• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 15
Total votes: : 2

Последни публикации: 07 Февруари 2023, 10:50:45
Re: Най-великите империи от Panzerfaust

Разпада ли се Сърбия?

Започната от Hatshepsut, 09 Април 2019, 21:56:10

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Обявиха създаването на ,,Войводински фронт", който ще иска ,,пълна автономия" на сръбската област


Нови Сад. Политици, които искат ,,пълна автономия" на сръбската автономна област Войводина, обявиха, че основават ,,Войводински фронт". Зад идеята стоят ,,Лигата на социалдемократите от Войводина" (ЛСДВ) и ,,Войводинската партия" (ВП), чиито лидери Ненад Чанак и Александър Оджич неотдавна сключиха споразумение за сътрудничество. Те изхождат от факта, че конституционното положение на Войводина в състава на Сърбия, дефинирано с Основния закон от 2006-а година, е неприемливо, пише белградският ежедневник ,,Политика" в материал, представен без редакторска намеса.

В миналото ,,Войводинският фронт" е съществувал в Кралство Югославия. Недоволни от икономическото и политическото положение на областта, група политици от различни партии искаха промяна в държавния ред.
,,През юли 1935 г. е приета платформа за функционирането на Войводинския фронт. Тя се основава на речта на д-р Жарко Якшич, син на Джура Яксич, където се посочва, че "Войводина решително иска да е в тази страна, но също така, решително отхвърля положението си в тази страна", каза историкът от Нови Сад д-р Милош Савин за "Политика".
Движението е обвинено в сепаратизъм и прохърватска ориентация и се разпада преди началото на Втората световна война. И през последното десетилетие временно са обявявани обединения в ,,автономистки" блок или фронт. Когато през 2012 г. провинциалните юрисдикции попаднаха в Конституционния съд на Сърбия, този вид събиране бе насърчено от Либералдемократическата партия.

Основаването на ,,Войводинския фронт" се очаква през следващите шест месеца, а първият ход за това е споразумението между ЛСДВ и ВП, заяви пред ,,Политика" Боян Костреш, заместник-председател на Лигата.
,,Идеята е да се поканят двете местни партии на Войводина, както и други формации, и да си сътрудничат, преди всичко на ниво национални общности, а по-късно и в неправителствения сектор и с видни личности. Това не е предизборна коалиция, а по-широка платформа за сътрудничество, която трябва да отговори не само на въпроса за Войводина, но и за Сърбия като децентрализирана и регионализирана държава. Сигурно е, че въпросът за Косово е на дневен ред и че Сърбия ще промени Конституцията и ще реши вътрешните въпроси. Нашата идея е да бъдем организирани по различен начин. Белград има всички правомощия да бъде провинция, а Ниш и Крагуевац центрове на региони. Съществува и въпросът за Санджак, който ще бъде обсъден. Войводина трябва да има законодателна, изпълнителна и съдебна власт, собственост и доходи, гарантирани от конституцията", обясни Костреш.
Те отдавна са открили картите си, като защитници на автономията и на Република Войводина. В сръбската общественост те са критикувани за сепаратизъм, а Оджич казва, че вече е обърнал внимание на това и че ,,всички ние сме сепаратисти, които споменават В от Войводина". От Милошевич до Вучич, каза той, почти всичко е същото, а онези, които днес, казва той, са истинска опозиция, имат в програмите си премахване на автономията на Войводина.
От ,,Сръбската прогресивна партия" (СПП) на президента Александър Вучич заявиха, че вече са показали как могат да се грижат за интересите на гражданите, живеещи във Войводина – чрез откриване на нови фабрики и чрез изграждане на медицински институции и болници, както и закупуване на ново оборудване...
,,А тези, които искат да направят от Войводина професия, за 16 години на власт не са направили и една шеста от онова, което ние направихме за три години. Гражданите ще се произнесат на следващите избори, било във Войводина, или всяка друга част на Сърбия", добави заместник-председателят на СПП Миленко Йованов пред ,,Политика".

Анализаторите смятат, че този "фронт" води "битка" за гражданската опция. ,,Откритият  ,,Войводински фронт" е интересен съюз, чиято цел е именно да затвори или поне да ограничи пространството за изработване на нова, ясна, гражданска и демократична алтернатива на Войводина", каза за "Политика" историкът на изкуството и писателят Нови Небойша Миленкович.
Александър Оджич смята, че споразумението за ЛСДВ и ВП е логичен ход, тъй като страните са постигнали програмно съгласие, въпреки че работят самостоятелно в продължение на десетилетие. Той напусна Лигата през 2008 година, но твърди, че няма нито конфликт, нито грозни думи, а разногласия относно начина на работа. Като описва настоящите впечатления, той казва: "Като че работихме заедно вчера". Не е съгласен, че ЛСДВ е на власт в Нови Сад със СПП, но смята, че "не трябва да бъде пречка" за плановете на ВП и ЛСДВ в бъдеще. Различията между двете партии са само в ,,нюанси": независимо дали Войводина трябва да бъде република или автономия. Застъпник за обединение е и НПО ,,Войводин клуб", но в момента той още не е във фронта. Твърди се, че когато Лигата напусне правителството в Нови Сад, и той ще се присъедини към обединението. Президентът на Клуба Бранислава Костич отхвърля твърденията, че между тях има недоразумения. "Това е процес и ние няма да застанем на колене", заяви тя пред "Политика".
Миленкович смята, че с идеята за автономия на региона, каквато знаем от преди, е изразходвана и компрометирана от хора, които досега са се държали като нейни собственици. Той добави, че мисли същото и за политическите актьори и част от гражданския сектор, които са били близо до тях през тези години и десетилетия и по този начин ,,от идеята за автономия на Войводина остана само черупката, лишена от всякаква същина".
,,Липсва ясната артикулация на политическата идея и причината за последното събиране и създаването на ,,Войводинския фронт" – освен ако не става въпрос за политическо оцеляване. А ние знаем, че е точно така", заяви Миленкович.

http://www.focus-news.net/news/2019/04/09/2644446/politika-sarbiya-obyaviha-sazdavaneto-na-voyvodinski-front-koyto-shte-iska-palna-avtonomiya-na-srabskata-oblast.htm

Similar topics (4)

Powered by EzPortal