• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

17 April 2021, 09:31:40

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12637 Posts

Шишман
4800 Posts

Panzerfaust
779 Posts

Лина
700 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 128
  • Latest: Fiave
Stats
  • Total Posts: 20792
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 90
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 32
Total: 32

avatar_Hatshepsut

Информационен Портал на българите в Украйна

Started by Hatshepsut, 27 September 2018, 21:20:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Добра новина  :azn:

74 000 българи бяха обединени в нов административен район в Украйна


Върховната Рада на Украйна гласува Постановление за създаването на нови райони в Украйна, а Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район, които са с преобладаваща българска общност, съобщи българското външно министерство.

В новия обединен Болградски район ще живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна ще бъде обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на своя украински колега Дмитро Кулеба, на правителството, на украинските депутати и на президента Володимир Зеленски за подкрепата за запазването на правата на българската общност в Украйна.

Това е много добра новина за българската общност в Украйна, коментира във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова: ,,Върховната Рада е гласувала териториално-административната реформа и историческият Болградски район запазва своята цялост, съобщава Йотова и допълва: ,,Общите ни усилия и преговори на всички нива се увенчаха с успех. Той не би бил възможен без активната ни българска общност и стремежа й за съхраняване на Болград като център на българщината".

Във Фейсбук и премиерът Бойко Борисов изрази удовлетворението си, като написа: ,,Благодаря на моя приятел, президента на Украйна Володимир Зеленски, за изпълнените обещания в защита правата на българите в неговата страна... Болградският район не само е запазен като самостоятелна административна единица с административен център гр. Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район".

Съставил: Красимир Мартинов

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101312290/hiladi-besarabski-balgari-obedineni-v-po-golam-dministrativen-raion

Hatshepsut

Нов паметник на Хаджи Димитър в Украйна


Бюст-паметник на Хаджи Димитър бе открит в украинския град Мелитопол, в областта, в която живее най-голямата българска общност, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

На тържествената церемония е присъствал зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той е в Запорожието по покана на българската общност там за IX-я Събор на българите в Украйна.

"За мен е чест да засвидетелствам признанието на цяла България към вас като общност, която отстоява и пази българския дух, традиции и култура", се е обърнал Валери Симеонов  към  българите в Украйна.https://bnr.bg/post/101339759/nov-pametnik-na-hadji-dimitar-v-ukraina