• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

22 June 2021, 05:12:35

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13100 Posts

Шишман
5292 Posts

Panzerfaust
850 Posts

Лина
728 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Recent

Members
Stats
  • Total Posts: 22001
  • Total Topics: 1346
  • Online Today: 65
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 29
Total: 29

Васил Иванов Кунчев - Левски

Started by Шишман, 18 August 2019, 19:05:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Лина

Децата са по-добри носители на всяко послание като малката Божидара, която рецитира стихове за Левски - това  е което достига до повече хора.

Hatshepsut

ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЧКА ОТ СУ ,,ВАСИЛ ЛЕВСКИ" ТРОГНА СЪРЦАТА НА КАРЛОВЦИ
С ЕСЕ ЗА АПОСТОЛА19 февруари  – всяка година на тази дата България скърби за Апостола на Свободата и отдава почит пред делото му. Сутринта  в църквата ,,Успение на Света Богородица" в Карлово, където през 1859 година Дякон Игнатий е бил ръкоположен, беше отслужена света литургия  и панихида в памет на Васил Левски. Светата литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство  Знеполски епископ Арсений  – викарен епископ на пловдивски Митрополит Николай.

На възпоменателния  митинг на площад ,,Васил Левски" присъстваха народни представители,  д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово, общински съветници, кметове на населени места, ръководството на община Карлово, ученици и граждани.

Победителката в ученическия конкурс за есе  Ева Караиванова-  ученичка от 12-ти клас на СУ ,,Васил Левски" прочете творбата си, посветена на Апостола.

,, Времето в нас,  и ние сме във времето, и то нас обръща. Дали си даваме сметка каква неизмерима единица е времето, което се опитваме да догоним ?

Както Апостола на свободата се е учил във време, в което е имало нужда от него, така и ние живеем в своето време, на което сме нужни. Нужни сме, за да сме в крак със случващото се около нас, да променяме не само него, но и самите себе си.

Единствено тези, които имат достатъчно вяра във възможностите си, не се предават. Така, както не изневериха на себе си борещите се на първа линия срещу заплахата на нашето време. Само силните можем да променим времето, да постигнем мечтите си,  да жертваме частица от себе си. За тази промяна! За да бъде животът ни по смислен и по- достоен . Така, както искаше Левски. Защото ние сме двигателната сила на нашето време!

Един ход напред е бил само Левски. Далновиден , изобретателен и несломим. Той е изградил своята стройна организация , организацията на един робски народ. Копнеел е за изконната човешка ценност – Свободата!".

В знак на преклонение пред великото дело на Апостола на паметника  беше поднесен  гирлянд на славата, венци и цветя от държавни институции, кметства, училища и признателни граждани.

След митинга – поклонение по традиция присъстващите преминаха в  шествие до родната къща на Левски, където бе  отдадена почит и пред майката на Дякона – Гина Кунчева. Наградата на комитет ,,Васил Левски"-  Карлово бе връчена на Виктория Трифонова абитуриентка  в карловската гимназия.https://www.pbnovini.com/gradat/2021/dvanadesetoklasnichka-ot-su-vasil-levski-trogna-sartsata-na-karlovtsi-s-ese-za-apostola-video/

Шишман

22 February 2021, 17:42:18 #137 Last Edit: 22 February 2021, 18:14:03 by Шишман
А чувам философска лекция за времето и то слаба. Народа не  е бил робски, а поробен - не го ли знае ? И до тука я слушах.

Шишман


Шишман

21 March 2021, 18:29:17 #139 Last Edit: 21 March 2021, 18:35:38 by Шишман
  Левски е казал:
-За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини
па да се поправим и всички да вървим наедно
- На драго сърце трябва да обичаме онзи, който ни покаже грешката, инак той не е наш приятел.
-Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско.       
___________________________

Шишман


Шишман

ЗАВЕТИТЕ НА АПОСТОЛА
"Напред и не бойте се! Нека българското юнашко око не се бои вече от мъките на дрипавия читак. Ето близо е вече времето да докажем на душманите си, че българинът не ще бъде вече роб, а свободен. И който от тях не признае нашите закони и не заживее с нас по същите граждански правила, той в един миг с всичко ще стане на прах и пепел."
 Левски до окръжния център в с. Голям извор, Тетевенско (12.12.1872 г.)Шишман

КАКВО Е ДА СИ ПОСЛЕДОВАТЕЛ НА ЛЕВСКИ В ДНЕШНИ ДНИ И ВЪВ ВСЕКИДНЕВИЕТО
 Определено, смятам че светът не се върти около мене .
Примерът който ще дам обаче е свързан с мене.
Отиваме на работа с един приятел.  Работата е малко мъглива, не се знае на вънка ли сме на студено , вътре ли на топло, ще можем ли да идем до машината за кафе , чай и вода и такива неща. Иначе не е лоша, ама докато не стане напечено, ама това е друга тема. И седим си с моя приятел и той ме пита - не ти ли е студено ? Ами не ми е студено - отговарям - имам и друго дебело яке в колата,а и сега съм добре облечен.
- а  - казва моят приятел - ама ти си носиш и чай и сандвичи !
Често му говоря за Левски и нашите хайдути, ама него не го интересува тая тема. Смята че това са някакви отживели неща от миналото и не са актуални в днешни дни. Та реших да му дам един урок.  И му казвам - ами аз съм последовател на Левски, а неговият основен завет е бил : да сме добре организирани и подготвени. И аз съм се организирал и подготвил добре точно заради това. Подготвил съм се и с план за действие и каквото друго ми трябва, ако нещата тръгнат на зле.
Приятелят ми остана с отворена уста.
Та нещата свързани с Левски и хайдутството ни : въобще не са отживелица и глупави или остарели. Който мисли така за мене е глупак. Точно обратното: тия неща  вършат много-добра работа и във всекидневният живот в днешни дни.Шишман


Шишман