• Welcome to Български Националистически Форум.
 

Recent posts

#1
Кукувичка й холан, рано закукала

Кукувичка холан*, рано закукала,
рано-рано холан, рано посред зима,
та измами холан, Херушин войвода,
та си посъбра холан, до триста юнака

Заведе ги холан на Перин планино,
заморкнаха холан със силни ветрове,
заморкнаха холан със силни ветрове,
осъмнаха холан, със бели снегове

"Що да правим холан, Херушин войводо,
заморзнаха холан, пушки арнаушки*,
заморзнаха холан, пушки арнаушки,
сърмени елеци на тьонкисе снажки"

Херуш дума холан, на триста юнака:
- Станите юнаци, та щим да вървиме,
та щим да вървиме на Шипченски Балкан,
да си дочекаме тьожкине* керване

*холан (хайде холан) = хайде де
*арнаушки = арнаутски, албански
*тьожкине = тежките

Изпълнява Христина Лютова:

#2
Момиче във ваяшка носия от Варненско

ВАЯШКИ НОСИИ
#3
Островът, където 10% от населението виждат само в черно и бяло


Aтолът Пингелап в Тихия океан, Микронезия

През 1775 г. тайфун опустошава атола Пингелап в Тихия океан, оставяйки само 20 оцелели  - един от които е кралят. Стотици години по-късно това рязко намаляване на населението (bottleneck) ще бъде причина за особено рядка форма на далтонизма при значителен брой от населението.

Далтонизмът, както повечето хора го разбират, е намалената способност да се виждат цветове или разлики в цвета. Зелено-червената цветна слепота засяга около 8 процента от мъжете и 0,5 процента от жените със северноевропейски произход според американския Националния очен институт. Въпреки това, на атола Пингелап около 10% от населението имат много по-рядко заболяване, известно като пълна ахроматопсия или пълна цветна слепота.FEDERATED STATES OF MICRONESIA, Pingelap: Amazing Planet (4K) 2022

Представете си - наоколо е лазурно до тюркоазено море, във водите му ярки тропически риби, а пъстри птици в ярки нюанси летят сред буйни зелени палми - огромен брой от хората, които живеят там, не могат да виждат никакви цветове, виждат само в черно, бяло и нюанси на сивото. Това състояние е заради пълната липса на функционални цветово възприемащи колбички (конуси).

Освен това, хората с пълна ахроматопсия често изпитват чувствителност към светлина, намалена острота на зрението и неволни движения на окото. Всъщност хората от Пингелап имат изключително рядко състояние.

Когато тайфунът от 1775 г. унищожава почти цялото и без това доста малко население на Пингелап, 19 островитяни остават на атола със своя крал.И всъщност кралят в крайна сметка причинява тези проблеми със зрението на острова, тъй като е вероятно е имал рецесивен ген, който е причинява състоянието.

"Поколение от 1067 оставят двама братя, оцелели от тайфуна Ленгкиеки. Семенуве има едно дете, докато Мвахуеле е имал седем деца от три съпруги, едното от които се жени за братовчедка, дъщерята на Семенуве", се казва в статията, публикувана в American Journal of Human Genetics.

"Най-вероятно генът е присъствал, но е бил рядък преди тайфуна Ленгкиеки, произлизащ от по-ранна мутация и случайно е бил предаден чрез Мвахуеле на няколко от малкото оцелели."

При толкова малко хора на атола се случва много инбридинг (близкородствено кръстосване) и генът стана преобладаващ в популацията. Засяга около 1 на 30 000 души по света, но около 10 процента от населението на Пингелап.

Островът става известен заради книгата на невролога Оливър Сакс, която излиза през 1996 г. под заглавието "Островът на далтонистите". Той приписва разпространението на ахроматопсия на тайфуна в края на 18-ти век. Привлечен от малкия тихоокеански атол Пингелап от интригуващи съобщения за изолирана общност от островитяни, родени напълно далтонисти, Сакс създава клиника в едностаен островен диспансер, където слуша как тези ахроматопични островитяни описват своя безцветен свят в богати термини на шарки и тонове, светлини и сенки.Island of the Colorblind - Part 2 of 6

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ostrovat-kadeto-10-ot-naselenieto-vizhdat-samo-v-cherno-i-bialo-vid_184745.html
#4
Руски бойни машини не успяха да прекосят река, украинците си ги взеха


Украинските власти съобщиха, че техни войници "са отмъкнали" като трофей руска военна техника, която не успяла да преодолее река Северски Донец.

В интернет пространството се появи клип, който показва загубата на руската армия от украинците в района на реката, след като водите ѝ се оказват непреодолими за руските превозни средства.

Накрая клипът завършва с това как украинските войници отмъкват военните машини, белязани със символа "Z", които са изоставени от руснаците, но не са унищожени.

Местни медии разясниха, че сред новите придобивки на украинската армия са две бойни машини БМП-1 на пехотата и танк Т-72.

Руската армия вече изгуби около дузина свои военни превозни средства в Северски Донец в опит да прекоси реката, която се намира в близост до градчето Белогоровка в Източна Украйна, отбелязва Нюзуийк.War In Ukraine: Ukrainians Drive Away 'Trophy' Tanks After Rout At River

https://novini.bg/sviat/rusia/720420
#5
Украйна ликвидира командир на окупационния чеченски полк ,,Кадиров"


На територията на Украйна по време на войната е убит капитанът от чеченската полиция Асвад Идрисов, командир на втора рота от специалния полк, кръстен на името на покойния чеченския лидер Ахмат Кадиров, съобщи сайтът "Кавказ.Реалии" с позоваване на Управлението за стратегически комуникации на армията на Украйна.

По данни на телеграм канала ВЧК-ОГПУ любимецът на Рамзан Кадиров е бил ликвидиран на 20 май. Твърди се, че с него са загинали командирът на полка Гапур Дакалов, а също така и заместник-командирът на 4-ти взвод от спецполка на Рамзан Кадиров ст. сержант Али Бетишев. Руската страна не е потвърдила до момента загубите

,,Асвад Идрисов е пропуснал занятията по топография в руския университет на спецназа в Гудермес и затова вече по правилния начин се е върнал у дома." – коментираха на страничката си във фейсбук администраторите от Управлението за стратегически комуникации.

Официално Чечения е признала само за 9 жертви във войната в Украйна до момента. Първо беше съобщено за смъртта на чеченските бойци Абдулбек Тарамов и Тимирлан Исаев. На 7 април информационната агенция "Чечня днес" публикува статия за връчването на наградите на роднините на още седем жертви: старши лейтенант Рахим Каимов, сержант Шахруди Автаев, ефрейтор Беслан Баталов, ефрейтор Нурди Висирханов, редник Асланбек Дудаев, редник Хезир Чупалаев и старши сержант на полицията Адам Болчиханов. Данните за загубите, с които разполага "Кавказ.Реалии", са доста по-високи – смята се, че в Украйна са загинали ок. 60 местни жители на Чечения.

Според източника на "Кавказ.Реалии", до 60 местни жители на Чечения са били убити във войната в Украйна , в момента тази цифра може да е по-висока, докато военното разузнаване на Украйна съобщава за 100 убити бойци на Кадиров.

https://offnews.bg/sviat/ukrajna-likvidira-komandir-na-okupatcionnia-chechenski-polk-kadirov-777574.htmlЛиквидирован командир Асвад Идрисов - любимчик Кадырова
#6
Чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас СЕМОВ: Отглеждаме ,,слепци с очи"...


За смисъла на 24-и май днес, се обърнах за коментар към блестящия оратор, преподавателят в Алма матер чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас СЕМОВ. Той казва: "Делото на Светите братя има смисъл само ако опазим националната си памет!
...
Учебниците ни са същи Балканджи Йово – отрязано е всичко,
което възпитава национален дух и идентичност"...

Двайсет и четвърти май е не просто най-българският празник. Това е най-ярката дълголетна проява на българския национален дух. Българският народ е единственият в света с официален празник на образованието, книжовността и духовността. И това се дължи на изключително дълбоко вкорененото в българската душевност преклонение пред знанието и духовната извисеност. От държавническа политика при цар Борис І Покръстител, приласкал учениците на Кирил и Методий, и цар Симеон Велики, поставил образованието и културността в основата на държавното развитие, книжовността се превръща за българския народ в най-първа потребност. Трябва изрично да го кажем – и да го повтаряме – българският Златен век е предвестник на европейския Ренесанс!

Българската просветителска вдъхновеност изпреварва европейската с цели 3-4 века.

В най-тежките векове на Турското робство българският народ не само опазва своя език и своята писменост, но и национално-освободителното му въздигане започва именно с Възраждане, а Възраждането – именно с опазването на историческата памет чрез Историйцата на Паисий. Българският народ не само е единственият, възстановил своята държавност след общо 7 века чужда власт, но и единственият, който поставя езика и историческата памет в основата на държавността. Именно възрожденците и революционерите – и техните наследници – начеват изграждането на Третата българска държава със създаването на конституция. И неслучайно Търновската конституция е една от най-демократичните и поради това най-модерните за времето си в света! Демократичност и образованост са неделимо свързани в българския национален характер. Българската народностна мъдрост разбира демокрацията като възможна само на основата на образованост. Въпреки, че новите демократични десетилетия не са най-добро доказателство за това...

Векове наред учителят е най-първият човек в българското общество, заедно със свещеника – т. е. носителите на светлината.

В годините на робството най-голямата заплата в общината получавал учителят. Дори в най-гладните времена българинът отделя от залъка си, за да изучи чедото си. И единствената неизменно просъществувала българска институция отпреди Освобождението до днес неслучайно е именно Българското книжовно дружество, по-късно преименувано на Българска академия на науките.И никоя идеология не можа да изкорени от българската нравственост устрема към книжовност – затова и Кирил и Методий са равноапостоли, а празникът им е единственият български празник, празнуван неизменно вече трети век!
Този уникален празник има свой актуален смисъл във всяко време. Днес образованието изглежда всеобща даденост – ама сме на първите места в Европа по процент на децата до 12 г. възраст, оставащи извън образователната система и на ученици, които не разбират писан текст...
Културата е държавна политика (още първото министерство на народното просвещение има задача да се грижи за културата) – ама колко далновидна или продуктивна е? Делото и Денят на българските просветители трябва да бъдат осмислени по нов начин – заради връхлетялото ни с ,,демократичните промени" всеобщо и мощно обезбългаряване. Именно то изисква днес да честваме делото на българските първоучители и техните следовници с мисъл именно за опазването на българската национална памет!
Защото и българското образование, и българската култура (въпреки някои възхитителни, но самотни примери за обратното) са подложени на ново Баташко клане – в тях е посечено почти всичко, което може да пренесе спомена за българското и духа на революционерите, възрожденците и будителите. Учебниците са същи Балканджи Йово – отрязано е всичко, което възпитава национален дух и идентичност...Затова от 30 години говоря, че образованието, науката и културата трябва да се обявят в Конституцията за стратегически национален приоритет. Затова подех и инициативата ,,Да върнем България в българското училище!"

и се надявам да я подхване всеки, който носи поне петънце от величавия дух на нашите предшественици, и всякоя възраст, класа, пол, занятие да възприеме като най-първа държаво-спасителна мисия възстановяването и укрепването на българската историческа памет, опазването на българския език, съхраняването и развитието на българската култура. Именно защото ,,народността не пада САМО там, гдето знанието живей"!
Не ви ли се вижда тъжен и смълчан монументът на Светите братя в центъра на София? И техният каменен поглед е тревожен, а красивите думи и венци пред него имат смисъл само ако държавата – и всички ние – работим активно за опазването на националната идентичност, първа опора на която са езикът, образованието и културата. Защото и днес България е реално застрашена от изчезване – и като нация със свой запазен облик, и демографски. Българското училище отглежда Самуилови войници – слепи и обречени на безродна миграция.

Всенародната песен ,,Върви народе възродени" има смисъл само ако ,,вървим към светли бъднини", а не към мрачна забрава, и ако държавата наистина подкрепя, насърчава, развива като най-пръв приоритет книжовността – ,,таз сила" ...вечна. Иначе манифестиращите със знаменца безпросветни деца, водени от безпросветни политичета, ще останат само ,,слепци с очи"...
Затова намирам за абсурдно и ,,празнуването" на официалните ни празници в последните десетилетия просто с ...неработене. На само защото един неработен ден означава загуба на 600 млн. лв. брутен вътрешен продукт (непроизведен). А защото отдавна е изчезнал смисълът на това в такива дни да не се работи – за да се честват активно, с всенародно участие. Вместо това ние честваме... със салата на двора – и най-важното за големите празници е колко големи ще са задръстванията по пътищата на празнуващото Отечество...
За да стигнем до абсурдната констатация: единствената в света държава с празник на словото и знанието изобщо не показва да разбира, че ,,науката е слънце" – и повечето ни научни институции тънат в мизерия. И Светата си православна църква сме оставили почти в агония. И интелигенцията си сме прогонили от обществения разговор, за политическата трибуна да не говорим...
Ала 24-и май ще продължи да бъде ,,най-българският празник" само, ако опазваме българското в останалите дни!...

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/720241
#7
P.I.F. - Opus 2

#8
Българско хоро се изви на площада на бесарабския град Тараклия по случай 24 май


Българско хоро се изви снощи на площада на молдовския град Тараклия по случай 24 май – празника на Светите Кирил и Методий. Хоротеката бе свикана от артистите на прочутия в Молдова и пределите й ансамбъл за българските песни и танци ,,Родолюбие".С преклонение пред делото на българските просветители, във вихъра на танца се втурнаха местни танцови групи от ,,Тараклийски Мегдан" към Театъра ,,Смешен петък", ,,Булгарика", ,,Сюрприз" и ,,Вдъхновение".  Заедно с професионалните и начинаещите танцьори, жителите и гостите на град Тараклия се потопиха в магията на българския фолклор.За висок професионализъм и безкористна патриотична дейност, за значителен принос в съхраняването и развитието на българския език, история и култура в район Тараклия, ансамбълът ,,Родолюбие" бе отличен с паметна плоча и грамота от ръководството на район Тараклия, съобщи водещата на концерта.

https://www.bta.bg/bg/bg-world/271383-balgarsko-horo-se-izvi-na-ploshtada-na-besarabskiya-grad-tarakliya-po-sluchay-24
#9
Шуменски учени датираха Кръглата църква в Преслав


Благодарение на иновативен археоастрономически и фотограметричен подход за изследване, екип от шуменски учени датираха началото на строежа на Кръглата църква от средновековния Преслав. Изследването разкрива и кой е светецът, на когото е посветен храмът. Предполага се, че става въпрос за 26 септември 893 г. от н. е., а светецът е св. апостол Йоан Богослов.

Различните хипотези за построяването на Кръглата църква в Преслав вече почти един век вълнуват изследователите. Кръглата (Златната) църква от Преслав, се е възприемала винаги като емблематична за епохата на цар Симеон I. От самото й откриване през 1927 – 1928 г. от Кръстю Миятев и Юрдан Господинов, тя провокира различни изследователи със своя специфичен архитектурен план.

През 2020-2021 г. екип от Шуменския университет, ръководен от проф. д-р Веселин Панайотов, в който влизат ст. преп.  Божидар Стоянов, ст. преп.  Емануил Стоянов, доц. д-р Грета Стоянова, докт. Йордан Арнаудов и с участието на Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра ,,Астрономия" при СУ ,,Св. Климент Охридски", направи проучване на Кръглата църква във връзка с изследване по Национална научна програма ,,Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие", финансирана от Министерството на образованието и науката. Целта е да се осъществи фотограметрично заснемане на храма и създаване на 3D модел. Това дава възможност за по-прецизно проучване със средствата на съвременните дигитални технологии.

Практическата теренна работа по заснемането на храма е извършена от ст. преп.  Божидар Стоянов и ст. преп.  Емануил Стоянов от Шуменския университет.

,,Интердисциплинарните изследвания са изключително плодотворни в сферата на медиевистиката и затова заниманията на колегите от Научен център ,,Преславска книжовна школа" са все повече в тази насока. Фотограметричното заснемане, както е известно, дава възможност за почти неограничени изследвания. Такава беше и идеята на проф. Панайотов при сформирането на екипа от различни специалисти – да се създаде краен продукт, който да дава възможност за различни изследвания на Кръглата църква от Преслав", заяви за UniMedia доц. д-р Грета Стоянова. И допълни: ,,Така в конкретния случай, докато разглеждахме резултатите от фотограметричното заснемане на Кръглата църква с Емануил Стоянов и Божидар Стоянов, коментирахме  изключителната точност, с която се констатира географската ориентация на храма. От този факт произтече и желанието да проверим дали и по време на построяването на църквата спрямо тогавашните астрономически условия, храмът е бил точно така ориентиран?... За да си отговорим на този въпрос професионално, се обърнахме и към Пенчо Маркишки, който има опит точно в археоастрономията и с чиято компетентна намеса можахме да върнем времето назад. По-този начин се доближихме до отговорите в уравнението с двете неизвестни – името на светеца патрон и времето на построяването на храма. Така съвместното научно любопитство ни отведе до получените резултати".

Християнските храмове, се строят по определени правила, включващи и посоката на ориентация. В този смисъл, намирането на точната пространствена ориентация на Кръглата църква се оказа ключов фактор за решаването на загадката за годината, в която е започнал строежът. До момента, в който шуменският екип от учени не се заема с темата, нейната ориентация на изток (както е прието да се строят всички християнски храмове) никога не е подлагана на съмнение.

,,За целите на изследването беше важно да се постигне максимално подробен и точен модел както по отношение на метричните показатели, така и по отношение на географската ориентация на църквата", каза още доц. Стоянова.

Така Божидар Стоянов и Емануил Стоянов създават ортофотоплан на Кръглата църква. Той представлява изцяло наново генерирано и геопозиционирано изображение, в което пикселите са пренаредени така, че теренът е изобразен в единен мащаб с напълно вярна геометрия и географска ориентация.


Схема на всички направени измервания, потвърждаващи ориентацията
на църквата. За вертикалните линии азимутът спрямо севера е 4° 47' (4.78° ), а за
хоризонталните – 94° 47' (94.78°).

,,Направените археоастрономически изследвания, ортофотопланът и цифровият височинен модел, показаха, че ориентацията на надлъжната ос на църквата (по направлението запад – изток) е с азимут 94.78 градуса (94° 47'), т.е. целият градеж е завъртян на югоизток (по посока на часовниковата стрелка, гледано отгоре) на 4.78 градуса (4° 47') спрямо географския изток", уточнява доц. Стоянова.

Използването на новите технологии обаче предлага възможност и за важни и интересни резултати, които внасят повече яснота и за уточняването на патрона на храма.

Проблемът за патрона на Кръглата църква идва от това, че в надписа, намиращ се върху мазилка от баптистерия на храма, не е конкретизирано за кой светец с име Йоан става дума: за св. Йоан Кръстител, за св. Йоан Богослов или за трети Йоан.

Чрез цифровия височинен модел и ортофотоплана, както и чрез методите на археоастрономията учените много по-категорично могат да заявят кой всъщност е патронът на църквата. ,,Днес с направеното фотограметрично заснемане и с обработката на данните за Кръглата църква се реабилитира непопулярното предположение, че патронът на храма може да е св. Йоан Богослов. Това се потвърждава от датата, на която е бил ориентиран строежът на Кръглата църква спрямо изгрева на хоризонта – отклонението от географската посока Изток на изгрева по азимут е ок. 4.78°, според което е направено ориентирането на храма. За да се стигне до този резултат, бяха проверени всички изказани в науката хипотези за години, които са предлагани за започване на строежа на Кръглата църква, и бяха включени всички дати от църковния календар, на които се честват двамата Йоановци – св. Йоан Кръстител и св. Йоан Богослов", казва доц. Стоянова. И продължава: ,,Както се вижда от измерванията и изчисленията, ориентацията на Кръглата църква съвпада най-точно с данните единствено за датата 26 септември, а най-близки са те в годините 893 и 906 г. Както е известно, тези данни могат да се коментират в полза на посвещаването на храма на светеца Йоан Богослов, чието успение се чества именно на 26 септември, а годината 893 съвпада с така наречения в науката ,,Преславски събор", когато знаем, че Владимир Расате е детрониран и ослепен, а на престола се възкачва Симеон I. Това доказва, че започването на строежа  е на 26 септември 893 г.", категорична е доц. Стоянова.

Ако се съди по приписката на Тудор Доксов, през 907 г. църквата вече е била изградена. Годината за започването на строежа е същата, в която се датира създаването на Учителното евангелие (893 – 894 г.) от епископ Константин Пресласки.

,,Тези съвпадения и постигнатите резултати означават и още нещо, че вероятността Кръглата и Златна църква да са наименования на един и същ храм, е още по-голяма; че приписката действително се отнася до Кръглата църква, която може да се идентифицира все по-сигурно със Златната църква", допълва доц. Грета Стоянова и заключава: ,,Разбира се, когато се говори за толкова отдалечена епоха, винаги има доза хипотетичност, но работата на шуменските учени е подкрепена с точни резултати от съвременните дигитални технологии."

https://unimedia.shu.bg/
#10
Украйна показа изстрелването на американските дронове Switchblade 300, наричани камикадзе


Украински военни за първи път показаха автономно наземно изстрелване в бойни условия на доставените от САЩ блуждаещи боеприпаси – дроновете Switchblade 300, наричани камикадзе, съобщи Туитър каналът Ukraine Weapons Tracker, съобщава Offnews,bg. Switchblade 300 започват да бъдат прилагани широко по фронтовете на Изток и са идеални срещу небронирани цели и жива сила на пехотата, коментират авторите на публикацията в Туитър.

Първите доставки на Switchblade 300 и предназначените за еднократно използване при атаки и на бронирани цели Switchblade 600 бяха направени в края на март и началото на април, а обучението на украинските оператори е осъществено в Съединените щати. За първи път останки от използван вече боеприпас бяха показани от руснаците в края на март. Тогава незапознати с действието му руски войници писаха, че са свалили дрон.

Плюсът е, че един дрон-камикадзе струва ок. 6000 щатски долара, в сравнение, например с близо 80 хиляди, каквато е цената на един Javelin. Освен това изстрелването на Javelin изисква по-близко разстояние до противника, което излага въоръжените с него на опасност от контраатака.

Switchblade 300 е практически труден за откриване и е проектиран за еднократна употреба. Дължината му е 610 милиметра и тежи заедно с установката за изстрелване и калъфа 2.7 килограма, което позволява да бъде носен нормално от един войник. Достига скорост от 157 километра в час. Сгънат е в цилиндрична форма, а крилете му се разгъват след изстрелването. След изстрелването му операторът има 10 километра или 10 минути за поразяване на цел. Този дрон-камикадзе е с електрически двигател, поради което е много тих и врагът го забелязва, когато вече е късно.

https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-ukrayna-pokaza-izstrelvaneto-na-amerikanskite-dronove-switchblade-300-narichani-kamikadze