• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Предимства и недостатъци на 64-битовитѣ операционни системи Windows

Започната отъ Hatshepsut, 16 Авг 2018, 05:26:35

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Предимства и недостатъци на 64-битовите операционни системи Windows


Ако се опитвате да изберете между компютър, работещ с 32-битова версия на Windows 7, и компютър с 64-битова версия на Windows 7, вероятно ви притеснява разликата между 32-битовите и 64-битовите драйвери и програми.

Не се притеснявайте. С две думи, компютър, който работи с 64-битова версия на Windows 7, се нуждае от 64-битови драйвери за всички хардуерни компоненти и устройства. Драйверът е софтуер, който позволява на компютъра да комуникира с хардуерните устройства. Без драйвери устройствата, които свързвате към компютъра или инсталирате на него, няма да работят правилно. В повечето случаи Windows може автоматично да открива и инсталира тези 64-битови драйвери, като търси в огромна база данни с драйвери, включени в Windows с помощта на Windows Update.

За разлика от драйверите, повечето програми, създадени за 32-битовите версии на Windows, работят безпроблемно на компютри с 64-битова версия на Windows. (Изключение правят антивирусните програми и т. нар. помощни програми, които може да изискват 64-битова версия.)

Ако имате възможност за избор между инсталиране на 32-битова или 64-битова версия на дадена програма, винаги избирайте 64-битовата версия, ако работите с 64-битова версия на Windows. Въпреки че 32-битовата версия трябва да работи с 64-битова версия на Windows, е възможно 64-битовата версия да работи по-добре, тъй като е предназначена за работа с 64-битова версия на Windows.

Досега основният недостатък при използването на 64-битова версия на Windows беше липсата на 64-битови драйвери, които да подпомогнат правилната работа на всички хардуерни компоненти. Бързо нарастващата популярност на 64-битовите версии на Windows обаче обяснява защо вече има 64-битови драйвери, налични за десетки хиляди различни устройства.

Компютрите, работещи с 64-битова версия на Windows, cе нуждаят от 64-битов драйвер за всеки хардуерен компонент, инсталиран в него или свързан към него. Например, ако се опитвате да инсталирате видеокарта (графична карта), принтер или друго устройство, за което има налични само 32-битови драйвери, няма да можете да го инсталирате на 64-битова версия на Windows.

Ако за 64-битовата версия на Windows Vista има наличен 64-битов драйвер, е вероятно той също да работи безпроблемно със същия хардуер, инсталиран на компютър, работещ с 64-битовата версия на Windows 7.

Същото се отнася и за 64-битовите програми, които са съвместими с Windows Vista. Те също трябва да работят безпроблемно с 64-битовата версия на Windows 7. Центърът за съвместимост на Windows Vista може да ви каже кои програми са налични в 64-битова версия.

В повечето случаи обаче не трябва да търсите 64-битови версии на програмите, тъй като (както е обяснено по-горе) повечето програми, предназначени за 32-битовите версии на Windows, работят безпроблемно на компютри с 64-битова версия на Windows.

Повече налична памет при необходимост

Основното предимство на компютри, работещи с 64-битова версия на Windows, е тяхната способност да използват повече памет от 32-битовите версии на Windows, дори когато на компютъра е инсталирана повече памет. Компютър с 64-битовата версия на Windows може да използва повече памет (4 ГБ или повече), отколкото компютър с 32-битова версия на Windows, която е ограничена до 3,5 ГБ или по-малко.

Един 64-битов компютър с 6 ГБ, 8 ГБ или повече памет може да работи много по-добре от компютър с по-малко памет, ако държите отворени много програми и файлове едновременно, а също така можете да изпълнявате задачи, използващи много памет, като например да редактирате високодетайлни видеозаписи или да играете на най-новите триизмерни игри.

Въпреки това, малко програми днес са създадени да се възползват напълно от максималната памет от 3,5 ГБ, която можете да използвате с 32-битовите версии на Windows. Ето защо в зависимост от това, което правите, и програмите, които използвате, е възможно да няма никакво предимство (или то да е много малко) при използването на 64-битова версия на Windows.

Основното предимство се забелязва, когато държите много програми отворени едновременно.

Изпълнение на 32-битови програми на 64-битова версия на Windows

Когато стартирате 32-битова програма в 64-битова версия на Windows 7, програмата се стартира в 32-битов режим на емулация с помощта на софтуер за симулиране на 32-битова версия на Windows 7. Това позволява на 32-битови програми да се изпълняват безпроблемно на 64-битовата операционна система. Обърнете внимание обаче, че програми, предназначени за работа с 64-битова версия, работят по-бързо на 64-битова версия на Windows 7.

Някои по-стари програми, които не работят с 64-битовите версии на Windows 7, е възможно да работят безпроблемно в режима на Windows XP в Windows 7. Както се предполага от името, тази функция позволява на програми, създадени за Windows XP, да се изпълняват безпроблемно в Windows 7. (Някои типове програми е възможно да не се изпълняват в режим Windows XP, като например софтуер за защита и програми с висококачествени графики.).

32-битови срещу 64-битови драйвери и програми

Ако работите с 64-битова версия на Windows, компютърът има нужда от 64-битов драйвер за всеки хардуерен компонент, инсталиран на компютъра или свързан към него. Например, ако се опитвате да инсталирате принтер, който разполага само с 32-битов драйвер, няма да можете да го инсталирате на 64-битова версия на Windows. Добрите новини обаче са, че днес съществуват десетки хиляди устройства с 64-битови драйвери, които Windows може автоматично да намира и инсталира.

За да получат емблемата "Съвместимо с Windows 7", производителите на хардуер трябва да предоставят драйвери както за 32-битовата, така и за 64-битовата версия на Windows. Ако видите тази емблема, не е необходимо да се чудите дали хардуерът ще работи с 64-битовата версия на Windows.

За разлика от драйверите, повечето програми, предназначени за компютри, изпълняващи 32-битова версия на Windows, ще работят добре и на компютри с 64-битова версия на Windows. (Изключения правят антивирусните програми). Въпреки това, повечето програми, създадени специално за 64-битовата версия на Windows, ще работят по-бързо, особено при изпълнението на задачи като редактиране, високодетайлно видео или при работа с голяма база данни.

https://support.microsoft.com/bg-bg

Similar topics (5)

350

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 9
Прегледи: 1286

127

Отговори: 4
Прегледи: 751

293

Отговори: 1
Прегледи: 684

126

Отговори: 0
Прегледи: 574

1612

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 47
Прегледи: 1735

Powered by EzPortal