• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Съборъ на българскитѣ културно-просветни центрове „Азъ, буки, веди“

Започната отъ Hatshepsut, 20 Сеп 2018, 06:12:58

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2014г.

Форум в Украйна събра наши сънародници

В Одеса се проведе шестото издание
на Събора на българските културно-просветни центрове ,,Аз, буки, веди"

На 23 ноември за шеста поредна година се проведе традиционният вече Събор на българските културно-просветни центрове ,,Аз, буки, веди" към Всеукраинската обществена организация ,,Конгрес на българите в Украйна". Ученици и преподаватели от филиалите на духовното средище от Иличовск, Болград и Измаил се събраха заедно в Двореца на студентите в Одеса, който бе домакин на тазгодишното издание на форума.

Всяка година съборът се превръща в едно незабравимо празненство, представящо възхитителни музикални изпълнения, стихотворения, танци и хумористични сценки. В рамките на мероприятието всяко училище се изявява чрез различно сценично изпълнение. За участниците бяха предвидени викторини, а също така и екскурзия по забележителните места в Одеса.

Това е второто издание на събора. През миналата година учениците и преподавателите се събраха в духовната столица на бесарабските българи – Болград.
Празникът бе открит с родопска народна песен и химна на ,,Аз,буки, веди" - ,,Съберете се мили, съберете се родни."

Училище след училище запълваха програмата със своите весели представления като възпитаниците на школата се стараеха да разкажат за българския дух, за културата и традициите и за знанията, придобити в тази област. Съборът ставаше все по-интересен, защото всеки един град влагаше свои интерпретации за ролята на центровете ,,Аз, буки, веди" в своя живот. Публиката се наслаждаваше на народни танци с различни видове български кърпи от Болград, български вариант на прочутата пиеса ,,Ромео и Жулиета от град Иличовск" и най- вече великолепни вокални и танцови композиции от Измаил и Одеса.

Българският празник в Одеса нямаше да е пълен без изпълненията на младежките състави от ,,Аз, буки, веди". Фолклорните групи ,,Български сърца", ,,Бисери" и вокалната група ,,Здравец" от Българския младежки клуб ,,Актив" бяха дълго аплодирани от малки и големи.
Сънародниците ни останаха впечатлени от талантите на вокалистите Наталия Неткова, Виталий Зеленков, Елена Янкова и дуета Виктория Неткова и Людмила Граматик. Най-малките ученички пък показаха как се играе право хоро, а осмокласниците зарадваха присъстващите с прекрасно изпълнение на Джиновско хоро.

В края на празничната вечер зазвуча омайващата мелодия на химна на ,,Конгрес на българите в Украйна" - ,,Големите" . Тогава ученици, родители и гости на българския празник се събраха на сцената и запяха в един глас.
,,Този празник свързваме със завръщането към корените. Преди шест години стартирахме проекта на българския културно-просветен център ,,Аз, буки, веди", който днес успешно вече работи в пет украински града. Успяхме да съберем деца, които редовно идват на училище и всяка година броят им се увеличава.

По този начин се появи възможност у новото поколение българи да не се губи родният език и култура. Работата на Центъра не се ограничава само с часове в класните стаи. Учениците ни посещават и семинари по български език в България. Нашите деца трябва да помнят родните места на родителите си, на дедите си. Затова започнахме да ги запознаваме с историята на българите в Бесарабия чрез подобни мероприятия, както този събор.

Одеса е също важен център за българите в Украйна. Христо Ботев е работил в едно от училищата в областта. Оттогава и до днес българите са важен фактор в живота на този древен украински град" – изтъкна президентът на ВКУ ,,Конгрес на българите в Украйна" Юрий Граматик.

Просветният център ,,Аз, буки, веди" е създаден през 2008 г. към ,,Конгрес на българите в Украйна", по идея на Екатерина Гержик. Учениците са предимно бесарабски българчета, на които се предоставя възможността да запазят връзката си със своята прародина чрез изучаване на български език и литература, история и география на България. Внимание се обръща и на усвояването на народните традиции и обичаи. Към центъра са създадени и редица танцови, вокални и художествени формации.

,,Аз, буки, веди" се превръща в лидер сред българските неделни училища в Украйна. Много от възпитаниците му са носители на първите награди в международни литературни и творчески конкурси като ,,Таланти на Украйна и България", ,,Стефан Гечев", ,,България в моите мечти" и ,,Прехвръкна птичка". Сред випускниците има и множество студенти в българските университети.

Центърът си сътрудничи с редица български учебни заведения, сред които са столичната Национална гимназия за древни езици и култури ,,Константин Кирил Философ" и Национaлната априловска гимназия в Габрово. Вече трета година българчетата от бившата съветска република имат възможност по време на лятната си ваканция да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.

http://www.desant.net/show-news/31972/

HatshepsutTopic starter

Събор на АЗ БУКИ ВЕДИ – 2015


http://kbg.org.ua/?p=6222

За българчетата от български културно просветен център «Аз Буки Веди» към Конгреса на българите в Украйна есента е прекрасна и дългоочаквана не само поради невъообразимата си красота, но и благодарение на организираните срещи — Събори за учениците от всички български културно-просветни центрове «Аз Буки Веди». Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» за пореден път организира IV Събор на българските културно-просветни центрове «Аз Буки Веди» от градовете Одеса, Иличовск, Измаил, Болград. Тази година празненството премина на 7 ноември в морското градче Иличовск. В рамките на Събора всяко българско неделно училище представи своята визитната картичка. Мероприятието цели обединение на учениците и учителите за общо празненство, обмен на опита, по-близко запознанство на участниците му, екскурзии по българските забележителности и други вълнителни моменти. Актовата зала на Иличовското общообразователно училище № 4 беше запълнена с радостни, усмихнати деца, желаещи да научат повече за своята прародина, да подобрят знанията си на български език, да се запознаят с народни традиции и култура. Водещите представиха почетните гости на дългоочакваната среща и отборите на участниците. С приветствени думи към гостите и участниците се обърна Президента на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» — Юрий Граматик, директорката на Иличовското общообразователно училище №4- Майя Солдатко.

На сцената беше възпроизведен исторически момент от живота на едно патриархално българско семейство, събрало синове и дъщери на трапеза. Идеята на голямо българско семейство имаше за цел да напомни стария завет на хан Кубрат, че силата е в единението. А Съборът — е една дългоочаквана среща на семейството на четири български културно-просветни центрове
«Аз Буки Веди».

Посрещането продължи с песента «Хоро», след която иличовската сцена започна да се пълни с ученици от различна възраст, които сменяха един друг, представиха стиховете на Александър Пушкин в български превод, пяха народни песни. Умилително и носталгично беше представянето на откъса от романа на Иван Вазов «Под игото» – «Радини вълнения». Зрителите се пренесоха в онова тежко време на символичната машина на времето, а после пак се озоваха в 21 век, в българското училището «Аз Буки Веди», където свободно учат за историческите си герои.

Участниците от град Болград цитираха великолепното стихотворение за Васил Левски. Песента, танца, представяне на апостолите на революцията — всичко това възвърна зрителите към атмосферата на българската история, запали сърцата им и приповдигна духа. Одеското българско неделно училище «Аз Буки Веди» насочи всички към южната част на Бесарабия — Буджак, там, където масово са се преселили българите преди два века. Акапелното изпълнение на песента «Буджак» не остави равнодушен никого от присътстващиете, а финалния флашмоб и песента «Откъснатите цветя на България», изпълнена от детските чисти гласове, проникна дълбоко в сърцата на всекиго. С открити сърца и весели усмивки завършиха коцертната програма децата от Измаилското българско училище. Тяхното представяне не преминава без хумористични номера и весели песни.

За четири години младите българчета успяха да се озоват до Пантеона на Иван Никитич Инзов в град Болград, да запалят свещи в Спасо-Преображенския събор. Те посетиха прочутата Измаилска Диорама и Иличовския порт, откъдето едно време се виждаше границата на някогашната Велика България. В Одеса учениците положиха цветя до паметника на Христо Ботев и научиха за български будители, живели в Морската Перла на Украйна.

Тази година веднага след концертната програма за участниците беше подготвена екскурзия по забележителните места на град Иличовск. Това бяха: площад «Стребко», Иличовски порт, Дворец на културата, изложба на «Чудо- Птица», Музея на фарфора, Паметник на войниците от Втората световна война и паметника на Св. Кирил и Методий в двора на Иличовското училището № 4.
Учениците на българския културно-просветен център «Аз Буки Веди» към Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» са щастливи деца, но още по-щастливи са родителите им, без чиято помощ не преминава нито едно мероприятие. С особена благодарност искаме да отбележим съвместната работа на учителите, родителите и ученици, които с огромно желание, отворени сърца и весели усмивки идват на училище. Отделна благодарност изразяваме на семействата Явдощук (Роман и Галина), Водник (Сергей и Наталия), нашите випускници — Дария Николаева, Артем Явдощук, Димитър Албул, които проведоха невероятна екскурзия по бележитите места на гр. Иличовск

«Събор -2015» — това е място, където се събраха деца от различни градове, които идваха с очакване за нови запознанства, нови впечатления и море от удоволствие!


HatshepsutTopic starter

Събор на АЗ БУКИ ВЕДИ – 2016


Направете, дечица, за всички Събор,
рецитирайте Вазов и Ботев помнете.
Изпейте най-старата песен във хор,
красиво и древно хоро завъртете.


Един от проектите, по който работи Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» е българския културно—просветен център «Аз Буки Веди».  Пет поредни години стана традиция да се провежда есенен Събор за учениците в тези центрове, отворени и работещи в гр. Одеса, Измаил, Болград, Черноморск, с. Богатое, Измаилски район, с. Ореховка, Болградски район.

На 6 ноември 2016 учебна година, в един слънчев есенен ден, под звъна на камбаните на Свято–Преображенската светиня се откри петия Събор на българския културно–просветен център «Аз Буки Веди» в столицата на бесарабските българи гр. Болград.  Срещата на Събора е забележителна с това, че тази година е юбилейна — 195 години от основаването на град Болград!

Тук  пристигнаха ученици, учители, родители от шестте  неделни училища, работещи в градовете  Одеса, Черноморск, Измаил, Болград, с. Богатое, Измаилски район, с. Ореховка, Болградски район. Залата на градския Дом на културата беше изпълнена с  гости, учители,  желаещи да подкрепят децата, да споделят с тях радостта, да се запознаят с народните традиции, обичаи и култура, да усетят вълнуващия трепет на празника.

Програмата на Събора мина под наслов: «Български глас в Бессарабия». Една прекрасна омайваща мелодия на песента «Хубава си, моя горо!» откри Събора, а вълшебните редове на поезията на М. Бъчваров, П.Бурлак-Вълканов за родната ни Бесарабия проникнаха във всяко сърце, като и творбите на музиканта Валерий Бесарабски, който в своята поезия и музика пише за родната българска земя. Учениците показаха от сцената своя талант, изразен в богати, наситени с различни ярки и незабравими възхитителни музикални изпълнения, стихотворения, танци и хумористични сценки.

Програмата всеки път се променяше, в крак с времето, с търсене на нови интересни форми за представяне на красотата и богатството на българския фолклор, традиции и обичаи. В един момент зрителите имаха възможност за една виртуална среща с Иван Инзов – най—значимата личност в Бесарабия, посещение на храм-паметника «Свето Преображение Господне», Свето–Николската църква, Болградската гимназия "Георги Сава Раковски".

По време на Събора зрителите имаха възможност да се запознаят на сцената с дефиле на българските автентични и стилизирани костюми от различни села на Болградския район, запазващи българския дух до наши дни.

Всички центрове се представиха оригинално. Черноморск пренесе зрителите за миг в миналото на българския език и култура, представени с  Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Иван Вазов, което непрекъснато е свързано с настоящето, а значи и с бъдещето! И тази връзка става по-силна, защото има известни имена: Джон Атанасов, Георги Иванов, Иво Попазов, Валя Балканска, Христо Стоичков.

Учениците от Измаилския български център с песента «Облаче ли бяло» дадоха възможност на зрителите и участниците да се пренесат в прародината Майка България. Многобройните таланти на децата се разкриха, като есенно цвете.

В мини-програмата на учениците от Одеса звучаха стихове и песни, попурита, инсценирани шеги, от които гостите избухваха от смях. Ефектният финал беше представен с фантастичния флаш-моб, който вдигна на крака приветливата зала.

Празникът  не остана без присъствие на хумористичния герой Бай Ганьо, представен от  Богатянското българско училище. Този герой, както винаги, запали залата със своя невероятен български хумор.

По традиция, в края на Събора  децата от всички филиали изпълниха химна на българското училище «Аз Буки Веди» — песента «Големите». Когато зазвуча чудесната песен, всички ученици се събраха на сцената за да се прегърнат и да се почувстват едно цяло. Съборът за пореден път оправда своето название, защото всички бяха заедно, бяха събрани.  А когато сме заедно – можем всичко! Когато сме заедно, се преумножават и знанията, и любовта ни към родното. Когато сме заедно, сме по-богати, по-силни, по-големи – ние сме най-големите! Съединението прави силата!

Тази среща беше чудесна и дългоочаквана, среща на ученици, станали побратими в общото дело на придобиване на знанията и на запазването и развитието на родната си култура. Нови запознанства, ново общуване, ново приятелство. Всичките бяха поканени на чудесна екскурзия  из бележитите и святи места на бесарабските българи в град Болград: паметника на Иван Инзов, закрилник на бесарабските българи,  Свето-Преображенския Събор , Свято-Николаевска църква, Етнографския музей, Областния център на българската култура, паметника на бесарабските българи — Опълченци. Снимки, усмивки, вълнуващи емоции и впечатления, искрено приятелство,   контакти в социалните мрежи и обещания да се срещнат отново. Именно с такова настроение беше наситен този прекрасен есенен  ноемврийски ден, в който главните герои бяха побратимите от вече шест неделни училища. И обещанията за нови срещи – и Одеса, и  Черноморск, и Измаил, и Ореховка, и Богатое винаги са готови да посрещнат българите, защото всяко от тези места е известно със своя  история и любовта към българското. С традиционно българско хоро, под живо изпълнение на песента «Бяла роза», децата се сбогуваха.

http://kbg.org.ua/?p=6796

HatshepsutTopic starter

,,АЗ БУКИ ВЕДИ" за десети път отваря врати за българчета в Украйна


За десети пореден път стартира новата 2017/18 учебна година в Българския културно-просветен център ,,Аз Буки Веди" към Всеукраинската организация ,,Конгрес на българите в Украйна". Повече от 700 българчета от Украйна ще учат български език, литература, история и география на България. Децата ще се запознават с българската култура и обичаи в центрове на ,,Аз Буки Веди" в градовете Одеса, Черноморск, Измаил, Болград, и в селата Ореховка (Пандаклий), Богатое (Дулукьой). Във  всеки център са отворени вокални и хореографски състави, където българчетата ще се докосват към културата на своята прародина чрез български песни и хорà. И през 2016/17 учебна година учениците на ,,Аз Буки Веди" спечелиха (55) първите награди в международни  конкурси и фестивали като ,,Таланти твої, Україно", ,,Стефан Гечев", ,,България в моите мечти", ,,Любка Рондова", ,,Васил Левски" (Чикаго) и други. Творческите състави на центровете станаха желанна украса на бележитите дати в градовете и селата на Украйна. Мнозина ученици успешно кандидатстваха във висши учебни заведения на РБългария.

Ръководството на Всеукраинската обществена организация ,,Конгрес на българите в Украйна":

,,За десети път българският културно-просветен център ,,Аз Буки Веди" посреща своите ученици. Дечицата първолачетата по-близо ще се опознаят  с родния език, литература и история на България през учебната 2017-2018 г. Задълбочени знания ще добият децичата, които идват за пореден път. С радост отбелязваме, че броят на желаещите да посещават нашият център нараства. Голяма е заслугата на учителски колектив  в организацията на образователният процес в центровете. Благодарение на активността и таланта на нашите ученици, ,,Аз Буки Веди" е отново лидер по броя на получените награди от конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина. Вярваме, че се движим в правилна посока и от година на година ставаме все по-силни".

Българският културно-просветен център ,,Аз Буки Веди" е отворен през 2008 година към Всеукраинската обществена организация ,,Конгрес на българите в Украйна". За своята история  ,,Аз Буки Веди" се превърна в лидер сред българските неделни училища в Украйна. Центърът сътрудничи с Министерството на образованието, младежта и науката на РБългария и Държавната агенция на българите в чужбина. Успешната реализация на дейността се дължи и на Програмата ,,Роден език и култура зад граница", в която ,,Аз Буки Веди" участва всяка година. По време на лятната ваканция учениците имат възможност да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.

http://kbg.org.ua/?p=7420

HatshepsutTopic starter

Събор на българските културно-просветни центрове ,,Аз, буки, веди" в Украйна - 1 юни 2019


Tags:
Powered by EzPortal