• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 September 2021, 00:53:55

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13949 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
993 Posts

Лина
780 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 23,763
  • Total Topics: 1,365
  • Online Today: 109
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 84
Total: 84

avatar_Hatshepsut

Археологически находки в Ямболска област

Started by Hatshepsut, 31 August 2018, 22:13:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Археолози откриха 5 средновековни оловни печата край Малкото кале


Нови пет оловни печата от XІ век са намерени в първите дни от подновените археологически разкопки в района на средновековната крепост Малкото кале до боляровското село Воден, съобщи ръководителят на екипа ас. д-р Стефан Бакърджиев, директор на историческия музей в Ямбол.

Разкопките стартираха на 9 септември и ще продължат до края на месеца,заедно с Бакърджиев и колегата му Явор Русев, участват и студенти от УНИБИТ. Средствата за проучванията са осигурени от МК по проект, защитен от ямболските музейни специалисти.

Средновековната крепост се намира на 2,5 километра югоизточно от крайграничното село  Воден и от 2017 година има статут на недвижима археологическа ценност с категория ,,национално значение". Проучванията на терена там датират от 2008 година,

самата крепост е малка и има четириъгълна форма с размери 32 x 33 x 29 x 30 м, затваряща пространство от около 1083 кв. м. Към момента е проучена е почти изцяло западната крепостна стена с ъглов кръгъл бастион и части от северната и южната стени. Крепостната стена е с дебелина 2,0 м и е изградена от ломени камъни, споени с бял хоросан. Тя е запазена на височина между 2,5 - 3,8 м.

Просъществувала е до към края на  ХІІ век и най-вероятно е била разрушена по времето на Третия кръстоносен поход. През годините археолозите намериха там голямо количество различна луксозна вносна керамика, оловни печати, литиен кръст, позлатено копче, апликации за кутии, фрагменти от стъклени подноси и стенописи. На практика Малкото кале е най-близо разположеният до Константинопол проучван археологически обект на територията на България.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/arheolozi-otkriha-5-srednovekovni-olovni-pechata-kraj-malkoto-kale-223816

Panzerfaust

Щом са от XІ век би следвало печатите да са византийски.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

Студентска археологическа експедиция проучва тракийския и античен град Кабиле край Ямбол

Студентска археологическа експедиция проучва обект в "Тракийския и античен град Кабиле" край Ямбол. На терен в Националния археологически резерват /НАР/ участват 12 бъдещи археолози от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Разкопките ще продължат до 13 август, съобщи за БТА ръководителят им гл. ас. д-р Иван Вълчев. Те се ръководят и от директора на Регионалния исторически музей в София доц. д-р Венета Ханджийска.

От 2014 година насам различни студентски екипи разкриват останки на две жилищни сгради от времето на римския император Константин Велики в централната част на укрепения град. Досега са попаднали на голям брой монети и гръцка луксозна керамика - амфорна тара. Вносните находки показват, че мястото е било търговски център. През 2019 година е открита пещ за битова керамика, която дава сведения за развивалите се занаяти. Сградите са унищожени при нашествието на готите в края на IV век, каза още Вълчев.

До края на това археологическо лято завършва проучването на обекта, свързано с късната античност. През следващата година усилията се насочват към по-ранните пластове от тракийския период - IV- II в. пр. Хр.

Системни проучвания в НАР Кабиле се правят от 1972 г. Със своите 1600 години обитаване, тракийският и античен град представлява ценен обект за археологията. Интересът на бъдещите студенти към тази специалност обаче спада през последните 4-5 години, като основната причина е трудната професионална реализация и ниското заплащане.http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_54znnwqi

Hatshepsut

Продължават аварийните разкопки близо до ямболското село Завой


Продължават аварийните разкопки в близост до жп- линията София- Бургас в района на ямболското село Завой. Проучванията ще продължат до средата на август.

Разкопките се извършват от 45 работници и 10 археолози, като средствата за дейностите са осигурени от Националната компания Железопътна инфраструктура. Проучванията се правят на западния бряг на река Тунджа и до момента са разкрити различни предмети и материали, характерни за късната желязна епоха VI – V век пр. Хр, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев.

"Засега сме разкрили няколко жилищни структури от късножелязната епоха, няколко култови ями, едно средновековно жилище от 9-10 век, даже имаме интересна монета от времето на император Лъв Шести, която може да бъде датирана от 886 до 912 година. Имаме няколко гроба, вероятно също от Средновековието", обясни той.

Това е вторият етап от аварийните разкопки между жп-гарите Зимница и Завой. Те се налагат заради реконструкцията и модернизацията на жп- линията. Спасителни разкопки ще започнат и във връзка с осъществяването на ВиК проект, в съседното землище на село Кабиле.

https://bnr.bg/burgas/post/101510249/prodaljavat-avariinite-razkopki-v-blizost-do-ambolskoto-selo-zavoi

Hatshepsut

Археолози проучват уникален комплекс до елховското село Стройно


Продължават археологическите разкопки до елховското село Стройно. От 2014-а година екипът на Даниела Агре извършва проучвания в трако-римски архитектурен комплекс с храм на бог Дионис. 

Според проучванията комплексът е изграден в периода 69-96 година след Христа на площ от над 30 дка и е представлявал резиденция, разясни Даниела Агре.

"По всяка вероятност това е резиденция на римски администратор, владетел, който е управлявал тази територия."


Очакванията на екипа на Даниела Агре са обектът да намери своето място в туристическата карта на страната, тъй като е уникален не само за България, но и за целия Балкански полуостров.

"В Рим и около Рим са открити дворци - градини на императорското семейство, на самия император и най- богатите римски фамилии. Те са в същия възроден гръцки стил като нашия обект."

https://bnr.bg/horizont/post/101513238/arheolozi-prouchvat-unikalen-kompleks-do-elhovskoto-selo-stroino

Hatshepsut

Археолози в Ямболско проучват три основни обекта


Археологическото лято е в разгара си. Силен сезон за поредна година отбелязват археолозите, извършващи проучвания в ямболския регион и по течението на река Тунджа.
Върху три основни обекта са насочени усилията на археолозите през това лято. Първият обект, в който се спираме в своеобразната ни екскурзия, е  до жп линията София- Бургас, в района на ямболското село Завой. Там втора година, на западния бряг на река Тунджа, се извършват аварийните разкопки свързани с реконструкцията на линията, разяснява директорът на РИМ - Ямбол Стефан Бакърджиев:
"Разкрихме различни аргхеологически структури, от 6-5 в.пр.н.е., както и от ранното средновековие 9-10 век. При поучванията досега сме разкрили няколко жилищни структури от късно желязната епоха. Няколко култови ями, както и едно средоновековно жилище, дори имаме и една монета от времето на император Лъв VI. Имаме няколко гроба най-.вероятно също от средновековието"
Проучванията между железопътните гари Зимница и Завой,  в които вземат участие археолози от  Ямбол, Сливен и Нова Загора, ще продължат до средата на месеца.
Вторият важен обект се намира до елховското село Сторйно, а на него работи екипът на Даниела Агре. От 2014 година тук се проучва Трако-римски архитектурен комплекс с храм на бог Дионис .
"Целият обект представлява една сграда, която има оградна стена. Площта, която заема е малко над 30 дка. Във вътрешността има двор около 15 дка. Подобен олбект на територията на на България и на Балканския полуостров до този момент не е откриван."
Според проучванията комплексът е изграден в периода 69- 96 година, преди Христа и е представлявал резиденция на висш римски сановник, а паралелите, които се правят водят, до следните изводи.
"В Рим около Рим са открити дворци - градини на императорското семейство и на най-богатите римски фамии. В същия възроден гръцки стил, подобен като площ и обем архитектурни решения има един дворец в Западен Съсекс, изграждан по същото време, както и нашият обект."
Очакванията на екипа на Даниела Агре са след проучването и консервацията на обекта, той да бъде възстановен и да намери  своето  място в туристическата карта на страната.
"Би могло да бъде въэстановена и тази градина, което ще бъде още по-ефектно за посетителите."

След резиденцията край село Стройно отиваме до още една резиденция. Тя се намира в близост до крайграничното боляровско село Воден. Малкото кале, както е известна крепостта, се проучва от 2008 година, разказва Стефан Бакърджиев.

"Малкото кале е изградено вероятно в средата на XI век и неговото изграждане е свързано най-общо с оземляването на новата византийска аристокрация, от новозавоюваните български земи. Функционира до края на XII век, когато е окончателно разрушено при третия кръстоносен поход. Не се възстановява след това, защото тази територия попада в рамките на българската държава и най-вероятно византийският аристократ, който е бил там се е прибрал във Византия. Можем да кажем, че това не е типичната крепост, която си представяме. Тя е с много малка площ, около 1 дка.  Изключително представителна е, с квадратна форма е, със сгради, които са прилепени от запад, юг и изток. Оформя се един вътрешен двор, който е бил вероятно с дървени подпори. Крепостта е била на два етажа. Това не е типичен замък, а укрепена резиденция, която е била много представителна"

За този обект също има идея да бъде възстановен и да се превърне в туристическа атракция.

https://bnr.bg/burgas/post/101517239/tri-osnovni-obekta-prouchvat-arheolozite-v-ambolsko

Hatshepsut

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол


Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение е било от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград. 

Разчистването на северната стена на крепостта Дъбилин  в момента се извършва в двора на Професионалната гимназия ,,Иван Райнов", като в него се включи и директорът на Регионалният исторически музей в Ямбол д-р Стефан Бакърджиев.

"Училище ,,Иван Райнов" е построено почти в рамките на средновековната Ямболска крепост. Тя е построена, вероятно, някъде във втората половина на 10 век, и е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток. Самата крепост в момента, в който е била построена, е било оградена и от трите страни с река Тунджа. Сега, за съжаление, реката е била коригирана от към Запад, така че е доста разделена от самата крепост".

Отбранителното съоръжение е проучвано в средата на 70 –те години на миналия век и част от стената в момента може да се види в автентичен вид в двора на гимназията и в непосредствена близост до нея.

https://bnr.bg/post/101531804/prodaljava-razchistvaneto-na-srednovekovnata-krepost-dabilin-v-ambol