• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

11 April 2021, 22:31:55

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12610 Posts

Шишман
4763 Posts

Panzerfaust
773 Posts

Лина
699 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 20714
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 131
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 66
Total: 68

avatar_Hatshepsut

Археологически находки, открити на територията на Европа

Started by Hatshepsut, 10 September 2018, 14:08:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

В Полша откриха древни леярни пещи, използвани от келти


По време на археологически разкопки, в Полша са открити останки от 12 пещи, които преди около 2400 години са използвани от келти за добив на чугун.

В средата на I-то хилядолетие преди новата ера келтите се разселват почти из цяла Европа. Достигат до районите на съвременна Силезия около IV век пр.н.е. Със себе си донасят на Стария континент множество нови технологии. Келтите първи започват да подковават конете, да използват седла за яздене и създават първи ризници. Д-р Пшемислав Дуленба от Института по археология към Вроцлавския университет, времето на тяхното разселване в Европа е все още слабо проучен и криещ доста неизвестни период, в това число и за земите, на които днес се намира Полша.

Откритите от археолози пещи са били вкопани надълбоко в земята, а вътрешността им е измазана със слой, съдържащ глина. Само малка част от пещите се е намирала над повърхността. Вътре в тях, археолозите са открили отделни късове разтопено желязо и шлака. Артефакти, датиращи от IV век пр.н.е., са открити в непосредствена близост до пещите. Сред находките има фрагменти от керамични съдове, метални украшения и предмети, използвани за направата на дрехи, както и различни приспособления за закопчаване на дрехи.

Засега археолозите са разкрили само едни малък изкоп, но според д-р Дуленба, много е възможно в района да има и още подобни пещи. При избора на място, където да провеждат разкопки, археолозите са използвали магнитен метод на проучване. Чрез него е възможно да се регистрират следите от сгради и съоръжения, които някога са подлагани на въздействието на високи температури.

Учените предстои да проведат анализи и радиовъглеродно датиране на находките. Ако експертните изследвания на откритите обгорели дървесни останки от пещите потвърдят първоначалните допускания за възрастта на находките, то ще може със сигурност да се твърди, че това е първият келтски металургичен ,,цех", откриван на територията на Полша. Най-старите артефакти, открити в поселението, се отнасят към втората половина на III век пр.н.е.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/12/celts-poland-metalurgy.html

Hatshepsut

Археолози откриха две нови царски гробници на 3500 години


Американски археолози откриха две монументални царски гробници, датирани преди около 3500 години в близост до голям дворец от микенската епоха в южния гръцки регион Пелопонес, съобщи гръцкото министерство на културата във вторник, цитирано от в-к Катимерини.

В изявление на министерството се казва, че куполите на двете гробници в близост до двореца от бронзовата епоха на Пилос са се срутили през древността, запълвайки ги с толкова много пръст и развалини, че грабителите на гробове трудно са могли да влязат, за да ги ограбят.

Въпреки това, те са били осквернени през периода на използването им няколко поколения – за разлика от друг микенски гроб, намерен наблизо през 2015 г., от който са разкрити зашеметяващо съкровище от златни и сребърни бижута и бронзови оръжия, погребани с човек, който се предполага, че е бил ранен владетел на Пилос.

Възстановените гробни находки от двете гробници включват златен пръстен-печат и златен амулет на древноегипетска богиня, показващи търговските и междукултурни връзки от бронзовата епоха. Министерството заяви, че откритието е особено важно, тъй като хвърля светлина върху ранните етапи на микенската цивилизация в Гърция.

Микенската епоха, приблизително между 1650-1100 г. пр.Хр. предоставя материал за много от митовете и легендите на Древна Гърция, включително тази от Троянската война.

По-голямата от двете гробници е имала диаметър 12 метра (36 фута) при нивото на пода, а каменните и стени са оцелели до височина 4,5 метра (15 фута) – по-малко от половината от първоначалната и височина.

Другата е около две трети от този размер и стените й към момента са високи два метра. И двете принадлежат към гробниците тип "толос",  масивни куполни подземни конструкции, предназначени за царски особи от Микенска Гърция, които могат да достигнат приблизително 15 метра височина.

Те бяха разкопани през последните две години от археолозите на Университета в Синсинати, които откриха и близкото богато погребение, което е известно като "Гробът на Война с грифоните" заради някои от намерените в него орнаменти.

И трите гроба, заедно с друга гробница-толос, намерена наблизо преди десетилетия, са построени по-рано от двореца, чиито руини се намират наблизо и който е описан в Омировата "Одосея" като седалище на мъдрия цар Нестор.

https://www.bgnovini.eu/

Hatshepsut

Шотландец откри съкровище на 3 000 години


Археологът-любител Мариуш Степиен с помощта на металотърсач е открил в Шотландия артефакти от бронзовата епоха, съобщи ,,Гардиън".

Сред находките има комплект конски амуниции и меч на около 3 000 години. Откривателят признава, че е ,,на седмото небе" от щастие.

Според изданието, в края на юни Степиен е участвал заедно със свои приятели в разкопки, когато се натъкнал на металните предмети на дълбочина метър и половина. Сигналът от металотърсача бил толкова силен, че той съобщил за откритието на експертите от организацията Treasure Trove. Професионалните археолози се отзовали незабавно и изследвали мястото в продължение на почти един месец.

През това време откривателят и приятелите му работили заедно с тях, тъй като искали да участват в разкопките от начало до край. Учените са открили меч, прибран в ножница и украсен с ремъци и катарами, капачки от колелата на древни карети, както и останките от декоративна ,,висулка дрънкалка", която е била закрепвана за конската сбруя – първата, открита в Шотландия, и третата във Великобритания.

Според ръководителя на Treasure Trove Емили Фрийман, откритието е от общонационално значение, тъй като в Шотландия има съвсем малко находки от бронзовата епоха. ,,За нас това беше прекрасна възможност не само да възстановим бронзовите артефакти, но и органичните материали", разказва тя. Предстои да бъдат оценени артефактите и да се изясни, защо са били закопани именно там.

https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=9979

Hatshepsut

Откриха останки от езически храм на викинги отпреди 1 200 години


https://www.actualno.com/interest/otkriha-ostanki-ot-ezicheski-hram-na-vikingi-otpredi-1-200-godini-news_1508416.html

Археолози от Университетския музей Берген откриха при разкопки руини от езически храм от епохата на викингите на възраст 1 200 години, съобщи БГНЕС. Това е първият древноскандинавски храм, открит в страната, разказва Сорен Динхофф от музея. Основата на сградата е строена няколко века преди навлизането на християнството по тези земи. Останките са открити в участък, в който в момента се изгражда жилищен комплекс. Храмът е датиран към VIII век и, въпреки че сградата отдавна я няма, по дупките в стълбовете учените успяха да разберат как приблизително е изглеждала. Храмовете са строени по примера на раннохристиянските базилики - с висока кула над скатен покрив, като знанията за този вид строителство викингите получили от пътешествениците. Според учените, скандинавците са започнали да строят ,,Дома на боговете" през VI век. Дотогава религиозните обреди са се правели на открито. Сериозни промени в обществото настъпили, след като викингите започнали да контактуват с Римската империя и с германските племена в Северна Европа. След този период скандинавските религиозни вярвания станали по-идеологизирани и организирани. Церемониите се провеждали вътре в ,,Дома на боговете", където се отбелязвали важни празници като зимното и лятното слънцестоене.

Един от основните ритуали е бил поднасянето на месо, напитки, а понякога и благородни метали на дървените фигури на основните божества, на които се кланяли викингите: Один и други 12 богове. Учените смятат, че храмът вероятно е бил разрушен през XI век, когато кралете на Норвегия са установили християнството по насилствен път и са разрушили всички свързани с езичеството храмове.

Hatshepsut

Разкрит е истинският произход на реликви от изгубената Британска Атлантида и той е озадачаващ


Местоположенията, на които са открити различните назъбени заострени върхове на копия или стрели

В древното минало Европа е била съвсем различно място - някога великобританските острови са били свързани с европейския континент.

Само няколко хилядолетия по-късно, когато тази връзка отдавна е прекъсната, съвременните хора започват да преоткриват древни артефакти на народи от каменната ера, които някога са обитавали земи, сега скрити под вълните.

Едно от тези изгубени царства - наречено Догерланд - се намира между Великобритания и Нидерландия и неговото съществуване днес е разкрито в безброй културни обекти, които вълните изхвърлят по нидерландските брегове.

Сред тези артефакти, многобройни назъбени върхове, издълбани от кости, отдавна се смятат за форма на оръжие, използвано от мезолитните ловци събирачи, населявали Догерланд или околностите му още преди 11 000 години.

,,Сигурни сме, че това са върхове за изстрелване", смята археологът Джоан Декер (Joannes Dekker) от Университета в Лайден, Холандия, посочвайки, че назъбените върхове, които вероятно са украсявали стрели или може би копия, показват признаци на активна употреба като оръжие или инструменти, а не като церемониални предмети. "Те са били повторно заостряни. Показват износване от употреба".

Но това не е всичко. В ново проучване, ръководено от Декер и публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports, изследователите анализират 10 от назъбените върхове, събрани от нидерландското крайбрежие на Северно море, използвайки масспектрометрия и техника, наречена колаген пептиден масов отпечатък (известен още като ZooMS).

Въпреки че никога не е било известно какъв вид кост е бил използван за оръжията, изследователите с изненада откриват, че за изработката на два от заострените върхове е била използвана човешка кост, а останалите са изсечени от костите на древен благороден елен (Cervus elaphus).

Изследователите твърдят, че честото използване на кости от благороден елен може просто да отразява, че вида е бил наличен за древните ловци събирачи.

Но други видове, включително древните говеда тур (Bos primigenius), сърни (Capreolus capreolus) и диви свине (Sus scrofa), също би трябвало да са били лесно достъпни и техните кости или рога биха били еднакво подходящи от биомеханична гледна точка, ако не и по-добри.

,,Това не е икономическо решение", обяснява Декер пред списание Smithsonian. "Трябва да е имало някаква друга причина, културна причина, защо е било важно да се използват тези видове."

Това важи особено за човешките кости, което е още по-озадачаващо.

"Етнографските данни за ловци събирачи, които използват стил на незабавно връщане на храна, показват, че количеството експлоатирани животински ресурси е с няколко порядъка по-високо от биомасата на самите ловци събирачи", пишат авторите в своя доклад. "С други думи, човешките кости обикновено съставляват само малка част от общото количество кости, достъпни за ловците събирачи ... Следователно е разумно да се предположи, че опортюнистичният подбор за човешка кост е много малко вероятен."

Какво тогава може да обясни умишленото използване на човешки кости от древните ловци на Догерланд?

Няма начин да знаем със сигурност, но изследователите предполагат, че използването на костите на благородния елен е можело да отразява някаква форма на специфично за културата значение или символика, приписвана на вида.

По същия начин, върховете от човешки кости биха могли да служат за ритуални цели, представлявайки един вид погребален ритуал при който ,,човешки останки се трансформират в оръжия".

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Razkrit-e-istinskiiat-proizhod-na-relikvi-ot-izgubenata-Britanska-Atla_162283.html

Hatshepsut

Нови находки от Помпей


Hacĸopo бeшe oтĸpит нoв тepмoпoлиyм в Итaлия. Toвa e мяcтo, в ĸoeтo ce cepвиpaт гopeщи нaпитĸи, дpeвнopимcĸa yличнa xpaнa и paзбиpa ce мнoгo винo. Toй ce нaмиpa нa мяcтo, ĸoeтo тoгaвa e пoпaдaлo в paмĸитe нa ceвepoизтoчeн Πoмпeй, в днитe пpeди Beзyвий дa yнищoжи гpaдa пpeз 79-тa гoдинa.

Mяcтoтo e бoядиcaнo в яpĸи жълти нюaнcи, paзпoлaгa c дocтa дeтaйлни фpecĸи. Tyĸ pимлянитe ca ce cпиpaли, зa дa xaпнaт и пийнaт тoпли и вeчe пpигoтвeни xpaни и нaпитĸи. И мaлĸият мaгaзин вce oщe cъxpaнявa ocтaнĸитe нa coбcтвeниĸa cи и мoжe би eдин oт пocлeднитe мy ĸлиeнти.

Apxeoлoзитe ca oтĸpили ĸocтитe нa пoнe двaмa дyши. Tpyднo e дa ce paзбepe мнoгo ĸoи ca тe и ĸaĸвo ca пpaвили, ĸoгaтo e дoшъл мoмeнтa нa cмъpттa им. Mapoдepи пpeз 1600-тe бeзpaзбopнo paзxвъpляли cĸeлeтитe, ocтaвяйĸи eдиния paзпpъcнaт из cтaятa, a чacти oт дpyгия ca нaтъпĸaни в гoлям дoлиyм (бypĸaн зa cepвиpaнe).

Paзпpъcнaтитe ĸocти пpинaдлeжaт нa няĸoй нa пoнe 50 гoдини. Toй мoжe дa e лeжaл, ĸoгaтo гopeщият пиpoĸлacтичeн пoтoĸ e пpeминaл пpeз гpaдa cлeд изpигвaнeтo. Oтĸpитo e мяcтo, ĸoeтo e зaдeлeнo зa cъxpaнявaнeтo нa лeглo. Из ocтaнĸитe ca oтĸpити cлeди oт пиpoни и дъpвo.

Дpeвнaтa бъpзa xpaнa

Toзи тepмoпoлиyм ce oĸaзвa изнeнaдвaщo мoдepeн. Или пo-cĸopo мoжeм дa ĸaжeм, чe cлyжи зa ocнoвa нa мнoгo мoдepни зaвeдeния. Xpaнaтa ce e cъxpaнявaлa в дълбoĸи cъдoвe oт тepaĸoтa, нapичaни дoлиa. Te ca пocтaвяни в дyпĸи в гopнaтa чacт нa плoтa, пoдoбнo нa мoдepнитe витpини. Билo e възмoжнo дa ce пpeмaxвaт в ĸpaя нa paбoтния дeн и дa ce ocтaвят нa пoдxoдящo мяcтo зa cъxpaнeниe.

Oтĸpити ca oщe ĸepaмични cъдoвe зa гoтвeнe, ĸoлби и aмфopи зa cъxpaнeниe нa винo и бpoнзoвa ĸyпa зa пиeнe
Πoceщeниeтo нa пoдoбни мecтa e билo ocнoвнa чacт oт eжeднeвиeтo нa тoгaвaшнитe мecтни. Днec дa xaпнeш нaвън e избop. Toгaвa e билo нeoбxoдимocт зa дocтa oт xopaтa в pимcĸитe гpaдoвe. Πoвeчeтo житeли нa гpaдa живeят в жилищни cгpaди, нapeчeни инcyли, и въпpeĸи чe oбиĸнoвeнo имaт oгнищe зa oтoплeниe и пpeтoплянe, тe нямaт пълнoцeнни ĸyxни.

Bcичĸи тeзи xopa paзбиpa ce тpябвa дa ядaт. Toвa ce cлyчвa в тyĸ cпoмeнaтитe тepмoпoлиyми зa пo-бъpзo xaпвaнe и тaвepни зa пo-ĸpъчмapcĸo изживявaнe. Πpeди вyлĸaнът Beзyвий дa изpигнe и дa paзpyши Πoмпeй, пo yлицитe тaм e имaлo пoнe 80 тepмoпoлиyми зa eвтинa, пpocтa, нo и paзнooбpaзнa xpaнa.

Xлябът и cиpeнeтo ca ocнoвни пpoдyĸти, зaeднo c лeщa, гoвeждo и пилeшĸo мeco. Cyпитe и яxниитe cъщo ca били чecтo cpeщaни. Ha пoвeчeтo мecтa ca cepвиpaли винo и биpa.

Koнĸpeтнo зa тoвa мяcтo, apxeoлoзитe oтĸpивaт cъдoвe c ocтaнĸи oт ĸocти нa пaтици, пpaceтa, ĸoзи и pибa
Ha няĸoи oт фpecĸитe cъc cигypнocт e изpиcyвaнo няĸaĸвo мeню. Ha двe oт тяx ce виждa пeтeл c двe пaтици, пpoвиcнaли нaдoлy c глaвaтa. Живoтнитe ca ce paзфacoвaли нa мяcтo, пpeди дa ce cгoтвят и cepвиpaт.

Cлeд ĸpaя нa paзĸoпĸитe зaпoчвa лaбopaтopнaтa paбoтa. Πpoби oт xpaнитeлнитe ocтaнĸи и дpyги мaтepиaли ca изпpaтeни нa няĸoлĸo yнивepcитeтa зa пoдpoбeн aнaлиз.

Toвa e пъpвият тepмoпoлиyм, ĸoйтo e в тoлĸoвa дoбpo cъcтoяниe. Haмиpaл ce e нa мaлъĸ плoщaд, зaeднo c циcтepнa, фoнтaн и вoднa ĸyлa.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Пещерно изкуство от ледената епоха: естетика на 40 000 години


Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО, включи в списъка на световното културно наследство уникално пещерно изкуство от ледената епоха, открито в провинция Баден-Вюртемберг, на изток от планината Шварцвалд, Южна Германия, писа през юли 2017 г. немското списание Аркеологи.

Гъстотата на находките и ансамбловото изкуство на този пещерен център от ранния палеолит го правят уникален в цял свят.

Откритите в карстовия масив Швабска Юра, известен още като Швабски Алб, костни фигурки и музикални инструменти се явяват най-старите подвижни художествени творби в света, и са първите ръчно изработени изделия на съвременни хора от преди 40 000 години.

Шестте места на пещерни находки и заобикалящата ги природа в долината на Aх и Лонетал, които са вече в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, включват над 50 фигурки: повечето изработени от слонова и други кости. Към тях принадлежат Мамутската кост от пещерата Фогелхерд, Венера от пещерата Холе Фелс и Човеколъвът от Холенщайн-Щадел. Сред находките са и осем флейти. Обектите са на 35 000 – 43 000 години. Те са най-убедителното доказателство, че ловците-събирачи от ледниковата епоха са правели музика.

Повечето артефакти изобразяват фауната на някогашната тундра от ледената епоха: мамут, бизон, кон, пещерен лъв и пещерна мечка. Колекцията включва и фигурки на по-малки животни: водолюбива птица, риба и вeроятно таралеж. Има изображения на хора и на същества, които са смесица между човек и животно.

Световноизвестна е статуетката на Венера от Холе Фелс, карстова пещера намираща се в близост до Швабските Алпи и река Дунав. Фигурата на древногръцката богиня е един от най-старите образци на керамичното изкуство от ранния палеолит в Централна Европа. Представлява глинена фигурка, висока 6 см, с особено подчертани пищни форми. Навярно е имала култово значение и е олицетворявала Великата Богиня-майка, покровителка на плодовитостта и плодородието, на девиците и жените майки и стопанки, на култа към Слънцето и огъня, на животните и лова. В тракийската обредност е приета като изначално божество и олицетворявала цялата Вселена.

Фигурката на Човеколъва от Холенщайн-Щадел в долината Лоне е от изключително значение за историческата наука. Представлява 30-сантиметрова антропоморфна фигура на човек с глава и крайници на пещерен лъв, изработена от кост на мамут. Статуетката от ранната палеолитна култура е една от най-старите миниатюрни творби на човечеството.

Намерените предмети са от пещерни обекти в две долини на Швабски Алб – долината Ах на около 15 километра западно от Улм и долината Лоне на около 20 км североизточно от Улм.

Пещерно изкуство от ледената епоха се среща в пещерите: Гайсенклостерле, Холе Фелс и Зиргенщайн (в долината Ах); и Фогелхерд, Щадел и Бокщайн с Бокщайнтьорле (в долината Лоне). Във всички тези пещери, по време на археологически проучвания, са открити слоеве на Оринякската култура, чиито носители вероятно са били първите европейски Homo Sapiens.

Изключително вълнуващо е как тези най-ранни жители на ,,негостоприемен Алб" са успели да се приспособят към природните условия, за да задоволят основни потребности. Намерените бижута и предмети на изкуството издават наличие на естетически вкус. Уникалната концентрация на палеолитни находища от долините Лоне и Ах предлагат богати археологически пейзажи от ледниковата епоха, в която са живели ловци и събирачи. Районът е доказано централно поселищно място на най-ранните хора, диктували навярно модата в Европа.

https://www.novetika.com/paleolit-lednikova-epoha-figurki-germania/

Hatshepsut

Открита е невероятно красива кристална кама на 5000 години в Испания


В древна гробница близо до Севиля изследователи откриха останките на няколко човека, погребани по ритуален начин, както и най-поразителния артефакт: изключително красива кама, направена от планински кристал.

Сложно издълбаният кристален кинжал е датиран на най-малко от 3000 г. пр. н. е., което го прави ,,най-съвършенната и естетически впечатляваща колекция от материална култура от планински кристали, откривана някога в праисторическа Иберия", според испанските изследователи, изследвали мястото.

Праисторическите хора в Европа са правили по-голямата част от инструментите си от рога и кремък. Инструментите, направени  от планински  кристали (макрокристален кварц) са били далеч по-малко разпространени, но въпреки това хората са разработили техника за тяхното производство, която се е появила през късната праистория в някои европейски региони като югозападния Иберийски полуостров през третото хилядолетие пр. н. е.

Въпреки че инструментите от планински кристал са по-трудни за оформяне и суровините са по-редки, колкото седиментните скали, праисторическите хора вероятно са ги ценели поради тяхната естетическа стойност. Точно както ние днес им се възхищаваме, лесно можем да си представим, че хората са били още по-впечатлени от тях преди хиляди години.

22.5-сантиметровата кама, този особено изискан инструмент от планински кристал, е намерена в една от осемте мегалитни гробници във Валенсина де ла Консепсион, място близо до Севиля в Испания, което се счита за едно от най-значимите за археологията на Иберия от медната епоха.

В куполообразната гробница, известна като Монтелирио (Montelirio tholos), се водят разкопки между 2007 и 2010 г. Това е мегалитна конструкция с 39-метров коридор, водещ до основна камера с диаметър 4,75 метра, от която през тесен коридор е достъпна втора камера.Изследователите са открили останките на най-малко 25 души, заедно с множество разкошни погребални вещи, включително плащаници и дрехи, изработени от десетки хиляди мъниста и украсени с кехлибар, както и много кремъчни върхове на стрели, намерени фрагменти от златни остриета, предмети от слонова кост, и разбира се великолепната кристална колекция.

Върховете на стрелите, острието и кинжалът от планински кристал са намерени в задната част на основната камера. В останалата част на камерата не са открити други предмети, което е подозрително.

Струпването на артефакти в непосредствена близост до входа на коридора за главната камера ,,предполага приношение, подобно на това, открито в главния коридор, където върховете на стрелите, макар и направени от по-нискокачествени материали, са открити на големи купчини, което говори за олтар", разказват изследователи от Университета в Гранада и Университета в Севиля в проучване, публикувано в Quaternary International.Счита се, че поне няколко жени и един мъж, идентифицирани в гробницата Монтелирио, са починали от отравяне. Останките на жените са подредени по кръг в камера до костите на мъжа, който може да е бил човек с висок статус. Самата кама е намерена в другата камера, ,,заедно с дръжка и кания от слонова кост".В близост до мястото липсват източници на кварц от вида, използван в камата, което предполага, че материалите са получени от далеч.

Изследователите смятат, че това е още една причина, поради която тези кристални ками и върхове на стрели, имащи двойно значение, може да са били запазени за представители на елита, които биха могли да си ги позволят.

,,От една страна, те са имали социално значение поради екзотичността на материала и факта, че неговата трансформация е изисквала много специфични умения и вероятно някаква степен на техническа специализация. Те вероятно представляват погребални вещи, достъпни само за елита от този период. Свързването на острието на камата с дръжка, изработена от слонова кост, пак неместна суровина, също трябва с висока стойност, категорично предполага високия статус на хората, използвали такива предмети".

,,От друга страна, планинският кристал трябва да е имал символично значение като суровина, вложена със специално значение и конотации. В литературата са описани общества, в които планинският кристал и кварцът като суровини символизират жизненост, магически сили и връзка с предците".

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkrita-e-neveroiatno-krasiva-kristalna-kama-na-5000-godini-v-Ispaniia_164005.html

Hatshepsut

В Помпей откриха уникална сватбена колесница


Археолози откриха в Помпей много добре запазена колесница, която преди 20 столетия е била използвана за сватби и различни церемонии.

Находката е намерена при разкопки във вилата на Чивит Джулиан в погребания през 79 г. от изригналия Везувий град.

Каляската е била украсена с елементи от олово и бронз и боядисана в синьо. Орнаментите включват еротични сцени, което навежда на мисълта, че е използвана в сватбени ритуали.Намерени са и следи от връзки, с които са били фиксирани венци, а също и отпечатъци от възглавници и пшеничени стъбла върху седалките.

По думите на италианския министър на културата Дарио Франческини, Помпей не престава да
изненадва със своите открития.

Това е първата находка в Италия на толкова богато украсено четириколесно возило.

http://www.desant.net/show-news/55604