• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 October 2021, 07:05:11

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
14225 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
1021 Posts

Лина
793 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,105
  • Total Topics: 1,370
  • Online Today: 53
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 46
Total: 47

Recent posts

Pages1 2 3 4 ... 10
1
avatar_Hatshepsut
Овесарка


Жълта овесарка

Овесарките (на латински: Emberiza) са род пойни птици. Дължината им достига до 20 cm. Съществуват 29 вида. Срещат се в гората, в равнините, край водите и т.н. В България има 9 вида – постоянни, скитащи, прелетни, охранявани. Мътят от 4 до 6 яйца, обикновено 2 пъти в годината. Хранят се с насекоми и семена.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Овесарки


Градинска овесарка


Градинската овесарка (Emberiza hortulana) е птица от семейство Чинкови. Среща се и в България.

Дължината на тялото е около 16 cm. Оперение: Има полов диморфизъм и малки възрастови различия. Мъжкият е със сиво-зелени глава, шия и гърди. Гърбът е кафяв с черни резки, гърлото е жълто, а коремът канеленокафяв. Женската е по-светла, с черни резки по гушата и надопашката.

Обитават места с храсти и дървета.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Градинска овесарка


Това е и един от най-широко разпространените видове и обитава разнообразни местообитания от полуестетствените тревни съобщества и храсталаци до предпланински терени и земеделски земи и равнинни гори в страната. Включен е в индикаторните видове за страната, но все още няма ясно изразена тенденция поради размера на извадката. През последното десетилетие се наблюдава едно постепенно разширение на разпространението му в страната. Възможно е обрастването с храсти и дървета на ливади и пасища да допринася за увеличаването на популацията на вида. Видът е далечен мигрант и зимува в Африка, прелитайки Сахарската пустиня.
 

Описание

Срeдно голяма овесарка - дължината на тялото е 15-17см, по-дребна и елегантна от черноглавата овесарка. Има сравнително дълга розова човка и закръглена глава. Характерни са околочния светложълт пръстен, жълта подмустачна жълта ивица, подчертана от тъмна подбрадна ивица, с ръждиво-кафеникава долна страна на тялото. Главата е маслинено-сивкава при мъжките, а при женските цветовете са общо по-бледи и пастелни. Младите приличат на женските.

 

Разпространение и численост

Широко разпространен вид. Гнезди в Европа без Британските о-ви и Северна Франция, на изток до Западен Сибир, Монголия до Алтай и Киргизстанските степи, стига до Кавказ, гнезди и в Мала Азия и Северен Иран. Това. Среща се в тревисти местообитания с наличие на храсти или единични дървета. Обитава и ниско стеблени широколистни гори от дъб, габър и др., полезащитни пояси. Плътността на гн. двойки варира в границите от 5 до 20 дв/км2 (Hagemeijer & Blair, 1997). Числеността на европейската популация е в диапазона от 593 409 - 741 582 двойки, българската популация е оценена на 25 до 75 000 двойки, като се наблюдава разширение на разпространението в страната в северна и северозападна посока. У нас е прелетен вид като пристига през април и отлита за зимуване през август.
 

Гнездене

Гнезди поеденично или в рехави групи. Гнездовият сезон за градинската овесарка започва в средата на април-началото на май. Женската снася между 4-5 яйца. Гнездата са разположени най-често на земята като са прикрити от туфа трева или друга растителност, камък или др. Малките се излюпват след 11-12 дни от снасянето на яйцата. Малките се хранят основно от женската, а мъжкия помага след излитането им. Нормално малките напускат гнездото след 10 дни.
 

Местообитание

Обитава открити пространства с разпръснати храсти и ниски дървета, които използва за укритие и гнездене. Среща се и в обработваеми земи с разположени по периферията синури и храсталаци, стари лозя и други обработваеми земи, ливади и пасища с хасталаци и широколистни дървета. Един от сравнително широко разпространените видове птици в цялата страна.
 

Хранене

Храни се основно с насекоми, но и с различни семена особенно извън размножителния период. Използването на инсектициди и родентициди са една от заплахите на европейската популация на вида.
 

Значение

Градинската овесарка все още е с неустановена тенденция поради малката извадка, но с оглед на повсеместното й разпространение в страната и присъствието й в селскостопански местообитания я поставя сред важните индикаторни видове за България. Промените в селскостопанските практики в Европа и особено ползването на пестициди и премахването на храсти и единични дървета в обработваемите земи са довели до изчезването на вида от редица райони на Стария континент. Най-големите заплахи, с които предстои да се сблъска видът в България през идното десетилетие е интензификацията на земеделието и особено навлизането на култури за производство на биогорива като рапицата. При тях, ограниченията за ползване на пестициди и изкуствени торове са силно занижени. Това води до създаването на огромни площи от монокултури с изключително ниско биоразнообразие. В Европа замяната на дребното земеделско стопанство с интензивните моноблокови стопанства вероятно е една от причините за повсеместното намаляване. Традиционният лов доскоро във югозападна Франция на овесарки също е допринесъл за този спад.

http://bspb.org/monitoring/bg/product-view/2/15.htmlORTOLANSPARV Ortolan Bunting (Emberiza hortulana) Klipp - 1985
2
avatar_Hatshepsut
Триумф: 8 златни отличия донесоха на страната ни българските грации само за 24 часа


8 златни отличия донесе за България художествената гимнастика само за 24 часа. И двете състезания, в които участваха нашите състезателки бяха изцяло доминирани от тях.

Ансамбълът по художествена гимнастика взе всички три златни медали на Гран При в Марбея, Испания. В неделя Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова спечелиха първо отличието за съчетанието си с обръчи и две бухалки с оценка 46.950 точки.

След това те получиха нова рекордна оценка за композицията си с пет топки, като така подобриха личното си постижение от събота.

Възпитаничките на Весела Димитрова и помощничката й Михаела Маевска получиха оценка от 51.600 точки, от които 43.200 за трудност. Вчера българките бяха оценени с 50.650 точки, но днешната им оценка е абсолютно рекордна за спорта.

От Българската федерация по художествена гимнастика коментираха, че съчетанията, с които момичетата станаха олимпийски шампионки през лятото, са били допълнително усложнени за Световното първенство в Япония в края на месеца.

Никакъв шанс на конкурентките си за златен медал не остави и Боряна Калейн на турнира по художествена гимнастика "Чалъндж къп" в румънския град Клуж Напока.

Българската гимнастичка спечели всичките пет златни медала от състезанието.

Боряна, която в събота стана шампионка в многобоя, беше безапелационна в представянето си и на финалите в неделя завоюва и останалите четири златни отличия.

Калейн триумфира на финалите на обръч и на топка. Тя показа страхотна игра и беше оценена с 26.650 точки на обръч и 27.800 точки за невероятната си композиция с топка. На бухалки 21-годишната Калейн получи 26.750 точки, а на лента има оценка от 24.200.

Така нашето момиче се окичи с пет златни медала за по-малко от 24 часа.

https://faktor.bg/bg/articles/sport-svetat-triumf-8-zlatni-otlichiya-donesoha-na-stranata-ni-balgarskite-gratsii-samo-za-24-chasa
3
avatar_Hatshepsut
При Рилския манастир

Сега съм у дома. Наокол планини
и върхове стърчат; гори високи, диви
шумят; потоците, кристални и пенливи,
бучат - живот кипи на всичките страни.
Природата отвред, кат майка нежна съща,
напява ми песн?, любовно ме пригръща.

Сега съм у дома. Над мен Еленин връх
боде лазурний свод и мен при себе кани;
отсреща Бричебор ми праща здравий дъх
на своите ели и бори великани;
а Царев връх от юг издига се огромен
с плешивия си лоб и царския си спомен.

Сега съм у дома, сега съм в моя мир -
мир въжделен и драг. Тук волно дишам ази,
по-светло чувствувам; свещен, отраден мир
изпълня ми духът, от нов живот талази
нахлуват в мен, трептя от нови ощущенья,
от прясна сила, мощ и тайни песнопенья...

Сега съм у дома, сега съм пак поет -
във лоното на таз пустиня горска, свята;
разбирам на леса любовний тих привет,
на струите шума, на бездната мълвата.
Разменям тайна реч с земя и синий свод
и сливам се честит във техния живот.

Сега съм у дома, в сърцето съм на Рила.
Световните злини, тревоги са далеч -
за тях е тя стена до небеса турила -
усещам се добър, почти невинен веч.
Духът ми се цери след жизнената битва,
вкушавам сладък мир във песни и молитва.

Сега съм у дома. По часове, благат,
край бистрата река, при звучната? песен,
мечтая ил чета... Ил кат орел надвесен
над бездните стоя, и моят ум фъркат
блуждае в хаоса, до господа отива,
на мирозданьето във тайните се впива.

Сега съм у дома - не съм тук странен гост.
Природата всегда, но буйната природа,
що пълни я живот, шум, песен и свобода,
бе моят идеал величествен и прост
Поклон, скали, води! Поклон, ели гигантски!
Вам, бездни, висоти! Вам, гледки великански!

Сега съм у дома - участник в рилский хор.
Аз тук не се родих - тук бих желал да тлея -
под горский вечен шум - дълбока епопея -
и на Еленин връх под вечно будний взор;
да имам гроб, подир живот-синджир теглила,
в величествените обятия на Рила.

1891
4
avatar_Hatshepsut
Quote from: FELDMARSCHALL on Yesterday at 21:16:53Милен Михов от ВМРО ми се струва доста слаба кандидатура. Извън нашите среди е пълен анонимник и никой не го познава, освен студентите му от Великотърновския университет, откъдето даже излезе информация, че е отстранен дисциплинарно. :judge:
Вижда се даже и в първите социологически изследвания за изборите, където дори на Валери Симеонов дават 2%, а Михов отсъства, т.е. точно обратното на въпроса за парламентарните избори, където НФСБ е в графа други, докато на ВМРО дават 3%. Т.е. излиза че половината от гласоподавателите на ВМРО не припознават Михов като силна кандидатура, за която да гласуват, докато при Валери Симеонов излиза че хваща някаква периферия извън НФСБ, при това проучването беше преди да се знае как точно ще се яви НФСБ на изборите. Та си мисля че ВМРО си вкарват голям автогол с тази кандидатура. Каракачанов какъвто и да е с всичките му кусури си е разпознаваема фигура и щеше да привлече и периферия също както прави и Валери Симеонов. Представете си 2006г. ако Атака не беше издигнал белокосия вожд за президент, а някой фигурант от често гостуващите тогава по СКАТ. Имаше си спомням един юрист тогава Борислав Йотов, който без малко да го издигнат вместо вожда, ама накрая се вразумиха и го оттеглиха като кандидатура. Същото правят и сега ГЕРБ неиздигайки ББ, а неизвестния за широката общественост Анастас Герджиков. :laugh:

По принцип е така, но предполагам решението на Каракачанов да се оттегли временно е обусловено не толкова от политологически, колкото от психологически фактори.
Участието на ВМРО в правителството на Бойко Борисов генерира негативи за ВМРО, и те се отразяват персонално на Каракачанов. Аз следя реакциите във фейсбук, където има много хули към ВМРО и персонално към него, начричат го с всякакви обидни епитети, като "шкембе войвода", "рекламно лице на Билла", "каракачантичка" и др. Също така го обвиняват за сделката за закупуване на американските самолети Ф-16, като реват, че сме дали 2 милиарда за хартиени самолети... По мои наблюдения, използващите такива изрази са русофилистици или умнокрасиви сноби.

Предполагам трябва да се изчака известно време, за да се види провала на протестърските партии от една страна, а от друга страна, през следващата 2022г. се очаква у нас да пристигнат първите самолети Ф-16, което донякъде  ще затапи устите на плювачите.
5
avatar_Hatshepsut
Братя Аргирови - Есента6
avatar_Лина
Дано да се случи и дано да е за добро....... Много интересно до сега никой не се е замислял за нещо подобно или ако е не го е популяризирал, чудя се защо? Сред обикновените хора имам предвид. И навярно причината е именно в това, че с простотията си тези сръбски подчовеци са успели дори в нас, които не живеем в РС Македония да всеят някакъв страх/ ступор. Вечно хората сме вторачени в  дребнотии и не мислим мащабно. Да, момента е идеален да се повдигне въпроса и да се работи по него. Обаче който се захване с това със сигурност ще влезе в голям екшън :smile-1:
7
avatar_Лина
Quote from: FELDMARSCHALL on 14 October 2021, 20:25:23Май рекорден брой партии/коалиции успяха да се регистрират от 1990г. досега. :whistle:


Много им беше трудно, но успяха да се регнат всички и навсякъде. Ей сега ще ги поздравя с нещо специално в музикалната ни тема  :kef:
8
avatar_Лина
Специален поздрав за всички кандидати за президенти и депутати  :laugh:
Точно тази компилация между песен и видео е за тях:

Sepultura - We who are not as others


9
avatar_Лина
European Nationalism / Re: Stormfront - White Nationa...
Last post by Лина - Yesterday at 23:58:26
Админа им се кръстил Дон Блак в white pride форим :rolleyes: ). И добре захлебва, пердаши ги яко мембършип срещу чек :angel:
10
avatar_FELDMARSCHALL
Милен Михов от ВМРО ми се струва доста слаба кандидатура. Извън нашите среди е пълен анонимник и никой не го познава, освен студентите му от Великотърновския университет, откъдето даже излезе информация, че е отстранен дисциплинарно. :judge:
Вижда се даже и в първите социологически изследвания за изборите, където дори на Валери Симеонов дават 2%, а Михов отсъства, т.е. точно обратното на въпроса за парламентарните избори, където НФСБ е в графа други, докато на ВМРО дават 3%. Т.е. излиза че половината от гласоподавателите на ВМРО не припознават Михов като силна кандидатура, за която да гласуват, докато при Валери Симеонов излиза че хваща някаква периферия извън НФСБ, при това проучването беше преди да се знае как точно ще се яви НФСБ на изборите. Та си мисля че ВМРО си вкарват голям автогол с тази кандидатура. Каракачанов какъвто и да е с всичките му кусури си е разпознаваема фигура и щеше да привлече и периферия също както прави и Валери Симеонов. Представете си 2006г. ако Атака не беше издигнал белокосия вожд за президент, а някой фигурант от често гостуващите тогава по СКАТ. Имаше си спомням един юрист тогава Борислав Йотов, който без малко да го издигнат вместо вожда, ама накрая се вразумиха и го оттеглиха като кандидатура. Същото правят и сега ГЕРБ неиздигайки ББ, а неизвестния за широката общественост Анастас Герджиков. :laugh:
Pages1 2 3 4 ... 10