The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

avatar_Hatshepsut

Археологически находки от Турция и Близкия Изток

Started by Hatshepsut, 13 September 2018, 21:46:35

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutTopic starter

Култов комплекс от желязната епоха e открит под турски дом


Пано, изобразяващо на шествие от богове и богини от арамейския пантеон с фигури, дигитално подчертани в черно, намерено в подземния комплекс в Башбюк, Турция

Неумела схема за плячкосване довежда археолозите до подземен комплекс от желязната епоха в Турция, който може да е бил използван от култ към плодородието през първото хилядолетие пр. н.е., установява ново проучване.

Древният комплекс, който все още не е напълно проучен поради нестабилността на структурата, има редки скални рисунки по стените си, представящи процесия от божества, изобразени в асирийски стил. Изглежда, че този стил на изкуството е адаптиран от местни групи, което показва колко силно културата на Неоасирийската империя - която произхожда от Месопотамия и по-късно се разширява в Анадола - се разпространява сред хората, които тя завладява в този регион, според новото проучване, публикувано онлайн на 11 май в списание Antiquity.

,,Находката свидетелства за упражняването на асирийската хегемония в региона в ранните му фази", коментира пред Live Science един от авторите на изследването Селим Ферух Адали (Selim Ferruh Adalı), доцент по древна история в Университета за социални науки в Анкара. ,,Стенното пано съдържа изображение на шествие от богове и богини от арамейския пантеон с неизвестни досега елементи, с арамейски писмо за описание на някои от божествата, като същевременно съчетава неоасирийска, арамейска и сиро-анадолска свещена иконография.

Властите научиха за древния подземен комплекс през 2017 г., след като иманяри го откриват под къща в турско село и решават да ограбят неговите съкровища. Полицията обаче осуетява грабежа и разследващите служители скоро откриват изкуствен отвор, който грабителите са прорязали пода на двуетажната къща в село Башбюк, Южна Турция. Това откритие кара полицията да уведоми Археологическия музей Шанлиурфа, чиито археолози установяват, че отворът, който е с размери около 2,2 на 1,5 метра, води до входна камера, изсечена от варовикова скала в подземен комплекс.

Подземният комплекс датира от ранния неоасирийски период (около 9 век пр. н. е.) и включва горна и долна галерия, както и входна камера. Оригиналният отвор към входната камера все още не е намерен.

Експертите на музея са извършили спасителните разкопки през август и септември 2018 г., разказва Адали. Те обаче спират спасителните разкопки след два месеца поради нестабилността на обекта. Сега районът е под правната защита на Министерството на културата и туризма на Турция.


Интерпретативни скици на група божества в Basb̧ük (отгоре) със снимки на сцената (отдолу)

По време на краткия период на разкопки археолозите премахват отложенията, паднали поради ерозия в подземните пространства, което разкрива декоративен скален релеф, изсечен в стенен панел. Паното изобразява шествие от богове и богини от арамейския пантеон, някои с арамейски надписи до тях.

Адали установява, че паното има голямо историческо значение.


Снимка на подземния комплекс в Южна Турция


Част от панела, изобразяваща Хадад, бог на бурите, дъжда и гръмотевиците и Атаргатис, главната богиня на Сирия

Експанзията на неоасирийската империя в днешна Турция вдъхновява културна революция, тъй като асирийският елит използва изкуството от своя дворцов стил, за да изрази властта си над местните лувийски и арамейски говорещи народи.

Паното в Башбюк показва как асирийското изкуство е адаптирано в арамейския стил в провинциалните градове и села, смятат изследователите.

Според проучването четири от осемте божества, изобразени на панела, не могат да бъдат идентифицирани. Арамейските надписи обозначават три от боговете: богът на бурите, дъжда и гръмотевиците Хадад, съпругата му Атаргатис, богиня на плодородието и закрилата, лунният бог Син и богът на слънцето Шамаш. Рисунката на Атаргатис е най-ранното известно изображение на тази богиня, главната богиня на Сирия, в този регион, добавят изследователите.

,,Включването на сиро-анадолски религиозни теми илюстрира адаптиране на неоасирийски елементи по начини, които е неочаквано за по-ранни находки, коментира Адали в изявление: ,,Те отразяват по-ранна фаза на асирийско присъствие в региона, когато местните елементи са били по-подчертани."

Божествата на паното на стената предполагат, че това е ,,местоположение на регионален култ към плодородието на сиро-анадолски и арамейски божества с ритуали, наблюдавани от ранните неоасирийски власти", обяснява Адали пред Live Science. Един от тези авторитети може да е бил Мукин-абуа, неоасирийски служител, живял по време на управлението на асирийския цар Адад-нирари III (811 пр. н. е. до 783 пр. н. е.). Изследователите са  идентифицирали надпис, който може да се отнася до Мукин-абуа (Mukīn-abūa). Възможно е Мукин-абуа да е поел контрола над региона и да е използвал този комплекс, за да се интегрира с местните жители и да ги спечели, предполагат изследователите.

Междувременно присъствието на неоасирийско изкуство в този комплекс не означава непременно, че художниците на империята са създали това пано. По-скоро е вероятно, че ,,паното е направен от местни художници, обслужващи асирийските власти, които са адаптирали неоасирийското изкуство в провинциален контекст", смята Адали.

Той добавя, че екипът подозира, че по-нататъшните разкопки ще разкрият повече части от подземния комплекс и вероятно ще дадат повече примери на произведения на изкуството, тъй като досега е проучена само малка част от целия обект. Очакват се да бъдат извършени пълномащабни разкопки, когато целият обект бъде подготвен, съгласно процедурите на турските закони за културното наследство.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kultov-kompleks-ot-zheliaznata-epoha-e-otkrit-pod-turski-dom_184129.html

HatshepsutTopic starter

От водите на река Тигър изплува град на 3400 години


Изглед от въздуха на разкопките в Кемуне с архитектура от бронзовата епоха, частично потопена

Екип германски и кюрдски археолози разкри 3400-годишен град от епохата на империята Митани, намиращ се някога на река Тигър. Селището се появи от водите на язовира Мосул на река Тигър в западната провинция Ниневия, нагоре по течението на град Мосул.

Градът изплува в началото на тази година, след като нивата на водата спадат бързо заради екстремната суша в Ирак. Обширният град с дворец и няколко големи сгради може да е древният град Захику, смятан за важен център в империята Митани (около 1550–1350 г. пр. н. е.).

Ирак е една от най-засегнатите от изменението на климата страни в света. По-конкретно южната част на страната страда от екстремна суша от месеци. За да се предотврати изсъхването на земеделските култури от декември насам са изтеглени големи количества вода от язовира Мосул – най-важното водохранилище в Ирак. Това доведе до повторното появяване на град от бронзовата епоха, който е бил потопен преди десетилетия без никакви предварителни археологически проучвания. Намира се в Кемуне в района на Кюрдистан в Ирак.

Това непредвидено събитие поставя археолозите под внезапен натиск да направят разкопки и документират поне части от този голям, важен град възможно най-бързо, преди да бъде отново потопен. Кюрдският археолог д-р Хасан Ахмед Касим (Hasan Ahmed Qasim), председател на Кюрдската археологическа организация, и германските археолози проф. Д-р Ивана Пулиз (Ivana Puljiz) от Университета във Фрайбург и проф. д-р Петер Пфелцнер (Peter Pfälzner) от Университета в Тюбинген спонтанно решават да предприемат съвместни спасителни разкопки в Кемуне. Те се провеждат през януари и февруари 2022 г. в сътрудничество с Дирекцията по антиките и наследството в Духок (регион Кюрдистан в Ирак).


Изкопаните големи сгради от периода Митани са измерени и археологически документирани

Германско-кюрдският археологически екип за спасителните разкопки е съставен за дни, тъй като не е ясно кога водата в язовира ще се повиши отново.

За кратко време изследователите успяват до голяма степен да картографират града. Освен дворецът, който вече е документиран по време на кратка кампания през 2018 г., са разкрити още няколко големи сгради – масивно укрепление със стени и кули, монументална многоетажна сграда за съхранение и индустриален комплекс. Обширният градски комплекс датира от времето на империята на Митани (прибл. 1550–1350 г. пр. н. е.), която контролира големи части от Северна Месопотамия и Сирия.

,,Огромната сграда е от особено значение, защото в нея трябва да са се съхранявали огромни количества стоки, вероятно докарвани от целия регион", коментира Ивана Пулджиз.


Стените на складова сграда


Един от съдовете с клинописни таблици

Изследователският екип е изненадан от добре запазеното състояние на стените - понякога на височина от няколко метра - въпреки че стените са направени от изсушени на слънце глинени тухли и са били под вода повече от 40 години. Тази добра запазеност се дължи на факта, че градът е разрушен при земетресение около 1350 г. пр. н. е., при което срутените горни части на стените затрупват сградите.

Особен интерес представлява откритието на пет керамични съда, съдържащи архив от над 100 клинописни плочки. Те датират от средноасирийския период, малко след като земетресението поразява града. Някои глинени плочки, които може да са букви, дори са все още в своите глинени пликове.

Изследователите се надяват, че това откритие ще предостави важна информация за края на града от периода Митани и началото на асирийското управление в региона.

,,Близо е до чудо, че клинописните плочки, направени от неизпечена глина, са оцелели толкова много десетилетия под вода", отбелязва Петер Пфелцнер.


Един от грънчарските съдове с клинописни таблици, включително една, която все още е в оригиналния си глинен плик

За да се предотвратят по-нататъшни щети на важния обект от надигащата се вода, изкопаните сгради са изцяло покрити с плътно прилепнали пластмасови листове и покрити с чакъл като част от обширен проект за консервация. Това има за цел да защити стените от непечена глина и всякакви други находки, все още скрити в руините по време на наводнения и когато обектът отново е напълно потопен.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ot-vodite-na-reka-Tigar-izpluva-grad-na-3400-godini_184969.html

Similar topics (5)