• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

Годишнина отъ възстанието на Асѣневци

Започната от Hatshepsut, 27 Октомври 2018, 22:18:21

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Topic keywords [SEO] въстание

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2010г.

825 години от въстанието на Асеневци


Велико Търново се готви да отбележи подобаващо 825-та годишнина от обявяването си за столица. Важният исторически акт е станал през 1185 година при обявяването на въстанието на братята Асен и Петър в новопостроената църква ,,Св. Димитър Солунски" в Търновград. Въстанието завършва през 1187 година с подписването на Ловешкия мирен договор и възстановяването на Втората българска държава.

На 26 октомври, Димитровден, църквата ,,Св. Димитър Солунски" ще се превърне в център на честванията. Затова от Регионалния исторически музей извършват ремонтни дейности по фасадата на храма. Изцяло ще бъдат подменени керемидите на покрива на църквата, съобщи директорът на музея Иван Църов. Ръководената от него институция е сред организаторите на програмата за отбелязване на годишнината, заедно с община Велико Търново.

От фонда на музея ще бъдат извадени и подредени в изложба икони, чиито сюжет е свързан със Свети Димитър. Още една изложба ще могат да видят жителите и гостите на града. Тя ще покаже археологически находки, открити по време на разкопките в църквата ,,Св. Димитър Солунски" през 70-те и 80-те години.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=598008Старинни икони на Св. Димитър показват за 825-та годишнина от обявяването на Търново за столица160-годишна икона на Свети Димитър ще бъде изнесена с литийно шествие във Велико Търново за Деня на светеца 26 октомври. Това е един от акцентите в програмата, която организират Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм за 825-та годишнина от обявяването на въстанието на Асен и Петър и началото на Втората българска държава със столица Търновград.

Иконата, която ще бъде показана на жителите и гостите на града, се съхранява във фонда на Регионалния исторически музей. На нея Свети Димитър е изобразен като войн. Иконата тежи 8 кг и е нарисувана от тревненски зограф. Дълги години е била съхранявана в Преображенския манастир.

Музеят притежава и други икони със сюжети, свързани със светеца, които ще бъдат подредени в изложба на Димитровден в църквата ,,Св. Димитър Солунски". Те са рисувани през последните 200 години и са дело предимно на зографи от Тревненската иконографска школа.

Програмата за отбелязване на годишнината ще продължи няколко дни, информира директорът на Общинската агенция по туризъм Даниел Панов. Сред акцентите ще бъде и 25 годишнината на аудио-визуалния спектакъл ,,Звук и светлина".

Затова от 23 до 26 октомври ще бъдат обявени Дни на отворени врати в командния пункт на крепостта Царевец, откъдето се излъчва атрактивният спектакъл. През тези четири дни от 10,00 до 17,00 часа посетителите ще имат възможност да разгледат техническите съоръжения, а инженери ще обясняват какви са параметрите и как е създадено светлинното шоу. Предвидено е място, където на голям екран ще бъде прожектиран спектакъла ,,Звук и светлина".

На 23 октомври великотърновци и гостите на града ще могат да видят и самата атракция, която ще бъде излъчена от 20,30 часа, заедно с празнични фойерверки. Преди това от 19,00 часа на площада пред Царевец артисти от великотърновския театър ще представят историческия етюд ,,Димитровден 1185 - навеки в народната памет". Той е по текстове на поета Радко Радков и фолклориста Анчо Калоянов.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=599308

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2015г.

Велико Търново чества 830 г. от въстанието на Асеневци


Старопрестолният Търновград е център на националните тържества, посветени на 830-ата годишнина от въстанието на Асен и Петър. РИМ-Велико Търново подготвя за кулминацията на тържествата на 7 и 8 ноември специална изложба, която ще покаже златните съкровища, които притежава старата столица.
Експозицията ще бъде подредена в Археологическия музей и ще събере Хотнишкото злато, пръстените на Калоян и Доброслав, най-ценните оброчни плочи, икони и стенописи, които не са показвани до момента.
Предвидено е шествие и театрална възстановка на събитията отпреди 830 г. Участие в нея ще вземат търновският клуб ,,Традиция", както и колегите им от София, Шумен, Варна и Бургас. Сюжетът разказва за дните, когато Петър и Асен вече са се върнали от Солун, а иконата на св. Димитър вече е в Търново. ,,Предстои освещаване на новия храм. Това се разчува и прииждат хора от околностите за събор" – анонсират от ,,Традиция", като уточняват, че освен тази ,,жива картина", ще бъдат показани въоръжение, средновековни занаяти, характерни ястия, атракции с огън.
Тези дни в музей ,,Възраждане и Учредително събрание" се проведе научна конференция под надслов ,,Асеневци и Търновград", на която водещи наши историци изнесоха много интересни доклади. Проведе се и четвъртото биенале на църковните изкуства, на което прочути зографи от няколко страни представиха творчеството си.
Едно от най-интересните събития, организирани по повод юбилея, е Националната филателна изложба, която ще бъде открита на 5 ноември. Тя ще събере колекционери от цялата страна, като на нея се очаква да бъде изложена марка, оценявана на 1 милион лева.
На 7 ноември в двора на църквата музей ,,Св. 40 мъченици" ще се проведе димитровденски народен събор. На следващия ден в храм ,,Св. Димитър Солунски" ще бъде прожектиран филмът ,,Династията на Асеневци", който представя историческото минало и разкрива интересни факти за сградата.
Ще бъде валидиран пощенски блок с марки и пликове, посветени на знаковата годишнина.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=52758

HatshepsutTopic starter

#2
Тази информация е от 2017г.

Велико Търново отбеляза 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен

Велико Търново отбеляза големия български и християнски празник Димитровден, заедно с 832-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен, довело до възстановяване на българската държава. Много жители на старопрестолния град, заедно с кмета Даниел Панов се включиха в проявите по случай едно от най-големите събития в българската история. Честванията започнаха в църквата "Успение Богородично" в квартал "Асенов", където бе отслужена празнична литургия. Даниел Панов, жителите и гостите на Велико Търново се поклониха пред иконата на Димитър Солунски - светец, който е считан за един от покровителит на Старата столица и на България. След края на службата последва литийно шествие по улиците на квартал "Асенов", завършило в храма "Св. Димитър Солунски", където на 26 октомври 1185 г. първите Асеневци правят решителна крачка към възстановяването на българското царство.

В словото си кметът Даниел Панов припомни огромната значимост на въстанието отпреди 832 години. Той посочи, че случилото се навръх Димитровден през 1185 година е един от най-големите примери как обединени от национална кауза, българите могат да се противопоставят на всяка велика сила. "Това единство показва, че макар и малък, българският народ е храбър и достоен, способен да върши чудеса", подчерта Панов.

"Тук в църквата "Св. Димитър", братята боляри Петър и Асен вдигат въстание срещу Византия и възраждат българската държава. Търновград става столица на Второто българско царство и център на самостоятелната българска църква. Двамата братя дават един от най-ярките примери за приемствеността в държавното строителство – те се обявяват за наследници на онази България от времето на царете Симеон, Петър и Самуил. Освен, че е сред най-важните исторически събития, въстанието навръх Димитровден през 1185 г. е част от нашата българска идентичност, от нашето българско ДНК. Почитта и преклонението пред нашите достойни предци е нашият малък принос в съхраняването на българската историческа памет", каза още Даниел Панов. Кметът на Велико Търново припомни, че освен подвига на Свети Димитър Солунски, на 26 октомври българският народ почита майсторлъка и занаята на строителите, дюлгерите, архитектите, строителните инженери, проектантите и конструкторите.

Празникът продължи с молебен за здраве и освещаване на курбан чорба, фолклорна програма и църковни песнопения. Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, председателят на Областната камара на строителите Любомир Шербетов, представители на различни институции и организации. Финал на отбелязването на Димитровден и 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен ще бъде прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – Звук и светлина". Шоуто ще може да бъде наблюдавано от площад "Цар Асен I" и ще започне в 20:00 ч.


http://inews.bg/

HatshepsutTopic starter

833 г. от въстанието на Асен и Петър отбелязваме на Димитровден, 2018г.
Не трябва да допускаме историята да бъде забравена. Важно е да помним, че 26 октомври е ден, който ни връща към едно от най-славните и големи събития в историята на старопрестолния Търновград, заяви в двора на църквата "Св. Димитър Солунски" кметът на старата столица Даниел Панов. В нея преди 833 години смелите, мъдри и далновидни братя Петър и Асен, уповавайки се на закрилата на небесния покровител на Търновград Св. Димитър, вдигат въстание и побеждават Византийската империя.
"Въстанието от 1185 година не е просто локален бунт, то е общобългарски акт, довел до премахването на една неправда, настъпила през 1018 година и продължила повече от век и половина. В Търновград е възстановена онази българска държава на хановете Аспарух, Тервел, Крум и Омуртаг, царят покръстител Борис Михаил, великият Симеон, безстрашният Самуил. България се превръща във водещ фактор в Европа. Търновград се нарежда по своя блясък и мощ до Рим и Константинопол", посочи още Даниел Панов.
Тържествата на 26 октомври започнаха с отслужването на празнична Света литургия по случай Димитровден в църквата "Успение Богородично". След това продължиха с литийно шествие с иконата на Св. Димитър", което завърши в двора на едноименния храм.
Освен приветствието от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, празнично слово по случай Деня на строителя произнесе инж. Любомир Шербетов, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България.
Празничната програмата продължи с благодарствен молебен, благослов към работещите в строителството и изпълнения на ПФА ,,Искра". Беше осветен и рибен курбан, от който имаха възможност да похапнат всички гости.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

https://www.dnesbg.com/obshtestvo/833-g-ot-vastanieto-na-asen-i-petar-otbelyazvame-na-dimitrovden.html

HatshepsutTopic starter

834 г. от въстанието на болярите Петър и Асен отбелязват търновци


На Димитровден Велико Търново отбелязва 834 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Големият християнски празник в старопрестолнината започна с празнична света литургия в църквата "Успение Богородично".

По традиция литийно шествие премина по Владишкия мост до храма- музей ,,Св. Димитър Солунски", където братята Асеневци обявяват въстанието срещу византийците през 1185 г."Датата 26 октомври 1185 г. винаги ще бъде сред най-светлите лъчи в цялата история на България. От Търновград България се издига до нивото на имперска сила. Независимата българска църква става с ранг на Патриаршия. Нещо повече - Търновската патриаршия е най-високото достижение в цялата ни църковна история. Търновската книжовна школа носи просвета и духовност за славяните по цял свят. И в основата на всичко това стои именно въстанието на Петър и Асен. Затова дълг на всеки от нас е да помним и да разказваме на нашите деца за този славен общобългарски акт", каза в словото си изпълняващата длъжността кмет Снежана Данева – Иванова.

На Димитровден по традиция празнуват и строителите. Приветствие по този повод отправи председателят на областното представителство на Камарата на строителите Ина Минчева – Кържилова.
"Строителството е един от най-рисковите и стресови отрасли в нашата икономика. Много проблеми има в строителството, като започнем от остарялата нормативна база при офериране и отчитане, преминем през липсата на кадри и стигнем до сивия сектор, с който се опитваме да се борим", отчете тя. Ина Минчева поздрави колегите си с постигнатите резултати и пожела един още по-добър строителен сезон.Благодарствен молебен отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. Бе осветен и курбан за здраве. Фолклорна програма в двора на историческата църка представиха танцьорите и музикантите от професионален ансамбъл ,,Искра".Празничните прояви ще завършат в 20 ч. с излъчването на аудио-визуалния спектакъл ,,Царевград Търнов – звук и светлина".

https://www.24chasa.bg/novini/article/7730293

HatshepsutTopic starter

Велико Търново ще отбележи 835 г. от въстанието на Петър и Асен


https://regnews.net/news/16021535383245/veliko-tarnovo-shte-otbelezhi-835-g-ot-vastanieto-na-petar-i-asen-

С поредица инициативи Община Велико Търново ще отбележи 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Събитията са съчетани традиционно с Димитровден - Ден на строителя.
На 24 октомври (събота) от 8:00 ч. на площад ,,Цар Асен І" пред крепостта Царевец ще има демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники от групите за исторически възстановки СНЦ ,,Търновци", ,,Чигот" - Варна и НД ,,Традиция" - клон Шумен, концерт със средновековна музика на група ,,Ериней" и огнен спектакъл на група ,,Палячи". В 18:45 ч. ще бъде представен историческият театрален спектакъл ,,Асеневци" на МДТ ,,Константин Кисимов" - Велико Търново, а в 19:30 ч. за всички гости и жители на града ще бъде излъчен аудио-визуален спектакъл ,,Царевград Търнов – звук и светлина".
На 26 октомври (понеделник) след празничната Света литургия по случай Димитровден в църквата ,,Успение Богородично" и литийното шествие до църква ,,Св. Димитър Солунски", в 11:15 ч. пред историческия храм Н.В.Пр. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благодарствен молебен. Празнични слова ще произнесат кметът на Община Велико Търново и председателят на Строителна камара - Велико Търново.
В дните от 24 до 26 октомври Димитровден ще е във фокуса и на изложението-базар на занаятчии и селскостопански производители ,,Златна благодатна есен на Самоводската чаршия".

Програмата за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Велико Търново, СНЦ  ,,Търновци", МДТ ,,Константин Кисимов" и Строителна камара - Велико Търново.

HatshepsutTopic starter

С концерти и зрелищен спектакъл Търново отбеляза 835 г. от въстанието на Петър и Асен


https://bnr.bg/post/101362337

С тридневни фестивали и концерти Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Кулминацията беше в събота вечерта със зрелищен спектакъл, който пресъздаде славните събития по Димитровден през 1185 година.

,,Било лето 1185-о от рождението на спасителя Христа бога наш. Тогава се заговорило, че мъченикът войн свети Димитър, закрилник на Солун, по чудодеен начин е пренесъл святата си икона от Солунската крепост в Търново, за да я спаси от враговете нормани и защото обикнал града на Теодор и Асен, смели вони и негови праведни следовници. Славните братя боляри, смирени раби християни, съградили прекрасен храм, дом божий за святата икона", с тези думи започва историческата пиеса ,,Величието на Асеневци".

Тя завладя в навечерието на Димитровден площада пред крепостта ,,Царевец". Пиесата е по адаптирани текстове от византийския хроникьор Никита Хуниад, на Антон Дончев и Камен Зидаров, има реплики от историка Моско Москов, стихове от Иван Вазов и Радко Радков. ,,Длъжници сме на болярите Асеневци и тяхното велико дело", посочи режисьорът на спектакъла Антони Цонев:

,,Вечното стремление на българина към свободата през вековете. Това е първият път, когато отхвърляме едно чуждо владичество, което, макар че ни е близко като религия, до известна степен и като култура. Все пак ние сме били част от една империя, която не е нашата. И това е великото дело на Асеневци, което ние трябва да почитаме всяка година. Акцентът е това, че двама братя не са конкуренти за властта, а са съюзници, съмишленици, които искат да освободят България. Това е великият род на Асеневци".

Първите Асеневци, възседнали верните си коне и придружавани от най-близката си болярска свита, отново влязоха в Царевец, за да поставят по Димитровден началото на Второто българско царство и да обявят Търновград за столица.

,,Имаме още една възможност да си поискаме България за всички недоволни българи. Опитът ще се плаща с глави. За оня, който иска да бъде свободен, трябва да знае, че връщане назад няма. Трябва да вдигнем хората и да делим с тях, каквото дойде. Как ще докажеш на неукия, че трябва да бъде свободен, той е вторачен в залъка си и подозира, че всеки, който стои над него, не е вчерашен. Бог, Бог ще внуши на недоволните, че мъртвото ни царство трябва да се надигне от гроба. Толкова години чакаме", разказа още режисьорът.

Великотърновските актьори Иван Митев и Детелин Кандев пресъздадоха образите на болярите Петър и Асен:

,,Из мрака, из нищото, из пустошта, из тишината, из мъглата изникват двама мъже, изправят се срещу бог, срещу дялова, и срещу всички останали в името на това да освободят България и да върнат оная България, която техните прадеди са имали. Това е нещо много сакрално. Това са двама екстраординарни, абсолютно различни от всичко онова, което в момента живее на тези земи, и затова те успяват. Аз имам такава думичка: ,,Господи, приеми нас като курбан в името на свободата на българската държава", посочи Иван Митев.

,,По-лудият и по-хашлашки характер е бил Асен. Петър е бил по-умереният. Трябва да се знае, че, на съвременен език казано, една много голяма манипулация правят двамата. За да вдигнат хората, тогава са били набожни, и те по някакъв начин внушават на цялото население в Търново, че иконата на свети Димитър изчезнала от Солун и те трябва я приберат в църквата, която двамата строят и кръщават ,,Св. Димитър". И хората повярват в светеца Димитър, напуснал е Солун и е дошъл да помага на въстанието. Те в кръвта си са носили тази така наречена държавност, за която говорим днес", сподели Детелин Кандев.

Търновският майстор Драго бил общителен и болярите Петър и Асен решили да го приобщят, за да вдигнат народа, възлагайки на майстор Драго градежа на църквата ,,Св. Димитър".

,,Ръцете са ми изпонапукани, одраскани, не мога да ги свия от болка пръстите, ама знам, че ако искаш да изградиш нещо и държиш да остане след тебе, трябва да дадеш живота си. Камъни и греди не правят темелите здрави, болярино, това става върху човешки кости. Мост не може да свърже два бряга, ако няма зазидан човек в него. Зазидах сърцето си в тая църква и успях. И пред народа, и пред бога успях" , са част от репликите на майстор Драго в постановката.За всяка промяна е нужен човек от народа и сега, и преди девет века", споделя актьорът Виктор Терзийски, на когото е поверена ролята на майстор Драго в историческия спектакъл ,,Величието на Асеневци":

,,И в сегашно време пак стават такива манипулации. Ако сега плащат на някого, за да свърши някаква работа, то в този случай, по това време, е бил този майстор Драго. Той е общувал с много хора, на много знатни хора е строя, включително и на византийци. Бил е влиятелен човек. И така, привличайки го на своя страна, народът по-лесно ще повярва на един по-обикновен човек, защото, независимо, че е майстор, той е до народа, другите са богати – Асен, Петър. Те използват тази стратегия, но го карат, освен да построи тази църква, да направи измама. Църквата е построена с двоен купол".

Историческата църква ,,Св. Димитър" в днешната Асенова махала във Велико Търново е музеен обект и действително е с двоен купол, който се разтваря и през него е била спусната иконата на Св. Димитър Солунски, все едно господ я спуска.

Във въстанието на Асеневци помагат и куманите: :

,,Ако мислите лошо, няма да се дам без нищо... Човек едно наумява, друго върши". 

Няма безплатна услуга, дори и между роднини, а куманите са били възлов съюзник на Асеневци, обяснява актьорът Милен Иванов, в ролята на куманина Барлаган Узу:

,,Интересният момент е, че се водят и нещо като преговори, макар че са роднини, има някакви договорки какво ще има за мен, какво ще има за вас. Нашият герой, като че ли най-вече иска сигурност за това, че няма да бъде употребен и даден в жертва без сметка, и си търси лична изгода и сметка, най-вече в известно количество плячка. По онова време, когато е имало войни, плячката е била една неизменна част от нещата".Във впечатляващия с пищността си спектакъл - ,,Величието на Асеневци", по сценария на актьора Иван Митев, участваха и 45 реконструктори на исторически събития от сдружение ,,Търновци", клубовете ,,Традиция" от Велико Търново и от Шумен и варненското сдружение за исторически възстановки - ,,Чигот", за да постигнат посланието:

,,Да не си съперничим, а да си сътрудничим в името на България".

HatshepsutTopic starter

Литийно шествие във Велико Търново на Димитров ден - 26.10.2020 г.

Литийно шествие от църквата " Успение Богородично " в квартал " Асенов ", където беше отслужена литургия, през Владишки мост, до храма " Свети Димитър Солунски ", където ще бъде отслужен молебен и осветен курбана за здраве. Велико Търново почита Димитров ден, годишнината от възстанието на Асен и Петър и възстановяването на Българската държава.


HatshepsutTopic starter

Велико Търново празнува 837 години от въстанието на Асеневци


На Димитровден Велико Търново празнува 837 години от въстанието на Асеневци и възобновяването на Втората българска държава. Празникът започна със света литургия, след което литийно шествие с иконата на Свети Димитър Чудотворец стигна до църквата-музей ,,Св. Димитър Солунски", където през 1185 година е обявено въстанието на болярите Петър и Асен.

Животът на свети великомъченик Димитър Солунски е пример за всеки от нас, каза в двора на историческата църква протойерей Славчо Иванов:

"Той е търсил да пази народа, да го съхрани, макар той да се жертва и това е пример в днешно време и за нас, почитайки неговата памет, да си спомним за неговото житие и ние да съумеем да подражаваме на неговия подвиг".

Великотърновци почитат на този ден и въстанието на Асеневци:

"Сега 837-годишнината от въстанието на Петър и Асен, от възобновяването на Второ българско царство, възстановяването на Българската патриаршия и Димитровден – денят на строителите".

Трудна година отчитат строителите, коментира Венцислав Дончев, председател на областната структура на браншовата камара:

"Все пак оцеляват фирмите, дори и с преливане от пусто в празно, но успяват да се задържат на пазара. Що се отнася до кадрите – проблемът наистина е сериозен и той не е само в строителството".

Пред Царевец беше открит 300-килограмов мащабен бронзов макет на крепостта на Асеневци, негов автор е скулпторът Денислав Сираков:

"Възстановен царски дворец в блясъка при Иван Асен и патриаршески комплекс. Направен е направен с идеята незрящи хора да могат чрез напипване да си представят как е изглеждал Царевец по време на Асеневци".

Общонародният комитет "Асеневци" ще връчи своите призове на академик Пламен Карталов и проф. Ива Христова.

https://bnr.bg/horizont/post/101726416/veliko-tarnovo-praznuva-837-godini-ot-vastanieto-na-asenevci

Similar topics (5)

Powered by EzPortal