• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 October 2021, 17:37:44

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
14231 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
1021 Posts

Лина
793 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,111
  • Total Topics: 1,370
  • Online Today: 57
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 62
Total: 62

avatar_Hatshepsut

Какъв офис-пакет използвате?

Started by Hatshepsut, 02 August 2018, 13:42:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Какъв офис-пакет използвате?

MS Office 2000
0 (0%)
MS Office XP (2002)
0 (0%)
MS Office 2003
0 (0%)
MS Office 2007
0 (0%)
MS Office 2010
0 (0%)
MS Office 2013
1 (33.3%)
MS Office 2016
1 (33.3%)
MS Office 2019
0 (0%)
MS Office 2022
0 (0%)
Office 365
0 (0%)
Kingsoft Office
0 (0%)
Polaris Office
0 (0%)
SoftMaker FreeOffice
0 (0%)
Open Office
1 (33.3%)
OnlyOffice
1 (33.3%)
LibreOffice
0 (0%)
Друг
0 (0%)
Никакъв
0 (0%)

Total Members Voted: 3

Topic keywords [SEO] софтуер

Hatshepsut

02 August 2018, 13:42:24 Last Edit: 08 October 2021, 17:26:54 by Hatshepsut
Въпросът е ясен - какъв офис-пакет сте инсталирали на вашия компютър?
Друг е въпросът доколко често го използвате - някои го използват всеки ден, други - от време на време. Давам възможност за 4 отговора - за тези, които имат повече от един компютър или повече от една операционна система на компютъра си.

Тази тема и анкетата са адресирани до всички членове на форума, а не само за РС-маниаците, така че гласувайте спокойно. Не е задължително да пишете коментари, разбира се  :)


Аз използвам MS Office 2016

Panzerfaust

Аз също съм на MS Office 2016 и го ползвам почти всеки ден.

Hatshepsut

05 November 2018, 05:08:54 #2 Last Edit: 05 November 2018, 05:11:05 by Hatshepsut
Аз минах на WPS Office (бившия Kingsoft Office):

https://www.wps.com/Той има и безплатна, и платени версии. По принцип, безплатната версия може да върши работа, но има рекламни боклуци, които трябва да се спират допълнително. Аз ползвам "излекуваната" Premium версия, тя е най-добрата. Пакетът има и Professional версия, тя не е много скъпа - еднократен лиценз за 75$. А пък за Premium версията трябва да се плаща всяка година по 30$.
Този пакет е най-добрата алтeрнатива на MS Office (от тези, които съм ползвал).
Всъщност имам някакви спомени, че по-старите версии на Kingsoft Office бяха напълно безплатни, но не съм съвсем сигурен  :rolleyes:

Реших да се откажа изобщо от MS Office, защото става все по-трудно да го активирам  :tired:

Hatshepsut

Специално за потребителите с Windows 10, току-що открих безплатна версия на WPS Office в Microsoft Store  :warn: естествено, трябва да имате Microsoft account.
Инсталирах я и работи без проблем, няма разлика във визията, няма и рекламни боклуци, като изключим вградената оферта за закупуване на Premium версията, но това не е натрапливо.
Наистина, няма някои екстри, като "PDF to Word" конвертера (между другото досега никога не съм го използвал), явно ще се ориентирам към този вариант  :cool:

https://www.microsoft.com/bg-bg/p/wps-office-for-free/

Hatshepsut

Днес Excel има рожден ден


Днес, 30 септември популярното приложение за работа с електронни таблици Microsoft Excel има рожден ден.

В края на 1984 г. четирима младежи се събират в малък хотел край Сиатъл и в продължение на 3 дни програмират и дискутират, за да създадат нов софтуерен продукт, който днес, 35 години по-късно е на около 1, 2 милиарда компютъра и всеки 6-ти човек на света я ползва.

Четиримата ентусиасти са Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони. Благодарение на техните усилия и на още 10-тина души няколко месеца по-късно се появил продукт, който те нарекли в началото "Mr. Speadsheet", но малко преди да го пуснат официално на пазара, някой си от отдела по маркетинг предлага друго име - "Excel".


Хотелът Red Lion приютил четиримата създатрели на Excel - Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони

Всъщност през 1982 г. Microsoft пуска на пазара първата си електронна таблица Multiplan, която обаче отстъпва в MS-DOS системите пред господстващия по онова време Lotus 1-2-3.

Но през януари 1984 се случва нещо, което определя съдбата на Microsoft, Бил Гейтс, в частност раждането на Excel и въобще това което се случи със софтуера в последните десетилетия. Появява се Macintosh на Apple с революционния си нов GUI (графичен интерфейс), който прати DOS-овските операционни системи в историята.

И на въпросната среща в хотел Red Lion четиримата - Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони - решават да изоставят MS-DOS и да насочат усилията си към разработването на софтуер, който да работи с графичния интерфейс и операционната система на Apple.

Към проекта се присъединяват няколко души – Джон ДеВаан (по-късно шеф на Office отдела в Microsoft), Майк Кос (днес водещ софтуерен инженер в Google), Джефри Харбърс (който по-късно ще се превърне в един главните софтуерни архитекти на бъдещия Microsoft Office), и Джеф Райкс (който тогава е шеф на Microsoft Business division и първият му сериозен проект е Multiplan).

Целта е да създадат "продукт, който да прави всичко, каквото правят VisiCalc и Lotus 123, но по-добре и по-бързо."Така Excel 1.0 се появява не на платформата Windows, както може би си мислите, а в средата на Apple Macintosh.

Сyтpинтa нa 30 ceптeмвpи, 1985 г. няколко бройки от първата версия на Excel за Macintosh, Excel 1.0 са изпратени до най-близкия софтуерен магазин. Така започва историята на този легендарен продукт.

Версията за Microsoft е пусната след малко повече от две години по-късно, през ноември 1987 г., с номер 2.0.

Lotus не бързат да пускат 1-2-3 за Windows и Excel от 1988 започва да изпреварва по продажби 1-2-3, което в крайна сметка помогна на Microsoft постигне позицията на водещ разработчик на софтуер. Microsoft укрепва предимството си с излизането на всяка нова версия, което се случваше около всеки две години. Текущата версия за Windows е Excel 15,. Текущата версия за платформата Mac OS X - 2015 Excel 15.0.

В началото на пътя си Excel е стана обект на иск за запазена марка от друга компания, която вече продавала софтуерен пакет, наречен "Excel". В резултат на това Microsoft бил задължен да използва името "Microsoft Excel" във всичките си официални изявления за пресата и правните документи. Но с течение на времето тази практика е била забравена, а Microsoft най-накрая отстранява проблема като придобива запазената марка на другата програма. Освен това Microsoft решават да използват буквите XL като съкратено наименование на програмата в иконката и разширението на файла по подразбиране в Excel - .xls.

В сравнение с първите таблични програми Excel предоставя много нови възможности на потребителския интерфейс, но същността му остава същата: като програма-прародител, Visicalc, организирани в редове и колони клетки, които може да съдържат данни и формули с относителни или абсолютни препратки към други клетки.

Excel е първата електронна таблица, която позволява на потребителите да променят външния вид на таблица на екрана: шрифтове, символи и външен вид на клетките.

Но не само това. Excel е и първият, който въвежда метода "intelligent recalc" (интелигентно преобразуване на клетки). Вместо програмата да се преизчислява всички клетки в работния лист, когато една клетка е променена, тя избирателно преизчислява само клетките, засегнати от промяната. Екипът на Excel е толкова обсебен от функционалността "recalc" , че си правят тениски с надпис "Excel - Recalc or Die".

Ранните таблични програми преизчисляваха всички клетки; Това се правеше или след всяка промяна (за големи масиви това изискваше дълго време), или по команда от потребителя (непреизчислените клетки пък можеше да объркат потребителите).

Още за Microsoft Excel

- Excel 4.0 (1992) e първата версия на Excel, която съдържа т.нар. "Великденски яйца" (easter egg) – характерни за ранните версии на повечето Microsoft продукти скрити анимации или графични изненади някъде вътре в програмата, които не са обявявани официално (в тази версия е анимирана закачка с конкурента им Lotus 123). Други по-известни "easter egg" са подобната на Doom игра "The Hall of Tortured Souls", симулатор за авио-полети и др. Последната версия на Excel с "easter egg" е Excel 2000.
- Версия 5.0 на Excel (1993) за първи път включва Visual Basic for Applications (VBA), програмният език, базиран на Visual Basic ,който добавя възможности за автоматизиране на задачите в Excel и осигурява т.нар. user-defined functions (UDF) за използване на работните листове. VBA обаче прави Excel мишена за т.нар. macro вируси. Това първоначално коства доста главоболия на Microsoft и от компанията са принудени да добавят опция за пълното изключване на макросите и съответно – включването им при наличие на надежден сертификат за сигурност.
- Microsoft Excel 95, е първата "major" версия след Excel 5.0, официално няма версия Excel 6.0.
Excel 2010 (v14.0) – част от Office 2010, е "major" версия на Excel след v12.0 (Excel 2007), версия 13 е "прескочена" (заради фаталното число).
- Концепцията за Pivot таблиците, днес неразривна част от Excel е разработена от софтуерния инженер от Масачузетс – Пито Салас. Първоначално тя е приложена в продукта на Lotus "Improv" за платформата на Стив Джобс – NeXT през 1991 г. От Excel 95 насам "PivotTable" присъства и във всички следващи версии на Excel.
- В Excel 2007 за първи път е въведено т.нар. Ribbon меню.
- В Excel можете да върнете (undo) последните си 100 действия.
- Всеки работен лист на Excel съдържа 1,048,576 реда и 16,384 колони.
- В един работен лист можете да използвате до 512 шрифта.
- Всяка функция в Excel може да има до 255 аргумента.
- Може да highlight-нете до 32 767 клетки във всеки работен лист в Excel.
- Възможностите за zoom-ване в Excel са от 10% до 400%.
- Не може да наименувате работен лист с думата "History".
- Максимумът символи в името на работен лист в Excel е 31.
- Не може да използвате в името на работния лист в Excel следните символи:  "слаш" черти /,  звезда *,  големи скоби [ ], двуеточие : и въпросителен знак ?https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_22327.html

Hatshepsut

Отскоро съм с Apache OpenOffice, първоначалните ми впечатления са много добри  :azn:
В сравнение с LibreOffice, OpenOffice е много по-лек и с по-приятен интерфейс.
Недостатък е, че има само 32-битова версия и се обновява по-рядко. Друг недостатък е, че не може да записва файлове в по-новите формати на MS Office - docx, xlsx и pptx (но може да отваря такива файлове, създадени с други програми)Сайт на Apache OpenOffice:

https://www.openoffice.org/

Hatshepsut

Мога да препоръчам още една безплатна алтернатива на MS Office - OnlyOffice
Отскоро използвам този пакет, досега не съм и предполагал за неговото съществуване  :rolleyes:
Въпреки че често съм търсил в гугъл алтернативи на MS Office, едва сега го видях в списъка, инсталирах го и ще споделя своите първи впечаления: пакетът е доста тежък откъм консумацията на ресурсите на компютъра, но работи стабилно. Има отделни компоненти, които са алтернативи на Word, Excel и PowerPoint. Предимство на този пакет е, че за разлика от MS Office не зарежда никакви "autorun" процеси и сървиси. Няма и рекламни боклуци, каквито има във WPS Office.

Ето това е сайта на OnlyOffice:

https://www.onlyoffice.com/desktop.aspx

Има отделни версии за Windows (32 и 64bit), Linux и MacOS


P.S. добавих към анкетата и новия MS Office 2022