The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

avatar_Hatshepsut

Фондация „Въздигане“

Started by Hatshepsut, 05 July 2019, 10:00:43

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutTopic starter

Фондация ,,Въздигане"
Мисия на фондацията

          Фондация "Въздигане" е създадена да съхрани и въздигне българския дух и култура. Най-лесният начин да претопиш един народ е да направиш така, че той да забрави своята история. В миналото има много примери, когато това се е случвало. В същото време дългата история е предпоставка за величие и успех. Колкото по-дълго е съществувал един народ, толкова по-голям е неговия потенциал за създаване на перфектна държавност, която до помогне на хората от този народ да живеят добре и да се развиват. В днешно време е поредния опит българите да бъдат асимилирани и да забравят кои са, като чрез медиите и действията на инструктираните управляващи се създават предпоставки за изтриване и преправяне на нашето минало и нашият велик произход.
 
       Чрез фондацията имаме желание да помогнем на повече българи да осъзнаят, че държавата е наша и ние трябва да се грижим да я съхраним. Политиците са временно на власт, но държавата и възможността в нея да си осигурим честен и достоен живот, в който всички граждани да имат еднакви права и възможности за просперитет е вечна за нас. Поради тази причина ние трябва да сме ангажирани ежеседмично с действия по-съхранение и подобряване на средата на живот в държавата и за хората.
 
Нашата основна цел е съхраняване на историята ни, чрез:
 
- изработване на паметници и поставянето им във всички населени места в страната и всички места свързани с българската история извън страната
- подобряване на образованието в училищата и посяване на любов към България и българщината на децата и младежите в страната.
- запазване на българското писменно наследство, намиране и дублиране на всички исторически извори по света, на които се споменава и доказва историята на българския и тракийския народ
- издаване на качествена художествена литература, която учи на любов към България и възпитава хората в цености, като единство, свобода, развитие, отдаденост към общото
- записване и сърхраняване на българските обичаи, както и създаване на фестивали, клубове, които да ги практикуват и предават от поколение на поколение
- подобряване икономическата обстановка в страната, като създаваме възможности за развитие на членовете на фондацията и на качествени проекти.
 
 Подкрепата нe е само финансова, а и интелектуална и всеки член на фондацията ще има ангажимент да разпостранява информацията за подкрепяни от фондацията икономически инициативи.
 
Във фондацията има два типа членове. Основните са активистите. Те са хората, които са ангажирани със изпълненито на целите на фондацията. Когато имаме дадена цел и кампания, тя се разделя поравно между всички активисти и те са ангажирани с изпълнението на своята част от целта. Активистите са ангажирани на 100% със своите ангажименти и намират начин как да ги изпълняват. Вторият тип членове са доброволците. Те са хора, които подкрпят нашите идеи и искат да са полезни, но не желаят да се обвързват с резултата. Доброволците се прикрепят към активистите и им помагат в изпълнението на поетите задачи. Когато има цел или кампания активиста се свързва със своите доброволци и питай всеки един иска ли да се ангажира със задачата и ако да с каква част от нея. След като разбере каква част от задачата ще бъде изпълнена от доброволците, активиста намира начин да реализира оставащия ангажимент. Всеки активист е длъжен да предостави данните за своите доброволци на фондацията.


Извадка от ,,История славянобългарска" на Паисий ХилендарскиВнимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.
 
Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжка за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знаете за своя род и език. Преписвайте тая историйка и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!
 
Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни юроде! Защо се срамуваш да се назовеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.
 
Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостиня на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това.От Адам до Давид и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

https://vazdigane.bg/

HatshepsutTopic starter

Фондация "Въздигане" подтиква: Кръсти детето си Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан


Активистите от Фондация "Въздигане" обявиха, че ще оставят своя принос за съхраняването на българския дух и култура. Една такава стъпка е като подкрепят хората, които искат да кръстят детето си с българско име. Петима ентусиасти ще подкрепят пет имена - Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан.

Всеки родител, който е кръстил детето си с едно от тези имена, Фондацията е оставила контакт, където да бъде изпратена снимка на свидетелството на раждане на детето.

Темата за българските имена предизвика дискусия в студиото на "България сутрин" и постави въпроса: Завръща ли се тенденцията родителите да кръщават децата си с български имена и защо някои решават да използват чуждите?

"През последните години провеждахме проучване за модата на имената на новородените деца и има две тенденции - старото продължава да е все така актуално, а от друга страна се използват и новите имена. И двете тенденции се конкурират, но българските имена не се губят! Огромна част от децата носят български имена", каза гл. ас. д-р Мая Влахова от Института по български език към БАН.

Един от активистите във Фондация ,,Въздигане" Ивелин Михайлов също гостува в Bulgaria ON AIR, за да разкаже повече за инициативата.

"Идеята ни е да насочим вниманието към българските имена. Чрез името си всяко дете може да получи шанс, името може да даде вяра на детето", смята Михайлов.

Темата за българските имена коментира и боксьорът Тервел Пулев пред репортер на телевизията.

След успехите на ринга на братята Тервел и Кубрат Пулеви много родители решиха да кръстят децата си с тези имена.

"Традицията с имената на велики български владетели в нашето семейство започва от баща ми. Той е по-скоро маняк, отколкото любител на българската история. Наложил се е нашите имена да са на български владетели, а аз продължавам неговата традиция", разказа Тервел Пулев.

Трикратният европейски медалист бе категоричен, че като кръщаваме децата ни с български имена, това е един от начините да не забравяме кои сме като българи, откъде идваме и най-вече да помним нашите предци.

"Не сме с нищо по-малко от някои развити икономически държави. Защо трябва да сме чуждопоклонници, при положение, че сме си самодостатъчни - имаме история и ценности" - заключи Пулев.

https://vazdigane.bg/News/Details/10


Още по темата:

https://www.bgonair.bg/video/fondatsiya-vazdigane-podtikva-krasti-deteto-si-kubrat-altsek-asparuh-tervel-i-valchan-reportazh

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2017г.

Фондация Въздигане подарява 60 000 комикса за Хан Кубрат на ученици


Всички знаем древната легенда за Кубрат и завещанието към синовете му и към самите нас. Легенда, пътувала през времето, преминала през величието на кановете, през славата на царете, оцеляла през тъмните години на робство и достигнала до наши дни.
Сега – на 16 октомври, учениците в третите класове на самоковските начални училища и на ОУ ,,Димчо Дебелянов" в Говедарци получиха безплатно комикси под надслов ,,Заветът на кан Кубрат".
Детските книжки целят да представят българската история по атрактивен и достъпен начин на малчуганите, които именно в трети клас се срещат за първи път с нея.
Инициатор на родолюбивото дело е фондация ,,Въздигане", а изданията достигнаха до самоковските ученици със съдействието на Антонина Стоянова и на Ива Миленкова, доброволка към фондацията на местна почва.
,,Искрено се надяваме, че представена по интересен начин, родната история ще заинтригува младите и те ще се потопят с удоволствие в нея. Посланието на ,,Заветът..." е, че заедно и обединени можем всичко. След прочитане на комикса децата сами ще преценят как могат да приложат изводите – да бъдат единни като клас, като жители на Самоков и т. н. Най-важното обаче е да бъдат горди българи", заявиха организаторите на благородната проява. Те подчертаха, че даренията са одобрени от Министерството на образованието и науката.
Припомняме, че през миналата година ,,Въздигане" връчи величава картина ,,Заветът на кан Кубрат" като почетна награда на учениците в 3-б клас с класен ръководител Светлана Стоянова при ОУ ,,Св. св. Кирил и Методий" за участието им в конкурса на фондацията ,,Стани учител за пример".
Фондация ,,Въздигане" е издала детски книжки и за други български владетели, а със събраните средства финансира родолюбиви проекти. Може би най-известният от тях до момента е поставянето на паметник на кан Алцек – син на кан Кубрат и брат на кан Аспарух, в италианското селище Челе ди Булгерия. В момента пък в близост до Варна – между селата Ветрино и Неофит Рилски, върху площ от 130 дка се строи Исторически парк, който да показва историята по българските земи от 7000 г. пр. Хр. до падането на страната ни под османско владичество през 1396 г.

https://vestnikpriatel.com/