• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Конфликтътъ между Русия и Украйна

Започната от Hatshepsut, 22 Април 2021, 07:20:29

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (12.5%)
На страната на Украйна
7 (87.5%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Общ брой гласове: 8

HatshepsutTopic starter

Battle of Kyiv - Russian Invasion of Ukraine DOCUMENTARY


HatshepsutTopic starter

НАТО обяви за готовност за директна конфронтация с Русия


Това заяви председателят на Военния комитет на Алианса адмирал Роб Бауер. Той подчерта, че това ще се случи, ако Русия ,,прекрачи червената линия". По думите на Бауер, ако Москва спре войната днес, няма да има ескалация.

В интервю за португалската обществена медия RTP председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер увери, че Алиансът е готов за директна конфронтация с Русия, ако Москва ,,прекрачи червената линия".

Отговаряйки на въпроса на водещия, Бауер увери: ,,Готови сме". В същото време той направи уговорката, че НАТО ще бъде готова да отговори, само ако Руската федерация нахлуе в някоя от страните-членки на Алианса.

Бауер подчерта, че страните членки на НАТО трябва да бъдат по-подготвени, тъй като военната инициатива вече е в ръцете на Русия.

,,Фактът, че вашият враг има по-добри оръжия, не е проблем на вашия враг. Това е ваш проблем", коментира той. В тази връзка адмиралът призна, че превъоръжаването е основен приоритет на Алианса.

Бауер припомни, че по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата година Алиансът реши да създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на действията на Русия в Украйна.

,,Това е важен сигнал за Русия... че сме подготвени, ако реши да нападне НАТО. НАТО. Това е червената линия", подчерта председателят на Военния комитет на НАТО, цитиран от ,,Фокус".

,,Ако [руснаците] спрат войната днес, няма да има ескалация", подчерта Бауер.

https://novavest.bg/

HatshepsutTopic starter

Пропутинската пропаганда влиза и в учебниците по история на Русия


Учебник по история, който ще включва информация за войната срещу Украйна, трябва да се появи в руските училища от следващата учебна година - през есента на 2023 г., съобщава "Украинска правда".

"Учебникът ще бъде готов за гимназистите през март. Надявам се от следващата учебна година да е в училищата", заяви руският министър на образованието Сергей Кравцов.

Той поясни, че в него "ще се разказва на учениците подробно за целите на специалната военна операция (както руската пропаганда нарича войната срещу Украйна - б.р.)".

Руското министерство на образованието вече обяви, че планира да пренапише учебниците по история за училищата в началото на 2023 г.

По-рано ведомството одобри училищна програма с уроци за войната в Украйна, както и обучение за стрелба с автомат "Калашников" и хвърляне на гранати.

https://faktor.bg/bg/articles/proputinskata-propaganad-vliza-i-v-uchebnitsite-po-istoriya-na-rusiya
Funny Funny x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Професия "защита на родината". Украинките, които показват, че войната не е само за мъже


Купчина кашони, пълни с чували за трупове, посреща посетителите на входа на централата на Движението на украинските жени ветерани, най-голямата организация на жени войници в Украйна.

Празните чували са готови за изпращане в Бахмут, град в Донецк, където от месеци се водят смъртоносни боеве. "Това е, което правим почти всеки ден", казва пред РСЕ/РС Елена Харченко, служителка, която отговаря за логистиката.

Дълъг коридор, който минава през щаба, води до няколко склада с военни и хуманитарни материали, работилница за производство на дронове, стая за плетене на защитни мрежи и голямо помещение, където доброволци шият женски военни униформи.

Всичко това заминава най-често при жените на фронта, които към момента са близо 5 000. Една от тях, лейтенант Любов Плаксюк, се намира на над 600 км източно от столицата Киев - в село Яцковка, Донецк.


Любов Плаксюк

Докато подготвя документите, с които ще може да отведе поделението си на поредната битка на фронта, Плаксюк прави почивка за цигара, и говори пред РСЕ/РС по телефона.

Професия "защита на родината"

Плаксюк е първата жена, която оглавява артилерийско подразделение на украинската армия. Тя се сражава във войната от сутринта на първия ден - 24 февруари. Оттогава казва, че нейното поделение е подложено на "непрекъснат тотален обстрел".

По думите ѝ ситуацията около Кременна, ключов логистичен център в съседната област Луганск, който украинците се опитват да си върнат след успешната си контраофанзива в съседната Харковска област, е "под контрол, но доста трудна".

"Не е лесно да се воюва срещу противник, който превъзхожда както по численост, така и по въоръжение и не се интересува от това по какво стреля", казва тя.

Любов Плаксюк има принос в освобождаването на Лиман през есента, важен железопътен възел в Донецка област, както и на други населени места. Сега отговаря за артилерийското разузнаване и всекидневно работи с артилерия и дронове.

"Изпращаме нашите малки птички, които летят малко по-далеч, отколкото можем да видим, търсим тези, които имат нужда от малък подарък, и унищожаваме врага", казва Плаксюк със смях.

Преди повече от 7 години, когато е още на 20, тя напуска работата си като учителка по история, след като училището, в което работи, е закрито. Тогава решава "да преследва мечтата" си да се присъедини към армията.

"Има една професия, която се нарича защита на родината, и това е, което правя сега", казва тя.

Плаксюк е една от двете жени в своето подразделение. Полът ѝ "не играе роля", казва тя и добавя, че подчинените ѝ мъже я "уважават напълно" заради професионализма ѝ. "Аз съм там, където съм, защото се стремях към това", казва лейтенантът.

"Животът не ме беше подготвил за това"

На повече от 1100 км на запад, в град Устилух на границата на Украйна с Полша, 26-годишната граничарка Алина Панина извършва митнически проверки с помощта на куче сапьор, порода кокер шпаньол.

Панина казва пред РСЕ/РС, че винаги се е интересувала от работата с кучета, както и че от дете е искала да направи кариера в униформа. За разлика от Плаксюк обаче никога не е очаквала да се окаже в епицентъра на войната. "Животът не ме беше подготвил за това, което щеше да се случи", казва тя.

Когато Русия започва пълномащабната инвазия през февруари, Панина се намира в Мариупол, градът на Азовско море в Донбас, който беше превзет от Русия след няколко месеца разрушителни битки. Тогава тя работи на пристанището, където проверява товари за контрабанда.

Малко след като първите руски ракети удрят Мариупол, тя получава заповед да се присъедини към силите, които защитават по-малкия стоманодобивен завод в града, известен като "Азовмаш", а след това се премества в металургичния комплекс "Азовстал".

Вторият със своите бункери и тунели седмици наред играеше ролята на крепост, в която се укриваха последните украински военни, защитаващи Мариупол. Панина е една от тях. Тя се грижи за останалите бойци и готви заедно с други жени до последния ден. "Казваха, че видът ни им дава надежда", казва тя за украинските военни.


Алина Панина

В средата на май Панина е сред стотиците войници, които се предават на руската армия. В продължение на четири месеца и половина е държана в плен в известния затвор в Донецк "Оленовка", контролиран от Русия, където десетки пленници са убити при смъртоносен удар през юли.

Там тя живее в "нечовешки условия" с още 28 жени в килия, предназначена за четирима. Но най-тежко е било "да бъдеш откъснат от външния свят", казва Панина.

Тя е освободена заедно с над 100 украинки в рамките на мащабна размяна на затворници през октомври. Следват няколко дни пътуване със завързани очи обратно към дома през руска територия. Съпругът ѝ - също войник, с когото е живяла в Мариупол, остава в руски плен.

"Станах по-издръжлива и силна, отколкото някога съм предполагала, че е възможно", казва Панина, "но научих, че мъжете също плачат, когато гледат как другарите им умират всеки ден."

След кратка почивка и рехабилитация тя решава да се върне на военна служба, за да направи "каквото може, за да доближи победата".

"Все повече неща за критикуване"

Обратно в щаба на Украинското движение на жените ветерани в Киев двама войници - мъж и жена с прякори Монк и Бамби, се връщат от зона на военни действия, за да съберат провизии.

Наред с това, те получават новогодишни подаръци за жените войници, дарени от партньорска организация. Те включват болкоуспокояващи, лекарства, кремове против измръзване, мокри кърпички, бинтове. Елена Харченко добавя и ръчно изплетена кукла на жена войник към всяка чанта.

"Украйна се движи напред със свръхбързи темпове. Доказахме, че бихме могли да устоим на руското нашествие, но всичко това не е достатъчно, за да ни гарантира скорошна победа", казва Катерина Приймак, заместник-ръководител на Движението на украинските ветеранки, седнала във фотьойл в средата на оживения офис.

Днес Приймак управлява в организацията екип от близо 500 души. "Възрастта и полът не играят никаква роля в мотивацията за борба", казва тя.

Но пътят ѝ до тази позиция не е лек. Тя е едва на 21 години, когато Русия разпалва напрежението, довело до началото на войната в Донбас през 2014 г., след протестите на Евромайдана, които свалиха от власт приятелски настроения към Москва президент Виктор Янукович.


Катерина Приймак

След Евромайдана тя и хората около нея почувствали, че "ако не поемем борбата, ще загубим правото на свобода на съвестта, на самоидентификация и на формиране на мястото, в което живеем", казва тя.

Тогава се записва в доброволчески медицински батальон и прекарва 11 месеца, служейки като фелдшер на фронтовата линия. По това време украинската армия е обхваната от корупция, липсват доставки на основни консумативи, а повечето военни са открито враждебни към жените.

"Непрекъснато чувахме фрази като: "Войната не е място за жени", "По-добре си останете вкъщи с децата" или "Когато една жена загине, моралът на всички се губи", казва тя.

До 2018 г. украинското законодателство не позволяваше жените да бъдат назначавани на бойни позиции, казва социологът Анна Квит , която от 2015 г. изследва украинските жени войници за проекта Invisible Battalion (Невидим батальон).

В резултат на това доброволките са били зачислявани като готвачки, чистачки или счетоводителки, дори ако са участвали в бойните действия като снайперисти, оператори на гранатомети, войници-разузнавачи или артилеристи.

Тази правна дискриминация, казва Квит, лишава повечето жени, участвали във войната в Донбас, от достъп до социални или военни придобивки, военни награди и възможности за кариера във въоръжените сили.

Сега, когато правната дискриминация е отстранена, главно благодарение на застъпничеството и натиска от страна на гражданското общество, остават множество проблеми и се появяват нови.

Фактът, че украинските военни са започнали да издават униформи за жени след почти девет години война, е "знак за напредък", но също така показва, че "дори основна инфраструктура не е подготвена за жените", казва Квит.

Приймак, която е прекарала две седмици, служейки като медик по време на украинската контраофанзива в Херсонска област, казва, че украинските жени войници са влезли в светлината на прожекторите след "години на невидимост".

Въпреки това "интензивността на военните действия засилва архаичните първични инстинкти и това се отразява на правата на жените", казва тя. "Войната е труден момент за критика, но с напредването ѝ има все повече и повече неща за критикуване".

"Всички тези мъчения"

Според Квит въпреки постепенните промени в статута на жените в армията, сексуалният тормоз не е добре дефиниран в украинското законодателство. По нейни думи все още няма съответни процедури за справяне с него в армията и той остава недостатъчно докладван.

Оксана Григориева, съветник по въпросите на равенството между половете на командира на Сухопътните войски на украинската армия, казва, че "на фронтовата линия няма никакъв тормоз", както и че "жените в армията карат мъжете да разкрият по-добрата си същност".

По нейни думи от началото на пълномащабната руска инвазия са получени съобщения само за два случая на тормоз или дискриминация по полов признак.

Повечето от усилията ѝ са съсредоточени в преодоляването на последиците от руското сексуално насилие в районите, отвоювани от Украйна. Там е необходима рехабилитацията на войници с посттравматичен стрес, включително такива, които са били в руски плен.

"Убеждението, че армията не е място за жени, е остатък от съветския манталитет", казва Григориева. Жените са "голям ресурс за всички нива на армията".

Приймак държи да подчертае и заслугите на украинските жени, които "са се борили за правата си, както са се борили за страната си". Без тях украинската армия щеше да има много по-малко жени и нямаше да бъде това, което е днес, казва тя.

"Може би трябва да преминем през всички тези мъчения, за да продължим да се развиваме като общество", добавя. "В противен случай ще престанем да съществуваме като нация и държава".

По информация на заместник-министърката на отбраната Анна Маляр в украинската армия днес членуват близо 50 000 жени, което я прави една от най-феминизираните въоръжени сили в Европа.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32242936.html

HatshepsutTopic starter

ISW: Русия провежда операция в Донбас до месец


Украински официални лица продължават да предупреждават за намерението на Русия да проведе решителна настъпателна операция в Донбас през февруари и/или март. Представителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов заяви на 1 февруари, че Украйна е в навечерието на активна фаза на бойните действия, която ще се проведе през следващите два месеца.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW).

Юсов отбеляза, че лошото състояние на руската военна техника ще принуди руското военно командване да събере сили, които да превъзхождат украинските защитници, за да постигнат печалби.

Украинският полковник Сергей Храбски заяви, че Русия не разполага с достатъчно сили, за да извърши нападение по цялата фронтова линия от 1500 км в Украйна и ще съсредоточи усилията си върху превземането на Донецка и Луганска области.

Известен руски блогър отбеляза, че перспективата за руска настъпателна операция изглежда не предизвиква паника сред украинските сили, които продължават да изграждат своите контраофанзивни планове. ISW съобщи на 31 януари, че украинските военни са потвърдили намерението си да започнат големи контранастъпателни операции до лятото на 2023 г.

Руският президент Владимир Путин може да поставя условия за по-нататъшни руски трансгранични нападения в североизточни райони на Украйна, вероятно в опит да продължи вътрешните информационни операции и да приковава украинските сили към северните гранични райони.

Путин проведе среща на 1 февруари, за да обсъди възстановяването на жилищната инфраструктура в Крим, Белгородска, Брянска и Курска области след "обстрел от неонацистки формирования".

Путин отбеляза, че неговата администрация дава приоритет на прекратяването на украинския обстрел на граничните райони, но че тази задача е работа на военното ведомство.

Фокусът на Путин върху предполагаемата опасност от украински обстрел на граничните региони вероятно служи на двойна цел. Той насърчава информационна операция, предназначена да представи войната в Украйна като екзистенциална заплаха за руските граждани, за да генерира вътрешна подкрепа за продължителна война. ISW съобщи за предишни методи, чрез които руските власти са участвали в тази информационна операция.

Путин може също да поставя условия за ескалиране на трансгранични нападения, за да отвлече вниманието и разпръсне украинските сили от критичните оси на настъпление, като ги приковава към североизточните гранични райони. ISW продължава да оценява, че руска инвазия от Беларус е изключително малко вероятна и продължаващата информационна операция за приковаване на украински войски към северната украинско-беларуска граница изглежда се проваля, тъй като украинските официални лица все повече оценяват, че това непредвидено събитие е малко вероятно.

Заплахата от трансгранични набези от Белгородска, Брянска и Курска области в Северна и Североизточна Украйна вероятно е опит да се принуди Украйна да разположи ограничени елементи в тези райони за защита срещу подобни атаки, като по този начин разпръсне украинските войски до известна степен преди вероятна руска настъпателна операция през следващите месеци.

Кремъл вероятно се възползва от възможността да дискредитира Игор Гиркин, виден критичен глас в руското националистическо пространство и бивш руски офицер, след спора му с финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин. Руският пропагандист Владимир Соловьов обвини Гиркин в малодушие след решението му да се оттегли от Славянск, Донецка област, през юли 2014 г.

Това е често срещана критика, която враговете на Гиркин отправят към него. Забележките на Соловьов повтарят продължаващите усилия на Пригожин да атакува Гиркин в руското информационно пространство, което ISW обяви като опит за подкопаване на патронажните мрежи на Гиркин и влиянието му сред руските ултранационалисти.

Свързани с "Вагнер" блогъри също представят Гиркин като страхливец чрез споделени интервюта с хора, които твърдят, че са познати на Гиркин.

ISW по-рано предположи , че критиките на Пригожин към Гиркин вероятно ще бъдат от полза за Кремъл, който ще се възползва от тази възможност да дискредитира запален критик на руския президент Владимир Путин.

Руските официални лица планират да предложат мораториум върху закона за обществените поръчки, за да опростят процедурите за харчене на фона на все по-скъпите военни усилия. Председателят на Руския съвет на федерацията Валентина Матвиенко заяви на 1 февруари, че възнамерява да инструктира заместник-председателя Николай Журавльов да призове руското правителство да наложи мораториум върху закона за обществените поръчки до приключването на войната в Украйна, така че руските служители да могат бързо да разпределят средства.

Матвиенко заяви, че мораториумът върху закона за обществените поръчки ще позволи на руските региони да вземат ускорени решения за започване на строителни проекти за инфраструктурни, социални и други обекти.

Матвиенко заяви, че ще повдигне въпроса пред руския премиер Михаил Мишустин и че настоящият процес на обществени поръчки, предвиден от закона, ще попречи на някои средства от годишния бюджет да бъдат налични до юни или юли 2023 г.

Руски официални лица вероятно са предложили мораториума в отговор на широко разпространените проблеми с доставките, които усложняват широко разпространените проблеми с провизиите в руската армия. Руски служители вероятно са под натиск от Кремъл да разрешат проблемите с обществените поръчки възможно най-скоро, и вярват, че премахването на установените процеси на обществени поръчки ще облекчи тези проблеми. Отказът на Кремъл да постави руската икономика на бойна нога създаде големи несъответствия между изискваните провизии и способността на руското правителство и икономиката да предоставят исканите материали. Облекчаването на процесите на възлагане на обществени поръчки е малко вероятно да разреши това несъответствие.

Предложеният мораториум вероятно ще позволи на руските служители да харчат пари без нормален надзор, което също вероятно ще позволи на вече широко разпространената руска корупция да процъфтява, като допълнително подкопава усилията за разрешаване на проблемите с обществените поръчки. Матвиенко може също така да има връзки с финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин и нейното предложение за разхлабване на процедурите за разходване може да позволи на фигури, свързани с неконвенционални и паралелни военни структури, да финансират по-добре своите усилия.

Групата "Вагнер" може да е забавила усилията си за набиране на затворници през предходните месеци. Руската федерална пенитенциарна служба публикува статистика на 1 февруари, която показва, че намаляването на общия брой затворници в Русия се е забавило от ноември 2022 г. Статистиката показва, че броят на руските затворници е намалял с 6000 между ноември 2022 г. и януари 2023 г. в сравнение с намаление от 23 000 между септември и октомври 2022 г., когато групата "Вагнер" провежда кампанията си за набиране на затворници.

Репутацията за ангажиране на вербувани затворници в силно изтощителни човешки вълнови атаки в Източна Украйна вероятно е породила съпротива сред руските затворници срещу усилията за набиране на групата. Пригожин укрепва репутацията на групата "Вагнер" като служба с много жертви чрез непрекъснати коментари, които представят службата в групата като наказание, като последно заплашва руски журналист със служба в звено на група "Вагнер", разположено в района на Бахмут.

Вероятното нестандартно физическо състояние на по-голямата част от руските затворници за военна служба вероятно също ограничава усилията на групата за набиране на затворници. Евентуалният спад в кампанията за набиране на затворници от групата Вагнер може да е индикатор, че руското министерство на отбраната (МО) възнамерява да отстрани групата Вагнер в бъдещи настъпателни операции в Украйна и по този начин групата Вагнер вече не се нуждае от голям брой осъдени доброволци за висок темп на атаки с вълна на човек.

Бивши бойци от групата "Вагнер" допълнително потвърдиха, че руското правителство вероятно превантивно заличава досиета и дава помилвания на осъдени, които доброволно работят в групата Вагнер в Украйна. Независимият руски издател "Медиазона" направи интервю с осъден, служил в групата "Вагнер" в Украйна и по-късно избягал, който заяви, че е подписал документи за помилване с групата "Вагнер", преди да напусне затвора.

Бившият боец на групата Вагнер заяви, че се е върнал в Русия, за да установи, че криминалното му досие е заличено и че не е трябвало да преминава през официален процес на преразглеждане с групата "Вагнер" или руските власти по въпроса, което предполага, че руското правителство го е освободило предварително помилване и заличаване на досието му, преди да започне да служи в групата в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди на 27 януари, че руският президент Владимир Путин издава предварителни помилвания за осъдени, които служат в руските операции в Украйна.

Руското МО продължава да търпи критики за неясния статут на доброволческите формирования. Руски милиблогъри критикуваха руското Министерство на отбраната за решението да се заеме с осигуряването на доброволчески формирования толкова късно във войната в Украйна и твърдят, че липсата на задълбочено законодателство, изясняващо статута на доброволческите формирования, ще продължи да усложнява тяхното осигуряване.

Руски блогър твърди, че регионалните руски власти са създали отряди от доброволчески батальони и са отговорни за тяхното снабдяване, както ISW съобщи по-рано.

Руските регионални власти вероятно са изчерпали доставките и средствата, за да продължат снабдяването на тези доброволчески батальонни отряди, което е довело до общия им упадък като жизнеспособни руски формирования в Украйна. Руски блогъри твърдят, че руските официални лица трябва бързо да надграждат върху члена от ноември 2022 г., признаващ доброволческите формирования във федералния закон за отбраната, за да разрешат проблемите с тяхното снабдяване.

Подгрупа руски блогъри са били силно ангажирани с различни руски доброволчески формирования в миналото и вероятно ще продължат да критикуват руското МО по въпроси, произтичащи от неясния им статут.

За финал се отделя място и на беларуското участие.

Съобщава се, че беларуските сили експлоатират осигурените от Русия системи "Искандер" от 1 февруари. Министерството на отбраната на Беларус (МО) заяви, че беларуските военнослужещи са започнали напълно независима експлоатация на осигурените от Русия системи "Искандер", а независимата беларуска мониторингова група The Hajun Project съобщи че 465-та ракетна бригада управлява системите.

Министерството на отбраната на Беларус заяви, че беларуските военнослужещи са преминали обучение как да използват системите в Руската федерация и в момента провеждат практическо обучение по системите на беларуски полигони.

Беларуският президент Лукашенко заяви на среща с руския президент Владимир Путин на 19 декември 2022 г., че Русия ще достави комплекси "Искандер" на Беларус.

Руската доставка на системите "Искандер" в Беларус вероятно има за цел да принуди Беларус към допълнителни мерки за интеграция с Русия в контекста на съюзната държава, особено в областта на отбраната.

Беларуските и руските сили може да са приключили съвместните тактически авиационни учения към 1 февруари. Министерството на отбраната на Беларус заяви на 1 февруари, че командващият ВВС на Беларус полковник Андрей Лукянович е връчил награди на участниците в съвместните тактически летателни учения на военното летище Мачулищи в Минска област.

Беларуското МО първоначално заяви на 8 януари, че беларуските и руските авиационни части, които са част от Регионалната групировка на силите (RGV), ще проведат ученията от 16 януари до 1 февруари. Нито беларуски, нито руски официални лица са обявили официално, че съвместните тактически авиационни учения обаче приключиха.

https://news.bg/int-politics/isw-rusiya-provezhda-operatsiya-v-donbas-do-mesets.html

HatshepsutTopic starter

Ако Украйна си върне окупираното, това е край на играта за Путин, казва Борис Джонсън


Борис Джонсън

Бившият британски премиер Борис Джонсън е в разгара на кампания да окуражи западните лидери да окажат по-бърза и по-смела военна помощ на Украйна. Днес той говори пред американския Атлантически съвет, обяснявайки, че ако днес Западът помогне на Украйна да си върне окупираните след миналия 24 февруари от Русия територии между Крим и Донбас, "това ще бъде краят на играта за Владимир Путин".

Джонсън призова Запада да престане да се фокусира върху Путин, а върху Украйна и усилията ѝ да изгони агресора от нейната земя. По думите му, ако бъде притиснат, Путин няма да посмее да използва ядрено оръжие.

"От жизнен интерес за САЩ и за целия Запад да гарантира, че Путин ще загуби", каза Джонсън.

Той попита реторично дали Западът си дава сметка какво окуражаващо послание би пратила една руска победа на Китай.

"Произходът на днешната катастрофа е в нашия колективен провал да накажем Путин през 2014 г.", каза Джонсън, припомняйки руската анексия на Крим от Украйна.

Той заяви и че Украйна заслужава ясна перспектива да се присъедини към НАТО. Джонсън обвини Запада в двусмислието в посланията си към Киев относно членството в алианса.

"Липсата на ясни гаранции за сигурността окуражават Путин да експлоатира това двусмислие", каза Джонсън.

Вчера Джонсън публикува във "Вашингтон пост" и "Дейли мейл" полемични статии, призовавайки западните лидери да въоръжат веднага Украйна с исканите от нея средства за отблъскване на нова мащабна руска офанзива и за контранастъпление.

Великобритания наред със САЩ е главен доставчик на оръжия за Украйна от началото на войната. Лондон първи обяви, че ще прати на Украйна 14 от своите танкове Challenger 2.

https://clubz.bg/132541

HatshepsutTopic starter

Урсула фон дер Лайен анонсира новите санкции срещу Русия, които ще влязат в сила на 24-ти февруари

Властите на Европейския съюз са готови с десетия пакет от санкции срещу Русия, който трябва да влезе в сила до 24 февруари, когато се отбелязва годишнината от началото на руската инвазия в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, съобщиха едновременно Агенция Франс прес (Agence France-Presse) и Дойче Веле (Deutsche Welle).

Зеленски изрази своето незадоволство от това, че през последните месеци темпото на санкционния натиск на ЕС върху Русия ,,донякъде се е забавило". Фон дер Лайен заяви, че европейските власти, заедно с Г-7, възнамеряват да въведат ценови контрол върху руските петролни продукти,

,,а до 24 февруари – точно една година след началото на конфликта – възнамеряваме да въведем десетия пакет от санкции".

В средата на декември ЕС представи деветия пакет от антируски санкции. По силата на този механизъм ЕС ограничи новите инвестиции в минния сектор и доставките на безпилотни самолети и друго оборудване, което може да се използва от руските военни. Ограниченията засегнаха и три големи руски банки (Московска кредитна банка, Далекоизточна банка и Общоруска банка за развитие на регионите), както и повече от 100 руснаци, сред които режисьорът Никита Михалков и певецът Григорий Лепс.


Агенция Ройтерс допълва, че десетият пакет от санкции предвижда ограничения по отношение на руската ядрена индустрия и диамантите, изключване на още повече руски банки от системата SWIFT и нови експортни санкции.

Освен председателя на Европейската комисия, на срещата на върха в Киев присъстват председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и други висши европейски служители. По-рано украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че по време на събитието украинските власти се надяват да постигнат ,,значителен скок напред" по въпроса за европейската интеграция. Той уточни, че на срещата на върха ще бъдат обсъдени по-специално суспендирането на митата върху украинския износ за още една година, възможността за присъединяването на Украйна към платежната схема SEPA и включването на страната в зоната за мобилен роуминг на ЕС.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна, включващ ракети с по-голям обсег


Ще дадат ли САЩ далекобойни оръжия на Украйна

Съединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва по-далекобойни ракети, които почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона, предаде БТА.

Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Патрик Райдър съобщи на пресконференция,

че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB). Тези боеприпаси, които са произвеждани съвместно от американската компания "Боинг" (Boeing) и шведската "Сааб" (Saab), са с обсег до 150 километра и съответно могат да ударят руски позиции зад фронтовите линии.

"Това осигурява (на украинците оръжия) с по-голям обсег... което ще им позволи да провеждат операции за отбрана на своята територия и да си върнат (земя)", каза Райдър.

По-рано Киев поиска от Вашингтон ракети с по-голям обсег от артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), които са в състояние да поразяват с прецизност цели на до 80 километра. GLSDB ще може да бъдат използвани за удари по руски позиции в Донбас, Херсонска и Запорожка област, както и в северната част на Кримския полуостров, отбелязва АФП.

Помощта включва също "ключови (системи) за противовъздушна отбрана,

за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата". Пакетът съдържа също боеприпаси за противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" (Javelin) и за артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), съобщи още Пентагонът в комюнике.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара.

Пакетът включва оръжия от запасите на министерството на отбраната на САЩ на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители.

От руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година Съединените щати са предоставили на нападната страна

военна помощ в размер на общо над 29,3 милиарда долара, сочат данни на Пентагона. Той обеща Вашингтон да продължи да работи със своите съюзници и партньори, за да осигурява на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосредствен план, така и по-дългосрочно.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова за нови оръжейни доставки за страната си, предаде Ройтерс.

"Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи окупираната (част от) Донбас, ако получи ракети с голям обсег", увери Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Той даде да се разбере, че украинските въоръжени сили ще отбраняват, докато могат, "крепостта Бахмут",

както той нарече ключовия град в източната Донецка област, който от месеци е арена на кръвопролитни сражения. "Никой няма да подарява Бахмут", добави Зеленски за града, чието превземане сега е основна цел на руската армия.

Според Русия нейните войски обкръжават Бахмут от няколко посоки, посочва Ройтерс.

https://www.vesti.bg/sviat/sasht-s-nova-voenna-pomosht-za-ukrajnavkliuchvashta-raketi-s-po-goliam-obseg-6160848

HatshepsutTopic starter

Танковете ще изменят хода на войната в Украйна


Германският министър на отбраната Борис Пистериус направи преглед на наличните Leopards

Изминалата седмица може да се окаже повратна във войната в Украйна. Решението на западната коалиция да предостави на Киев тежки съвременни танкове ще промени коренно ситуацията. Германия ще изпрати танкове Leopard-2, а САЩ - M1 Abrams. Великобритания, Полша и други страни също поеха конкретни ангажименти. По мнението на много експерти това ще доведе до прелом на бойното поле. Но дали е достатъчно за победа във войната?

В съвременната война танковете са ключово оръжие при настъпателни операции. С тяхна помощ се пробиват линиите на отбрана на врага и се отвоюват територии. При ефективно използване те обезпечават огнева мощ, защита и внезапност, която обезкуражава врага. Ако са концентрирани в големи групи, те просто помитат врага. Но за да се случи това, първо трябва да се отслаби отбраната на противника и затова те се нуждаят от подкрепата на артилерията. За да се удържат заетите територии - от помощта на пехотата. Историята показва, че само с танкове сражения не се печелят.

Британците първи използват стотици танкове в битката при Камбре през ноември 1917г., за да излязат от задънената ситуация на окопната война. Първоначално те постигат значителни успехи, но скоро повечето машини излизат от строя и позволяват на германците да започнат контранастъпление.

Танковете могат да се използват и при отбрана. Именно така британската и френската армии през 1940 г. удържаха натиска на нацистите в Арас, което позволи впоследствие да се евакуират британските войски от Дюнкерк.

Украйна даде ясно да се разбере, че й е нужно оръжие не само за сдържането на потенциално настъпление на Русия през пролетта, но и за да си отвоюва окупираните територии.

 
Как Украйна може да използва танковете за атака

Няма смисъл Украйна да разпръсква получените танкове по цялата линия на фронта, която се простира на над 1000 км. За пробив в руската отбрана тя трябва да концентрира силите си на участък от 5 до 20 км. Хамиш де Бретън-Гордън, бивш полковник от Кралския танков полк на британската армия, смята, че количеството танкове наистина е важно за пробива.

Бронетанковата бригада за крупна настъпателна операция обикновено се състои от поне 70 танка. Затова над 100 западни бойни танка ще имат значение. Ако Украйна получи повече, тя може да премине в настъпление на няколко места едновременно, както това стана миналата година - на север и юг.

За общовойскови маневри е необходима и допълнителна подкрепа. Затова Великобритания изпраща не само 14 танка Challenger-2, но и 30 артилерийски самоходни и бронирани машини за транспорт и защита на войските. Новият пакет включва и машини за разминиране и прокарване на мостове. С други думи - основни елементи за всяка настъпателна операция.

САЩ също ще доставят на Украйна над 100 бронетранспортьора Bradley и Stryker, а Германия - 40 бойни машини Marder.

Танковете са предназначени за бързо придвижване по открита местност. Challenger-2, Leopard и M1 Abrams развиват над 40км/ч, което ги прави значително по-бързи от по-голямата част от руските танкове.

За бързо превземане на територии с елемент на внезапност те трябва да избягват градските райони, където техниката е по-уязвима за атаки. Неудачният опит на Русия да обкръжи Киев в началото на войната вече демонстрира как дългите колони бронетехника на пътя са лесна цел за врага.

Бен Бери, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания и бивш бригаден генерал от британската армия, отбелязва, че Русия значително укрепи отбранителните си позиции с окопи и противотанкови капани през последните месеци.

Освен това западните танкове са с около 20 тона по-тежки от руските модели. Допълнителната броня дава допълнителна защита, но може да ги направи и твърде тежки за преодоляване на наскоро положени или отремонтирани мостове. Много от тези мостове бяха взривени от двете страни с цел забавяне на придвижването на противника.

Хамиш де Бретон-Гордън, командващ танков батальон Challenger, смята, че едно от главните преимущества на танковете западно производство е тяхната способност да водят нощни боеве. Приборите за нощно виждане и термографските камери влизат в стандартния комплект. Подобно оборудване имат само най-модерните руски модели като Т-90. Бойните действия през нощта добавят към атаката елемент на изненада и шок за противника.
 

Най-големият проблем за Украйна ще бъде логистиката

- осигуряването на постоянни доставки на гориво, боеприпаси и резервни части. Тя трябва не само да поддържа своя стар арсенал от съветските времена, но и да усвоява постоянно усложняващото се въоръжение от западните доставки. Британските танкове Challenger 2 например не използват стандартните за НАТО калибри боеприпаси като Leopards и Abrams. Те даже вече не се произвеждат и за техния ремонт британската армия трябва да вземат резервни части от по-старите модели. Украинските инженери може би са запознати с ремонта на дизелови двигатели, каквито има в Leopards и Challenger, но американските Abrams работят с по-сложни двигатели с газови турбини, които употребяват около два пъти повече гориво от немските Leopards, обяснява Бен Бари.

Ако Западът изпълни своите обещания, въоръжените сили на Украйна ще получат над 100 танка, но те не са достатъчни. Главнокомандващият ВСУ Валерий Залужни каза през октомври миналата година, че Украйна се нуждае от 300 танка, 700 пехотни машини и 500 гаубици за планираното през 2023 г. настъпление. Може да се наложи той да действа с половината от необходимото му.

Обучението на украинските военни също изисква време - седмици, ако не и месеци. Не е ясно и кога точно тази техника ще пристигне. САЩ например предупредиха, че техните 31 Abrams може би ще се забавят месеци, даже година.

Украйна също така чака отговора на Запада за искането си за съвременни бойни самолети. Атакуващата армия се нуждае от подкрепа от въздуха.

Западните лидери се надяват, че Украйна ще може да предприеме настъпление още тази пролет. Те смятат, че сега се открива "прозорец", тъй като Русия се опитва да попълни оредялата си армия и да попълни изтощаващия си запас от боеприпаси. В миналото Украйна успяваше да разсее всички съмнения в нейните сили и възможности. Но тя продължава да се нуждае от допълнителната подкрепа на Запада, ако иска да изгони руските войски от своите земи.

https://www.segabg.com/hot/category-the-war/tankovete-shte-izmenyat-hoda-na-voynata-ukrayna

HatshepsutTopic starter

"Битки за всяка къща, за всяко стълбище". Убитите руски войници са над 130 хиляди, каза Киев


Украински военен на фронтовата линия в Донецка област

Тежки боеве се водят в неделя в украинския град Бахмут в източната част на Донецкка област. Това казаха и украинските военни, и ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин.

Освен това Генералният щаб на украинската армия твърди, че 700 руски военни са загинали само в събота, а от началото на войната - 130 хиляди.

"В северните квартали на [Бахмут] се водят ожесточени битки за всяка улица, всяка къща, всяко стълбище", написа Пригожин в Telegram.

"Украинските въоръжени сили не отстъпват", добави той.

Бахмут е практически разрушен от руските артилерийски бомбардировки. От половин година руските сили се опитват да завземат контрола над стратегическия град. Той се намира в източната Донецка област, част от която беше незаконно анексирана.

"Никой няма да предаде Бахмут. Ще се бием толкова дълго, колкото можем. Смятаме Бахмут за нашата крепост", каза на 3 февруари украинският президент Володимир Зеленски.

Според военни анализатори докато превземането на Бахмут би имало символично значение за Русия, това не би било важно от стратегическа гледна точка и не би довело до съществено изместване на войната.

Британското министерство на отбраната каза, че "през последната седмица Русия има още малко напредък в опита си да обкръжи" Бахмут.

В следствие на това вероятно сега и двата главни пътя към града са под пряк огън от руските военни, написа министерството в Туитър.

Русия продължава настъплението в различни направления в Донецк

Руските атаки през последното денонощие са съсредоточени основно в четири направления - Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка.

В съседната област Луганск под контрола на украинските сили остана село Билогоривка, каза областният управител, отхвърляйки твърденията на руски служители, че селото е превзето от руската армия.
"Нашите войски остават на позициите си, никой не е превзел Билогоривка, никой не е влизал там, там няма враг", каза Сергий Гайдай пред украинската национална телевизия.

Той добави, че ситуацията е "напрегната", тъй като "броят на руските атаки се е увеличил", но добави, че "всички [руски атаки] са били отблъснати" от украинските войски.

Трима цивилни са ранени в неделя от две руски ракети в град Харков, административната столица на Харковския район в североизточната част на Украйна, казаха местните власти. Губернаторът на Харков Олег Синегубов каза, че ракетите са ударили жилищна сграда в центъра на града.

Тези твърдения засега не могат да бъдат независимо проверени.

Украйна: над 130 000 загинали руски военни

Украинската армия каза, че 131 290 руски военни са били убити в Украйна, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари миналата година. В редовната си актуализация от 5 февруари украинският Генерален щаб твърди, че 700 руски войници са били убити само в събота, съобщи украинската служба на Радио Свобода.


Редовната актуализация - която често е по-висока от западните оценки - също така казва, че Русия е загубила 3 220 танка, 6 405 бронирани превозни машини и 2 226 артилерийски системи от началото на войната.

Цитирайки Съединените щати и други западни служби, New York Times съобщи по-рано този месец, че броят на убитите и ранените руски войници в Украйна наближава 200 000 души.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32256331.html

HatshepsutTopic starter

Русия трупа войски в Украйна, атака се чака от изток и от юг


Членовете на 3-та отделна десантно-щурмова бригада (подразделение "Азов") на въоръжените сили на Украйна се готвят да изстрелят 152 мм снаряд от гаубица 2A65 Msta-B близо до Бахмут в Донецка област

Русия изпраща подкрепления в Източна Украйна преди възможна нова офанзива, съобщи украински губернатор, но британското военно разузнаване смята, че е малко вероятно Русия да има достатъчно сили, за да повлияе значително на хода войната през следващите седмици, пише "Ройтерс".

Отчаяна от западната военна помощ, обещана на Украйна, Русия вероятно ще предприеме голяма офанзива около годишнината от началото на войната - 24 февруари.

Самата Украйна планира пролетна офанзива, за да си върне изгубената територия, но чака доставката на обещаните западни ракети с по-голям обсег и бойни танкове. Според анализаторите пристигането на техниката може да отнеме месеци.

"Виждаме все повече и повече (руски) резерви да се разполагат в нашата посока. Виждаме да се докарва повече оборудване...", каза Сергей Хайдай, губернатор на окупираната от Русия провинция Луганск в Източна Украйна.

Той добавя, че денонощните обстрели от руските позиции са заменени от по-пестеливо използване на боеприпасите, което говори за подготовка за "пълномащабно настъпление".

"Най-вероятно ще им отнеме 10 дни, за да съберат резерви. След 15 февруари можем да очакваме (тази офанзива) по всяко време", казва Хайдай пред украинска телевизия

Войната достига ключова точка с наближаването на първата си годишнина, като Украйна от месеци не си е връщала територии, докато Русия напредва с прехвърлянето на стотици хиляди мобилизирани резервисти.

Британското военно разузнаване заяви в ежедневния си доклад във вторник, че руската армия вероятно се е опитала от началото на януари да поднови големите настъпателни операции, насочени към превземане на контролирани от Украйна части на Донецк.

Откъде се очаква руската атака

Руските сили обаче са спечелили малко територия, тъй като им "липсват боеприпаси и маневрени единици, необходими за успешна офанзива", се казва в съобщението.

"Руските лидери вероятно ще продължат да изискват огромен напредък. Остава малко вероятно Русия да може да натрупа необходимите сили, за да повлияе съществено на изхода от войната през следващите седмици", се казва в анализа на британското военно разузнаване.


Украински войници от 43-та тежка артилерийска бригада седят на върха на германската гаубица Panzerhaubitze 2000, наричана от частта "Тина", между две руски атаки край Бахмут

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза пред в. "Украинска правда" през уикенда, че разузнаването предполага, че новата руска офанзива вероятно ще дойде от изток или юг.

"Тяхната мечта е да разширят сухопътния коридор към Крим, за да продължат доставките. Затова, разбира се, ключовите рискове са: изток, юг и след това север", каза той.

Украинският военен анализатор Александър Коваленко смята, че нова руска офанзива може да дойде от Луганска, Донецка или Запорожка област или от пристанищния град Мариупол.

"Нещата са по-сериозни в Донецка област, особено около Бахмут и Авдиевка. И руснаците ще увеличат контингентите си там, както и техниката и парашутните войски", каза Коваленко пред украинското радио NV.

От месеци основната мишена на Русия в Източна Украйна е Бахмут, където наемническата групировка "Вагнер" се е закрепила. Украйна съобщи в понеделник вечерта, че руските сили са тренирали танков, минохвъргачен и артилерийски огън там през последните 24 часа.

Според Коваленко Мариупол, превзет от руските сили през май, може да бъде използван от руснаците за въвеждане на войски и оборудване за нова офанзива.

"Той може да служи като транспортен център за руските окупационни сили", каза той.

Според него контранастъплението на Украйна няма да се случи скоро и украинските сили ще заемат отбранителна позиция, особено в Донецк.

"Това може да е активна отбрана, но все пак отбранителна позиция. Идеята ще остане да се блокира всяко руско настъпление", смята анализаторът.

"Нещата могат да се променят по-бързо в други сектори. Но тази ситуация може да продължи два до два месеца и половина - това е времето, необходимо за осигуряване на танковете за бригади, обучение и оборудване на всичко", заяви Коваленко, цитиран от "Ройтерс".

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/02/07/4446943_rusiia_trupa_voiski_v_ukraina_ataka_se_chaka_ot_iztok/

HatshepsutTopic starter

Украйна: Последните 24 часа бяха най-смъртоносните за руските войски досега


Украйна съобщи, че последните 24 часа са били най-смъртоносните за руските войски в хода на войната досега, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Москва продължава да засилва зимното си настъпление в източната част на Украйна, изпращайки на фронта десетки хиляди току-що мобилизирани руснаци.

Няма потвърждение от независим източник за твърдението на Украйна, допълва БТА.

Русия от своя страна твърди, че голям брой украински войници са загинали през последните седмици.

Данните за броя на жертвите на всяка от двете вражески страни обикновено се смятат за ненадеждни, а Киев даде малко подробности за последните сражения.

Но твърдението, че сраженията са били най-смъртоносните в хода на войната досега, отговаря на описанията и на двете страни за засилващите се окопни боеве, в резултат на които заснежените бойни полета на Източна Украйна са осеяни с трупове, отбелязва Ройтерс.

Украинските военни увеличиха броя на загиналите руски военнослужещи с 1030 души през последната нощ до 133 190 души. Те определиха това повишение като най-високото във войната до момента.

На свой ред Русия съобщи, че през януари 2023 г. е имало 6500 украински жертви.

Войната скоро ще навлезе във втората си година. В сегашния ключов момент Москва се опитва да си възвърне инициативата, отбелязва Ройтерс.

Киев пък очаква западните танкове за контраофанзива по-късно през 2023 година.


Германия одобри доставката на 178 танка "Леопард 1" на Украйна

Новият германски министър на отбраната Борис Писториус пристигна днес на изненадващо посещение в Киев, предаде Франс прес.

"Първият "Леопард 2" пристигна в Киев. Ще има още такива", обяви в "Туитър" украинският му колега Олексий Резников, публикувайки и снимка, на която той и Писториус държат прозрачна кутия с макет на германския танк. Говорител на украинското министерство потвърди за АФП, че снимката е направена днес в украинската столица.

Междувременно електронната версия на сп. "Шпигел" съобщи, че Съветът за сигурност към германското правителство е одобрил доставянето на Украйна на 178 танка "Леопард 1" от германските промишлени запаси, отбелязва Ройтерс.

Няколко танка от този модел ще бъдат изпратени през лятото, но голямата част ще бъдат доставени догодина, посочва изданието, без да цитира източници.

Миналия месец, на фона на засилващ се международен натиск, германското правителство реши да прати на Украйна по-модерните бойни танкове "Леопард 2" от военните си запаси.

https://dnes.dir.bg/svyat/ukrayna-poslednite-24-chasa-byaha-nay-smartonosnite-za-ruskite-voyski-dosega
Love Love x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Една четвърт от руснаците са "ултрапатриоти", Кремъл внимава какво да мисли страната


Отношението на руснаците към войната, започната от Владимир Путин срещу Украйна, може да се групира в общо взето пет категории и една от тях предизвиква най-много загриженост в Кремъл.

Елитите са силно песимистични за войната и на върха още по-внимателно следят настроенията на обикновените хора. Но такива анализи, обикновено правени по поръчка на спецслужбите (или от "политтехнолозите", които те притискат да проверят мислите на своите ресурсни бази от граждани), не получават гласност.

На страницата на основаният преди повече от 200 години британски Royal United Services Institute (RUSI) Джак Уотлинг сподели, че разполага с няколко от тези проучвания и неотдавна обобщи какво пише в тях. С напомняне да не се забравя, че ФСБ прави допитвания за настроенията към Русия в Украйна и разчитането на разултатите им изгради силно деформиран образ, който всъщност стимулира предприемането на военната авантюра.

Свободна от контрола на властта социология в Русия практически няма от години, а единственият институт с добра професионална репутация - "Левада център", е обявен за чуждестранен агент и това определено не улеснява дейността му (подробности от двете най-нови проучвания на центъра вижте по-долу). Особено след 24 февруари 2022 г., когато бяха ликвидирани и малкото останали свободни медии и бяха приети репресивни закони за всеки, който изкаже, коментира, препубликува или сподели за нападението и армията нещо различно от официалната позиция.

По същата причина - за да защити източниците си и авторите на няколко академични допитвания - Уотлинг не посочва в публикацията нищо, което да ги идентифицира. Макар че, Кремъл би трябвало да е доволен, защото и петте показват, че руснаците изглежда му дават достатъчно доверие да продължава по досегашния начин и ще понесат хилядите жертви в Украйна, досегашни и бъдещи.

Интересното е как хората около Путин възприемат народа си и доколко има рискове за стабилността на режима. Петте категории, в които според отговорите са подредени участвалите, са:

Космополити
Нихилисти
Лоялни
Глобалисти патриоти
Ултра (ура!) патртиоти

"Космополитите" е ядрото на активната опозиция и наброяват 12-15% от населението, като малко под половината от тях имат лични връзки с Украйна.

"Нихилистите" са малко над 10% и са смятани за критични към властта, но и общо взето пасивни, дезинтересирани от случващото се и без вероятност да подкрепи космополитната опозиция.

Подкрепящи властта, макар и с различна интензивност, са останалите три групи, като вариациите на политическа ангажираност са най-многобройни при "лоялните" и "глобалистките патриоти". Истински проблемната група са "Ура! патриотите" - те са 20-25%, влагат най-много в конфликта срещу Украйна и критикуват най-остро режима за провалите му.


Събрание на Доброволци за Донбас, организация, основана през 2015 г.

При население от около 143 милиона души, това е група, наброяваща 28-35 милиона руски граждани. А това, отвсякъде погледнато, е внушителен брой, особено когато са възбудени националисти, призоваващи за решителни и безпощадни военни действия.

Обаче има ключова особеност - те критикуват воденето на войната, но стрелите им са насочени предимно към генерали, местни администратори на мобилизацията или настроенията в обществото като цяло, но не и към Владимир Путин.

Нападките лично срещу президента в тази авторитарна, с елементи на диктатура (според Икономист интелиджънс юнит) система са "червена линия", от прекрачването на която Кремъл всячески се опитва да ги спира. Ако "Ура! патриотите" безнаказано се фокусират върху Путин, то най-разочарованите и раздразнените в елита може да започнат да дават публично други (спрямо сегашните) обяснения за бойните неуспехи в Украйна и да мислят за света след Путин.

Най-ефективното, но и в някакъв смисъл най-коварното, средство да не се позволи това да се случи е да се повдига мобилизационния дух, фокусиран върху Кремъл, в комбинация с контролирано поддържане на апатията сред населението, се казва в анализа.

Септемврийската мобилизация постави този модел на най-голямо изпитание, защото от телевизора войната влезе в домовете на всички.

В мирно време Кремъл използваше фрагментирането, за да изолира опонентите си и след това да ги очерни и настрои един срещу друг, за да обезсили капацитета им за политическа мобилизация. Резултатът е апатично население.
В мобилизационно време войната се обсъжда много повече и на всички нива в обществото се регистрира песимизъм за личните перспективи и икономическите последици за Русия. Евентуалното затваряне на границата за излизане от страната е възприемано като изключително негативно събитие от всички.
Засилената загриженост от войната и интересът към събития и процеси отвъд локалната политика и икономиката не означава автоматично готовност и за действия. Напротив, раздробеността на руското общество вероятно ще нараства, смята Джак Уотлинг.

Кремъл внимателно следи достъпа на отделните групи до медии. Непубликувано проучване през август и октомври 2022 г. показва, че значително повече са станали руснаците, оценяващи смисъла от независими медии. Но попитани какво по-точно разбират под "независими медии", те посочват тези, които публикуват, казват и показват гледни точки, потвърждаващи техните собствени. Контролираните от Кремъл телевизии и други държавни медии са смятани от тези хора за най-независими и заслужаващи доверие.

Регистрираното нарастване на песимизма все още не е заплаха за властта, показват проучванията, цитирани в статията. Причината е, че:

мнозина подкрепят мерки за успешен за Русия край на войната
други обвиняват НАТО, а не руските грешки, че е нещата са стигнали дотук
трети са много уплашени за това как ще приключи всичко
Най-голямото безпокойство, регистрирано в проучванията, е ядрената война, като респондентите подкрепят мерките, формулирани като средство за намаляване на вероятността от ядрен конфликт. Без да разбират, че най-вероятно Кремъл използва почти откритото говорене за ядрена заплаха като инструмент за мобилизирани подкрепата на руснаците за властта.

В Кремъл вярват, че сегашната информационна среда изглежда е такава запазва голямото им влияние. Безопасността на режима остава организиращата логика на руската политика и следването ѝ предполага народната апатия да се запази, а войната да се проточи.

Цитираните социологически проучвания показват, че значително ще се увеличат рисковете за Путин, ако неуспехите на бойното поле продължат дори при сплотено национално единство и поставяне на икономиката на военновременни релси.

"Въпреки че насърчаването на пасивността на населението може да гарантира сигурността на режима, сега Кремъл трябва да намери баланса между желанието да мобилизира своите хора за борба и същевременно да им попречи да се обединят в достатъчно голям избирателен блок, за да могат чрез него да контролират Кремъл."

Допитванията на "Левада център" като че ли потвърждават в значителна степен изводите на Уотлинг. Редовното месечно проследяване на одобрението за Путин показва, че през януари 2023 г. то е било на същото ниво (81%), като през март 2014 г., когато бе анексиран Крим.

От декември 2021 г., когато Путин започна да поставя ултиматуми на Запада и САЩ, оценката на руснаците, че страната им се движи в правилната посока никога не е била на толкова високо ниво за последните 12 години. При избухването на войната миналия март така са смятали 69%, днес - 66%.

Въпреки безпрецедентните вълни от санкции на Запада, в декемврийското проучване на "Левада" руснаците говорят за 2022 г. като за "средна" година. Да, в съзнанието им основните събития са "специалната военна операция" (46%), частичната мобилизация (34%) и "присъединяването на нови територии" (32%). Но все още лично за тях животът не е драма, по-трудно е било "за страната". Затова като по-тежки те описват първата ковидна (2020 г.), първата санкционна (2015 г.), първата на държавен фалит (1998 г.) и повечето от 90-те години. Рязкото засилване на репресиите е направило впечатление на малцина: 6% са посочили вкарването в затвора на известни опозиционери, а 3% са забелязали връчването на Нобелова награда за мир на най-голямата руска правозащитна група "Мемориал" (обявена през същата година извън закона в Русия).

Как е възможно повечето от анкетираните да смятат, че 2022 г. се е оказала за тях по-скоро успешна, пита от страниците на руското сп. "Форбс" директорът на центъра Денис Волков.

"Има изкушение да обясним относителното спокойствие на обществото (...) с прословутото дълго търпение на руския (или съветския) човек. Още повече, че през последните няколко месеца авторът многократно е чувал подобни думи във фокус групи, че отдавна живеем в режим на изчакване: преминаваме от криза в криза, от изпитание на изпитание, от икономически затруднения към пандемия, от пандемии - към хибридна война със Запада. Така че хората неволно започват да мислят кое ще бъде следващият тест. Това се среща често като обяснение на битово ниво, но едва ли е задоволително", казва Волков.


Затова социологът обръща внимание на това как са се развивали настроенията през 2022г.:

януари-февруари - САЩ и съюзниците им са виновни за растящото напрежение, сплотяване около Кремъл, шок от началото на войната и доминиране на ултрапатриотичните настроения (същото като при анексирането на Крим и поставянето под контрол на Донбас през 2014 г.)
март-август - изблик на оптимизъм, подкрепа за ръководството на страната; санкции и блокиране на сметки не се преживяват пряко - удрят предимно много тесни прослойки от заможни и вписани в глобалната икономика хора от големите градове (техните проблеми не занимават обикновените руснаци) или най-бедните (държавата някак ще се погрижи за тях); виждат шанс да се развива националното производство (отново, защото Западът ги принудил); войната се води там някъде от професионални военни и доброволци.
септември - мощен шок от мобилизацията, а бъркотията ѝ създава впечатление, че всеки може да бъде изпратен на фронта; уникален срив на всички оценки на ситуацията, но не и в рейтинга на властта; първите грешки са поправени, уплашените са оставени да напуснат Русия, към ноември е докладвано за край на мобилизацията, всички въздъхват: "Размина ни се!"

В 2023 г. руснаците са влезли с примирение за евентуални ограничения (поредните, на които са привикнали), защото по-важно е "да се защитим от НАТО", "да отстоим независимостта си", защото "иначе Западът няма да ни даде да живеем", поради което "сега не е време за критики и недоволство", пък и в крайна сметка властите "няма да слушат малкия човек" и ще действат по своему, понеже "големците всичко сами ще решат". И се успокояват с разговори на злорадство за олигарсите - че "най-после им настъпиха опашките".

Макар в Украйна да загиват вероятно хиляди руски граждани, анкетата на "Левада център" показва, че масово населението остава дистанцирано от войната и не се влияе дори от поражението в Харковската операция или отстъплението в част от Херсонска област.

Друго проучване на същия институт от януари не показва почти никаква промяна от началото на агресията:

43% следят войната без особено внимание или изобщо не ги интересува
35% следят "доста внимателно"
22% следят "много внимателно"

При младите (18-24 години) всеки четвърти (24%) не следи нищо за най-кървавия и разрушителен конфликт от Втората световна война насам в Европа. Други 43% посочват отговор "без особено внимание".

Безпокойството на руснаците от войната не е мръднало в сравнение с началото ѝ - и през април 2022 г., и през януари 2023 г. много се безпокоят 45-46%. Основната заслуга е на възрастните над 55 години, където силно се тревожат 61%. В групата 18-39 години този показател е доста по-малък (26-30%), а при най-младите (до 24 години) всеки десети казва, че съвършено не се безпокои, други 12%, че по-скоро не се безпокои.

На въпроса "Вие лично подкрепяте ли действията на руската армия в Украйна" отново при 18-24-годишните цели 13% казват "определено не" и още 17% - "по-скоро не". Неодобрението е общо 24% и в следващата възрастова група (25-39 години).

Няма промяна в групата, убедена в крайната победа на Русия - тя остава трайно над 70%. Но расте размерът на тази, която не очаква скорошен край на войната - вече 43% (срещу 21% през май 2022 г.) смятат, че тя няма да приключи през 2023 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/02/08/4447408_edna_chetvurt_ot_rusnacite_sa_ultrapatrioti_kremul/
Funny Funny x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Наблюдатели: Русия може да е загубила до 50% от годните си танкове от началото на войната


Разрушен руски танк на подстъпите към Киев

Русия вероятно е загубила до половината от целия си оперативен танков парк от началото на войната в Украйна, според информация, събрана от група за мониторинг, цитирана днес от Си Ен Ен.

"Орикс" (Oryx), разузнавателен уебсайт с отворен код, събира визуални доказателства за загуби на военна техника в Украйна от началото на нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Групата заяви тази седмица, че е потвърдила 1000 различни загуби на руски танкове във войната. В него се казва, че още 544 руски танка са били пленени от украинските сили, 79 повредени и 65 изоставени.

Това число не включва загубите, които "Oрикс" не е успяла да потвърди визуално, каза Якуб Яновски, военен анализатор, който сътрудничи на блога на "Oрикс"- Той е изчислил, че действителните загуби на Русия може да са достигат до около 2000 танка.

,,Русия започна войната с около 3000 оперативни танка... така че има голям шанс Русия да е загубила половината от (своите) използваеми танкове", каза Яновски.

Танковете бяха основен фокус на руското нахлуване в Украйна и се разглеждат като ключови средства за Русия или за Украйна да завземат територия на бойното поле.

Според данните на "Орикс" над 500-те пленени руски танка повече от покриват 459-те танка, които Украйна е изгубила. И още танкове са на път към Украйна. От миналия месец Киев получи обещания за модерни танкове от Германия, Съединените щати, Великобритания и други западни партньори. Нещо повече, за тези танкове се смята, че превъзхождат технологически руските.

Руската бронетехника се представи зле в Украйна, отбелязва Си Ен Ен. Месеци след началото на войната анализаторите забелязаха дефект в дизайна на руските танкове - входящ противотанков снаряд може да взриви цялото им хранилище за боеприпаси. Често последвалите експлозии изхвърлят куполите на танковете.

Експерти също отбелязват, че руската броня е била поддържана зле преди войната и някои танкове на склад може да са били използвани за резервни части за тези, които са на фронта.

Яновски казва пред Си Ен Ен, че Москва е имала около 4000 танка в резерв преди началото на войната.

,,На хартия Русия все още има много танкове, но много от тях не са били правилно съхранявани и може да е трудно да бъдат повторно активирани бързо", каза той.

Дори ако всички те могат да бъдат приведени в действие, Москва пак ще бъде загубила около 30 на сто от предвоенните си танкови сили, казва Яновски. По думите му производството на нови резервни танкове ще бъде трудно за Москва.

,,Поради санкции може да се наложи да заменят сензорите и електрониката с по-нискокачествени заместители – и количеството, което могат да произведат в близко бъдеще, е малка част от това, което губят. Тези материални загуби... не са поносими".

Общото число на загубите на оборудване от Русия - когато към танковете се добавят бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и други превозни средства - е почти 9100, се казва в уебсайта на "Орикс". Общите загуби на оборудване на Украйна са 2934, се посочва в него.Кои са по-добрите танкове - тези на НАТО или на Русия?

https://clubz.bg/132808

HatshepsutTopic starter

Руската армия претърпя тежки загуби след опит за пробив при Угледар


Снимки от фронта при Угледар

Опит за масирана руска атака при украинския град Угледар е завършил с тежко поражение и загуби за руската армия.

Атаката е била водена от пехотен взвод, част от Тихоокеанския флот на Русия. По данни на източници от различни разузнавания украинската отбрана е унищожила десетки бронирани машини, сред които и танкове. Кадри от дрон показват и мащаба на понесените загуби.

Според разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания при отстъплението силите на Москва са изоставили и най-малко 30 непокътнати бронирани машини.

Редица анализатори коментират, че това е една от най-големите загуби на танкове от началото на войната досега.

Угледар се намира около 30 км. югозападно от Донецк. Градът е основен логистичен център в тази част на фронта, а според украинските военни превземането му може значително да улесни завладяването на целия район на Донбас.

В руски канали в различни социални мрежи и приложения неуспешната руска атака предизвиква сериозни критики срещу командването на армията.

На други точки на фронта
В събота украинските сили съобщиха, че са свалили втори руски изтребител в рамките на седмица. По данни на генералния щаб на Киев става въпрос за изтребител СУ-25, който е бил унищожен в района на Бахмут.

По данни на Киев след началото на инвазията през февруари 2022 г. руската армия е загубила 295 самолета, 286 хеликоптера и над 2000 дрона.

Най-тежки остават сраженията край ключовия град Бахмут, където украинските сили успешно отблъскват руските атаки. Офанзивата на руската армия в Донецка област е насочена към няколко точки, но до момента тя не успява да осъществи пробив.

Генералният щаб на украинската армия съобщи и че в последната си масирана атака руската армия е изстреляла над 100 ракети срещу територията на Украйна. Общо 61 от тях са били прихванати. Цел на атаката е била транспортната и енергийната инфраструктура на страната.

За атаката съобщиха и от Москва. По данни на руското Министерство на отбраната целта е била пресичане на възможностите за доставка на западни оръжия за страната.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32267439.html
Love Love x 1 View List

Similar topics (5)

162

Отговори: 110
Прегледи: 6572

1758

Започната от Шишман


Отговори: 10
Прегледи: 240

Powered by EzPortal