The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

avatar_Hatshepsut

Лечителят Петър Димков

Started by Hatshepsut, 21 August 2018, 07:39:10

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutTopic starter

Лечителят Петър Димков

Петър Иванов Димков е български офицер (полковник), по-късно народен лечител и родоначалник на ирисовата диагностика в България.

Петър Димков е роден на 19 декември 1886 г. в София. Баща му Иван Хаджидимов е свещеник от Горно Броди, който е син на Димко Хаджииванов и брат на Димо Хаджидимов. Майка му Екатерина Димкова е известна народна лечителка също от Горно Броди, сестра на Никола Димков, която му диктува рецепти за билколечение и от ранна възраст го запознава с народната медицина. Веднага след създаването на Княжество България през 1878 година, осем години преди да се роди синът им Петър, семейството емигрира в София.

През 1899 г. заминава за Петербург, където завършва Военна академия. Неговата дъщеря Лили Димкова споделя, че там се запознава с трудовете на Лев Толстой, които стават основа на мирогледа му. През време на ученето си, успоредно посещавал и лекции по медицина в Медицинския университет. Интересувал се е също от хомеопатия, посещавал лекции, беседи по Тибетска медицина. Там намерил и първите книги за ирисова диагностика на доктор Пекчели, която изключително много го заинтересувала и става след това негов начин за диагностициране. Запознал се и с книгата на М. Платен за природосъобразен живот и лекуване, която става негова настолна книга.

Бил е много широко скроена личност, за него толерантността към всички народи и религии е била еднаква. Изучил е Корана, учението на Хермес в Египет, на Тот, Заратустра, Буда, Християнството и е доказвал, че Истината е една, но впоследствие много неща са изопачени. След това се запознава с учителя Петър Дънов и вижда, че и неговото учение, което е чистото християнско учение е толкова еднакво с това на Лев Толстой и всички останали. Той е казвал: ,,Какво е България – една мънинка страна, но е толкова особено място. Орфей, богомилите, Петър Дънов – такива огромни всемирни учители са дошли в тази малка страна." Филми т.4
През 1909 г. е назначен като подпоручик в Драгомански полк в Цариброд. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и бива раняван многократно.
След войните се установява като военнослужещ в София. Започва дейността си на народен лечител. През 1920 сключва брак. През 1925 служи в Бургас, където се включва в настаняването на тракийските бежанци. През 1927 служи в Свищов. От 1929 г. служи в 6-и пехотен търновски полк, а от следващата година е на служба в 1-ви пехотен софийски полк. По негова инициатива е прокаран казармен и градски водопровод. През 1931 г. е произведен в чин полковник и назначен за началник-щаб на 8-a пехотна тунджанска дивизия. Назначен е за командир на 10-а Родопска дружина. Поставя началото на първия билков магазин в Асеновград. През 1933 г. е назначен за командир на 21-ва пехотна дружина, същата година спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване. През 1934 г. е назначен за помощник командир на 4-а пехотна преславска дивизия. По-късно е на служба във Варна, където се включва активно в дейността на Военния съюз, организирал Деветнадесетомайския преврат през 1934 г.[1] Във Варна ръководи изграждането на Аспаруховия вал, построяването на Арката на VІІІ Приморски полк и построяването на парка–мавзолей ,,Владислав Варненчик". През 1935 г. е назначен за помощник-командир на 3-та пехотна балканска дивизия.

През 1936 г. е преждевременно приведен в запаса поради републиканските си убеждения. Последват дълги години на мизерия за Димков, съпругата му Мария и трите им деца – Любомир, Лили и Владимир. Това му дава възможност да се отдаде на друго значимо обществено дело – билколечението и народната медицина. Димков вярва, че трябва да се лекува не само тялото, но и душата на човека и че няма нелечима болест. Привърженик е на идеите на Петър Дънов. Лекува всичките си пациенти безплатно.

https://bg.wikipedia.org/


Народният лечител Петър Димков, известен и само с името ЛЕЧИТЕЛЯТ, завинаги ще остане в сърцата на хората, потърсили помощта му и намерили изцеление от неговата ръка.ПЕТЪР ДИМКОВ е роден на 19 декември 1886 г. в София, в семейството на свещеника Иван Димков. Началното си образование получава в столичното училище "Денкоглу". През 1899 г. заминава в Петербург - Русия, където завършва военно училище. През 1909 г. е назначен като подпоручик в 25-и Драгомански полк в Цариброд. Участва във всички войни за обединението на България и е раняван 8 пъти. Още тогава открива способностите си да лекува - спасява голяма част от поразените от холера войници. В армията е до 1936 г., когато се уволнява с чин полковник.От военния му период в историята на България ще останат много негови заслуги като това, че ръководи изграждането на Аспаруховия вал във Варна; построяването на Арката - портал на VІІІ Приморски полк във Варна; има основна заслуга за построяването на парка - мавзолей "Владислав Варненчек" във Варна; като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово през 1933 г. той спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване. Имало е план за събарянето на къщата, за да се построи нова улица, който благдарение на Петър Димков не се осъществява. Където и да се е намирал в България по време на военната си служба, навсякъде Лечителят е оставял значима следа.

Следвайки традицията в своето семейство, ПЕТЪР ДИМКОВ посвещава по-голямата част от живота си на изучаване на билките, събиране на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване. Във фитотерапията той открива и прилага свои оригинални съчетания от билки. Лечителят формулира и популяризира принципи, извлечени от народната медицина:

1. Лекуването да става с естествени природни средства
2. Лечението да се насочи към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот
3. Лечението да е индивидуално - според болестта и човека
4. Да се въздейства не само на болния орган, но и на целия организъм
5. Чрез внушение и самовнушение да се създаде увереност в болния за оздравяването му
6. В духа на народната медицина, той не използва апарати и съоръжения, а въвежда и изследва действието на различни средства - компреси, лапи, бани, душове, фрикции, масажи, водолечебни процедури и др.

ПЕТЪР ДИМКОВ е един от първите проповедници на природосъобразния начин на живот. Духовното присъствие на ЛЕЧИТЕЛЯ е трайно. Издадени са 4 негови книги: "Българска народна медицина" /издавана 5 пъти от 1926 г. до 1937 г., преиздавана още през 1977 г., 1991 г., 1993 г. и 2008 г. /; "Хигиена и лекуване на душата", "Молитвеник" и "Очна диагноза".
През целия си живот с успех и безвъзмездно е лекувал хората и не случайно е наречен ПЕТЪР ДИМКОВ-ЛЕЧИТЕЛЯТ.

http://petardimkov.com/index.php?page=heal

HatshepsutTopic starter


Лечителят Петър Димков

Лина

В ПАРК – МУЗЕЙ ,,ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК", гр.Варна има постоянна експозиция ,,Петър Димков"

,,Експозицията представя делото на един от 100-те най-влиятелни българи в нашата най-нова история. Това става възможно благодарение на дарението на наследниците на Петър Димков през 1996 г. - негови военни и граждански ордени и отличия, офицерската му сабя, нагайка, шпори, ученически дневници и снимки, документи и книги."


http://www.varnenchikmuseum.com/Za_presata/Za_presata_02.html

генерал Жеков

Ирисовата диагностика е наистина интересно нещо.Нямам представа дали все още е така,но преди време единствения човек,способен да лекува по такъв метод,доколкото съм чувал,има кабинет в Плевен.За мен това е доста странен и съмнителен метод,въпреки,че знам за няколко човека,преминали такива прегледи и получили важна и вярна информация за състоянието си
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Лина

Ммм, 100% гаранция за истинност, но виж това е както си написал "ирисова диагностика", а не лечение.
Т.е. метода дава информация само за развиващите се и най - вече развили се заболявания, това го прави в днешно време неефективен, но в началото на миналия век е било съвсем друго.
И така чрез този вид диагностика, който много малко хора умеят само се отчитат измененията върху ириса, а те са в следствие на промените и боледуването на конкретен орган или система в тялото.

HatshepsutTopic starter

#5
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Петър Димков "Българска народна медицина":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=3554

long time ago

Quote from: генерал Жеков on 21 August 2018, 19:19:12Ирисовата диагностика е наистина интересно нещо.Нямам представа дали все още е така,но преди време единствения човек,способен да лекува по такъв метод,доколкото съм чувал,има кабинет в Плевен.За мен това е доста странен и съмнителен метод,въпреки,че знам за няколко човека,преминали такива прегледи и получили важна и вярна информация за състоянието си
Малко специалисти такива има. Явно не се печели от това, така си го обяснявам, или е по-трудно за усвояване. Навремето по-често се говореше за ирисова диагностика.
Ако не се лъжа човекът се казва Никола Алексиев. Прави много хапчета на билкова основа без странични ефекти. Бях се свързал с него и ми прати по куриерска фирма таблетки против високо кръвно, не бяха скъпи.

long time ago

Четейки малко повече за Димков, забелязах как след 27 г. служба като офицер го пращат в запаса предварително, заради републиканските му убеждения. Явно трудно властта е търпяла и тогава другомислещи. Нищо ново под слънцето.
Тогава открива природно-билковото лечение и начин на живот. Лекувал е безплатно, симпатизирал е на Дънов.