• Welcome to Български Националистически Форумъ.

"Гунди – Легенда за любовта"

Започната отъ Panzerfaust, 28 Окт 2024, 16:26:14

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

кино

Panzerfaust

По принцип, има тема за съвременно българско кино, но смятам, че "Гунди – Легенда за любовта" заслужава отделна тема.

"Гунди – Легенда за любовта"

,,Гунди – Легенда за любовта" е българска биографична драма от 2024 г. на режисьора Димитър Димитров, в която се разказва за живота и кариерата на футболиста Георги Аспарухов – Гунди, изигран от Павел Иванов, а младата актриса Александра Свиленова играе неговата съпруга Величка Маркова – Лита. Снимките започват на 4 юни 2023 г. и приключват на 31 юли. Гала премиерата на филма се състои на 9 октомври 2024 г. в зала ,,Арена София", като той тръгва по кината от 18 октомври.

Филмът се превръща в един от най-големите бокс офис хитове в новата история на България като само в първия уикенд печели 1 420 646 лв приходи и събира повече от 80 000 зрители.

Актьорски състав
Павел Иванов – Георги Аспарухов – Гунди
Александра Свиленова – Величка Маркова – Лита
Параскева Джукелова – Мария (майка на Гунди)
Стоян Радев – Зоро
Александра Костова – Лидка (сестра на Гунди)
Емил Марков – архитект Марков (баща на Лита)
Биляна Петринска – Марена (майка на Лита)
Николай Урумов – Коце Георгиев (треньор на младежите на ,,Левски")
Сотир Мелев – Александър Костов
Даниел Върбанов – Коко
Христо Пъдев – Христо Илиев – Патрата
Владислав Карамфилов – Георги Генов – Джогата (треньор на Ботев Пловдив)
Свежен Младенов – говорител 2
Димитър Маринов – Аспарух (баща на Гунди)
Димитър Николов – Томи
Юлиан Вергов – говорител 1
Китодар Тодоров – служител
Севар Иванов – Тодор Диев
Антон Димитрачков – Георги Попов – Тумби
Саверио Бурно – президент на ФК ,,Милан"
Любо Жечевич – Рудолф Витлачил
Ясен Атанасов – футболист
Пенко Господинов – агент на ДС
Бориса Сарафова – Райна
Михаил Милчев – Стефан Божков
Аделина Петрова – служителка
Антон Николов – Пламен Янков
Веселин Мезеклиев – артист 1
Етторе Коломбо – мениджър на ФК ,,Милан"
Марио Василев – Боби
Георги Кацарски – Кирил Ракаров
Виктория Колева – Парушева
Петър Дочев – Димитър Пенев
Никола Стоянов – Динко Дерменджиев
Кирил Бояджиев – телефонист
Мина Каукова – Пепи
Владимир Люцканов – генералът
Георги Тошев – продавач на семена
Живко Сираков – Цветан Атанасов
Деян Ангелов – Стефан Паунов
Емил Ангелов – рефер 4
Станислав Ангелов – Пелето – рефер 1
Гроздан Даскалов – полицай
Верослав Димитров – ваксаджия
Владимир Димитров – журналист
Валери Домовчийски – рефер 3
Катрин Гачева – красива жена
Петър Горанов – Георги Пачеджиев
Валери Григоров – вратар на ФК Локомотив (Пловдив)
Иван Христов – дядо Геласи
Милан Коприваров – рефер 2
Тодор Коцев – Димитър Якимов
Кръстю Кръстев – президент на БФС
Калоян Минев – Виктор
Дарина Радева – Мими
Стефан А. Щерев – говорител 3
Александър Тошев – продавач на коли
Никола Тошев – продавач на гевреци
Любомир Петкашев – функционер

https://bg.wikipedia.org/wiki/

Официален уебсайт: https://gundifilm.com/

Panzerfaust

И едно мое мнение за филма, публикувано във Фейсбук профила ми:

И сега малко отзиви за "Гунди – Легенда за любовта". Аз съм потомствен левскар и като такъв е ясно, че съм откърмен с истории за Гунди. Мачът във Флоренция, мачът на "Уембли", 7:2 срещу ЦСКА - тия истории съм ги слушал още когато съм ходил прав под масата. Затова във филма ми беше страшно приятно, че ги имаше. Все едно баща ми беше до мене и отново ми ги разказа! ❤️
Но "Гунди – Легенда за любовта" не е спортна драма, а не бих казал и че е биографичен. Филмът си е романтична драма и гледната точка на съпругата на Гунди - Лита Маркова. Тя е една страшно интелигентна и емоционална жена, и нелепото е, че за всичките тези години за хората е била просто "жената на Гунди". Този сценарий е нейният шанс тя да излезе от сянката на именития си съпруг и да каже своята гледна точка. И тя го прави блестящо! Въпреки че лентата е дълга цели 165 минути, по никакъв начин не натоварва и отегчава. Аз лично не ги усетих! Епохата на времето е много прилично пресъздадена (имам някоя друга забележка, но някои неща могат да се постигнат само с CGI). Спортните сцени са по-скоро пълнеж, но за тях си трябва наистина бюджет, какъвто българска продукция не може да си позволи. Озвучаването е идеално, саундтракът - прекрасно избран и пресъздаващ епохата.
И сега малко за режисурата и актьорската игра, така както я усетих аз. Липсва скованата и прекалено театрална игра, много характерна за българското кино. Липсват диалози, извадени като от ретро театрална постановка - речта е жива и естествена. И най-хубавото - липсват дразнещите и отново много характерни за бг киното импресии и лирични отклонения, които бг режисьорите смятат, че придават на продукта им невероятна арт същност. Всички актьори се справят добре. За мен обаче най-силни роли правят Александра Свиленова – Лита Маркова, Стоян Радев – Зоро и Пенко Господинов – агент на ДС. Тези тримата на практика правят филма! Към тях бих добавил и Емил Марков като архитект Марков (баща на Лита) и Биляна Петринска – Марена (майката на Лита). И тук естествено някой ще попита: "Ами Гунди? Ами Павел Иванов?".  За Павел Иванов мога да кажа само хубави неща, има присъствие, беше уловил много характерни за Гунди неща, има и невероятна физическа прилика с него. И въпреки всичко неговият образ ми беше предвидим. Не по негова вина - в сценарият, в който уж беше главен герой, като че ли имаше друг главен герой, но аз и с това започнах - този филм е гледната точка на Лита. Гунди тук е "естествения" фон на събитията, но ми е малко статичен и предвидим. Вероятно просто съм си го представял по друг начин, в смисъл много повече нещата да се въртят около него. Въпреки това, изграденият образ си е впечатляващ и много реалистичен!
В заключение - силно препоръчвам филма! Направен е така, че всеки да може да намери за себе си по нещо.