• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

Recent posts

#1
Германският парламент призна глада в Украйна през 30-те години за геноцид


Депутатите в германския Бундестаг дебатират по резолюцията, признаваща украинския "Гладомор" през 30-те години за геноцид, глад, причинил смъртта на над 3 милиона украинци

Германският парламент прие резолюция, признаваща за геноцид "Гладомора" в Украйна през 30-те години - масов глад, за който се предполага, че е причинил смъртта на над 3 милиона украинци, при репресивното управление на съветския ръководител Йосиф Сталин, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията беше внесена в долната камара Бундестага от трите партии от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и от основния опозиционен блок. След дебати, на които присъстваше и украинският посланик в Германия, тя беше приета с техните гласове, а останалите две опозиционни партии се въздържаха.

Гласуването се състоя само броени дни след като Украйна отбеляза 90-тата годишнина от началото на глада.

В резолюцията е записано, че "масовата смърт от глад не е резултат от провалени реколти; политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин е отговорно за тях". Допълва се, че Сталин е гледал с дълбоко подозрение на всичко украинско и се отбелязва, че "цяла Украйна е била засегната от глада и репресиите, а не само зърнопроизводителните ѝ райони".

"От днешна гледна точка това следва да бъде квалифицирано в политико-исторически план като геноцид", се казва в резолюцията. "Германският Бундестаг споделя подобна квалификация".

"Причината за този ужас е в Кремъл - там диктаторът е взел безмилостното решение да прокара колективизацията със сила и да предизвика глад", каза от парламентарната трибуна Робин Вагенер, депутат от Зелените, които са част от управляващата коалиция. "Убийството с глад е имало за цел и да потисне политически украинското национално самосъзнание, украинската култура и език", допълни той.

По думите му "паралелите с днешния ден са очевидни" - гледна точка, която прозвуча от трибуната и от други депутати девет месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

"Сегашната руска агресия срещу Украйна се вписва в тази историческа традиция", каза консервативният опозиционен депутат Фолкер Улрих.

Учените остават разделени в мненията си дали гладът в Украйна е бил "геноцид". Основният въпрос, по който се дискутира, е дали Сталин нарочно е искал да избие украинците в опит да смаже движението за независимост от Съветския съюз или гладът е настъпил най-вече заради некомпетентност на официалните власти, съчетана с природни фактори, отбелязва Асошиейтед прес. Въпреки това "големият глад" предизвиква тлеещо негодувание сред украинците срещу управлението на Съветска Русия.

Според Музея на Гладомора в Киев още 16 държави освен Украйна са признали глада за геноцид: Австралия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, САЩ и Ватиканът. Други страни като Аржентина, Чили и Испания са го осъдили като "акт на изтребление".

Миналата седмица папа Франциск сравни сегашните страдания на украинците с тези през 30-те години при "изкуствено предизвикания от Сталин геноцид".

В приетата днес резолюция е включен призив към германското правителство да работи срещу "всякакви опити за разпространение на едностранчиви руски исторически разкази" и да продължи да помага на Украйна като жертва на сегашната война.

Отбелязва се, че гладът в Украйна се е случил във време на масови престъпления срещу човечеството в Европа, включващи нацисткия Холокост "в неговата историческа уникалност", военните престъпления на германската армия и систематичното избиване на милиони цивилни като част от "расистката германска война на изток, водена с цел унищожение".

Подобни резолюции са без обвързващ характер и не задължават правителството да предприеме действия, но външният министър Аналена Бербок благодари на депутатите, които са я внесли.

https://bta.bg/bg/news/world/369320-germanskiyat-parlament-prizna-glada-v-ukrayna-prez-30-te-godini-za-genotsid

#2
Щурците - Стълбата

#3
ЕЦБ: Биткойн е тромав, бавен и скъп и е по пътя към забвението


Биткойнът не преживява най-добрите времена в момента. Крипто зимата, която започна по-рано тази година, доведе до рязък спад на цените на цифровите валути и до фалити на компании. BTC не остана имунизиран срещу последиците, което накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да го определи като намиращ се на ,,пътя към забвението".

Сривът на TerraUSD през май изтри почти 1 трилион долара от криптопазара.
Оттогава видяхме как Celsius Network обяви фалит, FTX се разпадна, а инвестиции на стойност милиони долари бяха загубени. Някои дългосрочни притежатели на Биткойн може би се чудят дали е трябвало да продадат своите BTC още през ноември 2021 г., когато достигнаха връх от 69 000 долара.

Най-популярната криптовалута в света понастоящем е на ниво от 16 827 долара, а ЕЦБ смята, че нещата ще се влошават.
От известно време биткойнът се колебаеше около 20 000 долара. Генералният директор на ЕЦБ Улрих Биндзил и анализаторът Юрген Шаф заявиха, че макар поддръжниците да са смятали това за признаци на стабилност, преди цената да започне да се покачва, в действителност това е ,,изкуствено предизвикан последен подем преди пътя към безсмислието.

И това вече е било предвидимо, преди FTX да фалира и да изпрати цената на биткойна доста под 16 000 долара".

ЕЦБ не беше приключила с тирадата си срещу криптовалутата.
Концептуалният дизайн и технологичните недостатъци на биткойн го правят съмнителен като платежно средство: реалните трансакции с биткойн са тромави, бавни и скъпи. Биткойн никога не е бил използван в значителна степен за законни трансакции в реалния свят.

След това в публикацията се отправя същата критика към Биткойн, отправена от един от най-големите му критици – милиардера инвеститор Уорън Бъфет. Той веднъж заяви, че не би купил целия Биткойн в света за 25 долара, защото той всъщност не струва нищо и не произвежда нищо.

Биткойнът не е подходящ и като инвестиция. Той не генерира парични потоци (като недвижимите имоти) или дивиденти (като акциите), не може да се използва продуктивно (като стоките) или да осигурява социални ползи (като златото). Поради това пазарната оценка на биткойн се основава единствено на спекулации.

Тъй като правителствата бързат да въведат повече регулации върху криптопазарите след срива на FTX, двойката от ЕЦБ предупреждава, че подобни действия не трябва да се разбират погрешно като одобрение.

Убеждението, че трябва да се даде пространство на иновациите на всяка цена, упорито се запазва. Първо, тези технологии досега са създали ограничена стойност за обществото – независимо колко големи са очакванията за бъдещето. Второ, използването на обещаваща технология не е достатъчно условие за добавена стойност на продукта, базиран на нея.

В публикацията се изтъква и размерът на вредите, които добивът на биткойни нанася на околната среда.
Включително енергията, използвана за добива (сравнима с тази в Австрия), и електронните отпадъци, които генерира. ЕЦБ никога не е криела неприязънта си към криптовалутите. През май председателят Кристин Лагард заяви, че те едновременно се основават на и не струват ,,нищо".

Много централни банки по света често предупреждават да не се инвестира в цифрови активи. Със сигурност изглежда, че тя е мразена и от по-старите поколения инвеститори и банкери. Заместник-председателят на Бъркшър Хатауей Чарли Мънгър я нарече ,,венерическа болест".

https://www.kaldata.com/
#4
"Планирано масово убийство": Гладоморът на Сталин е геноцид над украинците


Киев: паметникът "Горчив спомен от детството", посветен на жертвите на Гладомора

Германският Бундестаг е решен да признае Гладомора в Украйна за геноцид. В Съветския съюз темата беше табу. Въпросът е защо и Западът мълча толкова дълго за ужасното престъпление на режима на Сталин.

В продължение на половин век не се казва нищо за една от най-страшните хуманитарни катастрофи на 20 век: между 1932 и 1933 година в Съветския съюз около осем милиона души умират от глад, половината от които в Украйна, която още тогава е наричана ,,житницата на Европа".

Съветският диктатор Сталин и неговият режим умишлено оставят селяните в Украйна да гладуват, тъй като се опасяват от въстание срещу комунистическия режим и провежданата от него принудителна колективизация в селското стопанство.

След това започват да се държат така, като че ли никога не е имало глад. Резултатите от едно преброяване се укриват, а преброителите са разстреляни. Над два милиона са и жертвите на глада в Казахстан. А руският режим и до днес оспорва отговорността си за тази катастрофа.

Съветската пропаганда говори за "дефицит на храни"

Все пак информация за Гладомора (гладна смърт на украински) е било писано още навремето. Британският журналист Гарет Джоунс обикаля през 1930-те години Съветския съюз и засегнатите райони в Украйна, след което споделя впечатленията си на пресконференция в Берлин. Там за първи път се споменава не за ,,дефицит на храни", както бива наричано явлението от сталинската пропаганда, а за ,,глад". Джоунс е единственият западен журналист, посетил тези места, но така и не му повярвали – на фона на статиите от Москва на други западни кореспонденти, които били изпълнени със съветска пропаганда.

Западните историци, които изследвали Гладомора, пък били дискредитирани, разказва Щефан Крафт, режисьор на пиеса за страшния глад, представена в Кьолн. Той изтъква, че европейската левица е искала да подкрепи съветския проект и това обяснява защо Гладоморът е бил премълчаван. ,,Вестниците са пишели за Гладомора, но проблемът е бил игнориран, за да не бъде застрашен утопичният проект на социализма."

"Планирано масово убийство"

Сега, след руската инвазия в Украйна, германският Бундестаг е решен да даде своята политическа оценка за ужасното престъпление и да признае Гладомора за геноцид. В това отношение няма никакво съмнение, казва американската историчка Ан Апелбаум: ,,Това е било планирано и разпоредено масово убийство".


Киев, ноември 2022: възпоминание за жертвите на Гладомора в Украйна

Актьорът Андре Ерлен, който участва в кьолнската постановка, посветена на Гладомора, настоява, че дебатите за тази историческа катастрофа трябва да продължат. ,,Гладоморът трябва да бъде възприеман като част от изтърпяното от народа насилие. Това е просто друг вид колониална история", смята Ерлен, визирайки преживяното от Украйна по време на Руската империя, на Съветския съюз и на модерна Русия.

https://www.dw.com/bg/planirano-masovo-ubijstvo-gladomort-na-stalin-e-genocid-nad-ukraincite/a-63943598
#5
Забраненият ,,Змийски остров" - най-отровният в света


Змийският остров е единственият дом на златната змия, влечуго с толкова силна отрова, че може да разтопи човешката плът моментално

Бразилия се гордее в красотата на дивата си природа - от водопадите Игуасу до пустинен пейзаж от високи бели пясъчни дюни на националния парк Lençóis Maranhenses.

Островът Кеймада Гранде, разположен на около 150 км от брега на Сао Пауло, изглежда като още едно от тези красиви места, но само на пръв поглед. Защото малко хора, освен любителите на херпетологията, биха се радвали да го посетят, защото тук властват змиите. Това е единственото място на Земята, където се среща златната змия, която е толкова смъртоносна, че публичният достъп до острова е забранен.

Достъпът до острова, известен още и като Змийския остров, се контролира от бразилският флот заради безопасността на хората, а и на змиите.

Отровата на тези змии - златна копиеглава змия, Bothrops insularis, дълга до около половин метър, може да убие човек за по-малко от час. Името ,,копиеглава" е свързано с отличителната форма на главата на всички змии от рода Bothrops, която е малко удължена.

Многобройни местни легенди разказват за ужасната съдба, постигнала онези, които се скитат по бреговете на ,,Змийския остров". Говори се, че нещастен рибар акостирал на острова в търсене на банани - само за да бъде открит дни по-късно в лодката си, мъртъв в локва кръв, с ухапвания от змия по тялото. От 1909 г. до 20-те години на миналия век няколко души наистина са живели на острова, за да управляват фара. Но според друга местна приказка, последният пазач на фара, заедно с цялото си семейство, умират, когато група змии се вмъква в дома му през прозорците.

Независимо че някои твърдят, че змиите са попаднали на острова от пирати, които се надявали да защитят златото си, всъщност гъстата популация на змиите на острова се е развивала в продължение на хиляди години - без човешка намеса. Преди около 11 000 години морското равнище се е повишило достатъчно, за да изолира остров Иля да Кеймада Гранде от континентална Бразилия, което е довело до еволюция на видовете змии, живеещи на острова, за които се смята, че най-вероятно са местните змии жарарака (Bothrops jararaca), развили се по различен път от техните събратя на континента.

Змиите, които се озовават на остров Илха да Кеймада Гранде, нямат сухоземни врагове, което им позволява да се размножават бързо. Единственото предизвикателство пред тях е, че е нямало и сухоземна плячка. За да намерят храна, змиите започват да се хранят с прелетни птици, които посещават острова сезонно по време на дългите си миграции. Често змиите дебнат жертвата си, ухапват я и изчакват отровата да си свърши работата. Но златоглавите гадини не могат да проследят птиците, които ухапват, затова вместо това са развили невероятно силна и ефикасна отрова, три до пет пъти по-силна от тази на която и да е континентална змия - способна да убие повечето жертви (и да разтопи човешката плът) почти мигновено.


Този ужасяващ бразилски остров е с най-високата концентрация на отровни змии в света

Заради опасността бразилското правителство строго контролира посещенията на Ilha da Queimada Grande. Дори и без правителствена забрана обаче Иля да Кеймада Гранде вероятно нямаше да бъде топ туристическа дестинация: змиите на острова са доста концентрирани.

Биологът Марсело Дуарте (Marcelo Duarte), който е посещавал Змийския остров над 20 пъти, разказва, че твърдението на местните жители за една до пет змии на квадратен метър е преувеличено, макар и може би не много. Една змия на квадратен метър е по-скоро според него. Не че това трябва да успокои някой: при една змия на метър никога не сте на повече от метър от смъртта.

Тъй като B. insularis се среща само в необитаеми за хора райони, никога не е имало официален доклад за човек, ухапан от този вид змия, но други от рода копиеглави са отговорни за по-висока човешка смъртност от всяка друга група змии в Северна или Южна Америка. Лудвиг Трутнау (Ludwig Trutnau) съобщава за четири човешки отравяния, три от които са фатални. Степента на смъртност при ухапване от копиеглави е 0,5–3%, ако пациентът получава лечение и 7%, ако пациентът не получава лечение. Ефектите от отравянето от златните копиеглави включват подуване, локална болка, гадене и повръщане, кръвни мехури, синини, кръв в повръщаното и урината, чревно кървене, бъбречна недостатъчност, кръвоизлив в мозъка и тежка некроза на мускулна тъкан.


Златната копиеглава, силно отровна змия, е ендемична за бразилския Ilhe da Queimada Grande, прочутия ,,Змийски остров"

Бразилското правителство изисква присъствието на лекар при всяко законно санкционирано посещение, в случай че се стигне до нещастен сблъсък с местните обитатели на острова. Бразилските военноморски сили ежегодно спират на острова, за да поддържат фара, който от 20-те години на миналия век е автоматичен. Островът е и важна лаборатория за биолози и изследователи, които получават специално разрешение да го посещават, за да изследват златните копиеглави змии.

"Ние едва сега откриваме вселената от възможности на отровите", посочва Дуарте и обяснява, че отровата на златните копиеглави змии вече е показала обещаващи резултати при сърдечни заболявания, кръвообращение и кръвни съсиреци. Отровата на други видове змии също е показала потенциал като противораково лекарство.

Заради търсенето на черния пазар от страна на учените и колекционерите на животни, контрабандистите на диви животни, т. нар. биопирати, също са известни с набезите си на острова. Ако се чудите от какво толкова ефикасни убийци може да се нуждаят от защита от флота, отговорът е ясен.

По данни на списание Smithsonian една златна копиеглава змия може да струва от 10 000 до 30 000 долара. В интервю с еволюционния биолог д-р Арие ван дер Майден (Arie van der Meijden) наскоро за фалшивата реклама около стойността на отровата на скорпиона, стана ясно, че макар това е най-ценната течност в света по тегло – и е така – стойността й зависи изцяло от възможността да се намери купувач, а лабораториите, подложени често на проверка от страна на регулаторните органи, няма да рискуват валидността на своите изследвания, купувайки материалите си от неофициални източници.


Изследователите Карлос Абрахао (вляво) и Рикардо Аугусто Диас са сред малкото учени, на които е разрешен достъп до Змийския остров за провеждане на теренна работа

Заплаха за тези влечуги е и унищожението на местообитанията. В миналото хората умишлено са подпалвали Кеймада Гранде в опит да се отърват от змиите, така че островът да може да се използва за отглеждане на банани. Бразилският флот също допринася за унищожаването на местообитанията, като премахна растителността, за да запази фара на острова.

Всяка змия, изнесена извън острова, повишава риска от инбридинг (близкородствено кръстосване) в дивата популация, което може да доведе до безплодие и компрометирана способност за адаптиране към промените в околната среда.

Друга заплаха за бъдещето на тези змии е появата на интерсексуални змии - змии, родени с мъжки и женски репродуктивни части. Вероятно увеличаването на броя на интерсексуалните в популацията се дължи на голямото количество инбридинг (което е още една последица от малкото разпространение на вида), а относително високата честота на родените интерсексуални може да бъде вредна за популацията на вида, тъй като повечето интерсексуални са стерилни.

Болестите също са нанесли вреда на популацията на острова, която по някои оценки е намаляла с близо 50% през последните 15 години. Понастоящем тези змии са включени в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата като критично застрашени.

За оцеляването на златната копиеглава змия е създадена програма на Института Бутантан за размножаване в плен на бразилския континент.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Zabraneniiat-Zmijski-ostrov-naj-otrovniiat-v-sveta_192895.html
#6
Любчо Георгиевски, Битоля: Агресиите срещу клубовете не са заради имената, а заради обединяването на българите


Любчо Георгиевски

Агресиите срещу българските културни центрове в РС Македония не са заради имената им, а заради обединяването на българите, това стана ясно от думите на председателя на българския културен клуб "Иван Михайлов" в град Битоля, в интервю за "Фокус" по повод изтеклият срок, даден от институциите в РСМ на българските културни центрове да сменят имената си.

"Имената на българските културни центрове в Република Северна Македония си останаха същите. Аз не мога да говоря от името на всички културни центрове в Македония, мога да говоря за културния център "Иван Михайлов" от Битоля. Взехме решение, че няма да променяме името. Мисля че и колегите от другите центрове няма да ги променят". Ще си търсим правата до края", каза Георгиевски.

За първи път с такава скорост се приема закон в РСМ, а междувременно Министерството на правосъдието на РСМ подготвя друг закон, става ясно от  думите на председателя на българския клуб в Битоля.

"Надяваме се, че този закон няма да мине и ще продължим да си работим като културен център "Иван Михайлов", каза още Любчо Георгиевски.

На въпрос имат ли притеснения българите в РСМ за нови агресии срещу клубовете, след отказа им да те бъдат преименувани, Георгиевски каза: "Агресиите не са заради имената на клубовете и няма за какво да се притесняваме за промяната, защото ние както и да ги кръстим, атаките ще си останат същите. Пак ще дам пример с нашия клуб "Иван Михайлов" - В Щип има паметен кът за "Иван Михайлов", има восъчна фигура на Иван Михайлов, има неща от личния му живот и там на никого това не му пречи. Никой не е отишъл там да чупи, да руши, да пали или да гърми, като последния път в Охрид. Пречи им, че българите в Македония се обединяват около името на Иван Михайлов, който е голямо име и в Македония, и в България. Пречи им обединението на българите."

"Имаме непрекъснато подкрепа от българите тук. Те си идват в клуба, има живот, организираме събития, животът продължава", допълни Любчо Георгиевски.

Той отговори с въпрос на въпроса дали българите се притесняват, отивайки в клубовете: "Ако вашата къща се пали, ако се гърми по нея, ще се чувствате ли спокойни?"

"България достатъчно ни подкрепя, имаме помощ и сътрудничество с държавата. Ние искаме от България само солидарност - от България като държава и от българите като наши сънародници, наши братя", каза още Любчо Георгиевски, председател на българския културен клуб "Иван Михайлов" в град Битоля.

https://faktor.bg/bg/articles/lyubcho-georgievski-bitolya-agresiite-sreshtu-klubovete-ne-sa-zaradi-imenata-a-zaradi-obedinyavaneto-na-balgarite
#8
КАКВО Е БЪЛГАРЩИНАТА ?
Българщината не е нещо: розово, глупаво, лигаво толерантно, да се угоди на даденият дегенерат и ненормалник или лигльо. Българщината е огън който гори в носещите я !
Нещата се казват " право куме, право в очи". Излезнели се от рамката на българщината, няма толерантност, няма мълчане, прошка , лигавене  или угаждане. Това не е някаква лигава, западна или европейска история, това е "  БЪЛГАРЩИНАТА", такава каквато е била през вековете и трябва да бъде и в днешни дни.
Ако не беше , такава  каквато е - то нямаше да има такива народни юнаци-герои, каквито имаме и пак ще имаме. То и какъв е смисъла българщината да съществува, ако стане нещо модерно, лигаво, толерантно либерално и ненормално ?
На картината част от българщината: такава каквато е - кръв, саможертва и борба за оцеляване с цената на живота на душманите и на своят, ако се наложи !

#9
Dimitar Tzolov


НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА, В ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ЕДНО И СЪЩО
 Работата не е че хората са станали дебили, заспали , глупави  и т.н. Тия просто държат всяка една възможност народа на една страна да се организира в ръцете си. Имат си различни начини и успяват да го правят за сега успешно. Познайте кои са най-голямите им помагачи ? Ами т.н. "лудите те да са живи", бунтарите и революционерите, както и и всеотдайните спасители на народа ! Тия се врат на всякъде и са и лесни за манипулиране, понеже лудостта им всъщност е просто полудяване от гордост. На тях разчитат световните конспиратори и определено имат успех.
______________________________________
Насе Манушчин
Помислете само, днешният все още неумрял неолиберален модел, е всъщност основан на принципа на неносене на никаква отговорност от политическата класа за каквито и да е решения. А погледнато реално, повечето им решения са за затвор, независимо от мъглявите законови рамки, в които уж се вземат. У нас примерите за обратното - за решения в полза на суверена и държавата почти липсват. Или, ако смея да попитам, за какво се крият решения в  графа строго секретно, освен ако не са сделки ,които ощетяват народа и държавата? Как, бе, как ще криеш от народа, хората, дето уж те избират, договори и действия? Този модел разруши света, води до войни, смърт и мъка. А тези народи толкова ли не могат да усетят великата измама, в която сме вкарани? Не, и на това се разчита - къса памет и дебилизъм.
#10
Екология / Re: Тема за птици
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 15:55:59
Папагал Eunymphicus uvaeensis


Eunymphicus uvaeensis е вид птица от семейство Папагалови (Psittaculidae). Видът е застрашен от изчезване.

Видът е разпространен в Нова Каледония.


Разлика между Рогатия папагал (горе) и Eunymphicus uvaeensis (долу)

Видът е еднемичен за о-в Увеа в Нова Каледония. Предпочита субтропични гори, избягва кокосовите плантации и крайбрежната растителност. Птицата е активна рано сутрин и късно вечер, избягвайки горещите часове на деня. Храни се с разнообразна храна, като особено важни са плодовете на смокините.

Размножава се от август до януари. Гнездата си строи в естествени дупки по дърветата. Женската мъти три, по-рядко две яйца, в продължение на 21 дни. Малките напускат гнездото след около 6 седмици.

Видът е застрашен от изчезване, с много усилия популацията му е увеличена от 617 екземпляра през 1993г. до 2090 екземпляра през 2009г.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Eunymphicus_uvaeensis

https://ru.wikipedia.org/wiki/Eunymphicus_uvaeensisClose-up Ouvea Parakeet
Powered by EzPortal