• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Panzergrenadier

Льо Пен, Орбан, Салвини и сие ще създават алианс в Европейския парламент

Започната отъ Panzergrenadier, 03 Юли 2021, 13:01:28

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Panzergrenadier

Льо Пен, Орбан, Салвини и сие ще създават алианс в Европейския парламент.

Лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен и петнайсетина нейни съюзници в Европа, включително унгарският премиер Виктор Орбан, публикуваха вчера "обща декларация", представена като "основополагащ камък" на един алианс в Европейския парламент, целящ да "реформира Европа", предаде Франс прес, цитирана от БТА.


Декларацията е подписана също от българската партия ВМРО, съобщи австрийската агенция АПА.

Може ли ЕС да се реформира в консервативна посока?


https://dnes.dir.bg/svyat/lyo-pen-orban-salvini-i-sie-shte-sazdavat-alians-v-evropeyskiya-parlament

Шишман

Салвини е луд палячо по-зле и от Волен. Освен това вече се наведе на масоните. Та може да създаде само едно голямо нищо ми половина. Надеждата на десните в Италия сега е Джорджа Мелони.

Panzerfaust

Цитатъ на: Panzergrenadier - 03 Юли 2021, 13:01:28Може ли ЕС да се реформира в консервативна посока?
Трудна работа, защото във водещите държави либералната парадигма е много силна.

Astyag

Предполагам че следващата стъпка ще е някакъв вид програмна декларация, в която да изложат основните си виждания за бъдещето на Европа. Предстои да се структурират и в Европейския парламент, където сега принадлежат към различни парламентарни групи. Разбира се мнозинството в ЕП си остава либерално, защото всички водещи партии са такива - ЕНП, ПЕС, либерали, зелени и т.н. Но като са обединени, гласът на консерваторите ще се чува по-силно. Ще се работи и на равнище отделни държави, където в Полша и Унгария например те са на власт в момента. Честно казано, шансовете за успех не са големи, защото наистина либералните доктрини в момента господстват и имат много повече ресурси на разположение, но такъв опит трябва да бъде направен, защото гласът на консервативно мислещите хора в Европа трябва да бъде чут и, доколкото е възможно, отстояван.

Мен обаче ме занимава и друг въпрос. Ако допуснем, хипотетично, че Европа се реформира в консервативна посока, дали тя ще бъде по-единна или още по-раздробена? Един от аргументите на Макрон и неговите съмишленици е, че Европа има нужда да бъде самостоятелен играч на международното поле със собствена тежест и да не е зависима от другите големи сили. Сега аз не знам доколко той е искрен и дали това не е повече демагогия, но срещу самата теза трудно може да се възрази. Възможно ли е да се формира една консервативна Европа, опираща се на традиционните семейни ценности, християнската идентичност, правото на държавите сами да вземат решения по своите дела без да им се натрапват такива отвън и в същото време те да си взаимодействат ефективно, да формират обща политика и да я отстояват? Сизифовска задача  :smile-1: Надявам се лидерите на тези партии да си дават сметка за това с какви предизвикателства се захващат.

Sturmmann

Цитатъ на: Astyag - 03 Юли 2021, 14:45:27Мен обаче ме занимава и друг въпрос. Ако допуснем, хипотетично, че Европа се реформира в консервативна посока, дали тя ще бъде по-единна или още по-раздробена? Един от аргументите на Макрон и неговите съмишленици е, че Европа има нужда да бъде самостоятелен играч на международното поле със собствена тежест и да не е зависима от другите големи сили. Сега аз не знам доколко той е искрен и дали това не е повече демагогия, но срещу самата теза трудно може да се възрази. Възможно ли е да се формира една консервативна Европа, опираща се на традиционните семейни ценности, християнската идентичност, правото на държавите сами да вземат решения по своите дела без да им се натрапват такива отвън и в същото време те да си взаимодействат ефективно, да формират обща политика и да я отстояват? Сизифовска задача  :smile-1: Надявам се лидерите на тези партии да си дават сметка за това с какви предизвикателства се захващат.
Най-вероятно няма да е толкова единна, но това доколко реално е важно? Дай няколко конкретни примера.

Panzergrenadier

Цитатъ на: Sturmmann Батбаянов - 03 Юли 2021, 18:24:16Най-вероятно няма да е толкова единна, но това доколко реално е важно? Дай няколко конкретни примера.

Центробежните сили ще възродят отделните национализми и ревизия на настоящите граници. Малцинствата зад граница могат да станат повод за конфликти.

Panzerfaust

Цитатъ на: Astyag - 03 Юли 2021, 14:45:27Мен обаче ме занимава и друг въпрос. Ако допуснем, хипотетично, че Европа се реформира в консервативна посока, дали тя ще бъде по-единна или още по-раздробена?
Със сигурност няма да е толкова единна, тъй като "Европа на нациите" означава националните интереси да са с приоритет, докато сега при либералите има единна политика и политически решения тип СССР.
Чак да се стигне до някакви големи националистически конфликти обаче не вярвам. Истината е, че старият национализъм отмря в класическия си вид, просто защото сега Европа има съвсем други проблеми на дневен ред, които по естествен път обединяват.

Ако за нещо либералите в ЕС са прави обаче, то е че Европа вече няма тази тежест и е необходимо да е консолидирана, за да играе сериозна роля, особено при конкуренцията на САЩ и Китай.

Panzergrenadier

Цитатъ на: Panzerfaust - 04 Юли 2021, 13:23:07Чак да се стигне до някакви големи националистически конфликти обаче не вярвам. Истината е, че старият национализъм отмря в класическия си вид, просто защото сега Европа има съвсем други проблеми на дневен ред, които по естествен път обединяват.

Как така старият национализъм да е отмрял?! Ти говориш за паневропеизъм и неговите текущи проблеми. Къде е разликата между национализъм  и паневропеизъм? Първо сме българи и после европейци.

Panzerfaust

Цитатъ на: Panzergrenadier - 04 Юли 2021, 23:13:40Как така старият национализъм да е отмрял?! Ти говориш за паневропеизъм и неговите текущи проблеми. Къде е разликата между национализъм  и паневропеизъм? Първо сме българи и после европейци.
Разбира се, че има разлика между класическия европейски национализъм от ХІХ и първата половина на ХХ в. и днешния. На първо място условията са различни - Европа е изгубила блясъка и влиянието си, националистите са под чудовищен неолиберален натиск, демографския упадък също е налице. Всичко това води до особен паневропеизъм сред европейците. Ако преди 100 години най-важния проблем за френския и немския национализъм е бил владеенето на Елзас, днес на дневен ред е оцеляването на нациите им морално и биологично.

Tags:

Similar topics (2)

404

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 30
Прегледи: 1851

1537

Започната отъ Шишман


Отговори: 9
Прегледи: 1114

Powered by EzPortal