• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 15
Total votes: : 2

Последни публикации: 07 Февруари 2023, 10:50:45
Re: Най-великите империи от Panzerfaust

Това сѫщо е България! (положителни новини за Българското образование)

Започната от Hatshepsut, 19 Август 2018, 21:09:31

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Българче взе медал от първенството на Азия по математика


Българският ученик Михаил Михов спечели бронзов медал от откритото първенство на Азия по математика, което се проведе от 2 до 6 август в Хонг Конг.


Мишо беше единственият представител на България в състезанието, в което участваха 1 000 деца от цял свят.

Михаил е от Стара Загора, възпитаник на ПМГ ,,Гео Милев". Той е член и на клуба на талантливите деца на фондация ,,Бербатов". През 2015 от международни и национални състезания е спечелил 11 награди. Сред тях Гран при за абсолютен, максимален резултат на Сингапурската и Азиатска ученическа математическа олимпиада, медали от Сингапурската международна математическа олимпиада и Откритата Азиатска международна математическа олимпиада в Банкок, и други.

Поздравления и още много успехи! 

http://www.rodnoto.bg/2016/08/blog-post_19.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Златен медал за България от международна олимпиада по математика


Пореден международен успех за България. Този път постижението е на Любомира Димитрова от Свищов,
която донесе на родината нов златен медал от международна математическа олимпиада в Хонг Конг.
Състезанието, което показва математически способности, е престижно, но до него не се стига лесно. 
В него право на участие имат само състезатели, спечелили призови места (златен, сребърен или бронзов медал), в провели се преди това две международни състезания - "SASMO" и "Математика без граници".
 Участниците решават по 30 задачи с отворен отговор, като всички са английски език. Самото състезание продължава 90 минути.
 Успехът е пореден за осмокласничката Любомира, която учи в СОУ "Николай Катранов"
По-рано печели първото място и златен медал в Националното математическо състезание за ученици от профилирани паралелки на училища с чуждоезиков профил, сребърен медал в индивидуалното състезание на финала на Международното математическо състезание "Математика без граници".
В богата колекция на младото българче са и няколко първи места на областните кръгове на олимпиадите по математика, български език, астрономия и техническо чертане.

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zlaten-medal-za-bylgariia-ot-mezhdunarodna-olimpiada-6057349

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Бургаски ученик стана световен шампион по IT

България вече има своя световен шампион по информационни технологии. Ученикът Георги Бошев от Бургас спечели в конкуренцията на 700 000 участници от повече от 120 държави и стана световен шампион по информационни технологии на Световният MOS шампионат (Certiport Microsoft Office Specialist World Championship) в Орландо, САЩ.
Георги Бошев е ученик в 12 клас на ГПАЕ "Гео Милев". Подготовката му е водена от учителя по информационни технологии Димитрина Тодорова.
Освен Георги, на Световната първенство се състезаваха още трима ученици от Английската гимназия. Това са Даниела Павлова, Поля Янева и Кристиян Тодоров, подкрепени от Certiadria България.
"Certiport Microsoft Office Specialist World Championship" има за цел да тества уменията на учениците да боравят със специализираните приложения на софтуерната компания, предназначени за обработка на текст, таблици и презентации.
,,Щастлив съм, че успях да се сертифицирам до това ниво. Ще продължавам да изучавам технологии, макар моите основни интереси да са в областта на медицината. Участвам във всички възможни мероприятия организирани от училището, свързани с технологиите", каза след състезанието Георги Бошев, съобщиха от пресцентъра на Софийския университет.

- https://www.kaldata.com/IT
- http://e-burgas.com/post/burgaski-uchenik-stana-svetoven-shampion-po-it-4456

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

7 златни медала от Международната олимпиада по математика в Сингапур


7 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала спечелиха български ученици на международната олимпиада по математика в Сингапур, всъщност всичките 11 българчета, които отпътуваха за Сингапур, се завръщат с медали за България.

Те успяха в надпревара с 760 участници от 14 страни на Азия и България.

Международната олимпиада по математика в Сингапур (Singapore International Mathematics Olympiad Challenge - SIMOC) 2016 г. се проведе в Сингапур от 12 до 15 август, 2016.

Медалите за българските участници са разпреелени така:

Златни: Демира Недева от 4 клас , гр. Пловдив, Петър Иванов от 4 клас, гр. Пловдив, Давид Йорданов – 4 клас от Русе, Божидара Амуржиева от 3 клас, Ямбол, Виктор Илиев от 4 клас от Варна, Мартин Копчев – 7 клас от ПМГ – Габрово, Георги Игнатов от 7 клас от МГ – Враца.

Сребърни: Светослав Карабалиев – 6 клас, ПМГ – Стара Загора, Христо Анастасов – 4 клас, СОУ ,,Максим Горки", Стара Загора

Бронзови: Виктор Шаовчев – 4 клас, гр. Бургас, Любен Карбанов, 5 клас ПМГ – Стара Загора

Припомняме, че миналата година спечелихме 3 медала – 1 сребърен на Йоан Найденов от Враца и 2 бронзови – на Михаил Михов от Стара Загора и Живомир Грозев от Ямбол.https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/7-zlatni-medala-ot-Mezhdunarodnata-olimpiada-po-matematika-v-Singapur_54598.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Български математици се върнаха с 8 медала от олимпиада в Москва


Ученици от Софийската математическа гимназия спечелиха 4 сребърни и 4 бронзови медала на Олимпиада в Москва. Така отборът на София се класира на 2-ро място в първата по рода си Международна олимпиада на Мегаполисите, съобщи БНТ.

Учениците от СМГ – в битка със супер сложните въпроси и задачи по математика, информатика, физика и химия, и в съревнование с над 20 отбора от супер-градове от цял свят. И всичките 8 се прибраха с медал.

По физика и химия освен теория има и експериментална част. Освен медалите в отделните дисциплини, нашите ученици печелят и т.нар. блиц състезание – с въпроси и от четирите области.

,,За мен беше най-трудно експеримента, беше ново и чудно и особено синтеза в химията. Това за мен беше най-трудно в цялото състезание", споделя 11-токласникът Илия Кичев.

,,Задачите са ниво международна олимпиада. Изискванията са толкова високи, че някои от задачите се учат в университета", споделя абитуриентът Димитър Ружев.

Илия Кичев от 11 клас в СМГ избира химията абсолютно случайно.

Димитър Ружев от 12 клас избира физиката, защото от малък обича да си играя с разни неща, да строи: ,,Физиката ни дава възможност да обясним света и да построим каквото искаме", обясни Димитър.

На въпрос какво го мотивира да жертва лятото и да се готви за Олимпиада Димитър отговори: ,,Какво да ви кажа, някои хора са си просто чалнати..."

,,Отидох в Москва, видях огромен град, различна култура, за мен беше невероятна възможност една единствена и много се радвам, че успях да си осъществя мечтата да ида в някой голям град", споделя Илия Кичев.

https://trud.bg/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Златен и бронзов медал за Клуба по роботика на СМГ от SpaceR 2016

В рамките на пет дни – от 5 до 9 септември 2016 г. се проведе Международното състезание "SpaceR". Клубът по роботика на СМГ, представян от Михаил Георгиев, Явор Михайлов и Борис Алексиев, завоюва престижните Първо и Трето място, съответно в категориите "Dragster" и "Mini-sumo".

Целта на категория "Mini-sumo" е същата, както в сумо - избутване на противника извън ринга. Силата не е всичко - интелигентност и бързина също е от значение. "Dragster" състезанието е в типична "робот" версия на паралелно състезание за 25 метра. Основният принцип е да минеш правата по-бързо от конкуренцията. Победителят ще бъде роботът, който измине разстоянието в най-кратко време.

В състезанието взеха участие над 20 отбора от три страни, повечето от които студенти. Наградният фонд включва 300 лв. за всяка категория, които ще бъдат използвани за развитието на клуба и концентриране върху бъдещите постижения в областта.

https://www.smg.bg/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Седем медала получиха българските ученици
на Международната олимпиада по астрономия,
на която община Смолян бе домакинСедем  медала – един златен, два сребърни и четири бронзови, спечелиха учениците от България, които участваха в XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян. Това е най-доброто представяне на български ученици при участия в 19 олимпиади досега.
Златен медал и диплом за най-добро представяне получи Бойко Красимиров Борисов от СМГ ,,Паисий Хилендарски" в София сред състезателите в старша възраст.
Сребърни медалисти са Стефан Иванов от ПМГ ,,Акад. Никола Обрешков" в Бургас /със златен медал от миналогодишната олимпиада/ и Борис Панайотов от СМГ ,,Паисий Хилендарски" в София.
Бронзови медали получиха Калина Георгиева - МГ "Д-р Петър Берон" - Варна, Владимира Иринчева от ПЧМГ в София, Петър Димитров Димитров от ПЧМГ- София и Георги Александров от СМГ ,,Паисий Хилендарски" в София.
Диплом за участие получи Атанас Стефанов от МГ ,,Акад. Кирил Попов" в Пловдив, който се състезава в младша възраст.
Отборът на България бе подготвен от Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория във Варна, Светлана Цекова от обсерваторията в Ямбол, Никола Каравасилев от СУ ,,Св. Климент Охридски" и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН.
Председател на международното жури бе д-р Михаил Гаврилов.
Сред най-добре представилите се участници в олимпиадата има ученици от Румъния, Русия, Корея, Италия и България.
Официалната церемония по награждаването се състоя в РДТ ,,Николай Хайтов". Дипломите  за участие и медалите бяха връчени от областния управител Недялко Славов, зам-кметът инж.Мариана Цекова, началника на РУО Иван Муцевски и др. Славов благодари на участниците като нарече олимпиадата ,,великолепно събитие", което е признание за нашата страна, а на организаторите благодари, че се е провело в Смолян. Организаторите благодариха на областната управа, община Смолян и РУО, че са създадоха много добри условия за провеждането на Олимпиадата.
Община Смолян бе домакин на престижното научно събитие, в което участваха 78 състезатели от 16 държави.

https://www.smolyandnes.com/sedem-medala-poluchiha-balgarskite-uchenitsi-na-mezhdunarodnata-olimpiada-po-astronomiya-na-koyato-obshtina-smolyan-be-domakin

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Вижте и чуйте отличния пример, който дават тези пловдивски ученици (видео)


Четирима млади господа от 7 "а" клас на СОУ "Любен Каравелов" спечелиха сърцата на пловдивчани. Plovdiv24.bg среща своите читатели с Ивайло, Боби, Йосиф и Георги.

Тийнейджърите съчетават ученето и музиката. Един ден решили и сформирали малък оркестър, започнали да свирят в междучасията, за да докажат на съучениците си, а и на цяла България, че не всички млади хора залитат по агресията и губят безсмислено свободното си време. Направили клипче със свое изпълнение, качили го в социалната мрежа и поздравленията не закъснели.

"Хората ни се радват. Казват, че сме талантливи", споделя Ивайло. Момчето дава и ценен съвет на българските деца: "Изучавайте народна музика. На мен лично тя ми дава сила."

"Няма по-добър метод за възпитание на децата от това да изучават българския фолклор", категорична е и директорката на пловдивското училище с над 80-годишна история Славка Щерева.

"В нашето училище почти всички ученици се занимават с народна музика. Средата тук е много позитивна, децата идват със желание, работят много, дават свободното си време за музиката, явяват се всяка година на редица конкурси, печелят призови места. Всичко това им дава самочувствие", споделя още тя.

Идеята на четиримата седмокласници за нея е отличен пример за това, че човек може да се почувства значим чрез доброто и красивото.

"При нас големите не тормозят малките, всички са като едно голямо семейство на сцената. Това е една чудесна връзка, създадена благодарение на общия интерес да свирят и пеят. И когато участват на международни конкурси, учениците ни добиват съзнанието, че представят не само училището и Пловдив, но и цяла България."

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vizhte-i-chuite-otlichniya-primer-koito-davat-tezi-plovdivski-uchenici-676188

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Наши студенти отново прославиха България (видео)


Наши студенти донесоха поредно световно признание за България. Те пребориха свои колеги от университети като ,,Кембридж", ,,Оксфорд" и ,,Бъркли" и спечелиха бронзов медал за страната ни.
Високото отличие е за разработка по синтетична биология, информира NOVA.
Разработката на осемте български младежи преборва 300 научни отбора от цял свят.
,,Ние спечелихме състезанието с това, че успяхме да копираме способността на едно животно, наречено бавноходка, да оцелява в много драстични условия, като радиация, много ниски или високи температури.
Пренесохме тези способности в нашата родна бактерия Лактобацилус Булгарикус", разказа Илка Цветкова. Така те
правят бактерията още по-издръжлива.
,,Когато се произвежда кисело мляко, много от тези бактерии умират заради тежките условия, на които те са подложени. Ние направихме така, че тази бактерия да е много по-устойчива и да оцелява. Така фирмите нямат загуби и производителността е много по-голяма", обясни Илка Цветкова.

https://bulgaros.ovh/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Ученици от СМГ обраха медалите на международно състезание в Южна Корея


Бългapcĸитe yчeници oт Coфийcĸaтa мaтeмaтичecĸa гимнaзия ,,Πaиcий Xилeндapcĸи" (CMГ) oбpaxa мeдaлитe нa Ceдмoтo мeждyнapoднo cъcтeзaниe пo мaтeмaтиĸa WМТС 2016 в Южнa Kopeя, съобщи сайтът LittleBG.

Надпреварата бе от 23 нoeмвpи дo 27 нoeмвpи, ĸaтo в нея взexa yчacтиe oĸoлo 650 yчeници, paзпpeдeлeни в 75 oтбopa oт 20 дъpжaви.

B мaтeмaтичecĸoтo cъcтeзaниe yчacтвaxa дeцa oт cтpaни ĸaтo CAЩ, Kитaй, Kopeя, Taйвaн, Taйлaнд, Филипини, Xoнкoнг, Индoнeзия, Aвcтpaлия, Eгипeт, Cингaпyp и дpyги.

Бългapия бe пpeдcтaвeнa дocтoйнo oт двa oтбopa нa Coфийcĸaтa мaтeмaтичecĸa гимнaзия.

Учeницитe бяxa paзпpeдeлeни в двe paзлични възpacтoви гpyпи – Јunіоr (yчeници дo 12-гoдишнa възpacт) и Іntеrmеdіаtе (yчeници дo 16-гoдишнa възpacт).

Cъcтeзaниeтo e в тpи eтaпa: индивидyaлeн, oтбopeн и щaфeтa.


Учeницитe във възpacтoвa гpyпa Јunіоr ce ĸлacиpaxa нa пъpвo мяcтo в oбщoтo ĸлacиpaнe, нa пъpвo мяcтo в oтбopнoтo ĸлacиpaнe и взexa eдин злaтeн и пeт cpeбъpни мeдaлa в индивидyaлнoтo ĸлacиpaнe.

Meдaлиcтите ни са:

Ивaн Taгapeв, 6 г ĸлac – злaтeн мeдaл

Aндpeя Xpиcтoвa, 6 a ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Aнтoния Илиeвa, 6 г ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Блaгo Гyнeв, 6 г ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Бopиc Πeтpyняшeв, 6 a ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Koнcтaнтин Илиeв, 7 г ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Учитeли и pъĸoвoдитeли нa yчeницитe ca Илия Kocтoв и Mapия Toмoвa.

Учeницитe във възpacтoвa гpyпa Іntеrmеdіаtе ce ĸлacиpaxa нa чeтвъpтo мяcтo в oбщoтo ĸлacиpaнe, нa втopo мяcтo в oтбopнoтo ĸлacиpaнe и взexa двa злaтни и чeтиpи cpeбъpни мeдaлa в индивидyaлнoтo ĸлacиpaнe.

Meдaлиcтите са:

Eвгeни Kaйpяĸoв, 9 e ĸлac – злaтeн мeдaл

Ивo Πeтpoв, 9 e ĸлac – злaтeн мeдaл

Aннa Mиxaлĸoвa, 8 д ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Eвa Kopтeзoвa, 8 д ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Ивaн Гeopгиeв, 8 б ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Cвeтлин Лaлoв, 8 д ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Учитeл нa yчeницитe oт 9 ĸлac e Илиaнa Цвeтĸoвa, a yчитeли нa yчeницитe oт 8 ĸлac и pъĸoвoдитeли нa oтбopa ca Eлeнa Kиceлoвa и Baня Дaнoвa.

https://offnews.bg/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2015г.

Ученици от Търговската гимназия в Пловдив
възраждат духа на полк. Борис ДранговЖивеем във времена, в които по-голямата част от младежта нехае за миналото си и е апатична към настоящето

Най-популярното твърдение е, че ценности при подрастващите или напълно липсват, или са подменени. Точно в такива времена едни пловдивски ученици ни показват колко много грешим в оценките си.


,,Патриотизмът е една крайна необходимост, без която една държава не може да продължи напред. Той трябва да е залегнал в много ранна възраст в абсолютно всички от нас. Още с възпитанието от семейството, а след това в училище и в различните учреждения, в които ще бъдем през нашия живот. Днес ние ще поставим началото на едно такова сдружение, което да съхрани патриотизма у нас и да го разпространи навсякъде. Основната ни задача и цел е съхранението на българщината",  така председателката на дружеството Илияна Аризанова коментира необходимостта от съществуването на това сдружение.

Организиране на дискусии, беседи, лекции, културни мероприятия в училище и извън него, поддръжка на исторически паметници и отдаване почит на големи исторически личности са само част от бъдещата активност на младите родолюбци от Националната търговска гимназия "Васил Левски".


Патронът на организацията – полк. Борис Дрангов също не е случайно име за град Пловдив. Следвоенното обучение на прочутия български военен  е в трети конен полк на територията на града, а по време на най-кървавите сражения през Първата световна война, полк. Борис Дрангов е командир на 9ти пловдивски пехотен полк

,,Полк. Борис Дрангов за нас е символ и въплъщава идеала за национално обединение на Велика България. Ние сме длъжни да спазваме неговия завет и да го помним", споделиха, като мотивация за избора на патрон на сдружението, учениците.

Следващото мероприятие на Сдружението ще бъде лекция с внучката на именития полк. Борис Дрангов – Райна Дрангова, която ще се проведе този четвъртък в Национална Търговска Гимназия "Васил Левски".

Ученическо Сдружение ,,полк. Борис Дрангов" беше учредено на 28 януари в Национална Търговска Гимназия, гр. Пловдив.

http://mediacafe.bg/novini/obrazovanie/Uchenitsi-ot-Tyrgovskata-gimnazija-vyzrazhdat-dukha-na-polk-Boris-Drangov-7714

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Българин е обявен за математик №1 на престижен университет


Повод за гордост! Българин е обявен за математик №1 на престижен университет
Иван е приет да следва с пълна стипендия и се занимава с квантова физика
19-годишният българин Иван Ценов от Царево е обявен за математик номер 1 в един от най-престижните университети в Бостън - "Тафтс". Той получава отличието още в края на първата година от следването си.
Срещаме Иван в апартамента на родителите му в Бургас, но категорично заявява, че е от Царево, макар учителите от бургаската математическа да са го открили за науката, разказва БТВ. Уменията му са оценени и в университета в Бостън.
,,Професорите много бързо забелязаха и оттам нататък с тяхна помощ, с тяхно съдействие успях да спечеля наградата", казва младежът.
Иван е приет да следва с пълна стипендия и се занимава с квантова физика.
В САЩ се е адаптирал бързо и дори участва в университетска рок група, но дори и през лятото отделя време за математиката и винаги разпуска с любимата китара.

https://trafficnews.bg/komentari/povod-gordost-balgarin-e-obiaven-matematik-1-prestizhen-55619/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Първо място на международната олимпиада по астрономия и астрофизика за българския отбор


С купища медали и абсолютното първо място и златен медал в отборното класиране ще се завърнат днес българските олимпийци по астрономия и астрофизика.

От 9-ти до 19-ти декември в Индия се проведе Х Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Домакин бе град Бубанешвар на източнoтo крайбрежие на Индия.

България бе представена от пет ученика, като всеки един от тях спечели отличие:

* Бойко Борисов, СМГ ,,Паисий Хилендарски", гр. София – сребърен медал;
* Александър Атанасов, МГ ,,Гео Милев", гр. Плевен – бронзов медал;
* Феодор Кономаев, МГ ,,Д-р Петър Берон", гр. Варна – бронзов медал;
* Теодор Алексиев, СМГ ,,Паисий Хилендарски", гр. София – почетна грамота;
* Виктор Мирев, МГ ,,Д-р Петър Берон", гр. Варна – почетна грамота.

Особено голям успех за нашия отбор е абсолютното първо място и златен медал в отборния тур на олимпиадата. В него се поставят задачи върху които състезателите от всяка страна работят заедно. След края на тура всеки отбор предава едно решение на задачите. Резултатите от отборния тур не се отразяват в крайното индивидуално класиране.

Това е първи подобен успех за страната ни, като отличителното е, че резултатът на нашите ученици е само с 1т. по-малък от максималния възможен.

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев, докторант в катедрата ,,Астрономия" на СУ ,,Св. Климент Охридски" и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

В олимпиадата се включиха повече от 220 ученика от 42 страни от цял свят. Тази година за първи път в олимпиадата се включи отбор от Африка, като това бе отборът на Мали. Както всяка година, участниците премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Характерното за тазгодишната олимпиада, бе че задачите бяха особено разнообразни и интересни и покриваха широк спектър от астрономически знания. В някои от тях бяха включени най-модерни астрофизически теми като гравитационни вълни и изследване на планети извън Слънчевата система.

Следващото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика ще се проведе от 12-ти до 21-ви ноември 2017г. на остров Пукет в Тайланд. Необичайният месец за провеждане на олимпиадата е избран, защото през летните месеци, в тази част на Тайланд, е дъждовният период от годината.

Подготовката и заминаването на българската олимпийска делегация в Индия тази година бе възможно благодарение успешно събраните средства на благотворителен концерт, който се проведе през януари в НДК. Отборът бе подпомогнат и от Фондация ,,Америка за България".


Бубанешвар

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. До 2016 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 3 златни, 4 сребърни, 9 бронзови медала и 7 почетни грамоти. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

https://nauka.offnews.bg/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2016г.

Български ученици спечелиха 61 медала в международни олимпиади и балканиади


61 медала спечелиха български ученици от международни олимпиади и балканиади през 2016 година. 6 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 – по физика, 7 по химия, 3 – по биология, 3 – по информатика, 5 – по математическа лингвистика, 7 – по астрономия, 6 – от европейската олимпиада по природни науки, 12 – от Балканиадите по ма тематика и 8 – от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст), информират от МОН.

През 2016 г. България бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави. Сред тях са най-силните млади астрономи на Русия, Китай, Индия, Италия, Република Корея. На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега – освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от СМГ ,,Паисий Хилендарски", София, който спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат.

Освен Бойко Красимиров Борисов, златни медали в международни олимпиади и балканиади през 2016 г. са спечелили още: Христо Веселинов Венев от СМГ с два златни медала: от Международната олимпиада по информатика и от Балканската олимпиада по информатика, старша възраст; Кристиан Георгиев Георгиев от ОМГ ,,Академик Кирил Попов", Пловдив на Международна олимпиада по математическа лингвистика; Евгени Стаев Кайряков от СМГ на Балканска олимпиада по математика, младша възраст;

Енчо Иванов Мишинев от МГ ,,Атанас Радев", гр. Ямбол на Балканска олимпиада по информатика, старша възраст; Радослав Димитров, ОМГ – Пловдив, 10 клас – златен медал Балканска олимпиада по информатика младша възраст.

През 2017 година България отново ще бъде домакин на международни олимпиади – на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.

В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати. Най-голям е броят им от София град (40 ученици), Варна  и Пловдив (по 11 ученици). Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ ,,Паисий Хилендарски" (143 ученици на национален кръг, като най-много са участниците в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия), Математическа гимназия ,,Д-р Петър Берон" – гр. Варна (82 ученици на национален кръг), Националната природо-математическа гимназия ,,Акад. Любомир Чакалов" (62 ученици, основно по химия и физика), ЕГ ,,Иван Вазов" ─ гр. Пловдив (55 ученици, главно по испански и италиански език), ПМГ ,,Акад. Никола Обрешков" ─ гр. Бургас (49 ученици), МГ ,,Гео Милев" ─ гр. Плевен (39 ученици).

През 2016 година Министерство на образованието и науката е финансирало подготовката и провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лв.

Според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул ,,Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади" на Национална програма ,,Ученически олимпиади и състезания", са финансирани 784 училищни проекта за подготовка на ученици за олимпиади през учебната 2016 ─ 2017 година, на обща стойност 1 433 315 лв.

https://trud.bg/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2017г.

Блестяща победа на математиците от СМГ, Оксфорд я обяви за световен лидер (видео)

Седем възпитаници на Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" завоюваха осем медала на Международната Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати, Казахстан, похвалиха се учителите от гимназията на пресконференция в БТА.

Олимпиадата се проведе между 13 и 19 януари 2016 година. Нашите математици са на първо място в отборното класиране.

В надпреварата участваха 415 ученици от 17 държави, групирани в 54 отбора. "Участваха 10 отбора само от Русия. Те са много силни, обикновено е трудно да се преборим с тях", каза директорът на СМГ Антони Стоянов.

Според учителя Илиан Илиев заслугата на блестящото представяне е на целия колектив, включително и на пенсионираните учители като Александра Шишкова.

"Успехът по дадена дисциплина не е плод само на работата на колегите в тази област. Това е отворено състезание на природо-научните училища от света - математика, физика, информатика. Това е отборно състезание и е важно как отборът се представя. Тази година - равномерно, отлично представяне - има успехи и по други природни науки и по хуманитарни, както и спортни", обясни директорът на СМГ.

Децата започват да се готвят още с курсове от 4 клас, а в пети приетите в училището продължават надпреварата.

Един от участниците в олимпиадата в Казахстан Иво Дилов, състезател по информатика, разказа, че както на всяко международно състезание и там е имало жестока конкуренция. "Задачите бяха трудни, но красиви. Беше удоволствие да се занимавам с тях по време на състезанието. Дори не само на състезание - в къщи сядаш и решаваш задачи", разказа сребърният медалист.

Друг участник в международното състезание - Христо Велев, разказа: "По време на състезанието, в свободното време в общежитието, писах драйвър за лаптоп за едно от устройствата и горе-долу започна да работи добре. Той е да командва различните цветове, докато компютърът работи". Неговият учител го похвали, че Windows има аналогичен драйвър, но на по-ниско ниво от това, което момчето е направило за удоволствие.

Учителите неколкократно повториха, че ключът към успеха е именно в отборните занимания. "Децата винаги са работили заедно, много учители работят с тях. Ако отделим 1-2 месец преди състезанието, не би имало никакви успехи. Това е резултат от дългогодишна съвместна работа", разказа учител.

За изключителния успех на българските математици Александър Чергански от 12 клас разказа: "Състезанието е индивидуално, отборното класиране е в резултат от успеха на всички седем души. Дават се задачи по математика, информатика, физика. По физика първия ден са теоретични задачи, вторият - практически. Времето е кратко и задачите са трудни".

В 12-та Жаутиковска олимпиада много добро представяне е имал и отбор от Шуменската природоматематическа гимназия. Те са завоювали по математика сребърен и бронзов медал, но не са имали пълен отбор. "Трябва да е отбор от едно училище, не може да е от няколко града в една и съща държава", поясни Антони Стоянов.

На състезанието има две втори места. Едното е с отбор от Сърбия, другото - на Беларус. "Първото място си е първо. Има награда Гранд при, върхът на успеха. Спечели я един от 10-те руски отбора - на малко точки бяха от нас", поясниха учители.

"Абсолютно коректно се държаха всички - и спечелилите, и загубилите, нямаше завист. Журито беше международно с професори-преподаватели, които готвят задачи и за международна олимпиада", каза Стоянов и поясни, че има припокриване на националните отбори и отборът от СМГ.

От Оксфордския университет са изпратили писмо, че СМГ може да бъде универсален сертификационен център, защото е световен лидер по брой ученици, приети в техния университет. "Там са приети най-много студенти, които са учили в едно училище - нашето СМГ", с гордост каза директорът. Той даде пример, че 11 от 156-те випусници през тази година на Столичната математическа гимназия випуск са приети в Оксфорд.

На настоящата 12 олимпиада в Казахстан отборът от СМ се е представил блестящо:

В раздел Математика – златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел Информатика Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал.
Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

Във Физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Наградата Гранд при е присъдена на 1329-то Московско училище, следвано от отбора на СМГ, на който не му достигнаха много малко точки. 

В отборното класиране СМГ е на първо място. Преподавателите на учениците от СМГ са: математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, информатика – Бойко Банчев.

https://news.bg/education/blestyashta-pobeda-na-matematitsite-ot-smg-oksford-ya-obyavi-za-svetoven-lider.html?#_=_

Similar topics (5)

306

Отговори: 15
Прегледи: 2080

1201

Отговори: 3
Прегледи: 763

1234

Отговори: 108
Прегледи: 12892

569

Отговори: 20
Прегледи: 3707

Powered by EzPortal