• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
11 April 2021, 21:50:24

News:

15.11.2020 Платформата на форума е обновена до SMF 2.1 RC3


Welcome to Guest. Please login or sign up.

11 April 2021, 21:50:24

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12610 Posts

Шишман
4760 Posts

Panzerfaust
773 Posts

Лина
699 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 20711
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 131
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 28
Total: 30

Recent posts

Pages 1 2 3 4 ... 10
11
avatar_Шишман
За съжаление книгата свърши доста неочаквано  тъпо, тоест не обясниха , какво точно прави Сталин срещу сатанистите от ордена. Може и просто да не бяха публикували до край цялата книга. В нея обаче имаше доста важни подробности.
Запазвам си правото да публикувам и други материали от други източници по въпроса.
12
avatar_Шишман
ЕТО ГО ПРАВОСЛАВНИЯТ ФАНАТИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ. Да различен от тоя по новините и телевизиите.
____________________
Бог да го благослови и закриля! Светъл Божи служител!
Двата филма , които съм гледала за него ,за дейността му и манастира са възхитителни!

,,Епископ Лонгин Церновички, игумен на манастира в Банченску ( Украйна) от 90- та година приема всички деца изоставени от родителите си.
Сега благодарение на него те имат радостно детство.
Деца взети от улиците, от студен и престъпен свят, заразени с ХИВ, а колко родени с увреждания...
Голяма част от тях поради обстоятелството, че нямат документи с името на родителите( той лично е приел 253 деца) го наричат " татко", а тези, които работят или учат, онези които са завършили дори колежи се завръщат в манастира и му помагат за новите братя и сестри.
Този човек е човек Божий и жив светец в истинския смисъл на думата.
ГОСПОД ДА ТЕ БЛАГОСЛОВИ, БРАТКО И ДАЙ БОЖЕ ДА СЕ УМНОЖАТ ХОРАТА КАТО ТЕБ!

13
avatar_Шишман
Quote from: FELDMARSCHALL on Today at 01:25:05Елитът им е като тукашния, стига глупости. Иначе нямаше да обесят навремето Мусолини в полза на окупиралите ги "западни съюзници". :laugh:
Като охрана съм имал възможността на няколко пъти да се срещна с елита им и даже да разговарям с някои хора. Нямат нищо общо с нашият елит, какъвто ние даже нямаме. Тука има няколко типа елит: интелектуалци, които са либерали и леви, има предприемачи-бизнесмени, които са доста силни, има и много развит научно-технически елит и накрая благородници останали от едно време.  Колкото до обесването на Мусолини( то е страшно: 1-во е разстрелян и после обесен но за краката и 3-и дена са го държали така на един централен площад и са хвърляли камъни по тялото), тая диващина я вършат комунистите подкрепяни от САЩ и Англия. Но хората накрая никак не са го харесвали. Белите партизани, понеже е имало и такива - монархисти, също са искали да го убият. Мусолини казват десните тука: тръгва добре, но накрая станал подлога на Германия и за това го мразят. То и Мусолини по време на 2-та световна е пълен провал, трагедия и то голяма.Така седят тука нещата, моето мнение е по-различно, ама кой ме пита.
14
avatar_Шишман
Между другото гледах статистика за вредата и починалите от ваксините. Пфайзер беше на първо место, а астразенека някъде на 3-то или 4-то место.
16
avatar_Hatshepsut
Древна цитадела пази Солницата край Провадия


Невероятна многоетажна цитадела е пазела бялото злато на древните. 4700 години преди Христа солта е била по-скъпа от златото и затова е трябвало зорко да се охранява от набези. Цитаделата е част от праисторическото селище Провадия - Солницата и едно от чудесата на България в съкровищницата на страната ни. То се намира на 6 км от град Провадия и на 53 км западно от Варна. Разкопките започват още през 2005 г., но с всеки археологически сезон се откриват нови и нови интересни находки. Разкриват се поредните тайни на най-древната цивилизация в Европа.

Солницата е единственото подобно място

в огромен район от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна. Възникването на праисторическото селище е свързано с Мировското солно находище, върху което се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове пък е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на Стария континент.От направени изследвания на обекта се предполага, че градът е бил населяван от близо 350 души в периода между 4700 и 4200 г. пр. Хр. тоест около 1500 години преди появата на гръцката цивилизация. Това е впечатлило учени от Оксфордския университет, които също са участвали в проучванията.Находището на каменна сол е на дълбочина 4 км. Праисторическите хора са имали интересна система за добиване на бялото злато чрез изпаряване на солена вода. Използвайки подпочвените солени извори, те са наливали водата в съдове, след което са я изпарявали на печки. После прехвърляли солта в цилиндрични съдове, които изпичали. Това, на практика, са

първите разменни монети в района на Източното Средиземноморие

Затова и се смята, че Провадия-Солницата е първият монетен двор на Европа, тъй като по онова време златото е било само израз на положение в обществото, но не и обект на търговия.Самият археологически обект – Солницата се състои от неолитно-халколитен производствен комплекс, неукрепено, а след това и укрепено с каменни стени халколитно селище (цитадела) и тракийска надгробна могила над нея, къснохалколитно ритуално поле (ямно светилище) и  два некропола. Заема площ около 300 дка.Първата отбранителна система е била силно повредена на два пъти при земетресения. Това принуждава жителите на Провадия-Солницата около 4600 г. пр. Хр. да изградят ново, изключително масивно каменно съоръжение. Крепостта има неправилна закръглена форма с обща дължина около 234 м и обхваща площ от около 4 дка. На места височината на стената е запазена до 3,50 м. Дебелината на основата й е между 2,40 и 4,30 м, но най-често е между 3 и 3,40 м, което предполага, че реалната й височина е била 5 - 6 м, невиждани за този период размери. Една от портите на крепостта е била на североизток - към производствения център, което е улеснявано бързото прибиране на произведената сол в рамките на защитеното пространство.Около 4500 - 4400 г. пр. Хр. втората каменна стена е разрушена при земетресение или военен конфликт, но събитието със сигурност е съпроводено със силен пожар.Въпреки това, голяма част от величественото каменно съоръжение

се е съхранила в продължение на хилядолетия и все още впечатлява всеки, който има възможността да го види. Третата каменна отбранителната система е изградена в късния халколит. Така нареченият ,,каменен кожух" от една страна е укрепвал склона, на който е построено селището, от друга имал защитни функции да предпазва от нападатели. Радиалната форма на цитаделата е била набраздена от много на брой напречни отсечки, по които да се придвижват обитателите, но и там да се спират набезите на евентуален враг. Радиалните ,,стени", 21 от тях са запазени, започват от най-високата част на склона и достигат до периферията на селището. Разположени са сравнително гъсто, на около 1 – 2 м разстояние една от друга. Тези своеобразни коридори не позволявали да се организира масова атака. В най-висока част на тази впечатляваща система се е намирала масивна каменна стена, която внушително се е извисявала над околния терен.През петото хилядолетие преди Христа Солницата е била

мощен търговски и икономически център

Освен чисто прагматичното си съществуване древните са имали духовен и религиозен живот. Доказателство за това са светилището и некрополите с ритуалните погребения. Интересен факт е, че всички погребани тела са отрязани наполовина. Открит е и масов гроб, хипотезата за който е, че обитателите на селището са били жертва на епидемия. По останките в некрополите са открити игли с двойна спирала, символ на култа към Богинята майка и керамични съдове. Открит е гробът на 30-годишна жена с две деца на 4-5 години.Има също керамичен бебешки биберон, украшения от егейска мида и тракийско зарче от късния период на могилата. Проучванията сочат, че е много вероятно селището да е било разрушено от мощно земетресение и от пожар и след това изграждано отново.Между Солницата край Провадия и Варненския некропол има връзка, смята ръководителят на разкопките в обекта  чл.-кор Васил Николов, зам.-председател на БАН. Според него търговците са заменяли солта за злато. Сред находките е и медно оръдие за обработка на ценния метал, което е най-старото намерено досега в Европа.Една от най-интересните находки обаче е един керамичен предмет. Откритието хвърли в догадки археолозите, защото изображението е мистично и невероятно въздействащо. Дали е амулет или има някаква друга функция  - символ на положение в общността, все още не е ясно. Находката е с триъгълна форма, по изпъкналата част е изобразено човешко лице. В двата ъгъла на горната част са оформени къси израстъци, вероятно стилизирани уши. През тях са пробити малки дупчици, служещи за окачване. Оформени са вежди, стилизиран нос и елипсовидни очи. Най-интересното обаче е, чевърху предмета няма дори намек за уста.

Акцентът е върху очите

- формата им, големината им. Любопитно е и това, че когато това изображение се погледне под различен ъгъл се забелязват следи от различни емоции. Дали и древните са виждали тези емоции, никой не може да каже. Възможно е впечатлението, което поразява човек, когато вижда лицето, да е резултат само от нашето усещане. Факт е, обаче че изображението с продълговатите очи и без уста внушава някакво дълбоко познание и мъдрост, като на някакво същество от Космоса. Цивилизацията по тези земи е изчезнала заради засушаване, продължило повече от 1000 години. Останали са обаче знаците, които древните са ни завещали. Чл.-кор. Васил Николов проучва Солницата от 16 години и вероятно от недрата на земята ще изплуват още много интересни находки, а защо не и злато подобно на това от Варненското златно съкровище.След предприетата консервация и реставрация, Провадия-Солницата вече е много атрактивен обект за посещение. Цялата история на древната цитадела може да се проследи в музея в Провадия. Необходима е обаче по-голяма площ за експониране на артефактите, които всяка година стават все повече. През 2019 г. над 1600 души са посетили обекта, а миналата година заради пандемията посещенията са били минимализирани.През февруари правителството отпусна 1,8 млн. лева за продължаване на археологическите проучвания в шест обекта. 350 хил. лева от тях са за Солницата край Провадия.

,,Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света", категоричен е председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

https://www.standartnews.com/blgariya-v-srtseto-mi/drevna-tsitadela-pazi-solnitsata-kray-provadiya-457761.html
17
avatar_Hatshepsut
Несбъдната мечта

Събудих се със мъничка надежда,
че днес денят ще е добър.
И сложих я във шепи със копнежа,
преди да си отиде като сън.

И слънцето загадъчно наднича
зад облака, от смях възпламенен,
с ръката на усмихнато момиче
ми маха за един прекрасен ден.

Дали ще е добър денят, не зная,
макар че уж личи по сутринта...
По дланите ми линии чертае
последната несбъдната мечта.
18
avatar_Hatshepsut
България / Re: Корона вирусът
Last post by Hatshepsut - Today at 06:03:41
Добавих анкета към темата относно ваксинацията срещу корона-вируса.
Анкетата не е ограничена във времето.
19
avatar_FELDMARSCHALL
Елитът им е като тукашния, стига глупости. Иначе нямаше да обесят навремето Мусолини в полза на окупиралите ги "западни съюзници". :laugh:
Pages 1 2 3 4 ... 10