• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Земетресения

Започната отъ Hatshepsut, 01 Сеп 2022, 21:45:13

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

В стария форум има подобна тема, реших и тук да създам такава. В темата ще се публикува информация за настоящи и минали земетресения в България и чужбина.


НАЙ-УБИЙСТВЕНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ


Денят е  4 март 1977 г., 21.24 ч. – започва най-убийственото земетресение в историята на България. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра в румънския окръг Вранча, намиращ се в областта Молдова в източните Карпати и безшумно, но коварно раздвижва земята под Свищов. И до ден-днешен се спори за броя на загиналите.

Най-засегнат е град Свищов, където два жилищни блока рухват и погребват обитателите си. Над 120 души намират смъртта си само там в руините. Най-черният петък за Свищов започва точно в 21.24 часа. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра във Вранча и безшумно и коварно раздвижва земята под града.

Бедствието от 7,6 степен по скалата на Рихтер трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична. Градът потъва в мрак. Свищов е обхванат от масова паника и истерия. Въпреки трагедията и стенанията изпод развалините, из улиците плъпват мародери, които плячкосват в тъмното магазини и опустели домове Около полунощ спасителите започват да вадят първите трупове. Блок № 1 на ул. "Георги Матев" 1 и общежитието на "Свилоза" са се превърнали в огромни ковчези. 8-етажната жилищна кооперация по официални данни погребва 76 души. Най-голяма е трагедията на гръцката фамилия Стефопулу, която дава 9 жертви. Загиват родителите, синът, снахата, дъщерята и петте деца. Никой не е имал никакъв шанс – семейството е обитавало последния осми етаж на рухналата за секунди сграда. По ирония на съдбата многолюдната челяд е на гръцки партизани, потърсили спасение в България.


Общежитие на "Свилоза" дава 45 жертви.

Истински късмет е, че общежитието е било младежко и във вечерния час е било полупразно. Всички загинали до един са млади специалисти, пристигнали по разпределение в Свищов. За разлика от съседния осеметажен блок изпод руините на общежитието са измъкнати и доста оцелели по чудо в кухините на падналите вертикално пакети. Последната спасена е късметлийката Дочка Любенова, открита на втория ден. Тялото й било затиснато, а около главата й имало съвсем мъничко, но достатъчно място, колкото да диша.

Както в много градове в страната, земетресението беше усетено и в Плевен, където много сгради бяха до известна степен напукани и с изпочупени комини. За щастие жертви нямаше, но дълго време у хората останаха последиците от истерията и тежкия психически шок, който изживяха мнозина при паническото напускане, особено на по-големите и високи жилищни сгради, както и на концертната зала в читалище ,,Съгласие"/тогава ,,Георги Димитров"/, в която имаше концерт.

Подобно на Чернобилската авария десетина години по-късно, официалната социнформационна машина тогава подхвърля данни за незначителни разрушения и няколко жертви.

Спасителят Георги Тодоров е първият, който се мъчи да открие истината. Неговият списък на загиналите стига до 120. Опитът му да го разтръби, чрез медиите се оказва мисия невъзможна. Стотиците жертви са скрити в мъглявите съобщения за неизвестен брой спасени, оцелели или само пострадали.

Истината се оказва много по-жестока от тази за Чирпанското земетресение през 1928 г., официално признато за най-убийственото в историята на България със 128 загинали. За учените сеизмолози днес истината за "Свищов-1977" г. вече не е тайна – около 250 жертви.

https://svetovnizagadki.com/

Hatshepsut

В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ОТ 8-А И 9-А СТЕПЕН


Пловдив, Военният клуб, разрушен от земетресението на 18 април 1928г.

Най-разрушителното земетресение в България се е случило на 18 септември 1858 г. в София. Тогава не е имало изследвания, но има запазени исторически данни, че е било с магнитуд около 9-а степен по Рихтер.

Научните наблюдения започват през 1892 г., когато е основана Сеизмологичната служба към Централната метеорологична станция (ЦМС) в София.

97 процента от територията на България е с висока сеизмична активност. Най-опасните са Пловдивско-Чирпанската, Тунджанската, Шабленската, Горнооряховската, Струмската и Софийската зона.

Въпреки това според сеизмолозите България не е толкова застрашена от катастрофални земетресения, колкото са Гърция и Румъния.

С магнитуд над 7-а степен по скалата на Рихтер са няколко. Две от тях са през март 1901 г. в Шабла и Калиакра. Три години по-късно трус разтърсва района на Кресненското дефиле два пъти. Силата е 7,1 и 7,8-а степен.

Именно второто се води като най-катастрофалното в Европа за последните 150 години.

На следващата година – 1905, земетресение удря отново долината на Струма, но с магнитуд от 6,4 по Рихтер.

През 1908 г. започват трусовете и в друг район – Велико Търново и Горна Оряховица с магнитуд 7,0 по Рихтер.

През 1909 г. земетресение със сила 5,9-а степен се стоварва върху Ямбол. Същата година е разтърсена и Горна Оряховица (магнитуд 7 по Рихтер). 4 г. по-късно, през 1913 г., тя отново преживява трус от 7-а по Рихтер.

След 1858 г. в София има земетресение чак на 18 октомври 1917 г., но този път по-слабо – 5,3 по Рихтер.

На 14 април 1928 г. е разтърсен Чирпан. Силата е 6,9 по Рихтер. Загинали са 114 души, има множество разрушения и дори минералният извор пресъхва за известно време.

В близост до Пловдив има земетресения на 18 и 25 април 1928 г. – до Поповица (7-а степен) и Гълъбово (5,6). Загиналите са над 120 души, ранени са 1000. При това една трета от града на тепетата е разрушен.

През 1942 г. земетресение от 7 степен се случва в Разград. Загиналите са 102-ма, много сгради са рухнали.

Шабленската зона се активизира отново на 30 юни 1956 г. Раздрусва района с 5,5 по Рихтер.

В България силно се усеща земетресението във Вранча на 4 март 1977 г., което е с магнитуд 7,2. Пораженията са главно в Свищов, където загиват 100 души.

На 28 февруари и 7 декември 1986 г. има трусове в Стражица (5,1) и Попово (5,7), където загиват трима и са ранени 80 души. Почти всички жилища в Стражица са разрушени и хората не могат да се върнат да живеят там.

В по-скоро време най-тежко беше земетресението край Перник през май 2012 г. Магнитудът му е 5,8-а степен.

https://svetovnizagadki.com/

Hatshepsut

#2
КАК ИЗГЛЕЖДА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ С МАГНИТУД 9 ПО СКАЛАТА НА РИХТЕР

Видеоклип от далечната 2011 г. показва опустошителната сила на земетресението с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, което удари край бреговете на Япония тогава. Видеото беше пуснато по местна телевизия като част от програма за обучение какво трябва да се прави при силно земетресение.

,,Великото източно японско земетресение от 2011 г.", както е официалното му име, удари във водите край Япония. Тогава силата му беше измерена на 9-9,1 по скалата на Рихтер – едно от най-силните земетресения в съвременната ни история. Силният трус тогава беше последван и от цунами, чиято приливна вълна беше измерена на около 40 метра. Опустошителното природно бедствие причини смъртта на над 15 хил. души и рани над 6000.

Видеоклипът се появява чак сега като част от програма за обучение на японска телевизия.

Видеото е заснето от чакалнята на летище. В началото се вижда самият трус, който продължава доста дълго време. След първоначалния шок, хората на летището стават на крака, но нямат много време – приближава цунамито.

На видеоклипа е заснета е първата приливна вълна на опустошителното цунами. През 2011 г. японците са имали по-малко от 10 минути, за да реагират, като много от тях не са успели да се евакуират навреме.

Видеото показва как водата залива цялата писта на летището, носейки със себе си отломки.

В последните дни в Япония са регистрирани няколко труса със силна между 4 и 4,5 по скалата на Рихтер. Сеизмолози прогнозират, че съвсем скоро ще удари много по-силно земетресение.Tsunami, Great East Japan Earthquake, Sendai airport, Sendai, Miyagi, Japan [11 Mar 2011]

http://svetovnizagadki.com/

Hatshepsut

Най-опустошителните земетресения в България през XX век

Единствената сила, която човекът не може да предвиди, е силата на природата. Стихийните бедствия са най-опасното зло, което не можем да контролираме. И макар българските земи да са в благоприятно географско положение от гледна точка на заплахата от вулканични изригвания или цунами, земетресения неведнъж са сривали цели градове до основи.

Oт историческа гледна точка можем да кажем, че в България системното наблюдаване и изследването на земетресения започва скоро след Освобождението. Преди това говорим за така наречения ,,досеизмологичен" период, от който има запазени ограничен брой исторически хроники. Първият писмен източник от този период датира от I век пр.н.е., когато земетресение погребва в Черно море античния град Бизоне (Каварна).

Началото на организираното изучаване на земетресенията е през 1891 година от акад. Спас Вацов, наречен основоположник на българската метеорология и сеизмология. През 1892 година е основана Сеизмологична служба към Централна метеорологична станция в София, а малко по-късно, през 1905 година, започва и регистрирането на земетресения със специални уреди, наречени сеизмофрафи. Първият монтиран в България е тип ,,Омори-Буш". Това е крайно необходимо, защото страната е с висока сеизмична активност – 97% от територията ѝ е застрашена от сеизмични въздействия, а най-опасните зони са Благоевградка, Софийска, Маришка, Шабленска, Великотърновска и Горнооряховска.

Първото силно земетресение в новата българска история се случва през 1904 година в долината на река Струма. На 4 април за първи път от 150 години Европа усеща два толкова силни последователни труса през интервал от 20 минути. Те са изчислени на 7,8 и 7,2 по Рихтер. Жертвите са над 200, а щетите са огромни. До основи са сринати селата Крупник и Симитли. Големи разрушения има в градовете Джумая (Благоеврад), Банско и Разлог.

Земетресението е наречено Крупнишко, а там и до днес се носят легенди за овчаря дядо Стойне, който бил със стадото си високо над реката в Кресненския разлом, когато изведнъж видял под себе си как земята се разцепила и Струма спира да тече. Дядото разказвал, че водата започнала да потъва в недрата на каньона, а околните ридове се свлекли за секунди. Той се спасил, защото бил на най-високото място и прибирайки се към Крупник станал свидетел как всичко наоколо се променя пред очите му. И така, няколко дни река Струма потъвала в огромна водна пещера, а после си проправила сама съвсем ново корито. Легендата се преплита с географски вярното, тъй като учените наблюдават промяна в целия ландшафт на района вследствие от земетресенията.

За водната пещера се носят най-различни предания. Местните твърдят, че по време на Междусъюзническата война, когато българската войска отстъпва, в тази част на дефилето тя затваря в обръч цяла гръцка дивизия, чийто тела падат в пропастта и изчезват. Същото се повторило и през 1925 година, когато на това място станала развръзката на така нареченият ,,Петрички инцидент" и оттогава неприятелите се страхуват от тази местност.

За жалост обаче това не е единственото земетресение, сполетяло България в тези години. Следващото бедствие на територията на страната ни се случва през 1913 година. Епицентърът е Горна Оряховица, а магнитудът на основния трус, продължил 20 секунди, е 7 по Рихтер. Цяла България усеща бедствието, но за Велико Търново и Горна Оряховица последствията са катастрофални. Загиват близо 40 души, а до основи са сринати 80% от сградите, много от които паметници на културата. Стойността на щетите възлиза на 12 316 000 лв.

Ужасът се повтаря 5 години по-късно, когато се случва Софийското земетресение. Неговият основен трус е в 20:58 местно време на 17 октомври 1917 година. Сеизмолози твърдят, че това е най-тежкото земетресение за столицата през 20 век, макар в сравнение с предходните да е само 5.1 по скалата на Рихтер. За щастие то не взима човешки жертви, но довежда до разрушението на десетки сгради и сериозното повреждане на стотици други. Най-тежки са пораженията в района между църквата Свети Седмочисленици и Народното събрание. Една от значително повредените сгради е на тогавашния Министерски съвет, която се намирала на улица ,,Шести септември".


Монсеньор Анджело Ронкали – бъдещ папа Йоан XXIII и папски нунций в България, с католически монахини сред руините от земетресението в Чирпан през април 1928 г.

Друг голям български град, опустошен от земетресение, е Пловдив. Това се случва през 1928 година в следствие от поредица от трусове между 14 и 25 април. Те са в Маришкия сеизмичен район, а първият трус се случва в деня, когато църквата отбелязва Велика събота. Най-силният от поредицата е на 18 април и е с магнитуд от 7 по Рихтер. В продължение на 11 дни ужасът не спира, а земята се люлее през час с различна сила и непредвидими последствия. Установява се, че една седма от територията на България е засегната. Трусовете се усещат от над 400 хил. души, но най-потърпевши са жителите на Пловдивско. След първия трус Чирпан и Борисовград (Първомай) са изравнени със земята, а след втория една трета от Пловдив е разрушена. Загиват близо 120 души, а още над 500 са ранени. Пострадали са над 240 села в околността. За щастие поради църковните празници много от семействата са извън домовете си. Немислимо е какви щяха да бъдат жертвите, ако в разрушените 402 училища имаше ученици.

Държавата реагира бързо и адекватно на ситуацията, като дори лично цар Борис III посещава разрушените населени места и остава в Пловдив като се ангажира в организиране на първата помощ на пострадалите. Народното събрание създава Дирекция за подпомагане и възстановяване земетръсната област, чиято цел е и научното обследване на земетресенията. Тя финансира строителството на обществените сгради и подпомага пострадалото население. Държавата отпуска 100 милиона лева за възстановяване на щетите. В рамките на три години дирекцията успява почти напълно да отстрани щетите от разрушенията. За това помагат и около 880 млн. лева, които България получава от Обществото на народите. Чешкият журналист Владимир Сис инициира кампания за събиране на помощи за пострадалите от земетресението и успява да събере сума от 160 хиляди крони. Международните помощи достигат над 60 млн. лева от повече от 30 страни.

Следвайки хронологията на събитията, няма как да не споменем и едно земетресение с епицентър извън България, случило се на 4 март 1977 година. Тогава във Вранча, Румъния е регистриран трус с магнитуд 7.2 по Рихтер. В страната ни най-силно е засегнат град Свищов. Там 8-етажен блок и младежко общежитие се срутват за секунди. Под отломките само на тези две сгради загиват над 100 души. На място отива Тодор Живков, а съвременници твърдят, че когато по-късно вижда списъка с жертвите, той се просълзява.

Местните определят града като ,,потънал в мрак". Спорно е колко точно са жертвите, защото бедствието се случва в години на информационна мъгла, но в различните версии числата варират между 150 и 250 души. Макар да не можем да назовем точно, едно е сигурно – това земетресение е най-животоотнемащото в новата история на страната.


Напълно разрушени къщи след голямото земетресение в Стражица, 1986 г.

Десетина години по-късно се случва и последното голямо разрушително земетресение. Те всъщност са две, за които учените твърдят, че са следствие едно от друго. На 26 февруари и на 7 декември 1986 година са регистрирани трусовете в Стражица и Попово, с магнитуд 5.1 и 5.7 по Рихтер. При второто земетресение загиват трима и са ранени 80 души. Безброй много семейства остават без домове, а надеждата им за спокойна зима е отнета. Обстоятелствата довеждат до необходимост много хора да живеят във фургони за дълго време. Ужасът обаче довежда и до промяна за по-добро. След огромните разрушения се взима решение за изменения в законовите изисквания за строежа на сгради.

През първите две десетилетия на XXI век бяхме свидетели на много и различни пророчества, свързани с разрушителни земетресения на територията на България. С облекчение обаче можем да дадем равносметка, че до този момент такива е нямало. Все пак сме длъжни да споменем, че почти ежедневно се случват земетресения, които можем да следим в реално време благодарение на Националния институт по Геофизика, Геодезия и География на следния адрес: https://ndc.niggg.bas.bg/

https://bulgarianhistory.org/zemetresenia-bulgaria-xx-vek/

Hatshepsut

СТРАЖИЦА. Земетресението от 1986 г. разделя историята на града


ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 7 ДЕКЕМЕВРИ 1986 Г. РАЗДЕЛЯ СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯ НА СТРАЖИЦА НА ПРЕДИ И СЛЕД. 32 г. вече от тази дата, но хората в града продължават да помнят неделния следобед, който преобръща живота на 2550 семейства. Тогава в 16 часа и 17 минути градчето е разлюляно от земетресение 5,7 по Рихтер, което събаря 15 000 сгради. От труса загиват трима души, 80 са ранените, а 80% от жилищата остават необитаеми. Хиляди семейства са принудени да живеят във фургони с години. Епицентърът е в района на град Стражица, около село Асеново, дълбочината на труса е на 13 километра под земната повърхност.

След бедствието държавата осигурява почти 1 милиард лева за възстановяване на пострадалата община. Хората в цялата страна събират 7 млн. лв. за пострадалите жители на общината. Според запазените снимки и документи Тодор Живков няколко пъти е посещавал бедстващото население, за да провери лично как върви възстановителният процес. А двамата известни строители Игнат Раденков и Дамян Илиев идват доброволно да подпомогнат възстановяването на града.

За възстановяването на сградния фонд са построени две производствени бази и са осигурени 2000 фургона. Изградени са и 703 временни къщички, за които тогава са похарчени 20 млн. лв. Впоследствие Политбюро на ЦК на БКП отчита, че такова строителство е грешка, тъй като е временно и практически бараките трудно издържат на зимите. Но парите вече са похарчени. Изградени и ремонтирани са 5564 къщи и общински жилища, но и немалко остават незавършени и на различен етап на строителство.

Според местните милионите, които правителството тогава дава, са били достатъчни за изграждането на три града с мащабите на Стражица, но немалка част от парите не отиват по предназначение. Оказва се, че 368 къщи, построени до 1991 г., са на собственици, които не са имали жилища преди това. А десетки са и тези, които са нямали нищо общо със Стражица, но, използвайки еуфорията и смутното време, си построяват къщи.

32 години по-късно в Стражица все още има невъзстановени сгради и недовършени обекти. Сред тези невъзстановени сгради е и прочутата картинна галерия в Стражица, която остава като паметник на разрухата в центъра на Стражица.

На 7.12.2010 г. върху сградата на бившето АПК, по част от която са запазени следи от бедствието, е поставен накривен часовник със стрелки, които са спрени на 16:17 часа, за да припомня на хората за трагичната съдба, която сполетява населението тогава.

https://www.borbabg.com/2018/08/15/zemetresenie-strajica/1986г.Земетресението в Стражица

Hatshepsut

Цар Борис III посещава пострадалите от Чирпанското земетресение
Оцветена фотография от Royal Bulgaria in colorHatshepsut

Как Google предупреди калифорнийците за земетресение, преди то да се случи


Във вторник сутринта телефоните с Android в района на залива на Сан Франциско получиха предупредителен сигнал. Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер щеше да се случи. Някои от съобщенията гласяха: ,,Може да сте усетили трус". Повече от един милион потребители на Android са видели предупреждението.

За някои от тях то е пристигнало секунди преди земята да започне да се движи.
Това не е първият път, когато устройствата с Android получават такива предупреждения, казва Марк Стогайтис, ръководител на проекта. Но тъй като районът на залива е много гъсто населен, предупреждението е достигнало до достатъчно телефони, за да стане обществено достояние.

Подобни сигнали целят да премахнат част от непредсказуемостта на земетресенията – дори и само с няколко секунди.
Техниката не предсказва земетресения – никой не може да направи това. Службите също така казват, че не смятат, че ще се научат да предсказва земетресения ,,в обозримо бъдеще".

Но благодарение на технологията се откриват по-рано, отколкото хората обикновено ги усещат. Експертите се надяват, че един ден сигналите ще могат да се изпращат още по-бързо, което ще даде на хората повече време да се измъкнат от опасността.

Предупреждението за Android от вторник се захранва с данни от ShakeAlert.
Механизмът открива кога започва земетресение на Западното крайбрежие и предоставя информацията на щатските правителствени агенции и трети страни. И Google предприе стъпки, за да направи тази информация по-лесно достъпна в тези ценни секунди. Първо, компанията включи предупреждението в собствената си система, като изпраща push известия на хората с телефони с Android в района.

Ето как работи процесът:
Когато възникне земетресение, то изпраща по-меки сеизмични вълни, известни като Р-вълни, през земята. Не всеки в района на земетресението ще ги усети, но мрежа от 1300 сензора в САЩ ги усеща. Когато четири сензора се задействат едновременно, те изпращат сигнал до център за обработка на данни. Ако тези данни отговарят на нужните критерии, системата ShakeAlert определя, че може да се появят по-силни S-вълни, които могат да причинят щети и да наранят хора.

Тогава системите за предупреждение, като тази на Google, приложението, наречено MyShake, или правителствените агенции, като Федералната агенция за управление на извънредни ситуации и транзитните системи, интерпретират данните и изпращат предупреждения.

Google също така е превърнала отделни телефони в миниатюрни сензори за земетресения.
Всички смартфони имат акселерометри, които могат да улавят сигнали за земетресение. Ако се задейства, телефонът изпраща съобщението до сървър за откриване заедно с приблизителни данни за местоположението. След това сървърът събира данни за мястото на земетресението от данните, събрани от множество телефони, и изпраща съответните предупреждения.

Телефоните улавят вълните само когато са включени и заключени. Това помага да се избегне объркване от телефони, които се разхвърлят в чанти и джобове. Дългосрочната цел е да се изпращат сигнали с още по-голяма скорост.

Оборудването на телефони за улавяне на сигнали е по-евтино и бързо решение от засаждането на по-големи и скъпи сензори под земята. Но то изисква хората и техните телефони да се намират по-близо до земетресенията.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Земетресенията и на какво се дължат


Въпреки че Земята изглежда като голям и стабилен камък, който се носи из космическото пространство, всъщност под твърдата обвивка протичат интензивни и екстремни процеси. И само понякога планетата ни напомня за тях - по време на изригване на вулкан или при земетресение.

Твърдата повърхност на земята се нарича земна кора. Тя се разполага върху полутвърда, полутечна и много гореща земна мантия. Най-горният слой на мантията е по-плътен и заедно със земната кора образува литосферата.

Литосферата не е точно сфера - тя е изградена от отделни части или тектонски плочи, които се носят върху горещите по-вътрешни слоеве на мантията. А под нея има течно външно ядро и твърдо вътрешно ядро в центъра на планетата ни.Именно движението на плочите върху вискозната мантия води до създаването на напрежение, което при освобождаването си създава трус. Земетръсните области се разполагат най-често по протежение на разломите между тектонските плочи и в тези области по земното кълбо земетресенията са най-силни.

Въпреки че земетресението е най-силно близо до мястото на възникването му - епицентъра, то може да предизвика разрушения или поне да се усети на стотици километри. Вибрациите, които освободената енергия предизвиква по земната кора, се наричат сеизмични вълни. С помощта на сеизмограф учените поучават много информация за настъпилото събитие - време, място, сила на земетресението, но дори и какъв е видът на скалите, през които са преминали вълните.Земетресения възникват и на другите планети. Така земетресенията на Марс (или може би трябва да ги наречем марсотресения) може да ни дадат информация за това какво точно се крие под повърхността на планетата.

https://lifestyle.bg/tendencies/zemetreseniyata-i-na-kakvo-se-dalzhat.html

Hatshepsut

Сеизмолозите разполагат с нов инструмент за откриване на следващото голямо земетресение


Разломът Сан Андреас в равнината Каризо - най-западната от югозападните пустини в САЩ. На запад, вляво, е Тихоокеанската плоча. На изток, вдясно, е Северноамериканската плоча. Това са две от най-големите тектонски плочи на Земята. Разломът е десностранен разлом с приплъзване, което означава, че другата страна изглежда, че се движи надясно, независимо от коя страна сте застанали. Обърнете внимание как поток, идващ от изток (вдясно), следва следата на разлома в продължение на няколко хиляди метра, преди да продължи на запад (вляво). Подобни "отмествания на потока" свидетелстват за постоянно движение надясно от другата страна на разлома

Едно просто явление на физиката, с което ни съпътства ежедневно, може да се окаже важна липсваща част в усилията на учените да предсказват най-мощните земетресения в света.

В проучване, публикувано в списание Science, изследователи от Тексаския университет в Остин откриват, че явлението триене може да е ключово за това кога и колко рязко ще се задвижат разломите.

Това е така, защото феноменът, който обяснява защо са необходими повече усилия, за да се избута тежка кутия от място ѝ, отколкото да се поддържа движението ѝ, определя колко бързо се свързват или заздравяват повърхностите на разлома след земетресение. Разлом, който се заздравява бавно, е по-вероятно да се движи безвредно, докато разлом, който се заздравява бързо, е по-вероятно да се разкъса при голямо, разрушително земетресение.

Откритието може да бъде от ключово значение за разбирането на това кога и колко силно се движат разломите.

Това само по себе си няма да позволи на учените да предвидят кога ще се случи следващото голямо земетресение - силите, които стоят зад големите земетресения, са твърде сложни - но дава на изследователите нов ценен начин да проучат причините и потенциала за възникване на голямо, разрушително земетресение, посочват авторите.

"Една и съща физика и логика би трябвало да се прилагат за всички различни видове разломи по света", коментира съавторът на изследването Демиан Сафър (Demian Saffer), директор на Института по геофизика на Тексаския университет. "С подходящите проби и полеви наблюдения сега можем да започнем да правим проверими прогнози за това колко големи и колко често могат да се случат големи сеизмични приплъзвания на други големи разломи, като Каскадия [където е разломът Сан Андреас] в северозападната част на Тихия океан."

За да направят откритието, изследователите разработват тест, който комбинира скали от добре проучен разлом край бреговете на Нова Зеландия и компютърен модел, за да изчислят успешно, че безобиден вид земетресение "на бавни обороти" ще се случва на всеки няколко години, тъй като богатите на глина скали в разлома се възстановяват много бавно.

Скалните проби, които изследователите са изследвали, са били взети от около 800 м под морското дъно в разлом в Нова Зеландия. Изследователите притискат скалите от разломната зона с хидравлична преса и установяват, че те се заздравяват много бавно и лесно се хлъзгат. Когато вкарват данните за скалите в компютърен модел на разлома, резултатът бил малък, бавен трус на всеки две години, което почти напълно съвпада с наблюденията от новозеландския разлом.

Изследователите смятат, че богатите на глина скали, които се срещат в много големи разломи, биха могли да регулират земетресенията, позволявайки на плочите да се плъзгат спокойно помежду си, което ограничава натрупването на напрежение. Откритието може да се използва за определяне на това дали даден разлом е склонен към приплъзване при големи, разрушителни земетресения, обяснява един от ръководителите на изследването Шришаран Шридхаран (Srisharan Shreedharan), асоцииран изследовател в Института по геофизика към Тексаския университет и доцент в Университета на щата Юта.

"Това не ни доближава до реалното прогнозиране на земетресенията, но ни казва дали даден разлом е склонен към тихо приплъзване без земетресения, или към големи земетресения, които разтърсват земята", отбелязва Шридхаран.

В Каскадия има малко доказателства за плитки, бавни трусове. Това е една от причините, поради които Pacific Northwest Seismic Network (Тихоокеанската северозападна сеизмична мрежа) -  организация, посветена на намаляването на последиците от земетресения и вулканични изригвания в щатите Вашингтон и Орегон - да препоръча да се разположат сензори в ключови зони на разлома. Новото проучване им дава основание за това, заявява директорът на мрежата Харолд Тобин (Harold Tobin).

https://nauka.offnews.bg/zemiata/seizmolozite-razpolagat-s-nov-instrument-za-otkrivane-na-sledvashtoto-198834.html

Hatshepsut

ИИ прогнозира 70% от земетресенията седмица преди да се случат


Bиcoĸaтa пpeцизнocт и тoчнocт пpи пpoгнoзиpaнeтo нa зeмeтpeceниятa пpoдължaвa дa бъдe ĸлючoвo нayчнo пpeдизвиĸaтeлcтвo. Изĸycтвeният интeлeĸт (АІ) e изcлeдвaн ĸaтo тexниĸa зa пoдoбpявaнe нa нaшитe възмoжнocти в тaзи ĸлючoвa oблacт.

Toвa e тaĸa, зaщoтo АІ мoжe дa aнaлизиpa гoлeми нaбopи oт дaнни зa ceизмичнa aĸтивнocт и дa идeнтифициpa мoдeли или aнoмaлии.

Taĸивa, ĸoитo чoвeшĸитe aнaлизaтopи мoжe дa пpoпycнaт.
Πo тoзи нaчин aлгopитмитe зa мaшиннo oбyчeниe мoгaт дa пoмoгнaт нa изcлeдoвaтeлитe дa paзбepaт пo-дoбpe мoдeлитe нa зeмeтpeceниятa.

Bиcoĸa cтeпeн нa вepoятнocт

Днec няĸoи АІ мoдeли ce изпoлзвaт зa пpoгнoзиpaнe нa зeмeтpeceния c виcoĸa cтeпeн нa вepoятнocт чpeз изcлeдвaнe нa гeoлoжĸи xapaĸтepиcтиĸи и пpeдишни ceизмични дaнни. Teзи мoдeли изчиcлявaт вepoятнocттa oт зeмeтpeceния, cлyчвaщи ce в oпpeдeлeни paйoни зa дaдeн пepиoд oт вpeмe.

Bъпpeĸи тoвa, тeзи пpoгнoзи oбиĸнoвeнo ca твъpдe oбщи, зa дa oтчeтaт тoчни пpoгнoзи.

Oт peшaвaщo знaчeниe e дa ce ocъзнae, чe пpoгнoзиpaнeтo нa зeмeтpeceния e пpeдизвиĸaтeлнa зaдaчa, тъй ĸaтo зeмeтpeceниятa ca пpичинeни oт движeниeтo нa тeĸтoничнитe плoчи дълбoĸo в зeмнaтa ĸopa.

Toвa e пpoцec, ĸoйтo вĸлючвa paзлични пpoмeнливи и нecигypнocти.
Bъпpeĸи чe изĸycтвeният интeлeĸт мoжe дa пoмoгнe пpи aнaлизиpaнeтo нa дaнни, cвъpзaни cъc зeмeтpeceниeтo, и пoдoбpявaнeтo нa cиcтeмитe зa paннo пpeдyпpeждeниe, тoчнoтo пpoгнoзиpaнe нa тoчнoтo вpeмe, пoзиция и мaгнитyд нa зeмeтpeceниeтo вce oщe e тpyдeн пpoцec.

Ho cĸopo тoвa мoжe дa ce пpoмeни.
Изcлeдoвaтeли oт Teĸcacĸия yнивepcитeт (UТ) в Ocтин тecтвaxa АІ aлгopитъм, ĸoйтo тoчнo пpoгнoзиpa 70 пpoцeнтa oт зeмeтpeceниятa ceдмицa пpeди дa ce cлyчaт. Изпитaниятa ce пpoвeдoxa в пpoдължeниe нa ceдeм мeceцa в Kитaй. Имa гoлямa нaдeждa, чe нaй-нaĸpaя мoжe дa бъдe нaличнa нaдeжднa АІ cиcтeмa зa пpoгнoзиpaнe нa зeмeтpeceния.

Πpeдвиждaнeтo нa зeмeтpeceния e cвeщeният гpaaл. Bce oщe нe cмe близo дo пpaвeнeтo нa пpoгнoзи зa ĸoятo и дa e тoчĸa нa cвeтa, нo тoвa, ĸoeтo пocтигнaxмe, ни ĸaзвa, чe тoвa, ĸoeтo cмятaxмe зa нeвъзмoжeн пpoблeм, e paзpeшимo пo пpинцип.

Cepгeй Фoмeл, пpoфecop в Бюpoтo пo иĸoнoмичecĸa гeoлoгия нa UТ и члeн нa изcлeдoвaтeлcĸия eĸип.
Уcтaнoвeнo e, чe cиcтeмaтa АІ пpeдcĸaзвa мecтoпoлoжeниeтo нa 14 зeмeтpeceния в paмĸитe нa oĸoлo 200 мили oт мяcтoтo, ĸъдeтo тe дeйcтвитeлнo ca ce cлyчили и c пoчти тoчнo изчиcлeнaтa cилa.

Cиcтeмaтa oтбeлязвa caмo oceм фaлшиви пpeдyпpeждeния и пpoпycĸa caмo eднo зeмeтpeceниe.
He виждaтe дa идвaт зeмeтpeceния. Bъпpoc нa милиceĸyнди e и eдинcтвeнoтo нeщo, ĸoeтo мoжeтe дa ĸoнтpoлиpaтe, e ĸoлĸo cтe пoдгoтвeни. Дopи cъc 70 пpoцeнтa, тoвa e oгpoмeн peзyлтaт и мoжe дa пoмoгнe зa минимизиpaнe нa иĸoнoмичecĸитe и чoвeшĸитe зaгyби и имa пoтeнциaлa дpacтичнo дa пoдoбpи гoтoвнocттa зa зeмeтpeceния в cвeтoвeн мaщaб.

Aлeĸcaндpoc Caвaйдиc, cтapши нayчeн cътpyдниĸ, ĸoйтo pъĸoвoди Πpoгpaмaтa зa ceизмoлoгичнa мpeжa нa Бюpoтo в Teĸcac (ТехNеt) – ceизмичнaтa мpeжa нa щaтa.
Ceгa изcлeдoвaтeлитe иcĸaт дa изпpoбвaт cвoя мoдeл в peгиoни cъc cилнa ceизмичнa aĸтивнocт.

Ha мecтa ĸaтo Kaлифopния, Итaлия, Япoния, Гъpция, Typция и Teĸcac.
Oбyчeниeтo въpxy тoлĸoвa мнoгo дaнни би пoзвoлилo нa мoдeлa дa пoдoбpи cтeпeнтa нa тoчнocт нa пpoгнoзиpaнe нa дaтaтa и дa cтecни cвoитe oцeнĸи нa мecтoпoлoжeниeтo дo няĸoлĸo дeceтĸи мили oт дeйcтвитeлния цeнтъp нa зeмeтpeceниeтo.

Kaтo cлeдвaщa cтъпĸa АІ щe бъдe тecтвaн в Teĸcac, ĸaтo ce възпoлзвa oт дaннитe нa бюpoтo ТехNеt, ĸoeтo e cъбpaлo инфopмaция oт нaд 300 ceизмични cтaнции. Имaт пoвeчe oт шecт гoдини нeпpeĸъcнaти зaпиcи.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Земетресението на 4 март 1977 г. - 55 секунди, които и десетилетия по-късно не могат да бъдат забравени


Свищов (6 март 1977) Разчистване на общежитията на ХК "Свилоза" след земетресението от 4 март 1977 г.

Вечерта на 4 март 1977 г. в Румъния е регистрирано земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер с епицентър в окръг Вранча, в Източните Карпати, на дълбочина 94 километра. То засяга сериозно и България. Земетресението продължава 55 секунди, а ударната вълна е усетена в почти целия балкански регион. В Румъния загиват 1578 души, от които 1424 в Букурещ. Броят на ранените достига 11 300 души, 32 900 сгради са силно разрушени или унищожени, а около 35 000 семейства остават без подслон. Икономическите загуби възлизат на близо 2 млрд. долара.

В България има пострадали сгради и инфраструктура в много крайдунавски градове, както и в други селища на страната, но най-засегнат е Свищов, където се срутват осеметажен блок и общежитието на химическия комбинат "Свилоза" и загиват повече от 100 души. При спасителната акция в града са извадени живи под отломките 31 души.

Архивите на БТА дават представа за ситуацията и последиците от труса в страната ни. Информациите са публикувани в бюлетините "Вътрешна информация" и в секретните приложения на агенцията:

Земетресение в България

София, 4 март 1977 г. /БТА/ Земетресение от 5-6 степен по скалата на Медведев - Шпонхойер - Карник бе зарегистрирано от Софийската сеизмична станция в 21 часа и 24 минути днес. Епицентърът на земетресението е извън пределите на България. Български сеизмолози предполагат, че той се намира в Румъния. Земетресението е усетено в Толбухин (дн. Добрич - бел. ред.), Варна, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Кюстендил и други градове на страната. Сведения за човешки жертви и материални щети няма. Земетресението е усетено в значителна част от Европа.

***

Щетите, нанесени от земетресението, и мерките за тяхното отстраняване

София, 5 март 1977 г. /БТА/ Въз основа на официални източници снощното земетресение е с епицентър около 100 км североизточно от Букурещ в планината Вранча. У нас земетресението е почувствано в цялата страна, в различна степен за отделните градове, селища и райони.
Според съобщението на Софийската сеизмична станция, земетресението е от 5-6 степен по скалата на Медведев - Шпонхойер - Карник.

В различни градове и селища са нанесени значителни материални щети. Съборени и повредени са жилищни, стопански и учебни сгради, фабрични комини, повредени са електропреносна мрежа, телевизионни съоръжения, съобщителна техника и др. Временно на някои места са прекъснати електроснабдяването, водоснабдяването и телефонните връзки. Поради сериозните аварии в редица предприятия временно бе преустановена производствената дейност.

От предварителните данни е установено, че в цялата страна има убити 20 и 165 ранени, напълно са разрушени около 60 сгради.
Най-силно е почувствано земетресението в крайдунавските градове Свищов, Русе и др.

В Свищов напълно са разрушени общежитие на химкомбината "Свилоза" и един жилищен блок. Сериозно са пострадали и други жилищни и учебни сгради. Веднага са започнати спасителни операции, в които участват военни поделения, милиция и граждани. Още през нощта е оказана помощ на пострадалите.

Тази сутрин на всички бе осигурена храна, дрехи и подслон. Досега е установено, че в града има 13 убити и 30 ранени. Разчистването на развалините и спасителните операции продължава усилено.

Мерки за отстраняване на нанесените щети се предприемат и във всички, в една или друга степен, пострадали градове и селища на страната. За целта са изградени окръжни и градски щабове.

За отстраняване последиците от земетресението и оказване бърза оперативна помощ на пострадалите райони е назначена правителствена комисия в състав: председател - Сава Дълбоков, зам.-председател на Министерския съвет и министър на снабдяването и държавните резерви, и членове: Димитър Стоянов - министър на вътрешните работи, Ангел Тодоров - министър на народното здраве; Цачо Цачев - заместник-министър на строежите и архитектурата и Димитър Туджаров - заместник-председател на Комитета за държавният народен контрол. Министерският съвет утвърди постановление за оказване помощ на пострадалите и реда и начина за отстраняване на щетите.

На следващия ден са публикувани още подробности за разрушителното земетресение и за мерките за възстановяване на засегнатите места:

София, 6 март 1977 г. /БТА/ Степента на земетресението у нас по 12-степенната скала на Медведев - Шпонхойер - Карник е била следната: Свищов и Никопол - 7-8 степен; Русе - 7 степен; Разград - 6-7 степен; Велико Търново, Севлиево, Толбухин, Тетевен, Каварна - 6 степен; Плевен, София - 5-6 степен; Сливен, Айтос, Пловдив, Мирково - 5 степен; Ивайловград и югозападната част на страната - 4 степен.

***

Бързи мерки за възстановяване на щетите от земетресението

София, 6 март 1977 г. /БТА/ В районите, засегнати от земетресението на 4 март, се вземат бързи и енергични мерки за оказване помощ на пострадалите и за възстановяване на щетите.

Тази вечер се състоя поредното заседание на правителствената комисия за отстраняване на последиците от земетресението и за оказване на бърза оперативна помощ на пострадалите райони. Както бе съобщено на репортер на БТА в резултат на земетресението в страната са нанесени щети на жилищни сгради, обществени, културни и други постройки, на училища и детски заведения, както и на отделни заводи, селскостопански сгради, пристанищни съоръжения и др.

Най-много пострадал е град Свищов, където степента на земетресението бе осма по 12-степенната скала. Освен изцяло събореният осеметажен жилищен блок, общежитието на работници от химическия комбинат "Свилоза" и административната пететажна ограда на "Рудметал", са съборени централният купол на Икономическия техникум и част от покрива на старинната църква. Пукнатини има на много сгради. С помощта на военни от народната армия, поделения на народната милиция, на строителни войски, медицински екипи и специалисти, веднага след земетресението е започнало разчистване и борба за спасяване на пострадалите при срутването на жилищните сгради.

От извадените до вечерта на 6 март 31 души са живи и са на лечение в болници в София, Плевен, Велико Търново и Горна Оряховица, а 26 са загинали. Разчистването продължава. Семействата от жилищата с по-големи пропуквания са настанени в други сгради. Комисии преглеждат най-внимателно всички сгради в града. (...)
В Свищов е осигурена доставка на хранителни продукти и строителни материали.

Според получените данни повреди има и в промишлени предприятия в Никопол, Разград, Девня, Русе, в Силистренски окръг, които своевременно са отстранени. В редица градове и села в Северна България има пропуквания на сградите, срутени са къщи, магазини, училища и детски заведения.

Правителствената комисия постоянно поддържа връзка с окръжните градове. В изпълнение на постановлението на Министерския съвет се организира изпращане на специалисти и на материали за възстановяване на щетите. Комисии от архитекти и инженери преглеждат сградите, за да установят годността им и за да набележат мерките, които трябва да се вземат.

Останалите без жилища семейства са настанени в сгради на оборотния жилищен фонд, в хотели и обществени сгради. Организират се възстановителни работи в засегнатите постройки.

При спасителните работи в Свищов и на други места в страната поделенията на БНА (Българската народна армия - бел. ред.), на народната милиция и на строителни войски, както и доброволните отряди на трудещите се вземат спешни мерки за осигуряване на реда, за оказване помощ на пострадалите и за ремонт на засегнатите жилища. За спасяване живота на пострадалите в Свищов работят медицински екипи от града, Плевен, Велико Търново, София и Горна Оряховица.

Благодарение на взетите мерки положението в засегнатите райони е нормализирано.

***

Съобщение на правителствената комисия за отстраняване на последиците от земетресението на 4 март 1977 година

София, 7 март 1977 г. /БТА/ Както е известно, станалото у нас на 4 март в 21,24 ч. земетресение с епицентър в Румъния, засегна значително и нашата страна, особено Северна България и преди всичко редица крайдунавски градове.

Силата на земетресението по 12-степенната скала в някои райони като Свищов е била 8-ма степен, в Никопол и Русе - 7-ма степен, което предизвика разрушаването на жилищни, обществени и други постройки, на промишлени и селскостопански обекти, съоръжения и др.

Незабавно след земетресението Министерският съвет назначи правителствена комисия и прие специално постановление за оказване на спешна помощ на пострадалите и за възстановяване на нанесените щети. Навсякъде в страната бяха създадени комисии от специалисти, които преглеждат пострадалите обекти и приемат незабавни мерки за възстановяване на пострадалите жилищни и други сгради.

Досега е установено, че са загинали от затрупване 83 души, от които 80 души - в Свищов. В неизвестност в Свищов са още около 50 души, главно поради това, че не е завършило разчистването на съборените сгради. Очаква се жертвите да бъдат над 130 души. В пострадалите райони са ранени над 140 души.

Трябва да се отбележи, че органите на Министерството на народното здраве в Свищов, Велико Търново, Плевен и в други градове, както и служителите на министерството оказват бърза и добре организирана медицинска помощ, борейки се за спасяването на всеки човешки живот. Войскови поделения, органи на МВР, специалисти, строители и граждани от Свищов и другите пострадали райони работят денонощно за разчистване на развалините за спасяване на оцелелите и за оказване помощ на пострадалите.

В резултат на земетресението са разрушени 355 жилищни сгради, а 4463 са значително повредени. Това наложи да се вземат бързи мерки за настаняване на останалите без подслон граждани, като им се осигурят необходимите хранителни продукти, медицинска и друга помощ. Същевременно Министерският съвет реши да се изградят 50 апартамента в Свищов, да се доставят 20 временни жилищни постройки, да се разреши с предимство предоставянето на пострадалите на апартаменти от новостроящите се жилищни блокове. Решено бе да се насочат допълнително специалисти, работна сила и материали, за бързото преодоляване на последствията от земетресението. На гражданите, чиито къщи са разрушени, ще бъдат предоставени парична помощ, строителни материали и други средства за построяване на нови жилища.

От земетресението са разрушени пет училища и 50 са значително повредени; повредени са 30 детски дома; разрушени са 21 и са повредени 35 административни и търговски сгради и магазини. Взети са мерки за прехвърляне на учениците в други училища, за да не спира учебният процес. Ще се ускорят и възстановителните работи на детските домове, за да бъдат децата отново настанени в тях.
Уточнени са и новите работни места на служителите от разрушените административни и други сгради, за да не се нарушава нормалното функциониране на административната, търговската и друга дейност.

Земетресението причини сериозни щети и на редица промишлени предприятия. Тежко пострада химическият комбинат "Свилоза", където бе срутен покривът на целулозния завод, значителни повреди бяха нанесени на ТЕЦ и пострадаха много съоръжения и машини. В завода за стоманенобетонови изделия "Георги Терзиев" в Свищов бяха повредени редица производствени помещения. Сериозни щети бяха нанесени на някои заводи в Никопол, на заводите за антибиотици и стъкло в Разград, на предприятия в Русе, Девня и други. В тях има частични срутвания на стени, повреди на инсталации и съоръжения. Заслужава да се отбележи, че ръководствата и колективите взеха незабавни мерки и на повечето места производственият процес е вече възстановен.

В химическия комбинат "Свилоза" в Свищов са създадени групи от специалисти от София и града, които започнаха незабавна работа за преодоляване на тежките последици от земетресението. Полагат се усилия в близките няколко седмици комбинатът отново да поднови производствената си дейност. Същите мерки са взети и в завода за стоманено бетонови изделия "Георги Терзиев" в Свищов.

В Русе, Свищов и в други крайдунавски градове има напукване на пристанищните кейове и някои кранове са излезли от строя.
Вследствие на земетресението бяха разрушени 33 и повредени 34 селскостопански сгради. За кратко време излязоха от експлоатация и два фуражни завода. Вземат се необходимите мерки за подслоняване и изхранване на селскостопанските животни от засегнатите обекти.
Министерствата и други централни ведомства заедно с окръжните народни съвети трябва да продължат усилията за възстановяване на щетите от земетресението в максимално кратки срокове.

Правителствената комисия счита за целесъобразно трудовите колективи в страната да подемат масово съревнование за изпълнение и преизпълнение на плановете и за бързо компенсиране на загубите, причинени от земетресението. За да се подпомогнат пострадалите от земетресението райони и да се преодолеят нанесените щети, Министерският съвет реши три от почивните дни до края на месец март да бъдат редовни работни дни за всички работници и служители на петдневна работна седмица.

Дълг на всички български граждани е с активната си дейност за срочно и качествено изпълнение на възложените задачи да допринесат за най-бързото преодоляване на големите затруднения, причинени от земетресението, изпълнение на задачите, поставени от Единадесетия конгрес на Българската комунистическа партия.

***

В бюлетина "Вътрешна информация" се разказва за предприетите мерки:

Бързо възстановяване на щетите

Разград, 8 март 1977 Г. /БТА/ Окръжният оперативен щаб взе бързи меpки за възстановяване на щетите от земетресението, бригадири от предприятията поставят стъкла, ремонтират врати и прозорци.

Възстановяването на сградите в селата се извършва от аграрно-промишлените комплекси, а в градовете от строително-монтажния комбинат. Разпределени са наличните сили и ресурси за по-бързо нормализиране на стопанската дейност. Заводът за антибиотици, завод "Дянко Стефанов" вече работят с пълен капацитет. За Свищов и други градове е изпратено около 30 000 квадрата стъкло. Работническите колективи от Разград, Кубрат, Исперих ще работят и през съботния ден, за да бъде изпълнен тримесечния план.
С участието на министъра на народното здраве Ангел Тодоров бяха приети мерки за възстановяване на пострадалите детски градини, училища и болнични заведения. Осигурени са достатъчно хранителни продукти.

***

Силистра, 8 март 1977 г. /БТА/ Четвърто денонощие в градовете и селата на силистренски окръг продължава възстановяването на щетите от земетресението на 4 март.
В окръжния център вече са отстранени по-малките повреди на обществените и стопански сгради. Поправени са всички витрини на административните и търговски сгради, организирано е снабдяването на населението с цимент, тухли и други строителни материали.
В хотелите на Силистра и в съседни селища са настанени пострадалите семейства от град Дулово и селата Брадвари и Чернолик. Аварийните строителни групи продължават ремонта на пострадалите жилища, на детските заведения и училищата.
Без нито час почивка група монтажници отстранява повредите на фуражния завод в Дулово.

***

Учебните занятия продължават нормално

Плевен, 8 март 1977 Г. /БТА/ В плевенски окръг са пострадали от земетресението 20 училища, но въпреки това, учебните занятия продължават нормално. С предимство се ремонтират бързо училищата в град Левски, в селата Пордим, Одърне и Обнова. Повече време е необходимо за поправка на училищата в селата Деков и Стежерово, където вторите етажи са повредени значително.
Напълно необитаеми са училището в село Загражден, детските градини в Никопол и Долна Митрополия. Децата от Загражден пътуват и учат в съседното село Дъбован.
 :arrow:

Hatshepsut

 :arrow:
***

Свищов след земетресението

Свищов, 8 март 1977 г. /БТА/ В най-пострадалия български град животът се нормализира. Усилено продължават работите по възстановяване на щетите, нанесени от земетресението. Войскови поделения, органи на МВР, части на гражданската отбрана и специалисти разчистват разрушенията около жилищния блок и общежитието на химкомбинат "Свилоза".

Спасителните работи продължават денонощно, но въпреки това все още не могат да бъдат разчистени окончателно местата на срутванията. На пострадалите бе оказана незабавна медицинска помощ. Изключително самоотвержено се трудят завеждащият сектор "Спешна хирургия" при Първостепенна окръжна болница - Велико Търново д-р Симеон Даалиев, реаниматорите д-р Русев и д-р Филипов, както и пристигналите от института "Пирогов" в столицата проф. Георги Саев, д-р Димитър Янчулев. Няколко пъти те влизаха в подземните входове на събореното общежитие и рискувайки живота си спасиха няколко души.

Безпримерен героизъм при спасяването на хората от жилищния блок проявиха майор Цветан Минков от районно управление на МВР в Свищов, шофьорът на самосвал БТ 15-17 Ахмед Кязимов, монтьорът от химкомбината Петър Дамянов, които извадиха живи няколко души.

Спасените 31 души са настанени в "Пирогов" - София, в болниците в Плевен и Велико Търново, Горна Оряховица. Няма опасност за техния живот.

Както вече съобщихме, в града не работят химкомбинатът "Свилоза", консервният комбинат "Република", заводът за стоманенобетонни изделия "Георги Терзиев" и други. Силно пострадали са Икономическият техникум, катедралната църква, строена от Кольо Фичето, сградата на ГНС, училище "Димитър Благоев" и други. Около една трета от жилищния фонд е неизползваем.

Въпреки сериозните щети, атмосферата в града е спокойна. Днес се явиха на работа хиляди хора, магазините и ресторантите работят, снабдяването на населението със стоки е ритмично.

Жителите на града от пострадалите райони са настанени в квартири, осигурени са храна, облекло, медикаменти. На всички места се вземат спешни мерки за нормализиране на производствения процес.

Днес преди обед започна разчистването и на някои от разрушените сгради, училища, културни паметници.

***

Пълна мобилизация за възстановяване на щетите

Оряхово, 9 март 1977 г. /БТА/ Оряхово е най-пострадалият град във врачански окръг. Останалите без подслон 138 семейства се настаняват в апартаменти в Козлодуй, други - в квартал "Селановци", а трети - по квартали в града. За бързо възстановяване на пострадалите жилищни и обществени сгради вече бяха доставени значителни количества цимент, но са нужни тухли и цигли.
Решено е да се ускори изграждането на нови жилища. До края на годината ще бъдат завършени два жилищни блока с 50 апартамента, а в най-скоро време ще бъдат доставени 20 временни жилищни постройки.

***

Русе, 9 март 1977 г. /БТА/ Населението от окръга денонощно работи за отстраняване на пораженията от земетресението.
Едно от най-силно пострадалите предприятия в Русе е приборостроителния завод ЗИТА. Колективът му днес поднови производството в един цex. Работниците от останалите цехове усилено укрепват, почистват и остъкляват работните помещения и ремонтират съоръженията.
На трисменна работа колективът на нефтопреработвателния завод "Леон Таджер" със собствени сили отстранява нанесените повреди.
Аварийни строително-монтажни групи работят за нормализиране производствената дейност на пострадалите цехове и съоръжения на заводите "Девети септември", "Жити", "Георги Димитров" и други.
Вчера и днес възобновиха цялостно производството си колективите на заводите "Васил Коларов", "Бор", завода за малки трактори, завода за захар и други.

Много сили са насочени за укрепване на 118-те повредени училищни сгради в окръга, в селата Николово, Борово и други още в събота и неделя строители, подпомагани от родителите на учениците, успяха да ремонтират училищата. Сега само в три селища на окръга не са възобновени учебните занятия.
Премахнати са повредите на 90-те сгради на ресторанти, магазини и други търговски обекти и работата в тях започна нормално. Само два магазина са негодни да функционират.
Възстановени са телефонните съобщения, електроснабдяването и водоснабдяването на окръга.
Животът на 106-те ранени по време на земетресението жители на окръга е извън опасност. Повечето от половината от тях вече се прибраха в домовете си.

***

Силистра, 9 март 1977 г. /БТА/ С неотслабващо напрежение продължава заличаването на пораженията от земетресението в окръга. С изключение на три най-силно засегнати училища, в останалите са възобновени занятията. Учениците от село Чернолик, от училище "Стефан Караджа" в Тутракан и от квартал "Черник" в Дулово са настанени във временни учебни помещения.
Ремонтни групи усилено работят на засегнатите от труса жилищни сгради и детски заведения. До обяд монтажната група на орденоносеца Стоян Кондов завърши възстановителните работи с метални конструкции на фуражния завод в Дулово. Предвидената за 10-12 дни работа бе свършена за по-малко от три дни.

***

Съобщение на геофизичния институт при Българска академия на науките за станалото земетресение на 4 март 1977 г.

София, 10 март 1977 г. /БТА/ Във връзка със силното земетресение, станало на 4 март 1977 г., Геофизичният институт при Българската академия на науките още същия ден излезе със съобщение, че епицентърът на земетресението е в Румъния, в сеизмоактивната зона Вранча, разположена в Карпатската дъга.
Сеизмоактивната зона Вранча е обстойно изследвана години наред чрез инструментални и макро сеизмични наблюдения от много румънски и чуждестранни сеизмолози. От статистическите изследвания върху земетресенията в този район се установява, че силни земетресения са ставали и в миналото. Някои от тях са: през 1802 г.; 1829 г.; 1838 г.; 1868 г.; 1893 г.; 1908 г.; 1940 г.; и сега - в 1977 г.

Земетресението от 4 март 1977 г. е регистрирано от сеизмичните станции по цялото земно кълбо. Поради голямата му сила - магнитуд М-7,2 и дълбочина над 100 км., земетресението обхваща голяма площ със значителни разрушения и е почувствано на големи разстояния от епицентъра - в Москва, Рим и в други градове.

Световната статистика за броя на земетресенията, следващи всяко силно земетресение в даден район, показва следното: след силно земетресение с дълбочина до 60 км се наблюдават значителен брой следващи земетресения; след силно земетресение с дълбочина над 100 км, каквото е земетресението във Вранча, следват много малко или въобще отсъстват следващи относително силни земетресения.

След силното земетресение във Вранча сеизмичните станции в България са регистрирали досега 43 много слаби земетресения, станали в същия район, но непочувствани от хората у нас.
Проучванията на румънските сеизмолози върху силните земетресения в този район показват, че статистически установената периодичност за едно силно земетресение е от порядъка на 50 години.
Като се има предвид цялостната сеизмична характеристика на този район може да се направи заключението, че няма основание да се очаква ново силно земетресение от същото огнище.

***

На АЕЦ "Козлодуй" - без последици от земетресението

Козлодуй, 10 март 1977 г. /Кор. на БТА Емил Борисов/ Както редица крайдунавски селища, така и град Козлодуй беше засегнат от земетресението, но в по-слаба степен. Тук има напукани стари къщи, паднали стъкла и мазилки.
Колективът на атомната електроцентрала "Козлодуй" посрещна спокойно и на работните си места природното бедствие. Сформиран бе оперативен щаб от български и съветски специалисти, който направи преглед на централата, съоръженията и сградите. Констатирано бе, че няма никакви последици от земетресението. Работата на атомната електроцентрала не прекъсна нито за миг. Работеше се по графика на централната диспечерска служба, съобразен с натовареността на електромрежата в страната.
Още един път бе потвърдено високото качество на строителните и монтажни работи, надеждността на съветската атомна техника и добрата подготовка на нашите атомни енергетици.

***

Различни информации от кореспондентите в страната са публикувани във "Вътрешна информация" и в поверителните бюлетини на БТА. На 11 март са публикувани два материала на кореспондента на БТА от Свищов - в официалния и в поверителния бюлетин. Информацията във "Вътрешна информация" акцентира върху усилията за нормализиране на живота в града след бедствието:

В Свищов - усилена възстановителна работа

Свищов, 11 март 1977 г. /БТА/ С високо гражданско съзнание и стоицизъм жителите на Свищов преодоляват последиците от сполетялото ги голямо природно бедствие. Животът в града постепенно и сигурно влиза в нормално русло. Силно се чувства ритъмът на възстановителната работа.

Многохилядният колектив на гиганта на тежката химия "Свилоза" е в пълна трудова мобилизация. Във всички заводи и поделения на комбината е въведена трисменна работа и удължен работен ден. Заседателната зала на комбината е превърната в истински команден щаб: инженери, архитекти, конструктори от столицата и страната след щателен преглед и преценка вземат незабавни решения за отстраняване на повредите на сградите, машините, съоръженията, за пускане в пробно действие на цели технологически линии в заводите, в помощ на колектива са над 400 специалисти и изпълнители от различни строително-монтажни организации в страната. В тези дни на изпитание колективът отново чувства до себе си братската помощ и отзивчивост на групата съветски специалисти с ръководител Владимир Брухацки. Рамо до рамо със своите български колеги и приятели, те денонощно работят на най-важните производствени звена. Главното внимание е насочено към възстановяване работата на първа турбина и първи котел на топлоелектрическата централа, за да може още в следващите няколко дни да се подаде енергия и пара за щапелния завод и завода за изкуствена коприна. Бързо се монтира кран ВК-300, който ще повдигне покривната конструкция на ТЕЦ-а. В целия комбинат има питейна вода. Работят инсталациите за прясна и филтрирана вода за индустриални цели. Възстановени са инсталациите за производство на кислород и азот.

В консервния комбинат "Република" бързо бяха почистени и укрепени по-леко засегнатите цехове. Колективът бе подпомогнат от завода за тенекиен амбалаж "Победа" в столицата, който изпрати група електротехници и строители. Те ремонтираха електрическата мрежа и възстановиха работата на паропровода. Цех "Стерилизиране" вече произведе над 20 тона фаршировани пиперки. С много себеотрицание работи колективът на завода за строителни изделия "Георги Терзиев". Въпреки големите повреди работниците и специалистите са решили да възстановят бързо цялостното производство на завода. Пуснат бе в действие временен бетонов център, който увеличава с една трета производството на бетон.
Въпреки че тежко бе засегнато и пристанището, работниците товарят и разтоварват всички пристигнали плавателни съдове.

Възстановени са учебните занятия за всички ученици и във ВФСИ "Димитър А. Ценов".
Вземат се бързи мерки за осигуряване на жилища за пострадалите граждани. Ремонтът на жилищния фонд вече започна. Ускорено се работи на жилищните блокове, които трябваше да бъдат завършени в края на годината. Строителите вече обещаха да ги предадат не по-късно от юни. Започва монтирането и на сто временни дървени къщи.

***
В поверителния бюлетин С-2 в същия ден кореспондентът разказва по-подробно за проблемите и жертвите:

Въпроси, които чакат бързо разрешение

Свищов, 11 март /БТА/ До днес броят на загиналите от земетресението в Свищов достигна 108 /44 мъже, 40 жени и 24 деца до 10-годишна възраст/. Разчистени са развалините на жилищния блок на ГОНС. Още се работи на младежкото общежитие на ХК "Свилоза". Очаква се да бъдат открити още един-два трупа. Разчиства се и срутената сграда на "Рудметал".

Атмосферата в града е сравнително спокойна, особено в промишлените предприятия "Свилоза", "Република" и "Георги Терзиев", където трудовите колективи са изцяло включени във възстановителните работи.

Постоянно пристигат различни строителни материали. Отправят се стоки за износ с шлепове, но на жп гарата и на пристанището вече има видимо задръстване с вагони. Над 260 вагона стоят натоварени няколко дни. Бързи мерки трябва да се вземат за отправяне в страната на близо 40 000 тона метали, руда, пясък и авточасти, които се намират на пристанището и с тежестта си създават опасност за допълнително повреждане на кея, който по протежение на 250 метра е пропукан и хлътнал. От 5 до 9 март за нуждите на пристанището са заявени 992 вагона, а са отпуснати и натоварени само 454 вагона. Сериозна тревога буди и фактът, че не е изяснен срокът за връщане в пристанището на плаващата дълбачка за производство на инертни материали от Дунав, която от края на миналата година е отправена за ремонт в кораборемонтния завод в Русе.

Положението с жилищния фонд е много тежко. В Градския народен съвет са постъпили над 1300 молби за основен ремонт и възстановяване на къщи. Около 1000 семейства са без покрив. 72 семейства на преподаватели от ВФСИ "Димитър Ценов" са настанени в по една стая със сервиз в студентското общежитие до института, а студентите са прехвърлени в новите общежития. В по-запазените къщи сега живеят по две и три семейства. Наред с ускоряване на строителството, е наложително в най-кратък срок да се изградят повече временни жилища.

Тежко е състоянието на училищния фонд и детските градини. Освен Икономическият техникум /старото Търговско училище/, силно засегнати са училищата "Димитър Благоев", "Никола Катранов" и "Кирил и Методий", които не могат да се обитават. Всъщност "Димитър Благоев" и "Никола Катранов" трябва отново да се построят. Срутени са и три детски градини.

За да се преодолее липсата на училищни помещения, изниква идеята да се подскаже на някои окръзи със свои проекти, строители и евентуално и със свои средства да построят в Свищов училища и детски градини.

В Свищов са загинали няколко цели семейства. Все още не е изяснен достатъчно въпросът на кого да се предоставят отпуснатите с Постановление № 14 на Министерския съвет помощи от 3000 лева за загинал.

***

Земетресението продължава 55 секунди, които не могат да бъдат забравени и до днес. В Свищов е традиция да се почита паметта на загиналите при бедствието, а тази година във връзка с 47-годишнината от трагедията беше представена книгата на кмета на града ,,Травматичната памет на Свищов". Книгата е етноложко изследване, на базата на исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и близките си роднини при земетресението.

https://www.bta.bg/bg/ot-arhivite/627582-zemetresenieto-na-4-mart-1977-g-55-sekundi-koito-i-desetiletiya-po-kasno-ne-

Tags:
Powered by EzPortal