• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

12 May 2021, 01:46:19

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12767 Posts

Шишман
4961 Posts

Panzerfaust
797 Posts

Лина
712 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21156
  • Total Topics: 1332
  • Online Today: 58
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 54
Total: 54

Билдерберги

Started by Hatshepsut, 25 October 2018, 06:29:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Мистерията "Билдерберг"


Хотелът, в който се провежда тазгодишната среща на клуба "Билдерберг"

Този клуб съществува от 1954 г., но и до днес си остава мистерия: членовете на тайнствената група "Билдерберг" са длъжни да пазят пълно мълчание за съдържанието на разговорите им. Днес (9 юни) започва поредната им среща.

Мистериозният клуб "Билдерберг" се среща всяка година на различно място - този път в луксозен хотел в германския град Дрезден. И всеки път конференцията е съпроводена от протести. Германската канцлерка Ангела Меркел, външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер и лидерът на германските социалдемократи Зигмар Габриел са отказали да участват в тазгодишното ѝ издание. За разлика от финансовия министър Волфганг Шойбле, министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен и вътрешния министър Томас де Мезиер, за които се твърди, че са приели да участват в започващата днес (9 юни) среща на около 150 влиятелни личности от света на политиката и финансите.

Потайно, елитарно, непрозрачно

Участниците в клуба "Билдерберг" се подчиняват на специални правила. Най-важното от тях се нарича "Chatham House Rule". Това правило, въведено още през 1927 година от Кралския институт за международни връзки, задължава всички членове на клуба да пазят пълно мълчание за съдържанието на разговорите и произнесените слова. Именно поради тази непрозрачност сбирката на могъщите всеки път е обект на критики. Организаторите и участниците твърдят на свой ред, че това е рядка възможност да се говори открито пред онези, които взимат важните решения, тъй като медиите не са допуснати да отразяват събитието. Така хората, от които зависи нещо в този свят, си остават помежду си.

Информациите за срещите на клуба "Билдерберг" са твърде оскъдни - знае се например, че дискусиите по отделните теми траят по 90 минути. Преди три години, когато конференцията се проведе край Лондон, един от участниците заяви, че не било обсъждано "нищо съществено". Имало бюфет, но пък всеки трябвало сам да си плаща виното...

В действителност обаче на тези срещи се работи по спасяването на света - или поне се търсят решения за актуалните глобални проблеми. Според мемоарите на бившия американски посланик в Германия Джордж Макгий, клубът "Билдерберг" имал значителен принос в подготовката на Римските договори, които са предвестник на днешния Европейски съюз. А белгийският предприемач Етиен Давиньон, който е почетен председател на клуба, твърди дори, че там е било "родено" еврото. Всичко това дава повод за множество подозрения и въпроси. Като например: кой предизвика нефтената криза от 1973 година? Или пък: как се стигна до обединението на Германия? Когато става дума за клуба "Билдерберг", поддръжниците на конспиративните теории са в стихията си.

Откакто се провеждат конференциите на този клуб, текат и оживени дискусии по въпроса как изглежда ядрото на това тайнствено братство. Социологът Рудолф Щумбергер смята например, че елитният клуб е един вид опит за връщане към феодалните порядки на управление. А холандският политолог Кеес ван дер Пийл твърди, че застъпваните в клуба интереси нямат много общо с ценностите на демокрацията.

Въпреки всички тези обвинения притегателната сила на тайнствения клуб ни най-малко не намалява. Или както пише британският актьор Иън Ричардсън: "Да се сдружиш с някои от най-влиятелните хора на света е като психологически афродизиак".

Как започва всичко

Първата среща на тайнствения клуб се провежда през 1954 година - в холандския "Хотел де Билдерберг", който става кръстник на инициативата. През първите 20 години клубът е ръководен от холандския принц Бернхард, който обаче е принуден да се оттегли заради ролята му в голяма корупционна афера. Оттогава насам критиките срещу "Билдерберг" се стихват - заради подозрението за нечисти връзки между големите пари и голямата политика.

https://www.dw.com/

Hatshepsut

Какво трябва да знаете за тайната среща ,,Билдерберг"


Хотел "Ташенберг" в Дрезден, в който са се събрали Билдербергите, 2016г.

Малко се знае за тайната група "Билдерберг, но любителите на теории на конспирацията имат достатъчно идеи по въпроса. Световно правителство в сянка. Политически кукловоди. Капиталистическа клика, която налага волята си над света.

От десетилетия конспираторите се опитват да разгадаят обвитата в тайнственост група ,,Билдерберг", на чиито годишни срещи се събират някои от най-влиятелните хора на планетата. Тазгодишната среща започна в четвъртък в Дрезден. Единственият български участник е вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Въпреки че се знае твърде малко за това какво се говори на закритите срещи, има и някои известни неща за т.нар. среща на Билдербергите тази година, пише списание ,,Тайм".

Групата ,,Билдерберг" провежда тайни срещи от 1954 година насам, за да обсъжда въпроси от възхода и провала на комунизма до ядрената безопасност и киберсигурността. Началото е било с цел да се засили сътрудничеството между Европа и Северна Америка по времето на Студената война.

Билдербергите публикуват всяка година списък с хората, които ще участват в дискусиите, както и темите на разговор. Никакви други подробности обаче не излизат зад стените на тайните срещи.

"Билдерберг" спазва правилото на ,,Чатъм хаус", според което участниците могат да използват информацията, придобита по време на разговорите, но не могат да разкриват източника. Това се използва от любителите на теории на конспирацията, за да твърдят, че Билдербергите налагат нов световен ред и движат задкулисно света.

През 2000 година британският политик Денис Хейли, който участва от десетилетия в срещите, каза пред ,,Гардиън":

,,Да се каже, че се борим за свят с едно правителство, е преувеличено, но не съвсем невярно. Ние, които участваме в ,,Билдерберг", усетихме, че не можем да продължим вечно да воюваме за нищо, да убиваме хора и да оставяме милиони без домове. Усетихме, че единна световна общност е нещо добро".

Конспираторите често използват като пример включването на Бил Клинтън в срещите през 1991 година, когато той все още не е президент на САЩ, както и на Тони Блеър през 1993, когато той още не е премиер на Обединеното кралство. Участници в срещите през годините са били бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър (който участва и тази година), бившият директор на банката ,,Чейс Манхатан" Дейвид Рокфелер, както и британският премиер Дейвид Камерън.

Ето темите за дискусиите ,,Билдерберг" за 2016 година:

1. Актуални събития
2. Китай
3. Европа: миграция, растеж, реформи, визия, единство
4. Близък изток
5. Русия
6. Геополитика на енергетика и цени на суровини
7. Прекариат и средна класа
8. Технологични иновации

Две-трети от участниците тази година са от Европа, останалите са от САЩ. Сред тях е Сам Олтман, президент на технологичния акселератор Y Combinator, Ричард Енгел от NBC, сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, шефът на LinkedIn Рийд Хофман, съоснователят на PayPal Питър Тиъл.

Сайтът на ,,Билдерберг" описва срещите като ,,форум за неформални дискусии за основните въпроси пред света". Не се гласува, не се публикуват становища. Забранено е да се водят бележки по време на срещите и това дава на конспираторите още повече основания да се питат какво всъщност се случва зад затворените врати на ,,Билдерберг".

https://clubz.bg/40754-kakvo_trqbva_da_znaete_za_tajnata_sreshta_%E2%80%9Ebilderberg%E2%80%9C