• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 October 2021, 17:17:02

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
14231 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
1021 Posts

Лина
793 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,111
  • Total Topics: 1,370
  • Online Today: 57
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 18
Total: 18

avatar_Hatshepsut

Генетика от Древен Египет

Started by Hatshepsut, 02 August 2018, 21:36:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] генетика

Hatshepsut

02 August 2018, 21:36:17 Last Edit: 29 September 2021, 21:35:51 by Hatshepsut


"Според данни на Reuters, сензационни резултати са били получени от биолози в центъра за генеалогични изследвания  iGENEA (намиращ се  в Цюрих),  където на тях им била предадена част от ДНК от мумията на Тутанкамон.

Генералният секретар на "Висшият съвет по древностите на Египет" - Захи Хавас е е съобщил, че образците от ДНК на легендарното момче фараон са извлечени от костната му тъкан - по точно от лявото рамо и левия крак.

"Бяха направени много прецизни пробождания, при които целостта на мумията не е никак увредена." - заявява Хавас. Той е подчертал, че главната цел на изследването на ДНК от мумията - това е "установяване и проследяване на родствените връзки на семейството на фараона, които са почти изцяло объркани и утежнени от множество кръвосмешения."

Специалистите от  iGENEA са сравнили ДНК на Тутанкамон  и тази  на съвременните европейци. Оказало се, че много от тях са ...роднини на фараона. Почти половинат от европейските мъже са... "фараони", а в някои страни техния дял достига до 60-70%  - във Великобритания, в Испания и във Франция..."


Сравнявани са ДНК по така наречените хаплогрупи - характерен набор от фрагменти на ДНК, които се предават от поколение на поколение, съхранени почти в неизменен вид. Родствениците на Тутанкамон ги е "издала" общата хаплогрупа под названието R1b1a2.

За учудване,  тази фараонова R1b1a2, е доста разпространена сред европейските мъже, докато при съвременните египтяни  се среща много рядко. Делът на нейните носители при тях не превишава 1%.

- Не е за вярване, много е интересно, че Тутанкамон е генетически европеец, - твърди Роман Шолц (Roman Scholz), директор на центъра iGENEA.

Изследованите на швейцарските биолози още веднъж потвърдиха: съвременните египтяни, в основната си част,  не са деградирали потомци на фараоните. Просто те нямат с тях - своите древни владетели - почти нищо общо. Което обяснява в някаква степен особеностите на  египетското общество.

https://www.kp.ru/daily/25730/2720464/

Разпространение на хаплогрупата R1b:


Hatshepsut

02 August 2018, 21:38:17 #1 Last Edit: 17 November 2018, 07:54:19 by Hatshepsut
Тутанкамон починал от генетично заболяване


Реконструкция на главата на Тутанкамон

Египетският фараон Тутанкамон (1332-1323 г. до н.е.) е починал в резултат на наследствена генетична болест. До този извод стигна британски учен от лондонския Империал Колидж Хатън Ашрафян.

"За разлика от останалите специалисти, взех решение да анализирам от медицинска гледна точка не само Тутанкамон, но и представителите на неговата династия, от която той произхожда", съобщи експертът. Той обръща внимание на следния изключително странен факт: всеки следващ владетел е умирал по-млад от предишния. "Освен това при тях все по-ярко се наблюдават деформациите на тялото, които са свидетелство за генетично заболяване".

Ашрафян достига до заключението, че физическите промени са резултат от мозъчно заболяване, което води и до епилептични припадъци, придружени с халюцинации.

Бащата на Тутанкамон е известният в историята на Древен Египет фараон-реформатор Аменхотеп ІV (1353-1336 до н.е.), чиято съпруга е била Нефертити. Той въвежда монотеизма в древноегипетската религия и култа към бога слънце Атон. Ашрафян твърди, че тази идея дошла на Аменхотеп по време на епилептичен припадък.

Предполага се, че Тутанкамон става цар на 10-годишна възраст. Египтолозите до ден-днешен спорят за причините, довели до преждевременната му смърт. Гробницата му е открита преди 90 години от британския археолог Хауърд Картър.

https://fakti.bg/zdrave/47726-tutankamon-pochinal-ot-genetichno-zabolavane

Hatshepsut

Тутанкамон загинал при катастрофа?

Египетският фараон Тутанкамон (1361-1352 г.пр.Хр.) е загинал при катастрофа с двуколка. Това показват анализите на британски учени, които се занимават с фактите около смъртта на 20-годишния египетски фараон, станала преди 3336 г.

Д-р Крис Нонтън, директор на Дружеството за изследване на Египет

анализира непубликувани бележки на откривателя на гробницата на Тутанкамон Хауърд Картър. Той използва и най-нова технология, за да реконструира смъртта на фараона. "Смятаме, че вероятно той е бил прегазен от колесница с висока скорост - достатъчна да го рани сериозно. Всъщност това го е убило. Тялото е било в много лошо състояние. Оставен е окървавен и това е създало проблеми на балсаматорите. Те са работели с мъртви, не с разкъсани хора". Причините за смъртта на Тутанкамон е една от големите загадки в историята. Има теории, че той е убит, че е бил болен от проказа, че го е ухапала змия. Нови детайли обаче насочват, че той е умрял, след като е ударен от колесница, а не както досега се смята, че е сам е паднал от своята колесница. През 1968 г. специалисти от университета в Ливърпул правят 50 рентгенови снимки на мумията. Оказва се, че парче от черепа се е откъснало. Тогава се появяват теории, че Тутанкамон е убит. Сега обаче се смята, че травмата на главата е направена след смъртта, а причините за нея са в гръдния кош. Мумията е със

счупени ребра отляво, с липсваща гръдна кост и сърце

Тя е и овъглена, като вероятно се е самозапалила в ковчега поради нескопосано мумифициране на препараторите.С помощта на патолози Крис Нонтън установява, че травмите на Тутанкамон са съвместими с прегазване от тежко и тясно колело, каквито са имали бойните колесници.
Египипетското момче-фараон Тутанкамон е последният владетел от осемнадесетата династия на Новото кралство [ :whistle: Това не е вярно, Тутанкамон не е последния фараон от 18-та династия, след него управляват още двама фараони - Ейе (1352-1348 г.пр.Хр.) и Хоремхеб (1348-1320 г.пр.Хр.)]. Носят се какви ли не легенди и митове относно живота и смъртта му, а образът му е обвит в мистерия дори и за учените.

Когато обаче гробът на Тутанкамон най-накрая е открит, се оказва, че тялото на фараона е... експлодирало малко след заравянето на ковчега, съобщи "Дейли Мейл".

Шокиращата експлозия е причинена от химикалите, с които е било мумифицирано тялото на Тутанкамон. Въпреки че учените в момента изследват една меко казано пържена мумия, резултатите са повече от задоволителни и дори е открита нова възможна причина за смъртта на фараона – той просто е бил прегазен от колесница.

Екипът на канадският учен д-р Наунтън продължително изследвал раните на гърдите и раменете на египетския владетел и установил, че именно те са причина за смъртта, а не раната на главата, която според учените била нанесена след смъртта.

Нещастен случай или убийство е причина за смъртта на фараона – никой не може да каже, но едно е сигурно – фигурата на Тутанкамон си остава една от най-големите мистерии на древния свят.

https://svetovnizagadki.com/tutankamon/

Hatshepsut

Учени: Родителите на Тутанкамон били брат и сестра


Учени направиха "виртуална аутопсия" и генетичен анализ на фараона Тутанкамон и разкриха, че е имал женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби, а родителите му са били брат и сестра, съобщи в. "Дейли мейл".
Семейната история вероятно е причина за ранната му смърт.
Според учените хормонален дисбаланс е довел до физически увреждания на Тутанкамон.
Във всеки случай с кривото си стъпало той не е можел да кара бойна колесница, каквато е едната от теориите за края му. Преди смъртта си той е имал само едно счупване – на коляното.

"Виртуалната аутопсия" се е състояла от над 2000 компютърни сканирания. Тя показа увреждания, дължащи се на хормонален дисбаланс. Заради деформираното си стъпала фараонът е куцал силно. Сигурно това е причината за 130-те използвани бастуна, намерени в гробницата му.
Албърт Цинк от Института за мумиите и Ледения човек в Италия дешифрира истината за родителите на Тутанкамон, като изследва ДНК на семейството. Той установи, че момчето-фараон се е родило от връзка на баща му Ехнатон с негова сестра.
В онези времена кръвосмешението не е било нещо нередно, защото не са били известни здравословните последици за наследниците.
Няколко членове от семейството на фараона са страдали от болести, които могат да бъдат обяснени с хормонален дисбаланс.
Изследването е направено за филма "Тутанкамон: Разкритата истина" на Би Би Си.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-roditelite-na-tutankamon-bili-brat-i-sestra-6025303

Hatshepsut

Разкрит е произходът на коренното население на Египет


Древните египтяни са най-тясно свързани с древните популации от Близкия Изток

Международен екип успешно възстанови древната ДНК от египетски мумии, датирани от около 1400 г. пр.н.е. до 400 от н.е., включително първите данни за генома на древните египетски мумии като надежден източник на генетичен материал за изучаване на древното минало, съобщи Science Daily.

Проучването, публикувано в списание Nature Communications, установи, че потеклото на съвременните египтяни ги свързва по-скоро с имигрантите от Субсахарска Африка, отколкото с древните египтяни, а древните египтяни са най-тясно свързани с древните хора от Близкия Изток.

Общо генетиците от Австралия, Германия, Полша и САЩ, ръководени от изследователи от Университета в Тюбинген и Института Макс Планк за човешка история в Йена възстановяват митохондриалните геноми на 90 човека и цялостни геномни масиви от три лица.

Учените използват данните, събрани за тестването на предишните хипотези, извлечени от археологически и исторически данни, както и от проучванията на съвременната ДНК.

"Обект на интерес за нас бяха промените и приемствеността в генетичния състав на древните жители на Абузир ел Мелек (широки геномни масиви)", обяснява Александер Пелцер (Alexander Peltzer), един от водещите автори на изследването от Университета в Тюбинген.

Желанието на екипа е било да установи дали изследваните древни популации са били засегнати на генетично ниво от чуждите завоеватели и да сравни тези популации със съвременни групи от египетското население.

"Искахме да проверим дали завладяването на Египет от Александър Велики и други чужди сили е оставило генетичен отпечатък върху древното египетско население", обяснява Верена Шунеман (Verena Schuenemann), ръководител на групата от Университета в Тюбинген и един от водещите автори на изследването.

Проучването установява, че древните египтяни са тясно свързани с древните популации на Близкия Изток, а също и с неолитните популации в Анадолския полуостров и Европа.

"Генетиката на общността в Абузир ел Мелек не е претърпяла някакви големи промени за проучените от нас 1300 години, което предполага, че населението му е останало относително генетично незасегнато от чуждите завоевания и господари", разказва Волфганг Хаак (Wolfgang Haak), ръководител на групата от Института Макс Планк. Данните показват, че съвременните египтяни притежават около 8% повече наследственост на ядрено ниво от населението на Субсахарска Африка, отколкото в древните египтяни.

"Това предполага, че имигрантският генетичен поток от Субсахарска Африка в Египет се е случил през последните 1500 години", обяснява Щефан Шифелс (Stephan Schiffels) от Института Макс Планк. Възможни фактори за това може да са подобреното корабоплаване по река Нил, увеличаването на търговията на дълги разстояния между държавите от Субсахарска Африка и Египет, и транссахарската търговия на роби, която започва преди около 1300 години.

Това изследване показва, че древната ДНК от египетските мумии може да бъде надежден източник на данни и може значително да допринесе за по-точно и детайлно разбиране на историята на населението на Египет.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Razkrit-e-proizhodat-na-korennoto-naselenie-na-Egipet_84115.html

Hatshepsut

15 April 2019, 14:28:55 #5 Last Edit: 29 September 2021, 21:53:04 by Hatshepsut
Любопитно откритие за ДНК на древните египтяни

Според докладите на първите геномни анализи на древни египетски мумии се установило, че техният произход е по-скоро от териториите на днешна Турция и Европа, отколкото от Африка. Експертите изследвали ДНК-то на египетски мумии от 1400-та до 400-та година преди Новата ера и открили, че те имат общи гени с хората произхождащи от северно и източно Средиземноморие. Учените установили, че древните египетски мумии били тясно свързани с хора, които са населявали териториите на днешна Турция, Сирия, Йордания, Израел и Ливан. Откритието било изненадващо за много експерти.

'Най-накрая доказахме, че има запазено ДНК в мумиите' – твърди Алберт Зинк, антрополог от Института за изследване на мумии в Болзано, Италия.

Зинк участва в проучване проведено през 2010 година, в което е изследвано ДНК от 16 древни египетски кралски мумии, включително и тази на Тутанкамон. В проучването се използва полимеразна верижна реакция – метод, който ефективно открива и извлича целеви ДНК фрагменти, но не винаги може надежно да разграничи древната ДНК от съвременно замърсяване. Целта на изследователите била да се създаде всеобхватна генетична база данни за изучаване древното минало на Египет. Изследването 'променящо историята' е проведено от Йоханес Краузе, генетик в Института Макс Планк в Лайпциг, Германия. Краузе използвал най-съвременните методи за секвениране, с цел прочитането на всеки един участък от ДНК веригата.

В свое интервю Йоханес Краузе споделя:

'Историята на населението на Египет е сложна, защото това е земя, която е вход към един цял континент и е била сцена на редица исторически събития. В древен Египет са присъствали много чужди народи през първото хилядолетие преди Новата ера. Много се обсъждаше дали доминацията на асирийците, нубийците, гърците или римляните не е променила всъщност генетичния фон на древна Европа, превръщайки го малко или много в африкански. Ние искахме да проверим това и установихме, че съществува генетична приемственост между старото царство и Римския период. Така например, през последните 1500 години Египет стана генетично по-африкански, докато древните египтяни показват, че са със силно изразени източноевропейски корени'.

Волфганг Хаак от Института Макс Планк в Германия твърди:

"Древните египтяни са били много тясно свързани с древното население на Левант (включва цялото източно Средиземноморие заедно с прилежащите му острови), Анадолския полуостров и Европа. Генетиката на тогавашната общност не е претърпяла сериозни промени по време на 1000-годишния период, който ние проучихме. Това предполага, че населението е останало относително генетично незасегнато от чуждите завоеватели."

Hatshepsut

Учени пресъздадоха лицата на древноегипетски мумии на над 2000 години


Съдебна-медицинска реконструкция на мумии JK2911, JK2134 и JK2888

Съвременните технологии и ДНК, взета от мумифицирани останки, са произвели много детайлни 3D изображения на лицата на трима египтяни, които са живели преди повече от 2000 години близо до Нил.

Изследователи от американската компания Parabon NanoLabs са пресъздали лицата на три древни египетски мумии. Това е направено с помощта на ДНК, която преди няколко години бе секвенирана и изучена от археолози от Института за науки за човешката история от "Макс Планк", Германия.

Резултатите са представени на 32 -ия международен симпозиум по човешка идентификация (ISHI), който се проведе тази седмица в Орландо, Флорида.

Мумиите са открити в селището Абусир ел-Мелек, разположено на 11 километра от Кайро. На запад от селището се намира некрополът, използван от преддинастичния до ранновизантийския период. По време на разкопки в края на 19 век археолозите откриват там храмове, издигнати в чест на бога на слънцето.

Моделите са създадени чрез метода съдебно-фенотипизиране, който използва генетичен анализ, за ​​да предскаже формата на чертите на лицето и други аспекти на външния вид на човек.

"За първи път се извършва цялостно фенотипиране на ДНК върху човешка ДНК на тази възраст", се казва в изявление на представители на Parabon.

Пробите от мумиите, оценени на възраст между 2 023 и 2 797 години, са обработени от изследователи от Института за науки за човешката история на "Макс Планк" и Университета в Тюбинген в Германия. На всяка проба се извършва възстановяване на ензимни увреждания, след което те се секвенират с анализ, насочен към 1,24 милиона единични нуклеотидни полиморфизми (SNP - single nucleotide polymorphisms) и сравнени с референтен човешки геном. Parabon използва получените данни за секвениране на целия геном, които са публично достъпни в Европейския архив на нуклеотидите (ENA), и избира три проби с най-висококачествени данни за анализ.

Работата с древна човешка ДНК може да бъде предизвикателство по две причини: че фрагментите са силно разградени във времето и че се смесват с бактериална ДНК.

,,Поради тези два фактора количеството човешка ДНК, достъпно за секвениране, може да бъде изключително малко", обяснява пред Live Science Елън Грейтак (Ellen Greytak), директор по биоинформатика в Parabon.

Но тъй като по-голямата част от ДНК е обща за хората, не е необходимо целият геном да пресъздава външния вид на човека. Необходимо е само да се проучат разликите в ДНК последователността на един нуклеотид. Много от тези SNP кодират физически различия между индивидите, обяснява Грейтак.


Топлинните карти помагат да се изяснят детайлите и да се подчертаят разликите в характеристиките на мумиите

Както е показано в 3D реконструкцията, мумиите принадлежат на трима 25-годишни мъже: проба JK2134 е датирана 776-569 г. пр. н. е., JK2888-97-22 г. пр. н. е., JK2911 - 769-560 г. пр. н. е.

Учените използват метод за фенотипиране, наречен Snapshot, за да предскажат произхода на мъжете, цвета на кожата и чертите на лицето. Те откриват, че мъжете имат светлокафява кожа с тъмни очи и коса; като цяло техният генетичен състав е по-близък до този на съвременните индивиди в Средиземноморието или Близкия изток, отколкото на съвременните египтяни според изявлението на изследователите.

След това изследователите генерират 3D мрежи, очертаващи чертите на лицето на мумиите, и изчисляват топлинни карти, за да подчертаят разликите между трите индивида и да подобрят детайлите на всяко лице. След това съдебният художник на Parabon комбинира тези резултати с прогнозите на Snapshot за цвета на кожата, очите и косата.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ucheni-presazdadoha-litcata-na-drevnoegipetski-mumii-na-nad-2000-godin_174858.html