The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

avatar_Hatshepsut

Кюстендилска пролет

Started by Hatshepsut, 21 August 2018, 13:24:19

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutTopic starter

Избраха претендентките за титлата "Девойка Кюстендилска пролет 2019"


На 8 февруари се проведе предварителен кръг за избор на "Девойка Кюстендилска пролет 2019". От 24 записали се девойки за участие, пред комисията се представиха 23. За титлата тази година ще се борят 14 претендентки, предадоха за кореспондент на Actualno.com, от Община Кюстендил. Конкурсът ще се проведе на 16-ти март, на площад "Велбъжд" от 19:00 часа. 14-те девойки, които ще вземат участие в тазгодишното издание на конкурса са:

№1 Снежанка Владимирова Пенова
№2 Снежина Миленова Драгоманска
№3 Илиана Росенова Гаминчева
№4 Мария Станиславова Иванова
№5 Василиа Янкова Петрова
№6 Мануела Костадинова Иванова
№7 Гергана Тодорова Божидарова
№8 Виктория Красимирова Тишанска
№9 Лизбет Емилова Любчова
№10 Ния Руменова Андонова
№11 Марина Бориславова Андонова
№12 Рафиела Красимирова Николова
№13 Мария Зефирова Хаджиева
№14 Кристина Красимирова Амалска

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. Символ на Пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя.Те носят радост и нов късмет на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога - минералната вода, плодовете и хляба. Всеки от нас дълбоко ги цени и благодари за тях, и знае, че не случайно са дадени точно на нас-кюстендилци. На празника "Кюстендилска пролет" избраните девойки, придружавани от празнична процесия, всяка година отново отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички. Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот. На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстеднил поздрав: "Честита Пролет!" и се събират с близки и приятели около празничната трапеза - първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си, предаде кореспондент от града, за Actualno.com

Прочети още : https://www.actualno.com/kustendil/izbraha-pretendentkite-za-titlata-devojka-kustendilska-prolet-2019-news_722145.html
© Actualno.com

HatshepsutTopic starter

По случай Националния празник на България 3-ти март, четиринадесетте участнички в конкурса ,,Девойка Кюстендилска пролет - 2019" ще раздадат над 1000 знамена на гражданите и гостите на Община Кюстендил. Инициативата ще бъде на площад ,,Велбъжд" в 11.00 часа.

Честванията на 141 години от Освобождението на България ще започнат от 11.00 часа с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България на паметника на ,,Булаир" и празничен концерт с участието на народния изпълнител Карамфил Божиков и танцов състав ,,Македонска хубост".


HatshepsutTopic starter

И по традиция, ще посоча три от 14-те момичета, които смятам за най-достойни да бъдат избрани за Девойка Кюстендилска пролет  :azn:

Мария Хаджиева:Мария Иванова:Снежана Пенова:


HatshepsutTopic starter

Значи и този път интуицията не ме е подвела  :wink:

Снежанка Пенова бе избрана за Девойка Кюстендилска пролет 2019

Снежанка Пенова е "Девойка Кюстендилска пролет" за 2019 година. Тя е ученичка от ПГИМ ,,Йордан Захариев". Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Снежанка получи 1500 лв. от Община Кюстендил. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата "Девойка Кюстендилска пролет".

,,Уникално се чувствам, не съм го очаквала. Пожелавам на кюстендилци да бъдат здрави, щастливи, обичани и най- вече да продължават да се усмихват, защото усмивката е най- важното нещо. На себе си пожелавам успехи и здраве", заяви след награждаването победителката Снежанка Пенова.Подгласнички на Снежанка станаха Виктория Тишанска, която спечели и приза- Момиче на публиката, и Рафиела Николова. Те получиха по 850 лв. от община Кюстендил.

,,Девойка Кюстендилска пролет" 2019 бе избрана тази вечер за  53 път в Кюстендил. Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Изборът се проведе в три кръга - официални тоалети, танцово дефиле и единствения по рода си в България тур с народни носии. Участничките, които дефилираха тази година, бяха 14 на брой на възраст между 16 и 18 години.

https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/snezhanka-penova-be-izbrana-za-devojka-kiustendilska-prolet-2019-2153982


P.S. Снимката на Снежана Пенова в народна носия съм я публикувал в предишния си постинг, ето снимки и на нейните подгласнички:

Виктория Тишанска:Рафиела Николова:


HatshepsutTopic starter

Кюстендилска пролет 2020

На 7 февруари се проведе предварителен кръг за избор на "Девойка Кюстендилска пролет".
От 35 записали се девойки за участие, пред комисията се представиха 33. За титлата тази година ще се борят 16 претендентки.
Конкурсът ще се проведе на 20 март на площад "Велбъжд" от 19:00 часа.

Ето и имената на 16-те девойки:

№1 Елица Павлова Чавдарова
№2 Стефани Светлинова Иванова
№3 Божидара Павлинова Стоянова
№4 Габриела Георгиева Миланова
№5 Вероника Даниелова Василева
№6 Златина Людмилова Величкова
№7 Гергана Росенова Стойчева
№8 Михаела Валентинова Георгиева
№9 Ралица Павлова Васева
№10 Памела Павлова Георгиева
№11 Бригита Симеонова Андонова
№12 Надя Мелис
№13 Надя Николова Младенова
№14 Радостина Красимирова Райчева
№15 Мира Добромирова Христова
№16 Кристина Красимирова Амалска...и по традиция ще посоча три от момичетата, които смятам за най-впечатляващи  :azn:

Габриела МилановаМира ХристоваРалица Васева


Шишман

А така в народни носии, иначе не са българки.

HatshepsutTopic starter

На 19 март 2022 г. от 19:00 часа ще се проведе 55-тият конкурс за избор на ,,Девойка Кюстендилска пролет" 2022

На 19 март 2022 г. от 19:00 часа ще се проведе 55-тият конкурс за избор на ,,Девойка Кюстендилска пролет" 2022.
 И тази година изборът ще се проведе в онлайн формат и ще бъде излъчван директно на официалния YouTube канал на отдел ,,Култура и духовно развитие", официалната фейсбук страница на Община Кюстендил, на специално монтиран диоден екран на пл. Велбъжд и телевизия ,,Запад".
За празничното настроение ще се погрижат любимите кюстендилски изпълнители Йоана Сашова, Симона Петрова (Мона) и Кристиян Янкулов.
  Журито ще се състои от носителки на титлата ,,Кюстендилска пролет" през годините, а  момиче на публиката по традиция ще се избира чрез SMS – гласуване.
Победителката в "Девойка Кюстендилска пролет 2022" ще получи парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и момичето на публиката по 850 лв. Всички участнички ще получат от община Кюстендил като подарък и официалните тоалети и обувки, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.
Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Изборът ще се проведе в три кръга - като единият от тях е единствения по рода си в България тур с народни носии.
На 21 март за празника на града "Кюстендилска пролет", пред ХГ ,,Владимир Димитров – Майстора" от 11:00 часа за здравето на кюстендилци ще се отслужи молебен и ритуал по предаване Символите на града.
Цялата информация относно празничната програма за празника на града и съпътващите ги събития, може да проследите на https://www.facebook.com/events/945409119677093/

Празникът "Кюстендилска пролет" e знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Р. България. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. Това е първият конкурс в България за най-красиво момиче.
Празникът "Кюстендилска пролет" е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка.
От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.
През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка.
Символ на Пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя.Те носят радост и нов късмет на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога - минералната вода, плодовете и хляба. Всеки от нас дълбоко ги цени и благодари за тях, и знае, че не случайно са дадени точно на нас-кюстендилци.
На празника "Кюстендилска пролет" избраните девойки, придружавани от празнична процесия, всяка година отново отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички. Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот.
На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстеднил поздрав: "Честита Пролет!" и се събират с близки и приятели около празничната трапеза - първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си.

https://www.kustendil.bg/index.php?option=com_k2&view=item&id=1516:19-2022-19-00-55-2022&lang=bg


Ето и девойките-претендентки:...и три от тях, които ми направиха впечатление  :smile-1:


HatshepsutTopic starter

Избор на "Девойка Кюстендилска пролет" 2022
Мадлен Манова е новата ,,Девойка Кюстендилска пролет" 2022Мадлен Манова е девойката "Кюстендилска пролет"С голям конкурс спектакъл за 55-и път беше избрана "Девойка Кюстендилска пролет".
Носителка на короната и символ на града стана Мадлен Манова, а нейни подгласнички са – Ралица Тодорова и Юлиана Манева.
,,Девойка на публиката" е Йоанна Мукленова, която бе избрана чрез SMS гласуване, продължило и по време на спектакъла.
Водещи на програмата бяха Емануела Миланова и Чавдар Ненов, а за празничното настроение се погрижиха обичаните кюстендилски изпълнители Симона Петрова (Мона), Йоана Сашова, Кристиян Янкулов и цирковият артист Бояна Николова.
За втора поредна година от създаването на конкурса, форматът се проведе онлайн, като беше набюдаван повече от 20 хил. души, директно в социалните мрежи и на диоден екран на пл. ,,Велбъжд".
Победителката в конкурса ,,Девойка Кюстендилска пролет" получава парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и избраничката на публиката" - по 850 лв. Всички участнички получават подарък от Община Кюстендил - официалните тоалети и обувките, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.
Тържествата по случай празника ,,Кюстендилска пролет" ще продължат на 21 март от 11:00 часа пред ХГ ,,Владимир Димитров – Майстора", където ще се отслужи молебен за здравето на кюстендилци и ще се състои ритуал по предаването на символите на града. Програмата ще продължи с празнично шествие от картинната галерия до пл. ,,Велбъжд", където ,,Девойка Кюстендилска пролет" ще отправи поздрав до всички кюстендилци. Певицата Румяна Попова ще бъде специален гост в празничната програма, която ще започне в 13 часа на сцена "Базиликата" в лесопарк "Хисарлъка"..

https://bnr.bg/blagoevgrad/post/101618637/madlen-manova-e-devoikata-kustendilska-prolet


Както се вижда, познал съм едно от момичетата - Ралица Тодорова  :azn: