• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Amenhotep

Списание ДЪГА!

Започната отъ Amenhotep, 12 Фев 2020, 20:58:45

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

AmenhotepTopic starter"Списание "Дъга" (1979-1992)"

Малцина са онези, които не знаят какво е ,,Дъга", но все пак, ето една съвсем кратка информация:

В края на 1979-та година е излязъл първият брой на българския сборник с комикси ,,Дъга". Комиксите вече са били познати като стил за разказване (предимно от френските издания ,,Пиф") и новото списание бързо набрало популярност с тираж между 130 000 и 200 000.

На страниците му се изявяват мнозина именити български художници, аниматори и карикатуристи – Доньо Донев, Румен Петков, Николай Додов, Венелин Върбанов, Петър Станимиров, Димитър Стоянов, Георги Чавдаров и други.

Последният, 42-ри брой, излиза през 1992-ра година.

През 2004-та бе направен опит да се възроди списанието, но за съжаление излязоха само 8 броя.

Тази колекция бе събрана по инициатива на потребители на ,,Замунда". Съдържа всичките 42 броя на старото издание, както и джобният комикс

https://zamunda.net/details.php?id=153170&hit=1

--------------------------------------------------------------------------

Пожелавам приятно прекарване на всички фенове на най-великото българско списание!

Panzerfaust

Беше страхотно списание за комикси! Аз лично научих много от него! Имаше невероятни исторически, приключенски и научнофантастични поредици.
Когато преди години се опитаха да го възстановят, стисках палци да се възроди, но... всяко нещо с времето си!

Hatshepsut

Комиксите ,,Дъга" се завръщат с антология от девет нови истории


СОФИЯ, 
25.11.2022 11:12
 (БТА)

Комиксите ,,Дъга" се завръщат с девет нови истории от познати вече автори и млади артисти. Разказите в картинки са събрани в антология, която ще бъде представена на Софийския панаир на книгата в Националния дворец на културата, съобщава Андрей Андров, председател на сдружение ,,Комикс манифактура".

Събитието ще се състои на 6 декември в Националния дворец на културата (НДК). В тома са включени комиксът ,,Бонзай" от автора на ,,Бион" – Даниел Атанасов – Сатанасов, две неиздавани у нас истории от сръбската поредица ,,Вековници" на Марко Стоянович и художника Иван Беров, както и ,,Русалии" от Мая Бочева. Останалите творби са ,,Пирамидата" на Андрей Андров и илюстратора Джулиано Димитров, ,,Разни Фантасмагории" на Мартин Черногорски и Маргарита Стефанова, ,,Без титла" на Калоян Томов, ,,Прокълнатият Сапфир" на Емануела Кръстева и Антонио Стефанов" и ,,Лехаш" на Лъчезар Стоянов и Калоян Томов.

,,Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса ,,Няма ли да е яко да видя нов брой на ,,Дъга"? Мухата ни пусна нашият приятел Симеон Захариев. Това ни запали и постепенно започнахме да ,,откриваме топлата вода" за това как се прави ,,Дъга". Две години и една пандемия по-късно, най-накрая можем да му се порадваме", коментира Андрей Андров, който е и редактор на антологията.

Визуален редактор е Джулиано Димитров, Денис Българанов е редактор и коректор, а Стефан Митов – графичен дизайнер. Томът се издава от ,,Потайниче".

,,Дъга" е българско детско комикс списание, чийто първи брой е издаден през 1979 г. С прекъсвания изданието излиза до 2004 г. /

https://www.bta.bg/bg/news/lik/366337-komiksite-daga-se-zavrashtat-s-antologiya-ot-devet-novi-istorii

Panzerfaust

Ще е интересно да се види антологията! Дано да е на нивото на старото списание.

Tags:
Powered by EzPortal