• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
12 May 2021, 23:36:04

News:

15.11.2020 Платформата на форума е обновена до SMF 2.1 RC3


Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

12 May 2021, 23:36:04

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12776 Posts

Шишман
4966 Posts

Panzerfaust
797 Posts

Лина
712 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21172
  • Total Topics: 1333
  • Online Today: 94
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 31
Total: 32

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
от Терминал 3 - 11 май 2021 г.
Френски военни предупреждават Макрон за риск от гражданска война

Второ поредно отворено писмо на френски военни предупреждава президента Макрон и правителството за опасностите от надигащия се ислямизъм и риск от гражданска война.

Първото писмо, подписано от запасни генерали в края на април, предизвика острите реакции на властите.

"Във Франция тлее гражданска война", "Омразата към Франция стана норма", "упадъкът предшества бунта" – това е лайтмотивът в писмото, публикувано на сайта на крайнодесния седмичник "Вальор актюел".


https://terminal3.bg/61535-2/
2
Имам наблюдения над електората им и мога да кажа, че в голямата си част е патриотичен. Това че при някой има русофилски залитания е вярно, но това не означава че трябва да ги отпишем автоматично като вот от патриотичната ниша. Знаете колко заблуди има наслагвани в учебниците още от времето на комунизма за "Русия като освободителка 2 пъти" и т.н., това нещо се възпитавало в няколко поколения българи и е оставило своя отпечатък и до днес в съзнанието на хората (дори новите поколения, които би трябвало да са повече прозападни). Тези хора обаче могат да бъдат преориентирани по метода на убеждението, вярно ще отнеме време, но при правилен подход и работа с тях, ще достигнат до истината и ще разберат какви са истинските намерения на Русия и после СССР към България в последните два века. :laugh:
Това което пиша във фейсбук и форума първо като становище, а после и като бъдещи цели, е че трябва патриотичния вот да бъде концентриран и събран в един общ фронт за участие на избори, за да се постигне максимално добър резултат както се случи 2017г., а не да бъде разпиляван в няколко посоки и в крайна сметка да гледаме в парламента новите талибани - мутрите на Манолова и лумпените на плешивия мафиот. :laugh:
3
История / Re: Цар Фердинанд I
Last post by Hatshepsut - Today at 22:21:02
Ролята на Фердинанд в българската история (Петър Стоянович)"Историята оживява" - цар Фердинанд I

4
Внукот од најмладиот брат на Гоце Делчев: Ние сме Бугари, така се декларирале и нашите предци

5
Разтопените недра на Чернобил се загряват и учените не знаят защо


Изглед на голяма надморска височина на мястото на аварията в атомния реактор в Чернобил

През последните пет години сензор, отчитащ неутронните емисии дълбоко в развалините на атомната електроцентрала в Чернобил, показва постепенно нарастване на активността.

Отчетеното нарастване може да не е показва нищо особено. Може дори да спадне по някое време. Учените обаче не искат да рискуват, тъй като потенциалът за ядрена реакция в бъдеще не може да бъде изключен, докато не разберем какво се случва.

За съжаление, точното местоположение на разпадащия се материал под отломките и тежките бетонни плочи прави подробни проучвания и потенциални ремонти много трудни.

Както съобщава Ричард Стоун (Richard Stone) от Science Magazine, изследователите от Института по проблеми на безопасността на атомните електроцентрали (ISPNPP) в Киев, Украйна, тепърва ще определят дали забележимото нарастване на неутроните предвещава бедствие или е по-скоро буря ядрена енергия в чаша вода.

"Има много неизвестни", обяснява Максим Савелиев от ISPNPP пред Стоун. "Но не можем да изключим възможността за [инцидент]."

В може би най-известната ядрена авария в историята, реакторът на четвърти блок в Чернобилския комплекс претърпя опустошително разтопяване в края на април 1986 г. след неочакван спад на мощността по време на ключов тест за безопасност.

Експлозиите сгъстена пара изхвърлят огромно количество радиоактивен материал из цяла Европа.


Тази снимка е направена от хеликоптер няколко месеца след експлозията. Разрушеният реактор в Чернобил, един от четирите блока, работещи на площадката в Украйна през 1986 г. Днес няма блокове

Вътре в помещенията и коридорите на самото разрушено съоръжение прегрятото ураново гориво, събрано в басейните, се смесва с разтопената циркониева обвивка, графитните контролни пръти и разтопен пясък, от което се е получила адска лава, която в крайна сметка се втвърдява в монолити от горивосъдържащи материали или FCM (fuel-containing materials).

През десетилетията изотопите на урана продължават да изхвърлят от време на време по някой неутрон от своите ядра. Тези, които случайно се доближат достатъчно до ядрото на друг изотоп, рискуват да нарушат собствения си деликатен баланс, освобождавайки повече неутрони.

Като се има предвид достатъчно висока концентрация на атоми, верижната реакция на изгубените неутрони може да генерира огромни количества енергия за кратко време, с потенциално експлозивни последици.

Неутроните, изхвърлени от топлината на разпадащия се урано атом, обикновено се движат малко прекалено бързо, за да бъдат лесно уловени. Всичко това се променя, когато неутроните са принудени да преминават през определени среди, като вода. Забавени, те имат много по-голям шанс да се придържат към ядрото и да предизвикат неговото собствено разпадане.

Имайки това предвид, не е толкова изненадващо, че степента на делене нараства в FCM, когато се намокрят.

Години наред, скрити под набързо издигнатия саркофаг, наричан ,,Укритието", руините на блок 4 бяха полуизложени на стихиите, позволявайки на силните дъждове да проникнат в хаоса от срутен бетон и стари машини.

На фона на опасенията, че дъждовната вода може да ускори деленето на атомите в FCM и да о превърне в свръхдвигател, инженерите са успели да покрият повечето от тях в абсорбиращ неутроните разтвор на гадолиниев нитрат - неорганично съединение на редкоземния елемент гадолиний.

Едно по-стабилно покритие на обекта бе завършено през ноември 2016 г. Голямата структура, наречена "Нова безопасна обвивка" (New Safe Confinement - NSC),  значително по-добра поддържа сухо това, което е под нея.

И все пак пространството под стария реактор на блок 4 - някогашната стая 305/2 - все още буди тревога, след като неутронните емисии нарастват бавно, но значително, откакто е издигната NSC.

Ако приемем, че не е влажно, не е ясно какво предизвиква бавното нарастване на броя на неутроните. Според изчисленията на ISPNPP е възможно конкретната комбинация от материали още по-лесно да генерира верижни реакции на неутроните, докато се обезводнява.

"Защо се случва" и "какво да се направи" остават належащи въпроси, тъй като районът продължава бавно да изсъхва с времето. Като се има предвид къде се намира, накисването му в гадолиниев нитрат може да бъде нелесна задача. Както и поставянето на специален сензор по-близо до източника на неутроните, отвъд препятствията, които може да пречат на измерванията.

Тъй като емисиите нарастват толкова бавно, рискът от заплахи в близко бъдеще изглежда нисък. Сценариите в най-лошия случай също са далеч от мащабите на катастрофата през 1986 г.

И все пак, като се има предвид деликатното, рушащо се състояние на FCM - а помещение 305/2 съдържа около половината от първоначалното гориво на реактора - дори малка експлозия би могла да изхвърли радиоактивни отломки достатъчно далеч, за да бъгат трудно събрани.

В ход са планове за пречистване от горивото, като в момента съоръжението за временно съхранение очаква лиценз от украинския регулатор.

Засега малко може да се направи, освен да се следи, надявайки се, че след време тиктакането на Чернобил отново ще утихне.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Raztopenite-nedra-na-Chernobil-se-zagriavat-i-uchenite-ne-znaiat-zasht_168955.html
7
Предполагам някои веднага са се запитали: какво може да направим за да не ни манипулират ?
Има 2-а начина.
Първият е опознавайки  православната вяра. Тогава няма да могат да ви манипулират или поне ще им е доста по-трудно. Защо мислите не искат да въведат "Вероучение" в училищата, а на запад почти са го махнали ? Ами не защото хората ще станат много вярващи то и това ги дразни : но на първо место защото ще е много по-трудно да бъдат манипулирани и управлявани.
 За 2-ят начин какво да ви кажа: доста по-труден е и опасен. Първо няма много информация по въпроса, 2-ро е много лесно човек да се подлъже и да стане сам лъжец, измамник, крадец и т.н. По тоя 2-ят начин човек, трябва да се образова около 5 и повече пъти по-дълго отколкото по православният и накрая пак няма да е научил нещата, както трябва.
Всеки обаче е свободен да избира.
8
  ЧЕТНИЦИ-ВЪСТАННИЦИ
 " Българщина или смърт"
Така бих преправил израза "Свобода или смърт"
Защото всичко извън българщината : са празни приказки , безсмислици, суета и тъпотии.       9

Операция История: Какво ни чака цифров рай или ад?
Pages1 2 3 ... 10