Members
  • Total Members: 158
  • Latest: emo2475
Stats
  • Total Posts: 24,787
  • Total Topics: 1,390
  • Online Today: 233
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 144
Total: 144

avatar_Hatshepsut

Дружба "Родина"

Started by Hatshepsut, 11 August 2018, 13:43:17

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

11 August 2018, 13:43:17 Last Edit: 20 June 2020, 20:50:21 by Hatshepsut
Дружба "Родина"

Дружба "Родина", пълно име Българомохамеданска културно-просветна и благотворителна Дружба "Родина",  е възрожденско движение през 1937 - 1947 г. на българите мюсюлмани в Родопа планина за културно издигане и приобщаване към българската нация.
През 1930-те години в Родопския край живеят коло 100 хиляди българи мюсюлмани, изолирани в своя социално-икономическа общност, сравнително изостанали в икономическо, просветно и културно отношение.
Първата дружба "Родина" е създадена в Смолян на 3 май 1937 г. по инициатива на Ариф Бейски - син на местния първенец Юсеин Бейски. Нейни членове стават 20 българи мюсюлмани и двама християни - Петър А. Маринов и учителят Г. Петров. Деен съратник на движението през целия период на съществуването му е родопският общественик Христо Караманджуков. Характерът на организацията е културно-просветен и благотворителен, целта и в приетия устав е: "Да работим за взаимното опознаване, сближение и подпомагане между българите мюсюлмани и българите християни в Родопската област; да събужда и развива народностното чувство у българите от мюсюлманско вероизповедание; да съдейства за стопанското и икономическото издигане на Родопския край". Членове на "Родина" са хора с различни професии и социално положение - селяни, занаятчии, учители, мюсюлмански духовници, търговци и земепритежатели. Политическите пристрастия на родинци са различни и не влияят на дейността им в дружбите; мюсюлманската им вяра е неприкосновена. Основателите работят със знанието, че движението им е продължение на българския възрожденски процес отпреди 1878 г.
Организацията бързо се разраства. За 2-3 години дружби "Родина" се създават в около 40 села в Смолянско, в Златоград, Мадан, Рудозем, Ардинско, Неврокопско и Пещерско. Първите прояви на дружбите са културни и благотворителни - българомохамедански вечернки, театрални представления, ограмотителни курсове, курсове по готварство, взаимни гостувания между дружбите, екскурзии до Пловдив и София, подпомагане на заболели членове и на даровити деца. Специално внимание се обръща за премахването на външните белези на турската принадлежност в облеклото - фесовете за мъжете и фереджетата и мехтените при жените българки мюсюлманки, и заменянето им с шапки и забрадки. Немалък брой младежи българи мюсюлмани са насърчени да продължат обучението си в български прогимназии, гимназии и висши училища. Въпреки съпротивата на някои местни имами, постепенно в мюсюлманските училища са въведени българският език и писменост. От 1939 г. по идея на родинци, клетвата на войниците българи мюсюлмани се произнася на български език. Постижението на "Родина" е отелянето на Смолянското мюфтийство в автономно управление и издаването на сборник "Родина" (кн. 1-4, 1939-1944) с уредник и редактор Петър Ан. Маринов и материали, изцяло посветени на "движение Родина". Българские държавни институции по различни направления започват да подпомагат материално и морално движението.
След влизането на България във Втората световна войнa (1941) и установяването на българско управление в Македония и Беломорието членове на "Родина" стават инициатори за смяна на имената на българите мюсюлмани от турско-арабски на български. Акцията е за доброволна смяна на името като символ на съзнателно приобщаване към българската нация. През юли 1942 г. в Народното събрание е гласуван Закон за изменение и допълнение Закона за лицата. За трите военни години (1942 - 1944), при пълно включване на гражданските и релегиозни институции на българската държава, около 90 хиляди българомохамедани от Родопите подават заявление за смяна на имената си. Смяната на името обаче става при зачитане на мюсюлманската вяра на хората. След 9 септември 1944 г. завоеванията на движението в културен и просветителски план са унищожени. Първоначално новата власт не се интересува от 'Родина", но постепенно негативното отношение се проявява: дружбите са обявени за "фашистки", защото били в услуга на "фашистката власт"; възстановено е носенето на фесовете, чалмите и фереджетата, архивът на Дружба "Родина" е иззет, а активните членове са подложени на тормоз и гонения, някои са изпратени в лагери. От 1945 г. започва и постепенният процес на връщане на турско-арабските имена на българите мюсюлмани. Официалното решение за закриване на дружбите "Родина" е взето на Конференцията по българо-мохамеданския въпрос, свикана от Дирекцията по вероизповеданията на 16 и 17 август 1947 г. в София.
Движението Дружба "Родина" в Родопите от 1937 до 1947 г. е патриотично възрожденско движение, което възниква по инициатива на самите българомохамедани от този край и цели приобщаването им към българската народностна общност, икономическото и културното им издигане. Грубата намеса на българската държава в неговата дейност след 9 септември 1944 г. унищожава просветните и културни постижения на движението.

HatshepsutНе може да бъде "престъпно дело" борбата на един народ да възстановява своите права, отнети чрез насилствена асимилация на част от него. Българското Възраждане започва преди няколко века и продължава до наши дни. Ще продължава дотогава, докато народът ни напълно отхвърли от себе си, от духовния си свят всички остатъци от времето на робството.

Престъпно дело е в една независима и суверенна държава нейните граждани да бъдат лишавани от възможността и правото да изявяват открито и свободно своята национална принадлежност, да отстояват националното си самосъзнание като българи.

https://m.helikon.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

Манчо Джуркин, учител в Рибново: Радикалният ислям навлиза бавно

Българите мохамедани сме част от българската нация. И имаме една родина, едно отечество и то е България.
Източник: вестник "Труд"
Снимка: вестник "Струма"

- Кое наложи да възстановите Дружба "Родина", г-н Джуркин?

- Дружба "Родина" съществува 10 г. - от 1937 до 1947 г., когато е забранена от БКП. След 10.11.1989 г. се отиде от едната крайност в другата - свободата отприщи и религиозните чувства на хората. Това ги доведе до нечистоплътни мисли - да посегнат и да използват религията за всякакви цели, заигра се за пореден път и с националните чувства на българомохамеданството, т. нар. помашко население. Хората от Родопите започнахме да търсим как да отвърнем на удара.

- Разграничавате ли народността от религията?

- Това е правела старата Дружба "Родина". За нас е ясно, че населението в Родопите има чист български характер. Религиозните чувства стоят на заден план.- В община Гърмен подкрепят ли ви в тази родолюбива кауза?

- Не виждам някой да ни помага, защото това родолюбиво дело трябва първо да влезе в семейството, в класните стаи. Не ни помагат, но косвено ни пречат.

- Как и кой ви пречи?

- Това са процесите, които навлизат сега - актуалната тема за Родопите е радикалният ислям.

- Има ли го и в каква форма?

- Това са процеси, които не са на повърхността и не могат да се видят. Те са дълбоки и резултатите идват след години. Не е като с хеликоптера да литнеш и да заснемеш вилите на новобогаташи.

- Казвате, че тези процеси текат, а ние не разбираме добре?

- Да, и на тези процеси не бива да се гледа с лека ръка и да се казва: "Няма го". Рибново е нарицателно за нашия район. Разбира се, че правото на религия е свободно. Но в Родопите се напълни с джамии. Не може на 10 души да правиш джамия. Или облеклото... Там при нас са престилката, шамията, шалварите. Но сега навлизат някакви арабски облекла, които никога не са се носили в Родопите.

- Какви са тези облекла?

- Това са т. нар. джомани - покривка за главата, дългите до долу рокли - неща характерни за арабския свят. Има ги в Рибново и района.

- Ходжите не виждат ли това?

- В нашия край винаги ислямът е бил традиционен. Помня старите ходжи, бяха като духовни бащи. Имаха търпимост, обещаваха. Докато сега всичко се налага в груб вид, няма дебати. Много момчета завършиха в Саудитска Арабия, което е въпрос на доста пари.

- От Рибново много ли са завършили там?

- Някои завършиха, други не. Но сред фондациите от арабския свят имаше и такива с нечисти цели.

- Населението в Рибново как ги приема?

- В Рибново винаги са се доверявали на духовните водачи. Не са видели големия свят и приемат всичко наготово, защото са смирени хора. В Рибново населението е 100% българомохамеданско.

- Там имахте проблеми с кмета Башев. Продължават ли сега?

- С Башев сме съученици, заедно работехме в училище. Разликата ни с него е по националния въпрос. През 90-те г. той тръгна да използва религията за користни цели. Като директор публично бе заявил, че ислямът трябва да влезе във всяка къща. Човек с две лица - в училището казваше "тук е българско", а в джамията - че в училище трябва да се учи турски и религията да влезе.

- Наскоро в Сърница намериха ислямистки книги, разпространяват ли ги и при вас?

- Има такава литература. Понякога хората участват и неволно в този процес. С чистото намерение да проповядват своята религия. Джамиите станаха разградени дворове. Духовенството, не само мюсюлманското, гони крайни цели, които не се виждат на повърхността. Вижте какво стана в Иран, Ирак. Често тези духовни водачи злоупотребяват с вярата на хората. Не се знае кой и как може да събуди искрата.

Затова сме от "Родина" - да пазим тази искра да не пламне.

- Какви хора сте родинци, не ви ли заплашват?

- Родинци сме много будни хора. В движението ни са учители, лекари, сестри, кметове - много трудно някой би тръгнал да ни заплашва. Срещу родинци се води друга война - не ни дават да сме отпред... А ние искаме да се разбере - българите мохамедани сме част от българската нация. И имаме една родина, едно отечество и то е България.

18.12.2010

Hatshepsut

Ръководителите на ,,Дружба Родина" стават посмъртно почетни граждани на Смолян

На заседанието си днес Общинския съвет в Смолян гласува единодушно предложението на кмета на община Смолян Дора Янкова ръководителите на културно-просветната организация ,,Родина" Камен Боляров, Петър Маринов и Светослав Духовников да бъдат обявени посмъртно за почетни граждани на Смолян.

Идеята за това е на възстановеното на 1 ноември 2009 г. Сдружение ,,Дружба Родина" като продължител на някогашната културно-просветна организация, чиято основна задача е да работи за реабилитирането на родинци като пример за днешните и бъдещите поколения.

Удостояването посмъртно на Камен Боляров, Петър Маринов и Светослав Духовников със званието ,,Почетен гражданин на Смолян" ще бъде вписано в Почетната книга на общината.

От миналата година паметна плоча отдава чест и напомня на поколенията за дейността на Дружба ,,Родина". Паметният знак беше открит от кмета на Смолян Дора Янкова на фасадата на читалище ,,Христо Ботев". На тържеството дойдоха много граждани, почетоха го Константийския епископ Антоний , д-р Георги Митринов от БАН, Димитър Димитров от фондация ,,"Тангра ТанНакРа", Александър Маринов – син на един от основателите на дружбата – Петър Маринов,  и др. След като беше открита плочата, беше представен и сборника ,,Заблуди и фалшификации за произхода на българите мохамедани" на доц. Христо Гиневски.

Почетното гражданство и паметната плоча са поредните прояви, с които се реабилитира дейността на Дружба ,,Родина". През април 2009 г. в читалище ,,Христо Ботев" беше представен над 500 страници сборник ,,Дружба Родина – спомени за бъдещето" . С него напълно се отрича фашистката роля на знаковото за Родопите дружество, действало през 1937 – 1947 г. Внушителното издание на фондация ,,Тангра ТанНакРа" представя цялата история на дружеството от създаването до ликвидацията й след идването на 9 септември 1944 г. В книгата – издание на ,,Тангра ТанНакРа" и на Институтите по история, балканистика и социология към БАН и Историческия факултет на Софийския университет, са включени научни трудове, документи от различни краища на Родопите и много снимки. Публикувани са за първи път и спомени на секретаря на организацията Петър Маринов и един от членовете й – Светослав Духовников. Основен съставител на сборника е синът на единствения християнин, секретаря на дружба ,,Родина" – Александър Маринов. Книгата беше представена в същата зала в читалище ,,Христо Ботев" в Смолян, където се учредява Дружба ,,Родина". ,,За това дружество, за което има наслоени противоречиви мнения десетилетия наред, вече може да се говори по-спокойно", каза тогава Зоя Начева от Държавния архив в Смолян. Нейно изследване показало, че фашистката роля била лепната на дружеството заради провокативни елементи, срещу които родинци се противопоставят категорично. Дружбата е създадена от 22 младежи през 1937 г., като целта й била да върне националното самоопределение на българите мохамедани, чрез знания и култура. Благодарение на работата им, в Родопите свалят масово фереджетата и фесовете и сменят турско-арабските си имена с български. Родинци превели и молитвите в джамиите на български. До 1944 г. в Смолян си сменят имената почти на 100 %, посочи Начева.

В Родопите се създали над 40 техни дружества, но отношението към тях не било еднозначно. Местните ги наричали ,,културата" и до 1942 г. част от населението се противопоставяло на идеите им, докато не били подкрепени и от държавата. Дружеството обаче поддържало кореспонденция с държавата само за организирането на вечеринки и сказки, а не за фашистка пропаганда, сочели документите. Че ,,Родина" не е имала фашистки характер, а чисто патриотични възрожденски идеи се подкрепя вече от редица видни историци, посочва Начева. Организацията била ликвидирана, а председателя й Камен Боляров – убит в затвора, през 1951 г. За разлика от местните комунисти, пловдивска група изработва отрицателно отношение на БКП към организацията. Всички са обявени за фашисти, а в Родопите масово започва връщане на турско-арабските имена и фереджетата, посочва кор. на БАН проф. д-р Стоян Михайлов – бивш секретар на ЦК на БКП. ,,До 70-те години не се чуваше за тази организация, а след това, това което чух беше крайно отрицателно. След като ги отричат, в джамиите се връщат молитвите на арабски, като са се чели и молитви за Падишаха и армията му, който вече 20 години не е бил на власт. След това проучвах дълго делото им, това е в истинския смисъл на думата възрожденско движение. Репресията срещу родинци е абсурд. Това не е просто грешка, това е крупно престъпление по отношение на нацията и държавата", казва Михайлов.

Смолян прес 28.04.2011

http://smolyanpress.net/?p=9352

Hatshepsut

Дружба "Родина" отново буди

"Родина" се нарича културно-просветната организация на българите-мохамедани, основана в далечната 1937 година в Смолян. Целите й са да работи за сближаване на българите-мохамедани и българите-християни. След 1947 година организацията престава да съществува, а нейните учредители са обявени за фашисти. Преди една година, точно в Деня на будителите,  Дружба "Родина" е възстановена, а нейните нови последователи днес припомнят за родолюбивите й цели.

Основателят на организацията Камен Боляров е българо-мохамеданин. Той кръщава дъщеря си Венета, а негови съмишленици българо-мохамедани приемат български имена и тръгват по селата в Родопите. Започват битка за сваляне на фесове и фереджета. Наричат ги закъснелите възрожденци. В периода 1941-1944 година 80 хиляди българо-мохамедани приемат български имена, но остават мюсюлмани по вероизповедание.

Петко Колев - секретар на Дружба "Родина": "Тези мъже - една шепа, са осъзнават като българи. Пишат един призив: "Братя и сестри българи-християни, не ни наричайте помаци-ахряни. Това ни обижда. Наричайте ни българи-мохамедани - искаме да сме с вас."

В историята и политиката се губят заблудите за произхода на българите-мохамедани. До днес никой не разбра защо преди 70 години нашите мюсюлмани се отказват от фесове и фереджета. И в учебниците не го пише.

Това сега прави Дружба "Родина". "Родина", защото наследената омраза от дните на Османската империя трябва да бъде преодоляна, каза акад. Георги Марков, както и раната на Възродителния процес.

Акад. Георги Марков: "Недопустимо е в Република България насила да се турчеят хора и така да ги записват по селата. Тези 21 години вече много дойде на нашите изпатили сънародници, защото те са много изпатили и християнската общност трябва да им помогне."

Валя Балканска: "Забулиха се млади момичета с тия сумички, с които ги подлъгват. Ние трябва да им казваме, че е до едно време, то ще отмине - както водата изтича и те пак ще останат на българската чиста плодородна земя."

Целта на организацията е хората от смесените райони да се чувстват българи, независимо от религията си.

Автор: Весела Петрова

Hatshepsut

Дружба ,,Родина" се обяви срещу използването на обидното прозвище ,,помаци"

София. Културно-просветната организация на българите мохамедани Дружба ,,Родина" се обяви срещу използването на обидното прозвище ,,помаци", предаде репортер на Агенция "Фокус". Дружба Родина" е изпратила няколко писма до различни институции в страната, за да се разясни – обидно ли е прозвището помаци. Организацията е подготвила писмо, което ще бъде изпратено до народния представител Йордан Бакалов, председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите в Народното събрание, и до Васил Райнов, председател на Института по български език към Българската академия на науките. В писмото се казва – в свободна България, не желаем да наричат нас и синовете ни помаци и помакини. Дружба ,,Родина" изпраща писмо с подписка и до посланика на САЩ в Република България Джеймс Уорлик, във връзка с употребяването на понятието ,,помак" в доклади на бившия американски посланик Джон Байърли, разкрити от ,,Уикилийкс". ,,Считаме, че проблемът не е само въпрос на етика ", но има и дълбоки политически измерения" – пише в писмото до посланика.На въпрос - дали американският посланик използва думата ,,помак" от невежество или това е направено с някаква цел, акад. Георги Марков, съпредседател на Дружба ,,Родина" отговори: ,,Не бива да подценяваме американските дипломати. Те имат една много добра школа. Много добре знаят какво казват, мерят всяка дума. И, според мен, това не е случайно. Не е случайно те да казват помаци. И не е случайно, че те разграничават тези наши сънародници от мнозинството. И това е, според мен, опасното. Съвсем прясна е войната в Босна през `90-те години. В началото Тито, като верен ученик на Сталин, направи две нации – македонска нация и мюсюлманска нация. За македонската нация ни е сме потърпевши. Но той направи мюсюлманска нация и стана така, че сърби християни се клаха със сърби мохамедани. Ние не искаме да допуснем втора Босна. Прекалено горчива е поуката. Затова, който разграничава нашите сънародници и ги противопоставя, той не мисли добро за България и ние ще се противопоставим".
За две години Дружба ,,Родина" извърши преди всичко просветителска дейност; реабилитирахме ръководителите на старата Дружба ,,Родина", които бяха обявени за почетни граждани на Смолян и на Пловдив. На срещи в различни градове и села разяснявахме нашата мисия, която е народополезна за националните интереси. ,,Трябва да бъдем заедно и българи християни и българи мохамедани и да не допускаме да ни разделят", заяви академик Георги Марков, съпредседател на културно-просветната организация на българите мохамедани Дружба ,,Родина".
Историята на старата организация бе представена от Петко Колев, секретар на ,,Дружба Родина".

Ала ЖЕЛЕЗКОВА 21.11.2011

Hatshepsut

ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 83 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РОДОПСКИТЕ БЪЛГАРИ - ДРУЖБА "РОДИНА"!

На 3-ти май 1937г. група млади хора, събрани в Народно читалище ,,Христо Ботев – 1871" в град Смолян, основават Българомохамеданската културно-просветна и благотворителна организация Дружба "Родина"!

Това тяхно дело все още не е подобаващо оценено, но по значение се нарежда до най-величавите събития в новата история на България!

Първи дейци стават 20 българи мохамедани и двама християни.

Ръководителят на ,,Родина" е Камен Боляров. Роден с името Ариф Бейски, той е мюсюлмански духовник и един от основните радетели за събуждането и осъзнаването на българите мюсюлмани. За него може да се каже много, но нищо не описва неговата доблест и любов към България от собствените му думи:

"Драги братя българи мохамедани, знайте своя род и език! Изповядвайте високо своята българска народност! Отблъсквайте смело и енергично всеки зложелател на вашето спокойствие, който за лични интереси или чужди внушения иска на ваш гръб да гради своето бъдеще и става предател на Родината.
Прочее апелирам към всички свои съверци, българи мохамедани, да се проникнат от това съзнание и прегърнат тоя светъл идеал. Да чувстват своята Родина, да се гордеят със своя български род, да се гордеят със славните подвизи на своите велики царе: Крума, Симеона, Асена и Калояна...".

Организацията бе възстановена на 1 ноември 2009 година и делото на Родинци, да бъдат стожери на българщината във великата и свещена Родопа планина продължава!

Не се гаси туй, що не гасне!(информация от фейсбук)

Hatshepsut

Забравеният българо-мохамеданин,
борец и мъченик за българщината - Мустафа Шарков,,Почнах да мечтая, че и ние, българите мохамедани, трябва да се пробудим към нов живот и младите поколения да почнат да се учат успоредно с българите християни".
На 18 юни 1912 г. в с. Корова /днес Драгиново/, Велинградско, е роден българо-мохамеданинът духовник Мустафа Шарков - народния будител, когото партията прати в Белене.Той възприема себе си като истински българин и възпитава хората, на които е духовен водач в това, че обичта към Родината е най-висше благо.
Затрогващи са думите му към войниците българи, изповядващи ислям, които полагат клетва:
,, ...вие давате обещание за напред, не само във войската, но и през целия си живот, да служите вярно и предано на род и родина. В религиозно отношение вие принадлежите към мохамеданството, което с нищо не бива да ви пречи да изпълните вашия войнишки дълг, защото по произход и народност ние сме всички българи. Макар и мохамедани, ние с нищо не бива да се отличаваме в службата от нашите събратя, българите християни... Обичайте България като очите си и бъдете всякога готови да дадете живота си за нея, когато дългът ви позове !"
През 1937 се създава организацията на българи-мохамедани Дружба ,,Родина" и Мустафа Шарков заедно със своите съмишленици основава неин клон в Чепинско.
Това става на 1 април 1940 г. Дружба "Родина" е самобитна и родолюбива културно-просветна организация, бореща се за духовното израстване и единение на всички българи - християни и мохамедани. Избран за неин председател, той променя името си на Маню. За родинци и за тяхното благородно и патриотично дело говори и фактът, че нашият химн "Мила Родино" първо е бил химн на Дружба "Родина".
Първото, което направили след основаването на организацията било да отидат в София пред Министреството на образованието, за да искат тук да бъде създадена гимназия, защото мислили за материалното и културно издигане на хората. Припомни легендарното представление на пиесата "Годеж" в читалището в Лъджене, защото от този момент нататък християни и мохамедани си поради ръка и заживели нормален живот.
Маню Шарков продължава своята будителска дейност и след края на Втората световна война. Когато научава, че чужди емисари искат да откъснат Родопите от България, той отделя пари от скромния си бюджет, с които превежда посланието си до делегатите на Парижкия конгрес. Категоричната му позиция е, че живеещите в Родопите са българи и това, че част от тях са мюсюламни, не променя тяхната национална принадлежност.
Родолюбивата дейност на организацията след 9 септември 1944 г. остава недооценена, членовете й са обявени за врагове на народа и подложени на репресии. Мустафа Шарков смятал, че дружба "Родина" ще завоюва много по-големи успехи след смяната на властта, но действителността се оказала съвсем различна.
След политическите промени, новата власт започва да се отнася критично към Дружба ,,Родина". Будителската организация е обявена за фашистка и срещу нея започват гонения. Българите мюсюлмани, които са сменили имената си с български, са принудени да си върнат турско-арабските. А много от водачите на "Родина" са репресирани и дори избити. Новата власт отправя заплахи и настоява М. Шарков да спре да говори, че помаците са българи. За известно време е директор на Мюсюлманското училище в Райково, но напуска, несъгласен с промяната на програмата му. Шарков е възмутен, че религиозните му събратя не пращат децата си да учат в българските народни училища, а в помашки, където трябва да се учи турски език. По тази причина, като околийски мюфтия, Шарков свиква съвещание, на което присъстват около 12 души. Някои от присъстващите го подкрепят, но управляващите са силно недоволни от позицията му.
Ето част от спомените на Мустафа Шарков-за ролята на комунистите в политиката спрямо българите-мюсюлмани и Родопите:
"Турцизираните елементи обаче, които бяха и религиозни фанатици от по-рано, и не бяха доволни от дейността на дружба "Родина", почнали бяха да правят постъпки да се "обърне работата".
Затова бяха добили кураж от партизанския командир в Чепинския край Манол Велев, който беше ходил из селата и говорил пред събрания, че "всичко, каквото е било досега, отсега обратно ще се прави". За да привлича вниманието на Българите мохамедани, си слагал и фес на главата, а фесовете тогава бяха изхвърляни. Манол Велев бе главното ръководно лице тогава в Чепинско. Каквото кажеше той, трябваше да се изпълнява. Ползваше се с най-голямо уважение сред хората и до него се допитваха за всичко и всички - и мохамедани, и християни.
Слушах го и аз да произнася реч пред народа в с. Корова (Драгиново - б. р.), като казваше: "Вие, помаците, сега имате пълна свобода. Може да правите и се управлявате, както искате. Вие сте много в Родопите, та може да си образувате и своя държавица, една помашка република. Така да си живеете отделно в свое управление. Ние ще ви помагаме и ви гарантираме свободата. Каквото е в Съветския съюз, така и тука ще стане".
А на това събрание се бяха събрали 4-5 хиляди души, дошли от другите села. Това изявление на партизанския командир беше посрещнато с радост от фанатиците и туркофилите."
В навечерието на избори в Драгиново дошъл да агитира партизанският командир Манол Велев и започнал да обещава щедро. А когато В. Атипов казал, че Мустафа Шарков иска да ги направи българи, Манол Велев извадил фес и го сложил на главата си. След това М. Шарков е извикан в МВР, изведен от там с белезници и откаран в неизвестна посока. 3 месеца Асен Шарков търсил брат си и в крайна сметка научил от окръжния прокурор в Пловдив, че го държат в карцер в Държавна сигурност. Вместо да го освободи, комунистическата власт го изпратила без съд и присъда 3 години в лагера в Белене. Изпратили в Белене и сина на М. Шарков, който по онова време бил войник. Баща и син не знаели, че са заедно в лагера, докато един ден случайността не ги срещнала.
Преодолявайки преживения ужас от лагера, заедно с втората си съпруга, намират препитание в Пловдив, където работи като строителен работник. Получава отново предложение за районен мюфтия, но той деликатно и тактично го отхвърля .
Физически разбит, но духовно несъкрушен, в края на живота си той заявява гордо: "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход". ,,Страдах от неразбранщината и от мохамедани, и от християни, и от атеисти..."
Борецът и мъченикът за българщината умира през 1983 г.
Днес на негово име е наименуван площад във Велинград.

https://www.istoricheskidnevnik.eu/

Hatshepsut


Родина - организация на българите мюсюлмани

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите следните книги:

Дружба ,,РОДИНА" – Минало и съвременност. Материали от научна конференция - гр.София, 24 април 2012г.

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=4469

Дейци на Дружба ,,РОДИНА" – Почетни граждани

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=4467

Дружба ,,РОДИНА" – Кратки исторически сведения

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=4468