Recent posts

#1
Надникна Радка, надникна

Надникна Радка, надникна,
над студен бистър кладенец,
студена вода да пие,
студена, лед-поледена

Косата ѝ се закачи,
на суха вейка кленова,
на суха вейка кленова,
кленова, хем покленова

Че ми се Радка провикна:
- Либе ле, либе хубаво,
къде си либе да дойдеш,
да ми косата откачиш

Либе си Радка зачуло,
през тая гора зелена,
право си при нея отиде,
и ѝ косата откачи

И си на Радка думаше:
- Я хайде либе с мене,
у нази либе да идем,
на мене булка да станеш

Изпълнява Радка Радева:

#2
"Гладни камъни" изплуваха от реки в Европа


"Гладни камъни" изплуваха в някои участъци от реките в Европа, в които водата падна до рекордно ниски нива. Става въпрос за реки в Холандия, Германия и Чехия.

Името на камъните идва от вековна традиция преди стотици години, когато критично ниските нива на водата в реките са били отбелязвани на "гладни камъни" - предвестници на глад. Рекордно отдръпналите се води в чешката част на река Елба открили камък с надпис ,,Плачи, когато ме видиш".

В германската част на реката са открити 27 камъка с идентично съдържание, които не са откривани от водата много години. Най-старото известно споменаване на много ниско ниво на водата е от 1417 г. Открит е в река Шпрее близо до Берлин. "Гладните камъни" са известни и в Рейн и неговите притоци.

В река Рейн в Холандия тази седмица е регистриран рекордно нисък воден поток от около 735 кубически метра вода в секунда. Преди това най-ниската цифра през 2018 г. е била 855 кубически метра в секунда.

Рекордните жеги и липсата на валежи това лято в Европа са намалили водните нива в река Рейн - основната търговска артерия на Германия, до рекордно ниски нива, и се очаква от понеделник корабоплаването по реката да бъде забранено, информира "Дарик". Това ще увеличи повече от петкратно транспортните разходи на компаниите, които ще разтоварват пратките си в товарни камиони. Спирането на корабоплаването по Рейн може да доведе Германия до рецесия, коментират експерти.

Най-голямата суша в Италия през последните десетилетия доведе до намаляване на нивото на езерото Гарда, най-голямото езеро в страната, почти до най-ниското, регистрирано изобщо.

https://glasnews.bg/sviat-evropa/gladni-kamani-izpluvaha-reki-evropa-snimki-490057/
#3
Началото на пробива е положено. Лека-полека лъжливият македонизъм ще се срине като къща от карти що се отнася до историята, която учат в РСМ.
#4
В Скопие се съгласиха, че царството на Самуил е българско


Цар Самуил (в София) и цар Самоил (в Скопие)

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония. Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, съобщава БНТ.

След като въпросът за цар Самуил беше един от трудно решимите между двете страни и след две години преговори, комисията посочва, че средновековната държава на цар Самуил, която се счита за Българско царство, обхваща по-голямата част от земите и населението на Балканския полуостров и препоръчва на двете страни да честват заедно Самуил.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, съставена от български и македонски историци, посочва, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа". Това, посочват историците, дава основание на съвременните страни да отбелязват деня на Кирил и Методий заедно.

За Свети Климент Охридски - че след Великоморавската мисия на Св. Климент той е потърсен от "средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа". През 893 г. "по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ".

Историците отбелязват, че "Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент".

https://clubz.bg/126252
#5
България / Re: България в Шенген?
Last post by Лина - Yesterday at 18:01:14
Никакъв Шенген за нас !
Борисов дори не чух да коментира скандала за лабораторията на ГКПП ,,К. Андреево", то това е най – ниското ниво, какво да се очаква ,,нагоре" по изискванията.
#6
Quote from: Panzergrenadier on 18 November 2021, 19:05:08Най-големият удар за България ще дойде, когато приемем правата на ЛГБТ и пуснем квоти за мигранти.


Хубаво е, че имаш изострено чувство за самосъхранение, но и аз не смятам, че точно това са опасностите. Количеството хора с обратна сексуална ориентация малко* се влияе от правила и закони. Най – големите спънки пред развитието на България са в самата нея – лош човешки материал, че и намаляващ, цигани и ДПС като към депесарите прибавяме и всички чуждопоклоници. Няма как външна сила да се занимава с тези проблеми – нито от Запад, нито от Изток освен, ако не иска да ги влошава.

* Единствено рекламирането на подобно поведение сред децата в училище може да ги повреди. Както са писали по-горе за това няма ресурси да се случи.


Иначе големите удари идват от всички страни като не си гледаме интересите.
#7
Той този пак малко е еволюирал, все пак и родината си обича макър и на последно място. На такива им трябва здрава мотика и по-малко политиканстване.
#8
Археология / Re: Перперикон
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 15:29:27
Знаменателна находка на Перперикон


Знаменателна находка на Перперикон!!! Навръх "Голяма Богородица" Божията майка осени със знамение проучването на скалния град Перперикон. Буквално преди минути на бял свят при разкопките излезе дръжка от амфора от 5-6 век. Но най-важното е, че на нея се четат две ясни гръцки букви М и Θ. А това е характерното съкращение в двете начални букви на популярната религиозна формула "η μητέρα τών θεών" или "Майка Божия". С нея е изразявана дълбоката почит на жената, родила Исус Христос, чиито главен празник честваме на 15 август.Тази находка е много любопитна и потвърждава нашето наблюдение, че именно от Перперикон в началото на 5 век започва християнизацията на Великата планина Родопа. Това ставна при мисията на прочутия християнски мисионер Никета Ремесиански, покръстил след много перипетии тракийското планинско население. Преди време именно на Перперикон бе открита най-ранната църква в тази планина, където епископ Никета е служел и е кръщавал езичниците. Отново на Перперикон, вече през 6 век, е издигната най-голямата базилика в Родопите с дължина близо 40 м, която археолозите откриха преди няколко години.

Всичко това не е случайно, а се дължи на факта, че на Перперикон се е намирало едно от най-древните светилища на Балканския полуостров - прочутото светилище на Дионис, където са получили предсказания Александър Велики преди похода в Азия и римляните, преди да станат империя.

Тази година проучванията на Перперикон продължават с помощта на община Кърджали, въпреки че правителството на четворната коалиция отказа да отпусне предвидените в националния бюджет средства. Все пак археолозите се надяват да получат от служебния кабинет поне част от финансирането, за да може годината поне отчасти да се увенчае с успех.

https://trud.bg/
#9
Честваме Успение на Пресвета Богородица


СОФИЯ, 
15.08.2022 07:00
(БТА)

Успението на света Богородица, майката на Иисус Христос, се чества от древността като празник за християните, които я почитат заради нейната нравствена чистота и готовността й да стане "вместилище на Невместимия", както я възпява църковният химн.

Тя посветила живота си на Спасителя на света, придружавала Го навсякъде през годините на проповедта Му. А малко преди да умре на кръста Той я поверил на грижите на свети апостол Йоан, като й казал: "Ето сина ти!". И на него: "Ето майка ти!".

След тези събития светата Дева заживяла в дома на свети Йоан и Яков и майка им Саломия. Била с апостолите на Елеонския хълм при Възнесението на възкръсналия Христос и след това, в деня на празника Петдесетница, при слизането на Светия Дух над Христовите ученици, събрани в Йерусалим.

Участвала в живота на първата християнска община в свещения град, помагала според силите си, както всъщност правели всички вярващи. Според преданието Божи ангел й известил наближаващия край на нейния земен живот и тя благоговейно се приготвила за срещата със своя божествен Син.

А когато дошъл часът, апостолите, които проповядвали Христовото учение по различни далечни страни, по чуден начин били пренесени по въздуха, "на облак", за да присъстват на погребението на майката на техния и наш Господ.

В химните за празника Църквата възпява светата Дева и заявява: "в успението си ти не остави света, Богородице". Защото християните вярваме, че макар да пребивава на небето, тя, "по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите" (от песента "Честнейшую"), не престава да се застъпва за всички нас. Защото тя е от света, но е станала "стълба към небето".

Тази особена нейна близост е осезаема за вярващите молитвено, тъй като "в молитвите е неуморна и в застъпничеството е неизменно упование".

https://www.bta.bg/bg/news/lik/311318-chestvame-uspenie-na-presveta-bogoroditsa
#10
УНИАН: Руската армия бяга от Херсон, военното командване напусна окупирания от Москва град


През последните дни съпротивлението от "Движението на жълтата лента" активизира "украсяването" на града с украинска символика

Болшинството от военното командване на руските окупационни войски в Херсон са напуснали града, съобщи в националния телевизионен маратон в Украйна първият заместник-председател на лоялния към Киев Херсонски областен съвет Юрий Соболевски, цитиран от УНИАН.

В коментар за оперативната ситуация в региона, и по-специално за това, че украинската артилерия е унищожила всички мостове през Днепър и сега руснаците прехвърлят цялото си командване на десния бряг, той каза: ,,Мога да го потвърдя. Действително, днес орките нямат нито един безопасен логистичен маршрут, който да задоволява военните им нужди именно за осигуряването на военната групировка, която се намира точно край Херсон. Соболевски потвърди, че всички артерии се намират под пълен огневи контрол на Киев.

,,Явно това стана основната причина, поради която руското военно командване действително напусна Херсон. Болшинството от тях вече излязоха от Херсон, за това говорят сведенията." – допълни заместник-председателят на окупираната област. Той допълни, също, че Антоновският мост, въпреки опитите на руските окупатори да го ремонтират, сега е в такова състояние, че без голям риск не може да бъде използван дори като пешеходен.

,,Даже като пеши брод това ще бъде голям риск за хората, ако те (руснаците, б. р.) го отворят този мост изобщо. Той е затворен за хората и цивилни до него не се допускат към днешния ден. Там вече имаше голям брой повреди и след всеки пореден удар на ВСУ те се увеличават. Наистина се опитаха да правят ремонт, но целият ремонт беше да отстранят повреденото покритие и да сложат там плоча и да я залеят с асфалт. Окупаторите разбират, че по всяко време ВСУ може да им прекратят ремонтните дейности. Убеден съм, че във военен план вече няма да могат да използват този мост." – каза още Соболевски.

На 14 август представителят на оперативното командване ,,Юг" на ВСУ съобщи, че украинските сили са изкарали от строя Антоновския мост. ВСУ са унищожили и големи складове с руска техника, въоръжение и боеприпаси в Нова Каховка и Музиковка.

В понеделник сутринта кметът на Мелитопол отпреди руското нахлуване Иван Фьодоров съобщи, че през изминалото денонощие украински партизани са на югозапад от града железопътния мост, който руснаците използваха за движение между района и Крим. ,,Това означава пълна липса на ешелони откъм Крим." – написа Фьодоров в Телеграм.

https://offnews.bg/sviat/unian-ruskata-armia-biaga-ot-herson-voennoto-komandvane-napusna-okup-783065.html