• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 October 2021, 16:02:25

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
14231 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
1021 Posts

Лина
793 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,111
  • Total Topics: 1,370
  • Online Today: 53
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 21
Total: 22

avatar_Hatshepsut

Цар Самуил

Started by Hatshepsut, 05 August 2018, 07:26:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Цар Самуил – непримиримият воин на трона на България


Житейският път на славния български цар Самуил е изпълнен с победи и поражения на бойното поле. Самуил е изключително надарен пълководец. Ако направим справка за живота му в историческите извори, ще намерим само непрестанни битки. Повечето от тях победни. Семейната история на Самуиловия род е разтърсващa със своя драматизъм – брат посича брат си, предателства, лицемерие, жестокост и вероломство дебнат отвсякъде. Върху рода на Комитопулите, от който произхожда Самуил, сякаш тегне някакво проклятие.

По Самуилово време (976 – 1014 г.) византийци и българи са вплетени в безмилостна битка на живот и смърт. Над цялото българско царство се сипят желязо, кръв и сълзи. Навред трупове и разруха... Крепостите на Балканите преминават от ръка в ръка – ту при византийците, ту при българите. В един момент България отново е на три морета. Самуиловите войски са неудържими. Държавата по размери се доближава до границите си от времето на Симеон Велики. Напълно вярно е, че след Златния век на Симеон Велики идва Железният век – при могъщия военачалник Самуил. През Железния век на Самуил мечовете, копията и стрелите заместват като приоритет книгите от Симеоновия златен век. Историците определят близо 40-годишното управление на Самуил за истински подвиг, заслужаващ възхищение.


цар Самуил и войската му побеждава при битката край Солун

Малко след края на управлението на този владетел България пада под чуждо владичество. България погива, но славно, изгубвайки своя войнствен цар, ,,който никога не знаел покой". Неустрашимият цар Самуил преживял десетки битки, не издържа пред гледката на ослепените си войници, получава сърдечен удар и скоро издъхва. България се прощава с ,,отличния войн Самуил, който без страх обхождал всички западни области на ромейската държава", ,,непобедимия по сила и ненадминат по храброст Самуил". Дори през XIII в. споменът за големия съперник на Византия не изчезва. Византиецът Йоан Ставракий припомня, че ,,в предишно време владеел над българите онзи прочут Самуил, който и до днес е в устата на българите".

Кое прави Самуил толкова обичан от нас българите? Казахме, че по негово време страната преживява редица нещастия. Цари разруха, от която народът няма как да бъде доволен. От къде идва силната мотивация на българите да следват владетеля си навсякъде и да споделят нещастията?

В българската история цар Самуил изиграва ролята на могъщ обединител. При неговото царуване България се отърсва от налегналото я в последните години безсилие. Самуил се наема с нелеката задача да събере българите отново в една държава. След като царете преди него са загубили Източна България и отвъддунавските територии, Самуил повежда отново българите напред. Целта е България да стане същата, каквато я била при Симеон Велики. Самуил е четвъртият, най-малък син на Рипсимия и комит Никола. Баща му държи титлата комит, която по онова време означава, че е първенец в голяма териториална област от Първото българско царство. Майка му се казва Рипсимия, а големите му братя са Давид, Мойсей и Арон. Според византийски източници четиримата сина на комит Никола, наричани Комитопули, ,,замисляли въстание и внасяли смут в българската държава".

Срещу кого е насочено въстанието на Комитопулите? На 5-ти април 971 г. ромейските войски превземат с щурм българската столица Преслав. Законният български владетел Борис II е отведен, заедно със семейството си, в плен във византийската столица. Император Йоан Цимисхи осъществява заветната византийска мечта за триумф над българите. Царското достойнство на Борис II е снето и той е зачислен с чин магистър към ромейската аристокрация. И точно в това смутно време на безкняжие, братята Комитопули въстават срещу византийските окупатори. Движението им добива масов характер след смъртта на византийския император Йоан Цимисхий (януари 976 г.). Българите скоро определят за свои владетели именно братята.

Общата власт, споделяна между четиримата, не е орисана да бъде трайна. Най-големият брат Давид е убит от скитници-власи, за които се предполага, че са наемни убийци. Вторият брат Моисей губи живота си по време на обсадата на Серес. Остават само Арон и Самуил, които за известно време действат съвместно. Византийските интриги скоро успяват да внесат неразбирателство между двамата. Арон влиза в секретни контакти с византийския император Василий II. Брат му основателно го подозира в предателство на българската кауза. В крайна сметка Самуил предприема едно крайно жестоко действие: нарежда убийството на брат си и целия му род на 14-ти юни 976 г. След това слага ръка на цялата власт в България. На следващата година обаче законният владетел Борис II и брат му Роман бягат от византийския плен. При нещастен случай на българската граница Борис II е убит, но брат му се измъква невредим и е отведен при Самуил. Тук Самуил постъпва достойно. Цар Роман е признат от него за цар и двамата действат съвместно срещу византийците.

Но докато Роман се занимава повече с църковни въпроси, Самуил неуморно воюва. От 977 г. насетне датират редица походи на войските на Самуил към Мизия, Тракия, Македония и вътрешността на Гърция. През 981 г. е превзета силната крепост Лариса в Тесалия. Успехите на Самуил всяват смут и страх в душите на ромеите. ,,Императорът достигнал до голяма безизходица и не бил в състояние да се бори с враговете си."

През 986 г. е най-голямата Самуилова победа. Войнственият, точно колкото Самуил, византийски император Василий II е решен на всичко, за да се разправи веднъж завинаги с вироглавия българин. Предприема атака срещу силната Софийска крепост, намираща се по това време в български ръце. Двадесет дена трае обсадата, като през това време византийската армия ,,се отдала на леност и безделие поради неспособността на военачалниците си". Българите преминават в контранастъпление. Самуил и войските му отрязват обратния път на нашествениците. Следва паническо византийско бягство. При Траянови врата българите тотално разбиват противниците си, а самият Василий II ,,едва преминал теснината и се спасил". Заграбени са палатката на императора, съкровището му и целия обоз. Поражението на византийците е съкрушително. Оттогава те наричат местността на погрома си – ,,Българска клисура". Мястото, където България ,,грабна венеца на Рим".

До края на X в. продължават победните български походи начело с цар Самуил. Междувременно Василий II сполучва отново да плени цар Роман, в една победна битка през 991 г. И оттогава Самуил остава ,,пълновластен господар на българите". След 996 г. походите на Самуил целят овладяване на нови територии в сърцето на същинска Гърция, чак до Коринтския проход. Василий II разбира, че упоритият му съперник цели унищожаване на Византия. Нещата се променят след неуспешното сражение при река Спрехей, когато ромеите, водени от Никифор Уран, съумяват да изненадат спящите българи. Кръвопролитието е жестоко. А Самуил и синът му Гаврил Радомир се спасяват, като ,,се смесили с умрелите и лежали като мъртви".

От 1000-ната година насетне се редят българските поражения. През 1001 г. военачалникът Никифор Ксифия нахлува в Мизия, овладявайки Плиска и Преслав. На следващата година Василий II разорява Южна България. Превзети са множество крепости в Тракия и Македония. През 1014 г. настъпва и тъжният край на най-войнствения български цар. Решен на всичко, Самуил ,,отново събрал войска, повикал чужди наемници и се впуснал в боеве и сражения, пълен с гняв и заслепение". Войските на Самуил и Василий II се сблъскват при село Ключ, Благоевградско в лятото на 1014 г. Подкрепата на стратега на Пловдив Никифор Ксифия се оказва решителна за византийската победа. Войниците на Ксифия нападат българите в гръб, като една част избиват, а друга пленяват. Пленниците, около 15 хиляди на брой, са ослепени по заповед на императора, като на всеки 100 е оставен един едноок за водач. Така Василий II се сдобива с прозвището си Българоубиец.

Едва спасил се от бойното поле, Самуил не издържа при вида на ослепените си воини. ,,Присъстващите, като се мъчели да върнат дишането му с вода и благовония, успели малко да го свестят. А той, след като дошъл на себе си, поискал да пие студена вода, но като взел и пил, получил сърдечен удар и след два дни умрял." Гробът на цар Самуил е идентифициран в църквата ,,Св. Ахил" на остров в Преспанското езеро. На владетелската дреха са изобразени папагали – гербът на Самуиловата династия. По скелета се установява счупване на лява лакетна кост, което най-вероятно става при битката при Спрехей, когато Самуил получава нараняване именно в тази област.


Смъртта на Самуил

Самуил си отива нещастен от този свят, въпреки че с делата си много допринася за бойната слава на България. Той е сред най-оригиналните наши царе. След много перипетии се издига на трона, без да е пряк потомък на Крумовата династия, благодарение на силата и смелостта си. Самуил няма възможността да установи траен контрол върху териториите, където са традиционните български столици (Плиска и Преслав), затова пък управлява страната ни от своите резиденции в Югозападните български земи. Ръководи държавата с ясното съзнание за тежестта на българската корона и задълженията, които има като български цар. В историята ще остане като голям съперник на Византия, неустрашим воин и горд българин.

https://www.bulgarkamagazine.com/

Hatshepsut

Цар Самуил Български


Hatshepsut

Цар Самуил - държавникът визионер


Смъртта на цар Самуил - миниатюра от българския превод на Манасиевата хроника

Автор: Проф. Пламен Павлов

Самуил следва българската политическа идеология, създадена от неговите предци в Плиска и Велики Преслав

Цар Самуил и неговите наследници задълбочават ,,югозападната" ориентация в цялостния живот на царството

През 2014 г. инициативен комитет начело с акад. Васил Гюзелев организира отбелязването на навършилото се хилядолетие от смъртта на цар Самуил, а под редакцията на доц. Георги Николов излезе солиден сборник с изследвания на наши и чужди учени. Дори да звучи като клише, за нас датата 6 октомври бележи не смъртта, а безсмъртието на ,,... онзи прочут Самуил, който и досега е в устата на българите..." - думи на византийския писател Йоан Ставракий от XIII в., верни и днес. Затова е редно да отбелязваме 6 октомври всяка година, а не след още едно хилядолетие... Нека припомним личността и делото на владетеля, който е ярко олицетворение на българската воля за независимост. Както знаем, цар Самуил получава инфаркт и умира на 6 октомври 1014 г. в любимата си резиденция - островният град Преспа в Малкото Преспанско езеро, когато вижда тъжните колони с хилядите ослепени свои войници...

 Водещата роля на Самуил при отстояването на българската независимост близо половин век (от 971 до 1014 г.) е отразена от Лъв Дякон, Йоан Геометър, Йоан Скилица и други византийски автори. Името на българския цар е познато в околните страни и още по-далече, за което свидетелстват арменският летописец Степан Таронски, арабинът Яхйя Антиохийски, италиански хронисти, т. нар. Дуклянски презвитер и т. н. Нещо повече, във френския епос ,,Песен за Роланд" (XI в.) българите са наречени ,,народът на Самуил"! Проф. Васил Златарски подчертава, че Самуил успява, ,,... чрез своята упорита борба с Василий II да възпита и развие в своя народ духа на свободата /.../, политическата свобода - най-висшето благо за всеки народ..." За проф. Петър Мутафчиев делото на цар Самуил е ,,... непрекъснат кървав подвиг, в който народът ни впрягаше всичките си сили, за да предотврати подготвяната му робска участ. И може би тя би била избегната, ако Самуил, тоя неуморим воин, който в продължение близо на четиридесет години се явяваше със своите дружини по бойните полета из всички краища на Балканския полуостров, не носеше и едно сърце, изпълнено с твърде много човешки чувства..."

Нека припомним залегналата в политиката на цар Самуил приемственост с политическата мисъл на неговите предшественици от Плиска и Велики Преслав, което важи дори и при въстанията на Петър Делян (1040-1041) и Георги Войтех (1072-1073). Цар Самуил следва българската политическа идеология, включително на идеите на цар Симеон Велики (893-927) за правата на българите върху короната на Империята. Думите на поета Йоан Геометър ,,... Истър (Дунав, българите) грабна венеца (короната) на Рим...", макар и косвено, потвърждават това. Тази идея, дори и да ни изглежда крайна, е в сила и при опита на Пресиан II, синът на цар Иван Владислав (1015-1018), с преврат да овладее византийския престол (1029/1030 г.) - с други думи, да превземе империята ,,отвътре" и освободи българите ,,отгоре"...

Струва си да се запитаме каква е била държавната стратегия на цар Самуил, какви са били неговите виждания като държавник? Дори и най-общият поглед върху събитията ни убеждава, че Самуил е визионер, а не човек, който мисли и действа ,,ден за ден"... Независимо от всички трудности, произтичащи от конфликта с Византия, българският цар търси пътища за утвърждаването на държавата като първостепенна сила на Балканите. Следвайки примера на своите предци от Плиска и Преслав, Самуил действа по двата основни геостратегически ,,вектора" - Константинопол и Солун. За разлика от цар Симеон, при него превес има ,,западното направление", подобно на Пресиан I (836-852) и Борис-Михаил (852-889). Този акцент е логично следствие от надмощието на Византия на източния военен театър след събитията през 968- 971 г. Държавникът визионер обаче отива по-далече от военните аспекти на политиката и в една или друга степен следва насоки, които си струва да отбележим.

Историческите паметници и данните на археологията показват, че демографският, стопански и военен потенциал на Първото българско царство e съсредоточен в най-голяма степен в българския Североизток и в историко-географската област Македония. Това съвпада и с двете държавно-политически ,,ядра", съответно, на Аспаруховите и Куберовите българи. Останалите обширни територии на държавата, особено на север от Дунав, в онези далечни столетия са слабо населени, трудни за стопанска активност и военна защита. Още нещо, българският Североизток е силно стеснен през първата половина на Х в. - както пише император Константин Багренородни, печенезите, макар да са български съюзници, обитават земи едва на ,,половин ден път" от Долни Дунав. След погрома, преживян от североизточните земи по време на руската агресия и последвалата ромейска окупация през 968-971 г., политическият център на царството се премества на запад.

През десетилетията на епичния двубой с Византия българските владетели, на първо място цар Самуил, задълбочават ,,югозападната" ориентация в цялостния живот на царството. Разбира се, те никога не се отказват от старите столици Плиска и Велики Преслав, от земите до делтата на Дунав и отвъд нея. От друга страна обаче, центърът на държавната власт и църквата ,,мигрира" все по на юг и запад - отначало в Средец/София, после в Скопие, най-сетне в Охрид. И това не е случайно - по времето на Самуил плодородните долини на реките Вардар, Струма, Места, Могленица, Осум, Шкумба и т. н., големите езера при Охрид, Преспа, Дойран и Острово, по-топлият климат в тези земи осигуряват относително по-бързото възстановяване на държавните ресурси, въпреки териториалните и човешки загуби. Такова ,,пребазиране", макар и в рамките на собствената територия, не е непознато за българите като древен държавотворен народ. В тази стратегия, която при цар Самуил е все по-отчетлива, влиза българското и славянското население в днешна Албания, в Тесалия, Епир и още по на юг. Същото може да се каже и за създадените в ареала на Западните Балкани политически формации Дукля (дн. Черна гора), Требине (Херцеговина), Рашка (Сърбия) и т. н. За съжаление, византийското завоевание слага край на тези тенденции.

Цар Самуил оставя траен спомен в българската историческа памет. Въстаническите водачи Петър Делян и Константин Бодин се изявяват на първо място като негови потомци. Като такъв, при това две столетия след смъртта на Самуил, в очите на българите изпъква и цар Калоян. Търновския владетел твърди, че Симеон, Петър и Самуил са негови ,,прародители", а самият той е ,,Ромеоубиец" и отмъстител за злодеянията на Василий II.

https://trud.bg/

Hatshepsut

Памет за цар Самуил