• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Шишман

Новият американски президент Джо Байдън

Започната от Шишман, 07 Ноември 2020, 21:34:17

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

FELDMARSCHALL

Тоя май няма да изкара мандата. Реално ще управлява циганката Камала, а зад нея Хилъри както добре е описано в карикатурата по горе. :laugh:  :judge:

ШишманTopic starter

КАКВО ЛИ ЩЕ НАПРАВИ ЗА МЕСЕЦ ДРУГАРЯТ БАЙДЪН
Джо Байдън е велик. Само през първия си работен ден успя:
- Да зарази с ковид минимум няколкостотин гарда, натъпкани като сардини да спят в леденостуден подземен паркинг, които го пазеха по време на церемонията  му;
- Да признае, че няма ясна визия за справяне с ковид пандемията, при все че предизборната му кампания се крепеше на хули срещу Тръмп за несправяне с коронакризата; "Първо ще стане по-зле, а после по-добре. Смъртните случаи вероятно ще надминат половин милион. Ще ни отнеме месеци, преди да обърнем тенденцията."
- Да замрази решението на Тръмп да намали цената на инсулина за милиони нуждаещи се от препарата;
- Да затвори няколкохиляди работни места (70 000+ според някои сведения) по проекта за петролопровод Keystone между САЩ и Канада;
- Да убие женския спорт, разрешавайки на транс атлети, родени като биологични мъже, да се състезават срещу биологични жени в университетите;
А така , смело напред - викам аз. Толкоз много смислени инициативи и то само за един ден. Смятайте след месец какво ще е.
https://www.forbes.com/.../reports-over-100-inauguration.../...
https://edition.cnn.com/.../biden-coronavirus.../index.html
https://www.modernhealthcare.com/.../hhs-freezes-rule...
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-55773243
https://www.wsj.com/.../joe-bidens-first-day-began-the-end-of...

ШишманTopic starter

Irini Zikidis

Президентът на САЩ Джо Байдън три пъти обърка Сирия с Либия, в рамките на няколко минутна реч. Господи, какво унижение за тая велика държава. И не, той не е виновен. Той е един стар, уморен и вече неадекватен политик, курдисан за безпомощен президент, за да обслужва една арогантна неолиберална доктрина. Ужасното усещане за срам и неудобство остава за нас.
https://news.yahoo.com/biden-confuses-libya-syria-three...
https://www.independent.co.uk/.../biden-mixes-up-syria-and...

Hatshepsut

Опитът на Байдън да превърне САЩ в планова икономика вещае крах на изборите


Президентът на САЩ Джо Байдън

Американците ще гласуват на 8 ноември на междинни избори, който се възприемат като тест за устойчивостта на властта и оценка за работата на президента през изминалите две години. Според социологическите проучвания рейтингът на Джо Байдън лети надолу, а заради рекордната инфлация и спада на жизнения стандарт гласоподавателите са настроени много негативно. В същото време залогът е голям, защото вотът е за всичките 435 места в Камарата на представителите, за 35 от 100-те места в Сената и за губернатори в 36 щата.

Демократите, които сега имат крехко мнозинство в двете камари на Конгреса, обещаха, че ще преборят рекордно високата инфлация и имат необходимите инструменти за това. От другата страна са републиканците, които обвиниха партията на Байдън за драстичното увеличаване на престъпността в страната и че е превърнала границата с Мексико в решето, през което може да влиза всеки, който поиска. Със сигурност битката ще бъде много оспорвана, но анкетите засега са в полза на републиканците.

В същото време президентът Байдън трупа все повече пасиви. Всички се смяхме на предишния американски лидер Доналд Тръмп, чийто изказвания обикновено са меко казано екцентрични, който преди президентските избори говореше, че демократът Байдън ще доведе страната до социализъм или комунизъм с неговата "радикално лява" програма, като я превърне в  Куба или Венецуела. Предвид сегашната ситуация това хич не е смешно, особено на американския бизнес, който е озадачен от непазарните му хрумвания. 74% от бизнес лидерите очакват рецесия в рамките на 6 до 12 месеца.

Преди броени дни Байдън обвини петролните компании в "печалбарство от войната в Украйна" и предложи налагане на данък върху свръхпечалбите, ако компаниите не увеличат местното производство. Това е меко казано странно, защото целта на бизнеса е да печели, без значение дали има война или сто годишен мир. Предприемачите не основават бизнеси, за да правят благотворителност, а за да стават богати. Това би трябвало да е най-ясно именно в САЩ - страната на капитала. Така че президентът няма защо да се чуди, че петролните компании отказват да помогнат за намаляване на цените на бензиностанциите. Той дори заплаши, че ще очаква от Конгреса да наложи данъчни санкции на компаниите, ако те не започнат да инвестират част от печалбите си в намаляване на разходите за американските потребители. Тази мярка звучи като по-подходяща за авторитарен соц диктатор, отколкото за президент на Съединените щати.

По официални данни през последните две тримесечия гигантите ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips и TotalEnergy са спечелили над 100 милиарда долара повече, отколкото през цялата минала година. Да, печалбите са огромни, но не нарушават пазарните принципи. Освен това защо Байдън ги натиска да увеличат добива, като от две години обяснява на целия свят как трябва да се сложи край на изкопаемите горива и всички да преминем на слънчева и вятърна енергия.

Тук е мястото да си зададем въпроса къде беше Байдън през 2020 г., когато започна пандемията от коронавирус и когато американският бизнес, притиснат до стената, отбеляза рекордни загуби, а петролът за малък период от време падна дори до отрицателни цени? Получава се доста интересно – когато губят – да си понасят загубите, когато обаче обстоятелствата са на тяхна страна и печелят – да раздават от печалбите.

В този контекст изниква и въпросът защо президентът не казва нито дума за оръжейните гиганти, нима те не печелят от войната в Украйна?

През лятото пък Байдън обяви опрощаване на по 10 000 долара студентски заем за всеки, който получава годишна заплата по-ниска от 125 000 долара. По този начин хазната загуби 321 млрд. долара, защото обхваща близо 16 млн. души. От една страна инвестицията в образованието на младите хора е едно от най-разумните неща, които държавите могат и трябва да правят. Но от друга страна - е крайно нечестно към онези американци, които вече са изплатили заема си и не са чакали да им се опрощава. Както и към онези, които работят повече и печелят повече, затова са съумели да изчистят дълговете си.

По всичко личи, че Байдън е наясно накъде духа вятъра и заяви в сряда, 2 ноември, че демокрацията в САЩ е застрашена. Той посочи, че някои републикански кандидати може да откажат да приемат резултатите от междинните избори, а съпругът на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси е бил нападнат с чук. Тези два факта според него са показателни, че демокрацията е в опасност.

"Докато стоя тук днес, има кандидати, които се борят за всички нива на длъжност в Америка - за губернатор, за Конгреса, за главен прокурор, за щатски секретар - които няма да се ангажират да приемат резултатите от изборите, в които участват. Това е пътят към хаос в Америка. Това е безпрецедентно. Това е незаконно и неамериканско.", посочи Байдън пред свои симпатизанти.

Дали обаче опасността демократите да спечелят и в двете камари на Конгреса и да продължат да прокарват дневния ред на Байдън не е по-голяма заплаха за демокрацията?

https://www.banker.bg/pozicii/read/opitut-na-baidun-da-prevurne-sasht-v-planova-ikonomika-veshtae-krah-na-izborite

Hatshepsut

Какви са шансовете за преизбиране на Байдън след междинните избори в САЩ


Президентът на САЩ Джо Байдън агитира на предизборна проява в колеж в Йонкърс, щата Ню Йорк, на 6 ноември.

СОФИЯ, 
11.11.2022 14:26
 (БТА)

На отминалите междинни избори в САЩ Демократическата партия на президента Джо Байдън по всеобщо мнение се представи доста над очакваното, избягвайки тежкото поражение, което някой ѝ предричаха. Благоприятните за демократите резултати и сегашният момент, в който вотът вече е зад гърба им, поставя въпроса какви са намеренията на американския държавен глава и дали ще се кандидатира за преизбиране. Мненията за евентуалния му успех, ако все пак избере да го направи, са полярни.

На произведените във вторник в САЩ междинни избори републиканците не успяха да постигнат разгромна победа, както предвиждаха някои, която да им позволи да се сдобият с удобно мнозинство и в двете камари на американския Конгрес.

Тези по-добри от очакваното резултати карат някои стратези в Демократическата партия да смятат, че Байдън ще реши да се кандидатира за нов мандат на следващите президентски избори в САЩ през 2024 г., отбелязва Ройтерс.

Главният успех на Демократическата партия на тези избори се състои в това, че те сведоха до минимум загубите си в долната камара на Конгреса и противно на очакванията получиха реална възможност да запазят мнозинството си в Сената – което обърна историческата тенденция на междинните избори в САЩ, при която обикновено на този вот управляващата партия понася значителни загуби.

,,Президентът Байдън трябва да се кандидатира и ще се кандидатира за втори мандат, и ще го спечели. Той е начело на изключително успешно правителство и американският народ признава този факт. Републиканците и някои коментатори продължават да го подценяват, но това си е за тяхна сметка, защото грешат", каза пред Ройтерс Дженифър Холдсуърт, стратег на демократите.

Друг техен стратег Карън Фини изрази мнение, че при тези резултати на междинните избори на Байдън ,,трябва да бъде дадено колкото време пожелае, за да реши дали да се кандидатира" през 2024 г.

Но ако все пак той реши да го направи, може да се окаже, че ще са нужни значителни усилия от негова страна, за да убеди избирателите да го подкрепят.

Две трети от гласувалите на междинните избори – включително 43 процента от далите вота си на тях за демократите – предпочитат той да не се кандидатира за нов мандат, показват данните от екзитпол на агенция ,,Едисън Рисърч", цитирани от Ройтерс. Деветдесет на сто от избирателите на Републиканската партия също са против, констатира проучването.

Белият дом реши в отминалата предизборна надпревара за междинните избори да заложи на кампания, представяща републиканците като екстремисти, които възнамеряват да лишат жените от репродуктивните им права и да орежат програмите за социална помощ, въпреки че някои коментатори препоръчваха на екипа в американското президентство да се съсредоточи върху икономиката.

Някои стратези отдадоха постигнатите изборни резултати на агитацията на вицепрезидента Камала Харис, която заложи в значителна степен именно на посланието за репродуктивните права въпреки острите критики срещу тази стратегия.

,,Ню Йорк таймс" отбелязва, че при успешната си кампания през 2020 г., когато победи бившия президент Доналд Тръмп, Байдън е съумял да спечели симпатии сред работническата класа, която през 2016 г. обърна гръб на демократите и предпочете Тръмп. Но сега според изданието тези симпатии към настоящия стопанин на Белия дом изглежда са се изпарили и в подкрепа на този извод вестникът цитира изследване, според което одобрението за него сред белите избиратели без висше образование е едва 20 процента.

На пресконференция в сряда, деня след междинните избори, самият Байдън отново потвърди намерението си да се кандидатира през 2024 г., но сподели, че ще обяви окончателното си решение в началото на идната година, тъй като иска преди това да го обсъди със семейството си.

,,Вашингтон пост" съобщи наскоро, като се позова на запознати, че президентът и съпругата му, първата дама на САЩ Джил Байдън, дискретно провеждат срещи от септември със старши съветници в Белия дом за подготовка на възможна кампания за преизбиране. Самият президент публично е споделял, че ако Доналд Тръмп отново се кандидатира за президент, това ще наклони в голяма степен везните и той да го направи.

Байдън и много хора в Демократическата партия смятат Тръмп за екзистенциална заплаха за страната, затова Байдън и обкръжението му са на мнение, че той е най-подходящият човек, който да се изправи срещу милиардера републиканец и да го победи.

Самият Тръмп все още не е обявил дали ще се кандидатира през 2024 г., но вече доста пъти загатна, че ще го направи.

Ако двамата решат да се явят на нова президентска надпревара, това ще означава, че елитът и привържениците на Демократическата и Републиканската партия ще бъдат изправени пред следната дилема: да изберат повторение на изборното съревнование от 2020 г. или да заложат на нови лица като набиращия популярност сред републиканците губернатор на Флорида Рон Десантис. Предвид огромната поляризация в американското общество и политика вземането на крайното решение и в двата лагера никак няма да е лесно.

https://www.bta.bg/bg/BTA-plus/358418-kakvi-sa-shansovete-za-preizbirane-na-baydan-sled-mezhdinnite-izbori-v-sasht


Hatshepsut

Байдън става на 80 години - какво му предстои?


Никога досега действащ президент на САЩ не е имал 80 свещички на тортата за рожден ден - и важният юбилей, който Джо Байдън празнува в неделя (20 ноември) има неоспорими последици, тъй като той обмисля да се кандидатира за поста отново през 2024 година. Засега Белият дом не разкрива как Байдън ще празнува, като вместо това се фокусира върху подготовката за сватбата на внучката му, която е днес. Самият Байдън се шегува с юбилея си. "Дори не мога да кажа на каква възраст ще бъда. Дори не мога да го произнеса", каза той по MSNBC, предаде БГНЕС.

Преди година, след обстоен медицински преглед, лекарите заявиха, че Байдън има само няколко незначителни заболявания и заключиха, че е "годен за служба". Настоящият президент нито пуши, нито пие, остава физически активен и не е имал сериозни здравословни проблеми, откакто през 1988 г. е опериран от две животозастрашаващи мозъчни аневризми. Проучване, публикувано през 2020 г. от Университета на Илинойс, дори го причислява към "суперстарите" - хора, които поради социално-икономически причини, начин на живот и генетични особености живеят по-дълго от средното. Учените, извършили изследването, му дават теоретична продължителност на живота от почти 97 години. Почти всеки уикенд той се оттегля в семейната си къща в Делауеър, а на някои групови снимки с колеги световни лидери, като френския президент Еманюел Макрон или канадския премиер Джъстин Трюдо, застаряващият президент на САЩ изглежда като патриарх. Медицинската реалност не е в полза на Байдън - с напредването на годините се увеличава рискът от влошаване на когнитивните способности, заболявания или последици дори от леки инциденти. Моментите на объркване на Байдън са по-чести, както и словесните му спънки. Затова и много често политическите му противници се възползват от това с подигравки. Последният такъв случай беше когато Байдън на два пъти се обърка, че ще отива на визита в Колумбия, а не в Камбоджа, както беше по план преди срещата на Г-20, макар че и двата пъти той сам се поправи.

Когато президент на САЩ се стреми към преизбиране, "това спестява на партията скъпи и разединяващи първични избори", което ѝ позволява да съсредоточи ресурсите си върху общите избори, казва Рейчъл Битекофър, стратег на Демократическата партия. И все пак в социологическите проучвания ясното мнозинство от американците отхвърля идеята за втори мандат на Байдън. Групата на редовите демократи - RootsAction, започна кампания "Не кандидатирайте Джо", в която се твърди, че "той няма автоматично право на реноминация". Сред отворените въпроси са дали президент, роден по време на Втората световна война, може да мобилизира младите избиратели през 2024 г., дори ако политиката му е била благоприятна за тях по въпроси като декриминализирането на марихуаната и опрощаването на студентските заеми.

https://www.actualno.com/america/bajdyn-stava-na-80-godini-kakvo-mu-predstoi-news_1846808.html © Actualno.com

ШишманTopic starter

Цитат на: Hatshepsut - 21 Ноември 2022, 08:21:32
Байдън става на 80 години - какво му предстои?


Предстои му да разхлопа дъската още повече.

Hatshepsut

Проучване: 70% от американците не искат Байдън да се кандидатира отново за президент


Това сочат данните от проведено икономическо проучване на CNBC. Излиза, че общото одобрение на американския държавен глава е спаднало до 41% от 46%.

Според 70% от американците президентът на САЩ Джо Байдън не трябва да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., предаде Анадолската агенция, позовавайки се на ново проучване, съобщава БГНЕС.

Общоамериканското икономическо проучване на CNBC установи, че 57% от демократите смятат, че Байдън не трябва да се кандидатира за президент, както и 86% от републиканците и 66% от независимите.

Общото одобрение на президента е спаднало до 41% от 46% в проучването от октомври, а неодобрението му е нараснало до 54% от 50%.

Само 14% от анкетираните смятат, че икономиката е ,,добра или отлична", а рейтингът на Байдън по отношение на икономиката е спаднал от 40% на 38%, показва проучването.

То установи също, че 61% от обществеността смята, че бившият президент Доналд Тръмп не трябва да се бори за президентския пост.

https://novavest.bg/2

Hatshepsut

Скандал с Байдън и секретни документи в САЩ


Откриха забравени секретни документи в офис на Байдън

Министерството на правосъдието на САЩ преглежда документи, обозначени като класифицирани, открити в бившия офис на президента Джо Байдън, където се помещава частен мозъчен тръст, съобщиха от Белия дом.

Десетината листа са открити в заключен килер в ,,Пен Байдън сентър" във Вашингтон от правния екип на настоящия президент през ноември. Те са предадени на Националния архив на САЩ, посочва Би Би Си.

Байдън коментира, че не е наясно със съдържанието на класифицираните документи.

,,Бях информиран за това откритие и с изненада научих, че има някакви правителствени документи, които са били занесени там, в този офис. Но не знам какво има в тях", каза президентът на САЩ пред репортери след среща на върха в Мексико сити.

Документите датират от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама.

Те съдържат, наред с други неща, ,,разузнавателни и информационни материали на САЩ, свързани с Украйна, Иран и Обединеното кралство", съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници.

От Белия дом обявиха, че адвокатите на президента са предупредили Националния архив веднага щом са открили документите, които са били предадени на властите следващата сутрин.

ФБР участва в разследването и главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд е бил помолен да прегледа документите. Не е ясно какво е нивото им на класификация.

Източник, запознат с въпроса, заяви пред Си Би Ес, че документите не съдържат ядрени тайни и са били в папка с други некласифицирани данни.

От Белия дом не са обяснили защо има двумесечно забавяне в разкриването на информацията за случая.

Националният архив е информирал Министерството на правосъдието на САЩ, което започва проучване как класифицираните документи са попаднали в сградата на мозъчния тръст.

Това е предварителна стъпка, след която Министерството на правосъдието ще трябва да реши дали е необходимо разследване и да назначи специален прокурор, който да поеме случая.

https://www.vesti.bg/sviat/skandal-s-bajdyn-i-sekretni-dokumenti-v-sasht-6159012

Hatshepsut

Одобрението за Джо Байдън спадна до рекордно ниско ниво, откакто е президент на САЩ


Одобрението за президента Джо Байдън бележи лек спад в сравнение с равнището от предишния месец, но е близо до най-ниската точка, откакто той е президент, показва допитване на Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес-NORC.

Според него през последните няколко месеца се наблюдават умерени колебания в подкрепата за Байдън. В новото проучване президентът се ползва с одобрението на 38% от сънародниците си, при 45% през февруари и 41% през януари. През юли миналата година рейтингът му достигна най-ниската си точка за цялото му президентско управление - 36%, когато домакинствата в САЩ започнаха да изпитват цялата тежест на нарастващите разходи за гориво, храна и други, предава БТА.

Интервютата с анкетираните показват, че обществото изпитва смесени чувства към Байдън, който се очаква да обяви кандидатурата си за преизбиране до лятото на тази година. Когато става въпрос за президента, хората обикновено застават в една от двете крайности - абсолютна лоялност и агресивна омраза, които са характерни за разделената политика.

"Не смятам, че той най-добре представя моята позиция и проблеми. Но знам, че да бъдеш президент е свързано с компромиси", каза 30-годишният Андрю Дуайър за Байдън.

Само 31% от запитаните одобряват управлението на Байдън в сферата на икономиката, което е приблизително същото като през последната година. Управлението му на икономиката се възприема като слабо поне от края на 2021 г., когато инфлацията, за която администрацията предполагаше, че е временна, се превърна в по-голям проблем за бизнеса и семействата.

Петдесет и една годишният Майкъл Маккомас е гласувал за републиканците през 2020 г., дава средна оценка за президента. Той отбеляза, че ще са необходими години, за да се определи дали федералните разходи за инфраструктура отговарят на дадените от Байдън обещания.

Разликата между цялостното одобрение на Байдън и одобрението за работата му по отношение на икономиката се дължи основно на демократите, 76% от които казват, че одобряват начина, по който той се справя с работата си като президент, докато 63% одобряват справянето му с икономиката. Малцина републиканци одобряват Байдън и по двата въпроса.

Само около една четвърт от американците смятат, че икономиката се развива добре или че страната се движи в правилната посока, показва допитването. Тези цифри също се променят съвсем леко през последните няколко месеца.

Оценките за работата на Байдън в областта на външната политика (39% одобрение) и изменението на климата (41% одобрение) са почти сходни с общото равнище на одобрение. Към 74% от демократите и 9% от републиканците одобряват Байдън по отношение на външната политика, а 67% от демократите и 17% от републиканците одобряват работата му по отношение на климатичните промени.

Тереза Оджуро, 29-годишна докторантка в Рочестър, Ню Йорк, заяви, че е очаквала повече от Байдън - "просто малко повече стабилност в икономиката". Оджуро, гласувала за Байдън през 2020 г., също така отбеляза, че банковите фалити влияят негативно на оценката й, а също, че е обезпокоена от това колко високи са данъците в щата Ню Йорк в сравнение с предоставяните придобивки.

"Ако Байдън си върши работата, защо в щат като този, виждате, че хората наистина страдат? Това е една от основните причини, поради които се налага да се промени политиката", казва Оджуро.

Допитването е осъществено сред 1081 пълнолетни лица, от 16 до 20 март. Статистическата грешка е 4 процентни пункта.

https://dnes.dir.bg/svyat/odobrenieto-za-dzho-baydan-spadna-do-rekordno-nisko-nivo-otkakto-e-prezident-na-sasht

Powered by EzPortal