• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

15 May 2021, 17:58:07

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12790 Posts

Шишман
4985 Posts

Panzerfaust
804 Posts

Лина
714 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21219
  • Total Topics: 1334
  • Online Today: 113
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 43
Total: 43

Писателски пророчества

Started by Hatshepsut, 26 July 2018, 22:07:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

26 July 2018, 22:07:58 Last Edit: 28 January 2021, 16:13:37 by Hatshepsut
Трагедията с "Титаник" описана в роман
14 години преди да се случиПризрак се явявал на автора, вдъхновявал го да пише и му показвал видения

Въпреки че от катастрофата на британския кораб "Титаник" е изминал почти цял век, тя не само че не е забравена, а точно обратното. Интересът към драматичните събития сякаш расте все повече с времето. Трагедията с огромния плавателен съд отдавна се е превърнала в легенда, която вдъхва загадъчност и ужас на новите поколения.

Случката с "Титаник" безспорно е най-голямата катастрофа в историята на корабоплаването и едно от най-гибелните събития през ХХ век. Въпреки че десетки години наред хиляди учени, изследователи, окултисти, инженери, математици и любители са разглеждали под лупа последователността на събитията, все още онова, което се случва на 15 април 1912 година, не може да бъде напълно обяснено и крие своите тайни.  Водили са се хиляди спорове за поведението на капитана и приближените му през онази нощ и за това дали е било възможно фаталният удар с айсберга да бъде избегнат. Мненията на учените обаче най-вероятно никога няма да могат да стигнат до консенсус. Трагедията е последица от грешки и обстоятелства, които се случват толкова абсурдно и в същото време реално, че някои изследотели на необяснимото започват да подозират, че свръхестествени сили са намесени в катастрофата.

Съществува една малко известна, но много странна история, която сякаш доста сериозно подкрепя тази теза. Тя е свързана с творчеството на писателя Морган Робъртсън. В един от своите кратки романи той описва в детайли огромна катастрофа на презокеански лайнер с хиляди загинали. В книгата му името на кораба е "Титан". Четейки романа на Робърдсън, могат да се открият фантастично точни съвпадения с катастрофата на "Титаник". Онова, което е наистина необяснимо обаче, е фактът, че книгата е написана 14 години преди трагедията. По това време "Титаник" още не е бил проектиран дори на хартия.


Морган Робъртсън е роден през 1864 година. По-голямата част от книгите му са на морска тематика. В една от тях, която той завършва окончателно през 1898 година, се разказва за огромния кораб "Титан". Той се удря в голям айсберг, който разкъсва корпуса му. В романа корабът потъва за часове, а повечето пътници загиват поради липса на достатъчно спасителни лодки.

Точните съвпадения между историята от романа и действителността обаче съвсем не свършват дотук. Някои от подробностите в творбата за нещастие направо се превръщат във факт, само че 14 години по-късно.


В романа съвпада дори месецът, през който се случва трагедията - април. Авторът описва "Титан" като плавателен съд с дължина около 800 стъпки и три витла. "Титаник" има три витла и е дълъг точно 882 стъпки. В книгата корабът може да побере около 3000 души и да развие скорост 24-45 възела. Тези параметри съвпадат абсолютно точно с "Титаник".

"Титан" има 24 спасителни лодки и три машини. "Титаник" - 20 лодки и същия брой машини. И накрая, но не на последно място, в произведението "Титан" потъва за няколко часа, след като се удря в огромен айсберг и получава голяма пробойна в дясната предна част на обшивката си. Това също съвпада поразително точно с инцидента с "Титаник".

По времето, когато романът е завършен, "Титаник" все още дори не е бил измислен като кораб. След трагедията Морган Робъртсън е засипан с въпроси, на които дава доста странен отговор. Той казва, че от време на време му се явява някакъв призрак, който го вдъхновява да пише и му показва разни видения. Авторът твърди, че е създал книгата на базата на едно от тези видения. Когато разказва за призрака, писателят изглежда искрен, безсилен и смутен и не може да даде никакво друго логично обяснение за поразителните съвпадения между художествената измислица и реалността.  Това не е единствената мистериозна история, свързана с потъналия кораб. Според една друга малко известна хипотеза "Титаник" става жертва на египетско проклятие. Един от малкото известни факти е, че по време на корабокрушението плавателният съд е


превозвал много ценна египетска мумия на известна гадателка, живяла по времето на Аменхотеп IV [1379 - 1362 г.пр.Хр.]. Съществуват много зловещи легенди, свързани с тази мумия и нейното откриване. Според една от легендите под главата на жрицата стояло изображение на Озирис и надпис: "Ако дори само веднъж погледнеш лицето ми, съдбата ще се обърне срещу теб". Върху клепачите на мумията старателно били изобразени странни символи и заклинания. Според легендата пророчицата била пазена от тайнствени сили и, който се осмели да наруши покоя й, трябвало да умре.

След откриването й находката била закупена от лорд Кентървил. Той затворил мумията в дървен сандък и я качил на борда на "Титаник". Понеже находката била на практика безценна и трябвало да й се обръща особено внимание, тя била поставена близо до капитанската каюта. Както е известно, съществуват много разкази за хора, връхлетени от египетски проклятия заради това, че са нарушили покоя на мъртвите и са ограбили гробниците им. Според някои окултисти точно това се е случило и с капитана на "Титаник". Близостта на прокълнатата находка може да е провокирала трагедията. Някои дори твърдят, че капитанът не е устоял на любопитството и отворил дървения съндък, за да погледне лицето на пророчицата.

Истината е, че според корабния дневник, капитанът на "Титаник"


Едуард Смит се държал странно преди инцидента

По непонятни причини в един момент той малко се отклонява от предварително начертания курс и увеличава докрай скоростта на кораба, въпреки постоянно пристигащите предупреждения за лед по пътя. След удара пък, въпреки че е много опитен моряк, капитанът изпада в пълно объркване. Държи се неадекватно и прекалено късно предупреждава пасажерите за инцидента. Според хора от обкръжението му той дори за известно време се колебае да изпрати ли сигнал за помощ или не, а това е абсолютно нелепо в създалата се ситуация. Дали цялото объркване се дължи на шока от катастрофата, или наистина проклятието на египетската мумия е повлияло на събитията, можем само да гадаем.


Робъртсън е намерен мъртъв в хотелска стая

След като никой не пожелал да публикува романите му, изпълнени с космически гущери и динозаври, слабо известният английски журналист и фантаст Морган Робъртсън през 1898 г. решил да смени мястото на действието и в новото си произведение, наречено Futility, за сцена избрал Северния Атлантик, а за герой на романа - суперголемият и суперлуксозен лайнер "Титан", тръгнал на първото си плаване от Англия за САЩ с милионерите на стария и новия свят. По време на плаването си в една студена априлска нощ "Титан" с пълна скорост се врязал в айсберг и потънал, а много пасажери се издавили, защото спасителните лодки не достигали.

Фабулата никак не разчувствала британците и 14 години романът трупал прах върху кориците си. След трагедията обаче той донесъл на своя автор място в първата колона на авторитетния "Таймс".

Романът му станал проклет, макар че той го преиздал. Авторът скоро починал - на 24.03.1915 г. бил намерен мъртъв в хотела си в Атлантик сити.

http://www.arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=1605&text=&fromDate=&toDate=&newsID=94601

Hatshepsut

Предсказанието на Морган Робъртсън

Морган Робъртсън бил слабоизвестен английски журналист и фантаст. През 1898 г., след като никой не пожелал да публикува романите му, изпълнени с космически гущери и динозаври, той решил да смени мястото на действието си в новото си произведение наречено Futility (в българската литература го превеждат като ,,Напразно", ,,Безсмислено" или ,,Безсилие", а дори и като ,,Гибелта на Титан"), като за сцена избрал Северния Атлантик. Главният герой на романа – суперголемият и суперлуксозен лайнер ,,Титан" тръгнал на първото си плаване от Англия за САЩ с милионерите на стария и новия свят. По време на плаването си в една студена априлска нощ ,,Титан" с пълна скорост се врязъл в айсберг и потънал. На борда нямало достатъчно спасителни лодки и по-голямата част от около 2000-те му пътници загинала.

Излишно е да се споменава, че фабулата никак не разчувствала британските души и  години наред романът трупал пласт след пласт прах върху кориците си. Но след 14 г. донесъл на своя автор място в първата колона на авторитетния ,,Таймс". През април 1912 г. катастрофирал и потънал презокеанският кораб ,,Титаник". Англичаните не могли да повярват – съвпаденията им дошли в повече. А и само един бърз поглед показвал каквъв зъл гений се оказал Робъртсън: потъналият в романа кораб се казвал ,,Титан", реалният – ,,Титаник". И двата кораба имат по 4 комина и по 3 винта. ,,Титан" е дълъг 260 метра, а ,,Титаник" – 269 метра. Измисленият имал водоизместване 70 000 тона, а истинският 66 000 тона, Робъртсъновият имал мощност 50 000 конски сили, срещу 55 000 конски сили на този на ,,Уайт стар лайн". Скоростите на двата парахода съвпадали – 25 възла. Да не говорим, че и двата лайнера пътували през април, в студено време, с пълна скорост, блъснали се в айсберг през нощта и потънали. На борда им се возели много хора от висшето общество и лодките така и не достигнали за над 2000-те им пътника.


До злополучния ,,зъл гений" завалели стотици гневни и отчаяни писма на близки и роднини на загиналите, а романът му станал проклет, макар че той го преиздал. Злият гений починал не много след това – на 24.03.1915 г. е намерен мъртъв в хотела си в Атлантик сити.

Дали Морган Робъртсън е имал видение ,,свише" или всичко това е просто съвпадение? Каквато и да е истината, само едно е напълно сигурно – писателят с точност е описал в книгата си детайлите около потъването на ,,Титаник" и по този начин е предсказал една от най – големите катастрофи по онова време.

https://mysticallegends.wordpress.com/

Hatshepsut

Писателка предсказва смъртта на митрополит Кирил

Мистериозно съвпадение ли е историята, описана в книгата "Небеса от грях"?

Писателка предсказа смъртта на митрополит Кирил! Мистериозно съвпадение на обстоятелствата около кончината на владиката с описаните в книгата  "Небеса от грях" на Лора Лазар или пък откраднат сюжет от убиец?

Романът "Небеса от грях" е публикуван миналата година, но е написан 5 години по-рано. Един от главните герои е Варненско-Великопреславски митрополит, наречен Теофил. Но светското му име е... Богомил, както се е казвал и варненският владика.

Възможно ли е в книгата да е предсказала съдбата на дядо Кирил? 

Славчо Проданов е съученик и близък приятел на починалия митрополит. Той за пръв път се докосва до романа ,,Небеса от грях" часове след кончината на Кирил.

,,Беше ми донесена от близък човек, за да прочета и да се запозная с историята на смъртта на митрополита", обясни Ставрофорен иконом Славчо Проданов.

За него историята е смразяваща. Тя описва съвсем точно случилото се при смъртта на митрополита.

Героят в романа Теофил умира при удавяне в местността Драката, а смъртта на дядо Кирил преди дни настъпи внезапно именно при удавяне в местност с почти същото име - Траката.

,,Има много болни хора, психично болни, които могат написаното, или гледаното от филм да си го превърнат в свой сценарий. Тоест, те могат да извършат същото покушение, каквото е описано в книгата, или каквото са гледали във филма", смята иконом Славчо Проданов.

Свещеникът не познава лично писателката на романа Лора Лазар. Оказва се обаче, че самият Славчо Проданов разпознава и себе си в един от героите в романа. – Продан.

,,Аз имам чувството, че ние, с нея сме били дълги години заедно, от детските ясли. Аз нищо не знам за нея, наистина нищо не знам. Разбрах, че била учителка в едно от нашите училища".

Според Ставрофорен иконом Славчо Проданов романът се изчерпа много бързо заради жаждата за сензация в българското общество. За свещеникът  обаче тя е отражение на хаоса.

Авторката на бестселъра отказва срещи с медиите. Под псевдонима Лора Лазар, тя издава още три криминални романа. В последния от тях "Убиец назаем" описва убийството на български премиер.

Обвиняваната деловодителка си тръгнала предиобед от митрополията, разказаха свещенци. Никой не желае да коментира случилото се пред камера. В личен разговор обаче църковни служители споделят, че деловодителката била наричана ,,женският владика" и се разпореждала безцеремонно. Братът на починалия духовник категорично отказва коментар по темата.

https://nova.bg/

Hatshepsut

Коронавирусът предсказан през 1981-а като биологично оръжие Ухан-400


При прочита на ,,Очите на тъмнината" от Дийн Кунц изникват твърде много съвпадения и въпроси

Популярният писател Дийн Кунц, превеждан изобилно и в България, е прогнозирал избухването на епидемията от коронавирус в своя трилър ,,Очите на тъмнината" от 1981 г. Тази  информация обиколи мълниеносно света през последните дни като намери своите яростни привърженици, скептици и откровени хейтъри, опровергаващи съвпадението.

,,Очите на тъмнината" разказва историята на китайска военна лаборатория, която създава нов вирус, който потенциално да се използва като биологично оръжие във военно време. Лабораторията се намира по ирония на съдбата в Ухан (където е окото на пандемията), Китай, а създаденият вирус се нарича Ухан-400.

В романа вирусът е наречен ,,перфектното оръжие", защото засяга само хората. Той не може да оцелее извън човешкото тяло повече от минута и не изисква скъп процес на обеззаразяване, след като се разпространи сред населението.

В откъса от книгата, който беше споделен в социалните медии от различни потребители, се споменава един от героите - китайския учен Ли Чен, който ,,се отправя към САЩ, носейки дискета с формулата на най-важното и опасно и ново биологично оръжие в Китай от десетилетия насам".  Китайците могат да използват Ухан-400, за да заличат град и държава, и дори няма да има нужда да провеждат трудна и скъпа дезактивация, преди да се преместят и да завладеят превзетите нови територии."

В романа Ухан-400 има и други важни предимства пред повечето биологични агенти. От една страна, можете да станете носител на вируса само четири часа след като влезете в контакт с него. Това е невероятно кратък инкубационен период. Веднъж заразен, никой не живее повече от 24 часа, повечето умират на 12-я. По-коварен е от вируса Ебола в Африка - безкрайно по-ужасен. Убийството при допир с Ухан-400 е 100 процента. Никой не трябва да оцелее.

В момента коронавирусът, който тръгна от Ухан, Китай, предизвиква паника в целия свят. В четвъртък служители на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) потвърдиха, че американецът, евакуиран от Ухан, който в момента е в Тексас, е диагностициран с вируса, което го прави 15-ият регистриран случай в САЩ.

Служители на CDC заявиха пред Fox News, че ,,вероятно ще има още случаи през следващите дни и седмици, включително сред други хора, наскоро завърнали се от Ухан." Въпреки че първите 195 евакуирани са били освободени във вторник, ,,повече от 600 души, които са се върнали с чартърни полети от Ухан, остават под федерална карантина и се наблюдават отблизо, за да се ограничи разпространението на вируса", добавят от CDC.

250 американци са евакуирани от Китай с чартърен полет до Тексас и около 70 – до Небраска.
До момента над 50 000 души са се разболели в световен мащаб от коронавируса, починали са 1770, пише Fox News.

https://www.spisanie8.bg/

Hatshepsut

Писателят Васко Жеков описва днешните ни ковид дни още преди 23 години

Разказът му излиза в сборника ,,Апокалипсис", издаден през 1997 г.


http://www.desant.net/show-news/54601

Всички лаборатории непрекъснато вземаха проби, анализираха резултатите и ги вкарваха в компютрите. На вятъра учените правеха догадки, вече се готвеха да вдигнат ръце и да се предадат, ала ги беше срам и чакаха сами да се откажем от тяхната помощ.
 
Нощите прекарвахме самотно. Денем се стараехме да не се срещаме по стълбите и асансьорите. Всяко приближаване до друг човек предизвикваше реакция като при късо съединение.

Престанахме да се ръкуваме. Забравихме, че мъжът и жената са създадени да се привличат. Влюбените вече не се целуваха. Определяха си срещи, но стояха на почтено разстояние един от друг.
 
На редките сватби никой не си помисляше да извика ,,Горчиво!". На лекар не ходихме и всеки си умираше от собствената си смърт.
 
Гробарите  облякоха специални изолационни облекла. Продавачите в магазините стояха зад изолационни витрини.

Изнервихме се. Овълчихме се. Никой никого не зачиташе. Телевизиите ни ожалваха, всяка сводка беше след тежка информация..."

Ако смятате, че това е писано днес, лъжете се. Това е откъс от разказа на писателя Васко Жеков ,,Апокалипсис", поместен в едноименния сборник разкази, издаден през 1997 г.Има много литературни текстове, удивително предсказали събития.

Най-популярен е романът на пенсионирания морски капитан Морган Робъртсън ,,Безсмислие", в който се описа едно към едно гибелта на кораба ,,Титаник". Творбата излиза през 1898 г. и книжарниците не проявяват никакъв интерес към нея до 1912 г., когато след потъването на легендарния лайнер издателите стават милионери.

Оказва се, че 14 години преди катастрофата Робъртсън е описал нещата така, както се случват в действителност: в романа кораба се нарича ,,Титан", има същия брой комини и витла като на ,,Титаник", съвпада скорост, недостиг на спасителни лодки, водоизместимост, а причината за катастрофата е сблъсък с айсберг.
   
Светът познава и други любопитни предсказания.

Писателят Жул Верн описа кацането на лунната през 1865 г. Айзък Азимов през 1988 г. пише за обучение по интернет. През 1909 г. Николай Тесла споменава как ,,всеки човек ще носи безжичен телефон в джоба си". През 1840 г. анализаторът Алекс до Туквил предсказва Студена война след сто години.

Списъкът е голям.

Нека обаче да видим кой е Васко Желев, който скоро ще чукне осемдесетте.

Едва ли има софиянец, който да не се е впечатлявал от един снажен българин с широкопола шапка и лула. По едно време преди години даже носеше и фенер като Диоген.
 
Това е Васко. Писател, автор на над 20 книги в различни жанрове.

Завършил е Великотърновския университет. Бил е актьор в Плевенския куклен театър. Редактор 15 години във вестник ,,Литературен фронт", секретар на СБП (1990-1994), директор на Националния литературен музей.
 
Има дъщеря с чудното име Самуила.

За него всеки човек заема уникално място в живота, което не може да се заеме от друг.
   
Той не може да живее без да прави нещо. Открил е аксиомата за това кога един мъж престава да е мъж: когато момичетата от съседната маса не са по-хубави от ония в спомените му.

На село си има градинка, сам си приготвя зимнина. И сам е открил разни тайни. Например да се справя с бръмбари по картофите – много лесно: с прахосмукачка. А боб сади заедно със слънчоглед – няма нужда от колове.

Пие само едно питие: чай от магарешки бодил.

Накрая да се върнем в началото.

В едно интервю за агенция ,,Блиц" от 2015 г. Петя Александрова го пита:
   - Казват, че писателите имат пророчески дар, ти какво пророкуваш?
   - Не съм сигурен, че идват добри времена. Май ни се е изтощил генът. Неможещите и незнаещите са най-отпред.