• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

Българскиятъ национализъмъ 1989-2019 - ретроспекция и перспективи

Започната от Hatshepsut, 14 Декември 2019, 16:10:02

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Topic keywords [SEO] национализъм

HatshepsutTopic starter

Българският национализъм 1989-2019 - ретроспекция и перспективи

Реших да пусна подобна тема, където да споделим своите впечатления и да дискутираме българския национализъм през последните 30 години, както и неговите перспективи.

И така, в началото на 90-те години на миналия век национализма в България започна да се проявява, регистрираха се първите националистически партии, започнаха да излизат и вестници с националистическа и патриотична тематика. Всички тези партии бяха маргинални и с течение на времето прекратиха своето съществуване или се сляха с други партии. Става дума за Българската национално-радикална партия (БНРП), Българската национално-демократическа партия (БНДП), Отечествената партия на труда и Българската християндемократическа партия (център) - за тези се сещам в момента. А пък вестниците бяха "Български глас", "Зора" и по-късно "Македония". Лично аз съм си купувал такива вестници и съм гласувал за една от тези партии - БНРП. Сега от дистанцията на времето гледам с насмешка на тези мои симпатии, но тогава нямаше други алтернативи. По-късно се появи и ВМРО-БНД, но аз тогава не съм им симпатизирал и не съм гласувал за тях.
Вестник "Български глас" беше орган на БНРП, а вестник "Зора" беше първоначално орган на БНДП, но след като тази партия се сля с ВМРО–БНД, този вестник продължи да излиза уж като независим, а по-късно около него се формира партия "Нова зора". В случая очевидно става дума за деградация на идеята, защото тази партия е чисто комунистическа и русофилска. Този факт отразява друга неблагоприятна тенденция, която продължава и до днес - откровено червени, прокомунистически и крайно русофилски формации да се представят като патриотични и националистически  :whistle:

Следващия период в развитието на българския национализъм според мен започна през 2005г., със създаването на коалиция Атака. За пръв път национализма напусна маргиналната зона и стана основно политическо течение, признато от всички. Аз също първоначално симпатизирах на тази коалиция, впоследствие партия, и съм гласувал за нея до 2009г. За съжаление, Атака не само не оправда очакванията, но и деградира към червената зона на комунизма и русофилията, а също и към маргиналната зона. Това последното много ме радва, надявам се Атака да стане маргинална партия и никога вече да не влезе в парламента.

Създаването на БНС е отпреди 2005г., но това движение също се активизира през този период с провеждането на Луковмарш, тази инициатива очевидно трябва да продължи и занапред, тя не само поддържа буден българския дух, но е и трън в очите на комунистите и анархо-педерастите  :judge:

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) също беше създаден през този период, но влиянието на тази формация е слабо и според мен тя няма перспектива извън коалиране с други партии.

ВМРО–БНД за мен е най-перспективната формация, като негатив бих посочил безпринципните ѝ коалиции в миналото, надявам се да са си взели някаква поука.


Като пожелание за следващите години на първо място национализмът би трябвало да остане в зоната на основните политически сили и да не се допуска неговата повторна маргинализация, значи влиянието на национализма не трябва да спада под 5-6%.

Друго, което за мен е много важно, е да се направи разграничение между истинските български националисти и червените русофилски сурогати, които са изключително опасни с мимикрията си и за съжаление успяват да заблудят доста българи. Такъв е Костадин Костадинов, известен и като Костя Копейкин и неговата партия Възраждане. За мен проблемът е сериозен и никак не го подценявам. Добре би било такива формации да бъдат изтласкани към периферията и маргинализирани, истинските националисти и патриоти не би трябвало да се коалират с тях при никакви обстоятелства.

Друго, което бих желал да видя като перспектива е пълното разграничаване от БСП и отказ от коалиции с тази партия. За съжаление, аз помня как в миналото националисти са подкрепяли кандидати на БСП, примерно кандидат-президента Велко Вълканов.

Това са моите бележки по темата, очаквам и вашите коментари.

Шишман

Ето и моето мнение. Следил съм нещата доста от близо, проучвал съм и мога да кажа че нам много.
Национализма, такъв, какъвто е на запад и дори и на изток, такъв , какъвто беше при БНС, Атака и други : у нас няма никаква почва и никога няма да се развие. Просто този модел не съответства на културната нагласа на българите . Далечен ни е и чужд,за това и всички тези организации се провалиха. Само АТАКА се опита но в малка степен да има нещо българско в национализма си, но беше прекалено малко. Българите сме по-скоро направени и създадени за "РОДОЛЮБИЕ" - "БЪЛГАРЩИНА" с които досегашните организации, нямаха нищо общо. Българина си иска народната носия и си я харесва и не иска униформи, като тия дето беше измислил Расате, макар че не бяха лоши.
а това и съветвам всички бъдещи и настоящи националисти да се откажат от западният начин на мислене и да вземат да се българизират, иначе просто ще си загубят времето и после народа ще им е виновен, както на Паков например.

Шишман

Перспективите на т.н. бг-национализъм са около нулата и под нея. Наричащите се националисти в по-голямата си част са със западни разбирания, някои направо либерали и соросоиди и  най-вече русофоби. Докато народа вече не харесва запада и западното и особено САЩ и по природа е русофилски настроен.
Това буквално значи самоубийство на т.н. бг-национализъм.
За сметка на това  РОДОЛЮБИЕТО и БЪЛГАРИЗМА  се развиват доста добре. За тях обаче трябва да уточня че са само леко русофилски настроени, анти-западно и про-про - български, явно това се харесва на нашият народ.

Шишман

При т.н. бг-национализъм в който често няма нищо българско: става дума  най-вече за смятащи се за хитри нацисти, които не се интересуват от българското, а само и единствено от немското, викингите и подобни неща. МИсля че народа отдавна го осъзна това и не е вълнува от представящите се за националисти. Съжалявам но е така.

Шишман

Ето една от причините бг-национализма да се провали напълно. Като кажеш на един обикновен човек, че няма славянска кръв и нещата свършват. Защото човека знае добре и не е глупав че езика му е славянски: и ако е такъв то защо ще го говори без да има славянска кръв ? Обяснението че славяните ни откраднали езика, само влошава нещата и прави националиста смешен. Политизирането на всичко отблъсква хората от идеите на национализма. До колкото бг-националистите са имали въобще някакви идеи, освен таи да ни направят подобни на немците ала-бала Хитлер и т.н. и не се защо.

Цитат на: FELDMARSCHALL - 24 Май 2020, 22:20:19Това не е политизиране, а изясняване на исторически факти !
Отделно ние доколко (биологично) сме славяни е друга тема, но да не започвам, че ще стане дълго и широко...
Факт 1 - Не един а няколко славянски народа пишат на латиница не на кирилица, така че отпада варианта това да е писменоста на славяните.
Факт 2 - Няколко НЕславянски народа пишат на кирилица - казахстанци, монголци (може и да пропускам още някои).
Толкова по този въпрос.

HatshepsutTopic starter

В случая колегата @FELDMARSCHALL е напълно прав.

Наличието на славянска кръв е едно, принадлежността на българския език към славянските езици е нещо друго, а пък славянското самосъзнание у някои българи е съвсем трето. Тези неща не трябва да се отъждествяват.
Мога да споделя собствената си гледна точка - аз не отричам наличието на славянска кръв у българите, като за мен е очевидно, че тя не е преобладаваща. Не отричам и принадлежността на българския език към славянската езикова група.
Категорично обаче отхвърлям т.нар славянско братство и не чувствам нито руснаците, нито сърбите за братя. Нямам и славянско самосъзнание.

Защо тези фактори не бива да се отъждествяват?
"Кръвта" за която споменаваш, се определя от генетиката и антропологията, докато езика е в духовната сфера, така да се каже. Ще поясня с конкретен пример: негрите в САЩ говорят на английски език, въпреки че нямат английска кръв.
Самосъзнанието също е част от духовната сфера, въпреки че има една поговорка "Кръвта вода не става". Този аспект е най-податлив за политическа пропаганда - след като десетилетия са ни промивали мозъците, че сме славяни, е естествено в България да има българи със славянско самосъзнание. Аз като български националист все пак се надявам, че този процент постепенно ще спада.

Шишман

FELDMARSCHALL е прав, но за тебе, народа вижда нещата по друг начин. Всъщност самата тема за хората е странна.
Това е проблема че всеки и има някаква собствена гледна точка: и тази точка е различна при всеки националист. По въпроса със славянското братство: българите хем го приемат, хем го отхвърлят. Приемат го когато са става дума за неща свързани  с културата и на момента го отхвърлят , като стане дума за политика. Разбирам че нацистите искат да има само и единствено немско влияние, ама реалността е друга. Българите чувстват руснаците за братя и това няма как някой да им го избие от главата. Всеки опит е обречен на провал. БГ-национализма  трябваше да избягва този въпрос, за да не изпадне в лоша позиция. Всеки българин знае: турците и исляма са зло,  руснаците ни освободиха от турците и съответно са ни братя. Всеки опит това мислене да се промени е обречен на провал. Няма българи със славянско самосъзнание, освен няколко изтрещели комунисти. Този % няма как да спада, ако няма такива хора. Да се очаква българите да намразят руснаците е наивно, за сметка на това намразихме вече запада и американците, а скоро ще намразим и немците.
Така седят нещата, всеки опит за промяна е като да се копаят дупки в морето. Мисля че за  толкова години бг-национализма, трябваше да го разбере това.

FELDMARSCHALL

Мишока пак в типичния си стил от едно време "котката не пада по гръб" и разбира се държи неговия пост да е последен във всяка тема, че да се чувства "победител" във всеки спор. После се чуди защо години наред го банираха от всевъзможни форуми. Явно не усеща че става хипер досаден с постоянно натякване на неговите тези и идеи като единствено правилни. Разбирам да е момче на 18-20г., ама не е. Виждам че е 66 набор и би трябвало отдавна да е улегнал човек, но явно някои хора се самостопират като развитие в даден етап от живота си.
Админът го е обяснил много добре, но и аз да го напиша максимално сбито - В Африка сумати народи говорят на френски без да имат и 1% френска кръв. За английския и испанския по другите континенти се отнася същото. Относно руснаците - ние националистите сме против руската държавна политика+руснаците, които Я ПОДКРЕПЯТ. Руснаците, които са про-български настроени и са срещу тяхната власт и олигарси държащи ги в бедност, ние не сме против тях разбира се. Ето вчера като доказателство беше поредната руска провокация относно 24 май с оная "изложба" в София неглижираща българската роля в създаването на азбуката. Преди няколко години пък Путин съвсем умишлено спомена за някакви "македонски земи", където била създадена кирилицата, правейки явна връзка с днешната държава Р. Македония и отново пропускайки българския принос абсолютно в провокативен стил, знаейки че ще предизвика остра реакция в България. Има и много други примери дори само в последните няколко години за явни провокации от страна на Москва срещу България, няма нужда да ги изброявам вие ги помните.

П.С. Относно освобождението, вече ти бях споменал за чисто политическата и комерсиална страна на въпроса за Ротшилд, който е настоявал за най-бързо започване на война срещу Османската империя и е подпомогнал Русия с всички възможни средства, само защото османския султан му е отказал година преди това негови компании да започнат да разработват нефтените находища около Баку. И сега нали трябваше да ненавиждаме чифутите заради Дизраели и тем подобни, а с Ротшилдови дето също са оплювани какво правим ? Очаквам промосковско крякане в стил - "Ах тоя гаден чифут, защо не е бил на страната на турците, а е подпомагал всячески Русия...нещо не ни се връзва това в русофилските теории"

Шишман

Цитат на: FELDMARSCHALL - 25 Май 2020, 13:44:00После се чуди защо години наред го банираха от всевъзможни форуми.
Не се чудя, аз знам. Само че не ми се обсъжда, а и няма да го разбереш, пък и какво те интересува ?Цитат на: FELDMARSCHALL - 25 Май 2020, 13:44:00ние националистите
Въпроса е в това че сте повече нацисти, отколкото националисти. Точно като облъчен от идеологиите, веднага се нахвърляш на разправия


Цитат на: FELDMARSCHALL - 25 Май 2020, 13:44:00П.С. Относно освобождението, вече ти бях споменал за чисто политическата и комерсиална страна на въпроса за Ротшилд, който е настоявал за най-бързо започване на война срещу Османската империя и е подпомогнал Русия с всички възможни средства, само защото османския султан му е отказал година преди това негови компании да започнат да разработват нефтените находища около Баку.
Не миля че някой българин приема тази теория за вярна, а и тя не е верна. Сам потвърди думите ми : защо бг- национализма не се състоя и го няма никакъв, няма и да го има. Проблема ви е че даже не се интересувате, защо нещата не ви вървят. Между другото: няма и да ви тръгнат. За сметка на това: българското родолюбие е в небивал възход, но това е друга тема.

Шишман

Според мен да се спори с почитателите на европейското и идеологиите леви или десни, е безполезно, както е безполезно да  се обяснява на някои хора, че разликите между Източна и Западна Европа имат хилядолетна история и няма как да се преодолеят или пък българският народ да заприлича на немският народ. По-добре е да защитаваме нашите обичаи и  култура, а не да спорим и да губим време, това ми е стратегията от няколко години насам и е доста успешна. :dont:

FELDMARSCHALL

Руско-турската война от 1877/78 е ПЪРВАТА ПЕТРОЛНА ВОЙНА В СВЕТА - чужди и наши историци крият този геополитически задкулисен акт на Ротшилдови - единствената причина за поредната руско-османска война. И по фарисейски да го представят, едва ли не, за Ренесанс на Балканите. – Един подарък "Освобождение" за вековно поробените от султана (а всъщност - от евреите!) християни  – защо не?... За каква нова държавност говорим на 3-ти март?
Руско-турската война от 1877/78 е просто
ПЪРВАТА ПЕТРОЛНА ВОЙНА В СВЕТА, предизвикана от еврейската династия Ротшилдови заради кавказкия нефт - една концесия, отстъпена им от шведските евреи - братята Нобел, десетилетие след Кримската война 1853/56 г. Това твърди и един честен евреин-неисторик, но противник на ционизма - английският евреин Дейвид Айк.
Така че, за 3 март трябва ли да мислим, че дължим самата дата на евреите, респ. на династията Ротшилдови - колкото и невероятно да звучи - като един подарък, наречен "Освобождение" от страна на алчните за световния нефт Ротшилдови тогава, а сега още повече?

Ротшилдови подготвиха Руско-турската война от 1877/78 веднага след Кримската война, за да овладеят от Османката империя подстъпите към кавказкия петрол, за да охраняват първия нефтопровод в света "Баку-Сухуми", да контролират  преноса му през Черно море до Варна, после по ж.п. линията до Русе, а от там с шлепове по Дунав към европейските столици, току-що преминали от свещи към осветление с газолайн.
Представяте ли си какво е било в дворците във Виена, Париж и Лондон, когато след Кримската война преминават от лоените свещи за осветление с газови лампи?
Направо: Революция в буржоазния европейски стандарт тогава!
Подобно на Едисоновата революция с електрическата крушка  в първите години на ХХ-ти век в САЩ!
А през 1878 г., за поробените от векове от султана християни – един подарък "Освобождение" – защо не?
И друго:
Не стана ли факт на 3 март осъществяването на пророческата мисъл на Дякона Левски от предсмъртното му писмо до нас, която никога не трябваше да се сбъдва, според него:
"И не забравяйте – Аз неведнъж съм ви казвал: Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.

Султан Абдул Азис, макар един от реформаторите на империята, както пише Дейвид Айк, е бил твърдоглав и опърничав (contumacious) – не искал да отстъпва и да не дава достъп нито до Кавказките петролни полета и областите до петролопровода към Сухуми, нито е бил склонен да отстъпи част от Палестина за "изконен бащин дом" на евреите, лелеещи за това  от векове.
И какво остава да се направи при подобни случаи в световната геополитика?
И то по линия на Първата в света нефтена геостратегическа политика!
Остава като начало Великият везир и таен масон Мидхат паша да му спретне такъв заговор, че опърничавия султан да бъде заклан като свиня на 4 юни 1876 зад портата и под купола на Топкапъ сарай (министерския съвет). Погледнато обективно - Къде бе тръгнал Абдул Азис срещу "своите създатели" и на империята през вековете дори - има достатъчно архивни документи (Ватикана, Гърция), че венециански банкери-евреи са финансирали през столетията походите на османците -  от 3-тия султан Мурад І, до 10-тия вкл. - Сюлейман І?
Остава да бъде подготвен и Александър ІІ да освобождава някакви християни на Балканския полуостров (всъщност да завоюва част от Кавказ, областите по петролопровода (1-вия в света) и пристанищата на Черно море - Сухуми и около Сочи).
А първия нефтопровод в света не преминаваше ли през Грузия - от Баку до Сухуми? И от кого беше построен този нефтопровод? Не бяха ли Ротшилдови през 1862 г.?
· Защо ли бе построена ж.п. линията Варна - Русе? Като че ли не за извозването на бъдещия "кавказки газолайн" по Дунав към Виена, а да се вози раята на вилаета на трен ли? А годината не бе ли 1865?
· А Сухуми не беше ли владение на султана преди войната, а не стана ли руско владение след войната?
· А тайният наблюдател на Сан-Стефанския договор, младият барон Едмонд дьо Ротшилд не отплаваха ли с Великия княз Николай Николаевич заедно за Тбилиси в лятната резиденция на Романови, веднага на другия ден след подписването на Договора на 3-ти март, за да празнуват победата, там...? (Тук има една любопитна подробност - Дейвид Айк доказва, че при 3-седмичното празнуване младият барон е хванал за прелестните части младата перачка (laundress) в двореца, 19-годишната "Кеке" (Екатерина Джугашвили) и на 18 декември 1878 се пръква на бял свят момченцето Йо̀сиф Висарио̀нович Ста̀лин. Но това е друга тема)
Така че да се  празнуват резултатите от ПЪРВАТА ПЕТРОЛНА ВОЙНА В СВЕТА е меко казано заблуда. Това според мен, е все едно да празнуваш датата на изобретения от теб, да кажем гаечен ключ, след като до официалната дата на патента, патентоиздателите са те били с него по главата! С което ставаш почетен иноватор!
(но бит по главата)

Из историята на нефта и глобализацията на Света през 19 -ти век (Новият Световен Ред започвал от края на 80-те на ХХ век...??? - смях в Залата на световната Геополитика)

1836
Равинът Kaлишер убеждава Ротшилдови  да инвестират в Палестина. Те обаче не се интересуват от това. (Те са много по-заинтересовани от концесията на Братята Нобел.)

1853-8
Лудвиг и Роберт Нобел създават империята, известна като "Brothers Nobel" или "Branobel", на базата на петролните залежи в Баку на Каспийско море.

1859
Започва изграждането на Суецкия канал

1859
Първите 3 патента в Света по нефтени технологии, издадени в Санкт Петербург на името на братята Нобел.

1859
В Титусвил, Пенсилвания, САЩ се добива първия петрол в Света със съвременни и днес похвати!

1863-5
Митхад паша строи ж.п. линията Варна-Русе, първата на Балканите (Кой е много заинтересован от това - как мислите вече?)

1869
Суецкия канал и завършен

1870
Джон Д. Рокфелер създава Standard Oil в щата Пенсилвания

1873
Братята Нобел излизат от петролния бизнес на Русия. Поемат го Ротшилдови.


1875
Англия открива Суецкия канал с огромен заем от Ротшилдови

1876
Дипломатическа подготовка...на ПЪРВАТА ПЕТРОЛНА ВОЙНА В СВЕТА - Цариградската конференция (тук нашите "историци" са във вихъра)

1877
Подготовка и начало на Руско-турската война (първата петролна война в Света)
----------------------------------------------
Както казват руснаците - "Конец делу венец". За хората разсъждаващи на примитивно ниво НЕ препоръчвам да четат горепосочения материал и да си товарят малките обли мозъчета. Толкова по темата.

Шишман

Между другото в момента , няма нито една наистина действаща националистическа организация. Това показва че национализма в тоя му вид, не е желан от българите и на практика се е провалил. Или националистите, трябва напълно да се променят или само ще си губят времето. Та дори най-малката група за народни танци има повече членове от несъществуващите вече националистически формирования. А сега се сетете сами колко групи самодейци, занимаващи се  народни танци има. И ако не виждате връзката и не разбирате за какво ви говоря - лоша работа.

Лина

Цитат на: Шишман - 25 Май 2020, 10:14:58FELDMARSCHALL е прав, но за тебе, народа вижда нещата по друг начин. Всъщност самата тема за хората е странна.
Това е проблема че всеки и има някаква собствена гледна точка: и тази точка е различна при всеки националист. По въпроса със славянското братство: българите хем го приемат, хем го отхвърлят.  Разбирам че нацистите искат да има само и единствено немско влияние, ама реалността е друга. Българите чувстват руснаците за братя и това няма как някой да им го избие от главата. Всеки опит е обречен на провал.


Пак ще ти обърна внимание, че говориш от името на народа, това започва да прилича на психиатричен проблем при теб. Тъпо е да се опитваш да се налагаш за пореден път, освен това е много жалко като си КРИЕШ мнението  зад някаква въображаема маса от хора дето те подкрепяли.  Нацистите по-вероятно е да искат да има само българско влияние, от което ти явно се разграничаваш.
Реалността е друга, а не каквато ти искаш – хората не определят руснаците за свои братя, те ги толерират също толкова, колкото всички други чужденци.
Така стоят нещата, обратно е в смесените семейства, все пак много българи са женени за рускини и над тях културно- некултурното въздействие е повсеместно.
,,Нещата свързани с културата" – какво е нашето културно братство и в каква посока е влиянието от българската култура към руската или обратното? Кой на кого какво е дал?

Шишман

Цитат на: Лина - 25 Май 2020, 22:04:30Пак ще ти обърна внимание, че говориш от името на народа, това започва да прилича на психиатричен проблем при теб. Тъпо е да се
После защо национализма не вървел, е то оставаше и да върви !


Мнение пълно с обиди .
Драга Лина, така показваш неуажение към форума, национализма и тебе самата. Лека вечер.

Лина

Забележката ми е уместна - ти не си народа, проумей го това!

Докато хората се определят като българи -  "върви"!
Докато хората кръщават децата си с български имена - "върви"!
Докато има България, все ще върви.

Similar topics (3)

Powered by EzPortal