• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

Recent posts

#1
БРАТАН (Баньо) МАРИНОВ
Той не намира място в учебниците по история, но е записал името си със златни букви в народната ни памет.
Братан е роден в Тетевен през 1853 година. Както знаете, този град е едно от Възрожденските огнища на България. Баща му е бил близък на Левски, и разпален от националните си чувства Баньо също влиза в местния революционен комитет.
Заради буйния си характер си навлича неприятности с османската власт и бяга в Румъния, където се запознава с революционерите отвъд Дунава. Става участник в четите на Христо Македонски, Сидер Грънчаров и Панайот Хитов. Участва в Сръбско-османската война (1876) и Руско-османската война (1877-1878) и показва безпримерна храброст в боя с поробителя. Заради отличните му качества е назначен за заместник-комендант на София, след Освобождението й.
След черния за Отечеството ни "Берлински договор" от лятото на 1878, съпротивата продължава. През есента Братан е изпратен от комитетите "Единство" в Разлог като водач на чета и взима дейно участие в Кресненско-разложкото въстание". В началото на Ноември четата на Маринов освобождава Банско, но в боя с османските мекерета Баньо е тежко ранен, откаран в Горда Джумая (дн.Благоевград), след това в София, където година по-късно, на 29 май 1879 умира от раните си.
Поклон пред поредния доблестен син на Отечеството!

caricare foto online senza registrazione
#2
Киев официално обяви: Русия се изтегля от някои позиции срещу Херсон


Русия е изтеглила някои войски от градовете на противоположния бряг на река Днепър срещу град Херсон. Това е първият официален украински доклад за руско изтегляне от основната фронтова линия в Южна Украйна. Това съобщава украинската армия, предава news.bg.

В изявлението се дават само ограничени подробности и не се споменава никакви украински сили да са преминали Днепър. Украински официални лица също така подчертаха, че Русия е засилила обстрела през реката, което отново доведе до спиране на тока в Херсон, където електроснабдяването едва започна да се възстановява близо три седмици след като руските войски напуснаха града и избягаха през реката.

Откакто Русия изостави Херсон миналия месец, девет месеца след нахлуването й в Украйна, реката сега образува целия южен участък на фронта.

Русия вече нареди на цивилните да напуснат градовете в рамките на 15 км от реката и изтегли гражданската си администрация от град Нова Каховка на брега на реката. Украински официални лица по-рано казаха, че Русия е изтеглила част от артилерията близо до реката към по-безопасни позиции по-далеч, но досега не са съобщавали, че руските сили напускат градовете.

"В селището Олешки се наблюдава намаляване на броя на руските войници и военна техника", казаха военните, имайки предвид населеното място срещу град Херсон, от другата страна на разрушения Антоновски мост над Днепър.

"Вражеските войски бяха изтеглени от определени населени места в Херсонска област и разпръснати в горски ивици по протежение на участъка от магистралата Олешки - Голая Пристан", се казва в съобщението, което визира 25-километров участък от пътя през крайречните градове, разпръснати в гората на брега срещу град Херсон.

В съобщението се казва, че повечето от руските войски в района са наскоро мобилизирани резервисти, което предполага, че най-добре обучените професионални войски на Москва вече са го напуснали.

Ройтерс не може независимо да потвърди доклада.

Нови сирени за въздушна тревога прозвучаха отново в Украйна в четвъртък, но досега няма съобщения за ракетни удари и предупреждението беше отменено.

Последният залп от ракетни удари миналата седмица прекъсна отоплението и електричеството за милиони украинци, а президентът Володимир Зеленски предупреди сънародниците си да очакват скоро нова вълна от ракетни удари.

Руският външен министър Сергей Лавров защити тези удари в четвъртък, като каза, че Москва атакува гражданската инфраструктура на Украйна, за да попречи на Киев да внася западни оръжия. Той не обясни как подобни атаки могат да постигнат тази цел.

"Ние деактивираме енергийни съоръжения (в Украйна), които позволяват на Вас (Запада) да напомпвате смъртоносни оръжия в Украйна, за да убивате руснаци", каза Лавров.

Киев каза в четвъртък, че последните залпове са включвали стари руски ракети, способни да носят ядрени бойни глави, изстреляни без взривен товар, очевидно за да отвлекат вниманието на украинската въздушна отбрана.

https://faktor.bg/bg/articles/kiev-rusiya-se-izteglya-ot-nyakoi-pozitsii-sreshtu-herson
#3
Две бели лалета

Забола е Милка мари
две бели лалета
Кольо ѝ ги иска мари,
тя не му ги дава

Че Кольо не знае мари
хорото да води,
хорото да води мари,
момите да люби /2

Момите да люби мари,
моми най-хубави,
моми най-гиздави мари,
моми ямболийки

Тя ще да ги даде мари
Ивану чобану*,
че Ивану знае мари
момите да люби

Момите да люби мари,
китки да им взема,
момите да люби мари,
моми ямболийки /2

Моми ямболийки мари,
моми най-хубави,
моми най-гиздави мари,
моми най-работни

*чобан = овчар

Изпълнява Величка Стамболова:

#4
Хотят ли русские войны?* 55% в Русия искат мирни преговори, подкрепата за войната е спаднала наполовина


Руснаците усетиха войната, но не от разрушенията, които чувстват всеки ден украинците, а от повиквателните, получавани от близките им и "похоронките", съобщенията за смърт на фронта

За преговори за мир с Украйна се обявяват 55 процента от жителите на Русия, за продължаването на войната едва 25 на сто. Това сочат резултатите от поръчано от Кремъл проучване на общественото мнение, с чиито данни разполага руското издание ,,Медуза". Според тези данни за половин година привържениците на мира в руското общество са се удвоили.

Руските власти са констатирали отслабване на обществената подкрепа за войната в Украйна на фона на постоянни поражения на фронта и мобилизацията. На разположение на ,,Медуза" са попаднали резултатите от последното закрито социологическо проучване, проведено от Федералната служба за охрана (ФСО). Такива изследвания се правят по поръчка на Кремъл и са само за вътрешно ползване. Според тези данни за мирни преговори с Украйна са 55%, а за продължаване на войната едва 25.

Числата, с които разполага Кремъл, съвпадат изцяло с резултатите от октомврийското изследване на ,,Левада Център", единственият голям независим социологически център в Русия. В отчета от това проучване ,,за" или ,,по-скоро за" започване на мирни преговори с Украйна са 57% от анкетираните руснаци. Процентът на ястребите остава приблизително същият както в ноемврийските данни на ФСО – 27 на сто.

Ако се съди по закритите проучвания на ФСО, отношението на руското общество към войната рязко се е влошило именно в последно време. През юли 2022 година сондажите показваха, че за мир с Украйна са едва 30% от руснаците.

,,Медуза" цитира анонимно два източника, близки до администрацията на президента, според които заради резултатите от последните изследвания властите имат намерение да ограничат количеството на откритите проучвания на общественото мнение на тема отношението на руснаците към войната. Преди редовно ги правеше държавният ВЦИОМ.

Сега могат да сложат всекиго на мушката, по-добре да не се правят проучвания, подчертал източникът на ,,Медуза" близо до Кремъл. Един от работещите с властта политтехнолози също казал, че е по-добре да не се дава динамиката на отношението на руснаците към войната.

Директорът на ,,Левада Център" Денис Волков посочва в разговор за ,,Медуза", че броят на руснаците, обявяващи се за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизация на 21 септември.

Това социолозите обясняват с нежеланието на гражданите лично да участват във военните действия. Тяхната подкрепа за бойните действия остава висока, но желанието лично да участват е доста ниско сред хората.

Освен това подкрепата от самото начало е била декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга - "животът продължава и дори се подобрява". Сега рисковете са нараснали и обществото иска преговорите да започнат. Едновременно с това ,,мирното" мнозинство оставя решението в ръцете на властите, един вид ,,ние бихме искали мир, но те ще решат".

Социологът Григорий Юдин в разговор с ,,Медуза" също свърза нарастването на броя на привържениците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаване на ежедневието и с чувство за опасност". Освен това руското общество ,,губи вяра в победата поради пораженията на фронта и изпитва липсата на убедителна теория за това как точно ще спечели Русия".

* Хотят ли русские войны (Искат ли руснаците война) - началните думи на популярната съветска песен по стихове на Евгений Евтушенко, изпълнена за първи път през 1961 година от Макс Берн. Песента се ражда като протест срещу войната и призив за мир след обиколка на Евтушенко из Западна Европа и САЩ, където нееднократно трябва да отговаря на един и същ въпрос: "Искат ли руснаците война?"

https://offnews.bg/sviat/hotiat-li-russkie-vojnio-55-v-rusia-iskat-mirni-pregovori-podkrepa-790672.html
#5
Украйна: Смъртта на 6000 руски военни само за две седмици e знак за безсилието на режима на Путин


Руският президент Владимир Путин загуби повече от 6000 от своите войници само за последните две седмици на войната в Украйна, заявяват от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

По информация на Генщаба Русия вече е загубила 88 880 души от личен състав от началото на войната на 24 февруари. Освен огромните загуби в жива сила, Русия също е изправена пред значителни загуби на артилерия и превозни средства през тези две седмици. По изчисления на Newsweek от 16 ноември до тази сряда Русия е загубила 43 танка, 75 бронирани машини, 69 превозни средства и дузина резервоара.

След повече от девет месеца от началото на война, която някои очакваха да доведе до бърза победа на Русия, армията на Путин все още не е постигнала заявената от него цел - ,,демилитаризиране и денацифициране на Украйна". Междувременно Русия наскоро се сблъска с няколко тревожни за Москва провала, включително успехи на украинската контраофанзива и принудителното изтегляне на руските сили от град Херсон в южния регион на Украйна малко по-рано през ноември.

Дан Солър, бивш полковник от разузнаването на армията на САЩ, казва пред Newsweek миналата седмица, че руските гранични укрепления близо до източната област Харков, една от областите, където Украйна провежда контраофанзива, показват, че очевидно Русия е минала в отбрана, а не в настъпление.

Солер отбеляза още, че Русия от известно време се опитва да превземе град Бахмут, ,,супер важен транспортен възел" в източната област Донецк - ход, който потенциално би могъл да й позволи да защити както Донецк, така и района на Луганск и евентуално да отблъсне бъдеща украинска офанзива. Но изрази съмнение дали Русия е в състояние да превземе Бахмут, а и дори да го направи, ,,от стратегическа гледна точка всичко останало е загубено".

https://faktor.bg/bg/articles/ukrayna-smartta-na-6000-ruski-voenni-samo-za-dve-sedmitsi-sa-znak-za-bezsilieto-na-rezhima-na-putin
#6
ISW: Кървавите битки за Бахмут продължават, руснаците пак влязоха в капан


Бахмут е под постоянен вражески обстрел

Кървавите битки за Бахмут продължават, въоръжените сили на Украйна дават отпор на руснаците, които отчаяно се опитват да постигнат успех. Окупаторите обаче не осъзнават, че отново са попаднали в капан.

Това обясняват анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) за дългата и ожесточена битка за Бахмут.

"Руските усилия около Бахмут показват, че руските сили изобщо не успяват да си извлекат поуки от предишни боеве с много жертви, фокусирани върху цели с ограничено оперативно или стратегическо значение. За шест месеца те постигнаха увеличение само с около няколко километра наведнъж, коментират експертите.

Според тях войските на нападателите често се оказват в капан в малки градове.

"Този модел на операции много напомня предишните опити на руснаците да превземат Северодонецк и Лисичанск в началото на войната. Дори ако руските войски продължат да напредват към и в рамките на Бахмут и дори да принудят към контролирано изтегляне на украинците от града, самият Бахмут им предлага малко оперативно предимство. Разходите, свързани с шест месеца брутални, упорити и изтощителни битки около Бахмут, далеч надхвърлят всяко оперативно предимство, което руснаците биха могли да спечелят от превземането на Бахмут. От друга страна, руските офанзиви около Бахмут поглъщат значителна част от наличната руска бойна мощ, което потенциално улеснява продължаването на украинските контраофанзиви другаде", казват от ISW.

Анализаторите смятат, че успехите на руснаците са незначителни. Освен това руснаците твърдят, че са превзели Белогоровка, но ISW не вярва на това. По-рано анализаторите на ISW вече съобщиха, че са напреднали южно от Бахмут, но няма да могат да обкръжат града. Незначителните успехи на руснаците, които те заявяват с такава гордост, по никакъв начин не променят ситуацията на фронта.

Украйна подготвя нови решения, за да попречи на Русия в бъдеще да манипулира вътрешния живот в страната. "Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме нова контрамярка, която ще е по-мощна от настоящото противодействие. Около 6 милиона абонати в повечето региони на страната и в Киев нямат достъп до електричество. Ситуацията продължава да бъде много трудна в столицата, както и в областите Киев, Виниця, Лвов, Одеса, Хмелницки и Черкаси", посочи украинският държавен глава Володимир Зеленски.

https://offnews.bg/sviat/isw-karvavite-bitki-za-bahmut-prodalzhavat-rusnatcite-pak-vliazoha-v-790682.html
#7
Екология / Re: Вулкани
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 14:31:30
Подводно вулканично изригване


Схема на подводно изригване: 1 – облак от водна пара, 2 – вода, 3 – слоеве, 4 – поток от бавнотечаща лава, 5 – канал, 6 – магмена камера, 7 – дайка, 8 – лавови възглавници

Подводните вулканични изригвания се получават винаги под водната повърхност. Те се получават по границите на плочите, когато две тектонски плочи се раздалечават една от друга и на дъното изригва разтопена магма. Магмата бързо се втвърдява, но процесът се повтаря отново и отново докато се образува подводен вулкан. Този тип изригване е много разпространен на земята. Над 80% от вулканичната дейност се случва под водната повърхност.

Протичане на изригването

Подводните изригвания могат да продължат с години. Те се появяват по границите на тектоничните плочи на определено място на морското дъно, където плочите се раздалечават една от друга и на повърхността изригва разтопена магма. Тъй като извира под водата, магмата се втвърдява бързо и образува лавови възглавници, високи до 2 – 3 m. Процесът обаче се повтаря почти непрекъснато и се образува вулканичен конус, който обикновено е стръмен. Когато конусът доближи водната повърхност, се виждат малки облаци от водна пара. В зависимост от количеството магма в магмената камера вулканът може да угасне преди да достигне водната повърхност, образувайки подводна планина, или да изригне и да образува вулканичен остров. В зависимост от това дали в магмата преобладава базалт или минерали, може да се образува така нареченият подводен комин.


Лавови възглавници

Плитководни изригвания

Ако подводният вулкан започне да се образува близо до бреговете, изригванията му са експлозивни с чести експлозии и изключително гореща лава, поради което над водата излиза изключително гъст облак от водна пара. Това се дължи на контакт на голямо количество топла океанска вода с изригващата магма. Подобни събития се случват и при изригванията от тип Сюртсей. Ако експлозиите станат много силни, започват да се произвеждат изключително много водна пара, пепел и малки вулканични скали. Пример за такъв вулкан е Фукуто Оканоба в покрайнините на Япония. Той е един от най-активните вулкани в Япония с почти 100 години непрестанна активност.

Дълбоководни изригвания


Дълбоководно изригване

Ако вулканът се образува в по-дълбоки райони, където водата е с по-ниска температура, изригванията са значително по-слаби от плитководните. Все пак твърди вулканични материали, като тези при другите подводни изригвания, също могат да се образуват и в дълбините, като например Косите на Пеле (Характерен материал, произвеждан при Хавайските вулкани). Ако магмената камера е много голяма и вулканът угасне, върхът му може да се срути в образуваната кухина, образувайки подводна калдера. Такива събития се случват в Тихоокеанския огнен пръстен, където се намират голям брой от активните вулкани на Земята. За дълбоководни изригвания се считат тези, които са на по-голяма дълбочина от 2000 m. При тези изригвания са характерни образуването на подводни възвишения и лавови възглавници.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Подводно вулканично изригване
#8
Екология / Re: Вулкани
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 14:25:51
Плинийско вулканично изригване


Схема на плинийско изригване: 1 – Колоната от пепел и прах 2 – Канал 3 – Дъжд от пепел, прах и пемза 4 – Пластове от лава и пепел 5 – Слоеве 6 – Магмена камера

Плинийските изригвания, известни също и като везувийски изригвания, са вид вулканични изригвания, наподобяващи изригването на Везувий през 79 г., описано от Плиний Младши в няколко писма.

Плинийските (или плиниански) изригвания пораждат огромни ерупционни колони от пепел и газ, които могат да се извисят на над 30 km височина. Най-мощните плинийски изригвания могат да засегнат и стратосферата – вторият слой на земната атмосфера. Открояващите се характеристики на този тип изригвания са произвеждането на голямо количество вулканична пепел, пемза и много мощни експлозии, които могат да продължат непрекъснато повече от 2 денонощия.

Кратките плинийски изригвания могат да приключат за по-малко от 24 часа, но по-дългите могат да продължат няколко денонощия, а понякога и няколко седмици. Плинийските изригвания започват с огромен стълб пепел, който може да се извиси на десетки километри височина. Близките околности около вулкана се обсипват с тонове прах, пепел, лапили и пемза. В края на изригването ерупционната колона се срутва надолу, пораждайки пирокластични потоци, които могат да достигнат температура от над 1000 °C и да се движат с над 300 km/h. Изригването може частично да изпразни магменото огнище, и когато това се случи, върхът на вулкана се срутва в изпразнената магмена кухина, образувайки калдера. Плинийските изригвания често са придружени от силни и много шумни експлозии, като тези по време на изригването на Кракатау през 1883 г. Внезапното разреждане на електрическите заряди, натрупани във въздуха около възходящата колона от вулканична пепел, често причинява удари на мълнии, както например е наблюдавано по време на изригването на Хунга Тонга – Хунга Хаапай през 2022 г.


Картина от 1822 на изригването на Везувий през 79 година

Видове плинийски изригвания

Има три типа плинийски изригвания – субплинийско, плинийско и ултраплинийско. Те си приличат много по протичане на изригването, но има разлика в мащаба. Субплинийските изригвания изхвърлят пепел, лава и твърди вулкански материали, чийто общ обем е по-малък от 1 km³. Тези изригвания засягат 3 и 4 степен от вулканичния експлозивен индекс (VEI). Изригването на Невадо Дел Руиз от 1985 г. е със сила 3, а тези на Ейяфятлайокутъл от 2010 г. и Калбуко от 2015 г. – 4. Плинийските изригвания се считат за такива, когато обемът на изригналите материали е от 1 до 5 или 10 km³. Те засягат 4, 5 и 6 степен по вулканичния експлозивен индекс.


Снимка на изригването на вулкана Редоупт на 21 април 1990

Изригванията на Везувий от 79 г., на Фуджи от 1707 г., на Света Елена от 1980 г. и на Пуйехуе от 2011 г. са със сила 5, а това на Новарупта от 1912 г. – 6. Ултра- и суперплинийските изригвания са най-мощните вулканични изригвания. Обемът на изхвърлените при изригването материали може да надвиши 2000 km³. Тези изригвания засягат 6, 7 и 8 степен по вулканичния експлозивен индекс. Ултраплинийските изригвания изхвърлят толкова много отровни газове и вулканична пепел, че могат да засегнат цялата планета. В региони от стотици километри около вулкана пада пепел, а облаците от праха обикалят земята и закриват Слънцето, предизвиквайки вулканична зима. Изригванията на Пинатубо от 1991 г. и на Кракатау от 1883 г. са със сила 6. Суперизригванията на Мазама от около 5600 пр. Хр., на Санторини от 1620 пр. Хр. и на Тамбора от 1815 са със сила 7, а тези на Йелоустоун от преди 640 000 г., на Тоба от преди 74 000 – 75 000 години и на Ла Гарита от преди около 27 милиона години са със сила 8.

Примери

Изригването на Пинатубо във Филипините през 1991 г. – Вулканичен експлозивен индекс 6
Изригването на Света Елена в САЩ през 1980 г. – Вулканичен експлозивен индекс 5
Изригването на Новарупта в Аляска през 1912 г. – Вулканичен експлозивен индекс 6
Изригването на Тарауера в Нова Зеландия през 1886 г. – Вулканичен експлозивен индекс 6
Изригването на Кракатау в Индонезия през 1883 г. – Вулканичен експлозивен индекс 6
Изригването на Тамбора в Индонезия през 1815 г. – Вулканичен експлозивен индекс 7
Изригването на Везувий в Италия през 79 г. – Вулканичен експлозивен индекс 5

https://bg.wikipedia.org/wiki/Плинийско вулканично изригване
#9
Екология / Re: Тема за птици
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 14:11:18
Таитянски папагал


Таитянският папагал (Cyanoramphus zealandicus) е изчезнал вид птица от семейство Папагалови (Psittaculidae).

Обитавал е о-в Таити в Тихия океан.


Таитянски папагал - илюстрация от 1774г.

Населявал е гористи местности. Не е известно много за предпочитанията му към храната и неговото размножаване.
Изчезнал е поради унищожаване на естествената му среда, ловът му от местни хищници и новозаселени животински видове, а също и заради внесените свине, които са унищожавали яйцата му. Местното население го е ловувало заради красивите му пера.
Последният екземпляр е уловен през 1844г.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Cyanoramphus_zealandicus

https://ru.wikipedia.org/wiki/Таитянский какарики
Periquito-do-tahiti (Cyanoramphus zealandicus) animais extintos pela humanidade
#10
Нeпознат досега тиранозавър може да е ,,липсващото звено" в еволюцията на Т-рекс


Художествена интерпретация на това как може да е изглеждал нооткрития вид тиранозавър Daspletosaurus wilsoni. Вкаменелостите предполагат, че е имал уникална подредба от костни шипове около очите си

Палеонтолози са открили вкаменелости, принадлежащи на непознат досега вид тиранозавър - вероятно пряк предшественик на "краля на динозаврите". Откритието може да запълни важна празнина в еволюционната история на Т-рекс.

Новооткритият вид, Daspletosaurus wilsoni, има уникална подредба от костни шипове (рогчета) около очите си. Тиранозавърът е идентифициран от части от вкаменен череп и скелетни фрагменти, включително ребро и кост на пръст на крака, които датират от преди около 76,5 милиона години през периода креда (преди 145 милиона до 66 милиона години).

Палеонтолози от Музея на динозаврите "Бадлендс" (Badlands Dinosaur Museum) в Северна Дакота откриват вкаменелостите във формацията на река Джудит, Североизточна Монтана, между 2017 г. и 2021 г., според ново проучване, публикувано в Paleontology and Evolutionary Science.

Учените се натъкват на вкаменелостите, след като Джак Уилсън, член на екипа, забелязва малко плоско парче кост, стърчащо от дъното на скала. В последствие се оказва, че то е част от ноздрата на динозавъра. Изкопаването на костите обаче се оказа изключително предизвикателство, тъй като те са погребани под 8 м твърда скала.

Екземплярът, обозначен като BDM 107, е наречен "Сизиф" – име, символизиращо огромните усилия, необходими за премахване на заобикалящата го скала. (Налага се изследователите внимателно да отстраняват големи части от скалата с ударни чукове, преди дори да започнат да изкопават отделните кости.)

Изследователите смятат, че Daspletosaurus wilsoni е потомък на Daspletosaurus torosus и предшественик на Daspletosaurus horneri, който вероятно се е появил между 77 и 75 милиона години. Анатомията на новооткрития звяр подкрепя идеята, че Daspletosaurus е предшественик на могъщия T-рекс. И трите вида дасплетозаври принадлежат към семейство Tyrannosauridae, което включва девет рода, включително Tyrannosaurus.


Откритите фрагменти от черепа на Sisyphus, изложени в Badlands Dinosaur Museum

Изследователите смятат, че Daspletosaurus wilsoni е потомък на Daspletosaurus torosus и предшественик на Daspletosaurus horneri, който вероятно се е появил между 77 и 75 милиона години. Анатомията на новооткрития звяр подкрепя идеята, че Daspletosaurus е предшественик на могъщия T-рекс. И трите вида дасплетозаври принадлежат към семейство Tyrannosauridae, което включва девет рода, включително Tyrannosaurus.

Досега генетичната линия на Tyrannosauridae е била трудна за проследяване, което е затруднявало определянето на точните еволюционни връзки между отделните видове в семейството.

В научната общност няма единодушие относно това дали тиранозаврите представляват една единствена линия, развиваща се на място, или няколко тясно свързани вида, които не произлизат един от друг", казват палеонтолозите и съавтори на изследването Елиас Уоршоу и Денвър Фаулър.


Художествена реконструкция на D. wilson заедно с три други тиранозавъра, наскоро открити от Badlands Dinosaur Museum

Но откриването на D. wilsoni предполага, че трите дасплетозавъра произлизат един след друг, като "последователни стълбовидни стъпки в една еволюционна линия", вместо да се разклоняват един от друг като "еволюционни братовчеди".

D. wilsoni е добър кандидат за преходен вид между D. torosus и D. horneri. ,,По този начин D. wilsoni е ,,точка по средата" или ,,липсваща връзка" между по-старите и по-младите видове тиранозаври", казват изследователите.

Имайки предвид, че тези видове може да са еволюирали един след друг, екипът предполага, че останалите тиранозаври, включително Т-рекс, също биха могли да са се появили по подобен линеен начин. В момента екипът планират ново проучване, за да проучи тази идея, пише Live Science.

https://www.nationalgeographic.bg/a/novootkrit-vid-tiranozavr-moze-da-e-lipsvashhoto-zveno-v-evolyuciyata-na-t-reks
Powered by EzPortal