• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 June 2021, 06:28:00

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13076 Posts

Шишман
5263 Posts

Panzerfaust
849 Posts

Лина
726 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21938
  • Total Topics: 1346
  • Online Today: 80
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 24
Total: 25

Васил Иванов Кунчев - Левски

Started by Шишман, 18 August 2019, 19:05:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

22 January 2020, 18:40:16 #30 Last Edit: 22 January 2020, 18:42:24 by Шишман
Quote from: Hatshepsut on 22 January 2020, 18:35:36Ами да, крайно време е годишнината от обесването на Васил Левски да се отбелязва на точната дата. Тази дата е действително 18 февруари, а не 19 февруари. Васил Левски е обесен на 6 февруари 1873г., тази дата е по стария стил, а по новия стил разликата за 19-ти век е 12 дни, значи точната дата е 6+12=18 февруари.
Тази промяна трябва да е не епизодична, а повсеместна.
Давате ли си сметка, какъв удар срещу българщината ще е смяната на тази дата ?
Дори и да е грешна 19 февруари, пак трябва да остане тя. Иначе ще има страшно разделение, което е и целта на някои хора, служби и колониални господари.

Hatshepsut

Никакъв удар срещу българщината няма да е смяната на датата, историята е не по-малко точна наука от всички останали, въпреки че някои хора твърдят обратното.
Щом като има допусната грешка (предполагам това е станало по времето на соц-а), то тази грешка трябва да бъде поправена.

Шишман

Няма да обсъждам повече тази тема. Отбелязвайте го когато си искайте

Panzerfaust

Трябва просто единно държавно становище и датата да се промени в учебници, чествания на национално и местно ниво и т.н. Както хората са свикнали с 19-и, ще свикнат и с 18-и. И едната, и другата са условни - заради смяната на календара не отбелязваме датата 6-и февруари.

Шишман

22 January 2020, 21:41:00 #34 Last Edit: 23 January 2020, 06:09:32 by Hatshepsut Reason: Консолидация на два последователно пуснати постинги.
Quote from: Panzerfaust on 22 January 2020, 19:45:36Трябва просто единно държавно становище и датата да се промени в учебници, чествания на национално и местно ниво и т.н. Както хората са свикнали с 19-и, ще свикнат и с 18-и. И едната, и другата са условни - заради смяната на календара не отбелязваме датата 6-и февруари.
Трябва, ама датата и е 19, заради липсващият 6-ти. Как тогава на държавно ниво да менят нещо правилно с нещо грешно. Напоследък, много обичат да сменят и подменят.

За да има промяна на тази дата, трябва да има държавно решение, а не всеки на своя глава и да стане мазало и нихилизъм на квадрат. Промяна обаче не може да има, защото датата 19-и е точната. Не някакъв съмнителен професор  да го открие това сега, а всички останали да са грешали и да не са знаели.

Шишман

Старо мое мнение по темата.
___________________________________
Документалната литература си е документална !!! Зачетох сега една от книгите за Левски дето ми подариха миналата година и с удивление разбрах чe: Д. Общи не е българин, а сърбин - факт за който не бях чувал досега.
Прочетох и за убийството на Стоянчо в халачевата къща. Левски го е наръгал два пъти с камата си.
Друго което ме впечатли е невероятната тъпотия на Общи и други около него. Тактиката им била да признават всичко и да топят останалите, за да се вдигнел шум в Европа.
Така и Левски изгаря на края на процеса, когато вече са се били отказали да го търсят.
Между другото Апостола предвидливо не е посветил Общи за някои хора и места.

Panzerfaust

Димитър Общи има много грехове, но това, че е сърбин не е между тях. Българин си е, от Косово. Да, точно така - в днешно южно и източно Косово е имало българи, които са си там от 1000 години. И днес има остатъци, особено от мюсюлманите-горани. Християните са се сърбизирали.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 23 January 2020, 03:04:45Димитър Общи има много грехове, но това, че е сърбин не е между тях. Българин си е, от Косово. Да, точно така - в днешно южно и източно Косово е имало българи, които са си там от 1000 години. И днес има остатъци, особено от мюсюлманите-горани. Християните са се сърбизирали.
Хм, книгата която четох по въпроса беше доста сериозна и категорично се доказваше че Общи е сърбин, което на мене малко не ми се вярва. Автора казва че и там от където е Общи не е имало българи.

Panzerfaust

Quote from: Шишман on 23 January 2020, 09:34:59Хм, книгата която четох по въпроса беше доста сериозна и категорично се доказваше че Общи е сърбин, което на мене малко не ми се вярва. Автора казва че и там от където е Общи не е имало българи.
Напротив, имало е българи. Той е от Дяково. Българи има в Косово до средата на ХІХ в., после под въздействие на пропагандата на свободната вече сръбска държава се сърбизират. И не е единственият известен българин от Дяково - има и един опълченец от Сръбско-българската война.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 05 February 2020, 16:40:14Напротив, имало е българи. Той е от Дяково. Българи има в Косово до средата на ХІХ в., после под въздействие на пропагандата на свободната вече сръбска държава се сърбизират. И не е единственият известен българин от Дяково - има и един опълченец от Сръбско-българската война.
То това не са мои твърдения, а на автора на една доста добра документална книга за Левски . На мене ми звучи малко странно, някак си не ми се вярва сърбин да се е борил за нашата свобода. Автора на книгата обаче беше сигурен че е сърбин, макар че нямаше преки доказателства. За въпросният опълченец не съм чувал нищо.

Panzerfaust

Авторът на книгата няма как да знае какъв е Димитър Общи, защото не му е съвременник да го интервюира. А и Димитър Общи се определя като българин. Може би понеже той е виновника за залавянето на Левски, авторът се опитва да го изкара чужденец. Все тая, но е глупаво. Общи вероятно най-добре е знаел какъв е и за кого се е борил.

Шишман

Aвторът е проучвал нещата доста подробно и е стигнал до извода че Общи е сърбин. Книгата му беше доста точна и безпристрастна, та да ти кажа му вярвам.

Panzerfaust

Всеки може да вярва в каквото си иска. Аз вярвам във фактите. А те са, че пребивавайки в Белград, Общи се включва в Първа българска легия. След разтурването на Легията отива във Влашко при останалите хъшове. За какво му е на един сърбин да се включва в българската Легия? Той си е в Белград, спокойно може да постъпи в сръбската армия. За какво му е на един сърбин да участва в български чети, в БРЦК и във ВРО? Нима няма сърби за освобождаване в Санджак и Босна - тогава в Османската империя? Никаква логика не намирам. Сърбин, който всячески се стреми да дружи с българи, да работи за тях и не поглежда собствените си сърби, които тогава имат и държава - и пари могат да му дадат, за да им служи.
Както и да е - отплеснахме се. В историята няма ако, но АКО Арабаконашкият обир не беше разкрит, Общи щеше да излезе герой - ВРО щеше да има доста пари за оръжие. А обирът е разкрит по случайност. Така вместо герой, влезе в историята като човекът виновен за обесването на Васил Левски.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 06 February 2020, 01:12:11Всеки може да вярва в каквото си иска. Аз вярвам във фактите. А те са, че пребивавайки в Белград, Общи се включва в Първа българска легия. След разтурването на Легията отива във Влашко при останалите хъшове. За какво му е на един сърбин да се включва в българската Легия? Той си е в Белград, спокойно може да постъпи в сръбската армия. За какво му е на един сърбин да участва в български чети, в БРЦК и във ВРО? Нима няма сърби за освобождаване в Санджак и Босна - тогава в Османската империя? Никаква логика не намирам. Сърбин, който всячески се стреми да дружи с българи, да работи за тях и не поглежда собствените си сърби, които тогава имат и държава - и пари могат да му дадат, за да им служи.

Той автора на книгата дава доста факти че Общи е сърбин. Обаче въпросите дето ти задаваш си остават. А и сърбите са си копеленца и не са участвали в нашите борби никога. Обаче кой го знае този, какво му е било  главата

Шишман

18 February 2020, 17:45:42 #44 Last Edit: 19 February 2020, 06:03:00 by Hatshepsut
МАЛКО ЗА ЛЕВСКИ.

Понеже измамите на този ден нямат край и разни революционери, много обичат да послъгват: уж в името на народа и спасението му.
Други пък за да се направят на интересни и велики и така:  името и делото на Левски се осквернява, всяка година и работата заприличва на някакъв ненормален панаир или лудница.

- Левски не е предаван от поп Кръстьо. Има глупаци, които още го говорят това, макар отдавна да се знае че не е така. Къщата на попа е била  турската махала и да отиде там Левски е било повече от глупаво.

- Следващата измама е че го съпровождали 3 или 5 заптиета и даже едното от тях му обещавало, ако не знам си какво да го пуснел. Ако го е пуснел е означавало да го обесят това заптие, не е било така на своя глава да се вземат решения и пускат хора за кеф. Освен това заптиетата са били около 30, не 3 или 5.

- Следва т.н. предсмъртно писмо на Левски. Ми няма такова писмо и не е имало до преди 5-6г. когато на шега един анархо-комунист наричащ се Чергар Чергаров си го измисли на шега и го публикува в т.н. негов си пинизчийски сайт. Тъпото е че един куп глупаци му повярваха , макар да беше ясно че е на шега и обясняват до ден днешен, колко актуално и гениално е това писмо измислено от анархо-комунит и нихилист.

- Последният удар по Левски е датата на която трябва да се отбелязва паметта му. Тази дата е 19  февруари и официално е така, не е 18-ти, нито  2-ри на където отиват нещата. Официалната дата си е официална и не може да се подменя от този или онзи. Няма официален спор, обсъждане  и разискване за датата, защото истината ще излезе на яве и няма да може да се сее объркване сред хората. Та датата е 19-ти и никой не може да премества честването на 18-и, така на своя глава. Тези неща стават : след вземане на официално решение, на държавно ниво и след разисквания  обосновани на реални основи.